Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Mobilexpo - VII Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO 2013

Track222 - 2013-09-01, 22:22
Temat postu: VII Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO 2013
W dniach 5 i 6 października 2013 roku w Centrum Targowym Chemobudowa w Krakowie ul. Klimeckiego 14 odbędą się kolejne;

VII Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO 2013

http://www.centrumtargowe.com.pl/index.php?id=541

WINNICZKI - 2013-09-01, 23:14

Będziemy na 100% - tramwajem :spoko
Komplecik - 2013-09-06, 22:23

Będzie miasteczko kamperowe? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
szymek1967 - 2013-09-06, 22:26

trza szykować gary :szeroki_usmiech
janusz - 2013-09-06, 22:27

Cytat:

Na razie nie mamy żadnych informacji na ten temat. Może Tadeusz coś wie ale stracił się gdzieś na Mazurach i nie daje znaków życia.

MAWI - 2013-09-06, 22:31

Słyszałem coś o kłopot łódką czy coś. :spoko
Track222 - 2013-09-06, 22:38

janusz napisał/a:
Cytat:

Na razie nie mamy żadnych informacji na ten temat. Może Tadeusz coś wie ale stracił się gdzieś na Mazurach i nie daje znaków życia.

Rozmawiałem dzisiaj telefonicznie z Panem Trojanem, aktualnie jeszcze nie wie czy VII Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO 2013 odbędą się. Prowadzi rozmowy z wystawcami i po 15 września będzie znał szczegóły. Branże targową też dopadł kryzys.

Komplecik - 2013-09-06, 22:43

:( popuścić z cen i przeczekać kryzys ,potem wskrzesić targi jak się nie odbędą będzie dużo ciężej, moje zdanie :spoko
szymek1967 - 2013-09-07, 06:43

Track222 napisał/a:
Branże targową też dopadł kryzys.

spoko,
premier odtrabił koniec kryzysu :wyszczerzony:

Johny_Walker - 2013-09-07, 13:28

W zeszłym roku na tych targach była straszna bieda. Z zachodniej Polski nie warto było jechać. Żałuję.
WINNICZKI - 2013-09-08, 02:47

Na Targi jeździ się przede wszystkim po to aby spotkać dawno nie widzianych camperludków , a co do wystawców......oni już od dawna,albo od zawsze nie powalają asortymentem wystawianych akcesoriów i camperów. Ale towarzystwo na zlocie jest zawsze prima sort. :bigok :haha: :haha:
oli - 2013-09-08, 20:50

Kryzys to i skromniejsze targi ,ale powinny się odbyć .Bo jak nie to co dalej ,to już jest parę lat i szkoda by było to wszystko zaprzepaścić.
Komplecik - 2013-09-15, 16:02

Odbędą się :?:
Track222 - 2013-09-15, 16:56

Komplecik napisał/a:
Odbędą się :?:

Ale nie mamy jeszcze oficjalnego zaproszenia!!!

szymek1967 - 2013-09-15, 17:44

własnie :-/
komplecik wypisz waść zaproszenia i wysyłaj prędko :spoko

kazbar - 2013-09-18, 14:29

TARGI SIĘ NIE ODBĘDĄ!
Rozmawiałem dzisiaj z p.Mieczysławem. Niestety, nie odbęda się. To wiadomość na 99,9%. Pozostawił drobną iskierkę nadzieji. W piątek mam jeszcze raz zadzwonić ale szanse są praktycznie żadne.

Johny_Walker - 2013-09-18, 14:46

To może do Lipska? Już niedługo.
Track222 - 2013-09-18, 16:13

kazbar napisał/a:
TARGI SIĘ NIE ODBĘDĄ!
Rozmawiałem dzisiaj z p.Mieczysławem. Niestety, nie odbęda się. To wiadomość na 99,9%. Pozostawił drobną iskierkę nadzieji. W piątek mam jeszcze raz zadzwonić ale szanse są praktycznie żadne.

M.Trojan rozmawiając ze mną liczył na cud, ze jednak targi odbędą się. Wielka szkoda bo wiele osób szykowało się na wyjazd do Krakowa.

kazbar - 2013-09-18, 23:46

Koledzy! Co tutaj się dzieje? Największe nasze święto caravaningu czyli "Mobilexpo Kraków" porównywane od sześciu lat do ichniejszych w Europie Zachodniej ale na na polską miarę zostało odwołane a tu tylko kilka lakonicznych wpisów w przeciwieństwie do dysput religijno-ateistycznych.

:gwm :gwm :gwm

:haha: Śmiać się czy płakać?

Komplecik - 2013-09-19, 07:52

Kazbar ma rację cicho w temacie to i wystawcy zamilkli
Może listę dla zachęty kto chętny :spoko
1.komplecik
2....

Tadeusz - 2013-09-19, 10:14

Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO były dla nas i mam nadzieję, że nadal będą doskonalą okazją do spotkania wszystkich żywotnie zainteresowanych karawaningiem, tych, którzy z karawaningu żyją i tych którzy bez karawaningu usychają, czyli nas.

Nie można narażać tej świetnej imprezy na ryzyko totalnej wtopy, a takie ryzyko istnieje z powodu minimalnego zainteresowania wystawców. Kryzys dał im się we znaki i trzeba to rozumieć.

Co zatem Targi mają zaprezentować przybywającej z różnych zakątków kraju publiczności? Jak zadbać o poziom?

Zawód, jaki Targi sprawiłyby odwiedzającym, mógłby odbić się czkawką na przyszłość. Byłoby to przykre także dla nas, entuzjastów tej imprezy.

Pogódżmy się zatem z koniecznością rezygnacji z Targów tegorocznych i życzmy Organizatorom sukcesów na przyszłość.

Wraz z p. Mieczysławem Trojanem zapraszamy na Targi, które odbędą się za tydzień, a dotyczą odnowy biologicznej pod hasłem RELAKS.
Dla tych Kolegów, którym jest po drodze, daje to możliwość spotkania, pobycia razem w sympatycznej, przyjaznej atmosferze targów krakowskich i powspominania spotkań z lat ubiegłych.

Życzymy ekipie MOBILEXPO sukcesu w roku przyszłym. :ok Będziemy czekać niecierpliwie na następne spotkania w tym przyjaznym nam miejscu.

:spoko :spoko :spoko

Aulos - 2013-09-19, 10:19

Targi targami, ale Tadeusz wrócił do wirtualnej rzeczywistości CamperTeamu - stęskniliśmy się za Tobą :ok
Tadeusz - 2013-09-19, 10:25

Aulos napisał/a:
Targi targami, ale Tadeusz wrócił do wirtualnej rzeczywistości CamperTeamu - stęskniliśmy się za Tobą

Krzysiu, ja również stęskniłem się za Wami.

Pozostaję nadal w puszczy ciałem ale duszą jestem z Wami.

Miałem ogromną nadzieję na spotkanie w Krakowie, ale teraz co mi pozostaje? Nadal PUSZCZA. :spoko

CORONAVIRUS - 2013-09-19, 10:34

Polska kamperowo za małym krajem by na siłę robić więcej targów niż jedne w roku ... rzeczywistość o tym świadczy .
Poznań pozostanie tym centralnym punktem targowym mając podstawową zaletę , której inne miasta nie mają ... jest prawie w środku na mapie ... takie życie .... :spoko Może kiedyś Polska stanie się karawaningowym potentatem to wtedy dlaczego nie ? :bigok

Johny_Walker - 2013-09-19, 11:43

Jakie targi camperowe są w Poznaniu? Chodzi o Motor Show w marcu?
CORONAVIRUS - 2013-09-19, 11:51

Johny_Walker napisał/a:
Jakie targi camperowe są w Poznaniu? Chodzi o Motor Show w marcu?

dokładnie...

Fux - 2013-09-19, 20:04

Byłem rok temu i „targi" bardziej spotkanie na giełdzie samochodowej przypominało.
Wystawcy mają w nosie takie kanały dystrybucji w dobie internetu.
Klyent przyjdzie na targi a później będzie szukał w necie „okazji" u innych dostawców.
Koszt wystawcy za stoisko to zapewne kilkanaście-kilkadziesiat kpln, a więc marża z x sprzedanego sprzętu.

Jestem ciekawy, ile osób, dzięki targom, trafilo do Firm wystawców i dokonało zakupu?

Jest w stanie ktoś napisać?

Targi w Poznaniu to troszkę większa giełda ze sporą frekwencją zlotowiczów.

Niestety rynek w RP jest płytki...

WINNICZKI - 2013-09-20, 00:48

Tadeusz napisał/a:
Miałem ogromną nadzieję na spotkanie w Krakowie, ale teraz co mi pozostaje? Nadal PUSZCZA.
:shock: :shock: Tadziu nie chcesz chyba powiedzieć przez to , że wyjdziesz z puszczy dopiero jak MOBILEKXPO wróci do kalendarza spotkań. :) :) :spoko
Tadeusz - 2013-09-20, 21:17

WINNICZKI napisał/a:
Tadziu nie chcesz chyba powiedzieć przez to , że wyjdziesz z puszczy dopiero jak MOBILEKXPO wróci do kalendarza spotkań. :) :spoko

Tomku, wylezę z puszczy w połowie lístopada.
Tak nam tu dobrze. :lol:
l wcale níe jesteśmy sami. Jest z nami zawsze ktoś z C.Ţ.. teraz hasamy po puszczy z Wandzią i Jackiem JaWami

kazbar - 2013-09-20, 22:22

Czyżby koniec caravaningu? (Pisałem już gdzieś, dawno, dawno temu, że "coś" zaczyna się źle dziać. Dostałem wtedy "zrypkę" ).
Koronne dla polskiego caravaningu MobilExpo odwołane. Inne w tym roku o zdecydowanie mniejszej wadze albo nie wypaliły albo przykleiły się "po macoszemu" do innych czterech kółek i wypadły bardzo, bardzo blado.
Sześć lat minęło pod znakiem wielkiego entuzjazmu i nadziei na lepsze, na rozwój... Ileż pracy i ileż serca włożyliśmy w te i inne targi....A dzisiaj? A dzisiaj kicha na całego!!!

Dla mnie to koniec marzeń i niespełnionych wszelkich nadziei. To cios w moje caravaningowe serce. MobliExpo 2013 odwołane :gwm

Wracam do puszczy gdzie trawa zielona i zapach przygody. Może spotkam tam Tadeusza? :spoko

Pozdrawiam
kazbar

WODNIK - 2013-09-20, 22:24

Czy hasając po puszczy zbieracie grzybki?
Pozdrawiam :spoko

WINNICZKI - 2013-09-20, 22:40

kazbar napisał/a:
Czyżby koniec caravaningu? (

Dla mnie to koniec marzeń i niespełnionych wszelkich nadziei. To cios w moje caravaningowe serce. MobliExpo 2013 odwołane :gwm

Wracam do puszczy gdzie trawa zielona i zapach przygody. Może spotkam tam Tadeusza? :spoko

Pozdrawiam
kazbar

W pierwszym roku Mobilexpo kupiliśmy kampera, teraz chwilowo sprzedaliśmy, i Mobilexpo dało na luz. Dla nas na pewno przez jakiś czas koniec carawaningu.Reszta niech bawi się dalej jak najdłużej.Mamy zamiar wskoczyć ponownie do tej samej rzeki za kilka lat. :-P :spoko

Tadeusz - 2013-09-21, 16:35

WODNIK napisał/a:

Pozdrawiam

Tak, Jasiu, zbieramy. Nie jesteśmy sami, jak zwykle. Są z nami Wandzia i Jacek JaWowie.

Oto dowód. :) :spoko

Romano - 2013-09-21, 16:45

:wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:
Tylko pozazdrościć takich zbiorów , bo u nas z grzybami bardzo biednie jest w tym roku.

Pozdrawiam
Danuśka

CORONAVIRUS - 2013-09-21, 16:51

Tadeusz napisał/a:
WODNIK napisał/a:

Pozdrawiam

Tak, Jasiu, zbieramy. Nie jesteśmy sami, jak zwykle. Są z nami Wandzia i Jacek JaWowie.

Oto dowód. :) :spoko

dowód to jest na to ,że Jawowie zmienili kampera :lol:

Gratulacje :)

Tadeusz - 2013-09-21, 17:00

kazbar napisał/a:

Pozdrawiam
kazbar

Pozdrawiamy Ciebie, Kaziu, z samego serca Puszczy Piskiej. Rzeczywiście jest tak jak widzisz to oczyma i sercem - zielono, cicho, nastrojowo i tylko nad taflą jeziora przestrzeń nieogarniona. Zawsze jednak są z nami jakieś kampery i gromadka Przyjaciół z tego zaczarowanego kręgu włóczykijów karawaningowych.
Jeśli poniosłoby Ciebie w te strony, to przyjęty zostaniesz po królewsku - chlebem, solą i metaxą. :ok

W kwestii zastoju w handlu kamperami i przyczepami - mamy okres posuchy, to prawda, jednak nasz karawaning bazuje na sprzęcie używanym i jeszcze przez czas jakiś, bliżej nie określony, tak będzie. Nowy sprzęt jest raczej dla lizingujących właścicieli firm i bardzo nielicznych tuzów finansowych. Tak się jednak składa, że ogromna większość, podkreślam: OGROMNA - to miłujący ten styl życia ludki o bardzo skromnych możliwościach.
Ale to oni budują tę cudowną atmosferę towarzyszącą nam w naszym karawaningowym kołowrotku i tak jest dobrze póki co.
Nie ma co płakać, bo ten rok pokazał jak jesteśmy fantastycznie do siebie przywiązani i świetnie zorganizowani. Nie było chyba weekendu bez spotkań w małym gronie karawaningowych przyjaciół, o wielu większych spotkaniach nie wspominając.

Ja również czerpię radość z tych spotkań i zaprawdę powiadam, niewiele czasu spędziłem bez Kolegów z CT.

Oby tak do końca żywota mego. :szeroki_usmiech

Pozdrawiam z wyrazami szacunku i uśmiechem od ucha do ucha. :ok :spoko

Bajaga - 2013-09-22, 00:51

kazbar napisał/a:

Sześć lat minęło pod znakiem wielkiego entuzjazmu i nadziei na lepsze, na rozwój... Ileż pracy i ileż serca włożyliśmy w te i inne targi....A dzisiaj? A dzisiaj kicha na całego!!!

Powodem zdychania targów w PL jest chyba nie dopasowanie ich do naszego rynku. Kazdy uczestnik zlotów czy naszych kempingów wie że u nas karawaning to w znakomitej większości auta do ok. 30kpln i przyczepy do 10kpln. Targi powinny byc jakos dopasowane do tych realiów, a nie są...
Sądzę ze powinno to byc robone z mniejszym zadeciem nie koniecznie w pieknych halach targowych tylko np w fajnym plenerze. I do tego np połączone to z dużym zlotem, wtedy wystawcy spotykają się z klientami, i to są targi!

martini44 - 2013-09-22, 07:08

wczoraj rozmawiałem z właściecielem firmy XXXXXX który handluje i serwisuje nowe kamperki i niewiem czy to prawda czy nie ale w Polsce sprzedano w tym roku ok 150 sztuk nowych kamperków a w DE ok 123 tyś sztuk i niemcy uważają że to u nich jest załamanie rynku karawaningowego :shock:
Osobiście uważam że targi które zawsze były na tym poziomie powinny pozostać a to My powinniśmy się do nich dostosować ...... nie możemy się cofać tylko iść do przodu, predzej czy później bedziecie zmieniać kamperki warte 30 tyś na te które są warte np70 tyś a potem jeszcze wyżej....... :spoko

oli - 2013-09-22, 10:43

Musiał być jakiś powód że nie było chętnych na targi ,a jak nie wiadomo o co chodzi to znaczy że chodzi o ..........W tym roku też jedna z większych firm z branży kamperowej nie przyjechała na zlot do Poznania z powodu z byt wysokiej ceny za udział.łatwo jest cos zniszczyć ,ale trudniej będzie odbudowac .Krakow ,Chemobudowa to dobre miejsce na targi ,bo nie da się zrobić ich w plenerze np. ze względu na pogode .Szkoda że w tym roku się nie odbędą.W porównaniu do Poznania to targi bardziej kameralne,ale dla nas normalych ludzi wystarczające ,aby zapoznać się z trendami,oraz nowościami w branży kamperowej jak również wiele kamperków lub przyczep ,nie wspominając o akcesoriach zostało sprzedanych na tych targach .A najbardziej szkoda ,ze nie dano nam możliwości spotkać się przy okazji targów na zlocie ,tych rozmów ,spotkan ,probowania różnych nalewek itp.Szkoda i tyle
wałęsa - 2013-09-22, 11:09

martini44 napisał/a:
nie możemy się cofać tylko iść do przodu, predzej czy później bedziecie zmieniać kamperki warte 30 tyś na te które są warte np70 tyś a potem jeszcze wyżej....... :spoko

Oby tylko nie było odwrotnie :spoko

Track222 - 2013-09-22, 11:37

oli napisał/a:
.................łatwo jest coś zniszczyć ,ale trudniej będzie odbudować ...................

Święte słowa :brawo :brawo

kaimar - 2013-09-22, 12:33

martini44 napisał/a:
czy to prawda czy nie ale w Polsce sprzedano w tym roku ok 150 sztuk nowych kamperków a w DE ok 123 tyś sztuk i niemcy uważają że to u nich jest załamanie rynku karawaningowego

Rynek niemiecki to poziom 20 tysięcy pojazdów. Co do Polski to dokładnie nie wiadomo - wielu polaków kupuje w DE.
Polski rynek zabija też napływ pojazdów "prawie" nowych po przeszczepach budy niewiadomego pochodzenia i legalnych podwozi. W ten sposób na rynku są pojazdy teoretycznie paromiesięczne za mniej niż połowa ceny nowego u dealera.
Czy polski rynek pojazdów nowych może w takiej sytuacji zalewu lewizny normalny?
A targi ? To kosztowna impreza. A efekt mierny. Trzeba by sprzedać na tagach minimum jedno auto aby udział w targach zwrócił.

martini44 - 2013-09-22, 15:22

więc cos w tym prawdy jest co powiedział mi Pan XXXXX prócz liczb które widocznie zawyżył sporo ..... Tak czy siak Wszystkim dealerom życzę jak najwięcej sprzedaży a zapaleńcom w tym i sobie jak najszybszego zakupu NOWEGO kamperka w polskiej sieci handlowej :spoko