Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nasze opinie i pytania, - kradna dane z forum?

EwaMarek - 2014-04-10, 19:02
Temat postu: kradna dane z forum?
może się mylę ... ale jakim cudem dostaje reklamy na nik z forum i mail

akurat się składa że dla celów forum mama założony mail którego nigdzie indziej nie podaje :evil: :evil: :evil: :evil:

janusz - 2014-04-10, 19:25

Mogę zagwarantować, że CamperTeam nikomu nie udostępnił żadnego adresu internetowego którymi zapisujecie się na forum.
Jeżeli te dane pochodzą z Camperteam to zostały pozyskane bez naszej wiedzy i zgody.
Od razu nasuwa się pytanie, gdzie masz założone konto pocztowe? I jakie tam panują ustalenia co do użycia kont. Jeśli to jest konto u ogólnie dostępnych dostawców usług pocztowych za darmo, to za darmo nic nie ma. Za to, że masz adres, to masz i reklamy. :spoko

makdrajwer - 2014-04-10, 19:44

Ja miałem rok temu taką sytuacje że brałem udział w dyskusji na jakiś konkretny temat ( np.solary czy np.markizy ) i po paru dniach zacząłem dostawać maile od firm zajmujących się konkretnie tymi tematami o których dyskutowałem. Dlatego wywaliłem z avarata swój mail bo forumowicze mogą pisac do mnie przez PW a ubooty czy inni marketingowcy mogą najwyżej do mnie zadzwonić.
zibikruk - 2014-04-10, 19:50

Marku, forum jest ogólnie dostępne i przez to każdy z nas jest narażony na takie "nagabywanki".
Spójrz ile firm próbuje się u nas reklamować.
Mnie ostatnio banki zaczęły oferować "różne rzeczy" poprzez telefon firmowy. Skąd go znają, być może również z różnych forum, na których nieopatrznie go podałem. :spoko

janusz - 2014-04-10, 20:01

A tak przy okazji to chyba ostatnio nastąpiły duże zmiany w internecie. Ostatnio to myślę jakiś rok. Od czasu gdy pojawia się na stronach informacja o ciasteczkach - cookies. Na stronach takich jak Youtube, Onet, wszystkie gazety, Allegro wyświetlają się reklamy takie jakie strony, o jakiej tematyce ostatnio oglądałem. Na forum Elektroda nawet tak się dzieje między postami.
Nie bardzo wiem dlaczego u mnie reklamy samych biednych kobitek co nie stać je nawet na majtki. :haha:

EwaMarek - 2014-04-10, 20:07

nawet nie pomyślałem o tym, że ktoś udostępnia nasze dane :stop:

ale zdziwiła mnie ta zbieżność login z forum i mail

macie racje mogłem zapytać na forum i wtedy generuje mi z maila.
a jak już dane osobowe wpadną w macki handlarzy to koniec

cały czas mi się dobijają na telefon czy na maile...

nawet zgłaszanie spamu nic już nie daje :(

SlawekEwa - 2014-04-10, 20:18

Założyłem nową pocztę na gmail i na razie z reklamami spokój ;) Jak pozbyć się poczty z op. pl?
brams - 2014-04-10, 20:32

janusz napisał/a:
Nie bardzo wiem dlaczego u mnie reklamy samych biednych kobitek co nie stać je nawet na majtki.

Może szukałeś czegoś pod hasłem: gołodupiec. :-P

EwaMarek - 2014-04-10, 20:46

a jeszcze jedno

jak cos oglądałem w intrenecie np. jachty, samochody, złoto itd. od razu mam w około reklamy z danego tematu

super inwigilacja jest w Internecie

Dziabong - 2014-04-10, 20:48

EwaMarek napisał/a:
a jeszcze jedno

jak cos oglądałem w intrenecie np. jachty, samochody, złoto itd. od razu mam w około reklamy z danego tematu

super inwigilacja jest w Internecie

O ciasteczkach jeszcze nie słyszałeś? To trzeba nadrobić i właśnie uzupełniasz wiedzę o tym, żadne tam kradziejstwo :diabelski_usmiech

janusz - 2014-04-10, 21:07

EwaMarek napisał/a:
nawet nie pomyślałem o tym, że ktoś udostępnia nasze dane :stop:

Ale to nie ma znaczenia, jest okazja do tego żeby ludzie więcej wiedzieli i bardzo dobrze, że zadałeś takie pytanie. :spoko
EwaMarek napisał/a:
cały czas mi się dobijają na telefon czy na maile...

Ja do tego mam specjalny telefon i na niego dzwonią i ten numer podaję gdy do rejestracji potrzebny jest numer telefonu, najczęściej w sklepach internetowych. Mając jakiś stary aparat to kartę da się kupić za 5 zl z ważnością na cały rok.

AGAiPIOTR - 2014-04-10, 21:50

ciasteczka ciasteczkami, ale jakiś czas temu ktoś mi przysyłał scany z artykułów o kempingu w Ciechocinku i na 100% adres pobrał z forum.... :evil:
na moją proźbo-groźbę że spamuje itp itd... przestał, oczywiście się nie podpisał :-/

janusz - 2014-04-10, 23:31

AGAiPIOTR napisał/a:
na 100% adres pobrał z forum

Ale czemu twierdzisz, że z forum?
Nie żebym twierdził, że z forum nie można pobrać. Pewnie można bo żadnych dodatkowych zabezpieczeń nie instalowaliśmy. Moim zdanie trochę dziwne, że z forum. Nasze forum jest na prywatnym serwerze. Nie w firmie która udostępnia swój serwer dla wynajmu.
Nie wiem, nie znam się ale jestem ciekaw czemu uważasz, że z forum.

gino - 2014-04-11, 06:34

AGAiPIOTR napisał/a:
ciasteczka ciasteczkami, ale jakiś czas temu ktoś mi przysyłał scany z artykułów o kempingu w Ciechocinku i na 100% adres pobrał z forum.... :evil:
na moją proźbo-groźbę że spamuje itp itd... przestał, oczywiście się nie podpisał :-/

rodacy...obywatele...
prawda jest taka, że każdy z nas ma w stopce ikonkę pw i....email

jak ktoś wyślę wiadomość klikając PW dostaniecie wiadomość na forum..
a klikając EMAIL dostaniecie wiadomość na maila podanego przy rejestracji

w tym drugim przypadku,pamiętajcie,o jednym- dopóki nie odpowiadacie na wiadomość wysłaną z CT na prywatny mail, dopóty nikt waszego adresu mailowego nie ma możliwości poznać
dopiero wasza odpowiedź , ujawnia wasz adres mailowy :spoko

przypadek Piotra i Agi jest mi znany, bo i do członków AD maile informacyjne o Ciechocinku dochodziły
teraz użytkownik ''Ciech Ciech''...atakuje konto CamperTeam na FB

gino - 2014-04-11, 06:44

EwaMarek napisał/a:
akurat się składa że dla celów forum mama założony mail którego nigdzie indziej nie podaje

Mareczku, ale jakie to ma znaczenie, że Ty nigdzie tego adresu nie podajesz.. ?
przecież zna ten adres portal w którym założyłeś swoja pocztę
wp.pl , onet.pl czy jakis inny...nie wiem gdzie masz zalożoną swoja pocztę obsługująca CT
a to wystarczy abyś otrzymywał tego typu SPAM

na samym dole takiej wiadomości, masz wpisane od kogo, za czyim pośrednictwem dostałeś wiadomość...

ja np dzisiaj dostałe, propozycje emerytury 103tys $ :haha:
a dostałem ją bo
Cytat:
Otrzymałeś/otrzymałaś tego emaila, ponieważ wyraziłeś/wyraziłaś na to zgodę zaznaczając opcję przetwarzania danych osobowych w programie lojalnościowym partnera mezczyzna shopping
Szanujemy Twoją prywatność, w każdej chwili możesz się wypisać klikając w ten link

bzdurka..ale co im zrobisz :spoko

AGAiPIOTR - 2014-04-11, 09:23

janusz napisał/a:
AGAiPIOTR napisał/a:
na 100% adres pobrał z forum

Ale czemu twierdzisz, że z forum?
Nie żebym twierdził, że z forum nie można pobrać. Pewnie można bo żadnych dodatkowych zabezpieczeń nie instalowaliśmy. Moim zdanie trochę dziwne, że z forum. Nasze forum jest na prywatnym serwerze. Nie w firmie która udostępnia swój serwer dla wynajmu.
Nie wiem, nie znam się ale jestem ciekaw czemu uważasz, że z forum.

jestem pewien ponieważ sypał tekstami w stylu: ...wspólne hobby ...., ...tematyka Ciebie interesująca itp :evil: , "ciasteczkowy" spam takich rzeczy nie wypisuje ....
idąc dalej wrzuciłem adres z którego przyszło do wyszukiwarki i znalazłem, że to mężczyzna w wieku około 40 lat, skąd wiem bo wujek googel znalazł jego wiadomość na którymś z portali gdzie szukał pracy....
wracając do ciasteczek , można się przed nimi bronić, chrom ma tryb incognito a mozilla może je usuwać wraz z wyłączeniem przeglądarki jednak przed kimś kto korzysta z adresów forumowych to tylko nie podawanie własnego emajla w profilu uchroni przed takim "ciechocinkowym spamem"... lub ostra reprymenda i już spokój.... 8-)

Bronek - 2014-04-11, 09:40

Zawsze jest coś za coś . Wygoda surfowania łączy sie z ryzykiem.

Trochę pomaga konto mailowe płatne w dobrym serwisie. A telefonie aplikacja np.Black łist , lub Nokia z taka funkcja.
Ale całościowo ... niestety się nie da .
A jak jestes tzw . TARGETEM np. z racji profesji zawodu itd. to masz przechlapane.

Moja czarna lista w telefonie przez 2 m-ce urosła do ponad 150 nr. Brokerzy , bankierzy co chwila dzwonią . najgorsze ,jak masz mail i telefon potrzebny do pracy .
Skłaniam sie do zablokowania telefonu na przyjmowanie rozmów od tzw,"nr prywatny" bez identyfikacji.
Coraz więcej od takich nr jest ofert itp.
Czyli w telefonie aplikacja Black List np . A w kompie antyspam i uwaga na portale społecznościowe. Udostępnienie nr maila jednemu wiąże się najczęściej z rozesłaniem danych. Wystarczy raz na próbę zainstalowac. i już po ptokach .
Przyjaciel przyjaciela staje sie moim przyjacielem..Aplikacje z śledzeniem bez ciasteczek to upierdliwe. Trzeba mieć jednak zaufanie , może ograniczone ale jednak . same ciasteczka to normalka i bez tego cieniutko widzę surfowanie .
Na dodatek obecnie mamy aferę z SSL. I to od 2 lat !!! Więc na tym tle , wyciek danych z Forum to pikuś :bajer

janusz - 2014-04-11, 14:31

AGAiPIOTR,
To wpisz w wujku Google AGAiPIOTR, i zobaczysz wszystkie fora i portale gdzie jesteś zarejestrowany.
Jak już wyświetli się, że jesteś niewolnikiem, użytkownikiem :haha: CT to metodą dedukcji można odczytać Twoje zainteresowania. :bajer
Możemy się jedynie cieszyć, że jesteśmy zaraz po FB :haha:

AGAiPIOTR - 2014-04-11, 14:51

sporo tego :bajer
jednak ja szukałem nie po niku tylko po adresie emajlowym ... czyli taki jest tylko jeden :-/
i druga sprawa żeby wysłać do mnie wiadomość musiał się zalogować na forum ....
zaznaczam tylko kilka osób z forum zna mój adresik, ale ich nie podejrzewam o reklamowanie kempingu.... chociaż kto wie :diabelski_usmiech
przyznać się tu szybciutko!!!! :-P

Ahmed - 2014-04-11, 14:55

Szacun za zbiornik :haha: :spoko
bart.ek - 2014-04-11, 15:41

oskp napisał/a:

:wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

janusz - 2014-04-11, 15:46

Cytat:
i druga sprawa żeby wysłać do mnie wiadomość musiał się zalogować na forum ....

No i może to zrobić aktualnie ponad 6000 osób. Każda osoba zarejestrowana na forum może przysłać do ciebie maila. Z tym, że jeżeli to jest mail wysłany z/przez forum to masz to napisane w liście.
W tych 2240 odwołaniach do Twojego nicku jest prawdopodobnie odwołanie do twojego dostawcy poczty. To właśnie tak działa, masz darmową pocztę a oni twój adres. Masz darmowego Facebucka a oni twój adres.
Internet nie jest anonimowy.

Bronek - 2014-04-11, 15:55

oskp napisał/a:

super szacun :shock:

;) 19cm.............OOOOOOOO

janusz - 2014-04-11, 16:40

AGAiPIOTR napisał/a:
zaznaczam tylko kilka osób z forum zna mój adresik,

Piotruś, myślisz, że masz rację? :haha:
Wpisałem Twój adres pocztowy, taki jak jest podany na CT i Gogol znalazł 89 wyników a pierwszy to w Money.pl a drugi w Panorama Firm.
Cały świat zna ten Twój adres mailowy. :haha:

Bronek - 2014-04-11, 16:56

janusz napisał/a:
Cały świat zna ten Twój adres mailowy. :haha:

m.in. TEŻ !!!!!

PS.
Sam wywołałeś temat, to teraz masz rezultaty...............
Cholera wie co przez chwilę słabości , nieuwagi .... wyciekło.
Wielki Brat czuwa.
Wpisz Alkaida ossama , to Ci dom zbombardują.

koder - 2014-04-11, 16:58

Korzystam z poczty od google (gmail) i problem spamu nie istnieje. Owszem, są reklamy - ale nie w postaci maili. Biorąc pod uwagę, że mail w androidzie przychodzi mi identycznie jak SMS, to przy spamie bym chyba ogłupł.

A wszystkim skorych do chachajek nad wynikami wyszukiwania google przypominam, że zbieżność takich loginów jest wielce prawdopodobna.

AGAiPIOTR - 2014-04-11, 17:01

ale jak wpiszę nick to go nie ma :shock: tego mojego adresiku, :diabelski_usmiech
ps
ja tylko napisałem, że ktoś za pośrednictwem forum rozsyłał spam i tylko tyle....
myślałem , że to ważne a nie śmieszne ale ok ja gościa pogoniłem i mam spokój

Bronek - 2014-04-11, 17:05

koder napisał/a:
przypominam, że zbieżność takich loginów jest wielce prawdopodobna

Miło z Twojej strony ZGODA z tym faktem ( milo z mojej strony)

Gmailowa poczta Ok , ale nie społecznościowe portale zagnebia jak nie poustawiasz dobrze prywatności.

Cytat:
ale jak wpiszę nick to go nie ma :shock: tego mojego adresiku, :diabelski_usmiech

Nicki , maile już teraz nieistotne . Mleko się rozlało. żona każe sie logować !!!! Dziwnie na mnie patrzy !!! Lekceważąco.
ha:

Ahmed - 2014-04-11, 18:06

Loguj się Bronek , loguj , najlepiej poprzez gniazdo USB :haha: :spoko
Bronek - 2014-04-11, 18:12

oskp napisał/a:
najlepiej poprzez gniazdo USB

Dzięki , że mnie Nie dołujesz...
.Mogłeś przecież napisać : Mini lub micro USB.
A Ty : WIELKIE USB DZIĘKI . poprawileś mi humor.

:hello

Ahmed - 2014-04-11, 18:32

:spoko :haha: