Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - "TurboWent" w wydaniu amatorskim

Rumburak - 2019-07-01, 14:32
Temat postu: "TurboWent" w wydaniu amatorskim
Zesz³oroczne tropikalne upa³y w Polsce zmobilizowa³y mnie do budowy wymuszonej wentylacji... Ponad 30 stopni, wszystkie okna otwarte, moskitiery zasuniête, komary g³odne krwi i zero przewiewu...
Ca³kowity koszt to 133z³:
50 z³ - REGULATOR OBROTÓW SILNIKA DC 20A 10-60V SKUTER PWM
83z³ - Wentylator 10' 25cm ss±cy wiatrak uniwersalny
Przewód, wkrêty, lakierobejcê mia³em w domu.
Wa¿ne! Wentylator powinien byæ ss±cy (s± jeszcze t³ocz±ce)
Wentylator pobiera maksymalnie 3,7A, wiêc mno¿±c to przez 13V nie da wiêcej ni¿ 50W. Z tego wynika, ¿e naklejka z 80W to chiñska ¶ciema.

Rumburak - 2019-07-01, 14:53

Zrobi³em nak³adkê dopasowan± do wymiarów plastikowej maskownicy okna dachowego co¶ oko³o 50cm x 50cm. Nak³adka wykonana z 10mm sklejki + ramka z 6mm sklejki poprawiaj±ca wygl±d i maskuj±ca zawiasy.
Rumburak - 2019-07-01, 15:00

Ca³o¶æ pomalowana lakierobejc±. Od "lewej" strony przymocowana na zszywki moskitiera, a na ni± przymocowany wentylator
Rumburak - 2019-07-01, 15:07

Wszystko jest przytwierdzone czterema wkrêtami, które pierwotnie przytrzymywa³y kwadratow± maskownicê okna. U¿y³em d³u¿szych i o wiêkszej ¶rednicy wkrêtów. Trzyma naprawdê solidnie. Zamkniêcie "turbowenta" w poziomie zrobi³em z po³ówki motylka... Nic bardziej schludnego nie wpad³o mi do g³owy.
Rumburak - 2019-07-01, 15:18

Jak kto¶ siê zastanawia dlaczego na zawiasach... to ju¿ odpowiadam. Trzeba jako¶ otwieraæ szyberdach.
Przyby³ jeden element steruj±cy...

willyfog - 2019-07-01, 16:21

£adna robota, super wykonanie. A jak testy w praktyce?
gajor - 2019-07-01, 16:37

Dobra robota ,fajny pomys³ :pifko
Rumburak - 2019-07-01, 16:46

Testowane w ten weekend (Dla potomnych by³o 35 st C)
Regulator dzia³a jako w³±cznik - na pozycji 1 nastêpuje pstrykniêcie. Wentylator zaczyna pracowaæ ju¿ od 0,05A (oko³o 0,6W). Dla 0,2A (oko³o 2,5W) czuæ przyjemny wywiew - prawie nie s³ychaæ szumu. 1A (12W) regulator podaje na pozycji 6 - jest ju¿ zdecydowanie g³o¶niej, ale jest spory wywiew. Na maxa przy poborze 3,6A (nieca³e 50W) jest g³o¶no, ale w minutê wymienia powietrze w kamperze - z ka¿dego otwartego okna czuæ powiew :shock:
Na wiosnê za³o¿y³em 280W panel fotowoltaiczny wiêc z pr±dem siê nie ograniczam. W t± niedzielê byli¶my nad morzem, temperatura 35 st C. W alkowie lekko uchylone okno, a wentylator ustawiony przez ca³y dzieñ na 2,5W. Po powrocie z pla¿y w kamperze zaskakuj±cy ch³ód. Jak dla mnie to cud :ok
Nigdy nie mia³em do czynienia z oryginalnym turbowentem, wiêc nawet nie próbujê porównaæ.

willyfog - 2019-07-01, 16:48

to dla potomnych podeslij zdjecia monta¿u w oknie - tak z bliska
Rumburak - 2019-07-01, 17:23

willyfog Wszystko jest ju¿ na zdjêciach. Ca³a nak³adka z wentylatorem trzyma siê na 4 wkrêtach (naro¿niki bia³ej plastikowej maskownicy). W zasadzie mogê to moje ustrojstwo odkrêciæ i doprowadziæ do stanu pierwotnego.
Kluczem do sukcesu jest odpowiedniego rozmiaru wentylator, który zmie¶ci siê miêdzy r±czkami szyberdachu. W moim przypadku 10 calowy wentylator jest idealny.

dziwaczek - 2019-07-01, 20:30

piêkne tez siê przymierzam do podobnego rozwi±zania.
zbyszekwoj - 2019-07-01, 20:50

Jeszcze zalezy jakie kto ma okno. :?:
krzlac - 2019-07-01, 21:24
Temat postu: Re: "TurboWent" w wydaniu amatorskim
Rumburak napisa³/a:
...Wentylator powinien byæ ss±cy (s± jeszcze t³ocz±ce)...

Mam podobne rozwi±zanie, ale mój pracuje w obu kierunkach. Raz lepsze efekty daje wypychanie ciep³ego powietrza z kampera, a raz naganianie ch³odnego powietrza z zewn±trz do kampera. Czyli mam ss±co-t³ocz±cy.
Opuszczony na zawiasach i w³±czony, daje mi³y efekt wiatru w ca³ym kamperze.

andi at - 2019-07-02, 12:00

Orginalne s± dobre tylko s³ychaæ je nawet na niskich obrotach i jak dla mnie to jak sch³odzi to daje za du¿o wiatru nad ³ó¿kiem
dziwaczek - 2019-07-02, 12:23

Mam analogiczny wentylator - nabyty na Ali... i z tego co i siê wydaje chodzi w dwie strony, mam te¿ do niego regulator obrotów i kierunku. Zmontujê i sprawdzê. :idea:
Rumburak - 2019-07-02, 12:45

Ka¿de skrzyd³o wiatraka (produkuj±cego pr±d, ¶ruby okrêtowej, ¿agla na jachcie, wentylatora ch³odnicy, skrzyd³o samolotu itp.) jest zbudowane do dzia³ania w jednym kierunku :!: W przeciwnym kierunku te¿ bêdzie dzia³aæ, ale jego sprawno¶æ bêdzie znacz±co ni¿sza. Jedyny znany mi przypadek symetrycznej budowy i dzia³ania to kil/miecz/ster na jachcie ¿aglowym. To jest oczywiste, bo jacht p³ywa tak samo lewym jak i prawym halsem.
Dla naszego zastosowania musi koniecznie byæ wentylator ss±cy, bo najczê¶ciej powietrze jest wyrzucane z kampera.
Mój wentylator po zamianie biegunów krêci siê w drug± stronê i pracuje s³abiej jako t³ocz±cy. Niestety nie mam odpowiedniego prze³±cznika na regulatorze do zamiany biegunów.
W moim wentylatorze jest opcja zmiany z ss±cego na t³ocz±cy. Trzeba prze³o¿yæ skrzyd³a na drug± stronê i jednocze¶nie zamieniæ bieguny.

dziwaczek - 2019-07-03, 20:48

Rumburak - to ja dodam swoje na podstawie testów analogicznego wentylatora, a wiêc:
- dzia³a w obie strony zale¿nie od polaryzacji,
- dmucha w dwie strony z ta sam± moc± - odczucie w³asne (³opatki s± symetryczne, nie s± wyprofilowane w ¿adn± stronê) - dlatego szuka³em w³asnie takiego wiatraka, analogiczny jest stosowany w TurboVencie tylko ma d³u¿sze ³opatki.
Rumburak - pod³±cz go odwrotnie zobaczysz ze bêdzie dzia³a³ dobrze :spoko

Wentylator jest mniejszy aby wszed³ miêdzy uchwyty od podnoszenia okna (bêdzie tam zamontowany), mam do niego regulator obrotów ze zmian± kierunku ale docelowo bêdzie inny taki: http://pl.aliexpress.com/....32065c0fz6yDcx
Jak to sklecê to zdam relacjê :wyszczerzony:

Comsio - 2019-07-03, 21:26

Raczkuje konkurencja pewnej firmie :ok :spoko
Plus Lepciak to ju¿ poczuj± ich oddech. :wyszczerzony:

Rumburak - 2019-07-04, 12:05

dziwaczek Kupowa³em wentylator na allegro:
https://allegro.pl/oferta/wentylator-10-25cm-ssacy-wiatrak-uniwersalny-8189789468
Twój wentylator chyba jest mniejszy (7cali ?), bo pewnie mniejsze masz okno (40cmx40cm ?). U mnie jest wiêksze okno to zmie¶ci³ siê 10 calowy.
Mój te¿ dzia³a w obie strony (sprawdza³em), tylko regulator nie ma prze³±cznika zmiany biegunów.

Rumburak - 2019-07-04, 12:23

Generalnie jak kto¶ nie ma fabrycznie wbudowanego wentylatora, to niewielkim kosztem mo¿e znacz±co poprawiæ komfort. Nastêpny poziom to klimatyzacja, która wymaga zdecydowanie wiêkszych nak³adów.
dziwaczek Czekam na relacjê z budowy i u¿ytkowania.

dziwaczek - 2019-07-04, 12:39

Tam mam okna dachowe 40x40 i kupi³em 8' mo¿e i 9' by wlaz³o ale mog³o by to przeszkadzaæ przy otwieraniu.
Aukcja 79,80 z³ 14%OFF | Uniwersalny 8 9 10 12 14 Cal 12 V 80 W 2100 obr/min prosto czarny ostrze elektryczne wentylator zestaw
https://s.click.aliexpress.com/e/eA80PIus7

Chcê go zamontowaæ wewn±trz okna bo do³u mam moskitierê i wysuwan± zas³onê termiczn±, najpro¶ciej by by³o przykrêciæ do daszka ale chyba zrobiê jak±¶ konstrukcjê ni¿ej - miêdzy uchwytami.

Skwarek - 2019-07-04, 14:21

Fajne te wentylatory. Tylko czy trafi³ kto¶ na bia³e ewentualnie bezbarwne? szukam, chêtnie bym kupi³, te czarne s± przygnêbiaj±ce. ;) takie przemys³owe.

:spoko

dziwaczek - 2019-07-04, 16:26

I tak go nie bêdzie widaæ :spoko
Rumburak - 2019-07-04, 19:08

dziwaczek napisa³/a:
Chcê go zamontowaæ wewn±trz okna bo do³u mam moskitierê i wysuwan± zas³onê termiczn±, ... chyba zrobiê jak±¶ konstrukcjê ni¿ej - miêdzy uchwytami.

Te¿ bra³em tê opcjê pod uwagê, ale doszed³em do wniosku, ¿e tak zamontowany wentylator bêdzie mieli³ to samo powietrze i tylko jego czê¶æ opu¶ci kampera. Nie mog³em wymy¶leæ skutecznego uszczelnienia uchwytów szyberdachu. W koñcu porzuci³em to rozwi±zanie na rzecz pe³nej szczelnej os³ony. ¦wiadomie zrezygnowa³em z funkcjonalno¶ci fabrycznej moskitiery i zas³ony termicznej, chocia¿ jedno i drugie jest na swoim miejscu.

dziwaczek - 2019-07-04, 20:17

wiem wiem - ale po testujê i pobadam, mamy dwa rozwi±zania - zobaczymy
dziwaczek - 2019-07-07, 19:15
Temat postu: Turbo vent made in dziwaczek
No i zamontowany "Turbo vent" made in dziwaczek :idea
Zamontowa³em w posiadanym oknie dachowym 40x40 i dzia³a to nie¼le - puki co jest bez regulatora obrotów ale nied³ugo bêdzie, bêdzie te¿ zmiana kierunku pracy tj. wywiew - nawiew.
U¿y³em wentylatora z ali... http://pl.aliexpress.com/....1ec65c0fekTZzc o wielko¶ci 8'. Chodzi³o o to aby wszed³ miedzy uchwyty do otwierania okna, i da³o siê je spokojnie otworzyæ (mo¿liwe ¿e 9' te¿ wejdzie, trzeba by troszkê inaczej zamocowaæ). Wentylator jest do¶æ ciê¿ki, silnik jest w obudowie metalowej, tworzywo wygl±da no porz±dnie i wytrzyma³e - typu samochodowego. Zmiana polaryzacji zasilania powoduje zmianê kierunku pracy i tym samym kierunek wiania. Odno¶nie wykonania wirnika to jest takie sobie, wiatrak warto oszlifowaæ pousuwaæ nadlewki, wirnik jest ³o¿yskach - da³em tam odrobinê smaru grafitowego - tak profilaktycznie. Wiatrak na max obrotach jest do¶c g³o¶ny ale za to mocno wieje - ja go ustawi³em raczej do wywiewania ale potrafi te¿ dmuchaæ do kamperka - chocia¿ jest to mniej wydajne.
Zamocowany zosta³ na do¶æ sztywnym plastikowym profilu tylu "L" 40x10x2, ja u¿y³em fabrycznych mocowañ tylko je wklei³em na silikon i da³em jeszcze silikon na listwie przykrêcaj±c wkrêtami do mocowania blachy na dachu z podk³adk± i uszczelk± samo-nawiercaj±ce, listwa jest "nó¿k± L" do góry i zosta³a przykrêcona te¿ wkrêtami samo-wierc±cymi do profilu okna od góry. Trzeba tak dobraæ po³o¿enie tej konstrukcji aby oko siê wygodnie otwiera³o, kabel zasilaj±cy idzie bokiem pod dolna czê¶ci± okna - docelowo bêdzie schowany w dachu a sterowanie bêdzie przy panelu kontrolnym kamperka.
Do sterowania bêdzie ten regulator http://pl.aliexpress.com/....1ec65c0fvB1ezh umo¿liwia zmianê prêdko¶ci i kierunku nawiewu.
Wszystko jest schowane za siatk± moskitiery/os³ony s³onecznej. Fajnie to wygl±da i dobrze dzia³a - a jak wyjdzie w "cieplejszym" miejscu niebawem zobaczê.
Koszt:
- wentylator - 81z³
- listwa - 9.90z³
- wkrêty, kabel itp -max 10z³
- regulator - 30z³
ok. 2-3 godzin pracy
Polecam - naprawdê warto!!!!

Skwarek - 2019-07-07, 19:57

Du¿a rzecz ;) fajne. Z ha³asem to mo¿na siê trochê pobawiæ, zamocowaæ na gumowych miêkkich podk³adkach by drgania nie przenosi³y siê na budê, po zdjêciu szczotek silnika trochê wywa¿yæ ³opaty no i jak wspomnia³e¶ zlikwidowaæ dok³adnie zadziory i nadlewki plastykowego wirnika bo bêd± szumieæ. :spoko
dziwaczek - 2019-07-07, 20:35

Wibracje zlikwidowa³em, podk³adki elastyczne na wkrêtach, listwa plastikowa - to s³ychaæ silnik i wentylator - zobaczê z regulatorem obrotów, powinno byæ dobrze.
Rumburak - 2019-07-07, 22:49

No i nastêpny amatorski turbowent siê krêci. :) Gratulujê realizacji.
Z regulatorem bêdzie zdecydowanie lepiej, bo na full jest g³o¶no. Z drugiej strony nie ma siê co oszukiwaæ - te wentylatory s± robione do wspó³pracy z ch³odnicami samochodowymi. Nikt tam g³o¶no¶ci± przy projektowaniu/wykonaniu siê nie przejmowa³.

andi at - 2019-07-10, 15:17

Zamontowany przez fabryke w 2009 r .Na najni¿szych obrotach s³ychaæ jak kreci siê .Mam webasto i zacznê kombinowaæ z poborem powietrza z pod auta do ch³odzenia ¶rodka
zbyszekwoj - 2019-07-10, 20:06

andi at napisa³/a:
Zamontowany przez fabryke w 2009 r .Na najni¿szych obrotach s³ychaæ jak kreci siê .Mam webasto i zacznê kombinowaæ z poborem powietrza z pod auta do ch³odzenia ¶rodka

Od dawna stosowane w przyczepach, nawet mozna kupic na alle niedrogo z demontazu.

dziwaczek - 2019-07-19, 20:21

Zakoñczy³em temat mojego "Turbo venta" i jestem bardzo zadowolony z efektu :idea
Wentylator chodzi znakomicie i wieje w obie strony, obroty zmieniaj± siê p³ynie i kierunek obrotów za pomoc± prze³±cznika. Regulator jest naprawdê fajny i dobrze wspó³pracuje z wiatrakiem, jedyn± "wad±" jest to ¿e nie od³±cza on zasilania (dioda ¶wieci siê ca³y czas) kwesta z czego we¼miemy 12V. Max pr±d to ok 3A ale dla spokojnej pracy wystarcza ok 1A.
Przewody od wentylatora pu¶ci³em po suficie i koszulce z plecionki w kolorze be¿owym - docelowo ma byæ w dachu ale to przy okazji zrobiê. :wyszczerzony:
Koszt ok 150z³ ze wszystkim i kilka godzin pracy - polecam sobie zrobiæ.

Rumburak - 2019-07-19, 22:29

Z moim turbowentem by³em drugi raz na weekendowym wyje¼dzie. Mam podobne spostrze¿enia: za niewielkie pieni±dze mo¿na podnie¶æ standard kamperowania.
maxiek - 2021-02-16, 22:08

Dziêki wszystkim za podpowiedzi, ja mam ochotê spróbowaæ z takimi wentylatorami 4szt Takie jakie chce zakupiæ
Bêdê chcia³ je z³o¿yæ w pakiet 4 ko³o siebie i osadziæ na p³ycie ze spienionego pcv z zastosowaniem polecanego przez Was regulatora. Jakie¶ krytyczne uwagi? :)

Meyer - 2021-02-16, 22:45

Wentylatory tego typu maj± jedn± zaletê s± ciche. Je¶li chodzi o ich wydajno¶æ to ze wzglêdu na ma³± moc/prêdko¶æ jest nie tylko s³abo ale bardzo s³abo.
maxiek - 2021-02-16, 23:51

W³a¶nie g³ównym czynnikiem na który zwróci³em uwagê jest ha³as, ale my¶lisz ze faktycznie wydajno¶æ 4 szt bêdzie beznadziejna i nie warto?

Edit: ju¿ znalaz³em te co da³em 4 szt ok 200cfm a ten co montowaliscie 1300cfm to faktycznie bêdzie przepa¶æ. Dziêki za info, nie zwróci³em uwagi na to wcze¶niej

chris_66 - 2021-02-17, 21:10

maxiek napisa³/a:
Dziêki wszystkim za podpowiedzi, ja mam ochotê spróbowaæ z takimi wentylatorami 4szt Takie jakie chce zakupiæ
Bêdê chcia³ je z³o¿yæ w pakiet 4 ko³o siebie i osadziæ na p³ycie ze spienionego pcv z zastosowaniem polecanego przez Was regulatora. Jakie¶ krytyczne uwagi? :)

na szybko wystruga³em takie co¶ z tego co by³o pod rêka na potrzebê chwili

jakie¶ silent AAB z usuniêtymi ledami

sza³u nie ma ale róznicê by³o czuæ , i nic nie by³o s³ychaæ
na pewno warto zabudowaæ ca³e ¶wiat³o okna ¿eby wzmóc efekt - to ambitny plan na ten rok

andi at - 2021-02-18, 05:42

chris_66 napisa³/a:
maxiek napisa³/a:

na szybko wystruga³em takie co¶ z tego co by³o pod rêka na potrzebê chwili

jakie¶ silent AAB z usuniêtymi ledami

sza³u nie ma ale róznicê by³o czuæ , i nic nie by³o s³ychaæ
na pewno warto zabudowaæ ca³e ¶wiat³o okna ¿eby wzmóc efekt - to ambitny plan na ten rok

Dlaczego chcecie zabudowaæ ca³e okno ? Z³±czyæ wentylatorki razem i powiesiæ na jaki¶ listewkach .Najlepszy jest nadmuch a nie wyci±g .U mnie jak latem jest gor±co to na najmniejszych obrotach po oko³o 15 min. muszê siê przykryæ ko³dr± letni± bo robi siê zimno .Te najmniejsze obroty s± za wysokie no i szumi wentylator .Dlatego bêdê co¶ kombinowa³ z poborem powietrza z pod auta .Mam zamontowany fabrycznie turbo vent nad ³ó¿kiem :bukiet:

SlawekEwa - 2021-02-18, 07:34

andi at napisa³/a:
Te najmniejsze obroty s± za wysokie no i szumi wentylator .

Gdzie¶ na forum by³o o wymianie rezystora w TurboVencie i wtedy uzyskamy spadek obrotów i szumu.

chris_66 - 2021-02-18, 16:24

andi at napisa³/a:
Dlaczego chcecie zabudowaæ ca³e okno ? Z³±czyæ wentylatorki razem i powiesiæ na jaki¶ listewkach .Najlepszy jest nadmuch a nie wyci±g .U mnie jak latem jest gor±co to na najmniejszych obrotach po oko³o 15 min. muszê siê przykryæ ko³dr± letni± bo robi siê zimno .Te najmniejsze obroty s± za wysokie no i szumi wentylator .Dlatego bêdê co¶ kombinowa³ z poborem powietrza z pod auta .Mam zamontowany fabrycznie turbo vent nad ³ó¿kiem :bukiet:

no w³a¶nie mam tak zrobione, 4 wiatraki na dwóch listewkach

mogê ssaæ albo pchaæ , zale¿y jak wstawiê to w okno

bez regulacji bo to co daje to nie jest wcale za mocne i praktycznie nie ha³asuje

a uszczelniæ chcê na próbê, czy bêdzie lepiej czy bez ró¿nicy

rigg - 2021-07-01, 19:28

Wziê³o i mnie . Dzi¶ na szybko, bo w sobotê wyjazd zrobi³em sobie wyci±g - nawiew.
Nie jest to estetyka pierwszej klasy, ale na lato wystarczy i nie zniszczy³em kampera :wyszczerzony:
Nie mog³em zrobiæ jak koledzy bo mam inne okno. Mojego wiatraka nie da³o siê wcisn±æ miêdzy moskitierê a okno zewnêtrzne.
No i trzeba by³o kombinowaæ.
Nie chcia³em zbytnio REZAÆ auta bo nie lubiê.
Po kolei.
Sterownik który montowali koledzy przede mn± by³ tylko w Chinach, a ja nie mam czasu.
Znalaz³em jakie¶ plastikowe pude³ko w domu i w³o¿y³em do ¶rodka to:
REGULATOR
Pude³ko schowa³em pod sufitem w szafie.
Wentylator kupi³em 12 bo siê zmie¶ci³ taki
WIATRAK
Poza tym ¿eby mi nic nie wisia³o, przy regulatorze zamontowa³em "wtyczkê" a do wentylatora 0,5m kabla z "gniazdkiem".
Pozwala mi to szybko wypi±æ wentylator i schowaæ do szafki.
Sam wiatrak wk³adam, obracam i le¿y sobie grzecznie na dwóch aluminiowych blaszkach.
Blachy s± aluminiowe i maj± grubo¶æ 2mm. Wiatrak opiera siê z lewej z prawej na blaszkach, a z przodu na "futrynie" okna.
Do wiatraka dosta³em 4 klipsy monta¿owe i to na nich le¿y wiatrak. Testowa³em na max obrotach w lewo i w prawo i nawet nie drgnie.
Blachy przykrêci³em ¶rubami które trzymaj± okno, wiêc rezania nie by³o :wyszczerzony: Kurtyna i moskitiera pracuj± jak przed monta¿em blach.
Parê fotek, mo¿e siê komu¶ przyda :spoko

zbyszekwoj - 2021-07-02, 11:13

rigg napisa³/a:

Zeby przestawic na nawiew trzeba smiglo przekrêciæ na druga stronê? :roll:

rigg - 2021-07-02, 11:18

zbyszekwoj napisa³/a:
rigg napisa³/a:

:roll: :roll: Kombinowaæ w sensie zrobiæ inne mocowanie ni¿ poprzednicy w TYM po¶cie....
Bo okno mam inne. Napisa³em te¿, ¿e krêci w obie strony.... Nic nie muszê przekrêcaæ
Czytamy ze zrozumieniem

MaxL - 2021-07-02, 11:39

Tylko szkoda ¿e ten wentylator jest czarny - prze¼roczysty albo choæ bia³y by³by bardziej fajny
rigg - 2021-07-02, 11:48

MaxL napisa³/a:
Tylko szkoda ¿e ten wentylator jest czarny - prze¼roczysty albo choæ bia³y by³by bardziej fajny

Potwierdzam, ale tak jak wspomina³em bêdê go u¿ywa³ tylko w ekstremalnych upa³ach, ¿eby wyssaæ saunê z kampera :mrgreen: wk³adam ¶ci±gam i po k³opocie. W ci±gu dnia mam dwa sprawdzone od lat wiatraki obrotowe z klipsem.

marek230482 - 2021-07-02, 14:55

Te¿ muszê sobie takie co¶ sprawiæ wreszcie :) wentylatorów 12v mam kilka. Muszê tylko regulator obrotów dokupiæ.
Musi byæ taki drogi? Ja znalaz³em taki sporo tañszy i ³adniejszy :D
https://allegro.pl/oferta/regulator-obrotow-silnika-led-12v-dc-1200w-pwm-10828096595

rigg - 2021-07-02, 15:21

marek230482 napisa³/a:
Te¿ muszê sobie takie co¶ sprawiæ wreszcie :) wentylatorów 12v mam kilka. Muszê tylko regulator obrotów dokupiæ.
Musi byæ taki drogi? Ja znalaz³em taki sporo tañszy i ³adniejszy :D
https://allegro.pl/oferta/regulator-obrotow-silnika-led-12v-dc-1200w-pwm-10828096595

Tym regulatorem nie zmienisz kierunku obrotów wiatraka. Jak chcesz tylko wyci±g to jak najbardziej siê nada.

Monter - 2021-07-02, 15:39

Kierunek obrotów zmienia prze³±cznik zamieniaj±c bieguny silnika. Do ogarniêcia na ka¿dym regulatorze.
marek230482 - 2021-07-02, 16:16

W³a¶nie te¿ tak my¶la³em ¿eby do kierunku daæ osobny pstrycznik. A ten regulator jest ³adny, tani i ³atwy do zabudowy.
zbyszekwoj - 2021-07-02, 17:39

rigg napisa³/a:
zbyszekwoj napisa³/a:
rigg napisa³/a:

:roll: :roll: Kombinowaæ w sensie zrobiæ inne mocowanie ni¿ poprzednicy w TYM po¶cie....
Bo okno mam inne. Napisa³em te¿, ¿e krêci w obie strony.... Nic nie muszê przekrêcaæ
Czytamy ze zrozumieniem

Próbujê czytaæ ze zrozumieniem ale w linku zo³oszenia allegro pisz± inaczej. https://allegro.pl/oferta/wentylator-turboworks-12-typ1-tloczacy-ssacy-10576069622

rigg - 2021-07-02, 20:11

zbyszekwoj napisa³/a:
rigg napisa³/a:
zbyszekwoj napisa³/a:
rigg napisa³/a:

Czytamy ze zrozumieniem

Próbujê czytaæ ze zrozumieniem ale w linku zo³oszenia allegro pisz± inaczej. https://allegro.pl/oferta/wentylator-turboworks-12-typ1-tloczacy-ssacy-10576069622

Naprawdê nie wiem o co Ci chodzi... :roll: Co¶ nie tak napisa³em czy zrobi³em??
U mnie za zmianê kierunku obrotów odpowiada prze³±cznik który jest obok potencjometru.

smok_wawelski - 2021-07-02, 23:15

Opis w aukcji jest niezbyt jasny
Cytat:
Wentylator mo¿e pracowaæ jako ss±cy b±d¼ t³ocz±cy, zmiana kierunku przep³ywu powietrza odbywa siê poprzez obrót ¶mig³a oraz zmianê polaryzacji wentylatora.
wg mnie nieszczê¶liwie u¿yto s³owa "oraz" zamiast s³owa "lub" i z takiego opisu mo¿na rozumieæ ¿e aby uzyskaæ zmianê kierunku przep³ywu strugi powietrza to nale¿ny zarówno obróciæ ¶mig³o oraz zmieniæ polaryzacjê. Natomiast kol. rigg, wydaje mi siê ¿e zastosowa³ prze³±cznik zmieniaj±cy polaryzacjê - je¿eli zmian± polaryzacji u kol. rigg, osi±ga siê zmianê kierunku strumienia powietrza wtedy opis w aukcji jest b³êdny.
rigg, pro¶ba o potwierdzenie czy dobrze rozumujê - te¿ jestem zainteresowany takim rozwi±zaniem które pozwala³oby zmieniaæ kierunek przep³ywu powietrza sam± polaryzacj±.

Rumburak - 2021-07-03, 09:04

smok_wawelski Wszystko jest dobrze w aukcji. Skrzyde³ka w wentylatorze maj± budowê wklês³o-wypuk³±. Je¿eli wentylator jest ustawiony na wersjê ss±c± to oznacza to, ¿e gdy tylko zamieni siê polaryzacjê, otrzyma siê wersjê t³ocz±c±, ale o wiele mniejszej wydajno¶ci. Do pe³nej wydajno¶ci nale¿y prze³o¿yæ wiatrak wentylatora na drug± stronê, a to dlatego, ¿e skrzyde³ka s± wklês³o-wypuk³e.
Generalnie najczê¶ciej z kampera wyci±ga siê ciep³e powietrze, zatem wentylator powinien byæ ustawiony (prze³o¿ony wiatrak) na wersjê ss±c±. Zmiana polaryzacji da nawiew ¶wie¿ego powietrza do ¶rodka kampera, ale o mniejszej wydajno¶ci.

zbyszekwoj - 2021-07-03, 10:37

Rumburak napisa³/a:
Do pe³nej wydajno¶ci nale¿y prze³o¿yæ wiatrak

No i teraz sprawa jasna. :ok

dziwaczek - 2021-07-03, 12:30

mam taki wiatrak w okienku, sprawdza siê tylko jest g³o¶ny i regulator te¿ - opisywa³em to w tym w±tku str. 2.
Jako wyci±g dzia³a bardzo dobrze, po zmianie polaryzacji chodzi w drug± stronê, mniej wydajniej ale cos tam nawiewa.

smok_wawelski - 2021-07-04, 10:52

Rumburak napisa³/a:
Skrzyde³ka w wentylatorze maj± budowê wklês³o-wypuk³±.
Tak masz racjê - zerkna³em pobie¿nie z telefonu i wydawa³o mi siê ¿e s± proste. W tym przypadku oczywiste ¿e zoptymalizowano je dla jednego kierunku
rigg - 2021-07-12, 09:32

Rumburak napisa³/a:
smok_wawelski Wszystko jest dobrze w aukcji. Skrzyde³ka w wentylatorze maj± budowê wklês³o-wypuk³±. Je¿eli wentylator jest ustawiony na wersjê ss±c± to oznacza to, ¿e gdy tylko zamieni siê polaryzacjê, otrzyma siê wersjê t³ocz±c±, ale o wiele mniejszej wydajno¶ci. Do pe³nej wydajno¶ci nale¿y prze³o¿yæ wiatrak wentylatora na drug± stronê, a to dlatego, ¿e skrzyde³ka s± wklês³o-wypuk³e.
Generalnie najczê¶ciej z kampera wyci±ga siê ciep³e powietrze, zatem wentylator powinien byæ ustawiony (prze³o¿ony wiatrak) na wersjê ss±c±. Zmiana polaryzacji da nawiew ¶wie¿ego powietrza do ¶rodka kampera, ale o mniejszej wydajno¶ci.

Potwierdzam. Ja, ¿eby dobrze wysysa³ musia³em obróciæ wiatrak (¶róbka m6) ¿eby os³ona by³a od wewn±trz.

janb - 2021-08-07, 09:55

Pod³±czam siê pod temat. Czy jest teraz co¶ mocniejszego, skuteczniejszego i cichszego od turbo ventu z fiammy ?
Du¿o kolegów postawi³o na wentylacjê ss±c± zamiast klimy? Idzie z tym wytrzymaæ na po³udniu Europy ?

Monter - 2021-08-26, 00:46

Odpowiadam czê¶ciowo, po czasie bo dopiero wróci³em. Przed wyjazdem za³o¿y³em cienkiego SPAL 280 mm wypychaj±cy w okno dachowe + chiñski regulator. Có¿, za ciche toto nie jest. Na po³udniu Europy te¿ nie by³em, w upa³y w PL trochê pomaga³o wyci±gaj±c powietrze z wnêtrza. Spaæ przy tym nie sposób. Przy niskich obrotach nie irytuje ha³asem i ma pobór pr±du w granicach rozs±dku, wy¿sze obroty to ju¿ ha³as + pobór rzêdu kilku Amperów (w koñcu ten wentylator to raczej do ch³odnic jest). Ale przynajmniej ma jak±¶ wydajno¶æ, te komputerowe przy tym to pora¿ka.
Ciszê do spania zapewni chyba tylko orygina³ wbudowany w okno. Tylko cena nie dla ka¿dego do przyjêcia.

zbyszekwoj - 2021-08-26, 17:07

Te¿ wyrze¼bi³em. Jest przydatny do przewietrzania . :ok
dpong - 2021-09-06, 11:40

planujê monta¿ "samoróbki" w oknie nad kuchni±, rozkrêci³em ju¿ okno, zakupi³em czê¶ci i......
No w³a¶nie przy oknie mam wyprowadzone dwa kable, i nie mam w nich pr±du, a my¶la³em, ¿e jest.
Kable nie s± pod³±czone, nie ma przej¶cia pomiêdzy instalacj± zna 230V i 12V.
Z racji tego, ¿e kable z sufitu wyprowadzone s± w oryginale, to mam do Was pytanie:
Gdzie zwyczajowo wyprowadzane s± kable id±ce od okna, podejrzewam, ¿e kable nie s± pod³±czone, bo mo¿na dokonaæ wyboru pomiêdzy DC a AC, szuka³em wyprowadzenia od strony kuchni i tam ich nie ma, pozosta³o mi poszukanie od strony drzwi i lodówki, ale musia³bym zdemontowaæ markizê, aby dostaæ siê do tego obszaru przez kratkê lodówki. Pytanie czy jest sens bo to trochê pracy, a mo¿e b³±dzê i zwyczajowo s± te kable gdzie indziej wyci±gane. Zabudowa to Autostar z 2004 roku

zbyszekwoj - 2021-09-06, 14:36

dpong napisa³/a:
mam wyprowadzone dwa kable,

£atwiej zrobic zasilanie od nowa niz szukaæ.

dpong - 2021-09-06, 14:58

zbyszekwoj napisa³/a:
dpong napisa³/a:
mam wyprowadzone dwa kable,

£atwiej zrobic zasilanie od nowa niz szukaæ.

no ale skoro s± kable, to nie muszê po suficie ci±gn±æ, estetyka na +

marek230482 - 2021-09-06, 15:43

U mnie kabelki z okna dachowego id± do panelu steruj±cego kamperem. U mnie jest przy drzwiach wej¶ciowych. Odkrêci³em panel i w przestrzeni za nim znalaz³em ich drugi koniec (te¿ mia³em nie pod³±czone). Jak nie tak to spróbuj namierzyæ je miernikiem do wykrywania przewodów w ¶cianie. Zobaczysz w którym kierunku id±.
dpong - 2021-09-06, 16:10

marek230482 napisa³/a:
U mnie kabelki z okna dachowego id± do panelu steruj±cego kamperem. U mnie jest przy drzwiach wej¶ciowych. Odkrêci³em panel i w przestrzeni za nim znalaz³em ich drugi koniec (te¿ mia³em nie pod³±czone). Jak nie tak to spróbuj namierzyæ je miernikiem do wykrywania przewodów w ¶cianie. Zobaczysz w którym kierunku id±.

Serdeczne dziêki, zanurkujê za panel i sprawdzê, wydaje mi siê, ¿e s± to takie ustandaryzowane wyj¶cia

Monter - 2021-09-08, 23:43

Wszystko zale¿y pod tego jaki przekrój maj± te Wasze "kabelki". Ja nie mia³em ¿adnych i przeci±ga³em sam, ale grube, bo wentylator od ch³odnicy to przy pe³nych obrotach nawet 9A potrafi pobraæ - wiêc je¿eli macie tam przewody przeznaczone przez producenta do jakiej¶ lampki (0,5 lub 0,75) to ja bym na tym wentylatora nie pod³±cza³.
dpong - 2021-09-09, 09:58

ja mam w³a¶nie dosyæ grube raczej pod klime przygotowane