|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Chorwacja - Szukam mini kempingów w Chorwacji.
samotny wilk - 2021-06-08, 13:21 Temat postu: Szukam mini kempingów w Chorwacji. Szukam mini kempingów w Chorwacji.
Najlepiej małych, rodzinnych o pojemności max 200 osób. Dobrze by było, aby były one w cenie do 20-25 E za 2 osoby/dzień.
Rezerwacyjne strony internetowe Chorwacji przejrzałem. Takich kempingów jest jak na lekarstwo. Cen w br. poszły mocno w górę. Po porównaniu z Grecją tu w Chorwacji ceny za kempingi są ok. 30-40 % wyższe. Tak mi się wydaje.
Trochę szkoda, że Peloponez jest aż tak daleko?
Nie szukam luksusów. Interesuje mnie podstawowe wyposażenie kempingowe. Ewentualnie jeden basen pływacki możne być.
Szukam kempingów położonych wzdłuż linii morza, tak na południe max do wyspy Hvar. Jeżeli odległość do morza wyniesie nawet 1-1,5 km to nic się nie stanie. Przecież nie muszę dwoma kolami stać w morzu.
Z pewnością nie szukam ogromnych camping resortów, które mogą pomieścić nawet kilka tysięcy osób (np. Polari - 6000 os., Park Umag - > 8000 os., Laterna Premium Camping Resort - > 8700 os. itp.). Takie giganty z dziesiątkami basenów, zjeżdżalni, z parkami rozrywki nie są dla mnie. Nawet na siłę nikt tam mnie nie zagoni.
Może ktoś z Was był na takim mini kempingu i może go polecić? Z tego co przejrzałem to wiele małych kempingów nie ma swoich cenników, ani własnej strony internetowej.
Wstępną robotę już zrobiłem:
- kolorem granatowym oznaczyłem kempingi na których kiedyś już byłem. Są ok i być może ponownie je odwiedzę? To: Opatija, Camp Porat i Camping Nin,
- kolorem czerwonym oznaczyłem kempingi, które mogą spełniać moje oczekiwania. Ale jest to tylko internetowy ogląd,
- kolorem zielonym oznaczyłem kempingi z grupy "rezerwa", gdyby ww. kolory zawiodły,
- ten 1 oznaczony kolorem żółtym to odwód strategiczny, bo położony jest na wyspie. Raczej do niego nie dotrę, ale nich mu będzie.
Zatem, może Ktoś, coś?
Ale, tylko obiekty, na których już byliście i z czystym sumieniem możecie je polecić.
Przełączam się w stan oczekiwania, ale nadal szukam.
JanusS - 2021-06-08, 14:13
Jakbyś zrobił tak by się mapa otwierała bezpośrednio w aktywnym Google Maps to byłbym zobowiązany. Tak jak jest - to tylko można bardzo przybliżony namiar na kemping wziąć.
samotny wilk - 2021-06-08, 18:51
Przed chwilą ktoś popełnił wpis sugerujący kempingi przy linii morza w m. Biograd na Moru. Po chwili wpis zniknął. Nawet nie zdążyłem zapisać nicka. Ale miejscowość, chyba zapamiętałem - Radzymin. Z sugerowanych kempingów w tej lokalizacji naniosłem na swoja mapę niewielki, rodzinny kemping o nazwie Kamp Bakija. Cenę mają dobrą - 210 Kn=126 zł/2 os/noc. Na swojej str internetowej podają adres e-mailowy. Będę wcześniej rezerwował, o ile będzie mi po drodze.
Dzięki "nieznajomy", ale pomocny człeku z Radzymina.
rjas - 2021-06-08, 18:58
Co prawda nie pomogę za bardzo, ale słyszałem już kilka razy o czymś w rodzaju mikro kempingów w Chorwacji, tzn. miejsca koło domu na kilka kamperów. Mogą to być 2, a może to być i 5 kamperów. Podobno mają na ogrodzeniu napisane, że "autokemp" ale tego raczej nie da się rezerwować. Tylko z marszu. Może na cro.pl znajdziesz jakieś info.
Socale - 2021-06-08, 18:58
Samotniku, od Zadaru w dół te na których byłem:
1. Punta: https://www.google.pl/map...m/data=!3m1!1e3 zacieniony, troszkę ciasny dla 7,5m kampera, blisko wody. W okolicy sporo innych podobnych kempingów. Do dużego marketu Spar około 2km.
2. Cvita: https://www.google.pl/map...m/data=!3m1!1e3 Wspaniały kemping na 10-12 kamperów, zacieniony starymi drzewami oliwkowymi, wyjazd z podwórka prosto do wody. Właścicielka Mara kocha Polaków, 20m obok podobny o nazwie Bośana, skromniejszy ale i tańszy. Do marketu Konzum jakieś 700m.
3. Kilka kempingów w Drage: https://www.google.pl/map...m/data=!3m1!1e3 po sąsiedzku, trochę mało cienia, ale ponoć już mają tam elektryczność. Gdy my tam byliśmy, nie było ani prądu ani marketu. Każdy z nich niewielki, ale w gromadzie sąsiedzkiej kilkaset kamperów by wlazło.
4. Kamp Delfin i sąsiednie: https://www.google.pl/map...m/data=!3m1!1e3
Drugi link: https://www.google.pl/map...!7i13312!8i6656
Delfin w 2/3 bardzo mocno zacieniony wysokimi liściastymi. Około 20 kamperów. Z widokiem na wyspę Brać. Sympatyczny, ale trzeba ustawiać się jak najbliżej wody=jak najdalej od drogi bo dociera hałas. Rowerem do Omiś i dobrodziejstw 5 minut.
Na stałym lądzie rzadko są kempingi oddalone od wody bo zaraz za plecami są góry.
5. Jeszcze Istria wschodnia, Mościenicka Draga, autokamp Draga: https://www.google.pl/map...m/data=!3m1!1e3 Bardzo sympatyczny kemping, sporo cienia, dyskrecja, trudno określić ile kamperów by wlazło. Do ciasnej plaży około 500m. Tuż przed plażą Konzum.
Drugi link na sąsiedni prywatny kemping po drugiej stronie tej samej ulicy: https://www.google.pl/map...!7i13312!8i6656 jest taki jakby go nie było, totalny brak zgiełku, położony nieco bliżej fantastycznie krystalicznej wody. Jak pisałem troszkę ciasna plaża, ale ta woda warta była wówczas wskoczenia do niej.
Mam jeszcze sporą ofertę wyspiarską, ale tych raczej unikasz.
samotny wilk - 2021-06-08, 20:01
Socale, Dzięki za namiary. Coś tam se wybrałem. Ale, jest ich sporo i będę jeszcze precyzyjnie szukał we wskazanych przez Ciebie rejonach.
Z namiarami do niektórych jest raczej krucho np. do Cvita poza adresem nie ma nic. Wjazd "na pewniaka", bez wcześniejszej rezerwacji do takiego kampu może być rozczarowujący. Nie chcę być mocno zdziwiony i odbić się od furtki. Tym razem sam nie jadę, to już nie poszaleję. I dodatkowo, prawdopodobnie będzie to w najwyższym sezonie - w sierpniu. Wiem, to nie jest dobry miesiąc na gorącą Chorwację. Ale, jaki ja mam wybór? Córka rządzi.
Do Camp "Punta" i Camping Delfin mamy oprócz adresu nr telefonu. To już coś. Opinie w Google Maps w zasadzie są pozytywne. Trzeba brać.
Trochę szkoda, że te miejsca nie mają swoich stron www z cennikami?
A z wysp zaznaczyłem 2 lokalizacje na Pagu, w których już byłem przed laty. Wtedy to był b.dobry wybór. Wystarczy.
Twoje lokalizacje oznaczyłem kolorem brązowym.
Jeszcze raz dzięki za sugestie.
samotny wilk - 2021-06-08, 20:25
rjas napisał/a: | Co prawda nie pomogę za bardzo, ale słyszałem już kilka razy o czymś w rodzaju mikro kempingów w Chorwacji, tzn. miejsca koło domu na kilka kamperów. Mogą to być 2, a może to być i 5 kamperów. Podobno mają na ogrodzeniu napisane, że "autokemp" ale tego raczej nie da się rezerwować. Tylko z marszu. |
To prawda. Wiem o tym, bo już przed laty byłem w Chorwacji. Teraz chcę jechać "na pewniaka", a nie kluczyć od domu do domu w poszukiwaniu noclegu. Nie jadę sam. Zatem, szukam miejsc z namiarami do nich: strona www, czy adres e-mailowy, czy telefon. Sama lokalizacja to za mało. Niestety, ale w internecie jest sporo takich miejsc, ale bez danych kontaktowych. Z takich miejsc ja rezygnuję. Co by mi córka wtedy powiedziała? Pewnie od takiego kluczenia dostałbym ksywkę klucznik z Chorwacji. Po co mi to?
Socale - 2021-06-08, 20:40
samotny wilk napisał/a: |
...
do Cvita poza adresem nie ma nic. Wjazd "na pewniaka", bez wcześniejszej rezerwacji do takiego kampu może być rozczarowujący.
... |
Mam do dziś w swoich kontaktach. Cvita, pani Mara +385 98 489 615 lub odbierze jej mąż.
Istotnie warto zadzwonić i zapytać o dostępność, my 2 razy wjechaliśmy do niej w ciemno.
Za pierwszym razem na 2 tygodnie, lecz międzyczasie na prośbę Mary była jedna zmiana parceli na naszą korzyść, to w wyniku rezerwacji. W zamian, na odjezdne Ewa otrzymała dużą (1,5l) karafkę ich własnej oliwy
Drugim razem dojechałem pod bramę i znając ich zasady rezerwowania wszedłem na kemping i wjechałem na miejsce gdzie nie było tabliczki z imieniem i datą przybycia, to było w drodze powrotnej i tylko na 3 dni.
Znajdziesz ich na FB i jakieś zdjęcia w necie też.
Dzięki za piwko.
samotny wilk - 2021-06-08, 20:47
Socale napisał/a: | Mam do dziś w swoich kontaktach. Cvita, pani Mara +385 98 489 615 | Znowu pomogłeś. Duży rośnij.
Socale - 2021-06-08, 21:23
Cała przyjemność po mojej stronie
Pytaj jakby co.
mwilcz - 2021-06-15, 12:41
samotny wilk-u, szukam podobnie jak TY, wyjeżdżam 9 lipca, tylko do Istrii, Wielka prośba , jakbyś miał i byś chciał to podeślij namiary na fajne miejsca.
Ja szukam i jak znajdę to się odwdzięczę PZDR
jarsta0001 - 2021-06-15, 23:16 Temat postu: camping Chorwacja Widzę że jednak wyspy bierzesz pod uwagę, w takim razie jest nowy bodajże od 3 lat camp UGLIAN na wyspie i tak się nazywa. Ma stronę internetową. Byłem w lipcu poprzedniego roku i mogę polecić. Z ciekawostek w cenie dostaliśmy rowery do dyspozycji a ceny były w tym budżecie który określiłeś (od 20 do 35 euro). Można też coś wynegocjować. Jest basen. Natomiast ciekawostka kolejna taka że jest spory ogródek warzywny z którego można nieodpłatnie korzystać. Trochę zjeździłem wyspę i byłem na paru małych kampingach i ceny były w granicach 18-25 euro. Wszystkich nazw nie pamiętam ale jak będziesz zainteresowany wyspą to Ci poszukam.
Fordek - 2021-06-16, 00:08
Samotny Wilku
Jeden z tańszych w okresie letnim to
http://www.autokamp-maslina.com/
16 euro + podatek 2 euro jak z rachunkiem
salek - 2021-06-16, 08:17
Ja jeszcze dorzucę Kamp Čiste - u Mladena.
https://goo.gl/maps/Vctv3kWmXTEAU4M29
Są tam 3 kempingi tuż obok siebie, ale najmniejszy i wg nas najlepszy jest ten od Mladena. Ostatni po prawej jadąc w kierunku Drvenika. Mladen mówi dobrze po polsku - tel. +385981978945. Żona Mladena bardzo dobrze gotuje
My startujemy 2.07 i w przeciągu 2 tygodni najprawdopodobniej wstąpimy na 2-3 noce na Kamp Ciste.
Ducaciak - 2021-06-16, 20:12
My startujemy 25 i jedziemy właśnie do Mladena mam nadzieję że Corona go oszczędziła.
samotny wilk - 2021-06-17, 12:34
jarsta0001, Dzięki za polecenie tej wyspy. Namierzyłem tam 2 interesujące kempingi: Camping Ugljan - Resort i Camping Coto Ugljan. Ponieważ ten pierwszy ma w nazwie słowo "Resort" od razu go odrzuciłem. Resorty to nie mój klimat. Ale, dodałem go na mapę, jako rezerwa.
Za to ten drugi w pełni spełnia moje skromne oczekiwania. Zatem, nadałem mu czerwony kolor. Mój ci on.
Z podziękowaniem
samotny wilk - 2021-06-17, 12:41
Fordek, dodałem go do mapy. Jest całkiem niezły.
Z podziękowaniem
samotny wilk - 2021-06-17, 13:21
salek, ten camp wygląda interesująco. Dosypałem go do mapy.
Z podziękowaniem
samotny wilk - 2021-06-17, 13:28
Moja mapka nieźle się rozrosła. Oczywiście dzięki Wam. Ale, robotę wstępną najpierw zrobiłem sam. Wtedy łatwiej prosić o kolejne podpowiedzi.
Wszystkim podpowiadaczom serdeczne dzięki.
samotny wilk - 2021-06-27, 18:34
Aż 3 dni wytrwałem na campingu Opatija w Icici. W zasadzie obiekt się prawie nie zmienił od ponad 10 lat, kiedy byłem tam ostatnio. Zmodernizowano jedynie sanitariaty i łazienki. Wszystko lśni. Ale, nadal brakuje ciepłej wody pod natryskami. Jest tylko w kranach nad umywalkami. Dobre i to. Woda w morzu była zimna, jak w Bałtyku. Nie po to jechałem tyle km, aby się nie kąpać?
Uciekłem na południe. Po drodze sprawdzałem zaplanowane obiekty. Tam też woda była chłodna. I tak doleciałem do Pagu. Tu przynajmniej temperatura wody jest znośna, ale nie bardzo ciepła. Z 1/2 godziny da się wytrzymać.
Ceny w Chorwie są o wiele wyższe niż w RP. Wszystkie browary > 10 kun. Chleb, jak bułka 5-6 zł. Pomidory od 10 kun.
Campingi są wypełnione, tak w ok. 30-40%. Może w lipcu i sierpniu będzie inaczej.
Deszczu brak. Słońce pali żywym ogniem.
andi at - 2021-06-27, 23:40
To jest fajne
https://www.caramaps.com/...56557096014&z=9
samotny wilk - 2021-06-28, 09:35
andi at, Dzięki,.
samotny wilk - 2021-06-28, 09:41
andi at, Dzięki, ten link do caramaps pamiętam. Podawałeś go kiedyś po raz 1 w temacie Portugalia.
Ja już swój plan, nawet z naddatkiem mam. Teraz tu na miejscu nie ma czasu na ślęczenie nad malutkim ekranem smartfona w poszukiwaniu campingów. Wzrok też wnosi już jakieś ograniczenia. Plan zawsze robię w domu na domowym PC. Teraz fruwam se od campu do campu i sprawdzam na 1 miejscu temperaturę wody w morzu. Robię to jak zwykle palcem. Jak jest zimna to uciekam dalej na południe. Tu na wyspie Pag woda jest już znośna. Do plaży mam ok. 200 m. Tylko cienia brak.
Generalnie powiem tak: Chorwacja mnie nie zachwyca w br. Jest jak jest. Kiedyś ponad 10 lat temu było jakoś inaczej, fajniej. A może mnie się tylko tak wydaje.
Co by nie powiedzieć: co Grecja to Grecja.
samotny wilk - 2021-07-08, 14:11
Jeszcze kilka fotek z Campingu Opatija w Ičići na Istrii.
To tylko donos , a nie polecenie campingu. Niech każdy sam podejmuje własną decyzję. Żeby potem nie było.
Mnie to miejsce trochę rozczarowało:
- w morzu w czerwcu woda była zimna, niczym w Bałtyku,
- camping nie czarował przesadnym porządkiem i ładem,
- brak ciepłej wody pod natryskami,
- w pobliskiej okolicy (przy pobliskiej Plažy Ičići) był tylko 1 sklep, chyba KONZUM. Jednak był dobrze zaopatrzony,
- w recepcji można płacić kartą płatniczą lub gotówką kn. Nie było możliwości płatności walutą Euro. Przydała się karta płatnicza Revolut.
LukF - 2021-07-08, 14:43
samotny wilk,
Fajna recenzja, pisz dalej
samotny wilk - 2021-07-08, 14:58
Jeszcze kilka fotek z pobliskich okolic Campingu Opatija w Ičići na Istrii. Plaża Ičići i porty.
Samych portów jest sporo. Najbliższy znajduje się na wysokości campingu. Maszerując deptakiem wzdłuż linii brzegowej morza napotkamy kolejne porty i niewielkie plaże. Wszystko byłoby ok, tylko ta wstrętnie zimna woda. Ale z tego co pamiętam, to podczas mojej 1 wizyty w tym miejscu (ponad 10 lat temu) też tak było.
Taka woda to jeden wielki plus: piwo się szybko schładza.
samotny wilk - 2021-07-08, 16:04
Jeszcze kilka fotek z pobliskich okolic Campingu Opatija w Ičići na Istrii. Deptak wzdłuż linii brzegowej morza.
samotny wilk - 2021-07-08, 16:17
C.d. fotek z pobliskich okolic Campingu Opatija w Ičići na Istrii. Deptak wzdłuż linii brzegowej morza.
Generalnie w czerwcu żadnego tłoku na deptaku nie było. Czasem zaplątali się tam jacyś rowerzyści. Acz, nie powinni, bo to jest ludzka ścieżka spacerowa, a nie jakaś tam rowerowa.
Na 3 dni pobytowe maszerowałem 2 razy. W końcu ile można maszerować?
samotny wilk - 2021-07-08, 17:22
W poszukiwaniu cieplejszej wody wyruszałem na południe Chorwacji.
Po drodze odwiedzałem kilka campów, tych z mojego planu i innych napotkanych przy drodze. Nie wszędzie pstrykałem fotki i robiłem jakieś notatki. Nie zawsze warto było.
Na 1 nockę przycupnąłem na Camp Ujča.
https://camp-ujca.com
Camp niewielki, kameralny z dostępem do małej zatoczki. Tak małej, że aż za małej.
Cena jest zależna od położenia parceli na której się ustawiamy. Zasada jest prosta: im bliżej morza, tym drożej.
Parcele są położone tarasowo i schodzą w dół w kierunku morza. W zasadzie większość z nich nadaje się tylko dla małych aut. Nie wiem, jak można tam wjechać, a potem zawrócić, aby wyjechać - autem z cepką?
Na miejscu jest szkółka nurkowania.
Do najbliższego sklepu i bankomatu w m. Senj mamy odległość ok. 4.5 km. To spora przeszkoda.
Niestety, ale i tu woda w morzu była zimna. Nikt się nie kąpał.
Camp znajduje się przy samej drodze D8. Czy w nocy było cicho nie pamiętam, bo spałem.
Moim zdaniem jest to dobre miejsce, ale tylko na 1-2 dniowy wypoczynek w dalszej drodze.
Socale - 2021-07-08, 21:59
Dziękuję.
Poznałem kawałek Twojej przygody, ja jeszcze muszę być cierpliwy zanim ruszę w podobnym kierunku. Planuję urlop od 21 sierpnia.
Tymczasem za narobienie apetytu i na jego zaspokojenie:
samotny wilk - 2021-07-08, 22:55
Socale, to jeszcze nie koniec mojego wyjazdu do Chorwacji. W miarę wolnego czasu i weny wklepię jeszcze kolorowe focie z krótkimi opisami miejsc, które nawiedziłem.
Może będą to 2, albo 3 takowe lokalizacje. Zobaczymy?
Kiedyś więcej pisałem. Teraz, chyba z lenistwa i wygody jest więcej foci, a opisy są skromne, a nawet skąpe. Przecież i tak wszystko widać.
samotny wilk - 2021-07-09, 09:19
W poszukiwaniu cieplejszej wody znowu wyruszyłem na południe Chorwacji.
Po drodze odwiedzałem kilka campów, ale wszystkie mi nie pasowały. Przy drodze E 65 były zbyt hałaśliwe.
I tak oto dojechałem na swoje, stare śmieci (te sprzed ponad 10 lat). To była wyspa Pag, a na niej camp PORAT. Sam camp sporo się zmienił. Większość obszaru campu zajmują domki i na stałe zabudowane przyczepy campingowe. Dla pozostałych turystów pozostała właściwie jedna alejka z parcelami po jej obu stronach. Ale tłoku tam nie było żadnego. Prawie wszystkie parcele były puste.
Całkowicie wyremontowano WC i natryski. Wszystko lśni czystością. Woda ciepła zarówno w kranach nad umywalkami, jak i pod natryskami była 24/24 h. Pkt zmywania naczyń nadal znajduje się na zewnątrz budynku. Nie ma tam ciepłej wody. Nie stanowi to jednak żadnego problemu.
W pobliżu parceli znajdują się słupki z napięciem 230 V oraz krany z wodą. Nie możliwości niewnoszenia opłaty za energie elektryczną, nawet jeżeli z niej nie korzystamy. Ta opłata jest na stałe wliczona w cenę parceli.
Do portu may zaledwie ok. 100 m.
Do plaży z palmami odległość wynosi ok. 300 m. Niestety, plaża w zasadzie jest pozbawiona cienia. Brak jakichkolwiek zadaszeń. Przy plaży rośnie kilka palm. Dają one nieco cienia. Zazwyczaj te zacienione miejsca przy palmach są zajmowanie na zasadzie: kto pierwszy ten lepszy.
Recepcja campu pracuje od 8:00 do 23:00. Natomiast brama wjazdowa jest otwierana o godzinie 7:00. Kto się spóźni ten stoi na ulicy, albo w pobliskim porcie.
Uważam, że ceny na tym campie nie należą do niskich, w stosunku do bardzo skromnej oferty obiektu. Czystością obiekt też nie grzeszy.
Camp usytuowany jest przy samej wiejskiej, ale dość ruchliwej drodze. Zaraz przy obiekcie działa min. do 23-24-ej hałaśliwy mini park rozrywki.
We wsi znajduje się jedyny ATM przy plaży Mali Dubrovnik (ok. 300 m od campu).
W okolicy znajduje się kilka restauracji i lodziarnia. Jest i poczta.
Kiedyś w pobliżu campu był sklep spożywczy. Został zamknięty. Teraz do sklepu Konzum musimy pedałować do samego centrum wsi Povljana, jakiś kilometr.
W samej wsi trudno napotkać normalny, "ludzki"dom lokalsa. Wszędzie widzimy szyldy Apartmani i apartmani i tak bez końca. Oczywiście, od mojej ostatniej wizyty w tym miejscu nabudowano wiele, wiele nowych apartmani. Trwają budowy kolejnych. Dominuje komercja. Ta wieś zupełnie nie wygląda już jak wieś.
Temperatura wody w morzu była tu znacznie wyższa. Dało się wytrzymać z 1/2 godziny. Dobre i to.
Właściwie to poza jedną zatoczką w okolicy nie ma żadnych atrakcji.
Za pobyt na campie płacimy: kartą lub gotówką do wyboru kn lub Euro. U mnie znowu sprawdziła się karta Revolut.
LukF - 2021-07-09, 10:00
samotny wilk,
Świetnie się czyta i ogląda Twoją relację. Bardzo dziękuję
samotny wilk - 2021-07-09, 14:01
Okolice Camp Porat. Plaža Mali Dubrovnik. Aż 300 m od campingu.
samotny wilk - 2021-07-09, 14:40
Okolice Camp Porat. Deptak nadmorski w kierunku Plažy Mali Dubrovnik.
Wszystkie plaże w tej miejscowości są kamieniste. Woda zawsze jest czysta jak kryształ. Roślinności morskiej brak. Jeżowców i innych meduz też brak. Nie wiem jak jest poza wygrodzoną plażą?
Okoliczne górki są niskie, ale urocze. Na Pagu z drzewami jest krucho. Jest to raczej łysa wyspa. Dobrze, że camp był położony w starym sosnowym lasku. Ale, spore szkody robiła ociekająca z drzew żywica.
andi at - 2021-07-16, 22:07
Gonie cię haha
Granica Austria -Słowenia wineta i jazda dalej .Nie było kontroli
Słowenia -Chorwacja tu korek na 2 km .Tylko dowód sprawdzała w komputerze
Nocuje przy McCafe do Splitu jeszcze 400 km .Jadę na Bol haha takie plany
samotny wilk - 2021-07-17, 15:18
andi at napisał/a: | Gonie cię haha
|
Nie wiem, czy mnie dogonisz? Kiedyś był taki film i plakat: "Goń mnie, aż cię złapię".
Możesz mnie dogonić jedynie w Stolicy. Ja już od dawna jestem w domu. Po drodze zajechałem na słowackie, niby termy Oravice. Potem pognałem do starych, dobrych Sromowców Niżnych (pole namiotowe u strażaków).
Mnie w br. Chorwacja zupełnie rozczarowała. Kiedyś przed laty było zupełnie inaczej. Zatem skróciłem pobyt i wróciłem.
Ale, w Twoim przypadku pewnie będzie zupełnie inaczej.
Udanego pobytu w Chorwacji.
LukF - 2021-07-17, 16:07
samotny wilk,
Trzy tygodnie temu byłem u strażaków na kempingu. Klimat jest.
Czemu Cię CRO rozczarowała? Pytam bo jeżdżę tam co roku lecz w tym zrezygnowałem i jesteśmy na objazdówce PL.
Relacja i recenzje Twoje były super. Takiego spojrzenia brakuje mi na tym forum. Jak już ktoś gdzieś pojedzie to rozpływa się w zachwytach. O felerach cisza.
andi at - 2021-07-17, 22:54
A ja obecnie tu https://www.google.com/ma...35!4d16.6305174
salek - 2021-07-21, 10:35
Wróciliśmy z dwutygodniowych wojaży i mogę coś pododawać. Na pierwszy rzut camping/stellplatz/odmoriste w mało znanym rejonie Chorwacji - Slavonja. Park Przyrody PAPUK. Dla nas fajne miejsce do zobaczenia "na powrocie". Koszt pobytu 161 kun dla naszego kampera i rodziny 2+2. Na miejscu sanitariaty, prysznice, serwis, na "parcelach" słupki z prądem i wodą. Wypas.
https://goo.gl/maps/X6mCrN5KytFm1Rs16
Z kempingu można przejechać utwardzoną (!) półgórską drogą do Jankovac, gdzie przejdziecie sobie trasą ok. 2km (ścieżki, kładeczki, schodeczki) oraz zjecie dobrego pstrąga w Planinarskim Domu. Zdjęcia poniżej.
salek - 2021-07-21, 10:57
Wyspa Mljet - Autokamp Marina - https://goo.gl/maps/fss8szEqdVxfuNkt7
Uwaga: raczej dla Buskamperów - nasz Globe to chyba max co tam kiedykolwiek wjechało, a i tak drzewa oliwne porysowały mi trochę bok
Kamping bardzo mały, prowadzony przez uroczą panią z dużymi stopami tani jak na wyspę i Chorwację - ok. 40€/dobę. W sumie jeden z dwóch kempingów znalezionych przez nas na Mljecie - do drugiego nie jechaliśmy bo jak się nam udało wbić na ten to już się nie ruszaliśmy. Zejście do plaży jest, ale dość długie i strome, za to zatoczka jak z piratów z karaibów.
Na sam Mljet wjechaliśmy tylko po to, żeby pojeździć rowerami w Parku Narodowym wokół słonych jezior. Byliśmy tam w sumie chyba dobę i nie była to tania impreza - bo prom w jedną stronę 390kun. Niemniej jednak nie żałujemy, bo widoki w Parku Narodowym obłędnę. Jedzenie w okolicznej miejscowości Pomena również
|
|