|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - MotoSportVan - BOXER 3.0 L4H3 - 2+1_2
tecmax - 2022-12-23, 16:46 Temat postu: MotoSportVan - BOXER 3.0 L4H3 - 2+1_2 Cześć
No to starujemy, baza zakupiona pod choinkę czyli dziś!
Boxer 3.0 L4H3
przebieg 266000km !!!
Klima
webasto
kamera cofania
pozostałości po pneumatyce +1dodatkowe pióro
Założenia 2+1 do spania 2+2 do jazdy
Van z przeznaczeniem na rodzinne wyjazdy z żoną i młodym, oraz na wyjazdy na tory motocyklowe w całej europie
w związku z tym że na motocykl potrzebuje ok 2,2-2,25 garażu, będę budował w układzie podobnym jak nasza rodzima produkcja AffinitiCamper. układ kuchnia/szafki zaplanuję trochę inaczej ale łazienka i garaż/łóżko jak w affiniti
Dziś tylko chwlipost!!
w kolejnych postach napiszę co wymyśliłem, z czego będę budował, oraz jakie rozwiązania chcę zastosować, będę wdzięcznyza wszelkie sugestie i porady. Motocykl to waga ok 180kg (nie będzie jeździł na każda wyprawę) więc zabudowę muszę zrobić megalekką żeby się mieścić w DMC.
Robert-4 - 2022-12-23, 20:00
Gratulacje i powodzenia w realizacji
Robertunio - 2022-12-23, 22:07
Witamy 🤝,
Jaka jest aktualna waga auta ?
tecmax - 2022-12-23, 23:15
Robertunio napisał/a: | Witamy 🤝,
Jaka jest aktualna waga auta ? |
Według kwitów mam 1285kg ładowności, a rzeczywiście ? Nie wiem, dziś kupiłem jeszcze nie ważyłem auta.
KASZUB - 2022-12-25, 08:20
Hej. Body do roboty bardzo ładne. Silnik super choć to ssak jak ci nogą za mocno opadnie. Napewno pali więcej niż 2.3.
Marzył mi się taki od zawsze. Jednak dosyć dużo jeździmy i różnica w spalaniu mogła by boleć.
Będzie ważył po wywaleniu grodzi pewnie z 2250 jak mówią kwity. Więc zabudowa musi być lekka żeby wozić 3 osoby i moto.
Jeszcze nie ważyłem mojego po zabudowie. Już byś wiedział na co możesz liczyć przy zabudowie bez oszczędzania się z wagą
Ja buduje pod dwie osoby.
Odpada fotel z tyłu a to w wypadku 2 osobowego pewnie z 50kg.
Będziesz musiał dobrze kombinować. A sklejki lekkie drogie teraz jak ujjj. Laminowane to już w ogóle kosmos cenowy.
Życzę powodzenia i będę obserwował.
SlawekEwa - 2022-12-25, 11:42
KASZUB napisał/a: | Silnik super choć to ssak jak ci nogą za mocno opadnie. Napewno pali więcej niż 2.3 |
Miałem kiedyś Golfa III 2,0 B GTI , kolega miał Golfa 1,6 B - przy 130-140km/h nie mógł pojąć dlaczego jego pali więcej
Teraz jest podobnie - jadąc 3,0 - ok 120km/h kręcę 2000obr/min, 2,3 ma 2500. /prędkości licznikowe/
kimtop - 2022-12-25, 12:21
KASZUB napisał/a: | Napewno pali więcej niż 2.3. |
Mam Jumpera 3.0 i Ducato 2,3.Jumper spala mniej
KASZUB - 2022-12-25, 14:08
A to mnie zaskoczyliście. Bo również od użytkowników słyszałem inaczej. Ale co auto I wlasciciel inna historia.
Darek Szczecin - 2022-12-26, 16:52
tecmax napisał/a: | Robertunio napisał/a: | Witamy 🤝,
Jaka jest aktualna waga auta ? |
Według kwitów mam 1285kg ładowności, a rzeczywiście ? Nie wiem, dziś kupiłem jeszcze nie ważyłem auta. |
Wg. moich wyników ważenia Jumper 3.0 L4H2 bez grodzi 2350kg.
Jumper 3.0 L4h3 bez grodzi 2420kg .
paliwa było jak dobrze pamiętam w obydwu przypadkach około 1/2 zbiornika.
Ale innym wychodziło mniej
Ja taki mało optymistyczny jestem, aaa i jeszcze mi 3.0 zawsze chlają tak samo 90km/h - 9 litrów 120km/h 12l
reaven22 - 2022-12-26, 21:43
L4h3 2,3 ważył na pusto 2350, bez grodzi i bez podłogi na pace, z pełnym zbiornikiem.
Spalanie to ile jedziesz tyle pali 80-8 110-11 140 - 15l i inaczej nie wychodzi choćby czary odprawiał.
Zacne auto. . loguje się do obserwacji.
tecmax - 2022-12-29, 18:34
Rozpoczeliśmy odszczurzanie
odkręciłem boczki i zerwałem podłogę
Ściany w stanie idealnym
wydawało się że podłoga będzie w gorszym stanie, ale w DE auto woziło uwaga PALMY i inne juki
pod płytą podłogową masa ziemi, mam wrażenie że to właśnie dzięki niej podłoga jest w dobrym stanie. ziemia jakby tłusta-egzotyczna, mocno przyklejona do podłogi, trzeba było skrobać.
Jest kilka powierzchownych miejsc skorodowanych, ale na prawdę jestem zadowolony.
odzyskałem również kilka listew do mocowania oraz kilka listew typu Airline - wykorzystam je później przy budowie vana!
pytanie do was: czym zabezpieczyć podłogę vana? podkład i farba okrętowa? coś innego?
w dalszej kolejności wjadą okna karoseryjne na prawe drzwi oraz na lewą stronę na przeciwko drzwi - bus nie będzie jeździł w zimę na narty, myślę że zwykłe okna będą OK, do tego dobrze wyglądają na aucie, jak będzie problem to wkleję dodatkowo poliwęglan, co o ty myślicie?
kilka fotek:
SlawekEwa - 2022-12-30, 09:57
tecmax napisał/a: | jak będzie problem to wkleję dodatkowo poliwęglan, co o ty myślicie? |
mam taki 5mm na drzwiach odsuwanych i robi robotę.
tecmax napisał/a: | odzyskałem również kilka listew do mocowania |
z tych listew zrobiłem rusztowanie pod łoże w poprzek busa.
decumanus - 2023-01-01, 10:12
Takie przemyślenia na temat okna dla tylnego pasażera - jakbyś się zastanawiał nad oknem otwieranym, to można kupić relatywnie tanio okno do wersji L1H1, jest krótsze o 20cm, ale jak się okazuje, fotele OKB, które na 80% założysz, są przesunięte do przodu (jest jedna pozycja ich montażu ze względu na wzmocnienie podłogi) i długie okno niepotrzebnie będzie ci przeszkadzać w ścianie łazienki.
powodzenia
R
ja bym tak dzis zrobil
ps. zerknalem na oferty i ...tanio to już było... ale wciąż to lepszy pomysł ze względu na ścianę łazienki
tecmax - 2023-01-01, 11:06
decumanus napisał/a: | Takie przemyślenia na temat okna dla tylnego pasażera - jakbyś się zastanawiał nad oknem otwieranym, to można kupić relatywnie tanio okno do wersji L1H1, jest krótsze o 20cm, ale jak się okazuje, fotele OKB, które na 80% założysz, są przesunięte do przodu (jest jedna pozycja ich montażu ze względu na wzmocnienie podłogi) i długie okno niepotrzebnie będzie ci przeszkadzać w ścianie łazienki.
powodzenia
R
ja bym tak dzis zrobil
ps. zerknalem na oferty i ...tanio to już było... ale wciąż to lepszy pomysł ze względu na ścianę łazienki |
Zerknij na układ łazienki z pierwszego postu. Będzie z tylu samochodu a nie jak u większości za siedzeniami drugiego rzędu, wiec nie będzie kolizji.
Rezygnuje z otwieranego na rzecz zwykłego karoseryjnego bo:
-podczas jazdy okna kamperowego nie otworze
- podczas postoju 90% czasu drzwi odsuwane będą otwarte
- będą okna dachowe które zapewnia wentylacje
- bo ładniej auto wyglada
- bo cena czyni cuda
tecmax - 2023-01-02, 14:46
Powoli do przodu, dziś zdemontowalem ścianę grodziowej
Zaczynam czyścić z rudej i przygotowywać do zapodkladowania podłogi
Zamowilem okna karoseryjne na lewa i prawą stronę
Zamowilem matę butylową
Wacham się (koszty) pomiędzy ociepleniem styrodurem a matą kauczukową co wątek na forum to inne podejście
Przymierzam się do zakupu dwóch foteli z obrotnicami sharan lub citroen C8 - jakieś opinie?
Podstawa fotele pasażera - przerabialiscie oryginalna ławkę? Kupowaliście dedykowaną podstawę pasażera ? A może pasuje taki sam jak jest pod fotelem kierowcy ??
decumanus - 2023-01-02, 20:43
tecmax napisał/a: |
Zerknij na układ łazienki z pierwszego postu. |
rzeczywiscie przeoczyłem...
Rezygnuje z otwieranego na rzecz zwykłego karoseryjnego bo:
-podczas jazdy okna kamperowego nie otworze
- podczas postoju 90% czasu drzwi odsuwane będą otwarte
- będą okna dachowe które zapewnia wentylacje
- bo ładniej auto wyglada
- bo cena czyni cuda |
ja właśnie o karoseryjnym pisze, tyle ze z tym przesuwnym okienkiem... bo przewiew na przestrzał się przydaje... I można uchylić podczas jazdy... od razu dziecko przestaje marudzić... Cena z 900-1100 w zależności od długości.
W hameryce maja fajne, takie z uchylnym dołem. Moża je u niemiaszków kupić, też za 1000 ale ojro... ale można je podczas deszczu uchylić.
R
Zbynek - 2023-01-03, 08:51
Przymierzam się do zakupu dwóch foteli z obrotnicami sharan lub citroen C8 - jakieś opinie?
Podstawa fotele pasażera - przerabialiscie oryginalna ławkę? Kupowaliście dedykowaną podstawę pasażera ? A może pasuje taki sam jak jest pod fotelem kierowcy ?? |
Ja mam fotele z Sharana, całkiem wygodne, jednak są trochę wyższe od seryjnych więc zależy ile masz wzrostu. Ja przy 176cm na początku czułem pewien dyskomfort, ale się przyzwyczaiłem i jest ok, ale niższe osoby mogą mieć z tym problem. Podstawę pod fotel pasażera kupiłem nową (tzn. używaną za 100zł), rozstawy śrub nie pasowały i dorabiałem blachy z otworami dopasowanymi zarówno do podstawy, jak i fotela. Do montażu kupiłem śruby o takiej twardości jakie były przy seryjnych fotelach (chyba 10.9). Mi się trafiły do kupienia fotele z anglika, więc teraz pasażer ma regulację odcinka lędźwiowego, no i obrót foteli jest w stronę zewnętrzną.
tecmax - 2023-01-07, 17:09
Cześć
Samochód przeszedł przegląd u mechanika, są jakieś dorobiazgi które będę usuwał przed sezonem. W jednym miejscu na progu wewnętrznym mała zgnizlozna. Do wycięcia, podwozie już kiedyś ktoś zabezpieczał ale wymaga poprawki. Generalnie jestem zadowolony. Można nwestować
Podłoga wewnątrz doczyszczona.odkurzona, jutro malowanie.
Pytanie o ocieplenie/izolację, wymyśliłem sobie takie warstwy:
- kawałki butylu dla akustyki
- 32mm maty kauczukowej bez Alu
- po całości 6mm kauczuku z Alu + łączenia na taśmie Alu - to jako warstwa ostatnia, z paroizolacją
Czyli łącznie będzie 38mm maty kauczukowej
Dobre rozwiązanie czy coś byście zmienili??
Podłoga to oczywiście kratownica + xps lub płyta pir
decumanus - 2023-01-07, 18:52
Pytanie o ocieplenie/izolację, wymyśliłem sobie takie warstwy:
- kawałki butylu dla akustyki
- 32mm maty kauczukowej bez Alu
- po całości 6mm kauczuku z Alu + łączenia na taśmie Alu - to jako warstwa ostatnia, z paroizolacją
Czyli łącznie będzie 38mm maty kauczukowej
Dobre rozwiązanie czy coś byście zmienili??
Podłoga to oczywiście kratownica + xps lub płyta pir |
Robiłem jesienia testy na sklejce: alubutylu, armacela i ...kawalka podlogi z vana (1 cm welny -jakakolwiek ona nie jest - z jakims poliestrowym filcem) w którą sprzedajacy zawinal zakupione na alle fotele do 159. I ... Podloga wygrała! Nie bez kozery samochody sa wygluszane takimi wlasnie matami. Zdaje sobie jednak sprawe ze na gola blache w kamperze to slaby pomysl. Ale jeśli rozważasz wiecej niz jedną warstwę armacela, to : najpierw polecialbym 5mm armacela na kleju w sprayu. Ten klej oryginalny z armacela to nic innego jak rozwodniony butapren, wiec odpusc. Potem bym wykleil 1cm albo 2 takiej maty wygluszajacej, tez na kleju w spraju a pot polecial po calosci kauczuki z alu. Ale alu nie jest elastyczne i najlepiejiec juz sciany wyprowadzone na plasko. Ważne zeby miesiąc materialy o roznej gestosci. Przenosza dzwiek o roznej amplitudzie wiec wzajemnie sie tłumią. Ja bym takie rozwiazanie przetestowal.
R
kamilo013 - 2023-01-07, 19:41
Fajny projekt, też chciałem mieć podobny układ zabudowy, ale to kobieta miała ostatnie słowo w tym temacie ;p Osobiście odnośnie mat z alu (w moim przypadku alufox) to chyba jakaś ściema jest, ponieważ podczas lutowania kabli ciepło z grotu (ok 10-20cm od alufoxa) roztopiło te aluminium bez żadnego problemu... Nie wiem czy już zastanawiałeś się nad wierzchnią warstwą podłogi, ale ze swojego przykładu polecę przemysłową wykładzinę pcv (wzorki może i słabe, ale mimo łażenia w butach po niej podczas ciągłej budowy nic się z tym nie dzieje. Kosztowała mnie ona chyba 500zł za ok 11-12mb i mam jeden kawałek, bez żadnych łączeń i innych tego typu utrudniaczy życia)
tecmax - 2023-01-12, 15:40
Cd…
Coś tam podlubalem, przyszły siedzenia od sharana z obrotnicami
Wycięte i wklejone 1 okno, drugie czeka w kolejce
Pomalowałem podłogę
Przywiozłem maty na izolację
Pytania:
- struktura kotwicza ławki OKB czy MotoBlend? Jeśli OKB to gdzie to kupić w normalnych pieniądzach? MotoBlend to koszt ok 2800.
- okna dachowe, wymyśliłem sobie maxxfan + zwykle 50x70 + małe lub grzybek w łazience, pytanie maxxfan z tylu w sypialni a duze z przodu czy odwrotnie ?? Wiem ze ro moja decyzja ale jakie są best practice ?
wlodo - 2023-01-12, 17:58
Cytat: | okna dachowe...jakie są best practice. |
Najpierw zmierz i zaplanuj panele, wtedy zobaczysz gdzie, ile i jakie dziury w dachu robić. Jak zaczniesz od okien to później będzie kłopot. Ja mam okno przesunięte do krawędzi dachu a nie na środku, ale dzięki temu zmieściły się dwa panele.
tecmax - 2023-01-12, 21:08
wlodo napisał/a: | Cytat: | okna dachowe...jakie są best practice. |
Najpierw zmierz i zaplanuj panele, wtedy zobaczysz gdzie, ile i jakie dziury w dachu robić. Jak zaczniesz od okien to później będzie kłopot. Ja mam okno przesunięte do krawędzi dachu a nie na środku, ale dzięki temu zmieściły się dwa panele. |
Słuszna uwaga, nie zastanawiałem się jeszcze nad mocą i wielkością paneli
generalnie na dziko to max 2-3 dni
ale
zakładając że przednie okno (obojętne czy to będzie wiatrak czy zwykłe okno) umieszczę mniejwiecej w miejscu do tego wyznaczonym w trojaczkach
ze względu że będzie układ francuski z łóżkiem i łazienka z tyłu to tylne okno i ewentualny grzybek do prysznica również będą skrajnie z tyłu to cały środek dachu pozostaje do dyspozycji.
Oglądając dostępne panele na rynku to wydaje mi się że dwa zmieszczę na pewno, i jeszcze będę mógł pokombinować czy ułożyć je wzdłuż czy w poprzek auta.
Na razie tak myślę ale czy mam rację?
muszę to pomierzyć
decumanus - 2023-01-13, 03:03
Zanim kupisz strukture kotwiczna, upewnij sie ze znasz miejsce gdzie ci to ktos podbije.
Dach moze okazac sie mniejszy niz Ci sie wydaje. Standardowy panel - ok 1x2m wzdluz zmiesci sie jeden, ale moze miec 400W. Jesli nie planujesz energochlonnych urzadzen, to bardziej bym sie martwil rozmiarem baterii. A jesli chcesz wiecej mocy na dachu to trzeba szukac mniejszych i w poprzed. Beda wystawac, ale nie duzy problem.
R
Zalega mi w garazu niemiecki stelaz VSR, ale trzeba by dokupic ISOFix, nie wiem czy produkuja to bo przepisy w niemczech tez sie zmienily i oferuja glownie lawki z fotelami.
reaven22 - 2023-01-13, 09:32
tecmax napisał/a: | pytanie maxxfan z tylu w sypialni a duze z przodu czy odwrotnie ?? |
Montowałem okna w podobnym układzie i obecnie bym nie ciął już w sypialni. Ani razu nie było otwarte. Również łazienka zrezygnował bym z okna a założył jedynie wentylacje.
tecmax - 2023-01-13, 10:01
decumanus napisał/a: | Zanim kupisz strukture kotwiczna, upewnij sie ze znasz miejsce gdzie ci to ktos podbije.
Zalega mi w garazu niemiecki stelaz VSR, ale trzeba by dokupic ISOFix, nie wiem czy produkuja to bo przepisy w niemczech tez sie zmienily i oferuja glownie lawki z fotelami. |
Firmę już mam. Dzięki za propozycje stelarze ale musi być faktura zakupu, stelarz musi buc nowy i z homologacją. Nie przejdzie inaczej bo trzeba się udać do ITSu
decumanus - 2023-01-13, 11:40
tecmax napisał/a: | decumanus napisał/a: | Zanim kupisz strukture kotwiczna, upewnij sie ze znasz miejsce gdzie ci to ktos podbije.
Zalega mi w garazu niemiecki stelaz VSR, ale trzeba by dokupic ISOFix, nie wiem czy produkuja to bo przepisy w niemczech tez sie zmienily i oferuja glownie lawki z fotelami. |
Firmę już mam. Dzięki za propozycje stelarze ale musi być faktura zakupu, stelarz musi buc nowy i z homologacją. Nie przejdzie inaczej bo trzeba się udać do ITSu |
homologacje ma, ale reszta niedostępna
R
tecmax - 2023-01-13, 13:43
reaven22 napisał/a: | tecmax napisał/a: | pytanie maxxfan z tylu w sypialni a duze z przodu czy odwrotnie ?? |
Montowałem okna w podobnym układzie i obecnie bym nie ciął już w sypialni. Ani razu nie było otwarte. Również łazienka zrezygnował bym z okna a założył jedynie wentylacje. |
Konkretna odpowiedź, dzięki nie sztuka wydać $$$ ważne czy będzie to funkcjonalne
Aditankista - 2023-01-15, 01:05
Z tymi motorami to bym się zastanowł Czy przyczepki nie zapodać .Tym bardziej że pojadą czsami
Mam kolegę jezdzi na krosach i też ma w garażu 2 wuesaki Nie stety spanie z dziecmi i smrodek z motocykli ...........Ten smrodek niestety przechodzi do sypialni no i miejsca mało Spanie w ,,trumnie'' hmmm
tecmax - 2023-01-15, 11:30
Aditankista napisał/a: | Z tymi motorami to bym się zastanowł Czy przyczepki nie zapodać .Tym bardziej że pojadą czsami
Mam kolegę jezdzi na krosach i też ma w garażu 2 wuesaki Nie stety spanie z dziecmi i smrodek z motocykli ...........Ten smrodek niestety przechodzi do sypialni no i miejsca mało Spanie w ,,trumnie'' hmmm |
Hej
Temat motocykla w środku jest mocno przemyślany, przyczepka odpada z wielu względów (bezpieczeństwo, wygoda i jeszcze kilka argumentów)
Garaż dla moto będzie odizolowany od części mieszkalnej, co do zapachów to zależy od motocykla, mój jest tak "zadbany" że na zimę mogę go postawić w salonie i nie będzie śmierdział
tecmax - 2023-02-04, 18:43
decumanus napisał/a: | . Ten klej oryginalny z armacela to nic innego jak rozwodniony butapren, wiec odpusc.
R |
Potwierdzam ten klej to porażka, poprawiam klejem w sprayu i jest gitara
Pytanie o elektrykę, jeden ze znanych tu dostawców zaproponował mi proste rozwiazanie i wydaje się sensowne na moje potrzeby, głównie podpięty będę do słupka na torach motocyklowych, lub kempingach, na dziko myślę ze max 2-4dni
Loduwka będzie na 12v
Czasem ekspres kapsułkowy
.
Lista proponowanych elementów poniżej, coś byście zmienili? dodali?
-Moduł fotowoltaiczny Risen 280W Poly - zastanawiam się czy nie pójść w coś większego ok 380-400W
-SmartSolar MPPT 100/20 (up to 48V) Retail
-Cyrix-ct 12/24V-120A intelligent battery combiner Retail
-Akumulator AGM 200Ah - AZO
-Smart Battery Protect 12/24V-65A
-ROZDZIELNIA, SKRZYNKA BEZPIECZNIKOWA ATO ZE WSKAŹNIKIEM LED
-Hebel, wyłącznik główny Victron on/off 275A
-BC-20 PRO 20A (230V/12V), Ładowarka sieciowa 12 V do akumulatorów, LCD 7 stopni ładowania
-Przetwornica napięcia IPS- 4000S Sinus 12V/230V 2000W/4000W Eco Mode
-Komplet przyłączeniowy DEFA 230V- przewody i zestaw montażowy 2,5 m
-Gniazdo wewnętrzne Defa 230V
-Przewód solarny 1x4mm2 czarny
-Przewód solarny 1x4mm2 czerwony
BikerB - 2023-02-05, 21:54
IMVHO poprzez cyrix nie naladujesz do konca agm
tecmax - 2023-02-05, 23:07
BikerB napisał/a: | IMVHO poprzez cyrix nie naladujesz do konca agm |
co proponujesz zastosować zamiast niego?
BikerB - 2023-02-13, 00:37
proponuje przemyslec koncepcje
AGM sa AGMy i AGMy na przyklad w mercedesie actrosie sa fabrcznie montowane (i alternator dajacy troche wyzsze napiecie) i teraz to sa solidne baterie taki jeden AGM 160Ah wazy chyba 66kg i proponuje ta wage przyjac jako benchmark czyli 200Ah ma wazyc 82kg wazy mniej no wiadomo .Tani (lekki) AGM jest jak bateria kwasowa wiecej niz 50 % nie wyciagniesz bo ilosc cykli spada do kilkudziesiciu.
cyrix (bo to zwyczjny VSR) nie doladuje AGM do konca, zostawic cyrixa wstawic zwykla baterie.
A teraz o twoim projekcie jako calosci
jak to mowia no offence
w sportvanach nie montujemy solarow bo nikomu do niczego nie sa potrzebne, mocy z tego tyle co nic z reguly jest przenosny generator a w wiekszych 7.5 tonowych czesto stacjonarny a w 18 tonowych zawsze jest dieslowski cummings jakies 4 kW
baterie tez nie jakies wielkie najczesciej jest to 200Ah dwa zwykle akumulatory zeby cos na szybko zadzialac bo jak sam piszesz slupek
chcesz wepchnac program na mninimum 4,5 tonowe podwozie (2+2 garaz na motocykl do jazdy torowej etc) w 3.5 tonowego VANA o ladownosci pewnie z 1100 kg to sie jeszcze nie udalo
przemysl koncepcje proponuje hak i box na motocykl wtedy bedziesz mial ladownosc i przestrzen w ktrej zmiescsz i jakis kompresorek i podstawowe narzedzia , ja takie samochody buduje na codzien
tecmax - 2023-06-11, 19:06
Hej
Temat nie umarł, czekałem na ocieplenie i ruszyłem z tematem,
do tej pory wykonane od ostaniej aktualizacji:
- ocieplenie podłogi, stelarz 30x30 + płyty PIR 30mm, na to jak na razie oryginalna odwrócona podłoga
- ocieplenie całości budy kauczuk 19mm + 10mm na to pójdzie jeszcze 6mm z alu
-zamontowana struktura kotwicza, w trakcie obudowywania
-rozciągnięta instalacja 12 i 230v
-zamontowany maxxfan
- wstępnie zaplanowany układ wnętrza, nawet z przymiarka motocykla
- wykonana jazda testowa na tor PannoniaRing na Węgrzech + zwiedzanie Oravskich okolic + Bratysława, łącznie jakieś 2000km
z rzeczy technicznych przy aucie: wymieniony wiatrak nawiewów, wymieniona chłodnica od klimy, wymienione przyciski od szyby, i jeszcze kilka innych pierdółek
Pytanie o elektrykę
1) kable pomiędzy aku, odlegości max1,5m 25 czy 35mm?
2) jaki aku AGM 200ah z dobrym stosunkiem Cena/jakość ?
poniżej kilka fotek z realizacji:
|
|