Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Moskitiera "wejściowa" harmonijkowa.

Janusszr - 2023-05-10, 08:14
Temat postu: Moskitiera "wejściowa" harmonijkowa.
Swego czasu widziałem gdzieś na YouTube w kamperze moskitierę w drzwiach wejściowych. Taką przesuwaną, harmonijkową. Ma ktoś może namiar na coś w tym stylu?
mischka - 2023-05-10, 08:23

takie coś?
https://www.campingplus.d...r-1750-x-650-mm

Janusszr - 2023-05-10, 08:38

mischka napisał/a:
takie coś?
https://www.campingplus.d...r-1750-x-650-mm

Coś w tym stylu, tylko żeby było dedykowane do kampera, na wymiar.
Zostaliśmy w zeszłym roku obdarowani moskitierą łączoną na środku za pomocą magnesów, a boki przyklejane. Tzn. rzepy przyklejane do ściany. Lipa :(
Jest trochę tego, ale chciałbym coś sprawdzonego kupić.

Gżegżółka - 2023-05-10, 13:46

A do jakiego kampera?
Janusszr - 2023-05-10, 13:54

Gżegżółka napisał/a:
A do jakiego kampera?

Jak w moim awatarze, czyli Hobby T600 GFLC.

aviator - 2023-05-10, 14:36

Jakis czas temu w podobnej popękały mi sznurki nadciągające siatkę. Naprawił mi to punkt montujący rolety, żaluzje i moskitiery. Przy okazji dowiedziałem się, ze jak ponownie popękają, to mogą mi zamontowac cała, nowa moskitierę na wymiar i problem definitywnie zniknie - może warto popytać w takich punktach?
Janusszr - 2023-05-10, 21:00

aviator napisał/a:
Jakis czas temu w podobnej popękały mi sznurki nadciągające siatkę. Naprawił mi to punkt montujący rolety, żaluzje i moskitiery. Przy okazji dowiedziałem się, ze jak ponownie popękają, to mogą mi zamontowac cała, nowa moskitierę na wymiar i problem definitywnie zniknie - może warto popytać w takich punktach?

Nie pomyślałem o tym. Dziękuję.

chris_66 - 2023-05-10, 21:32
Temat postu: Re: Moskitiera "wejściowa" harmonijkowa.
Janusszr napisał/a:
Swego czasu widziałem gdzieś na YouTube w kamperze moskitierę w drzwiach wejściowych. Taką przesuwaną, harmonijkową. Ma ktoś może namiar na coś w tym stylu?

przez chwilę używałem harmonijki , potem rolowanej

i chyba bym świadomie drugi raz w harmonijkę nie pchał sie

rolowana była 100 razy wygodniejsza i łatwiejsza w naprawie

Janusszr - 2023-05-10, 21:52
chris_66 napisał/a:

Była? Pozbyłeś się? Masz coś lepszego?

chris_66 - 2023-05-10, 22:34
Janusszr napisał/a:
chris_66 napisał/a:

Była? Pozbyłeś się? Masz coś lepszego?

w poprzednich sprzętach :-P

harmonijka nowa działała super, potem już niekoniecznie, szczególnie jak sie nie do końca ładnie złożyła

a roleta zawsze działała, nawet po wymianie siatki na jakąs dowolną z allegro

teraz są kotki klasyczne

Janusszr - 2023-05-11, 05:48
chris_66 napisał/a:

teraz są kotki klasyczne

Kotki zatrzymają meszki, komary?

mischka - 2023-05-11, 07:50

próbowałeś wpisywać w google "moskitiera do drzwi kampera" albo "drzwi plisowane z moskitierą"?
Janusszr napisał/a:
żeby było dedykowane do kampera, na wymiar.

link który podesłałem to przykładowe moskitiery dedykowane w 3 rozmiarach, trzeba wybrać odpowiedni to cena się zaktualizuje.

Robert-4 - 2023-05-11, 12:03
Janusszr napisał/a:
chris_66 napisał/a:

teraz są kotki klasyczne

Kotki zatrzymają meszki, komary?

Jak nie wieje i spryskasz odpowiednia chemią.

moskit - 2023-05-11, 12:43

W 2021 sam wymieniałem linki w moskitierze. Najważniejsze aby dobrze skopiować długość linek i ich ułożenie.
Potrzebne materiały:
wymontowana uszkodzona moskitiera
Linki zamienne
Cierpliwość
Dużo cierpliwości i spokoju
Dużo spokoju, bardzo dużo cierpliwości
Dobry napój :pifko
Po naprawie linek i sprawdzeniu montujemy do kampera
Uspakajamy się biorąc podwójną ilość napoju
Następnie wyrażamy nieokiełznaną euforię z wykonanej pracy

kimtop - 2023-05-11, 16:02

chris_66 napisał/a:
teraz są kotki klasyczne

Kiedyś takie kotki mało co mnie zdekapitowały.
Wychodząc z kampera nie zauwaźyłem,że kilka jest splątanych u dołu i węzeł zatrzymał się na mojej szyi

Track222 - 2023-05-11, 16:59

kimtop napisał/a:
chris_66 napisał/a:
teraz są kotki klasyczne

Kiedyś takie kotki mało co mnie zdekapitowały.
Wychodząc z kampera nie zauważyłem, że kilka jest splątanych u dołu i węzeł zatrzymał się na mojej szyi

Ja też mało co się nie udusiłem. Nigdy więcej kotków w drzwiach.

Andrzej 73 - 2023-05-11, 20:46

Mnie kotki nigdy nie próbowały pozbawić życia , ale były upierdliwe podczas zamykania drzwi kampera. Ciągle się gdzieś plątały tak jakby chciały uciekać ze swojego miejsca. :haha:
Moskitiera , albo nic. :spoko

mischka - 2023-05-12, 07:03

ale sprawdzały się przy poziomowaniu auta :)
zbyszekwoj - 2023-05-12, 14:22

Kotki łapią kurz...no i myszy. :haha:

Te na magnesy 2 lata wytrzymują tylko raczej mocowane nie na rzepy. Największą zaletą jest cena 3,5 EU, ta przesuwna do mojego 300eu. :gwm

Janusszr - 2023-05-13, 21:11

zbyszekwoj napisał/a:
Kotki łapią kurz...no i myszy. :haha:

Spotykane były za komuny w przedpokojach :diabelski_usmiech
Przynajmniej ja miałem takich znajomych z kotkami :szeroki_usmiech

adaml61 - 2023-05-14, 12:49

A ja proponuję taką domową rolowaną , robiona na wymiar , do kampera wyjdzie ok, 700 zł , ktoś na CT takiej używa https://www.domondo.pl/mo...na-drzwiowa-3w1
zbyszekwoj - 2023-05-14, 14:36

Janusszr napisał/a:
Przynajmniej ja miałem takich znajomych z kotkami

Też kiedyś miałem. Teraz znajome sie depilują. :-P

Janusszr - 2023-05-14, 14:45

zbyszekwoj napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Przynajmniej ja miałem takich znajomych z kotkami

Też kiedyś miałem. Teraz znajome sie depilują. :-P

Jak to się mówi? Głodnemu..... :diabelski_usmiech

hubson - 2023-08-14, 15:01

Cześć wszystkim.
Mam mały problem z moją moskitierą. Otóż przestała być pionowa. Może ktoś mi powie jak rozwiązać ten problem? Jest to zwykła moskitiera harmonijkowa. Ale jest tak zabudowana że nie da się stwierdzić dlaczego się przechyliła. Dociąganie na siłę nic nie daje. Góra nie dochodzi przez co mam co noc kilku pasażerów ekstra.
Jakby ktoś miał instrukcję, w której widać jak poprowadzone są sznurki to byłbym wdzięczny.
Dzięki za pomoc!
Hubson

mischka - 2023-08-15, 16:37

Mi pomogło naciągniecie sznurka w górnej części moskitiery. Nie miałem instrukcji, naciągnąłem na wyczucie i działa. To tylko moskitiera :spoko
Andrzej_Gdynia - 2024-10-08, 12:05

Próbowałem naprawić swoją moskitierę harmonijkową. Pękły sznurki - ot standard...
Rozebrałem , wymieniłem i ... żadne napoje, poprawki, nie pomogły. Moskitiera nie pracuje równo. Wierzcie mi dwa dni po 10 godzin... rozkręcałem i skręcałem tyle razy że już gwinty nie trzymaja :evil: Nie wiem co jest - czy do Adria jest gdzieś taka do kupienia? Możecie pomóc?

Skwarek - 2024-10-08, 12:35

W zeszłym miesiącu we Włoszech na kempingu przy wejściu do łazienek i toalet zobaczyłem moskitierę magnetyczną, wcześniej nawet nie wiedziałem o istnieniu takich. Otóż w drzwiach wisi sobie zrośnięta magnesami siatka. Nic nie trzeba odsuwać wystarczy w nią wejść jak do portalu w inny wymiar i ona zaraz za Tobą się zamyka. Myślałem, że to jakieś chińskie badziewie ale ona tam wisi w ruchliwym miejscu już drugi sezon i nie ma żadnych uszkodzeń. Rewelacja ;)
Aktualnie w kamperze mam dość nową odsuwaną moskitierę a gdy się zepsuje na pewno ją wywalę i założę bezobsługową magnetyczną za ułamek ceny tej odsuwanej.

:spoko

Janusszr - 2024-10-08, 16:55

Skwarku,
masz jakieś namiary na magnetyczną moskitierę? Miałem jedną. Okazała się niewypałem.

Skwarek - 2024-10-08, 19:32

Janusszr napisał/a:
Skwarku,
masz jakieś namiary na magnetyczną moskitierę? Miałem jedną. Okazała się niewypałem.

Niestety nie mam, jak wspomniałem to dla mnie była nowość. Dokładnie ją zbadałem i ona nie miała pojedynczych magnesów jak te na alegro lecz ciągłe elastyczne magnesy podobne do do tych jakie są w uszczelkach lodówkowych tylko cieńsze.

:spoko

Speedo - 2024-10-09, 00:18

Ja kupiłem wszystkie magnetyczne jakie istnieją i generalnie te nadające się do użytku są na amazonie - firmy Apalus - ciut droższa, około stówki, mniejszy wybór rozmiarów ale jakościowo bardzo dobra oraz firmy Went - rozmiary co 5cm {długość) 10cm (szerokość), tańsza trochę od Apalusa, ja swoją 60x200 wyrwałem za 38pln, obecnie chyba jest po 50pln, jakościowo minimalnie ciut ciut gorzej wykonana od Apalusa ale bez dramatu. Reszta zdobytych przeze mnie moskitier z Action Allegro i innych źródeł to tandetny szajs z dolepionymi magnesami ze starych głośników w tandetnej plasticzanej obudowie. Aktualnie mam testowo założonego Wenta i Apalusa w szafie jakby Went zaczął niedomagać.
PawelJan - 2024-11-05, 07:46

Andrzej_Gdynia, Dzień dobry, moskitierę można kupić w elcampie, ale ostatnio kosztowała 600€ a i tak się zepsuje. Trudność polega na znalezieniu po pierwsze sznurków, które się nie zepsują, ja w końcu znalazłem żyłkę wędkarską elastyczną, ma strukturę trochę sznurkową, bo nie może być za ostra. Dwa sznurki idą na górę, a cztery na dół, lub odwrotnie, trzeba je zamontować normalnie - początkowo bez naciągania, potem, na złożonej moskitierze, przesunąć mocowanie sprężynek - naciągnąć, tak aby się ładnie zamykała, jedna musi pewnie być trochę „ mocniejsza ”, miłej pracy, współczuję, ja spędziłem więcej godzin na rozpracowaniu tej konstrukcji z piekła rodem
Andrzej_Gdynia - 2024-11-05, 10:00

Bardzo ci dziękuję. Może faktycznie żyłka jest pomysłem... układ będzie bardziej elastyczny...
Janusszr - 2024-11-05, 10:42

Andrzej_Gdynia napisał/a:
Może faktycznie żyłka jest pomysłem... układ będzie bardziej elastyczny...

A nie mowa była przypadkiem o plecionce wędkarskiej?

Andrzej_Gdynia - 2024-11-05, 10:54

To coś innego? Bo ja wedkę trzymałem 2 razy i byo to 40 lat temu... :(
Janusszr - 2024-11-05, 22:59

Andrzej_Gdynia napisał/a:
To coś innego? Bo ja wedkę trzymałem 2 razy i byo to 40 lat temu... :(

Różnica jest ogromna. Z wędkarskiego punku widzenia żyłka jest rozciągliwa, natomiast plecionka nie. Plecionka jest kilkukrotnie mocniejsza od żyłki o tym samym przekroju. Plecionka wędkarska to taki cieniutki, bardzo mocny sznurek. :spoko

Andrzej_Gdynia - 2024-11-06, 05:33

Dzięki za uswiadomienie. Może za parę tygodni podejdę jeszcze raz do tematu i spróbuję tej plecionki.
krzlac - 2024-11-06, 12:34

Pewnie wiesz, że jest specjalny sznurek do rolet plisowanych. Kupiłem i nawlekłem do popsutej moskitiery domowej.
PawelJan - 2024-11-07, 17:39

Zylka z Julii

Fladen braid
Strong thin light
100% poliethylene fibre abrasion resistant
120 m
0.20 mm
40 lbs - 18kg
Niestety nie mogę dodać zdjęcia na tym forum

krzlac - 2024-11-07, 18:06

PawelJan napisał/a:
Zylka z Julii...

Plecionka szwedzkiej marki Fladen. Do moskitiery wydaje się trochę cienka, będzie chyba przy suwaniu nacinać wszystkie otworki.

Janusszr - 2024-11-08, 12:07

Jeżeli miałoby się coś przecierać w moskitierze, to proponowałbym zakup plecionki przyponowej, np. takiej : https://allegro.pl/oferta/madcat-plecionka-przyponowa160kg-10m-catt-cable-12533405265
Nie musi być tego wymiaru i tego producenta. Są większe i mniejsze średnice. To tylko taki przykład.