Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Węgry - Węgrzy zamykają granicę od 1. września

@ndrzej - 2020-08-28, 18:41
Temat postu: Węgrzy zamykają granicę od 1. września
Mam pytanie do osób przebywających aktualnie na Węgrzech. Czy w związku z obostrzeniami dotyczącymi wjazdu do tego kraju, wiadomo jest coś na temat przebywania obcokrajowców na Węgrzech po tym terminie? Czy docierają do was jakieś informacje na ten temat.

Uzależniamy od tego nasz wyjazd na węgierskie termale. Możemy wprawdzie zdążyć przejechać granicę przed 1.września, ale co z powrotem??? :-P

izola - 2020-08-28, 18:56

Wyjazd jest bez problemu, tranzyt też.

Wjazd jest zwiazany z 14 dniową kwarantanną, która można ominąć dwoma negatywnymi korona badaniami.
Miedzy badaniami musi być dwu dniowa przerwa.

Takie sa jak na dziś wiadomości

lepciak - 2020-09-01, 07:01

Jesteśmy na Węgrzech od tygodnia w Berekfurdo: 3 załogi z karawaningu i 4 z CT. Na miejscu nikt nic nie wie, żadnych wiadomości dobrych lub złych od obsługi, słowem sielanka. Pod numerem ambasady Polski na Węgrzech który samoczynnie wskoczył do komórki po wjechaniu na teren tego kraju też brak info.
Pogoda ekstra, od wczoraj nie ma tłoku, jak na razie nikt nie ma zamiaru nas wyprosić ani wygonić a sami do wyjazdu się nie pchamy.

Piciu - 2020-09-01, 09:27

Zobaczymy jak będzie my chcieliśmy jeszcze za 2 tyg pojechać ale tranzytem przez madziary.
Może nie zamkną :(

kalinin - 2020-09-01, 13:43

I tak macie blizej i lepiej, jak Krysia i Zbyszek Wojciechowscy, którzy do Polski z Maroka wracali przez prawie pół roku. :gwm
jarsta0001 - 2020-09-01, 16:05

,,,Szef węgierskiej dyplomacji Peter Szijjarto poinformował w poniedziałek, że obywatele Polski, Czech i Słowacji mający zarezerwowany nocleg będą mogli wjeżdżać na Węgry po 1 września pod warunkiem przedstawienia negatywnego wyniku testu na koronawirusa.''

Jak uważacie, czy nasze kampery należy traktować jako zarezerwowany nocleg?? Trochę naciągane??

JaWa - 2020-09-01, 18:24

lepciak napisał/a:
jak na razie nikt nie ma zamiaru nas wyprosić ani wygonić
Przecież jesteście na Wegrzech, więc chyba jasne, że nie obowiązuje Was zakaz wjazdu. W TV podali,ze można wjechać na Węgry okazując negatywny wynik.

Swoją drogą nawet twórca testu, potwierdził,że ten test nie ma sensu. Ale cóż, głupota na pierwszym miejscu :zastrzelic

lepciak - 2020-09-02, 08:18

JaWa napisał/a:
lepciak napisał/a:
jak na razie nikt nie ma zamiaru nas wyprosić ani wygonić
Przecież jesteście na Wegrzech, więc chyba jasne, że nie obowiązuje Was zakaz wjazdu. W TV podali,ze można wjechać na Węgry okazując negatywny wynik.
Jacku - wczoraj Koko pojechał na południe Europy i przez Węgry będzie chciał wrócić do domu tą samą drogą. Czy będzie musiał wyrobić dokument z negatywnym wynikiem? Jeżeli tak to gdzie?
koko - 2020-09-03, 06:08

Wywołany melduje się z Zatonu przejazd przez granicę 10 sek. Zauważyłem wyznaczone na żółto
stacje benzynowe dla tranzytu

JaWa - 2020-09-07, 10:14

lepciak napisał/a:
Jeżeli tak to gdzie?
nie wiem.
Fordek - 2020-09-07, 22:10

My jutro przekraczamy granicę węgierską - tranzyt do Chorwacji . Jak dojedziemy to napiszę o wrażeniach.
ZEUS - 2020-09-08, 09:43

Fordek napisał/a:
My jutro przekraczamy granicę węgierską ...

za kilka dni ruszam tym samym szlakiem dlatego chętnie skorzystam z najświeższych info...😌

LukF - 2020-09-08, 10:02

A ja będę wracał za kilka dni więc również proszę o konkrety :bukiet:
niebieski-n2 - 2020-09-08, 21:31

15 sekund na granicy w Letenye w drodze do PL
ZEUS - 2020-09-08, 21:37

czyli procedury tranzytowej przez Węgry nie wdrożyli?
Fordek - 2020-09-09, 07:23

Witam . Granica słowacko - polska - luzik , po staremu czyli nikogo na granicy . W drodze zakupy słowackich wyrobów alkoholowych i pieczywka ( maseczki noszą wszyscy i to nie pod nosem :!: . Granica za Koszycami węgierska ( przejście nie autostradowe ) - trójka sympatycznych ludzi ( dzień dobry usłyszałem trzy razy ) . Dali mi mapkę do tranzytu , kartkę za szybę do stacji benzynowych , sfotografowali paszporty i życzyli dobrej drogi :) :) :) . Droga do Miszkolca tragiczna - roboty drogowe - mijanki , światła 1godz. 30 min. Dale autostradą . Wjazd do Chorwacji - pani sprawdziła turystyczną kartę wjazdową i podniosła szlaban.
Teraz droga nad morze i oby pogoda dopisała. :spoko

niebieski-n2 - 2020-09-09, 07:23

Węgier nawet paszportów do ręki nie wziął, za to postanowił sprawdzić, czy przyczepa ma ważne badanie techniczne, a że ma wpisane "bezterminowo" to miał zagwozdkę.
Nie wierzcie w to co pieprzą w telewizji każdej (jak się okazuje) i na każdy w zasadzie temat.

ZEUS - 2020-09-09, 07:41

Cytat:
Wjazd do Chorwacji - pani sprawdziła turystyczną kartę wjazdową i podniosła szlaban.

co masz na myśli pisząc o turystycznej karcie wjazdowej? 🤔

lepciak - 2020-09-09, 08:32

ZEUS napisał/a:
Wdrożyli. Tranzyt przez Węgry to 24 godziny.
bert - 2020-09-09, 09:15

lepciak napisał/a:
ZEUS napisał/a:
Wdrożyli. Tranzyt przez Węgry to 24 godziny.

koledzy przedwczoraj i przed przed wczoraj jechali przez Węgry do Rumunii. Ani na wjeździe ni na wyjeździe psa z kulawą nogą żadne kowidy nie interesowały. 3 września z Bułgarii wracał inny kolega, to samo, na Węgrzech zero problemów

LukF - 2020-09-09, 14:09

kickboxer napisał/a:
Gościu trzymaj ten swój niebieski lewicowy jęzor za zębami. Nikt tu cię nie obraża więc trzym pysk

Po co ta agresja? Nie potrzebujemy jej na tym forum.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-09, 16:17

A u nas 4go wypisali kartki z godz.przekroczenia,dali kartki tranzyt,mapke,o której dyskutowałam z celnikiem gdzie jade i czy nie autostrada,na wyjeżdzie zero kontroli
ZbigStan - 2020-09-09, 20:04

Barbara i Zbigniew Muzyk, Czy dobrze odczytuję, że tranzyt tylko autostradą?
bert - 2020-09-09, 21:25

pozwolę sobie powtórzyć, kilka aut z różnych kierunków (ale wjazd na Węgry ze Słowacji) i przez Węgry do Oradea (w Rumunii).
zero obostrzeń, zero tranzytu, zero czasówki, zero autostrady. Żaden nie miał tego rodzaju problemów. Może kwestia tego gdzie (w sensie którędy) wjeżdża się na Węgry, na głównych szyją na małych/pobocznych nie(?)

przedwczoraj i dwa dni temu powyższe, a 3.09 dwa znajome auta z Bułgarii wracały przez R i Węgry i Słowację do PL i też nic ich nie dopadło.

LukF - 2020-09-10, 21:48

Jestem teraz w Austrii na nocleg a powinienem być na Węgrzech. Nie mogłem dzis wjechać na Węgry w drodze powrotnej z CRO do PL tak jak jechałem dwa tygodnie temu na urlop. Na granicy SLO/Węgierskiej
w Redics nie można wjechać na Węgry. Bo tu nie ma autostrady. Bardzo uprzejmy celnik dał nam mapkę jak możemy wjechać na Węgry robiąc spore koło autostradą na Budapeszt a potem dalej np.na Bratyslawę. Więc podziękowaliśmy i musieliśmy znów wjechać do Słowenii. Lecz zamiast jechać naokoło to pognaliśmy do Austrii na Gratz. :gwm

Podsumowując: turystycznie tranzyt tylko tam gdzie Węgrzy mają autostradę. A ja tak nie chciałem :-P

niebieski-n2 - 2020-09-10, 22:18

No nie jest tak, bo ja wjechałem w Letenye, ale na przejściu NIE autostradowym (bez winiet).
LukF - 2020-09-10, 22:43

niebieski-n2 napisał/a:
No nie jest tak, bo ja wjechałem w Letenye, ale na przejściu NIE autostradowym (bez winiet).

Tylko, że obok równolegle masz autostradę M7 która jest korytarzem tranzytowym i nim należy jechać. A czy ktoś nim jedzie to już inna i nie wiem czy możliwa do sprawdzenia rzecz.

Czyli jest po mojemu :bukiet:

andi at - 2020-09-11, 06:25

Jak zwiedzanie Wiednia to polecam Camp
https://www.google.com/ma...14!4d16.4471739

Dajcie znać to podjadę :spoko .Macie rowerki czy skuter ?

W Lenti jest camping i obok baseny termalne .Polecam fajnie i tanio .Kamper,prąd i 1 osoba + baseny 16e .Na baseny z cempingu 50 m .Dostajemy zegarek i pasi :spoko

https://www.google.com/ma...86!4d16.5330774

LukF - 2020-09-11, 07:02

andi at,

Szybki jesteś :wyszczerzony:
Mamy rowerki lecz Wiedeń tym razem odpuszczamy. Po drodze zobaczymy jeszcze zamek Riegersburg. I do domu :bukiet:

ZEUS - 2020-09-17, 11:56

5 minut temu wjechałem ze Słowacji na Węgry przejściem Sahy-Hont, zostałem zatrzymany przez węgierskiego policjanta który zadał pytanie dokąd jadę i na tym zakończyła się kontrola, żadnych mapek tranzytowych oraz innych informacji np. o trasie i czasie nie otrzymałem... :spoko
chyba Węgrzy luzują obostrzenia i pewnie wygasną one z końcem września...

Piciu - 2020-09-17, 12:01

ZEUS napisał/a:
5 minut temu wjechałem ze Słowacji na Węgry przejściem Sahy-Hont, zostałem zatrzymany przez węgierskiego policjanta który zadał pytanie dokąd jadę i na tym zakończyła się kontrola, żadnych mapek tranzytowych oraz innych informacji np. o trasie i czasie nie otrzymałem... :spoko
chyba Węgrzy luzują obostrzenia i pewnie wygasną one z końcem września...

ja polece przez H7 juz na CRO :)

ZEUS - 2020-09-17, 12:05

ja też jadę w kierunku CRO...
Piciu - 2020-09-17, 12:13

Daj kolego znać jak tam pojdzie przez Węgry
chris_voyager - 2020-10-06, 23:30

Pytanie dotyczące wjazdu na Węgry po 1 września. Czy ktoś próbował uzyskać zgodę zgodnie z poniższym opisem?

Od dnia 1 września 2020 r. przywrócono tymczasowe kontrole na granicy Węgier.
POBYT NA WĘGRZECH: Obcokrajowcy posiadający stały pobyt i członkowie ich rodzin oraz osoby posiadające dokumenty uprawniające do pobytu powyżej 90 dni, wydane przez węgierski urząd migracyjny traktowani są na równi z obywatelami węgierskimi. Przy wjeździe należy okazać dokumenty potwierdzające powyższe.
Pozostali cudzoziemcy nie mogą wjechać na Węgry w ruchu osobowym w celu POBYTU.
Wyjątek: osoby, które udowodnią cel podróży i otrzymają pozwolenie od odpowiedniego organu policji w zależności od planowanego miejsca przekroczenia granicy.
O pozwolenie można ubiegać się tylko drogą elektroniczną poprzez stronę www.police.hu w języku węgierskim lub angielskim dokumentując swoją prośbę zgodnie z celem podróży.

(źródło: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/wegry)

moskit - 2020-10-07, 10:20

Widzę że niektórym się zdaje że są niezniszczalni, a może się trochę zastanowić dla czego są wprowadzane jakieś przepisy, rozporządzenia.
OMEGA - 2020-10-07, 17:33

Jestem w Chorwacji, przekroczyłem cztery granice w niedzielę i poniedziałek ZERO. problemów. Na niektórych skanowali dokumenty ale tak tez było przed obostrzeniami .Na kempingu sporo Niemców , jest to kemping całoroczny .
chris_voyager - 2020-10-07, 18:00

moskit napisał/a:
Widzę że niektórym się zdaje że są niezniszczalni, a może się trochę zastanowić dla czego są wprowadzane jakieś przepisy, rozporządzenia.

Nie chcę łamać przepisów, tylko w zgodzie z prawem poruszać się po kraju zachowując środki ostrożności.

Fordek - 2020-10-08, 08:54

Pozdrawiam z Trogiru . Na kempingu 3 załogi polskie i 3 obcojęzyczne . Bardzo bezpiecznie .
koko - 2020-10-08, 20:58

OMEGA napisał/a:
Jestem w Chorwacji, przekroczyłem cztery granice w niedzielę i poniedziałek ZERO. problemów. Na niektórych skanowali dokumenty ale tak tez było przed obostrzeniami .Na kempingu sporo Niemców , jest to kemping całoroczny .

Marian niezawcześnie- jak długo będziecie??

OMEGA - 2020-10-09, 10:40

Konrad ,Jak pandemia pozwoli to będę wracał przed dniem Zmarłych albo w każdej chwili jak będą wprowadzać nowe ograniczenia .
zbyszekwoj - 2021-05-07, 19:51

Odświeżając temat, coś chcą nas znowu na termalach.
Kto ma jakies konkrety to podawajcie,bo juz mnie w kosciach łamie. :chacha2

jedrek49 - 2021-05-07, 20:00

witam
slyszalem dzis w TVN24 ,ze slowacy ,wegrzy chca otworzyc granice dla turystow.Nie wiem czy dobrze zrozumialem ,jak ktos wiecej wie to prosze o podanie ,bo lamia mnie kosci i warto by pomoczyc sie w goracych basenach
pozdrawiam

Kazik II - 2021-05-07, 20:06

zbyszekwoj napisał/a:
Odświeżając temat, coś chcą nas znowu na termalach.
Kto ma jakies konkrety to podawajcie,bo juz mnie w kosciach łamie. :chacha2

Najlepsze na łamania w kościach są kasztany na placu Pigalle :haha:

Socale - 2021-05-07, 23:01

jedrek49 napisał/a:

...
dzis w TVN24 ,ze slowacy ,wegrzy chca otworzyc granice
...

I to taka typowa tefałenowska "żetelna" informacja.
Granice nie są zamknięte, lecz obowiązują obostrzenia, jeśli wjazd turystów do tych krajów stanie się w pełni wolny, to jak to się ma do obostrzeń nadal obowiązujących na basenach i podobnych obiektach?
Nie jest problemem wjechać i dojechać, gorzej jest stać przed opuszczonym szlabanem przed basenami/termami
z wywieszoną informacją Closed - Covid19 .... Zárvaburakenszok. Covidoszok 19
.
PS. Też już tęsknię jak cholera :gwm

gryz3k - 2021-05-08, 02:16

Socale napisał/a:
jedrek49 napisał/a:

...
...

Granice nie są zamknięte, lecz obowiązują obostrzenia, jeśli wjazd turystów do tych krajów stanie się w pełni wolny, to jak to się ma do obostrzeń nadal obowiązujących na basenach i podobnych obiektach?
Nie jest problemem wjechać i dojechać, gorzej jest stać przed opuszczonym szlabanem przed basenami/termami
.

Wojtek, to co piszesz to takie typowe rozumienie oglądacza tvpis. Otworzą granice dla turystów oznacza umoźliwią ruch turystyczny ze wszelkiego tego konsekwencjami czyli np otwarcie atrakcji turystycznych. TVN nadaje dla ludzi inteligentnych, którym nie trzeba walić między oczy...

stander - 2021-05-08, 06:21

jedrek49 napisał/a:
witam
slyszalem dzis w TVN24 ,ze slowacy ,wegrzy chca otworzyc granice dla turystow

Socole a co w tej informacji jest nieżetelnego :shock:

SlawekEwa - 2021-05-08, 06:53

Tytuł tematu lekko mylący :bajer
beatpol - 2021-05-08, 08:17

Dear Bea!
Due to the current guidelines from our government, we cannot accept guests without hungarian immunity certificate. (nor from Hungary, nor from abroad)
I send you a link to the Consular Services, please follow the lastest news here:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/en

beatpol - 2021-05-08, 08:21

Taką odpowiedź dostałam z Cserkeszolo. Czyli nie przyjmują Polaków bo baseny dla swoich maja już otwarte .Przeczytajcie sobie na stronie basenów w Cserkeszolo
Socale - 2021-05-08, 09:31

gryz3k napisał/a:
...
Otworzą granice dla turystów oznacza umoźliwią ruch turystyczny ze wszelkiego tego konsekwencjami czyli np otwarcie atrakcji turystycznych.
...

I tu się Gryzku mylisz. TVPiS podała informacje pełne, których nie podała już TVN.
Już widzę miny fanów "TV dla inteligentnych" stojących pod szlabanem z napisem "Dla Turystów zagranicznych zamknięte" :idea
Patrz post Beatpol a ja wyżej pisałem o zamkniętych dla nas szlabanach :bigok
.
Miejmy jednak nadzieję że nie zabraknie nam cierpliwości i doczekamy się.

Kazik II - 2021-05-08, 11:54

gryz3k napisał/a:
Socale napisał/a:
jedrek49 napisał/a:

...
...

.

Wojtek, to co piszesz to takie typowe rozumienie oglądacza tvpis. Otworzą granice dla turystów oznacza umoźliwią ruch turystyczny ze wszelkiego tego konsekwencjami czyli np otwarcie atrakcji turystycznych. TVN nadaje dla ludzi inteligentnych, którym nie trzeba walić między oczy...

Mam taki apel, abyśmy na tym forum zachowali neutralność światopoglądowo-polityczną. Dobrze to wpłynie na ogólną atmosferę rozmów a przenoszenie na te łamy codziennej jatki poblicznej tej atmosferze nie służy. Bo skończy się to ogólną nawalanką :box i koniecznością podzielenia forum na dwa odseparowane od siebie obozy polityczne.

Fordek - 2021-05-08, 12:14

Nie obgadujmy ludzi ,że oglądają jedną lub drugą telewizję - ich wolny wybór :!:
Natomiast możemy krytykować samą TVP prezesa bo jest tragiczna i :stop:

zbyszekwoj - 2021-05-08, 13:11

W Telewizji była raczej informacja ,że Orban wystąpil z propozycją do krajów grupy Wyszegradzkiej ,aby już wprowadzic tzw paszporty covidowe dla grupy i że on otwiera sie na przepływ turystów.
Fordek - 2021-05-08, 15:40

Wszyscy marzymy o tym aby już ruszyć w świat jednak musimy być cierpliwi . Ja założyłem sobie - lato w Polsce -jesień w Europie . Na Mazurach kociołek węgierskiego gulaszu da się ugotować :kook:
ZEUS - 2021-05-08, 17:54

Fordek napisał/a:
Na Mazurach kociołek węgierskiego gulaszu da się ugotować :kook:

Można mieć wielką ochotę, "zdobyć"😜 surowce, ale nie każdy posiada rancho na Mazurach🤣

MILUŚ - 2021-05-08, 18:39

Fordek napisał/a:
...... Na Mazurach kociołek węgierskiego gulaszu da się ugotować :kook:

Ale wiesz ,że to nie to samo co prawdziwy madziarski :(

MAREKH - 2021-05-08, 20:35

beatpol napisał/a:
Taką odpowiedź dostałam z Cserkeszolo. Czyli nie przyjmują Polaków bo baseny dla swoich maja już otwarte .Przeczytajcie sobie na stronie basenów w Cserkeszolo

to samo było w zeszłym roku :bajer do Czerkeszolo nie puszczali turystów :gwm , natomiast na innych basenach i kempingach przyjmowali :lol:

Fordek - 2021-05-09, 08:52

Prawdziwy madziarski kociołek ma smak uzależniony od miłego towarzystwa z którym wspólnie czekamy aż się ugotuje - przy butelce węgrzyna oczywiście - jak twarda wołowina to jedna nie wystarczy :-P
zbyszekwoj - 2021-05-09, 10:53

Ponoć Bogacz juz otwarty dla turystów zagranicznych zaszczepionych. Będe telefonował tylko przypomne sobie węgierski. O wynikach powiadomię.
@ndrzej - 2021-05-09, 14:48

zbyszekwoj napisał/a:
Będe telefonował tylko przypomne sobie węgierski. O wynikach powiadomię.

Musisz po prostu zapytać:

"Szege wege, żrosz homarosz, mlekosz pijosz - Perepeczko ?"...

...i powinni Ci odpowiedzieć! :haha:

MILUŚ - 2021-05-09, 15:37

@ndrzej napisał/a:
"...

Ege szege buroki :szeroki_usmiech
zbyszekwoj - 2021-05-09, 17:00

@ndrzej napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Będe telefonował tylko przypomne sobie węgierski. O wynikach powiadomię.

Musisz po prostu zapytać:

"Szege wege, żrosz homarosz, mlekosz pijosz - Perepeczko ?"...

Tak spytałem.Odpowiedzieli : Perepeczko kaput.

A powazniej ,Telefonowałem w 3 miejsca. Po usłyszeniu angielskiego odkładali słuchawkę. Wniosek ,trza się uczyć bratniego jezyka .

Odszukałem na stronie Berka ,że otwierają się 20 .05.

lepciak - 2021-05-11, 09:42

MAREKH napisał/a:
beatpol napisał/a:

to samo było w zeszłym roku :bajer do Czerkeszolo nie puszczali turystów :gwm , natomiast na innych basenach i kempingach przyjmowali :lol:
Potwierdzam za MarkiemH: zeszłoroczny pobyt w Berekfurdo i Karcagu bez żadnych kłopotów. Węgierskiego nie znam. Spotkane inne załogi z CT też nie miały problemów.
TomaszG - 2021-05-11, 11:29

Dzisiejsza odpowiedź z Bogacza
The borders are still closed and we don’t know when we’ll be able to welcome guests from other countries. Currently, we are open, but every guest needs a hungarian vaccination card.
Google tłumacz
Granice są nadal zamknięte i nie wiemy, kiedy będziemy mogli powitać gości z innych krajów. Obecnie jesteśmy otwarci, ale każdy gość potrzebuje węgierskiej karty szczepień.

chris_66 - 2021-05-11, 15:07

TomaszG napisał/a:
Dzisiejsza odpowiedź z Bogacza
The borders are still closed and we don’t know when we’ll be able to welcome guests from other countries. Currently, we are open, but every guest needs a hungarian vaccination card.
Google tłumacz
Granice są nadal zamknięte i nie wiemy, kiedy będziemy mogli powitać gości z innych krajów. Obecnie jesteśmy otwarci, ale każdy gość potrzebuje węgierskiej karty szczepień.

info z dziś od węgierskich przyjaciół

żeby używać życia trzeba mieć zaświadczenie o szczepieniu albo byciu ozdrowieńcem

baseny, hotele, kempingi, spa, zoo, muzea wpuszczją tylko z plastikową kartą pacjenta - na razie węgry mają swój dokument i honorują dokument chorwacki

trwają negocjacje na temat uznawania dokumentów innych krajów

baseny i kempingi otwierają się według własnego uznania i nie ma na to reguły
sporo obiektów zaczyna od 20.05 ale niektóre już działają