|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogrzewanie
stefan - 2008-10-08, 17:58 Temat postu: Ogrzewanie Witam! Czy ktorys z kolegow sie orientuje jakie sa koszty i co trzeba zrobic w celu "przestrojenia" TRUMA 5002 z gazu ziemnego na LPG?Pozdrawiam.Stefan.
eler1 - 2008-10-08, 18:01
stefan napisał/a: | "przestrojenia" TRUMA 5002 z gazu ziemnego na LPG |
stefan - 2008-10-08, 18:09
Witam! - A taki dobry chlop byl..... Pozdrawiam.Stefan.
medard - 2008-10-08, 18:14
jako laik to wydaje mnei sie ze wystarczy zmienic tylko dysze i to by bylo na tyle /zakladam ze jest podobna zasada dzialania jak przy kuchenkach gazowych/a jak juz bedzie ciepelko to mozna postroic to i owo
stefan - 2008-10-08, 18:21
Witam! medard napisał/a: | wydaje mnei sie ze wystarczy zmienic tylko dysze | - to by byla dobra wiadomosc! Nie wiem jednak jak to sie ma do konstrukcji zaworu(20 mb) i calej reszty. Pozdrawiam.Stefan.
Bim - 2008-10-08, 18:26
Stefan czy istnieje taki model Trumy który ma zastosowanie do opalania gazem ziemnym?
stefan - 2008-10-08, 18:27
Witam! Cytat: | Stefan czy istnieje taki model Trumy który ma zastosowanie do opalania gazem ziemnym? | Tak.Heizgerät der Firma Truma
Model: Trumatic S5002 E. Ausführung E.(Erdgas)
G20
DE: 20 mbar
DK/ES/GB/IT/AT: 20 mbar
BE/FR: 20/25 mbar
1,5 V = 100/0,05 mWPozdrawiam.Stefan.
Jule - 2008-10-08, 18:32
stefan, trzeba zmienic hmmm chyba to sie dysze nazywa sama nie wiem ale chodzi tu o Brenner z gazu ziemnego na gaz plynny (flüssiggas)
Tak to wyglada i cos kolo 90 euronow kosztuje... pierwsze lepsze z netu
stefan - 2008-10-08, 18:37
Witam! Brenner czyli palnik albo zespol palnikow. Masz "linke" do tego? Pozdrawiam.Stefan.
Jule - 2008-10-08, 18:41
No ja wiem ze palnik, tylko nie wiem jak to ma sie do dyszy ale ja techniczny laik jestem i myslalam ze to czym gaz wychodzi i robi sie plomien to dysza... no juz nie bede kombinowac hihi
http://www.propanprofi.de..._trumatic_s.php
stefan - 2008-10-08, 18:45
Witam! Pozdrawiam.Stefan.
IAAN - 2008-11-12, 07:33
może ktoś mi podpowiedziec jaka wysokość kominka wylotu spalin musi być aby można było włączyć ogrzewanie podczas jazdy truma 5002s
gino - 2008-11-12, 08:02
u mnie jest standartowy kominek..bez oslon czy innych zabezpieczen..i piec w czasie jazdy chodzi bez problemu..
za to lodowka..juz nie... :-D
stefan - 2008-11-12, 08:33
Witam! Wysokosc (zgodnie z instrukcja ktora moge przeslac) nalezy dobrac indywidualnie. Pozdrawiam.Stefan.
Jule - 2008-11-12, 18:40
Z tego co chodzi mi po glowie, to normalny komin Trumy wystaje ponad dach 11cm ... w calosci ma plus 10 cm. Przedluzenie kominow ktore mozna dokupic to chyba 45cm.
Ale najpierw sprawdz czy przy standardowym kominie bedzie czesto gaslo, u mnie zdarza sie na tyle zadko ze zrezygnowalismy z przedluzania.
Mirekmat - 2008-11-12, 19:26
witam.
Wtrącę się,jeżeli można.Panie Stefanie,wystarczy tylko zmienić /wymienić/dysze na gaz .propan butan jednakże dobrane do ciśnienia roboczego istniejacego w pojeżdzie/30 lub50mbar/ Te podane 20mbar dotyczy tylko gazu ziemnego gdyż takie jest ciśnienie robocze dla tego gazu.
Co się tyczy wysokości kominka.Generalnie długośc rury wydechowej plus to co wystaje ponad dach nie powinno przekraczać 300cm.Kominek ponad dachem przedłuża się najczęściej w przypadku gdy w pobliżu kominka montujemy jakieś skrzynki pudła czy klimy które mogą zakłócić prawidłowy ciąg kominowy.Od wysokości kominka nie zależy czy ogrzewanie może być używane w czasie jazdy.Chcąc ogrzewanie używać w czasie jazdy/Trumatici klasy3000 5000/należy na istniejący komin założyć dodatkowe daszki/typT@ lubT3/.to tyle w tym temacie mam do podpowiedzenia.Mirek
stefan - 2008-11-12, 19:40
Witam! Mirekmat napisał/a: | Wtrącę się,jeżeli można.Panie Stefanie,wystarczy tylko zmienić /wymienić/dysze na gaz .propan butan jednakże dobrane do ciśnienia roboczego istniejacego w pojeżdzie/30 lub50mbar/ Te podane 20mbar dotyczy tylko gazu ziemnego gdyż takie jest ciśnienie robocze dla tego gazu. | -bardzo dziekuje za podpowiedz.Dla mnie to juz za pozno ale pewnie jeszcze wielu kolegow napotka taki problem. Pozdrawiam.Stefan.
Jędruś - 2008-11-12, 20:24
Witam,
problem nie dotyczy tylko przedłużenia kominka ponieważ jeśli będą niekorzystne zawirowania w pobliżu kominka to nastąpi wtłoczenie spalin do rury nawiewu świeżego powietrza i piec się wyłączy.
Ponadto jeśli chcemy używać gazu w trakcie jazdy należy zamontować reduktor Secu Motion lub Secu Motion Duo Comfort, które pozwalają bezpiecznie korzystać z gazu.
stefan - 2008-11-12, 22:55
Witam! Mirekmat napisał/a: | Chcąc ogrzewanie używać w czasie jazdy/Trumatici klasy3000 5000/należy na istniejący komin założyć dodatkowe daszki/typT@ lubT3/ | -to jest dokladne wyjasnienie.Kominek "do jazdy" wyglada tak:Rozni sie od "zwyklego tym ze ma trzy pierscienie w gornej czesci.Pozdrawiam.Stefan.
f68 - 2008-11-13, 09:30
miałem takie coś zamontowane i przy szybszej jeździe nie pomagało piecyk gasł
stefan - 2008-11-13, 14:52
Witam! Cytat: | miałem takie coś zamontowane i przy szybszej jeździe nie pomagało piecyk gasł | -ale Mirekmat napisał/a: | Generalnie długośc rury wydechowej plus to co wystaje ponad dach nie powinno przekraczać 300cm.Kominek ponad dachem przedłuża się najczęściej w przypadku gdy w pobliżu kominka montujemy jakieś skrzynki pudła czy klimy które mogą zakłócić prawidłowy ciąg kominowy.Od wysokości kominka nie zależy czy ogrzewanie może być używane w czasie jazdy | -tu kolega wczesniej odpowiedzial. Pozdrawiam.Stefan.
darek - 2008-11-13, 14:54
A czy cos takiego ktos widział, nie chce zakładać nowego tematu, urządzewnie raz działa raz nie , zainstalowane jest w VW T3 DEHLER, czasem zapala sie czerwona dioda i milknie ???
f68 - 2008-11-13, 14:58
wyglada jak termostat do nagrzewnicy domowej ???
nie mam pojecia
Jędruś - 2008-11-13, 15:38
Czy ten regulator steruję pracą nagrzewnicy elektrycznej. jeśli tak to jest on powiązany z termostatem. Lampka żółta wskazuje podłączenie urządzenia do czynnej instalacji elektrycznej, natomiast czerwona sygnalizuje pracę grzałki. Jeśli świeci grzałka grzeje. W momencie kiedy termostat przerwie zasilanie grzałki czerwona gaśnie. Czas pracy grzałki jest uzależniony od ustawienia pokrętła na określoną cyfrę, której przyporządkowana jest temperatura.
darek - 2008-11-13, 15:38
To orginalne ogrzewanie montowane w tych autach , zadna samoróbla
Jędruś - 2008-11-13, 15:47
O.K. ale czy gazowe czy elektryczne. Może to przeoczyłem.
darek - 2008-11-13, 15:59
To jest urządzenie Eberspecher, zasilane benzyną ( to samo co Webasto tylko inny producent )
Mirekmat - 2008-11-13, 17:21
Może być też zasilane olejem napędowym,w zależności "na co "jeżdzi autko.W t-3 jest specjalnie robione pod ten samochód ogrzewanie a ma nieszczęśliwie umiejscowiony wylot spalin w okolicach tylnego lewego koła.To umiejscowienie powoduje,że błoto,śniegzreperować każdy naprawiacz Webasto czy Ebesprecher. zatykają wylot co prowadzi do zniszczenia czy tylko uszkodzenia pieca.Generalnie powinien Ci je
darek - 2008-11-13, 17:28
Mirekmat napisał/a: | Może być też zasilane olejem napędowym,w zależności "na co "jeżdzi autko.W t-3 jest specjalnie robione pod ten samochód ogrzewanie a ma nieszczęśliwie umiejscowiony wylot spalin w okolicach tylnego lewego koła.To umiejscowienie powoduje,że błoto,śniegzreperować każdy naprawiacz Webasto czy Ebesprecher. zatykają wylot co prowadzi do zniszczenia czy tylko uszkodzenia pieca.Generalnie powinien Ci je |
Niestey dzwoniłem do serwisu w Lublinie, to powiedzieli że za stare, ze nie ma schematów, i nie ma części i w ogóle d.........pa
Jule - 2008-11-13, 17:53
Nieraz na niemieckim ebey-u pokazuja sie starsze modele termostatow.
http://cgi.ebay.de/Ebersp...1QQcmdZViewItem
nie za bardzo sie znam, a nie mozna dobierajac parametry wykorzystac termostatu nowszej generacji?
darek - 2008-11-13, 18:44
To chyba nie jest wina termoststu, wiesz , ja bardziej szukam osoby która ma coś takiego i wie od czego jest ta chol.....na czerwona lampka bo jak ona zaczyna świecic to mi ten sprzęt przestaje działać
Jule - 2008-11-13, 19:40
U mnie w termostacie Alde nie ma takich lampek, ale wiem ze termostat Primus-a mial tez taka zielona i czerwona lampke (zasilanie gaz/prad, ale wydaje mi sie ze zrodlo zasilania jest nie tak wazne) W instrukcji pisze (wolne tlumaczenie na polski jednego z uzytkownikow)
7. Sygnal awarii. Jezeli pali sie czerwona lampka w kaciku po wlaczeniu grzejnika, grzejnik nie zostal uruchomiony. Przewaznie przyczynami sa: brak gazu w butli gazowej albozawory sa zamkniete. Prosze to skotrolowac i wcisnac przycisk do elektrycznego systemu kontroli ktory znajduje sie na przodzie (Reset)
8. Lampka zielona/czerwona pokazuje czy grzejnik zostal uruchomiony czy nie.
darek - 2008-11-13, 19:52
choroba a może benzyna niedochodzi , przypchało sie cos alboco, chyba musze sam znalkeźdź jakiś kanał, bo nikt mi tego nie zrobi.
Dembomen - 2008-11-13, 20:25
Hej!
Cytat: | musze sam znalkeźdź jakiś kanał, bo nikt mi tego nie zrobi |
..i rozebrać, sprawdzić całość bo jak wiem z doświadczenia zazwyczaj błahostka tkwi w tym.
Hej!
darek - 2008-11-13, 20:42
Sęk w tym że ono juz było rozbierane , bo na początku w ogóle nie chodziło, teraz chodzi ale np 10 min.
SlawekEwa - 2008-11-13, 21:16
Darek mam instrukcję niemiecką do takiego ogrzewania. Zobacz jakie auto mam w awatarze i już wszstko jasne
darek - 2008-11-13, 21:21
Slawek Dehler napisał/a: | Darek mam instrukcję niemiecką do takiego ogrzewania. Zobacz jakie auto mam w awatarze i już wszstko jasne |
Rany , co za to chesz ? w złocie czy w twardej walucie ? , ile ?
Zarty żartami ale przecież ty masz T4, a ja mam T3gdzies strone do tyłu umieściłem fotkę regulatora temp. , jakbys rzucił okiem i potwierdził czy masz takie samo, byłbym wdzięczny.
Najgorsze jest to że nie znam niemieckiego , ale kogos znajdę do przetłumaczenia.
Nawet w sobote bedę w Biłgoraju
SlawekEwa - 2008-11-13, 21:39
darek napisał/a: | Nawet w sobote bedę w Biłgoraju |
Jak będziesz wyjeżdżał z Lublina zadzwoń 600 418 551. Tutaj w firmie " TRANSBOS" jest spec od Ebersprachera ogrzewań.
darek - 2008-11-13, 21:56
DZIEKI,czy to jest telefon do Ciebie ?
SlawekEwa - 2008-11-13, 22:02
Tak
darek - 2008-11-13, 22:19
OK zadzwonię
|
|