|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogrzewanie webasto
janusz1943 - 2007-12-23, 11:56 Temat postu: Ogrzewanie webasto Przeglądając forum nie znalazłem informacji o zamontowanym ogrzewaniu webasto.
Posiadam takie ogrzewanie zamontowane w camperze i jestem bardzo zadowolony.
Zaletą jest paliwo pobierane z zbiornika pojazdu. Gorąco polecam
Janusz
eler1 - 2007-12-23, 12:16
janusz1943 napisał/a: | Przeglądając forum nie znalazłem informacji o zamontowanym ogrzewaniu webasto.
Janusz | masz rację bo typowe kampery mają ogrzewanie zasilane gazem, myślałem kiedyś o takim ogrzewaniu jako zabezpieczenie dodatkowe w przypadku braku gazu lub podczas jazdy ale z czasem zrezygnowałem ze względu na koszty i brak czasu
posiadam dwa takie webasta w samochodach ciężarowych do kabiny kierowcy i jest dość ciepło ale bez jakiś rewelacji sałny nie zrobi jak z ogrzewania gazem w kamperze może to ze względu na brak izolacji
Jerzy - 2007-12-23, 12:21 Temat postu: Re: Ogrzewanie webasto
janusz1943 napisał/a: | Przeglądając forum nie znalazłem informacji o zamontowanym ogrzewaniu webasto.
Janusz |
Niewiele kamperów ma takie ogrzewanie montowane fabrycznie - Janusz, należysz do szczęśliwców...
Z tego, co wiem kilku naszych kolegów jeżdżących zimą ma poważne kłopoty z dogrzaniem "budy". Bylibyśmy wdzięczni za wszelkie informacje techniczne a jeśli do tego dołączysz zdjęcia, to wraz dyskusją powstanie niezła dokumentacja na ten temat.
Pozdrawiam, Jerzy
jarymi - 2007-12-23, 17:32
Też jestem bardzo zainteresowany - szczególnie ogrzewaniem webasto - wszelkie info: skąd wziąść ( oryginalne dosyć drogie ) , od czego, jak montować - myślę,że ten temat jest interesujący wielu użytkowników kamperów. Pozdrawiam
janusz1943 - 2007-12-30, 13:20
W związku z pewnym zainteresowaniem ogrzewaniem webasto postaram się przybliżyć temat na ile moja wiedza na to pozwoli. W sprzedaży mamy dwa rodzaje agregatów:
1-webasto powietrzne. 2- webasto wodne. Agregaty zasilane są olejem napędowym lub benzyną oraz napięcie 12V lub 24V. Dostępne są agregaty o różnej mocy grzewczej. Agregat powietrzny montowany jest w dowolnym dogodnym miejscu. Na zewnątrz pojazdu należy wyprowadzić giętki przewód odprowadzający spaliny oraz przewód zasilający w czyste powietrze komorę spalania . Elastycznym przewodem przez trójnik i pompkę doprowadzamy paliwo z przewodu łączącego zbiornik paliwa pojazdu z silnikiem. W dowolnym dla nas miejscu montujemy pulpit sterowniczy. Powietrze do ogrzania czerpiemy z wnętrza pojazdu lub z zewnątrz. Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady. Ogrzane powietrze rozprowadzane jest po camperze istniejącymi przewodami od piecyka gazowego. Agregat wodny włączony jest w obieg cieczy chłodzącej silnik. Po uruchomieniu agregatu następuje ogrzanie silnika, a przez włączenie ogrzewania pojazdu następuje ogrzanie wnętrza samochodu.
Ten typ agregatu stosowany jest raczej do ogrzania samochodów osobowych.
Istnieją jeszcze agregaty wodne które podgrzewają wode użytkową. Kupując nowy agregat otrzymujemy wszelkie niezbędne akcesoria. Na stronach alegro wystawionych jest wiele tego typu urządzeń.
Montaż wykonałem we własnym zakresie. Został zamontowany w miejscu gdzie znajduje się ogrzewacz wody.
Jest to agregat powietrzny produkowany przez czeską firme Ateso typ Breeze.
Dane techniczne: Moc cieplna od 900W do 1900W, napięcie 12V. Pobór prądu przy uruchomieniu 100W. przy pracy 35W. Zużycie paliwa od 0,10l/godz do 0.22l/godz.
Agregat może być włączony w czasie jazdy. Agregat zamontowałem pięć lat temu i od tej pory zawsze mam ciepło w camperze. Nie martwię się czy wystarczy gazu. Gorąco polecam. Na wszelkie pytania odpowiem o ile będę znał odpowiedz.
Pozdrawiam z ciepłego campera Janusz.
Jerzy - 2007-12-30, 14:32
janusz1943 napisał/a: | Powietrze do ogrzania czerpiemy z wnętrza pojazdu lub z zewnątrz. Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady |
W niektórych samochodowych układach ogrzewania/klimatyzacji montowane są klapy-kierownice umożliwiające zmianę stosunku ilości powietrza z recyrkulacji do powietrza świeżego.
Jest to bardezo ekonomiczne - nie wychładza/nagrzewa wnętrza pojazdu w sposób niekontrolowany.
Aż się prosi, by taką konstrukcję tu zatosować...
SlawekEwa - 2007-12-30, 19:12
janusz1943 napisał/a: | Elastycznym przewodem przez trójnik i pompkę doprowadzamy paliwo z przewodu łączącego zbiornik paliwa pojazdu z silnikiem. |
Wg mnie paliwo nalezy doprowadzić do pompki ogrzewania bezpośrednio ze zbiornika gdyż w większości samochodów przewód łączący zbiornik paliwa z silnikiem pojazdu jest pod ciśnieniem paliwa tłoczonym przez pompę paliwową znajdującą się w zbiorniku paliwa.
Jerzy - 2007-12-30, 20:52
Sławek Dehler napisał/a: | ...w większości samochodów przewód łączący zbiornik paliwa z silnikiem pojazdu jest pod ciśnieniem paliwa tłoczonym przez pompę paliwową znajdującą się w zbiorniku paliwa. |
To dotyczy aut najwyżej kilkuletnich, chodzących na common rail'u - w starszych modelach niskociśnieniowa pompa podnosząca paliwo ze zbiornika nie wystepuje, tak więc w przewodzie zasilajacym występuje ...podciśnienie.
SlawekEwa - 2007-12-30, 21:26
Jerzy napisał/a: | tak więc w przewodzie zasilajacym występuje ...podciśnienie |
Ale nie autach zasilanych benzyną. Takowe posiadam. Pompa mechaniczna w takich autach nawet kilkunastoletnich to już historia.
Jerzy - 2007-12-30, 22:10
Odnosiłem się do auta Janusza1943...
Co do zasilania benzyną - masz rację.
jarymi - 2007-12-30, 22:38
Za wysoki poziom dyskusji jak dla mnie. Mam jak wiecie b.stare autoi chciałbym je ogrzać "trochę" na jesienne ew. dni ale żeby ogrzewanie ( ale nie gaz) nie było droższe od auta. Dlatego szukam informacji o możliwości zastosowania rozwiązań z innych aut to ew. poszukam używanych. Musiało by być po pierwsze niewielkie.
Jerzy - 2007-12-30, 22:57
jarymi, w wyborze miejsca do zamontowania w aucie pomoże Ci każdy "myślący" mechanik.
A tu, możesz wybrać odpowiednie urządzenie ...najlepiej wspólnie z mechanikiem.
http://www.allegro.pl/sea...ebasto&order=pd
jarymi - 2007-12-31, 16:10
Co myślicie o tym:
http://www.allegro.pl/ite...vw_t5_nowe.html
albo:
http://www.allegro.pl/ite...o_hydronic.html
ja się kompletnie na tym nie znam
jarymi - 2007-12-31, 16:12
a ponieważ na forum będę dopiero w przyszłym roku dla wszystkich Forumowiczek i Forumowiczów :
SlawekEwa - 2007-12-31, 17:41
jarymi napisał/a: | ja się kompletnie na tym nie znam |
Pierwsze i drugie wygląda mi na ogrzewania wodne. Trochę kłopotu z montażem bo jeszcze potrzebny wymiennik ciepła. Szukaj raczej na powietrze, mniej zachodu z montażem ;-)
janusz1943 - 2007-12-31, 19:14
Zdecydowanie są to agregaty wodne. Odradzam. Janusz
jarymi - 2007-12-31, 19:19
dzięki czyli mam szukać powietrznych
Tadeusz - 2008-01-01, 00:30
jarymi napisał/a: | dzięki czyli mam szukać powietrznych |
Wyłącznie powietrznych! Kiedyś takie coś miałem w aucie. Ależ to grzało! Co prawda nieźle przy tym huczało, ale co tam! Aby ciepło było! Tylko, że to moje webasto było na benzynę. Marny interes. :cry:
SlawekEwa - 2008-01-02, 19:24
Tadeusz napisał/a: | Tylko, że to moje webasto było na benzynę. |
Ile paliło na godzinke
Tadeusz - 2008-01-02, 19:37
Sławku, przeoczyłeś końcówkę mojego postu? Tam jest napisane: marny interes.
To dotyczyło zużycia benzyny, a nie...
A tak na serio. Działało to fantastycznie. Buchało ciepłem jak silnik odrzutowy, ale to było rosyjskie!!! Niestety nie oszczędne. Nawet nie śmiałem sprawdzać zużycia. Nie lubię stresów!
janusz1943 - 2008-01-02, 19:49 Temat postu: Ogrzewanie webasto Agregat powietrzny firmy Ateso Breeze o max mocy cieplnej 1900 W. zużywa od
0.10l/godz do 0.22l/godz. oleju napedowego /dane fabryczne/. zależnie od zadanej mocy cieplnej.
SlawekEwa - 2008-01-02, 20:35
Tadeusz napisał/a: | ale to było rosyjskie |
To i tak nieżle trafiłeś. Dobrze że producentem tego ustrojstwa nie była Arabia Saudyjska
MirekM - 2008-01-02, 20:43
Sławek Dehler napisał/a: | Dobrze że producentem tego ustrojstwa nie była Arabia Saudyjska |
Bo te działają tylko w najbliższym otoczeniu szybu naftowego.
vampir - 2008-02-24, 18:59
tez poszukuje webasto do disla bo sadze ze wypadaja najlepiej nawet znalazlem po jakies 800zl ale nie wiem gdzie to zamocowac ze wzgledu na gabaryty
AUTOJUR - 2008-02-24, 19:16
Zobacz na Allegro ktoś zajmuje się tym w Krakowie
SlawekEwa - 2008-02-24, 19:46
vampir napisał/a: | tez poszukuje webasto do disla bo sadze ze wypadaja najlepiej nawet znalazlem po jakies 800zl ale nie wiem gdzie to zamocowac ze wzgledu na gabaryty |
Szukaj oryginalnego do T-4, są takie i nie ma kłopotów z montażem pod autem.
vampir - 2008-02-25, 21:34
no wiem ze sa nawet oryginalnie montowane tylko w jakie miejsce bo nie mam pojecia
SlawekEwa - 2008-02-25, 22:59
vampir napisał/a: | no wiem ze sa nawet oryginalnie montowane tylko w jakie miejsce bo nie mam pojecia |
U mnie jest między zbiornikiem paliwa a bojlerem ciepłej wody.
vampir - 2008-02-26, 20:07
hm to chyba sam nie dam rady zamontowac. a mozesz przeslac pare fotek t4 czy moze sa gdzies tu na forum??
SlawekEwa - 2008-02-26, 20:30
Mogę na PW
vampir - 2008-02-26, 20:47
dzieki
[ Dodano: 2008-02-26, 20:52 ]
hm........ a gdzie tego mozna szukac bo jestem nowy i tak jeszcze nie wiem wielu rzeczy o forum
Robold - 2008-03-18, 10:35
Witam Wszystkich!
Właśnie przystąpiłem do przebudowy Fiata Ducato na kampera. Zakupiłem uszkodzoną przyczepę kampingową Knaus Azur i chcę przenieść wyposażenie do Ducato.
Mam problem, jak rozwiązać ogrzewanie całości i dodatkowo wody.
Oryginalnie mam w Knausie ogrzewanie gazowe Truma S 3002 z małym bojlerem na ciepłą wodę. Nie mam jakoś zaufania do gazu w kamperze i nie bardzo mam jak pomieścić 11 kg butle. Preferuję raczej dalekie wyjazdy z krótkimi postojami więc ogrzewanie na 240V nie byłoby wykorzystywane. Co myślicie o wstawieniu Webasto zasilane olejem napędowym, połączone z silnikiem, ogrzewające całość ( jedna lub dwie nagrzewnice z wentylatorami + zbiornik około 50l ciepłej wody z wężownicą). W czasie jazdy całość byłaby ogrzewana z silnika, a w nocy lub w razie potrzeby z Webasto.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam
kimtop - 2008-03-18, 11:42
Myślę że wyważasz otwarte drzwi i chcesz przekombinować
Tolo-Digli - 2008-03-18, 11:53
kimtop napisał/a: | Myślę że wyważasz otwarte drzwi i chcesz przekombinować | a później może się okazać że będzie z tym więcej problemów niż mogłoby się wydawać trzeba się dobrze zastanowić nad taką przeróbką a i trzeba pamiętać że na instalacji z przyczepy jeździmy praktycznie wszyscy ,jak zmiescisz debasto to i butle gdzies upchniesz a najważniejsze to musisz polegać na takiej instalacji noj przejsć badania
vampir - 2008-03-18, 17:25
a na czym polega ogrzewanie wody z samochodu ?? pod chlodnice jakos sie podlacza??
bonusik - 2008-03-18, 17:30
W starych autkach tak czasami było.Miałem tak w Nysce,była dodatkowa nagrzewnica z nadmuchem,nawet zdawało to egzamin pod warunkiem ze silnik był dogrzany.
Pozdrowionka
[ Dodano: 2008-03-18, 17:31 ]
Ale jesli stacjonarnie to raczej tylko Webasto zda egzamin,tylko czy warto tak kombinować?
vampir - 2008-03-18, 19:54
warto kombinowac jesli niema żadnego ogrzewania jedynie elektryczne 230 ale to jedynie na postoju gdy dopadnie sie jakas skrzynke z pradem
bonusik - 2008-03-18, 19:57
no tak... ..prądu ni ma i kołdra zimna...
trzymam kciuki zeby Ci się udało..
Pozdrowionka
vampir - 2008-03-18, 20:15
w ten weekend juz marzlem w sandomierzu. tak sie rozgladam bo jednak cos trzeba zalozyc i chyba najlatwiej bedzie webasto
[ Dodano: 2008-03-18, 20:17 ]
chyba ze ewentualnie ogrzewanie na gaz podlaczane pod butle od kuchenki
wmaker - 2008-03-19, 08:05
Robold napisał/a: | Truma S 3002 z małym bojlerem na ciepłą wodę |
kimtop napisał/a: | Myślę że wyważasz otwarte drzwi i chcesz przekombinować |
Rozważania w teorii to ćwiczenie dla wyobraźni, jednak gdybym miał już bojler to też nie wyważałbym tych drzwi.
Mirekmat - 2008-04-21, 07:37
Witam.
Panie kol.Robold jestem niezły w tym temacie i koczuję w okolicach Olsztyna,jeżeli potrzebujesz pomocy fachowej to dzwoń 694 553 878.Miłego dnia Mirek
Jerzy - 2008-04-21, 07:48
Robold napisał/a: | Co myślicie o wstawieniu Webasto zasilane olejem napędowym, połączone z silnikiem, ogrzewające całość ( jedna lub dwie nagrzewnice z wentylatorami + zbiornik około 50l ciepłej wody z wężownicą). W czasie jazdy całość byłaby ogrzewana z silnika, a w nocy lub w razie potrzeby z Webasto. |
Przy Webasto na diesel nie unikniesz smrodu... na postoju zawsze się jakoś przedostaje do wnętrza.
Proponowałbym raczej pozostać przy gazie i pokombinować z umieszczeniem butli lub zamontowaniem atestowanego zbiornika.
|
|