| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Chorwacja - Chorwacja
paf - 2007-02-26, 12:14 Temat postu: Chorwacja na prośbę tatkoga, wydzielone z krajów byłej Jugosławii - do dzieła tatkog i nie tylko
tatkog - 2007-02-26, 12:29
Ależ mnie podszedłeś he,he-najpierw Serbia i Macedonia
slaw - 2007-03-11, 19:04
Czy ktoś wybiera się do Chorwacji na początku wakacji? tj 22.06.2007
Czarek - 2007-04-10, 20:39 Temat postu: Chorwacja Jestem nowym użytkownikiem, wybieram sie na wakacje do Chorwacji Camperem.
Może znacie namiary na fajne campingi.
jacol - 2007-04-10, 22:43
Znam parę(troszkę jeździłem po Cro), zależy gdzie chcesz dojechać (określ coś bliżej).
Daniel - 2007-04-11, 11:23
Witam. Równiez mile będę widział wszelkie wskazówki/porady/uwagi/ostrzeżenia dotyczace Chorwacji. Chciałbym od 27 kwietnia wyjechać w tamta stronę i przemierzyć wybrzeże do Dubrovnika.
Czarek - 2007-04-11, 20:49 Temat postu: Chorwacja-trasa Chciałbym pojechać do Plikvickich Jezior a później nad morze.
jacol - 2007-04-11, 22:33
Plitvickie, ok niedaleko jest camp (przeważnie ludzie zatrzymują się na jedną noc), potem polecam Primosten (ktoś polecał Vodice- nie byłem, Trogir). Z Trogiru wszędzie blisko (możesz odwiedzić wodospady Krka- po Plitwickich się zawiedziesz), ale pałac Doklecjana w Splicie oraz Solin (koło Splitu) warte obejrzenia. dalej Makarska (fajna, ale nie lubię tłumów, dlatego zjechałem niżej, do Zivogoscie). Ładny jest tez półwysep Plejesac, a na nim Orebic i Korcula (wyspa też). W miejscowości Ston jest mur Chiński (w miniaturze), a dalej Dubrownik. Jeśli nie boisz się chodzić po górach, na wysokości Zivogosce wspinałem się na górę (miało nie być wytyczonych tras-ale są), widok z góry nie do opisania. Pozdrawiam, Jacek.
PS
Po drodze na pewno znajdziesz "parę" fajnych miejsc, ale to jest właśnie cro.
tatkog - 2007-04-12, 10:08
Bezwzględnie Dubrownik-perełka. Ale rzeczywiście Chorwacja jest piękna. Dużo informacji to www.cro.pl/forum
f68 - 2008-02-11, 20:48
wreszcie jest dział Chorwacja
Wybieramy się do Chorwacji w licu
z nami chcą jechać jeszcze 2 ekipy kamperomaniaków
więc pewnie będzie ciekawie
Tadeusz - 2008-02-11, 21:13
Na Chorwację warto przeznaczyć sporo czasu. Zbyt wiele jest do zobaczenia żeby ją po prostu przejechać z krańca na kraniec jadąc wybrzeżem w ciągu kilku dni. A znam takich, którzy tego dokonali.
Piękno krajobrazu, mnogość zabytkowej architektury, cuda natury np.wodospady, to wszystko trzeba zobaczyć. A potem korci Czarnogóra. Równie piękna.
Cieszę się,że jestem emerytem.
leszek - 2008-02-11, 21:42
Tadeusz jedzmy na 2 miesiace ja sie piszę'
Tadeusz - 2008-02-12, 00:04
| leszek napisał/a: | | Tadeusz jedzmy na 2 miesiace ja sie piszę' |
Leszku! Powiem Ci więcej. My z Halszką i Chorwację i Czarnogórę i Macedonię i Grecję i Serbię już zjeździliśmy. I co? I MOŻEMY OD NOWA!!!
A teraz doszła jeszcze do zwiedzania Albania, kiedyś niedostępna. Od Kamperfana wiem, jak atrakcyjna. Obejrzyj sobie na forum CNC zdjęcia z Albanii.
Do dziś wspominamy niesamowite przeżycia z tych wypraw. :-D
baja02 - 2008-02-12, 17:35
Też jedziemy w kilka załóg do Chorwacji ale od 15.08. na 4 tygodnie Ja jak zwykle biorę na hak "pływadełko". Już mamy przepłuniętych sporo mil po wodach przybrzeżnych. Zawsze mam problem: Czy Chorwacja ładniejsza jest z lądu, czy z morza.
Hejmus - 2008-02-12, 18:17
A czy ktoś wyjeżdza do Chorwacji na poczatku lipca?My wyjezdzamy ok 30 .06 i planujemy zaczac zwiedzac drugą czesc Chorwacji tzn od Splitu w dół.
Tadeusz - 2008-02-12, 18:23
| baja02 napisał/a: | | Zawsze mam problem: Czy Chorwacja ładniejsza jest z lądu, czy z morza. |
Ten problem mam wszędzie, gdzie bywam. Tak samo zastanawiam się w Holandii, szczególnie w moim ulubionym Amsterdamie. A Grecja? To jest dopiero problem! :-D
arek - 2008-02-12, 18:39 Temat postu: chorwacja Witam . Wstępnie planuje wyjazd na początek lipca myślałem o Chorwacji ale też zastanawiam się nad Włochami Caorle Wenecja Bibione i Chorwacja a może tylko Chorwacja na razie przeglądam przewodniki
tadek - 2008-02-29, 19:56
| baja02 napisał/a: | Też jedziemy w kilka załóg do Chorwacji ale od 15.08. na 4 tygodnie Ja jak zwykle biorę na hak "pływadełko". Już mamy przepłuniętych sporo mil po wodach przybrzeżnych. Zawsze mam problem: Czy Chorwacja ładniejsza jest z lądu, czy z morza. |
Wybieram się w drugiej połowie czerwca po raz pierwszy do Chorwacji. Może mógłbyś coś napisać o wodowaniu i pływaniu w cro. Jakie dokumenty są wymagane, na co trzeba zwrócić uwagę, gdzie ubezpieczyć łódź. Będę wdzięczny za rady.
[ Dodano: 2008-02-29, 20:02 ]
| Daniel napisał/a: | | Witam. Równiez mile będę widział wszelkie wskazówki/porady/uwagi/ostrzeżenia dotyczace Chorwacji. Chciałbym od 27 kwietnia wyjechać w tamta stronę i przemierzyć wybrzeże do Dubrovnika. |
Ciekawe informacje są na stronie http://www.cro.pl/
a campingi znajdziesz na http://www.camping.info/S...ap0.aspx?LAN=PL
JaWa - 2008-03-01, 10:34
| Cytat: | | Może mógłbyś coś napisać o wodowaniu i pływaniu w cro. |
Wodowaniu czego, łódki wędkarskiej czy Bawari ?
Tadeusz - 2008-03-01, 11:54
| JaWa napisał/a: | | Cytat: | | Może mógłbyś coś napisać o wodowaniu i pływaniu w cro. |
Wodowaniu czego, łódki wędkarskiej czy Bawari ? |
Są jeszcze kajaki, pontony i deski windsurfingowe. :-D
tadek - 2008-03-01, 19:07
| Tadeusz napisał/a: | | JaWa napisał/a: | | Cytat: | | Może mógłbyś coś napisać o wodowaniu i pływaniu w cro. |
Wodowaniu czego, łódki wędkarskiej czy Bawari ? |
Są jeszcze kajaki, pontony i deski windsurfingowe. :-D |
Mam na wypady motorówkę 17 stóp z pokładem typu open. Waga ok 1 tony. Używam jej głównie do ciągnięcia narciarzy wodnych i wakeboardzistów. A jeśli mam wiecej czasu to chętnie żegluję (czarterując). Ale jest problem z tym "więcej czasu".
JaWa - 2008-03-01, 19:33
Zwodujesz ją w każdym porcie. Nie możesz jej czarterować innym osobom. Armator musi być na pokładzie. Wystarczą polskie uprawnienia. Bywają też slipy na niektórych kempingach, albo w przydomowych porcikach rybackich.
Tadeusz - 2008-03-01, 19:38
| tadek napisał/a: | | Mam na wypady motorówkę 17 stóp z pokładem typu open. Waga ok 1 tony. Używam jej głównie do ciągnięcia narciarzy wodnych i wakeboardzistów. A jeśli mam wiecej czasu to chętnie żegluję (czarterując). Ale jest problem z tym "więcej czasu". |
Tadku, ty bratnia duszo! Dlaczego tak cicho siedzisz i nie przyznajesz się, że jesteś także wodniakiem? My nie widzimy różnicy między żeglarzami, motorowodniakami, kajakarzami, windsurfistami, a nawet pontoniarzami. Wszyscy kochamy bryzgi fal, wiatr i wodę.
Bardzo serdecznie zapraszamy Cię, Tadku, do współredagowania naszego Water Camper Teamu. Mógłbyś wklejać ciekawe materiały o łodziach motorowych i wszystkim co z tą formą wypoczynku się wiąże.
ZAPRASZAMY.
leszek - 2008-03-02, 10:05
Aby pływać po wodach teretorialnych Chorwacji trzeba wykupić zezwolenie. Można to zrobić w każdym kapitanacie portu. Opłaty roczne wg danych 2003 teraz napewno wyższe za łódz otwartą o dł 4-5m 370kun ,5-6 452kuny.Pływając z silnikiem powyżej 3,68KW (5KM) patent sternika motorowodnego.Dla wszystkich łodzi powyżej 3 m wymagane jest międzynarodowe zaświadczenie o rejestracji.Jeszcze ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej i już można pływać do woli.Ja wybrałem ponton BUSHA 2,85m i silnik yamaha 4KM. Slipować warto na dziko bo opłaty w marinach ACI są wysokie.Wszystko zależy od zanurzenia.
baja02 - 2008-03-02, 14:00
Leszku! Też tak zrobiłem i mam w nosie rejestracje, pozwolenia, opłaty. Slipukę na każdym kempingu i czasem na noc wyciągam na przyczepę, a czasem jest na "sznurku". Pozdrawiam
f68 - 2008-03-15, 20:37
więc kto jeszcze do Chorwacji
start w połowie lipca
kto był prosze o info o miejscach i fotki
forum cro.pl znane i regularnie czytane
sasquatch - 2008-03-21, 15:17
Miejsca postojowe w Chorwacji:
http://camperpark.pl/main...untry=15&type=1
janusz 52 - 2008-03-24, 17:55
Witaj!
Poleciłbym wyspy Korćule i Miljet w prawdzie znam je od strony wody lepiej ale w zeszłym roku zahaczyłem o półwysep Peljeśac.Tam za znaną miejscowością Ston zjeżdżając w dół na prom kręcimy w prawo i jest śliczny camping położony w gaju oliwnym. nazywa się Prapratano,zresztą prześlę foto.
Jadąc dalej półwyspem w kierunku Korćuli jest tak dużo campingów że można przebierać jak w ulęgałkach, najważniejsze jest to że plaże są piaszczyste.
Na campingu który opisałem znajduje się sklepik, a toalety prowadzone są wzorcowo, ważne jest również to że uznają karte rabatową FICC ATI FiA u nas śa chyba tylko CCI ale to wszystko to samo. zniżka wynosi 10%
zpoważaniem janusz 52
KECZER - 2008-05-14, 07:38
Jest piekny i niewymagajacy kemiping w POVILE troche na poludnie za Novivinodolsk (jakies 3km) nazywa sie Punta Povile- czyli zatoka Povile pelne sanitariaty z ciepla woda prysznice nawet pracujaca kaplicka kaplica, zadnych na stale zamontowanych przyczep, tylko sami prawdziwi kamperowicze po drugiej stronie autostrady Jadranskiej jest porzadny sklep spozywczy i ze 3 fajne knajpki
spedzilem tam juz ze 4 razy wakacje z przyczepa , a do kapania jest i plytkie i glebokie prawdziwe morze , piekne skaly do skokow, kempenig zadrzewiony tak ze w upalne dni panuje delikatny cień
serdecznie polecam :
kaimar - 2008-05-14, 10:08
Przypomnę camperowcom, że w Chorwacji pojazdy campingowe jak i pojazdy ciągnące przyczepę obowiązuje ograniczenie prędkości do 80 km/h - dotyczy to także autostrad.
fest2 - 2008-06-26, 12:58
Polecam kemping na wyspie Pag ,w miejscowości Nowalja kemping Staraśko . Parcele posiadaja wodę ,prąd, kanalizację, gniazdo TV, 2 sklepy spożywcze,restauracje, plaża wąska ale długa 15m od brzegu płycizna piaszczysta 1,2m do 1.8m Obecnie tu przebywam na 9 zlocie Adria Rally. Warunki wypoczynku i stacjonowania znakomite.Pogoda słoneczna 33 stopnie, woda około 25-27 stopni.za 3 dni wyjazd do domu- żal będzie jechać
baja02 - 2008-06-26, 13:45
Dzięki za informację, Pozdrów załogi z Bydgoszczy i Giżycka. Pozdrawiam Jacek
48a-ELANKO - 2008-09-12, 22:08 Temat postu: Krótki urlop na Krk. Mając możliwość wyjazdu jedynie na kilkanaście dni postanowiliśmy tym razem odwiedzić Krk w Chorwacji. Zwiedziliśmy kilka ciekawych zakątków tej wyspy ale też i reklamowanych kempingów, na których nawet na jedną noc nie chcieliśmy się zatrzymać (regularne kwatery, kamper przy kamperze lub przyczepie w/g idealnego porządku !) Odnależliśmy to, co nas zawsze urzeka; mały kemping "Tiha" obok miejscowości Silo na wschodnim wybrzeżu wyspy.
f68 - 2008-09-12, 22:50
wprawdzie nie chorwacja ale tez się pochwale swoimi dzieciaczkami
Jedrek29 - 2008-11-27, 16:27
Zachęcam do oglądnięcia kilku zdjęć z wyprawy na góre św Jury.
Jedrek29 - 2008-11-27, 16:38
Żeby nie było wątpliwości to jest moja córka.
48a-ELANKO - 2008-11-27, 16:41
Cudowne widoki ! Dziękujemy za nieco cieplutkiego lata ... na początku zimy
BiG Team - 2008-11-27, 17:14
od razu zrobiło mi się cieplej. W przyszłym roku Chorwacja w planach.
Skorpion - 2008-11-27, 18:17
Wspaniale widoki i to slonce ktoego tak brakuje w zime
medard - 2008-11-27, 18:39
witajcie moze i ja podrzuce tu kilka fotek co prawda jest to bosnia ale celowo je dam tu gdyz znajduje sie to wszystko po trasie jak sie jedzie chyba najkrotsza droga na chorwacje/peleszac ,dubrownik i dalej czarnogora/ na niektorych fotkach jest moja wnuczka z ktora zjedzilem ciutke europy
medard - 2008-11-27, 18:43
ciag dalszy cosik nie tak klikam ale kolejnosc zachowam
f68 - 2008-11-27, 18:58
rewelacyjne fotki
leszek - 2008-11-27, 19:45
Medart z którego to roku te fotki tak młodo wyglądasz .Pozdrawiam
medard - 2008-11-27, 20:02
dwa zdjecia ostatnie sa z ubieglego roku bogajze wiosna i pozostale z przed dwoch lat
no chyba wiesz ze sie bardzo oszczedzam nawe nie palu juz /tylko papierosow /
Tadeusz - 2008-11-27, 20:23
Piękniaste te fotki co cud. Tak by o nich powiedział mój przyjaciel, góral z Witowa.
Rzeczywiście piękniaste.
I wnusia piękniasta .
I TY, Medardzie...młodszy jakiś. :-D
Dembomen - 2008-11-27, 21:21
Hej!
Jak zwykle fajne fotki, Medart.
"z wyprawy na góry św Jury"
Ciekawe miejsce, zachęciłeś nas!
Hej!
medard - 2008-11-27, 21:25
po sasiedzki krawicy jest kopalnia pieniedzy /tak mawial moj przyjaciel sp chorwat ktory sie urodzil tam/ mediugore ale fotek nie wstawiam gdyz niechce by tam pojechala tesciowa mirka z tymi mogerowymi gaciami
Endi - 2008-11-27, 21:37
Witam ! I ja jeszcze co nieco !!
Osobiście bardzo polubiłem chorwackie małe , rodzinne campingi na którym to jeszcze Gospodarz serwuje , własnej produkcji winko ale jeśli wybiera się ktoś z do tej pięknej Krainy z dziećmi to szczególnie polecam Camping Zaton bei Nin. Miejsce naprawdę godne polecenia. Przede wszystkim zadbano o bezpieczeństwo dla naszych pociech. Wydzielone , pełne atrakcji , płytkie baseny. Place zabaw a jest ich kilka , ogrodzone. Można spokojnie zasnąć pod parasolem . Plaża czysta . Woda w zatoczce ciepła i bardzo płytka. Z kamienistej kei odchodzi stateczek na wyspy Cornaty.
Camp jest częściowo zalesiony , duże parcele. Dla piesków wydzielone strefy do biegania. Sanitariaty nowe , sprzątane na bieżąco. Byliśmy na wielu campingach w Chorwacji ale ten od Zadaru do Dubrownika wywarł na nas największe wrażenie.
Ps
Karlovacko oczywiście najlepsze ale TO wszędzie smakowało.
Dembomen - 2008-11-27, 21:43
Hej!
Fajne miejsce!
Hej!
futro2606 - 2009-01-07, 11:19
Witam tak czytam wspomnienia z Chorwacji a nikt nie pisze o cenach.Ja byłem w tym roku na kilku campingach na wysokości Primosten i ceny są strasznie różne tj.za campera +2dzieci najdrożej na campingu Adriatyc (360 kun za dobę tj.ok 180zł)lecz jak policzyłem to szybko z tamtąd odjechałem i isałem się w kierunku Sibenika .Przejechałem ok 30 km i zobaczyłem w dole auta to była miejscowość Sparadici i to był strzał w dziesiątkę super cena 19 euro dziennie do morza 15m warunki także super jedna rzecz która mi przeszkadzała to brak rodaków .Miejsce super dla rodzin które potrzebują spokoju -jest możliwość wodowania łodzi itd.Pobyliśmy tydzień i ruszyliśmy w kierunku Murter tak nam mówili znajomi że jest super ale jak tam dojechaliśmy to porażka camper przyczepa na przyczepie sąsiad włazi na sąsiada -porażka i cena ok 30 euro za dobę.Ruszyliśmy spowrotem w kierunku SPLITU i tuż za Sibenikiem jest nowo otwarty camping miejscowość Żaborić na samym końcu cena 24euro a warunki super i tam byliśmy także tydzień -polecam.Urlop się kończy wracając zaliczyliśmy park KRKA super widoki i wodospady .Jeżeli ktoś jest zainteresowany to służę informacją i zdjęciami.Ja osobiście w tym roku uderzam na początku lipca do Bułgari -kto jest chętny na wspólny wyjazd?
TomekW - 2009-01-07, 11:51
| futro2606 napisał/a: | | za campera +2dzieci najdrożej na campingu Adriatyc (360 kun za dobę tj.ok 180zł)lecz jak policzyłem to szybko z tamtąd odjechałem i isałem się w kierunku Sibenika |
My płaciliśmy prawie połowę z tego (ile dokładnie - sprawdzę w domu), ale na strefie otwartej - co ciekawe, na tym kampie jest ona nad samym morzem Ceny parcel rzeczywiście powalające. Warunki bez zarzutu, sporo cienia, czysta woda; dzieciaki moczyły się cały dzień.
futro2606 - 2009-01-07, 12:07
Kilka fotek z Choracji
futro2606 - 2009-01-07, 12:08
Primosten camping Adriatik
futro2606 - 2009-01-07, 12:11
Żaboric
futro2606 - 2009-01-07, 12:13
Sparadici
futro2606 - 2009-01-07, 12:15
Rowery były niepotrzebne -nie da się jeżdzić za gorąco
48a-ELANKO - 2009-01-07, 12:22
http://pl.croatia.hr/Home/
Wielu z nas od kilku lat korzysta z przewodników, map oraz wykazu kempingów wraz z aktualnymi cenami, które można otrzymać po napisaniu do nich ( adres podałem na początku). Sporo na ten temat można poczytać w dziale naszego forum:" Chorwacja".
Po przeczytaniu informatora wybraliśmy kilkanaście i już na pierwszym okazało się, że co do grosza potwierdza się w realu słowo tam wydrukowane. Na ostatnim kempingu, gdzie byliśmy ostatnie 8 dni (auto, prąd, 2 osoby i 3 psy - ale małe i sympatyczne więc policzone za jednego ) zapłaciliśmy 100 Euro, czyli około 45,- zł za dobę.
Przed chwilą rozmawiałem telefonicznie (022 828 51 93) z nimi; nie mają jeszcze tegorocznych katalogów ani cenników, pani zapisuje adres i telefon i wysyła natychmiast po tym jak otrzymają przesyłki z Chorwacji.
Podobnie jest z Austrią. Też mam (w języku polskim !) podobne katalogi, mapy - też szybciutko wysyłają.
gino - 2009-01-08, 07:11
dokladnie tak jest...
trzeba przyznac, ze dbaja o promocje swojego kraju..
po wejsciu na stronke..podajesz adres i 3-7dni pozniej..dostajesz paczke z kilkunastoma folderami, prospektami,cennikami i..mapami..
REWELKA..
od 3lat tak dostaje..i jakos ciagle pod gorke z wyjazdem
ale w tym roku..z koelga z CT ''GARBATAMILKA'' jedziemy...
moze.....ktos chetny ;-)
gino - 2009-01-08, 07:13
| futro2606 napisał/a: | | Rowery były niepotrzebne -nie da się jeżdzić za gorąco |
super foteczki...
mozesz je smialo wrzucac w jeden post...
futro2606 - 2009-01-08, 09:07
Co wam powiem to wam powiem ale nie ma to jak opowieści od ludzi którzy byli na miejscu i mogą polecić jakieś miejsce bo foldery są jakie są i wiele się rózni od tego co piszą i na zdjęciach-bardziej ukolorowane
rafalcho - 2009-01-12, 09:01
| futro2606 napisał/a: | foldery są jakie są i wiele się rózni od tego co piszą i na zdjęciach-bardziej ukolorowane |
Jasne, ale zawsze masz pojącie "jak i z czym to jeść"
Ja zawsze zabieram foldery z miejsc w których bywałem. Tworzy się z tego niesamowite kompendium wiedzy turystycznej.
|
|