|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Wędkarstwo - Na Belonę z bryzby
krzysztofCz - 2013-06-26, 08:35 Temat postu: Na Belonę z bryzby Długo nie mieliśmy okazji wspólnie pobelonować na Bałtyku z mojego pływadła. Jak nie pogoda to moje podróże ciągle przesuwały terminy. W końcu jednak jakby przy okazji mini zlociku w Łazach nam się udało. Tutaj jest mała fotorelacja. Mieliśmy w zasadzie tylko popływać, ale przezornie wywaliliśmy wędki w trollingu. I poskutkowało... więcej niż można było się spodziewać. Walnęliśmy po dwie belonki, co prawda niewielkie... ale zawsze to coś. Łowiliśmy je dalej od brzegu, na głębokości od 5 do 10m. Jednak belony to nic... szczęka mi opadła jak zobaczyłem na tej odległości/głębokości, że Zbyszek holuje okonia . Jeszcze raz gratulacje Zbyszku
bryzby - 2013-06-26, 08:46
Jak już zapodałeś temat we właściwym miejscu to ja dołączę fotki z połowu.
Skorpion - 2013-06-26, 08:48
Piekne okazy
bryzby - 2013-11-27, 20:43
Krzysiu, właśnie powróciłem wspomnieniami do naszej przygody i już nie mogę się doczekać kiedy zrobimy powtórkę z rozrywki . Pozdrowienia i do zobaczenia ,myślę ze niebawem.
Dembomen - 2013-11-27, 21:03
Hej!
bryzby napisał/a: | Krzysiu, właśnie powróciłem wspomnieniami do naszej przygody i już nie mogę się doczekać kiedy zrobimy powtórkę z rozrywki . Pozdrowienia i do zobaczenia ,myślę ze niebawem. |
Jeśli to możliwe to chciałbym dołączyć do wyprawy, dobry byłby ze mnie kibic
Hej!
ARCADARKA - 2013-11-27, 21:14
Dembomen napisał/a: | Hej!
bryzby napisał/a: | Krzysiu, właśnie powróciłem wspomnieniami do naszej przygody i już nie mogę się doczekać kiedy zrobimy powtórkę z rozrywki . Pozdrowienia i do zobaczenia ,myślę ze niebawem. |
Jeśli to możliwe to chciałbym dołączyć do wyprawy, dobry byłby ze mnie kibic
Hej! |
albo przynęta
bryzby - 2013-11-28, 08:36
Dembomen napisał/a: | Jeśli to możliwe to chciałbym dołączyć do wyprawy, dobry byłby ze mnie kibic |
Nie tylko kibic, również Kompan do wieczornych pogawędek.
Przy okazji wszystkiego dobrego, miło było Was poznać, jak będziesz śledził temat to chętnie powitamy Was w naszym towarzystwie.Myślę, że możliwe jest ponowne spotkanie na miejscówce gdzie się poznaliśmy.
bryzby - 2013-11-28, 08:38
ARCADARKA napisał/a: | albo przynęta |
Darek nie grzesz, jak spróbujesz nalewek Dembomena to wszystko odszczekasz-gwarantuję!
ARCADARKA - 2013-11-28, 09:27
bryzby napisał/a: | ARCADARKA napisał/a: | albo przynęta |
Darek nie grzesz, jak spróbujesz nalewek Dembomena to wszystko odszczekasz-gwarantuję! |
Hm ,szczekać nie umiem ale jadła i nalewek już próbowałem,Dembomenków
pozdrowionka
bryzby - 2013-11-28, 09:44
"ARCADARKA"] ,szczekać nie umiem
Dla dobrej idei szczekać się można nauczyć.
Dembomen - 2013-11-28, 11:12
Hej!
bryzby napisał/a: | Dembomen napisał/a: | Jeśli to możliwe to chciałbym dołączyć do wyprawy, dobry byłby ze mnie kibic |
Nie tylko kibic, również Kompan do wieczornych pogawędek.
Przy okazji wszystkiego dobrego, miło było Was poznać, jak będziesz śledził temat to chętnie powitamy Was w naszym towarzystwie.Myślę, że możliwe jest ponowne spotkanie na miejscówce gdzie się poznaliśmy. |
Z przyjemnością spotkałbym się z Wami, jeśli tylko praca na to pozwoli
Pozdrawiamy
Hej!
krzysztofCz - 2013-11-28, 19:01
Główkujemy z wyjazdem, może coś się uda. Te szczupaki w occie stoją mi przed oczami jak żywe
bryzby - 2013-11-28, 19:07
krzysztofCz napisał/a: | Te szczupaki w occie stoją mi przed oczami jak żywe |
Jak przyjedziesz to zabierz ponton,może uda się jeszcze połowić przed lodem. Teraz szczupak jest tłusty bo gotowy do zimy. Jak widziałeś na zdjęciach, to 3 szt. miały powyżej 70 cm ,jeden był ciut mniejszy. Zapraszamy, do zobaczenia
bryzby - 2014-01-02, 11:09
Krzysztof ,czytałem twoje posty w Pogawędkach Wędkarskich i trafiłem na informację o Górkach Zachodnich. Mam prośbę, popytaj kolegów z 3 miasta odnośnie miejsc gdzie można zaparkować kamperkiem w ich okolicy i połowić z pontonu belonę oraz ew. trotkę. Chodzi również o miejsce dogodne do wodowania.Dzień w którym będę miał kompletny sprzęt jest już bliski i fajnie by było razem wypłynąć na łowy.
papamila - 2014-01-02, 11:35
bryzby napisał/a: | trafiłem na informację o Górkach Zachodnich |
Górki Zachodnie- jest tam m.in. przystań AWF Gdańsk-
parking duży, naturalnie miejsce do wodowania też
nie wiem jak z pradem, czy mozna się ew gdzieś podpiąc- nie wiem
są jeszcze dwie przystanie (MOSIR i ?) przy ul Przełom 9 i 10
ale to prawie 2 km Wisłą Śmiałą do otwartej Zatoki Bałtyckiej
z przystani AWF to zaledwie 200m
JaWa - 2014-01-02, 12:02
papamila napisał/a: | są jeszcze dwie przystanie (MOSIR i ?) przy ul Przełom 9 i 10 |
To nie przystań, a największy i najbardziej znany Polski port jachtowy. Dawniej im. Stoczni gdańskiej, dzisiaj Narodowe Centrum Żeglarstwa.
krzysztofCz - 2014-01-02, 13:25
bryzby napisał/a: | Krzysztof ,czytałem twoje posty w Pogawędkach Wędkarskich i trafiłem na informację o Górkach Zachodnich. Mam prośbę, popytaj kolegów z 3 miasta odnośnie miejsc gdzie można zaparkować kamperkiem w ich okolicy i połowić z pontonu belonę oraz ew. trotkę. Chodzi również o miejsce dogodne do wodowania.Dzień w którym będę miał kompletny sprzęt jest już bliski i fajnie by było razem wypłynąć na łowy. |
Zbyszek i ja nie mogę się doczekać, boję się tylko (sądząc po Twoim okoniu), że przerośniesz miszcza
Ja mam zamiar dzisiaj zrobić serwis silnika i od jutra wypatruję pogody. Pierwsza możliwość i na wodę. U mnie chłopaki polują na trotki z brzegu, ja wolę wypłynąć.
bryzby - 2014-01-02, 14:42
Jak wypłyniesz to zrób jakieś fotki i opisz wyprawę, a jak bedzie piknie to rzucam wszystko i Cię nawiedzę.
krzysztofCz - 2014-01-02, 14:54
bryzby napisał/a: | Jak wypłyniesz to zrób jakieś fotki i opisz wyprawę |
Masz to pewne jak podatki
bryzby - 2014-01-07, 18:00
No i stało się, jak już wiesz dzisiaj dokonałem zakupu i jestem właścicielem "tytanika" wraz z silnikiem.Krzysiu, wypatruj odpowiedniej pogody bo bez testu pływalności długo nie wytrzymam.
bryzby - 2014-01-07, 18:40
papamila napisał/a: | bryzby napisał/a: | trafiłem na informację o Górkach Zachodnich |
Górki Zachodnie- jest tam m.in. przystań AWF Gdańsk-
parking duży, naturalnie miejsce do wodowania też
nie wiem jak z pradem, czy mozna się ew gdzieś podpiąc- nie wiem
są jeszcze dwie przystanie (MOSIR i ?) przy ul Przełom 9 i 10
ale to prawie 2 km Wisłą Śmiałą do otwartej Zatoki Bałtyckiej
z przystani AWF to zaledwie 200m |
Dzięki za info, mam już jakieś zaczepienie do znalezienia odpowiedniego miejsca.
Jak zaparkuję i będzie wszystko ok to się pochwalę. Jeszcze raz dziękuję.
krzysztofCz - 2014-01-08, 08:42
bryzby napisał/a: | No i stało się, jak już wiesz dzisiaj dokonałem zakupu i jestem właścicielem "tytanika" wraz z silnikiem.Krzysiu, wypatruj odpowiedniej pogody bo bez testu pływalności długo nie wytrzymam. |
Jak byście jechali na piątek kamperem to zabierz. W piątek ma sztormować ale na sobote już siada a w niedzielę prognoza jest całkiem, całkiem.
A... co z wykonaniem numerów na burty ?
darboch - 2014-01-08, 10:06
bryzby, pochwal się co kupiłeś
bryzby - 2014-01-08, 15:43
krzysztofCz napisał/a: | co z wykonaniem numerów na burty |
Właśnie dzisiaj zarejestrowałem sprzęta i zleciłem wykonanie nr rejestracyjnych firmie ,która robi różne naklejki foliowe. Podobno będzie to wykonane na specjalnej folii na gumę(samoprzylepnej).
bryzby - 2014-01-08, 15:47
darboch napisał/a: | bryzby, pochwal się co kupiłeś |
Kupiłem ponton Proscan marine KS 330 ,wcześniej nabyłem zabytkowy silnik Husqvarna 4.
darboch - 2014-01-09, 08:52
Też szykuje się do podobnego zestawu ale z mocniejszym silnikiem i większym pontonem.
bryzby - 2014-01-09, 12:17
darboch napisał/a: | Też szykuje się do podobnego zestawu ale z mocniejszym silnikiem i większym pontonem. |
Darek, ja już jestem po tych rozważaniach. Musiałem brać pod uwagę poza wielkością pontonu i mocą silnika wagę całego sprzęta i możliwości transportowe. Po konsultacjach z Krzysztofem miałem zamiar kupić ponton dł.290, lecz ten trafiłem jako nowy, powystawowy w dobrej cenie. Silnik za malutkie pieniądze sprzedał mi znajomy i myślę, że napoczątek do moich zamierzeń jest wystarczający. Życie zweryfikuje moje wyobrażenia, ale na początek to i tak jestem zadowolony z tego co mi się udało zdobyć.
bryzby - 2014-01-09, 13:33
krzysztofCz napisał/a: | Jak byście jechali na piątek kamperem to zabierz. |
Krzysiu podpowiedz mi jako ekspert , jakie dodatkowe wyposażenie muszę mieć obowiązkowo w czasie pływania. Czytając fora to ludzie wypisują różne rzeczy ,lecz myślę ,że zależy wszystko od rodzaju jednostki.
krzysztofCz - 2014-01-09, 15:15
bryzby napisał/a: | krzysztofCz napisał/a: | Jak byście jechali na piątek kamperem to zabierz. |
Krzysiu podpowiedz mi jako ekspert , jakie dodatkowe wyposażenie muszę mieć obowiązkowo w czasie pływania. Czytając fora to ludzie wypisują różne rzeczy ,lecz myślę ,że zależy wszystko od rodzaju jednostki. |
Ja biorę te narzędzia, które widziałeś, czyli zapasowe świece, klucz do nich, śrubokręt do gaźnika i długą nasadową 10 do kilku śrubek. Zabieram gaśnicę samochodową (nie ma to jak pożar paliwa na wodzie), kotwicę (gumowaną), 25m linki do niej. Pomimo, że mam pływający kombinezon biorę kapok. Gaśnica jest obowiązkowa, a ich ilość jest zależna od wielkości łódki i mocy silników. Są na to przepisy, które czytałem, ale nie chce mi się szukać w necie.
Noooo... i oczywiście obowiązkowo sprzęt wędkarski, ale tego nie muszę Ci przypominac
krzysztofCz - 2014-01-09, 15:17
No i na morze zabieram kompas
bryzby - 2014-01-09, 16:52
krzysztofCz napisał/a: | No i na morze zabieram kompas |
Dzięki za info, właśnie nie byłem pewny czy gaśnica jest obowiązkowa. Pozostały sprzęt jest dla mnie oczywisty.Kompas na razie nie wchodzi w rachubę, chyba że pod Twoim wpływem mi odbije i będę wypuszczał się dalej ale to przyszłość (chyba daleka).
krzysztofCz - 2014-01-09, 17:09
Nawet gdyby nie była obowiązkowa, to wierz mi, że warto mieć.
... a dalej popłyniesz prędzej niż zrozumiesz, że tam jesteś
bryzby - 2014-01-09, 17:26
krzysztofCz napisał/a: | ... a dalej popłyniesz prędzej niż zrozumiesz, że tam jesteś |
Jakoś tak mi się wydaje ,że chyba Masz rację. Przy moim spokojnym usposobieniu będzie to prędzej niż później.
bryzby - 2014-01-09, 17:32
krzysztofCz napisał/a: | a dalej popłyniesz |
Jutro odbieram nr rejestracyjne i będę je naklejał. Jak napompuję ponton to zrobię fotkę całego zestawu i Ci go wyślę , abyś już teraz go zobaczył bo nie wiem kiedy przyjdzie mam go zwodować.
bryzby - 2014-01-10, 19:18
darboch napisał/a: | Też szykuje się do podobnego zestawu ale z mocniejszym silnikiem i większym pontonem. |
Jeśli mogę spytać to jaki zestaw chodzi Ci po głowie?
bryzby - 2014-04-29, 10:09
Koledzy, czy ktoś z Was ma już może wiadomości o obecności belony przy brzegu Bałtyku?
Sprzęt jest gotowy do pracy.
krzysztofCz - 2014-04-29, 12:02
bryzby napisał/a: | Koledzy, czy ktoś z Was ma już może wiadomości o obecności belony przy brzegu Bałtyku? Sprzęt jest gotowy do pracy. |
Koledzy mają . Właśnie wróciłem z oceanu i miałem zadzwonić. Na moim Bałtyku z tego co wiem to wczoraj jedną belonę rybacy wyjęli z siatki w Gąskach Ja i wielu innych dzisiaj skończyło na marzeniach
bryzby - 2014-04-29, 13:46
krzysztofCz napisał/a: | wróciłem z oceanu i miałem zadzwonić. |
Krzysiu, a może zapolujemy na trotkę?
krzysztofCz - 2015-04-12, 17:43
bryzby napisał/a: | krzysztofCz napisał/a: | wróciłem z oceanu i miałem zadzwonić. |
Krzysiu, a może zapolujemy na trotkę? |
A czemu by nie
bryzby - 2015-04-13, 21:59
krzysztofCz napisał/a: | A czemu by nie |
To obserwuj stan morza i jak będą odpowiednie warunki to daj znać.Jak pojadę na śledzie to zadzwonię , może dołączysz.
krzysztofCz - 2016-04-08, 19:43
Chyba powoli nadchodzi ten czas powtórek
bryzby - 2016-04-08, 20:30
krzysztofCz napisał/a: |
Chyba powoli nadchodzi ten czas powtórek |
Krzysiu tak jak mówiłem po 22.04.
krzysztofCz - 2016-04-09, 09:04
Mam nadzieję, że dzisiaj uda się wypłynąć.
bryzby - 2016-04-09, 09:11
Jak wypłyniesz to napisz o wynikach.
ARCADARKA - 2016-04-09, 09:22
Tak ,tak Krzysiu napisz jakie wyniki ,,, ,,,,,,jak nic się nie uwiesi również napisz
pozdrawiam
krzlac - 2016-04-09, 10:59
bryzby napisał/a: | Koledzy, czy ktoś z Was ma już może wiadomości o obecności belony przy brzegu Bałtyku. |
A rzepak na pomorskich polach już kwitnie?
krzysztofCz - 2016-04-09, 18:58
Rzepak nie kwitnie , ale jednak wypłynąłem. Miałem jedno uderzenie i taki hol ze 2-3m. Nic nie wyjąłem. Prócz mnie był jeszcze jeden ponton z 2 osobową obsadą jednak nie mieli nawet tego. Jednak było dwóch brodzących i muszę przyznać, że nas zawstydzili . Każdy z nich miał po dwie trotki, które osobiście widziałem.
Śledzia nie próbowałem łowić bo... zapomniałem ołowiu do zestawiku .
O belonie jeszcze nikt nie słyszał.
Myślę, że jeżeli pogoda pozwoli to częściej popróbuję.
krzysztofCz - 2016-04-11, 06:50
W skrócie powiem: wczoraj na obiad mieliśmy różowe mięsko pięknej, tłustej, srebrnej trotki. Ponieważ na popołudnie prognozy nie były korzystne, wypłynęliśmy rano. Było kikanaście brań, w tym dwie wyjęte i wypuszczone 40+, jedna Joli zeszła tuż przy burcie. Na sam koniec, kiedy już miałem zwijać sprzęt by dobić do plaży, przywaliła mi jeszcze w blachę ta ostatnia. Jola prosiła by ta była już 50+ ... i tak się stało. Niestety pogoda nie pozwoliła nam już dłużej łowić.
Rzepaku jak i belon dalej na pomorzu nie zauważymy
krzlac - 2016-04-11, 10:31
Trollingujesz? Daleko od brzegu?
krzysztofCz - 2016-04-11, 18:47
W zasadzie tylko trolling. Przy belonie trochę tradycyjnego spina. Odległość... to zależy. Teraz za trotką pływamy do kilkuset metrów. Za dorszem do 10km. Mam tam 22-24m głębokości.
miciurin - 2016-04-11, 21:57
bryzby napisał/a: | krzysztofCz napisał/a: |
Chyba powoli nadchodzi ten czas powtórek |
Krzysiu tak jak mówiłem po 22.04. |
Dajcie znać kiedy będziecie na rybkach to podjadę powdychać powietrze z jodem
krzysztofCz - 2016-04-12, 07:07
Piotr, przy okazji połkniesz belonkę z grilla
miciurin - 2016-04-16, 23:21
Cytat: |
Piotr, przy okazji połkniesz belonkę z grilla |
Z przyjemnością
bryzby - 2016-04-17, 08:34
krzysztofCz napisał/a: | Piotr, przy okazji połkniesz belonkę z grilla |
Krzysiu, musimy tylko wrócić do domu z Buk ,a tu wieje lepiej jak w kieleckiejm. Dobrze ,że mamy ciężkiego kamera bo by odfrunal.
miciurin - 2016-04-17, 17:59
bryzby napisał/a: |
Wysłany: Dzisiaj 8:34
krzysztofCz napisał/a:
Piotr, przy okazji połkniesz belonkę z grilla
Krzysiu, musimy tylko wrócić do domu z Buk ,a tu wieje lepiej jak w kieleckiejm. Dobrze ,że mamy ciężkiego kamera bo by odfrunal. |
Pozostaje powiedzieć trzymajcie się
krzysztofCz - 2016-04-18, 15:41
My wróciliśmy wcześniej z dorszy w Szwecji... też wiało
miciurin - 2016-04-18, 16:39
Proponuję pojechać na belonę w długi weekend majowy, będzie dużo czasu na połów i grila
krzysztofCz - 2016-04-18, 17:33
Piotrek, tylko czy belona wie o długim weekendzie i już się pojawi w naszych stronach
To dosyć kapryśna rybka pod względem umawiania się
bryzby - 2016-04-19, 22:52
miciurin napisał/a: | Proponuję pojechać na belonę w długi weekend majowy |
My najprawdopodobniej będziemy próbować
miciurin - 2016-04-19, 22:58
bryzby napisał/a: |
miciurin napisał/a:
Proponuję pojechać na belonę w długi weekend majowy
My najprawdopodobniej będziemy próbować |
To jest nas już dwóch
bryzby - 2016-04-19, 23:37
miciurin napisał/a: | To jest nas już dwóch |
Trzech, bo jeszcze jedna załoga jest zainteresowana,
bryzby - 2016-04-20, 09:47
miciurin napisał/a: | Proponuję pojechać na belonę w długi weekend majowy, będzie dużo czasu na połów i grila |
Jak nie w zatoce to może w porcie Puck, tam łatwiej się umówić z rybką?
bryzby - 2016-04-27, 21:05
miciurin napisał/a: | bryzby napisał/a: |
miciurin napisał/a:
To jest nas już dwóch |
Jakie plany Piotrek?
miciurin - 2016-04-27, 22:19
bryzby napisał/a: | miciurin napisał/a: | bryzby napisał/a: |
miciurin napisał/a:
To jest nas już dwóch |
Jakie plany Piotrek? |
Cześć.
Mogę z wyjechać z domu po południu w sobotę, a tak do końca to nie mam jeszcze planów. W weekend byłem w Trzciance i matro wspominał, że chcą jechać nad jezioro w okolice Czaplinka (zamek Drachim)
W Czarnkowie będę dopiero w piątek to porozmawiam z Justyną co i jak,a Ty co planujesz, jedziecie nad morze?
krzlac - 2016-05-04, 10:35
Nie ma rzepaku, nie było belon - w okolicy Dąbek. Czekamy na Boże Ciało, może się poszczęści.
krzysztofCz - 2016-05-04, 10:47
Rzepak kwitnie. Szwagier doniósł mi uprzejmie, że w Dźwirzynie złowiono belonę sztuk raz
miciurin - 2016-05-04, 21:31
krzysztofCz napisał/a: | Rzepak kwitnie. Szwagier doniósł mi uprzejmie, że w Dźwirzynie złowiono belonę sztuk raz |
Krzysiek czekaliśmy na Ciebie z Zbyszkiem w Mrzeżynie...a tu nic.
krzysztofCz - 2016-05-05, 08:39
Z różnych względów ni wyszło tym razem
krzysztofCz - 2016-05-08, 20:06
No to dzisiaj połowiliśmy belonek . Pierwsza padła po kilku rzutach Joli, później już poszło. Oczywiście było dużo uderzeń bez zacięć i zejść podczas holowania. Byłoby jeszcze więcej gdyby nie pogarszająca się pogoda.
Dzień udany, tym bardziej, że ukoronowany beloną z grilla w towarzystwie Kocurów.
miciurin - 2016-05-23, 23:08
krzysztofCz napisał/a: | No to dzisiaj połowiliśmy belonek |
Krzysiek pochwal się jak tam Wam poszło bo słyszałem, że całkiem dobrze
krzysztofCz - 2016-05-24, 08:31
Byliśmy na Beloniadzie nad Zatoką Gdańską w Rewie. Organizujemy ją z Pogawędek Wędkarskich. Belony i towarzystwo dopisało jak zawsze. Pływaliśmy razem ze Zbyszkiem i trochę wyjęliśmy, trochę uciekło (jak to z belonami bywa) ale zabawa była przednia.
Przy okazji... dzięki Zbyszku za spotkanie
bryzby - 2016-05-24, 09:29
krzysztofCz napisał/a: | dzięki Zbyszku za spotkanie |
To ja Tobie bardzo dziękuję zwłaszcza dlatego, że pływałem gościnnie z Tobą. Jeszcze raz wielkie dzięki i do zobaczenia wkrótce.
krzysztofCz - 2016-06-04, 15:47
Dzisiaj sprawdziłem, że belona jeszcze gości w naszych wodach. Co prawda wyjąłem tylko jedną z samego rana, ale widziałem wiele pluskających się w wodzie. Czekają na wyjęcie
|
|