Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - A może kamper z Chin?

Fason - 2020-11-06, 06:54
Temat postu: A może kamper z Chin?

hubertg - 2020-11-06, 17:28

Widziałem ten film i niektóre są naprawdę tanie, ale tym autom do naszych standardów to jeszcze sporo brakuje. Technicznie potrafią zrobić fajne i dopracowane produkty, oczywiście nie będą to te najtańsze. Ale wysoka jakość wykończenia wnętrza wg nich, to trochę coś innego niż u nas. Na zdjęciach będzie ładnie, ale z bliska trochę inaczej.
Znam trochę Chiny, teraz covid wszystko popsuł, ale od 10 lat wyjeżdżałem tam dwa razy w roku.

Prawdopodobnie z kamperami, jest jak z większością produkcji chińskiej, te najtańsze to jakościowo przysłowiowa "chińszczyzna". Te dobre (pomijając problemy i koszty homologacji), po doliczeniu kosztów transportu, wszystkich podatków itp, będą niewiele tańsze niż europejskie, a problemy z serwisem mogą być spore.

Polecam ten kanał, DamianChen robi naprawdę fajne filmy, generalnie pokazuje obiektywnie jak tam jest.

Cyryl - 2020-11-06, 20:11

No dobrze, jeżeli taki kamper w Chinach kosztuje na polskie 150 tyś. zł, to ile będzie kosztować w Polsce po wszystkich opłatach?
LukF - 2020-11-06, 21:25

Cyryl napisał/a:
No dobrze, jeżeli taki kamper w Chinach kosztuje na polskie 150 tyś. zł, to ile będzie kosztować w Polsce po wszystkich opłatach?

300 :spoko

Cyryl - 2020-11-07, 08:27

czyli skórka nie warta wyprawki
LukF - 2020-11-07, 21:25

Racja, nasze lepsze :mikolaj
chemik - 2020-11-10, 10:15

Ciekawostka - 5 lat , a zarejestrowano 140 fabryk kamperów .... ?
A u nas w przeliczeniu na 38 mln ?
poczekajmy jeszcze z 5 lat, to się możemy zdziwić .... :lol:

Cyryl - 2020-11-10, 12:38

no tak, ale jak jest na filmie 5 lat wstecz nie znano kamperów, no i rynek polski jest tak jak jedno miasto - Pekin.
jak co milionowy Chińczyk zechce kupić kampera to wyjdzie chyba ponad 2000 kaperów.

Piasek1 - 2020-11-10, 14:56

Po ostatnich targach Caravansalon w Poznaniu można wyciągnąć wnioski że i u nas branża się rozwija.

Parę lat temu byłem na podobnej imprezie to bardziej przypominała zwiedzanie muzeum niż targi. Na ostatnich (choć pandemicznych) tłumy i kolejki.

Odnośnie cen: nowe produkty owszem, ceny często w oparach absurdu niemal ale taki 2-3 letni z przelotem koło 60 tyś km i już się robią jakieś normalniejsze pieniądze

Bajaga - 2020-11-10, 21:04

Cyryl napisał/a:
czyli skórka nie warta wyprawki

Jeżeli mimo stworzonej przez Chiny pandemii i oczywistej chęci Chin do dominacji nad światem (na razie ekonomicznej) nadal produkcja Wszystkiego będzie tam kierowana to jestem na 1000% pewien, że za parę lat europejskie Knausy, Laiki itp itd będą klepane w Chinach... I to już nie będzie nic dziwnego. Iphona też robią...

Cyryl - 2020-11-11, 07:07

Bajaga napisał/a:
...jestem na 1000% pewien, że za parę lat europejskie Knausy, Laiki itp itd będą klepane w Chinach...

nie jest to ekonomicznie uzasadnione, bo cło, akcyza VAT itp. zrównują cenę.

może kiedyś będą fabryki chińskie w UE omijając większość opłat, ale:

poza tym jakim rynkiem kamperowym jest dla Chin Europa?
przede wszystkim nasyconym, wymagającym o chłonności 1/5 ich rynku krajowego.

dużo więcej zarobią zaspokajając własny głodny rynek.
dla większości chińskich klientów kamper będzie pierwszym, a tutaj o wiele łatwiej sprzedać.

Piasek1 - 2020-11-11, 07:27

Cyryl napisał/a:
nie jest to ekonomicznie uzasadnione, bo cło, akcyza VAT itp. zrównują cenę.

z drugiej jak tak dalej będziemy przenosić wszystko "do Azji" bo taniej - będziemy na nich skazani bo w Europie nic nie będzie produkowane a już na pewno wytwarzane. Co już zaczyna być widać: lecisz autostradą przez Niemcy, Beneluxy i co widzisz przy autostradzie: same magazyny, magazyny, magazyny... wyrobów gotowych albo półproduktów. Tam już nie ma fabryk jakie tam były 20 lat temu.

LukF - 2020-11-11, 09:08

Kasa Misiu, kasa.... :mrgreen:
Fason - 2020-11-11, 16:21

Maxus z filmiku sprzedawany w Belgii, Luksemburgu, Szwajcarii, a teraz w Polsce.

https://biznes.autokult.pl/39311,maxus-od-2021-r-takze-w-polsce-stara-marka-wraca-w-nowym-wydaniu

Cyryl - 2020-11-11, 17:37

mogą liczyć na ulgi bo są to auta elektryczne, ale kiedy kamper elektryczny taki do 4250kg?
Fason - 2020-11-11, 17:55

"Maxus Deliver 9
Jedyny model spalinowy korzysta ze 163-konnego turbodiesla o pojemności 2 litrów i maksymalnym momencie obrotowym równym 375 Nm, który sparowany jest z 6-biegową skrzynią manualną, a moc kierowana jest na tylne koła. Tu ładowność wynosi do 1270 kg, przy objętości 11 m³. Samochód może się też pochwalić całkiem niezłym wyposażeniem wyższej wersji – zawiera m.in. 10-calowy ekran dotykowy multimediów i obsługę Android Auto i Apple Car Play."

Darson - 2025-11-07, 23:03

Wyższy poziom kamperowania ? 😉

Kamper Toyoty 1
kamper Toyoty 2

SlawekEwa - 2025-11-08, 08:32

Darson napisał/a:

Wyższy poziom kamperowania ?

raczej bus dalekobieżny :haha:

joko - 2025-11-08, 09:23

SlawekEwa napisał/a:
Darson napisał/a:

Wyższy poziom kamperowania ?

raczej bus dalekobieżny :haha:

raczej mobilne centrum sterowania rakietami międzykontynentalnymi :szeroki_usmiech

joko - 2025-11-08, 09:45

Kiedyś , ktoś na jakimś kanale karawaningowym wypowiadał się na temat tego, czy chińskie kampery mogą zalać europejski rynek i konkluzja była taka, że przez jakieś 10 lat jeszcze nie. Powodem głównym było to , że są przesadnie zbajerowane , a przez to bardzo ciężkie i w kategorii do 3,5t nic sensownego nie ma ;)

O chińskich osobówkach też różne rzeczy ludzie mówili i mówią nadal, a ile tego chłamu się na drogach pojawiło to wszyscy widzimy.
Obowiązuje zasada CCC (cena cyni cuda) :spoko

Przeciętny Kołolski patrzy zawsze pierwsze na cenę i bez znaczenia jest dla niego serwis, dostęp do części czy spadek wartości ...... ważne że tanio kupił :haha: :spoko

Marcepan - 2025-11-08, 10:26

Jest wiele przykładów, w których chińskie auta deklasują europejskie marki premium, nie tylko ceną. Samochody po 300 tys. to nie samochód, dla Kowalskiego... póki co, ale...

aviator - 2025-11-08, 14:51

Tak, było o tym głośno, że chińskie auto jechało na zawieszeniu ustawionym w trybie komfort a reszta na sport…. Ciekawe czy ten chinczyk ma kolumnę kierownicy rodem z omody… :mrgreen:
Marcepan - 2025-11-08, 21:16

Coś mówić trzeba... każda sroka swój ogon chwali... walka o rynek trwa. 8-)

Ciekawe czy europejczyki i amerykany ukrywają kolejny "Dieselgate", czy też inną "Tokatę"...

Parę lat temu zwijaliśmy się ze śmiechu z samochodopodobnych produktów chińskich, dzisiaj czytam, że jakiemuś Chińczykowi sprzedaż w tym roku wzrosła w Polsce o 1400 procent... nie pamiętam jakiemu.

Słucham dziennikarza jeżdżącego od lat po motoryzacyjnych wystawach światowych, a on opowiada o podejściu "zachodnich" firm i chińskich.
Firmy zachodnie wystawiają super cudowny koncept, pomysły... za trzy lata w produkcji.. sukces.

Chińska wystawa bodajże w Szanghaju, taki natłok zainteresowania, taka ilość modeli, nie można się dopchać, przetestować. Wiec co robi dziennikarz, idzie do miejscowego dilera marki i tam te nowości są już wystawiane. Tam może testować do woli. Za rok w salonie są już nowe modele.

Ta super jakość europejska produkowana z części wytworzonych w Chinach jakoś mnie nie przekonuje...

W Państwie Środka jest ponad 100 firm produkujących samochody, od najtańszych do najdroższych super samochodów. O większości z nich zapewne nic nie słyszeliśmy. Każda z nich produkuje jakaś game modeli... Zapewne lepszych i gorszych.

Gdyby nie cła i cuda wianki byłoby już pozamiatane. :roll:

ps.

"Konstrukcja kolumny kierowniczej modelu Omoda 5 została zaprojektowana z myślą o bezpieczeństwie kierowcy i jest zgodna z regulaminem ECE R12, dotyczącego zabezpieczenia kierowcy przed uderzeniem w układ kierowniczy w przypadku zderzenia. "

https://www.auto-swiat.pl...dczenie/f77pr1g

a! i bardzo mi się podoba chińska marka Volvo :lol: z chęcią bym sobie kupił takiego chińczyka Volvo XC90 Excellence :lol: nawet tak marnej jakości. :ok

Darson - 2025-11-08, 22:53

SławekEwa napisał/a:
raczej bus dalekobieżny

Kilka busów przerobionych na kampery już widziałem. Tego nie trzeba :-P
Czegoś mu brakuje ?
Chyba że bagażnika na rowery :szeroki_usmiech
joko,
Cytat:
mobilne centrum sterowania rakietami międzykontynentalnymi
Fakt.
Ale czy nie do tego to właśnie zmierza ?
Każdy chce mieć coraz bardziej wypasiony kamper.
Te klimy, tostery, zamrażarki, ekspresy do kawy ...
Takich kamperow, które mają łóżko zbite z desek, maszynkę na gaz i prysznic na zewnątrz, już prawie nie ma.

SlawekEwa - 2025-11-09, 05:47

Darson napisał/a:
Czegoś mu brakuje ?

prysznica ? :bajer

mischka - 2025-11-09, 08:53

Darson napisał/a:
maszynkę na gaz i prysznic na zewnątrz, już prawie nie ma.

Zewnętrzne prysznice to stosunkowo częste zjawisko, ale maszynką na gaz mnie znokautowałeś. Nie mam pojęcia o czym mowa :niewiemm

Andrzej 73 - 2025-11-09, 09:03

Darson napisał/a:
Kamper Toyoty 1
kamper Toyoty 2

To nie kampery tylko Salonki. :spoko

Komplecik - 2025-11-09, 09:39

Darson napisał/a:
Fakt.
Ale czy nie do tego to właśnie zmierza ?
Każdy chce mieć coraz bardziej wypasiony kamper.
Te klimy, tostery, zamrażarki, ekspresy do kawy ...
Takich kamperow, które mają łóżko zbite z desek, maszynkę na gaz i prysznic na zewnątrz, już prawie nie ma.

Ja to pamiętam jeszcze czasy jak na całe wakacje jechoł się na wieś do babci, nie trzeba było nic zbijać z desek :szeroki_usmiech no fajnie było :mikolaj teraz pęd się zrobił, już się furmankami nie jeździ z taborami
Natchnienie mnie wzięło i zacząłem liczyć gadżety w kamperze :shock:
Jeszcze do tej pory nie oglądałem tv teraz szokuje innych kolorem anteny,, na razie,,
Garaż żeby duży, lodówka wielka antena najlepiej podświetlana nie wiem po co ale mam lifepo4 dobrze żeby 600 bo klima uciągnie dłużej dcdc x2 po 50A szybko ładować expres i K.. KUBEŁ na łeb se chyba jeszcze kupię a to jedna 10 możliwość :haha:
Co by nie mówić cieszy :haha:
:spoko

Komplecik - 2025-11-09, 09:53

Pochwalcie mnie chociaż albo zgańcie :szeroki_usmiech
AMIGO - 2025-11-09, 12:18

Komplecik napisał/a:
Pochwalcie mnie chociaż albo zgańcie :szeroki_usmiech

Obserwując sobie CT całkowicie obiektywnie muszę stwierdzić, że co co i rusz ktoś Cię Robercie chwali bo jest za co, a czasem też nawet zgani - na szczęście w przyjacielskich żartach :diabelski_usmiech
Dobrze żeś napisał że to podświetlana antena, a nie np. aureola za zasługi dla CT :spoko :hello :haha:
Rację masz przenajświętszą wymieniając wszelkie udogodnienia i zachcianki upakowane w obecnych, tych nieco bardziej wypasionych kamperach. Postęp idzie i nic tego nie zatrzyma, to co kiedyś było luksusem teraz jest standardem. Łatwiej wymienić czego w ,,pospolitym'' kamperze dzisiaj nie ma, niż to co jest. Często np. czytanie ogłoszenia może zmęczyć, gdy się chce przebrnąć przez spis wyposażenia zawartego na pokładzie zdawać by się mogło zwykłego, często już leciwego kampera :bajer :shock:
Tym bardziej w nowych, gdzie inżynierowie, technicy, teoretycy, praktycy, ekonomiści, importerzy, dealerzy i całe sztaby innych specjalistów usilnie pracują nad drążeniem portfeli, spełnieniem zachcianek, zdobyciem rynku i skasowaniem konkurencji.
Niewątpliwie ,,winę'' za ten postęp i rozwój ponoszą również tacy ludzie ja Ty i Tobie podobni ambitni wynalazcy, którzy nie zadowalają się wyposażeniem z desek i tym co jest już dobre, lecz szukają, wynajdują i montują jeszcze lepsze, wyznaczając tym samym nowe trendy i ciągle podnosząc branżową poprzeczkę.

Chciałeś, to masz :ok :haha: :aniolek :pifko

Ps. ...a Ryżolandia zbiera i sprzedaje śmietankę, którą cały świat jej na tacy podaje :bigok

Darson - 2025-11-09, 14:59

SlawekEwa,
Cytat:
prysznica ?
sądzisz, że to wielki problem ? :mrgreen:
mischka,
Cytat:
maszynką na gaz mnie znokautowałeś
całe szczęście, że tylko w przenośni :bukiet:
Ostatnio spokojniej się zrobiło :spoko

Pan ciekawie mówi o unijnych przepisach, ograniczających wagę kamperow, przy okazji prezentując "ciężkiego chińczyka"

SlawekEwa - 2025-11-09, 15:07

Darson napisał/a:
sądzisz, że to wielki problem ?

dla mnie tak, a dla Ciebie ? :chytry

Komplecik - 2025-11-09, 22:22

SlawekEwa napisał/a:
Darson napisał/a:

Eście poszaleli uf nie ogarniam tego :haha:
:spoko

Darson - 2025-11-09, 22:58

SlawekEwa napisał/a:
Darson napisał/a:

W domyśle "dorobić prysznic" 😉😁
A Pan ma od razu " brudne myśli" Panie Sławku 😉
Znając pomysłowość i zaradność rodaków, to żaden problem.
Na pewno coś wytną, odleją brodzik z żywicy, wstawią do kibla, podciągną instalację i gotowe :bigok

SlawekEwa - 2025-11-10, 16:47

Darson napisał/a:
A Pan ma od razu " brudne myśli" Panie Sławku

Jednak widać Twoją absencję zlotową i brak inicjacji kamperowej :haha: :kamp :dyskusja: :lovban: :gra: :band: