Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Motoryzacja - Jaki kupić stary samochód terenowy?

EwaMarek - 2016-06-27, 22:38
Temat postu: Jaki kupić stary samochód terenowy?
Mam prośbę o doradzenie jakie kupić auto terenowe to wyjazdów rekreacyjnych.
Przyszłościowo może trochę podrasowanie w teren.

do 20 tys zł
Miałem suzuki vitare ale były same problemy i nie można było jeździć po drodze suchej na napędach.

potem planowałem kupić multivana syncro ...

obecnie oglądam landrovera discovery ok 2000r

koniecznie benzyna + gaz.
hak min 2000kg, klima 4x4 i blokada mostu

EwaMarek - 2016-06-27, 22:39

http://otomoto.pl/oferta/...e-ID6yiY9B.html
MAWI - 2016-06-27, 23:12

Właśnie sprzedaję dwie terenówki ale nieco droższe. :gwm Ale warte swych pieniędzy. :spoko
Jeep commander3,0 CRD i BMW X5 3,0 b.

Mazur - 2016-06-28, 09:22

Każdy chwali swoje, więc ja powiem że nie narzekam na nissana terrano II long 7 osób. , można duzo zapakować i wszedzie wjedzie. Do 20 tysi kupisz dobry egzemplarz.
EwaMarek napisał/a:
i nie można było jeździć po drodze suchej na napędach.
To chyba normalne w terenówkach bo przy załączeniu napędów blokada na sztywno i wystepują napreżenia przy skręcie. W takim razie szukasz nie terenówki a suva z elektroniką jak wyżej.
bert - 2016-06-28, 10:16

pytanie na które nie ma sensownej odpowiedzi

bodaj zdecyduj na co Ci to auto, bo są takie z którymi można coś zrobić i pojechać gdzieś daleko i takie co wyjazd na ryby opędzą ale krok dalej prowadzi do ich szybkiej rujnacji, są też takie do zadawania szyku pod marketami i na osiedlowych parkingach.

Rada, wybierz to co Ci się podoba (off-road musi byc oparty na miłości więc "podobanie" to istotna część tej zabawy) potem poszukaj najmniej zajeżdżonego z najtańszych, potem znajdź dobrego mechanika, rozbierz na czynniki pierwsze ;) złóż od nowa nie kutwiąc i... ciesz się.
Pytając tak jak pytasz usłyszysz mnóstwo rad typu: kup czy kup tamto bo piszący to: "kup" jest zadowolony ze swojego. To, że najczęściej nie ma pojęcia (porównania) z innymi jakoś mu ucieka.

Podstawowa sprawa to po co i gdzie masz używać tej zabawki

MAWI - 2016-06-28, 10:26

Od kilkudziesięciu lat używam aut 4X4. Różnych od uaza po porsze.
NIE MA AUT UNIWERSALNYCH.

Bronek - 2016-06-28, 10:54

Kupiłem4x4 na zimę , by jeździć swobodnie i parkować tam gdzie inni nie mogą .

Ale jeżdżę z uwielbieniem i latem. Co mnie obchodzi jakiś krawężnik,dół czy paskudna droga. ?

Brat - 2016-06-29, 11:38

Jedyna wada suv-ów - twarde są ... ;)
Kup forestera - do 2007. Chociaż pewnie za nieco więcej niż 20 kzł ...

zbyszekwoj - 2016-06-29, 14:04

Brat napisał/a:
Jedyna wada suv-ów - twarde są ..

Nie wszystkie. Te tańsze tak. Te droższe już wyposrodkowane.Te starsze były miękkie ale na zakrętach się wyginały. Nic za darmo.

Bronek - 2016-06-29, 14:13

PYTANIE o terenówkę starą było
Suwów starych nie ma bo to wiskozowy wymysł dla zabawy.
4x4 na wiskozie to jak RR na gazie

SUW to suw i tyle. A z niego terenówka, jak z kampera dom.

A i im lepsza terenówka, tym traktor musi dalej jechać, aby ją wyciągnąć.

Zresztą....... :oops: dawno nie włączałem reduktora i trzech blokad :oops: :oops:
Ale.... zawsze mogę :-P :bukiet:
Ot co.

Ps. Łada Niva, tanio, dzielnie i zabawy co niemiara.

MAWI - 2016-06-29, 15:39

Brat napisał/a:
Jedyna wada suv-ów - twarde są .

Jeździłeś nowym BMW X5 ???

EwaMarek - 2016-06-29, 21:17

Dziwne tyle odpowiedzi a nie dostałem żadnego maila z informacją z forum...

Dzięki za rady.

Niestety moją wadą jest szukanie urządzeń uniwersalnych :haha: .
Wiele sprzętów kupiłem i po krótkim użytkowaniu sprzedałem bo okazało się nie to.

Ostatnie stanęło tak
- kamper na wyjazdy rodzinne
- alhambra na co dzień i na szybkie wyjazdy
- up do okoła komina
-??

- miałem xtraila i szybko się pozbyłem :oops: ,
- chevroleta express 4x4 niestety musiałem się go pozbyć :chytry
- potem starą vitare - nie dało się jeździć po asfalcie 4x4 a na tylnym napędzie latała na skrzyżowaniach...

- chciałem kupić multivana syncro ale jest problem ze znalezieniem na benzynę.
- teraz wpadłem na pomysł landrovera discovery też benzyna

po co? do wszystkiego i niczego :evil:

Jako dodatkowe auto
głównie na zimę, czasami po lesie czy błocie.
Do ciągania przyczepy i lawety sporadycznie.

Daleko nie będę się zapuszczał.
Tani w naprawie, benzyna może z gazem.

Bronek - 2016-06-29, 21:43

Jak stare to tylko z duszą i za nią się płaci

Land Rover, Defender
Pajero starszy model
Jeep cherokee
Land Cruiser
VW Touareg

Z małych to
Suzuki Jimmy
Toyota Rav pierwsza generacja

:oops: :oops: Geländewagen....... 15 letnie stówkę potrafi kosztować :oops:

W tych wiesz, że to terenówki i godzisz się na kompromisy jak w kamperze. Ni dostawczak ni dom.

jarek73 - 2016-06-29, 21:46

moim skromnym zdaniem a trochę po terenie pojeżdziłem i nadal w off road czasem się udzielam to
- samuraj
- jimmy
- discovery
- patrol
- defender
jesli chodzi o Twój budżet i chęć jeżdzenia benzyną to praktycznie w grę w chodzi tylko suzuki

miałem patrola 4.2 benzyna , auto super bezproblemowe ,ale w Polsce bardzo trudno dostępne i strasznie dużo pali i zadbane powyżej tego budżetu.

jeśli masz ambicje większe ( a pamiętaj błoto w ciąga ) to najlepszą bazą do wszelakich zmot jest patrol albo samuraj , a to najczęściej kończy się budową zmoty i ja tak skończyłem.
Frajda nie z tej ziemi , żebym tylko miał troche więcej czasu i jaj ( gdzieś tak ok. 10 lat za póżno zbudowana ) to było by naprawdę super

Bronek - 2016-06-29, 21:50

O zapomniałem... :wyszczerzony:
Jest miło wiedzieć, że można sobie zjechać z szosy.

EwaMarek - 2016-06-29, 22:24

http://otomoto.pl/oferta/...e-ID6yiY9B.html

może coś takiego - tylko czemu zwykłe zawieszenie???

jarek73 - 2016-06-29, 22:31

prawdopodobnie że oryginalne pneumatyczne padło i zmieniono na zwykłe , lub ktoś chciał zrobić lift w tym roczniku nie uznałbym tego jako wadę
Brat - 2016-06-29, 22:50

MAWI napisał/a:
Autor wątku mówi o budżecie ~ 20 tysi ... ;)
bert - 2016-06-30, 08:11

Brat napisał/a:
MAWI napisał/a:
Autor wątku mówi o budżecie ~ 20 tysi ... ;)

pewnie za 20 tysi można dorobić kluczyki ;)

EwaMarek - 2017-02-22, 10:44

Szukałem starego a kupiłem nowe Pajero. trochę auto zabytkowe jak na te czasy ale bardziej patrzyłem na funkcje użytkowe...
:oops:

Bronek - 2017-02-24, 08:41

Gratulacje dla wyboru. :bukiet:
Opisz.
Też pomału przymierzam się do zmian auta codziennego.
I tylko 4x4 i tylko terenowe
Choć terenu wiele nie wącha, lecz świadomość, że może jest miła.
A parkowanie, krawężniki, objazdy, zaspy stoją otworem :bigok

sweetek - 2017-02-24, 09:03

piszecie o SUVach... a jesli chodzi o prawdziwe auto w teren to albo Toyoty np. HD80 albo HD60, albo stary krótki patrol Patrol z silnikiem SD33, a z małych Suzuki Samurai z silnikiem 1,3 i dużymi mostami. Ale to samochody w teren... na ramach i mało komfortowe
cebek - 2017-02-24, 09:30

Pajero z reduktorem super select. Jeździłem długim serii 2 z 1996 roku. Ja miałem 2,8 TD ale są też benzyniaki. Dobre auto byle by go nie topić po klamki w błocie. Można zapinać napęd na cztery koła na asfalcie więc na zimę w góry piękna sprawa. Z awarii to dwa razy robiłem alternator, no i rdza go brała, ale jak to mówią jak dbasz jak masz. :P
Bronek - 2017-02-24, 09:37

sweetek napisał/a:
piszecie o SUVach... a jesli chodzi o prawdziwe auto w teren to albo Toyoty np. HD80 albo HD60, albo stary krótki patrol Patrol z silnikiem SD33, a z małych Suzuki Samurai z silnikiem 1,3 i dużymi mostami. Ale to samochody w teren... na ramach i mało komfortowe

:mrgreen: Kochany mam Mercedesa G, i Jeepa Saharę
Ale masz rację stary Patrol był prawdziwy
Samurai jak iJimmi to maluchy wszędzie wjeżdzające

Ale tu chodzi nie o zmoty czy hard auto teren, a bardziej wszystkomające i Bezobciachowe jak np. Rav czy Nissan X-Tray itp.

Albo rybka albo pipka, gdy chcesz na co dzień i na wyjazdy dalsze korzystać z tetenówki, bo ją lubisz!! To niestety musi być ucywilizowana,

EwaMarek - 2017-02-24, 10:54

Bronek napisał/a:
Gratulacje dla wyboru. :bukiet:
Opisz.
Też pomału przymierzam się do zmian auta codziennego.
I tylko 4x4 i tylko terenowe
Choć terenu wiele nie wącha, lecz świadomość, że może jest miła.
A parkowanie, krawężniki, objazdy, zaspy stoją otworem :bigok

Właśnie to chciałem uzyskać :-P

Jest to auto pośrednie między terenowymi i suwami

koko - 2017-02-24, 11:05

Mój kolega we Włocławku sprzedaje terenowe mercedesy z NATO ma na placu ok 30 prawdziwe terenówki
koder - 2017-02-24, 15:53

sweetek napisał/a:
Ale to samochody w teren... na ramach i mało komfortowe

Moja czarna ma ramę :)

zenik - 2017-05-09, 12:47

Odradzam ci land rovery, chyba że devender ten kwadratowy inne to złomy, nie dość że awaryjne jak chol.. to jeszcze ceny części kosmiczne.
bert - 2017-05-09, 19:09

zenik napisał/a:
Odradzam ci land rovery, chyba że devender ten kwadratowy inne to złomy, nie dość że awaryjne jak chol.. to jeszcze ceny części kosmiczne.

ta z kosmosu :mrgreen:
nie odbiegają od innych terenówek a nawet powiedziałbym, że są ciut niższe. Niestety trzeba uważać na kiepską chińszczyznę która króluje na Polskim rynku ale tą poznac od razu po cenie.
A awaryjne bo ludziska kupują zwłoki, potem "serwisują" u szwagra w garażu na używanych częściach (najśmieszniejsze jest to, że ceny części używanych są w PL większe od nowych) a potem opylają zdewastowaną zakatowaną legendę jakiemuś frajerowi który wyrabia sobie opinię na bazie 30 letniego auta za 8 tyś po wiejskim serwisie na igłę

Od 30 lat jeżdżę landrynami i to jeżdżę zgodnie z ich przeznaczeniem.
Zgadzam się, że współczesne LR to już nie LR ale tu piszemy - taki temat- o autach starych.

Gregor887 - 2018-04-05, 19:00

Taki był fajny temat i zdechł :hacker
MAWI - 2018-04-05, 21:17

Czemu zdechł. Wszyscy już pokupili terenówki i o czym dalej pisać.
Gregor887 - 2018-04-05, 21:22

No choćby o tym, czy spełniły oczekiwania.
Ja ponad dwadzieścia lat nie mogłem się zdecydować, a od dziesięciu jestem wierny jednej marce.

wirefree - 2018-04-05, 21:43

Bronek napisał/a:
sweetek napisał/a:

:mrgreen: Kochany mam Mercedesa G, i Jeepa Saharę
Ale masz rację stary Patrol był prawdziwy
Samurai jak iJimmi to maluchy wszędzie wjeżdzające

Ale tu chodzi nie o zmoty czy hard auto teren, a bardziej wszystkomające i Bezobciachowe jak np. Rav czy Nissan X-Tray itp.

Albo rybka albo pipka, gdy chcesz na co dzień i na wyjazdy dalsze korzystać z tetenówki, bo ją lubisz!! To niestety musi być ucywilizowana,

Suzuki samurai super autko, taki maly ciagnik rolniczy raz uratowal mi zycie jak postanowilem sobie pojechac na ryby po odrzanskim wale przeciwpowodziowym.