|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Grecja a obostrzenia na granicy lądowej.
Access450 - 2020-07-30, 18:21 Temat postu: Grecja a obostrzenia na granicy lądowej. Jak wiecie do 29 lipca , żeby dostać się do Grecji lądem trzeba było jechać przez Bułgarię z aktualnym kodem QR i testem negatywnym na covid 19. Na chwilę obecną na stronie MSZ nie ma nowych informacji odnośnie podtrzymania obostrzeń. Czy ktoś ma jakieś informacje z rzetelnych źródeł , że faktycznie wygasł obowiązek robienia testów , żeby przejechać granicę .
tomiy - 2020-07-31, 07:25
Nie wygasł.
https://travel.gov.gr/#/
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-06, 21:57
Piszcie,piszcie,my szykujemy samochód,siebie po mału tez.Sprawdzałam ile kosztuje badanie na
covit,200-250,myśle ,ze blizej wrzesnia koledzy coś podpowiedzą
grzegorzalex - 2020-08-06, 22:10
Test kosztuje 560 zl z tłumaczeniem
Bajaga - 2020-08-06, 22:33
grzegorzalex napisał/a: | Test kosztuje 560 zl z tłumaczeniem |
Nie mało....
tomiy - 2020-08-06, 22:45
Dlatego tak tematy Greckie zamarły, 560*4 (za rodzinkę 2+2) daje juz spora sumkę
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-06, 23:06
O kurcze,tego nie przewidziałam ale mam troche czasu,zobaczymy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-07, 13:12
To jak lepiej
-prom z Brindisi,ale kiedyś było 170e,teraz napewno ze 300e.
-przez Albanie i kwarantanna
-przez Bułgarie z drogim badaniem i 72 przejazd.
Jak coś źle napisałam to prosze poprawić mnie,a jak całkiem zamkną przed nami Grecje
Moje zdanie Albania bardzo zmieniła sie na niekorzyść,ale to piszę po relacjach waszych a mam przykłady z 3-5 lat wczesniej Moja koleżanka pojechała do Bułgarii/ma tam dom ale jeszcze sie nie odezwała.
Piszcie
grzegorzalex - 2020-08-07, 14:22
Jesli nic się nie zmieni to w tym roku raczej nie pojedziemy do Grecji
Szkoda mialem jechać pod koniec sierpnia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-07, 15:50
grzegorzalex napisał/a: | Jesli nic się nie zmieni to w tym roku raczej nie pojedziemy do Grecji
Szkoda mialem jechać pod koniec sierpnia | ,to jaki zamiennik,co bardziej przypomina Grecję
grzegorzalex - 2020-08-07, 15:56
Zobaczymy jak to wszystko się rozwinie
Jak nie Grecja to może po Polsce pojezdzimy
To wszystko może się zmienić z dnia na dzień
Robold - 2020-08-07, 17:39
72 godziny ważności testu, to jak dla mnie może być problem, mogę nie dojechać przed upływam jego ważności.
Dzisiaj przeczytałem, że można też zrobić test RT-PCR w kraju tranzytowym - np. w Bułgarii.
Ciekawe tylko ile tam on kosztuję.
spanian - 2020-08-07, 18:36
To ja dołożę dającą do myślenia cegiełkę. Żyjemy w czasach totalnej dezinformacji. Kiedy wracałem z Grecji 18.08 bliżej miałem przez Evzoni z Macedonią niż Promachonas z Grecją. Zależało mi na rzetelnej informacji więc po kilku dniach dodzwoniłem się do konsulatu polskiej ambasady w Grecji z zapytaniem czy tylko wjazd na granicy z Bułgarią. Otrzymałem info, że tylko Promachonas jako granicą lądowa. Chciałem też do Albanii. Miałem na rzut beretem. Ale jak w konsulacie powiedzieli to jadę. Tymczasem kiedy rizłączyłem się z dwiema ekipami na Lefkadzie oni dwa dni później przekroczyli granicę z Albanią, a inni granicę z Macedonią. Mało tego znajomy jadący z Albanii napisał mi, że mógł przekroczyć granicę za 50 EUR łapówki bez testów. Inni z kolei legitymując się testami zostali im poddani ponownie na granicy z Bułgarią. Jeszcze innych bez testów nie wpuścili. Proszę się spodziewać wszystkiego.
andrzej627 - 2020-08-07, 18:47
spanian napisał/a: | Proszę się spodziewać wszystkiego. |
No właśnie. Dlatego chyba odpuszczę Grecję do czasu ustabilizowania się sytuacji.
spanian - 2020-08-07, 19:42
Dodam jeszcze, że kiedy ja dojechałem do granicy z Macedonią z kodem i wypełnionym formularzem, nie wpuścili nas i skierowali na granicę z Bułgarią mimo, że w formularzu jako opcja wjazdu do Grecji widniała granicą grecko macedońska.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-07, 22:15
Kiedy wracałes bo jest 18.08
spanian - 2020-08-07, 22:44
Przepraszam pomyłka 18.07. 19.07 byłem w domu. Ale inni byli po mnie. Już wtedy, kiedy poza formularzem wymagano testów. Mam również kontakt z ludźmi, którzy są tam obecnie.
Bober64 - 2020-09-13, 18:49
Cześć, jestem nowy na tym forum, ale właśnie dziś wieczór mszę zdecydować czy jutro jadę do Grecji czy do Włoch...... W Grecji byłem już kilkanaście razy i raczej w górach niż na wybrzeżu, ale nigdy kamperem. Czy coś się zmieniło w formalnościach, bo z miesiąc nie było żadnego wpisu w tym wątku.....
Czy na wjazd jest 72 godz. od badania i jest to skrupulatnie pilnowane?
Czy dalej trzeba jechać przez Bułgarię, a nie da się przez Macedonię?
Czy w Promachonas idzie gładko czy loteria z dodatkowymi badaniami przesiewowymi, długimi przestojami itp.?
Oczywiście poczytałem ten wątek i jeszcze wątek "Grecja Ważne", ale tam bardzo różne informacje, niekiedy sprzeczne.
Dzięki za aktualizację.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-15, 13:09
Nie ma reguły,jedni tak drudzy inaczej,zalezy jaka zmiana,pora dnia itp.,trzeba mieć wszystko i wtedy jak dopisze szczęscie
ZbigStan - 2020-09-15, 18:45
W Sandanski spotkałem kamperowca z Łotwy. Wiem, że z uproszczonym testem na IgG i IgM, zawracają i tak jak Basia napisała trzeba mieć szczęście. Ja czekam na wynik testu z wymazu i odwiedzam ciekawe miejsca w okolicy. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-09-15, 18:50
Bober64, Jeśli zdecydujesz się na Grecję i będziesz jechał przez Sandanski to o tym napisz, a przekażę Ci potrzebne informacje. Pozdrawiam.
Bim - 2020-09-16, 08:31
ZbigStan napisał/a: | W Sandanski spotkałem kamperowca z Łotwy. Wiem, że z uproszczonym testem na IgG i IgM, zawracają i tak jak Basia napisała trzeba mieć szczęście. Ja czekam na wynik testu z wymazu i odwiedzam ciekawe miejsca w okolicy. Pozdrawiam. |
Nie pisz głupot
że na uproszczony zawracają. Co do szczęścia to nie wiem co Basia miala na myśli.
Czy masz z wymazu czy z palca to szczęściem jest jak ci nie będą robić powtórnie na granicy.My przekraczaliśmy w sobotę i brali wszystkich bez wyjątku z dwóch pasów do ponownego wymazu
ZbigStan - 2020-09-16, 09:00
Bim, Tobie się udało, a wiem o innych których zawrócili. To prawda, a nie głupoty. Basia miała rację, wiele zależy od szczęścia czyli pomyślnego zbiegu okoliczności. Życzę miłego pobytu i mam nadzieję wkrótce dołączyć. Pozdrawiam.
Bober64 - 2020-09-16, 09:27
Jestem w Serbii w tym momencie w trasie Kraków, Słowacja, Węgry, Serbia, Bułgaria.. Na razie gładko i bez problemów, testy mam z Polski. Żadnych kolejek, żadnych sprawdzań. Węgrzy tylko dają kartkę za szybę, paszporty oglądali tylko Serbowie i tylko dla zasady i pieczątki. Jak wjadę do Grecji po południu, to dam znać. Ruch mały, żadnych korków.
jarekvolvo - 2020-09-16, 09:56
ZbigStan napisał/a: | odwiedzam ciekawe miejsca w okolicy |
Jak widzę Rumunia już za Wami . Jaką trasę obraliście ? Jakie wrażenia ?
Miłego dnia !
ZbigStan - 2020-09-16, 13:54
jarekvolvo, Ostatecznie zdecydowaliśmy się jechać najkrótszą i najszybszą trasą, przez Węgry i Serbię. W Bułgarii, w Sandanskim robiliśmy testy i trzeba na nie czekać 2 dni. Pozdrawiam.
jarekvolvo - 2020-09-16, 14:41
No, to super
Dobrej zabawy !!
RODOS - 2020-09-16, 16:29 Temat postu: Grecją 2020 Jesteśmy w Grecji, początek Asprovalta. Wszystko zgodnie z planem b/problemów. Testy Sandanski Budimed 115 lewa - gotówka. Wynik po dwóch dniach. Czas spędziliśmy w RUPITE przy gorących źródłach. Postój i korzystanie ze źródeł gratis.
Na granicy oglądali wynik testu .
Pozdrowienia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-16, 17:19
Oczywiście ze oglądali wynik testu nawet go zabrali,nie wysiadalismy z samochodu.Upały po mału ustępują ale za to wieje wiatr.
rakro1 - 2020-09-16, 17:30
Bober64 - raczej nie powinineś używać telefonu w Serbii bo duże koszty.Fajnie,że Ci dobrze idzie.Powodzenia.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-17, 09:29
Cyklon, czy macie jakieś informacje
Johny_Walker - 2020-09-18, 07:57
Jakie są koszty tych testów? Które kraje każą sobie płacić za to?
ZbigStan - 2020-09-18, 11:05
Johny_Walker, Test PCR, wymagany przez Greków, to w Bułgarii, wraz tłumaczeniem na angielski, koszt 115 leva. Pozdrawiam.
Bober64 - 2020-09-18, 11:30
No to jeszcze ode mnie podsumowanie "problemów na granicy lądowej", szczególnie dla tych co się wahają czy odpuszczać Grecję:
- test PCR zrobiłem w poniedziałek do południa w Krakowie w "Diagnostyce", drogo, ale bez kolejki, za to z małym problemem o czym dalej;
- w pon. po południu wyjazd z Krakowa i gładko do noclegu na przełęczy Donovaly w Słowacji; tam następnego dnia rano ściągnąłem wyniki "negatywne", wydrukowałem nam przy kawce i w trasę;
- wjazd na Węgry bez problemu i bez kolejek;
- do Serbii bez problemu i bez kolejek, nocleg 2 za Belgradem;
- kod QR z wpisanym campem na Peloponezie, miejsce docelowe wpisane w formularz jest bez znaczenia;
- wjazd do Bułgarii gładko, całość ok. 20 minut razem z zakupem winiety (kobieta w okienku wypisuje bez problemu pod warunkiem, że płaci się gotówką w lewach lub euro, nie trzeba walczyć z automatem; płatnośc kartą tylko w automacie w tym punkcie gdzie ja byłem);
- nocleg 3 koło Sandancki, rano na granicę - bardzo miłe winko/piwko z tymi co czekali na bułgarskie testy;
- granica do Grecji w około 60 minut razem z kolejką i wszystkimi papierami.
Reasumując: da się bez problemu zrobić badania w PL i dojechać do Granicy - jedyny ból to 72 godziny limitu oraz ceny testów w Polsce.
Uwaga 1:
Robiąc badania w "Diagnostyce" trzeba im wyraźnie powiedzieć, że wyjazd jest do Grecji i przypilnować żeby wpisali do systemu numery Paszportów lub Dow.Os. Następnie trzeba przypilnować żeby te numery dokumentów się znalazły na wyniku testu. W naszym przypadku tak nie było, i trzeba było wydzwaniać, żeby dopisali i wystawili jeszcze raz test - co dało się zrobić, ale zajęło czas.
Ja szczęśliwie miałem ze sobą laptopa i drukarkę, więc mogłem sobie poprawiać i korygować do woli...inaczej trzeba by się prosić w knajpach lub stacjach benzynowych.....
Uwaga 2:
Z tego co widziałem, to ewentualne skierowanie na dodatkowy, przesiewowy test na Granicy, niczego nie zmienia, bo trwa kilka minut i od razu można jechać w trasę.
A teraz siedzę na Chalkidikach, nie pada, nie ma żadnego cyklonu, wieje tylko lekko i jest super!
Bober64 - 2020-09-18, 11:37
.....aaaaaa ....jeszcze jedno sprostowanie informacji od kogoś sprzed kilku dni: NA WYNIKU TESTU z "Diagnostyki" JEDYNY podany dzień i godzina, to moment kiedy oni badali próbkę, a nie kiedy był pobierany wymaz !!!! W moim przypadku wymaz był około 10 rano, a na otrzymanym zaświadczeniu dzień i godzina była z 19-tej wieczorem.
Bim - 2020-09-18, 11:43
ZbigStan napisał/a: | Johny_Walker, Test PCR, wymagany przez Greków, to w Bułgarii, wraz tłumaczeniem na angielski, koszt 115 leva. Pozdrawiam. |
Lub test IgM za 30 lewa z odbiorem za pół godzinko
Którzy mieli więcej szczęścia jak rozumu
O kurde miało być odwrotnie więcej rozumu bo zostało im w kieszeni
Bober64 szkoda że nie czytasz poczty
U na razie na termopilach
ZbigStan - 2020-09-18, 15:13
Bim, Nie lansuj tezy, że wpuszczają na test IgG. Tobie się udało bo miałeś więcej szczęścia. Jak widzisz nie pisałem "głupot", (oczekuję, jeśli nie przeprosin to przynajmniej sprostowania). Nas cofnęli Mino, że pierwsze podejście zrobiłem Twoim wzorem, było drożej i dzień później. No, ale każdy może się hazardować. Pozdrawiam szczęściarza.
Bim - 2020-09-18, 17:35
ZbigStan napisał/a: | Bim, Nie lansuj tezy, że wpuszczają na test IgG. Tobie się udało bo miałeś więcej szczęścia. Jak widzisz nie pisałem "głupot", (oczekuję, jeśli nie przeprosin to przynajmniej sprostowania). Nas cofnęli Mino, że pierwsze podejście zrobiłem Twoim wzorem, było drożej i dzień później. No, ale każdy może się hazardować. Pozdrawiam szczęściarza. |
Niczego nie lansuje, przejechało kilka załóg w tym czasie i wszyscy mieliśmy szczęście według Twojej definicji
W moim przypadku przybyłem w czwartek wieczorem do Rupite w piątek zrobiłem test i nie musialem czekać do środy na wynik.
Zaoszczędzilem parę dni wakacji
Wymuszanie przeprosin za brak szczęścia wgTwojej definicji to lekkie naciaganie
ZbigStan - 2020-09-18, 18:25
Bim, Brniesz w zaparte, ale dobrze, że zmieniłeś podejście. Nie chodziło mi o szczęście tylko o podważanie mojej wiarygodnosci przez użycie słowa "" piszesz glupoty", a ja od początku pisałem prawdę i cytowałem Basie Muzyk, że na granicy przejazd z testem IgG zależy od wielu okoliczności i szczęścia. Nie twierdziłem że nie można przejechać. Nic nowego do tematu nie wniesiemy, proponuję go zakończyć. Dalej żywię do Ciebie jak i do wszystkich zarażonych kamperowaniem pozytywne odczucia. Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-19, 05:55
No,no dopiero teraz doczytałam,jak mmie ulewa obudziła
spanian - 2020-11-12, 09:50
https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-godzina-policyjna-w-grecji-powod-rekordowa-liczba-zgonow,nId,4850223
|
|