|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Węgry - Mandat z Węgier
oskar36 - 2024-12-17, 20:26 Temat postu: Mandat z Węgier Znajomy dostał pismo informujace go o mandacie w wyskosci 39000 huf czyli około 400zł Pismo przyszło w jezyku polskim podany jest nr kamery nr autostrady nie ma nic o predkosci i o wadze pojazdu winieta kupiona D2 podwazaja opłate drogowa czy ktos z was miał taka sytuacje
SlawekEwa - 2024-12-17, 20:31
oskar36 napisał/a: | Znajomy dostał pismo informujace go o mandacie w wyskosci 39000 huf czyli około 400zł |
Jakie DMC ma znajomy w dow.rej.?
oskar36 - 2024-12-17, 20:35
3500
Andrzej 73 - 2024-12-17, 21:35
Jurek , trzeba sprawdzić poprawność wpisanych numerów rejestracyjnych.
oskar36 - 2024-12-17, 21:42
znajomy przesłal mi dowód zakupu numery sie zgadzaja
SlawekEwa - 2024-12-17, 22:14
oskar36 napisał/a: | znajomy przesłal mi dowód zakupu numery sie zgadzaja |
to go mogą pocałować w
AMIGO - 2024-12-17, 22:41
SlawekEwa napisał/a: | to go mogą pocałować w |
...i zapewne zechcą to zrobić przy którejś kolejnej podróży tego znajomego przez ich kraj...
rakro1 - 2024-12-17, 23:15
A czy ktoś z Was spotkał na Węgrzech metalowe elementy zatopione w asfalt dla kontroli obciążenia osi czy raczej ( jak ja ) spotykaliście tylko bramki, sygnalizatory do zjazdu na MOP do ważenia??
Bo, ew. mogliby zważyć auto w czasie jazdy i zakwestionować rodzaj winietki, gdyby auto ważyło znacznie powyżej 3,5 tony.
rakro1 - 2024-12-17, 23:24
Piwo dla zacnego kolegi z Biłgoraja nie za wnikliwe zapiski o madziarskich autostradach ale za wychwycenie różnicy między integrą a półintegrą. W innym wątku ale o tej porze już nie chce mi się szukać, gdzie to było.
Piwo i podziw to piwo i podziw. Nie ważne gdzie i kiedy. Dla mnie było to oczywiste, że nie zauważyłem różnicy ....
SlawekEwa - 2024-12-18, 10:41
rakro1 napisał/a: | Piwo dla |
Piwo przyjmuje, ale to była tylko podpowiedź dla innego kolegi, żeby czytał dokładnie to na co odpowiada w swoim poście
bert - 2024-12-18, 22:14 Temat postu: Re: Mandat z Węgier
oskar36 napisał/a: | Znajomy dostał pismo informujace go o mandacie w wyskosci 39000 huf czyli około 400zł Pismo przyszło w jezyku polskim podany jest nr kamery nr autostrady nie ma nic o predkosci i o wadze pojazdu winieta kupiona D2 podwazaja opłate drogowa czy ktos z was miał taka sytuacje |
też dostałem, w piśmie owym bardzo ale to bardzo precyzyjnie wskazano mi, gdzie i kiedy minąłem słupek opłaty nie mając takowej. Moja klupa jak mawiają leśnicy, zrobiłem przelew i zapomniałem. Faktem jest, że opłat nie robiłem a na drogę płatna wpakowałem się przez nieuwagę. Widzę z tego mojego pisma, że bardzo precyzyjnie określają powód nałożenia kary (łącznie z linkiem do materiału z kamery). Co więcej, informują o formie i sposobie złożenia reklamacji. Zatem niech kolega wczyta się w przysłany dokument i jeśli jest tam jakaś niezgodność ze stanem faktycznym, niech skorzysta z możliwości złożenia odwołania.
oskar36 - 2024-12-20, 16:08
wracajac do tematu sprawa jest nieciekawa po wnikliwej analizie i sprawdzeniu linku w /w pismie okazało sie ze kamper został zwazony na wadze eletronicznej umieszczonej na autostradzie M1 pomiedzy Bratysława a Budapesztem podaje wspołrzedne wagi 47.8782 17.2028 nie jest napisane ile był przewazony takze mysle ze z odpowiedziami na moj post typu moga go pocałowac w d..e lepiej sie powstrzymac
rakro1 - 2024-12-20, 16:41
Czyli musimy sporządzić mapę, gdzie te wagi są zainstalowane. To robota dla bystrzaków jak Andrzej627.
I może kupować winiety na auta powyżej 3,5 tony?
Nie wiedziałem nigdy skąd ta moja nieufność do Węgrów i już wiem.
Dzięki Oskar za Twoją pracę a kolega niech zapłaci aby nie doszły karne odsetki.
rakro1 - 2024-12-20, 17:37
https://tlp.org.pl/wielki-brat-na-wegrzech-czyli-50-pojazdow-pod-kontrola-systemu-informatycznego-tsm/
Tolerancja 200kg.
izola - 2024-12-20, 17:50
Opłaty za auta powyżej 3.5 T to inna "bajka"
Nowe przepisy ważne od stycznia 2024 okreslają...za co i za ile i gdzie się płaci.
Sieć dróg płatnych też rozszerzono.
https://www.maut1.de/en/h...s-toll-hungary/
rakro1 - 2024-12-20, 19:43
Ale jeśli ten system wysyłał ostrzeżenia do kierowców od 2017 do 31.05.2024 i nikt u nas nie dostawał to może nie trzeba bać się??
Tylko posła, żeby oddali ...
SlawekEwa - 2024-12-20, 20:03
oskar36 napisał/a: | takze mysle ze z odpowiedziami na moj post typu moga go pocałowac w d..e lepiej sie powstrzymac |
Dobra to była moja rada o całowaniu dla Twojego kolegi, ale nie podejrzewałem, że można jechać w Europę przeładowanym ponad 200kg nie zdając sobie sprawy / lub wiedział o tym i podjął ryzyko/.
ZbigStan - 2024-12-20, 20:17
rakro1 napisał/a: |
Tylko posła, żeby oddali ... |
Za coś trzeba go wykarmić.
Andrzej 73 - 2024-12-20, 20:33
Faktycznie , koordynaty które podał Jurek wskazują autostradę z bramownicami z kamerami i jakimiś paskami na asfalcie pewnie to jest miejsce wagi.
https://maps.app.goo.gl/6fppHzTsXdZ1o1428
ZEUS - 2024-12-20, 21:43
ZbigStan napisał/a: | rakro1 napisał/a: |
Tylko posła, żeby oddali ... |
Za coś trzeba go wykarmić. | ale dlaczego znowu za nasze🤔🤗
DI STEFANO - 2024-12-21, 09:58
Ja od dawna takiego problemu nie mam.
Jestem załadowany we wszystkie niezbędne rzeczy, zalany na full i bezstresowa jadę sobie w dal.
Każdy wygodny i dobrze wyposażony camper nawet na krótkich wyjazdach jest przeładowany.
Ja ładuje wszystko co potrzebne do wygodnego, estetycznego, bezstresowego podróżowania i jadę w dal nie wybierając dróg gdzie nie ważą.
Po prostu zapinam do campera przyczepę cargo.
Jest długo ale nie za długo, manewrowości można się nauczyć, szybkość taka sama, przy dobrej technice jazdy spalanie też, a i złodzieja łatwiej wprowadzić w błąd.
Wiadomym jest, że coraz więcej jest wag i nie tylko na autostradach. Mandaty kwotowo większe
i częstsze.
Z zawodowego doświadczenia wskaże, że tragicznie (finansowo) może się skończyć nawet zwykła stłuczka, o wypadku nie wspomnę.
W przypadku ujawnienia przeładowania campera, wtedy sprawstwo po stronie camperowca a ubezpieczalnia jak się o tym dowie (a się dowie) to "d.pa blada" i koszty odszkodowania z własnej kieszeni.
Za uczestnictwo w wypadku dojdą jeszcze roszczenia ofiar, z rentą dożywotnią włącznie.
Doczepianie przyczepy nie opatentowałem więc namawiam do powielania pomysłu nie jest to skomplikowane i jak kolorystycznie dobrane to "robi robotę".
Pozdrawiam świątecznie
ZEUS - 2024-12-21, 11:06
Kamper średniej długości (do 7 mb) którym podróżują dwie osoby nawet przy "obfitym" wyposażeniu ma szansę zmieścić się w DMC 3500 kg. Mój obecny (6,74 mb) pomimo tego, że w garażu skuter a na bagażniku dwa rowery mieści się w w/w DMC. Na pewno kampery dłuższe z liczniejszą załogą i bardziej "luksusowymi"😜 pasażerami mają gorzej🤗. Przyczepka jednak znacząco utrudnia (przy niewątpliwych plusach😀) podróże ale to w dużej mierze jest uzależnione od stylu podróżowania 🤗
bert - 2024-12-21, 12:42
rakro1 napisał/a: | Czyli musimy sporządzić mapę, gdzie te wagi są zainstalowane. To robota dla bystrzaków jak Andrzej627.
I może kupować winiety na auta powyżej 3,5 tony?
Nie wiedziałem nigdy skąd ta moja nieufność do Węgrów i już wiem.
Dzięki Oskar za Twoją pracę a kolega niech zapłaci aby nie doszły karne odsetki. |
nieufność potwierdzona z powodu... egzekwowania określonych przepisów?
Hmy...
peja76 - 2024-12-21, 12:54
DI STEFANO napisał/a: | Po prostu zapinam do campera przyczepę cargo. |
Załorzyłem hak i mam taki plan jak Ty, zobaczymy jak będzie, w PL mi nie potrzebna bo się miescimy bez problemu, ale wyjazd zagraniczny to już było wyzwanie
SlawekEwa - 2024-12-21, 14:39
peja76 napisał/a: | ale wyjazd zagraniczny to już było wyzwanie |
Jedno wyzwanie /tonaż/ odejdzie, ale u nas viaToll , za granicą ?
DI STEFANO - 2024-12-21, 14:42
peja76 napisał/a: | DI STEFANO napisał/a: | Po prostu zapinam do campera przyczepę cargo. |
Załorzyłem hak i mam taki plan jak Ty, zobaczymy jak będzie, w PL mi nie potrzebna bo się miescimy bez problemu, ale wyjazd zagraniczny to już było wyzwanie
|
Zachęcam, od kilku lat jeżdżę i dostrzegam coraz mniej problemów a więcej pozytywów.
Bezcenny jest wyraz twarzy "krokodylków" którzy kierując campera w zatokę z wagą zauważają, że z tyłu toczy się fajna i pełna przyczepka.
Widok "gęby" bezcenny.
Ważne aby szerokość przyczepy była odpowiednio dobrana aby szła z ciągu za camperem.
Moja ostatnia tak jest dobrana i ma DMC 750 zapełniona na full tj.m.in.motor, zamrażarka, dodatkowy duży zbiornik wody, przy długich wyjazdach dodatkowe sezonowe ubrania, dodatkowe akumulatory, ładowarka + solary itp, itd .
Żona ze względów zdrowotnych ma też turystyczną zmywarkę.
W camperze mamy tylko podstawowe i niezbędne rzeczy oraz płyny.
Ostatnio przy dużej różnicy cenowej paliwa pomiędzy krajami mogłem campera tankować do pełna.
W przeszłości inie było to możliwe bo przekraczałem DMC, ciągle jeździłem z 1/4 zbiornika paliwa i 20% wody, a w lodówce podstawowe produkty w 20%.
Latem jadąc znad Bałtyku do południowych granic i dalej E-toll skasował mnie na sumę 17 złotych. w kraju i za granicą nie spotkałem się z koniecznością płacenia za przyczepę
i campera.
Kosztem jest zakup i przystosowanie do indywidualnych potrzebprzyczepy cargo od zaradności i zasobności portfela.
rakro1 - 2024-12-21, 15:44
bert - to był żart i wyraz solidarności na zasadzie " naszych biją".
Oczywiście jestem za przestrzeganiem prawa. Nie musisz tego nigdzie zgłaszać.
Natomiast mogę powiedzieć, że Węgrzy, mentalnie, jako naród są bliżej Niemców czy Austriaków.
Przestrzegają prawo bardzo skrupulatnie nie mając przy tym naszego polotu czy nieszczęsnej słowiańskiej fantazji ułańskiej. Stykam się z nimi od dziecka, mój ojciec mówił płynnie po węgiersku i taki mam ich obraz w głowie.
Jeśli potrafisz, wybacz.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2024-12-21, 16:31
Podpinam sie pod temat,ciekawa jestem czy przyjdzie mandat za odcinek autostrady ,kawałek na Wegrzech droga nr 5.
rakro1 - 2024-12-21, 17:32
Raczej nie. Kolega, którego spotkało to nieszczęście wracał chyba niedawno i już dostał więc my wszyscy też już byśmy mieli.
Nie jest tak łatwo przeładować o 200kg i jeszcze coś na mandat.
rakro1 - 2024-12-21, 17:37
Droga krajowa numer 5 nie jest płatna chyba. Inaczej M5 ale chyba na autostradę nie wjechaliście..
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2024-12-21, 17:44
Nie pamietam zjechalismy zaraz jak tylko sie dało ale to było kilkanascie kilometrów.
peja76 - 2024-12-21, 18:14
SlawekEwa napisał/a: | peja76 napisał/a: | ale wyjazd zagraniczny to już było wyzwanie |
Jedno wyzwanie /tonaż/ odejdzie, ale u nas viaToll , za granicą ? |
Tyle do granicy E-toll przeżyję, w DE jadę bez Myta, Austra na tej samej Winecie, Włochy nie ma dużej różnicy - w weekend majowy kolega jechał z cepą kempingową i duzo więcej jak Ja nie zapłacił, także nie jest zle. Następna sprawa My za granicę jedziemy max 2x do roku i max na dwa tygodnie, większość to kempingi. Przyczepkę i tak mam już od bradzo dawna, wiec tylko hak do kampera kosztował a już parę razy sie przydał. W Pl przyczepka nam nie potrzebna a duży kamper ponad 3,5t to nam się nie opłlaca, jak co weekend gdzieś śmigamy to E-toll by nas zjadł. W tygodniu jechałem zestawem powyżej 3,5t do Bielsk białej i kwota wyszła astronomiczna 200zł z Obornik. auto eu6 To ja jednak wolę to na obiad przeznaczyć
Zobaczymy jak wyjdzie a i skutera będzie można zabrać
|
|