|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Multimedia w aucie
daro35 - 2019-01-01, 12:51 Temat postu: Multimedia w aucie Witajcie,jako że niedługo zaczną się pierwsze wyjazdy,mam zamiar zakupić do swego kamperka wysuwane radio 1-din,chcę żeby miało opcję podłączenia kamery do cofania,nawigację,wi-fi itp,nie ukrywam że spoglądam na ceny na znanym portalu z Chin,a może wy macie coś podobnego i mogli byście coś polecić,dajcie znać,z góry dzięki za wszelkie info,pozdrówki i jeszcze raz wszystkiego dobrego w nowym roku.
slawwoj - 2019-01-01, 13:53
hubert1234 - 2019-01-03, 21:43
Ja kupiłem takie :
https://pl.aliexpress.com/item/1-Din-Android-6-0-Car-DVD-Radio-Player-7-1024-600-Universal-For-Nissan-vw/32827465011.html?spm=a2g17.search0104.3.94.7c3959deffa0zJ&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10065_10068_319_317_10696_10084_453_454_10083_10618_10304_10307_10820_10821_10301_537_536_10843_10059_10884_10887_100031_321_322_10103,searchweb201603_1,ppcSwitch_0&algo_expid=e36abe09-bfe7-4030-a28e-2836d151c2ed-15&algo_pvid=e36abe09-bfe7-4030-a28e-2836d151c2ed&transAbTest=ae803_3
Ma kamerę , wifi ,nawigację , sterowanie z kierownicy, zestaw głośnomówiący ,androida. Używam od roku i jest generalnie ok. Najsłabszą funkcją w tym radiu jest funkcja radia. Musiałem zamontować wzmacniacz i długą antenę żeby łapało stacje .
Victus - 2019-01-03, 22:16
Nie zapomnij o dodatkowym wyłączniku, takie radia potrafią sporo zeżreć prądu w trybie czuwania.
A i pamiętaj ukf zostanie niedługo wyłączony więc nie kupuj takich, Tylko DAB +
Przesyłki z Chin są sprawdzane więc zapłacisz dodatkowo cło.
krzlac - 2019-01-04, 13:41
Victus napisał/a: | ...zapłacisz dodatkowo cło. |
I VAT.
daro35 - 2019-01-04, 19:35
To chyba zależy jakim kurierem i skąd idzie,kolega z którym pracuje zamawiał coś córce na mikołaja i nie płacił żadnego cła,pewnie zależy jak się uda.
hubert1234 - 2019-01-05, 00:59
Nie płaciłem żadnego cła ani vat .
Może fart , a może przy niskich wartościach nie naliczają ?
Rav - 2019-01-05, 01:27
Victus napisał/a: | Nie zapomnij o dodatkowym wyłączniku, takie radia potrafią sporo zeżreć prądu w trybie czuwania.
A i pamiętaj ukf zostanie niedługo wyłączony więc nie kupuj takich, Tylko DAB +
Przesyłki z Chin są sprawdzane więc zapłacisz dodatkowo cło. |
Po pierwsze: Żadnych DAB+ - praktycznie nikt w tym nie nadaje i długo, długo nic się w tej materii nie zmieni (wiele lat upłynie nim się to upowszechni, a FM będzie jeszcze dłuuuugo). Nawet w nowych autach bardzo rzadko oferują radia z DAB+, a to chyba o czymś świadczy.
Po drugie: niby sprawdzają, ale nie jest to praktyka powszechna. Poza tym zwolnione z cła są towary niskiej wartości, więc do 150 euro i tak cła nie będzie. Z VAT zwolnienie do 22 Euro, a jeśli sprzedający wpisze "prezent" to do 45 Euro. Niestety obecnie nam rządzący bardzo mocno przykręcili śrubę i celnicy potrafią oclić coś w takiej wysokości, że cło+VAT wyjdzie wyższe niż sam zakup.
xbartman - 2019-01-05, 17:11
Nie do końca tak jest.
Zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o VAT "(...) zwolniony jest import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza równowartości 22 euro. Zwolnienie to nie ma jednak zastosowania do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego (art. 51 ust. 3 ustawy o VAT). Zatem w przypadku importu towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego zakupionych przez Internet, podlega opodatkowaniu podatkiem VAT, bez względu na wartość towaru"
https://www.podatki.biz/a...sa_14_38014.htm
Rav - 2019-01-05, 22:19
xbartman, owszem, ale wtedy musisz przyznać się celnikom, że kupiłeś wysyłkowo - sami tego stwierdzić nie mogą (stąd częsta dotychczasowa pobłażliwość przynajmniej do 22 Euro). Chińczycy zaś profilaktycznie piszą "prezent" i ... zakupu nie było o ile sam się nie przyznasz.
xbartman - 2019-01-05, 22:43
Jest tak jak piszesz. Niestety mają się za to zabrać poważniej.
Sporo kupuję i już mi się kilka razy zdarzyło Vat zapłacić. Skoro idzie przesyłka to zakup raczej wysyłkowy . Celnicy proszą o dokumenty zakupu i musisz pokazać.
Nie każdy chińczyk zaznacza też gift. Zazwyczaj UC wyłapuje te droższe rzeczy. Kilka razy miałem już paczkę otwieraną na cle, zobaczyli że pierdoła za kilka $ zakleili swoją taśmą i przyszło bez płacenia. Ale kilka razy musiałem zapłacić .
onionskin - 2019-01-06, 10:17
https://www.antyradio.pl/...nie-VAT-u-28281
Cytat: | Niestety przestało być fajnie z zakupami na ali.
Czekałem na paczkę z Chin od końcówki listopada tuż przed nowym rokiem otrzymałem pismo wraz ze skanami mojej paczki, na maila wysłałem potwierdzenie wpłaty z mojego banku i cisza aż do wczoraj paczka warta 120$ w końcu dotarła ale pan listonosz zażyczył sobie za nią dodatkowe 122zł 90gr w środku była fakturka:
Należności celne wg kwitu celnego 105zł
Przedstawienie do kontroli celnej 8.50zł
Przesłanie adresatowi dowodu odprawy celnej 6.00zł
Zainkasowanie od klienta należności celnych i podatkowych oraz przekazanie ich na rachunek urzędu celnego 3.40zł |
Wędkarze bardzo dużo kupują na ali i teksty j/w w tym roku coraz częstsze.
Poczta chyba się rozkręciła.
amples - 2019-01-06, 10:49
onionskin napisał/a: | Poczta chyba się rozkręciła. |
To nie poczta a odgórne naciski od "nam panujących",
wiadomo chodzi o $$$ - kasa pusta wbrew zapewnieniom o dostatku i dobrobycie .
Bronek - 2019-01-06, 11:02
Kupuję wiele i cło place bardzo sporadycznie . nawet wydając ponad 6 tyś zł na Alii cła nie było
natomiast pewne artykuły są częściej clone . Np wyroby metalowe o "militarnych" kształtach . Po prostu w skanach RTG/USG wychodzą im dziwne rzeczy np rurki , tłumiki i to jak raz ruszą to potem idzie ....i cło . W Wtedy dzwonią z pytanie : co to ?
najczęściej gdy przewoźnikiem jest DHL . Tak wg mnie ???
Ale mają sposoby m.in . Jeden wysyłka z Unii E.
Drugi z którym się spotkałem i o czym poinformował mnie Chiński sprzedawca to : niższa wartość towaru a wysoka cena wysyłki . W sumie płacę tyle ile u innych a cło mniejsze..(tak było -podnośnik pokrywy jacuzzi z rurek metalowych itp). Gość wiedział ,że nie przejdzie prawdopodobnie bez cła i od razu informował dlaczego taka droga niby wysylka.
Gift , też ale to nie stara metoda
Tekścik via Ali to taki Cytat: | Will write low value for avoid or reducing your possible taxes
If Custom duties and VAT occur you have to pay
Notes: Custom duties is charged by custom and is not relating to shipping cost which is paid by us when shipping
thanks for you kind understanding
Co po naszemu oznacza , m/w to wyżej napisałem czyli droga wysyłka /tańszy towar = tyle i jest to warte |
xbartman - 2019-01-06, 14:38
Niestety koszt wysyłki jest wliczany do podstawy opodatkowania (i niestety zgodnie z prawem). UC życzy sobie dowód zapłaty (wyciąg bankowy) i od całej kwoty nalicza Vat. Ja tak miałem. Pewnie że można by to obejść, dogadać się z chińczykiem np. za pomocą dwóch przelewów jeden za towar drugi za wysyłkę. Ale czy gra warta świeczki? Przy bardzo dużych kwotach pewnie tak. Mnie się kombinować nie chce, no i ktoś te podatki musi płacić
amples - 2019-01-06, 15:03
xbartman napisał/a: | koszt wysyłki jest wliczany do podstawy opodatkowania |
Vat tak ,
ale cła za koszt transportu nie płacisz .
krzlac - 2019-01-06, 18:52
amples napisał/a: | ...Vat tak ,ale cła za koszt transportu nie płacisz . |
Niestety mylisz się. Tu jest wyjaśnienie:
"Podstawą opodatkowania jest wartość celna powiększona o należne cło, a w sytuacji gdy przedmiotem importu są towary opodatkowane podatkiem akcyzowym – wartość celna powiększona o należne cło i podatek akcyzowy. Do podstawy opodatkowania dolicza się opłaty oraz inne należności, które organy celne mają obowiązek pobrać z tytułu importu towarów. Podstawa opodatkowania obejmuje także koszty dodatkowe, takie jak koszty opakowania, prowizji (z wyłączeniem prowizji od zakupu), transportu i ubezpieczenia, o ile nie zostały one włączone do wartości celnej."
Bronek - 2019-01-06, 19:03
To ustrojstwo z koszem transportu kosztowało mnie ok 1000 zł
Artykuł o 650
wysyłka 350 zł
Zapłaciłem cło . Ile /????? waszym zdaniem ?
Płaciłem od wartości artykułu szkoda wywaliłem kwit , to pobierał kurier dhlu
OK niecałe 150 zł czyli cło jakieś 4% od 650 zł i potem VAT 23% od wartości + cło..
Gdyby wysłał jak to bywa za darmo i chciał te swoje m/w 900 zł (stówa m/w to jego koszt wysylki) to by mnie trafili drożej ...
To przykład konkretny i tyle z wakacji tego roku . Reszta to gadanie o wyższości ....
daro35 - 2019-01-06, 20:24
A ja napiszę tak,zamówiłem multimedia z aliexp....u,wszystkie pierdoły które chciałem żeby miało,ma,co do opłat pochwalę się jak dojdzie,także zobaczymy.
Rav - 2019-01-06, 21:11
krzlac napisał/a: | amples napisał/a: | ...Vat tak ,ale cła za koszt transportu nie płacisz . |
Niestety mylisz się. Tu jest wyjaśnienie:
"Podstawą opodatkowania jest wartość celna powiększona o należne cło, a w sytuacji gdy przedmiotem importu są towary opodatkowane podatkiem akcyzowym – wartość celna powiększona o należne cło i podatek akcyzowy. Do podstawy opodatkowania dolicza się opłaty oraz inne należności, które organy celne mają obowiązek pobrać z tytułu importu towarów. Podstawa opodatkowania obejmuje także koszty dodatkowe, takie jak koszty opakowania, prowizji (z wyłączeniem prowizji od zakupu), transportu i ubezpieczenia, o ile nie zostały one włączone do wartości celnej." |
Każdy trochę o czymś innym.
Amples pisze o podstawie do objęcie podatkiem celnym
Krzlac zarzuca błąd cytując podstawę do opodatkowania podatkiem VAT.
krzlac - 2019-01-06, 21:39
Rav napisał/a: | ...Każdy trochę o czymś innym.... |
A mechanizm jest prosty. UC ustala wartość towaru, wartość transportu, ubezpieczenia... . Ich suma to w Poświadczonym Zgłoszeniu Celnym pozycja A00. Od wartości A00 liczy należne cło podając Stawkę w % i Kwotę w zł. Sumą A00 i Kwoty cła jest pozycja B00. Od niej naliczany jest podatek VAT wg obowiązującej Stawki. A więc, nie tylko cło od wartości transportu, ale i VAT od cła.
Bajaga - 2019-01-07, 14:14 Temat postu: Re: Multimedia w aucie
daro35 napisał/a: | Witajcie,jako że niedługo zaczną się pierwsze wyjazdy,mam zamiar zakupić do swego kamperka wysuwane radio 1-din,chcę żeby miało opcję podłączenia kamery do cofania,nawigację,wi-fi itp,nie ukrywam że spoglądam na ceny na znanym portalu z Chin,a może wy macie coś podobnego i mogli byście coś polecić,dajcie znać,z góry dzięki za wszelkie info,pozdrówki i jeszcze raz wszystkiego dobrego w nowym roku. |
Wolałbym zwykłe markowe radio 1 din i kamerę cofania np. w lusterku. Ta chinszyzna brzmi dobrze w reklamach... Miałem 2 din z kamerą i to tak działa raczej marnie. Co kto lubi. Radio kiepsko łapało stacje, jakość dźwięku ogólnie słaba, obtaz z kamery marny.
Bronek - 2019-01-07, 14:18
Cytat: | od wartości transportu |
Ale chińczyk tego nie podaje w takiej wysokiej kwocie w jakiej Ty płacisz mu na Alli i tu chyba ten myk ??
onionskin - 2019-01-07, 18:30
Coś noweo z antyradia
https://www.antyradio.pl/...na-paczki-28315
daro35 - 2019-01-07, 20:25
No i pięknie
daro35 - 2019-01-15, 20:56
dziś dotarło,bez vat,bez cła
yamah - 2019-01-18, 22:06
Pochwal się jak działa bo też zamierzam stworzyć takie centrum medialne wokół kierownicy + CB jakby jeszcze tam wcisnęli byłby człowiek zadowolony z drobnych chińskich rączek
daro35 - 2019-01-19, 19:37
Powiem tak,mi jako takiemu przeciętnemu słuchaczowi muzyki radio gra super,wszystko działa idealnie,monitor dotykowy reaguje naten tychmiast,jak dla mnie na wielki plus,internet,google mapy,nawigacja,dvd działa bardzo dobrze,jeszcze kamerę muszę podłączyć i ją wypróbować,a przede wszystkim zmodyfikować delikatnie deskę rozdzielczą
Horte - 2019-01-19, 21:01
Tą kieszeń do radia musisz trochę porzeźbić.
daro35 - 2019-01-19, 21:42
Horte napisał/a: | Tą kieszeń do radia musisz trochę porzeźbić. |
Tak wiem,to tylko szablon,coś pokombinuję.
bosiarz - 2019-04-23, 13:45
Jeśli kupuję coś droższego na Ali, Chińczycy pytają się albo sami wpisują wartość towaru na zwierającą się w zwolnieniu z cła. Najdroższy towar kupowałem za ~350€ (monitory multimedialne do samochodu) i przyszło bez cła, opakowanie i opis na etykiecie przewozowej potwierdzały zawartość.
|
|