Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grupa Hymer - Gniazda od zapalniczki - zasilanie klimatyzacji

PiciuM - 2020-06-09, 17:54
Temat postu: Gniazda od zapalniczki - zasilanie klimatyzacji
Czesc,

Jako, ze lato sie zbliza, a wyprawa zamiast na polnoc, pewnie odbedzie sie na poludnie, przydalaby sie klima.

Jedyne, co ma sens, to klima przenosna.
Sprawdzilem jeden model i bierze on 307W, 1.6A.

Pytanie 1:
Mam przetwornice na 350W, ale czy gniazdo zapalniczki, ktore mam w szafce, pociagnie 1.6A?

Pytanie 2:
Czy ma ktos rozpiske bezpiecznnikow do Swing 544? Gdzie sa bezpieczniki do zabudowy i reszty urzadzen?

Pytanie 3:
Czy ktos wie, jaki jest alternator w Swing 544? Mam silnik 1.9TD. Autem bede jezdzil codziennie ok 2-3 godziny, wiec licze, ze akumulator sie doladuje. Ale za bardzo nie wiem, jak to policzyc. Planuje wrzucic nowy aku zabudowy 120Ah

Dzieki z gory za pomoc, plywam w tym temacie strasznie, a nie chce pchac sie na zywiol...

Skwarek - 2020-06-09, 18:04
Temat postu: Re: Gniazda od zapalniczki - zasilanie klimatyzacji
PiciuM napisał/a:

Pytanie 1:
Mam przetwornice na 350W, ale czy gniazdo zapalniczki, ktore mam w szafce, pociagnie 1.6A?

Gniazdo zapalniczki spokojnie da radę pociągnąć 1,6A tylko, że 350W przy 12V to ponad 25A a takiego prądu nie wytrzyma gniazdo i jego kabelki. :-/

PiciuM - 2020-06-09, 18:24

Ale 350W to max wyjsciowa moc przetwornicy przy 230V.
Czy przetwornica nie 'robi tez cudow' w temacie natezenia? Bo wtyczka od przetwornicy 12V jest normalna.

Kurde, trzeba bylo na fizyce uwazac, to moze bym sie nie czul jak idiota teraz...

Skwarek - 2020-06-09, 18:39

Oj trzeba było ;) P=U*I
Temat był już wałkowany jeśli chodzi o sens, sposób takiego rozwiązania i poczytaj o tym na forum. Pomijam krótki czas pracy na akumulatorze, ale ta 350watowa przetwornica (nadaje się do golarki, laptopa itp.) nie pociągnie tej klimatyzacji, musi być wielokrotnie silniejsza i z sinusem bo klima w ogóle nie wystartuje.

Osobiście odradzam takie rozwiązanie bo tanie nie będzie a i funkcjonalność wątpliwa. Jeszcze raz polecam wnikliwą lekturę forum, są tam różne rozwiązania i doświadczenia Kolegów.
:spoko

PiciuM - 2020-06-09, 19:23

Dzieki za info.

Pomysl przenosnej klimy wzialem wlasnie z tego forum, z tematu o klimie dachowej, ale poszukam dalej :)

Bim - 2020-06-09, 21:25

PiciuM napisał/a:
Pomysl przenosnej klimy wzialem wlasnie z tego forum, z tematu o klimie dachowej, ale poszukam dalej

Poszukaj tematyu o wiatraczkach na szybę :lol: :spoko

Socale - 2020-06-09, 22:40

PiciuM napisał/a:
Dzieki za info.

Pomysl przenosnej klimy wzialem wlasnie z tego forum, z tematu o klimie dachowej, ale poszukam dalej :)

PiciuM nie szukaj, nie znajdziesz.
Jeszcze nie ma patentu na skuteczną klimatyzację zasilaną z akumulatora przez przetwornicę 12/230V
Ja uważałem na fizyce i sądziłem że Einstein do pikuś a ja potrafię więcej. Nie, nie potrafię.
Z gniazda zapalniczki to dobrze zadziała np. wentylator.
.
Jeśli jedziesz na południe to będziesz miał na każdym kempingu 230V i te instalacje przewidują używanie klimatyzacji ze względu na klimat, z tego korzystaj.

suzu4x4 - 2020-06-09, 23:18

Socale napisał/a:
(...)
Jeszcze nie ma patentu na skuteczną klimatyzację zasilaną z akumulatora przez przetwornicę 12/230V
Ja uważałem na fizyce i sądziłem że Einstein do pikuś a ja potrafię więcej. Nie, nie potrafię.
.
Jeśli jedziesz na południe to będziesz miał na każdym kempingu 230V i te instalacje przewidują używanie klimatyzacji ze względu na klimat, z tego korzystaj.

ale czemu ? patent jest i działa 8-) . przynajmniej u mnie

przetwornica 3 kW czysty sinus, kable do aku 35mm2 , bezpiecznik 150 A , hebel 200A i normalna klima dachowa. :bigok

trzeba tylko pamiętać ile to pobiera prądu u mnie od 25 do nawet 80 A jak pracuje sprężarka.

Jak ktoś ma AKU z 300Ah to może na pół dnia wystarczy ;)

Socale - 2020-06-09, 23:42

suzu4x4 napisał/a:
Socale napisał/a:
(...)
.

ale czemu ? patent jest i działa 8-) . przynajmniej u mnie

przetwornica 3 kW czysty sinus, kable do aku 35mm2 , bezpiecznik 150 A , hebel 200A i normalna klima dachowa. :bigok

trzeba tylko pamiętać ile to pobiera prądu u mnie od 25 do nawet 80 A jak pracuje sprężarka.

Jak ktoś ma AKU z 300Ah to może na pół dnia wystarczy ;)

Ta... a akumulatory wydojone na klimę za dnia, ampery w nocy pobiorą ze światła księżyca i gwiazd. A co jak księżyc nie będzie pełni?
Piszemy tu o spokoju energetycznym.

PiciuM - 2020-06-10, 09:36

Z zasady klima miala byc uzywana tylko na 1-2godz do schlodzenia przed snem, wiec teoretycznie z aku by pociagnela. Natomiast nie mam czasu, ani mozliwosci przerabiania obecnie instalacji, zeby te Ampy poszly.

Oczywiscie jest juz teraz dla mnie jasne, ze z zapalniczki to moge se telefon podladowac, no, moze laptopa ;) Czlowiek jednak naiwny czasem jest :)

Na razie zastanawiam sie nad wymuszeniem jakiegos obiegu powietrza - w alkowie mam wentylator, potrzebuje jeszcez jeden w tylnym oknie, ale to juz inny temat. W ostatecznosci bede spal w hamaku, a zona lubi cieplo, wiec spoko.

Zauwazylem, ze bardzo latwo popasc w totalna gadzetomanie - klima, generator, rury, cuda. Kamper nawet w tej podstawowej postaci daje nam juz ogromne mozliwosci, wiec postanowilismy sprobowac na spokojnie bez klimy. Jak sie nie da, to pojedziemy w gory, albo wrocimy wczesniej bogatsi o nowe doswiadczenia :)

PiciuM - 2020-06-10, 09:39

Socale napisał/a:

Zalozenie jest, ze bedziemy sie starali spac na dziko, jak sie tylko da, stad glowienie sie nad zasilaniem z aku. Moze faktycznie kupie tylko klime, bo miejsce mam, zeby ja wozic zamiast jednego pasazera I jak nas przysmazy, to na kamping.

PiciuM - 2020-06-10, 09:40

Bim napisał/a:
PiciuM napisał/a:
Pomysl przenosnej klimy wzialem wlasnie z tego forum, z tematu o klimie dachowej, ale poszukam dalej

Poszukaj tematyu o wiatraczkach na szybę :lol: :spoko

Wiatraczek na szybe juz 'zamowiony' jako prezent imieninowy :)

Socale - 2020-06-10, 23:32

PiciuM napisał/a:
Z zasady klima miala byc uzywana tylko na 1-2godz do schlodzenia przed snem...

To są w moich doświadczeniach błędne przemyślenia i oczekiwania.
Włączysz, będziesz chłodził 2h, schłodzisz, wyłączysz (lub aku zdechnie) i po 10 minutach czujesz ukrop.
W gorące dni i noce, rozgrzane ludzkie ciała mają niesamowitą wydajność cieplną.
Osoba 100kG = farelka 2kW
Serio.
Jeśli już, to po schłodzeniu klimą koniecznie jakiś wiatrak żeby dmuchał wnętrze, jak organizm się uspokoi termicznie, wówczas dopiero zasypiamy.

PiciuM - 2020-06-11, 16:32

Jako, ze to moj pierwszy kamper, to brak mi doswiadczenia. Nie wiem jak bardzo sie to nagrzewa i jak szybko schladza, wiec na spokojnie pojedziemy doswiadczyc tego na wlasnej skorze :)
Andrzej 73 - 2020-06-11, 18:04

Proponuję trochę bliżej się zapoznać z klimatyzacją i z jej użytkowaniem , aby móc kombinować z doraźnymi metodami zasilania.
Z aku nie zasilisz klimy , chyba że na chwilę , jednak w moim odczuciu to nie jest rozwiązanie.

andi at - 2020-06-11, 20:27

Tylko terom wentylator centralnie nad spaniem pomaga ,albo zrobić pobór powietrza pod kamperem i + wentylatorek .Pokombinować :spoko
marcinsz30 - 2020-06-18, 19:42

andi at napisał/a:
Tylko terom wentylator centralnie nad spaniem pomaga ,albo zrobić pobór powietrza pod kamperem i + wentylatorek .Pokombinować :spoko

Widziałem taki wynalazek w jednym z kamperów jaki oglądałem- rura PCV 100 wiatraczek i wpuszczana w podłogę. Ustrojstwo ciekawe, ale ilość podobnych rozwiązań w tym akurat egzemplarzu skutecznie mnie odstraszyła :)

Socale - 2020-06-18, 22:35

Czerpanie powietrza spod kampera to nie jest złe rozwiązanie. Nie będzie chłodniej niż na zewnątrz, ale nawiew powietrza z zewnątrz do sypialni da poczucie świeżości i dostarczy tlenu do oddychania.
Myślę że warto poeksperymentować, na początek prowizorycznie, jak się spodoba, to zrobić profesjonalnie.

RadekNet - 2020-06-18, 22:51

Tylko uwaga na ew spaliny np z webasto...
Socale - 2020-06-18, 22:53

RadekNet napisał/a:

:haha:
Latem w upale ? :haha:
O schładzaniu tu gdybamy :spoko

RadekNet - 2020-06-18, 22:55

Socale napisał/a:
RadekNet napisał/a:

:haha:
Latem w upale :haha:

A ciepła woda w kranie skąd? ;)

Socale - 2020-06-18, 23:09

Szach mat.
Radek :mrgreen: 1:0 :oops: Socal

RadekNet - 2020-06-18, 23:15

Socale napisał/a:
Szach mat.
Radek 1:0 Socal
:)

Pewnie masz bojler na gaz i dlatego nie przyszło Ci do głowy ;)
No i jeszcze jedno potencjalne niebezpieczeństwo - jak uzyjemy takiego wyciągu na włączonym silniku, a mamy ciut nieszczelny wydech ...
Pomysł fajny, ale trzeba uważać.

Socale - 2020-06-18, 23:41

Tylko że ten pomysł rodem z przyczep i k.pl
Idę spać, dobranoc Wam.

mischka - 2020-06-19, 21:35

RadekNet napisał/a:
A ciepła woda w kranie skąd?

Socale napisał/a:
Latem w upale ?

U mnie w upale nie grzeję wody bo ta ze zbiornika ma idealną temperaturę. Przyjemnie chłodzi po ciężkim dniu.

Andrzej 73 - 2020-06-20, 08:01

Rozwiązanie z zaczerpnięciem powietrza z pod auta na niewiele się zda w gorącym klimacie.
Wszystko jest tak rozgrzane , że włączając klimę musi z godzinę chodzić aby dobrze schłodzić wnętrze kampera. Natomiast po wyłączeniu jej w kilka minut jest ponownie upał. Uważam to za działanie niewielkiej skuteczności.

PiciuM - 2020-06-23, 21:02

Kurcze, troche przerazaja mnie Wasze komentarze a propos nagrzewania sie zabudowy. No nic, w to lato doswiadcze tego na wlasnej skorze.

Czy problem jest tak powazny nawet w nowszych kamperach?

Ja mam na razie wentylator nad alkowa, ktory bedzie zasysal chlodniejsze z zewnatrz, a przez tylny daszek maly wentylator na 12V bedzie wypychal powietrze z zabudowy. Moze naiwne, ale nic innego na razie nie wymysle, a mam nadzieje, ze to choc troche wymusi przeplyw powietrza.

Andrzej 73 - 2020-06-23, 22:35

PiciuM napisał/a:
Kurcze, troche przerazaja mnie Wasze komentarze a propos nagrzewania sie zabudowy. No nic, w to lato doswiadcze tego na wlasnej skorze.

Czy problem jest tak powazny nawet w nowszych kamperach?

Zależy gdzie pojedziesz , jak w gorące klimaty, to tylko mocna klima , aby komfortowo się spało.
A i jeszcze jedno , wilgotność powietrza jest bardzo istotna. Przy wysokim procencie wilgotności klima jest zbawieniem - nawet słaba zrobi dużą różnice.

marcinsz30 - 2020-07-06, 18:10

Socale napisał/a:
Czerpanie powietrza spod kampera to nie jest złe rozwiązanie. Nie będzie chłodniej niż na zewnątrz, ale nawiew powietrza z zewnątrz do sypialni da poczucie świeżości i dostarczy tlenu do oddychania.

Jasna sprawa!! Miałem fabrycznego AirMix-a w swojej ostatniej przyczepie- w połączeniu z fartuchami i odizolowaniem tego co pod sprzętem dawało ukojenie.

PiciuM - 2020-08-17, 16:44

Przezylem kilka dni polskich upalow i... jestem milo zaskoczony jak latwo schlodzic zabudowe.
Wieczorem 20min wentylatora w alkowie + pootwierane wszystkie daszki bardzo ladnie schladza zabudowe.

Pewnie, nie byly to upaly jak na Balkanach, ale mimo wszystko upal byl porzadny.

Wiekszym problemem okazal sie brak klimy w szoferce, bo jazda byla strasznie meczaca :( Zaraz bede szukal, czy ktos dodawal klime do Ducato II 1.9

orkaaa - 2020-08-17, 18:57

Tylko wentylatory. Można zamontować w okno dachowe wentylator fiamma ceny od 400 do ponad 1 tys w zależności od wielkości i mocy albo kupić wentylatory chińskie takie większe wiatraczki Cena 4o zł . Przy 40 stopniach trochę wymieniają powietrze. Nic nie zastąpi klimy ale jak się sprytnie okna otworzy powodując przewiew da radę. Przez ponad 2 tygodnie miałem w cieniu 35 stopni. Jak zwiedzaliśmy kamper był kompletnie zamknięty . Tak jak zimą. Łącznie z alufoksem w oknach także dachowych. Było dużo chłodniej niż na zewnątrz. Gorzej bez klimy samochodowej . Na południu trudno to sobie wyobrazić. Poza tym zależy gdzie się jeździ. Jak na dziko albo miejscówki dla kamperów trzeba iść na kompromis. Albo super widoki i spanie na plaży, brzegu rzeki i klifie albo kemping i klima.