Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Europa - pozostałe kraje - ISLANDIA 2008

pp - 2007-05-09, 10:17
Temat postu: ISLANDIA 2008
ta wyspa fascynuje mnie od dawna, może zrobimy polską inwazję na Islandię w 2008 roku?
co Wy na to?

eeik - 2007-05-09, 14:40

No mnie Islandia kręci, tak wstępnie, naprawde wstępnie możemy zbierac materiały :) ))
Nieśmiało się do niej zaczęłam przymierzac jak zakupilismy kampura :) .

sasquatch - 2007-05-09, 22:12

Wstępnie - prom płynie tydzień z Oslo - przez Wyspy Owcze - tam można zostac na dwa dni i wsiąść na ten sam prom. Jednak wyprawa długa - tydzień prom w jedną stronę tam tydzień jakiś dojazd do Norwegii - miesąć wyjęty

Ale się piszę !!!!!!!

hubert - 2007-05-10, 01:20

eeik napisał/a:
No mnie Islandia kręci, tak wstępnie, naprawde wstępnie możemy zbierac materiały :) ))
Nieśmiało się do niej zaczęłam przymierzac jak zakupilismy kampura :) .

A ja właśnie po to kupilem kampera, żeby się tam wybrać :mrgreen:
W tym roku dam mu wycisk lokalnie - trochę się powłóczę po Polsce i okolicach, jak sie coś ma zepsuć niech sie zepsuje, ja też muszę się jeszcze trochę nauczyć karawanowego życia i w przyszłym roku Islandia jak najbardziej wydaje się być prawdopodobna...
A o jakiej trasie myśleliście - bo ja kombinowałem zacząć od Litwy, potem Łotwa, Estonia, w górę przez całą Skandynawię potem promem na Wyspy Owcze i już Islandia. A powrót można by dołem - przez Niemcy uskutecznić.
Tylko do takiej wycieczki potrzebny będzie kawał urlopu i niemało kasy :-(

Jacek M - 2007-05-10, 01:47

No miałem już nie pisać - godzina bandycka. Mam ten wariant wstępnie przedumany, bo miałem go latoś ćwiczyć. Spójrzcie na ceny promu
http://www.smyril-line.pl/index.php?str=islandia
(za kampka wychodzi trochę więcej :shock: ).
Wychodzi z tego, że najfajniej byłoby we wrześniu, ale niektórzy mają szkołę, wtedy w ostateczności - 2 poł sierpnia - wtedy bilety zamkną się niewiele ponad 4000,- pln - chyba, że z kabiną, to ok. 5500,- :confused
Przepraszam, że wam to powiedziałem... :diabelski_usmiech

pp - 2007-05-10, 08:38

jeżeli dobrze pamietam to prom wtpływa z danie w poniedziałek, we wtorek wieczorem jest się na wyspach owczych i w piatek wsiada się znowu abyu w sobotę być na miejscu. Powrót wychodzi szybciej. impreza tania nie jest. mozna poleciec ale wtedy trzeba na miejscu wynająć coś, na coś terenowego potrzeba ok 12 tyś za 2 tygodnie!
ale pomyslcie o tych gorących lagunach!!! :-)

eeik - 2007-05-10, 08:45

No to kochani mile widziane sugestie nt oszczędzania /inwestowania

Mamy cały rok na te sprawy :haha:

Ile trzeba na m-c odłozyć żeby spokojnie poislandiowac.

Kto się podejmie wstępnego wyliczenia przybliżonych kosztów podróży.

Na koniec -- te gorące laguny - to jest toooooooooooooooo

pp - 2007-05-10, 08:49

poza dojazdem (a raczej płynięciem) pozostałe koszty to paliwo, kempingi itp.
myslę że mozna to przyjąc na podobnym poziomie jak np w norwegii

eeik - 2007-05-10, 13:21

Czyli od lipca jak wrócimy z Norwegii do przyszłego roku o chlebie i wodzie :zimno

:food :rip

janusz - 2007-05-10, 14:10

Nie no rybek norweskich przywieziecie. To i do chlebka będą. :haha:
pp - 2007-05-10, 14:45

może sama woda wystarczy! chleb to luksus!
eeik - 2007-05-10, 19:01

Hmmm i dla zdrowotności głodówka wskazana, że o figurze nie wspomne :haha:
pp - 2007-05-10, 21:09

to może jeszcze zamiast camperem na piechotę?
eeik - 2007-05-10, 21:17

hmmm to po co oszczędzać jak teraz wyruszę na Islandię to akurat wróce w przyszłym roku. :diabelski_usmiech
pp - 2007-05-10, 21:19

jeżeli popłyniesz wpław to bedzie dobrze dla kieszeni i dla figury
eeik - 2007-05-10, 21:26

No i tu powstaje problem bo nie umiem pływać, ale jakby tak butle i pianka to może, może

Już powoli zbieram materiały , nt Islandii, zwłaszcza te cieplutkie wody - :szeroki_usmiech
Wycieczki autokarowe są przewidziane razem z Owczymi na 17 dni to kampurami spokojnie chyba da się radę w miesiąc.

A ja z reguły na tyle do przodu nie planowałam nigdy urlopu. :bajer

pp - 2007-05-10, 21:34

najwyższy czas zacząć! ja mam już narty zarezerwowane na luty!
eeik - 2007-05-10, 21:45

E wiesz Piotr my teraz to sobie możemy załozyć tutaj wątek

"NARTY - KAMPUREM" :) )

Tego jeszcze nie ćwiczyliśmy,
a narty to my rozpatrujemy we wrześniu/październiku.

pp - 2007-05-10, 21:50

watki, wąteczki, watusie - pogubimysie!
janusz - 2007-05-10, 21:50

No ale narty to nie w twmacie Islandia. Załóżcie sobie nowy wątek na temat nart.
pp - 2007-05-10, 21:52

to była tylko taka maleńka dygresja!
eeik - 2007-05-10, 21:58

Wielki brat czuwa :zimno
Janusz chodziło mi że można osobny wątek :) )))) na ten temat

Islandia zostaje tutaj :bigok

A tak Ot - tam gdzieś doczytałam , że na Islandii jest lodowiec więc pewnie i na nartach można :chytry

pp - 2007-05-10, 22:38

eeik ty to z ogniem igrać lubisz!
pp - 2007-05-11, 15:21

http://www.abcislandia.pl
hubert - 2007-05-11, 20:21

polak piotr napisał/a:
http://www.abcislandia.pl

Uprzedziłeś mnie....
Kiedyś znalazłem tą stronę i właśnie miałem ją odszukać żeby się podzielić linkiem :-)

eeik - 2007-05-11, 22:45

Przeglądałam , a jakże :) ))
Jacek M - 2007-05-11, 23:25

I takie coś - zniżki na prom :shock:
http://www.tppi.org.pl/
Przydałoby sie zgłebić patent - zniżki obowiązuja po roku nalezosci do Towarzystwa, więc jak zapiszemy się w maju 2007 to zaczną obowiązywać od czerwca 2008 :bajer
Kto na ochotnika popertraktuje z Towarzystwem?
Tu cytacik:
Cytat:
Roczna składka wynosi min. 40 zł, a ulgowa dla młodzieży, emerytów i rencistów min. 20 zł.

--------------------------------------------------------------------------------

Towarzystwo założone w 1959 r. przez grupę wybitnych przedstawicieli nauki i kultury przetrwało wszystkie zawirowania polityczne i gospodarcze, zwłaszcza te minionego okresu. Od ponad 40 lat współpracuje z władzami Islandii i bratnim Towarzystwem Przyjaźni Islandzko – Polskiej w Reykjavíku, utrwalając przyjaźń między narodami.

Obecnie członkami Towarzystwa (ok. 200 osób), są rozrzuceni po całym kraju sympatycy Wyspy: podróżnicy, naukowcy, dziennikarze,ludzie wielu zawodów, studenci oraz młodzież szkolna. Towarzystwo ma charakter czysto kulturowy i utrzymuje się wyłącznie ze składek członkowskich. Własnym sumptem wydaje Materiały o Islandii – broszury popularno-naukowe oraz kolorowy biuletyn informacyjny Islandia(kwartalnik) o charakterze edukacyjnym. Przeprowadza spotkania, prelekcje, pokazy filmów, udziela porad turystycznych. Organizuje obchody Święta Narodowego Islandii w czerwcu każdego roku. Swą największą w Polsce biblioteką islandików (ok. 1,5 tys. książek) wspomaga studentów piszących prace kwalifikacyjne i uczniów uczących się geografii. Opiekuje się Islandczykami – ludźmi kultury, sztuki i polityki przybywającymi do naszego kraju. Wspiera także merytorycznie Konsulaty Honorowe Islandii w Polsce. Przez władze Islandii Towarzystwo jest postrzegane jako instytucja kreująca wśród Polaków przyjazną atmosferę dla Wyspy i uzupełniająca oficjalne kontakty państwowe.

Powiedziawszy szczerze - po wstepnej lekturze wydaje się to wielce zacna brać i nie tylko zniżki mogą okazać się istotne. Ich siedzibę czyli NOK znam bardzo dobrze - mieszkałem o miedzę - bardzo zacne Państwo.

P.S.
I tu należałoby podnieść po raz k-ty kwestię osobowości prawnej naszego obecnego Stowarzyszenia Żywych Poetów - choć po poprzednich doświadczeniach czuję się trochę jakbym wyciagał trupa z szafy... :shock:
Pozdrawiam
Jacek M

pp - 2007-05-12, 17:57

ale czy aby maj to nie zbyt późno na zakupy biletów na prom?
pp - 2007-05-17, 17:44

http://www.islandia.pl/ sporo ciekawych rzeczy i stron
pp - 2007-05-27, 11:41

w 21 numerze Newsweeka jest artykuł o Islandii.
co 19 mieszkaniec wyspy mówi po polsku!

eeik - 2007-05-27, 21:49

No to tylko chwalić :)
Dla nas dobrze, nie bedzie problemu zdogadaniem się.
Muszę zakupic egzemplarz.

pp - 2007-09-05, 21:53

u mnie islandia odpada! po tak deszczowej Norwegii familja prędzej mnie do fotela przywiąże niż da się namówić na miejsce gdzie średnie temperatury nie przekraczaja 13 stopni! :-(
elgreco - 2011-07-01, 15:14

Witam

Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu. Dotarł ktoś na Islandię? Odświeżam temat bo sam myślę o czymś takim w przyszłym roku i chętnie wymieniłbym informacje.

pozdrawiam -- ElGreco

darboch - 2011-07-02, 10:18

Jakie info uzbierałeś do tej pory? Podziel się bo ten kierunek jest bardzo ciekawy.
elgreco - 2011-07-02, 15:14

Zamierzam zrobić mniej więcej identyczną trasę jak tutaj:
http://www.extrek.republika.pl/islandia.html
przy czym ponieważ będę z małym dzieckiem dłuższe trekingi odpadają. Samych kombinacji z trasą za dużo nie da się zrobić bo wyspę można tylko objechać. Do Interioru można wjechać tylko samochodami 4x4. W celu redukcji kosztów zamierzam zabrać jak najwięcej jedzenia z Polski. Mam nadzieje, że z logistycznego i pogodowego punktu widzenia wyprawa będzie podobna do wyjazdu na Nordkapp. Dla mnie jedyną nowością będzie sam kamper - napatrzyłem się na nie w Skandynawii i mam ochotę sam spróbować.

O Islandii jest mnóstwo informacji w necie.
http://www.nat.is/camping/camping_sites.htm
http://www.vegagerdin.is/...y/island1e.html
http://www.icelandroadgui...index&cmsszs=en
http://www.farmholidays.i...oliday-brochure
http://www.accommodation.is/

Ze źródeł papierowych mam Lonely Planet i atlas samochodowy 1:200 000.

Na temat Wysp Owczych zamierzam kupić online sam rozdział z Lonely Planet o Danii.

Póki co próbuje uzyskać informacje o cenach artykułów spożywczych w sklepach w Islandii, ale brak odpowiedzi.

Logistyka i samo przygotowanie nie zajmuje mnie tak bardzo jak szukanie informacji o samym "kamperowaniu". Pierwsza i najistotniejsza sprawa to wypożyczenie (niestety nie mam swojego kampera). Zamierzam założyć wątek o wypożyczalniach. Jakie są problemy, czego się wystrzegać i na co zwrócić uwagę? Zastanawia mnie też zapas gazu. Czy na dwadzieścia kilka dni wystarczy jedna butla? (chyba nie?). Na ile w praktyce wystarcza zapas wody i pojemność toalety. I tym podobne sprawy, które dla większości z Was są pewnie oczywiste :)

pozdrawiam -- ElGreco

P.S.
Był pomysł aby polecieć samolotem i wypożyczyć kampera na miejscu - ale upadł ze względów finansowych :(

darboch - 2011-07-02, 19:21

elgreco napisał/a:
Pierwsza i najistotniejsza sprawa to wypożyczenie (niestety nie mam swojego kampera). Zamierzam założyć wątek o wypożyczalniach.

Na forum jest Kimptop - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta ale nie wiem skąd Ty jesteś bo może z drugiego końca :-P

elgreco napisał/a:
Zastanawia mnie też zapas gazu. Czy na dwadzieścia kilka dni wystarczy jedna butla? (chyba nie?)

To zależy jak często będziesz używać ale co to za problem jak miejsce jest na dwie butle?

elgreco napisał/a:
Na ile w praktyce wystarcza zapas wody i pojemność toalety.

W praktyce to zależy od zapotrzebowania ale na naszą rodzinkę 4 osoby w tym trzy kobitki to wodę uzupełniamy co 2 dni [100l] mniej więcej a toaleta podobnie.

Pytaj jak coś :spoko

papamila - 2011-07-03, 15:32

darboch napisał/a:
Na forum jest Kimptop - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta

trzeba posta trochę poprawić
winno być :
Na forum jest Papamila - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta

a Marek Kimtop to nasz wspaniały kolega i towarzysz wielu podróży

co do gazu to dwie butle powinny wystarczyć,
dla świętego spokoju można i trzecią wrzucić do garażu

elgreco - 2011-07-04, 10:22

Cytat:
Na forum jest Papamila - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta

Zwiadowczo już tam pisałem :) Odległość do wypożyczalni jest problemem ale nie najważniejszym. Z grubsza wykluczyłem tylko te które oddalają mnie od celu :) Okazuje się (albo ja nie umiem znaleźć), że w łódzkim jest wielka posucha wypożyczalni kamperów. A precyzując - nie udało mi się namierzyć żadnej :(

Cytat:
co do gazu to dwie butle powinny wystarczyć,
dla świętego spokoju można i trzecią wrzucić do garażu

I tak chyba zrobię, cena dodatkowej butli będzie znikoma w stosunku do reszty kosztów a mój spokój - bezcenny.

eler1 - 2011-07-04, 17:51

elgreco napisał/a:
Zwiadowczo już tam pisałem :) Odległość do wypożyczalni jest problemem ale nie najważniejszym. Z grubsza wykluczyłem tylko te które oddalają mnie od celu :) Okazuje się (albo ja nie umiem znaleźć), że w łódzkim jest wielka posucha wypożyczalni kamperów. A precyzując - nie udało mi się namierzyć żadnej :(
masz w Kaliszu http://www.wypozyczalnia-...id=44&Itemid=58 lub Warszawie był pod Łodzią Blucamp ale zwinęli żagle, a dalej to Poznań Kraków Wrocław Gdańsk
darboch - 2011-07-04, 19:42

papamila napisał/a:
darboch napisał/a:
Na forum jest Kimptop - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta

trzeba posta trochę poprawić
winno być :

a Marek Kimtop to nasz wspaniały kolega i towarzysz wielu podróży

:oops: bardzo przepraszam za pomyłkę...oczywiście miałem na myśli Papamila :bukiet:

szymek1967 - 2016-05-28, 14:47

czy w tym sezonie ktos wybiera sie w tym kierunku ?
jesli tak to w jakim terminie ?

ps. temat wart uwagi jakby nie było ;)

vwyogi - 2016-05-30, 10:28

w tym sezonie to juz chyba mozna zapomniec o wolnych miejscach na promie. sprawdzałem dostepnośc w styczniu i juz było słabo. Jak w jedna strone w pasującym terminie były bilety to nie było na powrót. Wychodzi na to, ze trzeba rezerwowac w listopadzie na następny sezon
gressokk - 2016-12-05, 19:04

Wspaniałe miejsce. W przyszłym roku będę je brać pod uwagę na wyprawę.