Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Autopass- czy zakładaliscie konto pre-paid?

awusia - 2017-06-06, 08:39
Temat postu: Autopass- czy zakładaliscie konto pre-paid?
Cześć!
Wybieram się do Norwegii, czy rejestrowaliście się w systemie podając swój numer rejestarcyjny? Wg strony przyspieszy to tylko otrzymanie faktury za przejazdy oraz (tak myślę) pokąze gdzie jest drogo i może umozliwi minimalną kontrolę nad opłatami.. co myślicie?
Ewa

Flag - 2017-06-06, 09:33

Tak, ja co roku rejestrowałem. Calkiem dobre wyjscie.
Jezeli jezdzisz czesciej to polecam BROPASS z Danii - zaplacisz polowe ceny za most na Sundem i normalna cene za norweskie autostrady ( roczny abonament jest mniejszy od zysku na moscie)
Wersja norweska pobiera kase z gory, chyba 300NKR a Dunska nie pobiera nic z gory, w momencie przejazdu pod bramka pobiera Ci naleznosc z kartyl
Ja od 2 lat mam ten bropass i jest git.

awusia - 2017-06-06, 10:03

OK! Most kupiłam razem z promem, zostały mi tylko do ogarniecia autostrady w Norwegii..
Flag - 2017-06-06, 10:33

to najlepiej sie zarejstrowac i wiecej o tym nie myslec:)

najpierw sciagnie 1 krone zeby potwierdzic karte, po pierwszym przejechaniu przez bramke sciagnie 300 koron, jezeli wykorzystasz te 300 to sciaga kolejne 300 koron. chyba 3 miesiace po ostatnim przejezdzie przez bramke dostajesz zwrot niewykorzystanej kasy.

Jeszcze taka sprawa odnosnie skandynawii, tankujac w Szwecji lub Norwegii staraj sie placic w kasie a nie w automacie. Przy tankowaniu w Szwecji i platnosci w automacie karta wydaną POZA Szwecją na poczatek jest blokowana kwota 500 koron ( na 2 tygodnie) potem po zatankowaniu (max za 500 koron) pobiera platnosc za paliwo.

Ja tankujac za 700 koron -( trzeba na 2 razy )- mialem zablokowane 1000 koron na 2 tygodnie plus zaplacilem te 700 koron. Jak masz duzo wolnej gotowki to spoko ale po co sobie mrozic kase.

awusia - 2017-06-06, 11:55

Wygląda na to, że już nie można opłacic tego Autopassa. trzeba czekac na rachunek- po rejestracji na maila. Czy oni także wysyłaja mandaty na ten adres?

Prepaying tolls with your credit card has been discontinued

To make toll payments easier for you, we have decided to stop the previous payment option: prepayment per credit card.

MILUŚ - 2017-06-06, 12:29

Nigdy nie rejestrowałem i nigdy nie przychodziły rachunki :-P
mrsulki - 2017-06-06, 12:36

Flag, byłem w Szwecji na majówkę tankowałem tylko w automatach i potrącił z konta tylko kwotę za jaką zatankowałem nie blokował żadnych innych środków :shock:
awusia - 2017-06-06, 12:53

Teraz to jednak myslę, żeby skasowac to konto.. może tez mnie ominą jakieś opłaty... najbardziej się boje mandatów..
krzlac - 2017-06-06, 13:46

awusia napisał/a:
... najbardziej się boje mandatów..

Na mandaty jest proste rozwiązanie: jeździć tak jak miejscowi-przepisowo. :spoko
Nie ma obowiązku rejestracji. Na kilka wyjazdów tylko raz dostałem rachunki do domu. Około 180 zł, płatne na polskie konto bankowe.

krzlac - 2017-06-06, 13:54

Flag napisał/a:
Ja tankujac za 700 koron -( trzeba na 2 razy )- mialem zablokowane 1000 koron na 2 tygodnie plus zaplacilem te 700 koron. Jak masz duzo wolnej gotowki to spoko ale po co sobie mrozic kase.

Nidy nie miałem żadnych blokad przy tankowaniu. Zawsze tankuję na stacjach automatycznych. Z tym "na 2 razy" to chyba popełniasz jakiś błąd przy automacie. Automat pyta o granicę kwotową tankowania. Jak wbijesz 500 NOK to ci za tyle naleje. Jest też opcja "no limit", która pozwala nalać do pełna. "Zabawę" z automatem radzę zacząć od wyboru języka (jest też angielski) bo w norweskim nie trudno o kuchę. Trzeba spokojnie czytać komunikaty na wyświetlaczu. Automat oddaje kartę przed samym nalaniem po odblokowaniu wybranej pompy. Przerwanie tego procesu być może powoduje jakąś blokadę. Aby otrzymać paragon z tankowania zwykle należy podać kartę powtórnie. Na paragonie jest kwota i na tyle karta zostanie "on line" obciążona. Blokadę na koncie można wyjaśnić z własnym bankiem telefonicznie. Zwykle interweniują bardzo szybko.

Flag - 2017-06-06, 14:26

krzlac napisał/a:
Flag napisał/a:

Nidy nie miałem żadnych blokad przy tankowaniu. Zawsze tankuję na stacjach automatycznych. Z tym "na 2 razy" to chyba popełniasz jakiś błąd przy automacie. Automat pyta o granicę kwotową tankowania. Jak wbijesz 500 NOK to ci za tyle naleje. Jest też opcja "no limit", która pozwala nalać do pełna. "Zabawę" z automatem radzę zacząć od wyboru języka (jest też angielski) bo w norweskim nie trudno o kuchę. Trzeba spokojnie czytać komunikaty na wyświetlaczu. Automat oddaje kartę przed samym nalaniem po odblokowaniu wybranej pompy. Przerwanie tego procesu być może powoduje jakąś blokadę. Aby otrzymać paragon z tankowania zwykle należy podać kartę powtórnie. Na paragonie jest kwota i na tyle karta zostanie "on line" obciążona. Blokadę na koncie można wyjaśnić z własnym bankiem telefonicznie. Zwykle interweniują bardzo szybko.

Ja jezdze 2 razy w roku do Norwegii, zawsze jest tak samo :) moi znajomi tez tak maja.

moskit - 2017-06-06, 14:42

Przy korzystaniu z Autopass są dość znaczne zniżki , to też trzeba rozważyć
A przed mandatami uchroni Ciebie spokojna i rozważna jazda. Wielokrotny pobyt w Skandynawii skutkuje tym że w PL i nie tylko jakoś wolniej jeżdżę i konto "0" i dużo więcej w koło zauważam

mrsulki - 2017-06-06, 16:18

Flag napisał/a:
Ja jezdze 2 razy w roku do Norwegii, zawsze jest tak samo moi znajomi tez tak maja.

Zmień bank.

Flag - 2017-06-06, 16:28

mam konta w 3 bankach :) nawet pytalem na stacji i mowili ze to dotyczy KAZDEJ wydanej poza szwecja karty, teraz tankuje tylko z platnoscia w kasie
mrsulki - 2017-06-06, 16:43

Flag napisał/a:
nawet pytalem na stacji i mowili ze to dotyczy KAZDEJ wydanej poza szwecja karty

To jak to się stało że ja z polską kartą nie miałem takich cudów, może dla mnie wyjątek jakiś zrobili i to 5 krotnie :shock: Cóż widać niezbadane są wyroki bankowości elektronicznej :szeroki_usmiech

awusia - 2017-06-07, 07:46

Nie planuję piracić, ale czasem łatwo sie zagapić.. kiedys spóźnił mi sie prom z Alandów i dosłownie w ostatniej chwili dotarlismy na prom do PL.. w tej sytuacji nie było wyjścia i Sztokholm przejechaliśmy na mega gazie..
moskit - 2017-06-07, 09:21

Na stacjach bezobsługowych często była blokada np 300 koron nie była to blokada karty tylko blokada dystrybutora, aby nalać więcej należało jeszcze raz uruchomić.
Takie blokady trafialiśmy głównie tankując nocą w małych wioskach

kataryniarz - 2017-06-07, 13:38

MILUŚ napisał/a:
Nigdy nie rejestrowałem i nigdy nie przychodziły rachunki :-P

A przez bramki AutoPass przejeżdżałeś? Nie wszystkie drogi są płatne, na przykład nasza trasa w tym roku na Lofoty ma tylko dwie.

Rejestracja na stronie operatora EPC przyśpieszy tylko wystawienie faktury. Obowiązku nie ma, ale wtedy faktura może przyjść nawet po kilku miesiącach.

MILUŚ - 2017-06-07, 18:20

kataryniarz napisał/a:
................
A przez bramki AutoPass przejeżdżałeś? Nie wszystkie drogi są płatne, na przykład nasza trasa w tym roku na Lofoty ma tylko dwie......

No właśnie przejeżdżałem ; po tym czekałem i.............mineło pięć lat ; po drugim razie mija dwa lata i :niewiemm ..........więc mam to w :dupa

W tym roku też smigamy na Lofoty i bramek nie namierzyłem :chytry Może dlatego ,że przez Szwecję :mrgreen:

Rav - 2017-06-07, 19:28

Byłem w Norwegii 2-krotnie: 3 i 2 lata temu. Nie rejestrowałem się wcześniej. Choć korzystałem z dróg oznaczanych jako płatne to ... do dnia dzisiejszego nie doczekałem się rachunku. Przypuszczam, że "detalistom" nie wysyłają :-).
MILUŚ - 2017-06-07, 22:00

Rav napisał/a:
..........Przypuszczam, że "detalistom" nie wysyłają :-).
lub tym na zagranicznych rejestracjach :chytry
moskit - 2017-06-08, 09:45

Od 2016 roku dostajemy rachunki z Malme -centrala
dokładnie opisane punkty które mijałem, dostajemy po miesiącu
Od zeszłego roku dość sprawnie, w latach poprzednich przychodziło ok 20% tego co przejechaliśmy zaś obecnie wszystkie, może dlatego że często odwiedzamy Skandynawię. Zawsze sprawdzam rachunek i jeszcze nie trafiła się pomyłka

awusia - 2017-07-11, 13:27

Mały update:
1. jest mnóstwo płatnych dróg, na pewno przekroczymy założony budżet.. no ale tunel z rondem w środku wart zobaczenia i zapłacenia.. czekam na rachunki
2. Po 20:00 większośc stacji umożliwia tankowanie tylko po płatności kartą, niestety na parę dni blokowali mi założoną przez nich kwotę- w jakimś przypadku nawet 1100 koron= 500zł. Trudne do uniknięcia, ale trzeba zwiększyć rezerwy na takie przypadki. Tankowaliśmy co 2-3 dni więc to musi być naprawdę konkretna rezerwa..

MILUŚ - 2017-07-11, 14:12

awusia napisał/a:

2. Po 20:00 większośc stacji umożliwia tankowanie tylko po płatności kartą, niestety na parę dni blokowali mi założoną przez nich kwotę- w jakimś przypadku nawet 1100 koron= 500zł. Trudne do uniknięcia, ale trzeba zwiększyć rezerwy na takie przypadki. Tankowaliśmy co 2-3 dni więc to musi być naprawdę konkretna rezerwa..

Przedwczoraj wróciliśmy ze Skandynawii ; przed chwilą sprawdziłem swój rachunek karty kredytowej i..........i nic żadnych blokad nie ma i nie było :chytry
Gdzie wy tankujecie ,że macie takie jaja ? :-P Ja w sobotę tankowałem w górach nad Kristiansand o północy w "szczerym polu"z dystrybutora na cysternie i nic . :niewiem:

kataryniarz - 2017-09-06, 10:57

Dziś dostałem na e-mail fakturę z wyjazdu - 49,56 zł za 3 bramki (dwie to wjazd/wyjazd z Narviku 2x43NOK, jedna wjazd do Mo i Rana 17NOK.
Flag - 2017-09-06, 18:39

MILUŚ napisał/a:
awusia napisał/a:

Przedwczoraj wróciliśmy ze Skandynawii ; przed chwilą sprawdziłem swój rachunek karty kredytowej i..........i nic żadnych blokad nie ma i nie było :chytry
Gdzie wy tankujecie ,że macie takie jaja ? :-P Ja w sobotę tankowałem w górach nad Kristiansand o północy w "szczerym polu"z dystrybutora na cysternie i nic . :niewiem:

ja wrocilem pare dni temu i tez nie ma blokad... bo karta nie placilem w automacie, ale na kazdym dystrybutorze jest naklejka ze na zagranicznych kartach "może" blokowaąc 499 koron

MILUŚ - 2017-09-06, 19:39

moskit napisał/a:
Od 2016 roku dostajemy rachunki z Malme -centrala
dokładnie opisane punkty które mijałem, dostajemy po miesiącu ..........

Niedługo będzie trzy miesiące od naszego powrotu ze Skandynawii i......nic :-P

yahoda - 2017-10-19, 18:59

Jak to jest z tym autopass? Rozumiem, że nawet, gdy nie mamy urządzenia autopass, ani nie jesteśmy zarejestrowani w tym systemie, to i tak jeździmy przez bramki autopass i potem po prostu przychodzi rachunek do opłacenia (lub po prostu nic nie przychodzi)? Wychodzi na to, że w Norwegii nie da się otrzymać mandatu za nieopłacony przejazd drogą płatną, no chyba, że będą zwykłe bramki, a my, nie mając AutoPass, przejedziemy przez bramkę AutoPass. Dużo jest w Norwegii takich zwykłych bramek? Może lepiej zarejestrować się w AutoPass, bo zniżki są. Ale z drugiej strony, jeśli rachunki nie mają przychodzić...

Taką informację:
"W przypadku braku AutoPASS`a do kierowcy przyjdzie faktura za wszystkie przejazdy (bez żadnych zniżek)."

uzyskałem tu:
http://pol-nor.com/system-autopass-w-norwegii/

MILUŚ - 2017-10-19, 19:37

Wszystkie bramki które w czasie swoich........już teraz trzech wypraw do Norwegii ; mijałem nie miały specjalnego pasa dla Autopass . Po prostu po przejechaniu bramki zapalała sie informacja o ilości koron do zapłacenia .

a na rachunki dalej czekam......odpowiednio 9 lat ; 27 miesięcy i 3 miesiące i ....nic :chytry :-P

decumanus - 2018-01-16, 11:12

Urządzenia do autopassa na trzeba kupować... Ale daje 10% zniżki. Z tym że kosztuje o ile pamiętam 200koron. Chyba jednorazowo. Jak przejeżdżasz przez punkt poboru z urządzeniem to ci się zapali zielony plusik. Jak biały to znaczy że cię system zczytal po rejestracji. W tej chwili nie pamiętam szczegółowych zasad ale możesz jechać nie rejestrując się w systemie ale do dwóch tygodni po pierwszym przejeździe musisz się zarejestrować. Inaczej wyślą ci do Polski ale będzie już drożej. Jak mi kto przypomni przed sezonem mogę sprawdzić aktualnie. :kwiatki:
A... I gdzieś czytałem że zwiększyli wymiar dla kamperow na promach do chyba 7 m ale muszę to sprawdzić.
Pozdrawiam
Rafał.

emeryl - 2018-01-16, 11:50

Proponuję obejrzeć na yutubie Tankowanie w Norwegii jest dokładne wytlumaczenie tego problemu
emeryl - 2018-01-16, 12:01

Mialo być autopass opłaty drogowe-czyli Norwegia dla wszystkich.
krzlac - 2018-01-16, 22:25

decumanus napisał/a:

A... I gdzieś czytałem że zwiększyli wymiar dla kamperow na promach do chyba 7 m ale muszę to sprawdzić.
Pozdrawiam
Rafał.

Gdzieś może zmienili. Sprawdziłem kilka znanych mi promów - żadnych zmian, 6,01 do 7 m prawie dwa razy drożej jak do 6,0 m.

Den-tal - 2018-01-20, 23:08

MILUS - przyznaj sie. Ty pewnie helikopterem po Norwegi jezdzisz(LATASZ ?????) :spoko
MILUŚ - 2018-01-20, 23:19

Nie ; no właśnie nie latam :-P Kamperem po Norge jeżdżę bardzo dostojnie :-P
A może za wolno przez te bramki przejeżdżam :diabelski_usmiech

decumanus - 2018-01-21, 14:19

krzlac napisał/a:
Gdzieś może zmienili. Sprawdziłem kilka znanych mi promów - żadnych zmian, 6,01 do 7 m prawie dwa razy drożej jak do 6,0 m.

Wydaje mi się że czytałem to odnośnie planów legislacyjnych, ale nie potrafię znaleźć, więc może tylko coś sobie uroiłem :oops:

Niemniej jednak przeczytałem aktualne przepisy na 2018 rok i wychodzi ze rząd będzie wymagał przy nowych umowach z kompaniami promowymi, płatności przy użyciu Autopass... jak również - tu odpowiedz na pytanie o rowery - elektronicznego pomiaru długość!! Więc pobłażliwość sprzedawcy wypada z równania.
Autopass się generalnie opłaca z urządzeniem, bez urządzenia chyba zniżki nie ma.
Podejrzewam że zniżka wynika z faktu, że zimą kamery sobie nie radzą z odczytywaniem zaklejonych śniegiem tablic, a urządzenie gwarantuje poprawny odczyt... to jaki musi być odsetek nieskutecznych odczytów zimą że opłaca im się dawać zniżkę na cały rok :D

Pryz umowie Autopass-ferjekort będzie dodatkowo zniżka na osoby 17%, ale jakoś nie potrafię sobie znaleźć informacji gdzie taki nabyć... Burdel jest jak to w Norwegii.
Ferjekort.no się opłaca jeśli ktoś planuje wydać więcej niż 3300 na promy.. daje 50% zniżki, bardziej sie opłaca kamperom ponad 6m, bo muszą płacić podwójną taryfę (lub wyższą) - dlatego też zakupiłem Ducato L3H2 :D i już odkręciłem nawet hak ;)

Ogólnie w Norwegii jest 40% ukryte bezrobocie... (tak twierdzą koledzy z pracy - autochtoni)
Te 40% jest zatrudnione w administracji, pracuje mniej niż normalni ludzie, ma benefity, prawie średnią krajową i w ramach pracy 3 godziny czasu na GYM... wiec w rezultacie wychodzą w piątki z pracy o 13-14...
ich głównym zajęciem jest komplikowanie rzeczy prostych i wymyślanie kolejnych przepisów... Naprawde... nie macie pojęcia jaka tu jest biurokracja... :gwm

R

decumanus - 2018-01-21, 14:55

MILUŚ napisał/a:
Nie ; no właśnie nie latam :-P Kamperem po Norge jeżdżę bardzo dostojnie :-P
A może za wolno przez te bramki przejeżdżam :diabelski_usmiech

Powszechne mniemanie o przerażającej wysokości mandatów bazuje na własnym punkcie siedzenia... porównując do zarobków nie jest to takie straszne, czego najlepszym dowodem sa polscy kierowcy, którzy jeżdżą dużo za szybko - potem idą co prawda do więzienia za niepłacenie tych mandatów, ale ich to nie powstrzymuje...

Po prostu jest w wychowaniu, mentalności i zasadach poszanowania publicznego.
I pamiętajcie o pieszych... Norweski kierowca zbliżając się do pasów bezpieczeństwa zwalnia również dlatego, że pieszy ma pierwszeństwo... bezwzględne... "pieszy" chyba dokonał dilu zamieniając pierwszeństwo za mózg... bo ci debile, nie tylko wchodzą bez zatrzymania na pasy, robią to również niespodziewanie zmieniając kierunek poruszania. Cywilizowanym wydawałoby się zatrzymać, spojrzeć w lewo, w prawo, znowu w lewo (bo może jedzie polski kierowca :haha: ) ale NIE!!! Wszak Norwegia sportowcami stoi!! to on też jak Daniel-Andre Tande HOP!! na drogę... :box2 tak że uważajcie...
R

krzlac - 2018-01-22, 10:26

emeryl napisał/a:
Proponuję obejrzeć na yutubie Tankowanie w Norwegii jest dokładne wytlumaczenie tego problemu

A widzisz na tym filmie coś odkrywczego?