Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Problem z oknem dachowym

Notker - 2015-10-17, 12:08
Temat postu: Problem z oknem dachowym
Witam, czy ma ktos moze pomysl jak trwale i estetycznie rozwiazac problem okna dachowego?
Sprawa wyglada tak; Kilka lat temu zamontowalem w dachu blaszaka VW LT35 okno camperowe REMIS. Bylo ok do zeszlego roku, kiedy to zaczelo ono przeciekac miedzy blacha a plastykowym kolniezem okna wklejonym na silikon do kamperow. Przyczyna jest wedlug mnie taka, ze blacha rozszeza sie cieplnie bardziej niz plastyk, przez co niemozliwe jest to trwale uszczelnic, czego probowalem kilkukrotnie. To okno przeznaczone jest ewidentnie do dachow z plastyku lub kompozytu. Zrobilem w zwiazku z tym awaryjnie kolniez ze stalowego katownika ktory przykrecilem srubami M8 do blachy plus silikon, blache dachu wczesniej oskrobawszy ze starego silikonu. W kolniez ten wlozylem okno i przykrecilem wkretami od boku. Jest to skuteczne bo nie cieknie, ale wyglada okropnie!

Czy istnieja jakies okna uchylne ktore mozna montowac na otwor 50/50cm? Wiecej sie nie da, bo reszta dachu jest ryflowana. Orginal do VW LT jest niestety b.maly i jedynie podnoszony,bodajze 25/25cm, u mnie doszloby wspawywanie wycietej blachy dodatkowo.

pozdrawiam

Johny_Walker - 2015-10-17, 12:23

Rozbierz. Usuń silikon. Zastosuj Sikalastomer. Złóż.
toscaner - 2015-10-17, 23:59

Zrób dokładnie tak, jak pisze Johny. Porządny uszczelniacz, a nie silikon. Wyczyść i zastosuj coś odpowiedniego. Będzie na lata.
kimtop - 2015-10-18, 09:33

Polecam klej hybrydowy Q-17.Używam od kilku lat i jeszcze mnie nie zawiódł.
Bardzo mocny,elastyczny.Na kamperze mam przyklejone tym klejem dwa solary.Na jednej ciężarówce owiewkę na kabinie.

Notker - 2015-10-18, 19:11

Panowie, ale ja wlasnie zastosowalem pierwotnie specjalny silikon czy silikomer do wklejania okien dachowych i to wlasnie zaczelo ciec. Za drugim razem po powtorzeniu operacji i zmianie na klej -to samo, dalej cieklo. Dopiero zastosowanie posredniego kolnierza stalowego pomoglo i to na zwyklym silikonie. Istnieja moze jakies oryginalne okna z kolnierzem metalowym? Albo plastyki z solidna obudowa i srubami? To okno co mam czyli Remis, jest niestety malo solidny w budowie.
Bronek - 2015-10-18, 19:25

Primer?
to raz
Podstawa okna ma 3 rowki i te trzeba wypełnić jak uszczelką naokoło . Skręcić i obsmarkać na zew. krawędzi okna, tak na wszelki wypadek.
Zdjęcia by nam przybliżyły problem

nikita55 - 2015-12-15, 20:41

Jeżeli dobrze zrozumiałem chodzi o dach ryflowany jak w blaszakach ,nasadkę z plastiku i okno dachowe np.40x40. Jednym ze sposobów jest plastikową nasadkę wkleić na plastyczną masę uszczelniającą ..która cały czas jest plastyczna..np Dekalin i wtedy powinno być ok.
singnoral - 2016-01-18, 21:27

Też miałem kiedyś podobny problem.
MILUŚ - 2016-01-18, 22:06

singnoral napisał/a:
Też miałem kiedyś podobny problem.

To może podpowiedz koledze jak go rozwiązałeś :chytry

joko - 2016-01-18, 23:56

Jeżeli ma być i szczelnie i estetycznie, to ja podpowiem rzecz następującą:

Najprościej mówiąc, rzeba połączyć ze sobą dwa materiały i dwie techniki montażu.

Szczelne i pewne połączenie na lata zapewni jedynie środek , który nigdy nie twardnieje i przez cały czas jest tzw "żywy". Chodzi mi tu oczywiście o jakąś masę butylową. Ja sprawdzony mam Dekaseal 8936 i ten mogę polecić z czystym sumieniem, ale oczywiście są na rynku również inne.
Poza wieloma zaletami środek tego typu ma jedną paskudną wadę, mianowicie lubi wyciekać spod powierzchni łączonych (zwłaszcza w cieple) , co nie jest ani estetyczne, ani nie wpływa dobrze na jakość połączenia po czasie.

Z kolei estetykę połączenia zapewnia klej silikonowy (jakiś Sikaflex czy coś w tym stylu), czy nawet normalny silikon sanitarny. Ten produkt jednak z czasem lubi zawodzić (miejscowo traci kontakt z klejonymi powierzchniami, przepuszczając wodę).

Jeżeli więc chcemy aby okienko było estetycznie zamontowane, a jednocześnie chcemy mieć pewność że nigdy woda nie dostanie się do środka, to trzeba przy montażu nałożyć na wewnętrzną część spoiny nałożyć masę butylową, a na zewnętrzną (może być węższa niż butylu) nalożyć klej silikonowy. Po dociśnięciu , zebrać nadmiar wyciśniętego kleju silikonowego i ładnie go obrobić. Po zastygnięciu , klej silikonowy stworzy estetyczną spoinę, która uwięzi w środku butyl i nie dopuści do jego wycieku.
Jeżeli nawet z biegiem czasu klej silikonowy czy silikon , puści w jakimś miejscu od podłoża, to i tak woda nie przedostanie się przez butyl, ani ten nie wypłynie przez taką szczelinę na zewnątrz.
Ważne są dwie sprawy, po pierwsze oba materiały muszą być nałożone w taki sposób aby tworzyły jednolite ciągłe połączenia (takie uszczelki) bez przerw i ubytków, oraz aby było ich tyle i w takich miejscach , aby po dociśnięciu powierzchni klejonych zetknęły i połaczyły się ze sobą (wtedy butyl będzie wzmacniał i stabilizował stwardniały silikon)

W praktyce wygląda to tak, że np. w ramie okiennej z trzema rowkami, do dwóch wewnętrznych nakładamy jednym ciągiem butyl, a do zewnetrznego klej silikonowy.
Po dociśnięciu i dokręceniu całości , nadmiar silikonu usuwamy, ładnie obrabiamy i po zastygnieciu będzie i ładnie i 100% pewnie - sprawdzone :spoko

Oczywiście taka spoina nie powinna być za gruba, więc jeżeli podłoże jest nie równe (np, ryflowany dach w blaszaku), to bezwzględnie trzeba zastosować nasadkę czy jakiś inny element dopasowujący o odpowiednim kształcie.
Trzeba wtedy zrobić dwie spoiny (dach-el.dopasowujący i el.dopasowujący -okno), ale na pewno będzie to lepsze i pewniejsze jak upychanie w szpary grubej warstwy spoiny.

Andrzej 73 - 2016-01-19, 09:40

joko napisał/a:
W praktyce wygląda to tak, że np. w ramie okiennej z trzema rowkami, do dwóch wewnętrznych nakładamy jednym ciągiem butyl, a do zewnetrznego klej silikonowy.
Po dociśnięciu i dokręceniu całości , nadmiar silikonu usuwamy, ładnie obrabiamy i po zastygnieciu będzie i ładnie i 100% pewnie

Fabrycznie do uszczelnień okien nie używa się silikonu nawet częściowo.
Montaż wykonuje się na butylowej masie uszczelniającej. Po dokręceniu wkrętów butyl musi wycisnąć się na zewnątrz spod ramy okna.
Jeśli nie chcemy bawić się w nakładanie masy z tuby , możemy zakupić i zastosować gotową taśmę butylową.
:spoko

Bronek - 2016-01-19, 09:54

Jak wymieniałem na Turbovent , szukałem tych "wałków butylowych " ale nie znalazłem więc wypełniłem rowki , tak by butyl lekko wystawał , Przetarłem i odtłuściłem powierzchnię , docisnąłem i skręciłem . Butyl wylazł z obu stron nieznacznie
Tak wyglądało po oderwaniu starego okna

To wszystko trzeba oczyścić

Od spodu zainstalowany Turbo vent. widać lekko wystający butyl , też czarny . Paskudny ale działa .

joko - 2016-01-19, 10:08

Fabrycznie nie robi się wielu rzeczy ...... dlatego potem wygląda to tak jak wygląda.
Tak jak napisałem powyżej , jak ma być szczelnie i pewnie to wystarczy zrobić to tak jak robią to w fabryce, czyli samym butylem,
Moja propozycja jest dla tych , którzy chcą aby było dodatkowo porządnie i estetycznie .
Nie ma nic gorszego jak wiecznie lepka masa , która wyłazi na boki i łapie cały syf z otoczenia.
Jak wyszło choćby trochę to za chwilę wyleje się bardziej (zwłaszcza w wysokich temperaturach.
Taśma butylowa mnie nie przekonuje jakością, wolę wycisnąć z tuby tyle ile trzeba i tam gdzie trzeba.

Bronek - 2016-01-19, 10:16

Zależy od masy używanej .
Orginalnie był elegancki czarny wałeczek na około okna , elastyczny ,przez dwa lata , Grecję z 40 st upałem przeżył i się nie wylał .
Teraz też OK.

Klej szczególnie te twardniejące , to kłopot przy ewentualnej zmianie/wymianie .Demontując stare okno , przy pomocy "wibratora " jako tako poszło . Drut , struna były w odwodzie .

Ale oczywiście można w każdy sposób .

Dodam , iż warto " zachlapać też łby śrub, tworząc jak gdyby korki . Po to by się syfek i woda nie zbierała .

joko napisał/a:
Taśma butylowa mnie nie przekonuje jakością, wolę wycisnąć z tuby tyle ile trzeba i tam gdzie trzeba.

To nie taśma !!!! W instrukcji Turbowenta widać ,że to "sznurek" wałek butylowy , pasujący do rowków

nikita55 - 2016-01-19, 19:49

Stosowałem już wiele środków,dekasel jest dobry i szybki w nałożeniu ale zdaża się ,że po kilku latach trzeba na nowo wkleić.Dobrym rozwiązaniem jest ...butyl sznur... przypomina to trochę ,,asfalt,, ale jak się ładnie ułoży i pożądnie rozgrzeje to jest na lata,no i nic się z nim nie dzieje typu wysoka temperatura itd.Cały czas jest plastyczny i trzyma dużo lepiej niż dekaseal,ale przy wymianie roboty jest z usunięciem.
Socale - 2016-01-19, 22:27

Ja natomiast polecam taśmę butylową.
Zamawiałem już drugi raz w Niewiadowie, wysyłkowo.
Taśma szeroka , gruba na 2-3mmw rolce.
Nie rozpływa się nigdy, nie stwardnieje nigdy.
Jest stosunkowo twarda, ma konsystencję bliską gumy ale jest plastyczna.

Bronek - 2016-01-19, 22:37

Taśma nie bardzo pasuje do tych okien , które wymieniałem .
Ewidentnie w nich trzeba wypełnić trzy rowki bądź z pistoletu lub specjalnym wałkiem butylowym (nikita55).
Tworzy to potrójne zabezpieczenie . Dodatkowe pociągniecie na zew. ramki po skręceniu dodaje jak gdyby czwarte
Taśma fajna ale do opierzeń , za cienka moim zdaniem,

nikita55 - 2016-01-20, 12:40

Tą taśmę ja stosuję do niektórych listew aluminiowych bocznych i tego typu elementów...
Socale - 2016-01-20, 20:33

No ja się nie upieram, stosuję ją z powodzeniem. Jest szeroka więc składam wzdłuż na pół, 4-5mm i powoli dociągam śrubami z czuciem bo jest twardsza od innych uszczelniaczy.
.
Kiedyś kupiłem uszczelniacz w tubce pod pistolet, coś z oferty Boll , bardzo miękko się nakładało, dociągnięcie wycisnęło nadmiar, można było wytrzeć. Po godzinie zastygło i na zawsze zostało jak guma. Drogie dosyć ale nie miałem wyjścia. 3 lata nic nie puściło na dachu.

JaWa - 2016-01-20, 23:19

Na jachtach i w kamperze stosowałem różne środki (zapomnieć o silikonie), najlepszym uszczelniaczem do okien okazał się klej do szyb samochodowych. Zawsze zero przecieku.
andi at - 2016-01-24, 08:15

JaWa napisał/a:
Na jachtach i w kamperze stosowałem różne środki (zapomnieć o silikonie), najlepszym uszczelniaczem do okien okazał się klej do szyb samochodowych. Zawsze zero przecieku.

Jawa tez jeste za :spoko

Mateusz Pyrmo-Chemia - 2016-01-29, 14:47

Do uszczelniania polecam produkt Dekaseal 8936. Jest to uszczelniacz PIB, który jest stale elastyczny

https://www.youtube.com/watch?v=NCf4-MoNoQw
https://www.youtube.com/watch?v=9RbWEzOyNLI

Posiadamy stale w swojej ofercie całą gamę produktów Dekalin.
Zapraszam do współpracy.

sprinter - 2016-02-16, 15:30

A zamiast okien dachowych i za darmo :ok
zigiii - 2024-04-26, 18:54
Temat postu: Okno dachowe Tabbert
Witam panowie. Mam taki problem otóż posiadam przyczepę Tabbert 515 i wszystkie okna dachowe a jest ich trzy miały spróchniałe pokrywy zewnętrzne od okien dachowych i nie ma już ich, rozsypały się.
Załączam zdjęcia. Czy ktoś ma może jakiś pomysł gdzie ja takie coś mógłbym dokupić, bo wymiana całego okna jakoś tak kojarzy mi się z dużym przedsięwzięciem i nie do końca wydaje się sensowna skoro brakuje tylko tego topu.

Mazur - 2024-04-26, 22:05

zigiii napisał/a:
Czy ktoś ma może jakiś pomysł gdzie ja takie coś mógłbym dokupić, bo wymiana całego okna jakoś tak kojarzy mi się z dużym przedsięwzięciem i nie do końca wydaje się sensowna skoro brakuje tylko tego topu.

To znaczy wychodzisz z założenia że tzw ramy są nietknięte przez ząb czasu ? Z innego tworzywa ? Za chwilę będzie wpis , co robić bo wymieniłem klapy na nowe a teraz spód przecieka bo poruszyłem konstrukcję ,sufit mokry :lol:
Na poważnie, patrząc na tę ruinę ja bym wymienił na nowe. Montaż jest naprawdę łatwy, a przy okazji będziesz pewien że wszystko się trzyma i jest uszczelnione jak należy. A może znajdziesz nieszczelność której jeszcze nie widać na suficie ? Wymieniłem wszystkie u siebie na nowe i nowszego typu,choć stare były jeszcze w miarę sprawne, wiem co piszę.

Czy gdziekolwiek dostaniesz takie same ? Raczej będą to używki.

np. tutaj masz tanie nowe okno. przykładowe okno

kimtop - 2024-04-26, 22:22

Tam do wymiany jest chyba cały dach :shock:
SZEJK - 2024-04-26, 22:52

Wydaje mi się że "zigiii" żarty sobie z nas robi. :haha: :haha:
mischka - 2024-04-27, 07:35

zigiii, my też cie witamy :spoko
kimtop napisał/a:
Tam do wymiany jest chyba cały dach :shock:
przynajmniej do umycia :bajer
zigiii - 2024-04-27, 10:30

Cześć chłopaki. Dziękuję za ciepłe przywitanie 😅👍
Kazik II - 2024-04-27, 11:26

Socale napisał/a:
Kiedyś kupiłem uszczelniacz w tubce pod pistolet, coś z oferty Boll , bardzo miękko się nakładało, dociągnięcie wycisnęło nadmiar, można było wytrzeć. Po godzinie zastygło i na zawsze zostało jak guma. Drogie dosyć ale nie miałem wyjścia. 3 lata nic nie puściło na dachu.

Ja kleiłem tą masą podstawy paneli do dachu. Trzyma jak cholera - nie idzie oderwać. W niczym nie ustępuje jakością produktowi Sika. A znacznie tańsza.

Bim - 2024-04-27, 19:04

Cytat:
zigiii napisał/a:
Cześć chłopaki. Dziękuję za ciepłe przywitanie 😅👍

:haha: :haha:

Następny Członek dopisał do loży szyderców :spoko

zigiii - 2024-05-03, 00:02

Mam jeszcze jedno pytanie, otóż ta przyczepa jest pozbawiona materacy. Taką kupiłem. Idzie gdzieś to dokupić? Bo przeszukuje allegro i internet i na nic nie trafiłem jak do tej pory. Może złe hasła wyszukiwania wpisuje ? 🤔
kimtop - 2024-05-03, 08:01

Każdy tapicer ci takie materace uszyje na wymiar
mischka - 2024-05-03, 18:27

https://www.camperteam.pl...ghlight=materac

może Ci się przyda