|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Uruchamianie przetwornicy lodówką
krolisie1 - 2015-05-29, 09:18 Temat postu: Uruchamianie przetwornicy lodówką Szanowni Państwo mam prośbę o podpowiedź - chciałbym aby startująca lodówka kompresorowa uruchamiała przetwornicę, która ją zasila... Odrobiłem zadanie domowe przeglądając posty i poza informacją , że istnieje taka możliwość nie znalazłem nic więcej...
Bardzo proszę o pomoc , od kilku lat jeżdżę z taką lodówką którą wcześniej mocno schładzałem z produktami przed wyjazdem a teraz mam upragnioną pełną sinusoidę o mocy wystarczającej do zasilania m.in. lodówki i nie chciałbym aby prąd jałowy w czasie postoju rozładowywał mi akumulator...Na razie 'solary' są poza moim zasięgiem możliwości więc każdy umykający bezproduktywnie amperek jest mi bliski
Pozdrawiam serdecznie Piotrek
koder - 2015-05-29, 09:39
Zacznijmy od tego: jaka przetwornica, jaka lodówka, i czy czujesz się na siłach grzebać lutownicą w przetwornicy?
krolisie1 - 2015-05-29, 10:04
Dzięki za chęć pomocy, wszystkie dane zaraz zamelduję na grupie (pozwól dopić poranną kawę ) i z ogromnym zainteresowaniem będę analizował i oby realizował podpowiedzi
Pozdrawiam Piotrek
Gewehr - 2015-05-29, 10:09
Zakładam że przetwornica jest dobrana do lodówki.
Jeśli chcesz, aby lodówka była obsługiwana przez przetwornicę tylko podczas jazdy, możesz wykorzystać D+. D+, to jest przewód zasilający kontrolkę ładowanie. Znajdziesz go wychodzącego z alternatora(cienki przewód). Samą przetwornicę musisz rozebrać i w miejsce przełącznika dać przekaźnik zwierany. Podłączenie pinów przekaźnika: piny nr 30 i 87- przewody odłączone od przełącznika przetwornicy. Pin nr 86- masa, a pin nr 85-D+. Co daje takie podłączenie? Brak włączonej lodówki przy przekręconej stacyjce. Nie ma wpływu na odpalanie silnika, lodówka nie zabiera prądu rozrusznikowi przy odpalaniu. Elektronika przetwornicy, jak i samej lodówki, jest zabezpieczona przed spadkami napięcia podczas odpalania(świece żarowe, rozrusznik). Załączenie lodówki, następuje dopiero gdy, włączy się ładowanie alternatora. Przy tym podłączeniu, przetwornica powinna być podłączona pod akumulator rozruchowy. Sam przełącznik możesz pozostawić, będziesz miał możliwość manualnego załączenia przetwornicy.
koder - 2015-05-29, 10:54
Gewehr, chyba inaczej zrozumiałem pierwszego posta. Układ lodówka kompresorowa + odpowiednio duża przetwornica dobrze spisuje się również na postoju. Problemem jest jedynie prąd jałowy takiej przetwornicy, która czy trzeba, czy nie pobiera ciągle od 0.7A do 2A.
Rozwiązaniem jest na przykład uruchomienie przetwornicy przez termostat lodówki, lub elektroniczny układ wykrywający obciążenie.
krolisie1 - 2015-05-29, 11:01
Rewelacja i dzięki bardzo tak mam zrobione ładowanie akumulatora pokładowego który wyciągam na czas " poza- camperowy " ale myślałem , że jest w miarę łatwy sposób na uruchamianie przetwornicy tylko wtedy kiedy jest zapotrzebowanie na energię dla lodówki nawet podczas kilkugodzinnego zwiedzania po drodze na camping docelowy z energią...
W ubiegłym roku podczas wyjazdu na Lefkadę trochę 'pozwiedzaliśmy granice' i byłem pełen obaw o zawartość dla moich " mięsożerców " a sam postój siedmiogodzinny na jednej granicy powodował nie powiem co ....
Chciałem się ustrzec teraz strachu o "przetwory z lodówki " i zainwestowałem w przetwornicę Sillverline 2000 W Continous ale ona sporo energii pożera na 'luzie' co budzi niepokój o akumulator kiedy kilka razy w ciągu dnia odpali się na postoju w upale lodówka a jeszcze ten prąd biegu jałowego ...
Reasumując może zna ktoś i mógłby się podzielić wiedzą jak uruchomić przetwornicę kiedy lodówka zapotrzebuje pobór energii , mam nadzieję , że istnieje jakiś w miarę prosty sposób Może na następny wyjazd będą fotoogniwa ale na razie muszę się cieszyć tym co mam
Pozdrawiam Piotrek
: Chłodziarka to Zanussi 118 litrów 0.9 Ampera
Bronek - 2015-05-29, 11:05
Przekaźnik od np Duniego cena 140 m/w mam taki 10A
To gdy już przetwornica działa i ten w/w by oszczędzać aku przełącza na 230.
Przetwornicy nie wyłącza, ale to można załatwić kolejnym przekaźnikiem
Przerost formy nad treścią. Gdyż pobór prądu jałowego Przetwornicy nie ma znaczenia jak jest sieć.
Ale jak? Z czego ma startować lodówka? by włączyć przetwornicę? Z?? 230 v? z sieci czy z 12v?
Jak ma wystartować jak jeszcze przetwornica nie ruszyła?
Jakiś przekaźnik zwłoczny? itp?
krolisie1 - 2015-05-29, 11:07
Brawo Panie koder o takie rozwiązanie mi chodzi
Przepraszam w tzw. międzyczasie napisałem poprzedni post w którym jeszcze raz napisałem w czym problem...
Więc może jakaś podpowiedź z tym termostatem???? jak to ugryź
Pozdrawiam
Gewehr - 2015-05-29, 11:10 Temat postu: Re: Uruchamianie przetwornicy lodówką
krolisie1 napisał/a: | Szanowni Państwo mam prośbę o podpowiedź - chciałbym aby startująca lodówka kompresorowa uruchamiała przetwornicę, która ją zasila... Odrobiłem zadanie domowe przeglądając posty i poza informacją , że istnieje taka możliwość nie znalazłem nic więcej...
Bardzo proszę o pomoc , od kilku lat jeżdżę z taką lodówką którą wcześniej mocno schładzałem z produktami przed wyjazdem a teraz mam upragnioną pełną sinusoidę o mocy wystarczającej do zasilania m.in. lodówki i nie chciałbym aby prąd jałowy w czasie postoju rozładowywał mi akumulator...Na razie 'solary' są poza moim zasięgiem możliwości więc każdy umykający bezproduktywnie amperek jest mi bliski
Pozdrawiam serdecznie Piotrek |
To mnie trochę zmyliło
Bez ingerencji w lodówkę, będzie ciężko. Trzeba by dostać się do termostatu, tak jak napisał Koder. Jak nie, to dobrać jakiś układ oparty na termostacie regulowanym i jego zastosować jako włącznik przetwornicy.
krolisie1 - 2015-05-29, 11:15
A czy można by jakiś mało energochłonny standby termostatu lodówki na 12 voltach zasilania przetwornicy....
Sorki za burzę mózgów o poranku
Piotrek
dulare - 2015-05-29, 11:46
Są termostaty które wogóle nie potrzebują prądu do działania a mogą załączać przez przekaźnik Twoją przetwornicę. Na przykład takie termostaty lodówkowe:
http://allegro.pl/termost...5354153352.html
albo
http://allegro.pl/kpl-ter...5336010704.html
Będziesz tylko musiał zrobić sobie "skalę" i "pokrętło" albo ustawić na stałe tak jak Ci pasuje. Są też tego typu termostaty z innym zakresem temperatur jeśli lodówkowe są dla Ciebie "za nisko"
----
Edit: znalazłem też taki z większym zakresem temperatur:
http://allegro.pl/termost...5402925374.html
koder - 2015-05-29, 11:52
Mechaniczne termostaty nie pobierają prądu. Układ z przetwornicą załączaną przez termostat ma chyba Toscaner.
Najprościej moim zdaniem - kupić dowolny termostat i podłączyć go jako włącznik do przetwornicy (równolegle). Termostat wbudowany w lodówkę ustawiamy na max. chłodzenie. Gdy temperatura lodówki wzrośnie, termostat spróbuje podłączyć "agregat" włączając przetwornicę. Na allegro można znaleźć gotowy termostat z pokrętłem, szukaj "termostat lodówki", jest tego masa.
Krolisie1, jaki jest ten "spory" pobór? I daj dokładniejszy model przetwornicy, bo na hasło "Sillverline 2000 W Continous" google pokazuje jakąś z sinusem modyfikowanym.
krolisie1 - 2015-05-29, 13:13
Panowie chylę czoło z szacunkiem w podzięce za tak szybką i wyczerpującą pomoc
W rzeczy samej najlepszy będzie termostat mechaniczny - zero poboru prądu a to jest absolutnie najlepsze i niski koszt zakupu też ma znaczenie. Rozumiem, że mam nim uruchomić obwód cewki przekaźnika zasilania przetwornicy i równolegle dać możliwość załączania przetwornicy bez tego przekaźnika...Muszę sprawdzić czy czasem orginalnie w tej chłodziarce nie ma termostatu na bimetalu bo to załatwiło by konieczność zakupu i montażu oraz dublowania podzespołu
Serdecznie Wszystkim dziękuję za pomoc i zaraz jutro biorę się do roboty
Pozdrawiam Piotrek
krimar - 2015-05-29, 18:28
krolisie1 napisał/a: | .Muszę sprawdzić czy czasem orginalnie w tej chłodziarce nie ma termostatu na bimetalu bo to załatwiło by konieczność zakupu i montażu oraz dublowania podzespołu |
tylko pamiętaj aby zmostkować przewody które były podłączone do termostatu, rozwiązanie jakie proponujesz sprawi, że zniknie możliwość korzystania z lodówki bez przetwornicy, chyba że zastosujesz dodatkowy przekaźnik, który po podaniu 230v przywracałby pierwotne połączenia termostatu, a odłączał sterowanie przetwornicą z termostatu.
maszakow - 2015-05-29, 19:16
krolisie1 napisał/a: | Brawo Panie koder |
Piotrze - wg ogólnie przyjętej netykiety, na forum w korespondencji bezpośredniej jesteśmy na "ty". Wyjątki - Tadeusz "CamperPapa" i Janusz powszechnie tytułowany "Ojcem Dyrektorem"
Tak się zastanawiam jak zareaguje lodówka kiedy jednocześnie będzie się odpalać przetwornica i jej kompresor. Może wyjść kicha i kompresor nie ruszy... albo przetwornica nie odpali bo na dzień dobry z załącznika będzie miała peak prądowy.
Czy przypadkiem układ ze sterowaniem zwłocznym nie byłby bezpieczniejszy dla obu sprzętów ? Na termostat załącza najpierw przetwornice a potem lodówkę - a w druga stronę odwrotnie - wyłącza kompresor a potem przetwornicę.... Jest to znacznie bardziej skomplikowane.
ktoś już próbował się bawić odpalając cięższy sprzęt z przetwornicy ?
koder - 2015-05-29, 19:58
maszakow napisał/a: | Może wyjść kicha i kompresor nie ruszy |
Toscanerowi rusza
EDIT: Zresztą, skoro kolega ma już i lodówkę i przetwornicę, to przetestowanie to błahostka: Ustawiamy termostat na max, podłączamy lodówkę do przetwornicy (wyłączonej) i robimy "pstryk" wyłącznikiem - i wiemy, czy dadzą radę.
toscaner - 2015-05-30, 01:16
No właśnie.
Jeden kolega słabo szuka (założyciel tematu) , a Maszakow słabo pamięta.
Wiele razy (z 15?) pisałem o moim rozwiązaniu tu na forum. Lodówka zasilana przetwornicą, która jest startowana ...lodówką.
Różnica taka, że u mnie akumulatory są ładowane przez panele (gdy słońce), a agregatem ~ok. 1kW pod maską (potocznie zwany alternatorem), gdy pada.
Kolega krolisie1 nie mając paneli, będzie ładował tylko tym co ma pod maską (zakładam).
U mnie tak lodówka pracuję już od sierpnia 2014, 24h/dobę, czyli niedługo dobije rok.
Po prostu jak ją włączyłem, tak teraz chodzi i chodzi i chodzi i piwo słońcem chłodzi.
A teraz od stycznia kamperujemy, to tym bardziej cały czas inwestycja się odrabia.
Jeśli chodzi o to rozwiązanie, to było zrobione stricte dla oszczędności prądu. Duża przetwornica żarła niepotrzebnie ok 1,7A jałowego, czyli dobowo ok. 40Ah. To sporo, nawet dla 240Ah, bo to pojemność producenta, którą podaje dla naładowania C/10 przy 25C, więc średnio realnie np. zimą.
A prądu to my zużywamy nie tylko lodówką, co niektórzy wiedzą. Dosłownie jak w domu.
I stąd pomysł.
U mnie teraz nie tylko lodówka włącza sobie przetwornice.
Wracając do włączania. Potrzebujesz lutownicy, jakiegoś przekaźnika, ewent jak blisko to obwodem włączania przez termostat, ale jak "pokićkasz" to może się zdarzyć, że każde włączenie przetwornicy wystartuje lodówkę.
Dorzuć w szereg diodę, żeby nie dawała impulsu lodówce , gdy np. sam ją włączysz.
Aha i możesz stracić gwarancję na przetwornicę, bo wymaga to ingerencji w nią.
krolisie1 - 2015-05-30, 09:39
Jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi
Szukałem wcześniej dosyć cierpliwie wątków a propos tego tematu ale jak widać mało skutecznie skoro autor tychże pisze , że były na grupie . Sorki za 'odgrzewanie kotleta'
Teraz mam jasność , że wszystko jest dosyć proste do zrobienia wymaga tylko trochę konsekwencji i przekaźnika o sporym obciążeniu na stykach przed przetwornicą...
Co do 'Panowania' to fakt jestem trochę 'starej daty' człowiekiem w relacjach międzyludzkich i niełatwo mi przywyknąć do tych 'nowych' form grzecznościowych ale wszystko się zmienia i trzeba umieć się odnaleźć - dziękuję szanownemu gronu za zwrócenie uwagi
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich i udanego dnia życzę
Piotrek
toscaner - 2015-05-30, 10:28
Upss.
Żadnego przekaźnika o sporym obciążeniu. Robiłem pomiary cęgówką i pobory prądu (impuls) były w zakresie 80A wzwyż. Raz nawet skoczyło do 174A. A to tylko zwykła lodóweczka.
To jaki dasz przekaźnik? 200A większy? Nie tędy droga.
Przekaźnik (malutki - mój pobiera 30mA) musisz zamontować tak, żeby podawał plus na sterowanie przetwornicą - tak samo robi to ten malutki włącznik na jej obudowie. Tam z reguły jest podawany plus przez niego na start. Albo podepnij równolegle z włącznikiem styki przekaźnika, albo podaj plus na jeden ze styków włącznika. Jeśli oczywiście jest sterowana plusem.
Gewehr - 2015-05-30, 10:41
Musisz to podłączyć tak jak opisałem dla alternatora. Tylko zamiast D+, dać plus z termostatu. Jeśli termostat sterowany masą, to na zamiast D+, dać stały plus, a masę dać z termostatu.
toscaner - 2015-05-30, 10:47
Jakie znowu D+?
Przetwornica nie ma wejścia D+, lodówka nie ma wyjścia D+
Po co mieszać.
Gewehr - 2015-05-30, 10:56
toscaner napisał/a: | Jakie znowu D+?
Przetwornica nie ma wejścia D+, lodówka nie ma wyjścia D+
Po co mieszać. |
Normalnie nie wytrzymam Jak zaczynacie coś pisać w postach, to je najpierw całe czytajcie. Toscaner, wróć do początku i przeczytaj. Będziesz wiedział o czym piszę.
krolisie1 - 2015-05-30, 10:58
Upss.
Żadnego przekaźnika o sporym obciążeniu. Robiłem pomiary cęgówką i pobory prądu (impuls) były w zakresie 80A wzwyż. Raz nawet skoczyło do 174A. A to tylko zwykła lodóweczka.
To jaki dasz przekaźnik? 200A większy? Nie tędy droga.
Dzięki - bałem się, że skoro mam mieć przewody zasilające przetwornicę o 'znacznym' przekroju to tym bardziej kiedy styki zewrą - uruchomią przetwornicę i jeszcze ruszy chłodziarka to obciążenie na stykach będzie spore ale skoro kolega pomierzył to chwała mu za to i skorzystam z jego wiedzy - dziękuję
Piotrek
toscaner - 2015-05-30, 11:03
Toscaner się odezwał w temacie jak ma od roku zrobione i działa, bo kolega Koder nawiązał do rozwiązania.
Banalnie prosto.
Czytałem i wymiękłem o tym mieszaniu alternatora i D+ na pierwszej karcie w Twoim wykonaniu. A teraz nadal ciągniesz D+ i D+
Dodatkowo mieszasz
Gewehr napisał/a: | Jeśli termostat sterowany masą |
Od kiedy w lodówkach na 230V masz termostat sterowany masą? Czyli jest faza, zero, uziemienie i jakaś tajemnicza masa?
Gewehr - 2015-05-30, 11:06
Pisał o dołożeniu termostatu, więc może mieć sterowany czym chce.
toscaner - 2015-05-30, 11:20
krolisie1 napisał/a: | Upss.
Dzięki - bałem się, że skoro mam mieć przewody zasilające przetwornicę o 'znacznym' przekroju to tym bardziej kiedy styki zewrą - uruchomią przetwornicę i jeszcze ruszy chłodziarka to obciążenie na stykach będzie spore ale skoro kolega pomierzył to chwała mu za to i skorzystam z jego wiedzy - dziękuję
Piotrek |
Przewody muszą być grube adekwatnie do mocy przetwornicy. Moja przetwornica dostała 30cm 25 mm2, ale to bez znaczenia, bo sterowanie włączaniem przetwornicy odbywa się tym malutkim włącznikiem na obudowie. Przecież on nie załącza tych grubych kabli prądowych. Czyli sterowanie odbywa się "niskoprądowo". I to wykorzystałem. Tylko jak pisałem, to wymaga "wydłubania" tego włącznika, czyli czeka rozkręcenie obudowy.
janusz - 2015-05-30, 11:37
krolisie1,
Obejrzyj tą swoją przetwornicę, może jest tam gniazdo zdalnego sterowania. W mojej co prawda nazywa się "Mascot" jest takie gniazdko podobne do telefonicznego i można do niego dokupić "pilota przewodowego". Odpadałoby wtedy grzebanie w przetwornicy.
krolisie1 - 2015-05-30, 20:10
Sorki, że dopiero teraz przeglądam posty ale motałem się z montażem turbinki którą dopiero co zregenerowali mi szpece w Mielcu (na poczekaniu ) ....
To zamieszanie z 'dużym przekaźnikiem' wynikało z niechęci ingerencji w przetwornicę ( chciałem wszystko wystrugać przed przetwornicą na 12 Voltach z aku. ) ale skorzystam z podpowiedzi szanownego grona i zrobię bajpasik na wyłączniku przetwornicy.
Niestety w mojej przetwornicy nie szukałem wcześniej wyjścia na sterowanie zewnętrzne ale zaraz się dokopię i może to będzie jedyny optymistyczny akcent moich dotychczasowych zmagań z Jumperkiem
Cały czas pod górkę jak w kieracie zasuwam z doprowadzeniem mojego złomka do stanu poprawności technicznej i jak już trochę sobie odetchnę to ciągle wychodzi coś nowego do roboty
Chyba jedynym sposobem będzie odrobina 'święconej wody' aby przegonić wszystkie złe moce
Pozdrawiam wszystkich i bardzo dziękuję za tak liczny odzew to naprawdę budujące otrzymać wsparcie od bądź co bądź znanych mi tylko wirtualnie z camperteamu ludzi
krolisie1 - 2015-05-30, 23:29
A propos budowy mojego 'camperka' z blaszanki to było by mi wstyd porównywać moją radosną twórczość z ambitnymi projektami szanownych kolegów dzięki którym czerpię radość i wzór na może nie odległe spełnienie marzeń o własnym domku na kółkach
Na chwilę obecną zadbałem o możliwość sprawnego transportu- tuning u Goduli i spania z jakimś stolikiem, lodówką , nagłośnienie, klimkę postojową z dziurą w podłodze itd. Brak mi łazienki więc zdaniem kolegów to nie camper Sporo latam na paralotni głównie z napędem, zabieram kilka desek do windserfingu z klamotami , motocykl , trzy rowery itd. Wszystko oczywiście do środka więc jak na campingu zaczynamy to wypakowywać łącznie z mebelkami to mają wszyscy niezły ubaw
Wyglądamy wtedy jak ubodzy bracia przy wypasionych Hymerach stojących obok ale najważniejszy jest fun a tego do tej pory nigdy nam nie zabrakło, nawet Chorwaci bez naszej wiedzy umieścili naszą ekipę w swoim spocie reklamowym Antony Boy i choć to kilka sekund to nasza 'zagródka' i tak miała niezły ubaw....
Dzięki za wszystko i przede wszystkim merytorycznie ciekawe posty bez antagonizmów i odrobinę wzajemnego szacunku o co teraz tak trudno
Piotr
toscaner - 2015-05-31, 17:53
wbobowski napisał/a: | chemik napisał/a: | tym bardziej, że zastanawiająca jest wartość prądu dawanego przez panel ( 1A) , a po włączeniu silnika prawie 7A, coś tu nie pasi!
|
Chyba nie do końca zostałem zrozumiany. Gdy odłączyłem przetwornicę od 12V i szedłem dopiero spróbować zapalić silnik, to po drodze zobaczyłem (nie po zapaleniu silnika) ładowanie z solara 6,5A... a wcześniej było 1A.
Ale nie zaśmiecajmy jeszcze bardziej tego tematu, bo teraz odkryłem jeszcze inne ciekawostki... jak np. napięcie 0,9-1,2V w gniazdku, w którym było kiedyś 12V.
Ale o tym napiszę już w osobnym temacie, aby tego jeszcze bardziej nie zaśmiecać, tylko jak ustalę do końca to, co mi się jeszcze uda znaleźć. |
To może weź "nożyczki" i powycinaj do nowego tematu, to co nie jest "lodówka-przetwornica". Sam tu na offtopowałem.
Edit: ooo już zrobione.
koder - 2015-05-31, 17:53
Wydzielono osobny temat uciekania prądu
wlodo - 2017-04-19, 14:01
Odkopię temat...
Z powyższych wypowiedzi nie do końca wiadomo jak lodówka ma włączyć przetwornicę.
Próba znalezienia opisu na forum przy pomocy nasze szukajki , kończy się niczym, ona coś słabo szukajaca jest, ogólnie do
Na razie wiemy, że było, że mamy mieć lutownicę i przekaźnik i dobrze podłaczyć!!!!????
Może ktoś podzieli się swoją wiedzą, co tam należy JESZCZE dołożyć żeby lodówka włączyła i wyłączyła przetwornicę.
koder - 2017-04-19, 14:51
Są zasadniczo dwie opcje:
1. Możesz podłączyć ów przekaźnik pod termostat wbudowany w lodówkę,
2. Możesz znowu skorzystać z osobnego termostatu. W tej sytuacji termostat lodówki należy przestawić na maksymalne chłodzenie.
Teraz, jak to konkretnie podłączyć do przetwornicy w większości zależy od tego, jaką masz przetwornicę. Jeśli ma sterowanie zewnętrzne, to prosto - podłączasz do tego sterowania. Znowu - jak konkretnie jest uzależnione od modelu.
Jeżeli zaś nie masz sterowania przetwornicy, to należy przekaźnik włączyć w szeregowo do włącznika tej przetwornicy. Wtedy główny włącznik ma priorytet wyłączenia całego systemu, a gdy on jest włączony przekaźnik będzie uruchamiał i wyłączał przetwornicę (a przez to lodówkę).
janusz - 2017-04-19, 15:03
koder napisał/a: | zależy od tego, jaką masz przetwornicę |
Czasami przetwornica może nie chcieć startować z obciążeniem, zależy od konstrukcji przetwornicy. Może być potrzebne opóźnienie włączenia lodówki w stosunku do włączenia przetwornicy. Trzeba to sprawdzić wybierając przetwornicę albo pokombinować.
McGali - 2017-04-19, 15:04
wlodo napisał/a: | Odkopię temat...
Z powyższych wypowiedzi nie do końca wiadomo jak lodówka ma włączyć przetwornicę.
. |
Przetwornicę załącza termostat lodówki! Najprościej i najbezpieczniej jest odpiąć przewody z termostatu i je połączyć a do termostatu podłączyć przewody wyłącznika przetwornicy oczywiście wtyczka lodówki w gniazdo 230V przetwornicy.
Bronek - 2017-04-19, 15:13
Polecam tą firmę, z jej podejściem do klienta
Kupiłem ostatnio u nich kilka różnych przekaźników.
Jeden nawet drogi uszkodzony .(transport?) Szybciutko przysłali drugi bez zwrotu tego uszkodzonego i z przeprosinami.
http://www.ase.hoste.pl/pkczas.html
wlodo - 2017-04-19, 16:20
Dzięki za odzew...
Mam przetwornicę Techtrona 12V / 230V Sinus PNZ-1000-S, z wolnym startem i złączem zdalnego sterowania.
Przy termostacie tylko lodówkowym:
-w momencie zwarcia swoich styków poda 12 v(+) na przetwornicę(włączy ją) ALE tak jak pisze McGali przewody od 230v należy połączyć. Tylko, że jak włączymy przetwornicę ręcznie jej włącznikiem, żeby mieć 230v w innych gniazdkach, to lodówka pracuje bez przerwy bo nie steruje ją termostat.
-jeżeli podłączymy dodatkowy stycznik załączany termostatem lodówki, to się nie załączy bo na termostacie jeszcze nie ma 230v.
Przy dołożonym drugim termostacie, to już trochę łatwiej , ale nie do końca.
-drugi załączy przetwornicę, ale jeżeli lodówkowy będzie ustawiony na max, to przy ciągłym zasilaniu będzie lodówka za mocno chłodziła.
Mam również nadzieję, że jak zniknie + na tym dodatkowym złączu to przetwornica się wyłączy.
Bronek dzięki, kupowałem już od nich, właśnie zwłoczny i wydłużający, miły kontakt. Jak nie wystartuje to pewnie będzie musiał być założony.
koder - 2017-04-19, 16:37
wlodo napisał/a: | drugi załączy przetwornicę, ale jeżeli lodówkowy będzie ustawiony na max, to przy ciągłym zasilaniu będzie lodówka za mocno chłodziła. |
Ah, bo masz drugi warunek. W takim wypadku proponuję drugi termostat ustawiony mniej-więcej na tą samą temperaturę, co lodówkowy. Owszem - zachodzi ryzyko, że termostat lodówki powie "już" a ten z przetwornicy "jeszcze nie" - ale to nie powinno na ogólną pracę lodówki znacząco wpłynąć.
McGali - 2017-04-19, 16:58
wlodo napisał/a: | Dzięki za odzew...
Mam przetwornicę Techtrona 12V / 230V Sinus PNZ-1000-S, z wolnym startem i złączem zdalnego sterowania.
Przy termostacie tylko lodówkowym:
-w momencie zwarcia swoich styków poda 12 v(+) na przetwornicę(włączy ją) ALE tak jak pisze McGali przewody od 230v należy połączyć. Tylko, że jak włączymy przetwornicę ręcznie jej włącznikiem, żeby mieć 230v w innych gniazdkach, to lodówka pracuje bez przerwy bo nie steruje ją termostat.
-jeżeli podłączymy dodatkowy stycznik załączany termostatem lodówki, to się nie załączy bo na termostacie jeszcze nie ma 230v.
Przy dołożonym drugim termostacie, to już trochę łatwiej , ale nie do końca.
-drugi załączy przetwornicę, ale jeżeli lodówkowy będzie ustawiony na max, to przy ciągłym zasilaniu będzie lodówka za mocno chłodziła.
Mam również nadzieję, że jak zniknie + na tym dodatkowym złączu to przetwornica się wyłączy.
Bronek dzięki, kupowałem już od nich, właśnie zwłoczny i wydłużający, miły kontakt. Jak nie wystartuje to pewnie będzie musiał być założony. |
Dlaczego lubimy komplikawac sobie zycie? Jest takie przyslowie jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Lodowka powinna miec swoja przetwornice i to wszystko.
Bronek - 2017-04-19, 17:02
McGali napisał/a: | Lodowka powinna miec swoja przetwornice i to wszystko. |
Chyba chodzi tez o standby ??? by nie żarł tych swoich marnych ale zawsze procentów zasobów energii
amples - 2017-04-19, 17:12
wlodo napisał/a: | jak włączymy przetwornicę ręcznie jej włącznikiem, żeby mieć 230v w innych gniazdkach, to lodówka pracuje bez przerwy bo nie steruje ją termostat. | na termostacie przekaźnik z podwójnymi stykami jeden startuje przetwornicę a drugi podłącza 230 v przetwornica - lodówka.
wlodo - 2017-04-19, 19:47
Pewnie skończy się na drugim termostacie, chyba, że się jaki praktyk odezwie i pokaże gotowca.
Mamy tu opisy, że poszczególne sprzęty same włączają sobie przetwornicę, więc to jakoś działa
janusz - 2017-04-19, 20:09
wlodo napisał/a: | Pewnie skończy się na drugim termostacie |
Nie bardzo chyba potrzeba drugi termostat jeśli obydwa maja robić to samo, włączać agregat lodówki gdy za ciepło i włączać przetwornicę. Agregat i przetwornica maja działać jednocześnie. Poszedłbym w kierunku odseparowania termostatu od 230V. Zasilił bym go z 12V. Termostat załączałby przekaźnik z cewką na 12V z dwoma parami styków. Jedna para obsługiwałaby agregat jak poprzednio sam termostat. Nic by nie zmieniło się w działaniu lodówki. Można byłoby jak dotychczas zasilać ją z gniazdka. Druga para włączałaby przetwornicę. Jeśli potrzeba opóźniłbym załączanie agregatu jakimś przekaźnikiem zwłocznym.
chemik - 2017-04-19, 20:34
krótki opis , jak rozwiązałem tą sprawę.
Podłączyłem dodatkowy termostat pod przełącznik off/on przetwornicy. Czujnik Termostatu po zwarciu styków ( działa na podciśnienie) włącza przetwornicę ( nie ma problemów z rozruchem) - normalnie to włącza zasilenie z gniazdka. W przypadku zasilania z 220V przełączam lodówkę do instalacji 230V i po kłopocie. Dodatkowy przełącznik steruje zasilaniem lodówki - przetwornica/ sieć. Raczej rzadko korzystam z sieci, mamy duże akumulatory. Im mniej elementów, tym lepiej.
amples - 2017-04-19, 21:07
janusz napisał/a: | Termostat załączałby przekaźnik z cewką na 12V z dwoma parami styków. | Powinienem to dodać ale wydawało mi się to oczywiste bo jeśli przetwornica będzie wyłączona a musi jakis prąd popłynąć przez przekaźnik w momencie zadziałania termostatu.
amples napisał/a: | termostacie przekaźnik z podwójnymi stykami jeden startuje przetwornicę a drugi podłącza 230 v przetwornica - lodówka |
xbartman - 2017-04-19, 21:16
wlodo napisał/a: | Pewnie skończy się na drugim termostacie, chyba, że się jaki praktyk odezwie i pokaże gotowca.
Mamy tu opisy, że poszczególne sprzęty same włączają sobie przetwornicę, więc to jakoś działa |
Tutaj masz opis mojego rozwiązania: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=27047
Przekaźnik taki: http://allegro.pl/przekaz...6707499234.html cewka na 12V, załączany przez termostat lodówki. Steruje jednocześnie przetwornicą i kompresorem lodówki. Dzięki temu rozwiązaniu możesz niezależnie załączać przetwornicę i nie będzie to powodowało jednoczesnego załączania kompresora lodówki. Poza tym możesz podłączyć się do prądu "ze słupka" i lodówka będzie działać tylko musisz pamiętać aby na przekaźnik nadal podawać 12V. Rozwiązanie sprawdzone działa elegancko. Jak masz jakieś pytania to pisz.
amples - 2017-04-19, 21:34
wlodo napisał/a: | pokaże gotowca.
|
Tylko się nie śmiać narysowane w pait
xbartman - 2017-04-19, 22:19
amples napisał/a: | wlodo napisał/a: | pokaże gotowca.
|
Tylko się nie śmiać narysowane w pait |
Oh my gosh ... Picasso
Ale, dokładnie o to chodzi
wlodo - 2017-04-20, 09:54
Nikt się nie śmieje, najważniejsze, że wiadomo co artysta miał na mysli
Stawiam "kratkę" do podziału wszystkim którzy błyskawicznie rozpracowali temat, dzieki.
McGali - 2017-04-20, 10:49
amples napisał/a: | wlodo napisał/a: | pokaże gotowca.
|
Tylko się nie śmiać narysowane w pait |
Zastanawia mnie jeden moment - moment wpięcia zasilania ze słupka. Jeżeli kamper wyposażony jest w prostownik/zasilacz to wszystko będzie działa poprawnie - funkcje dostawy energii do lodówki będzie dalej realizowała przetwornica. Z chwilą przełączenia zasilania z przetwornicy (nazwijmy to wyjęciem wtyczki) i przełączenie na zasilanie 230V będzie też co jakiś czas załączała się przetwornica. Niezbędna jest także separacja strony wtórnej przetwornicy od zasilania zewnętrznego 230V lub zastosowanie osobnych gniazd 230V tylko z przetwornicy.
amples - 2017-04-20, 14:42
McGali napisał/a: | Zastanawia mnie jeden moment - moment wpięcia zasilania ze słupka. |
Dokładasz jeszcze jeden przekaźnik i automatycznie przełączy lodówkę i gniazdka na sieć jednocześnie odłączy sterowanie przetwornicy z termostatu lodówki,
xbartman - 2017-04-20, 18:00
amples napisał/a: | McGali napisał/a: | Zastanawia mnie jeden moment - moment wpięcia zasilania ze słupka. |
Dokładasz jeszcze jeden przekaźnik i automatycznie przełączy lodówkę i gniazdka na sieć jednocześnie odłączy sterowanie przetwornicy z termostatu lodówki, |
Dokładnie tak, tym razem przekaźnik z cewką na 230V. O tym już nie napisałem bo mniej związane z lodówką bardziej z automatyką przyłącza kampera.
wlodo - 2017-04-20, 20:20
Ło matko, znowu coś namalowali...jak już kupiłem z cewką na 12V, to teraz z cewką na 230V
A wg.tego malunku to jaki termostat włącza agregat jak mamy prąd ze słupka ?
Kurcze, za dwa dni mam mieć działającą lodówko-przetwornicę, a tu codzienne niespodzianki
amples - 2017-04-20, 20:39
wlodo napisał/a: | A wg.tego malunku to jaki termostat włącza agregat jak mamy prąd ze słupka ? | Ten malunek automatycznie przełącza lodówkę i gniazdka , potrzeba połączyć oba malunki w punktach 1 i 2
Lodówka będzie włączała przetwornicę tylko wtedy gdy nie będzie sieci 230v
xbartman - 2017-04-20, 20:49
To są dwie odrębne sprawy. Przekaźnik na 12V (pierwszy rysunek amplesa) jest załączany przez termostat i ma za zadanie włączać przetwornice i kompresor lodówki jednocześnie. Włączy on również kompresor lodówki kiedy będzie ona podłączona do prądu ze słupka, jednak musi wtedy być również podawane 12V na ten przekaźnik.
Przekaźnik z cewką na 230V (rysunek drugi) to tzw. automatyka kampera. Jego zadanie to przełączenie prądu w gniazdkach z przetwornicy na słupek w momencie podłączenia się do słupka. Ma on też odłączyć zasilanie przetwornicy po podłączeniu do słupka.
Mam tylko małą wątpliwość co do rysunku drugiego, o ile dobrze go czytam. Wg mnie przecięcie na linii termostat - włącznik przetwornicy powinno być za a nie przed włącznikiem do ręcznego załączania gniazdek. Druga rzecz to ta linia termostat - włącznik przetwornicy powinna być linią przekaźnik 12V - włacznik przetwornicy (rozumiem że to było uproszczenie). Chyba, że ja coś źle czytam ten rysunek. Popraw mnie amples jeśli się mylę, czy "włącznik prądu w gniazdku z przetwor" to oznaczenie włącznika do ręcznego załączania przetwornicy?
amples - 2017-04-20, 21:04
xbartman napisał/a: | "włącznik prądu w gniazdku z przetwor" to oznaczenie włącznika do ręcznego załączania przetwornicy? | Tak przy gniazdku zastosował bym wyłącznik aby nie nurkowac po schowkach do przetwornicy , przecięcie jest wtedy OK , nie bawimy się włącznikiem w przetwornicy.
xbartman - 2017-04-20, 21:35
Masz rację, przyjrzałem się jeszcze raz i zajarzyłem. Przecięcie z drugiej strony nie odłączałoby przetwornicy po włączeniu ręcznym i podłączeniu do słupka. Początkowo inaczej to czytałem.
wlodo - 2017-04-20, 22:19
Kupiłem taki,(taki mi gościu sprzedał) dobry ?
On jest przełączny, czyli ten drugi by musiał być taki sam tylko z cewka na 230V ?
http://www.relpol.pl/pl/P...Przekaznik-RM94
xbartman - 2017-04-20, 22:32
Zgadza się.
amples - 2017-04-20, 22:32
wlodo napisał/a: | On jest przełączny, czyli ten drugi by musiał być taki sam tylko z cewka na 230V ? | Ten jest 2 p (2 przełączniki) ten drugi musi być potrójny i 230v.
xbartman - 2017-04-20, 22:39
amples napisał/a: | wlodo napisał/a: | On jest przełączny, czyli ten drugi by musiał być taki sam tylko z cewka na 230V ? | Ten jest 2 p (2 przełączniki) ten drugi musi być potrójny i 230v. |
Pewnie że potrójny.
|
|