|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - Osłony zimowe
pirat666 - 2010-01-03, 23:53 Temat postu: Osłony zimowe Myślę aby uszyć sobie coś takiego i szukając kilku niezbędnych materiałów natrafiłem na coś takiego
z żeglarskiego slangu nazwał bym to "lik lina" ale w dziewiarstwie zwą to chyba "kedra"
Gdzieś był temat odnośnie materiałów do tego stosowanych ale nie mogę ich namierzyć
czy użyć aluminiowych karimatek ?
ktoś z was stosuje takie cuda - coś dają ? ile ? opłaca sie ?
zarzuciłem pytaniami
ps. wnioskuję że łańcuchów śniegowych "spider" nikt nie używa i nie jest w stanie podzielić się swoimi wrażeniami ?
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=6172
roger - 2010-01-04, 11:55
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=5137
Grzesiek zrobił obrazkową instrukcję wykonania takich osłon "zrób to sam" tak się temat nazywał .....
PS
hahaha a swoją drogą jesteś mistrzem w kategorii "mnogość pytań jeden post" hahha przeczytaj go sam i policz swoje pytania
eeik - 2010-01-04, 12:15
Nikt nie uzwa , bo łańcuchy śniegowe typu spider nie mogą być uywane do kamperów - pytałam .
pirat666 - 2010-01-04, 13:44
roger napisał/a: | Grzesiek zrobił obrazkową instrukcję wykonania takich osłon "zrób to sam" tak się temat nazywał |
Ten temat pamiętam ale chodziło mi o te duże boczne
gdzie nad nimi jest lik który można do tego wykorzystać
w firmach są w ofercie ale za jedną to około 250 zł
więc przymierzam się do samodzielnego działania
roger - 2010-01-04, 14:30
pirat666 napisał/a: | ale chodziło mi o te duże boczne
gdzie nad nimi jest lik który można do tego wykorzystać |
????? Oświeć mnie bo nie wiem o czym do nas rozmawiasz ..... ????? ty chcesz jeszcze izolować te plastikowe podwójne szyby boczne ...... ?????
pirat666 - 2010-01-04, 14:38
roger napisał/a: | ty chcesz jeszcze izolować te plastikowe podwójne szyby boczne |
Tak
no i pytanie czy warto, czy to coś daje, czy to zbędny wydatek ?
Andrzej 73 - 2010-01-04, 15:14
Witam ,
jeśli szyby w Twoim kamperku są izotermiczne to nie warto.
Widzę że szukasz strat ciepła , więc może popatrz gdzie jest najchłodniej w kamperze w chwili grzania i te miejsca należy wyizolować.
Pozdrawiam
roger - 2010-01-04, 15:22
Piracie .....nie nie warto ich izolować ....... szkoda czasu i pieniędzy .... ...
PS
są specjalne wersje zimowe kamperków, z grubsza izolacją , podgrzewaniem zbiorników etc... i jeśli chciałeś w miarę komfortowego sprzętu na duże mrozy trzeba było o tym pomyśleć poprawianie fabryki i modyfikacje dociepleniowe (nie mówię o kompletnej przebudowie) to ekonomiczna paranoja w porównaniu z efektami.
pirat666 - 2010-01-04, 18:11
Dzięki koledzy właśnie o takie stwierdzenie mi chodziło
Cytat: | Piracie .....nie nie warto ich izolować ....... szkoda czasu i pieniędzy |
podwiewa mi z pod lodówki i muszę zaglądnąc jak bedę miał warunki (ciepło)
co dokładnie uszczelnić
no i podwiewa mi z okienek gdzie uszczelka nie dochodzi w niektórych punkach 0,5 mm
ale to myślę łatwo wyeliminuje.
Kamperek to wersja chyba zimowa, zbiornik na czystą wodę jest pod fotelami w szoferce.
ale podgrzewany nie jest.
Andrzej 73 - 2010-01-04, 18:22
pirat666 napisał/a: | podwiewa mi z pod lodówki i muszę zaglądnąc jak bedę miał warunki (ciepło)
co dokładnie uszczelnić
|
Witam ,
Ja po zimowym wypadzie w góry , też stwierdzam że od "wlotów" do lodówki ucieka dużo ciepłego ( a raczej dostaje się dużo zimnego) powietrza.
Tak myślę , że wykonam jakieś zastawki na te kratki wentylacyjne.
W czasie wyjazdu zamarzł mi wąż odpływowy od zlewozmywaka , który znajduje się w pobliżu "kratek lodówkowych"
Pozdrawiam
Dziabong - 2010-01-04, 18:27
Andrzej 73 napisał/a: | pirat666 napisał/a: | podwiewa mi z pod lodówki i muszę zaglądnąc jak bedę miał warunki (ciepło)
co dokładnie uszczelnić
|
Witam ,
Ja po zimowym wypadzie w góry , też stwierdzam że od "wlotów" do lodówki ucieka dużo ciepłego ( a raczej dostaje się dużo zimnego) powietrza.
Tak myślę , że wykonam jakieś zastawki na te kratki wentylacyjne.
W czasie wyjazdu zamarzł mi wąż odpływowy od zlewozmywaka , który znajduje się w pobliżu "kratek lodówkowych"
Pozdrawiam |
Osłony na kratki są fabryczne i dość tanie, a przy okazji zapewniają cyrkulację powietrza co przy zasilaniu gazem ma znaczenie!
pirat666 - 2010-01-04, 18:50
Dziabong napisał/a: | Osłony na kratki są fabryczne i dość tanie |
A mogę Cię prosić o jakieś namiary na te rzeczy ?
Andrzej 73 - 2010-01-04, 18:52
Witam ,
dzięki , też mi przeszło przez myśl , że może są jakieś oryginały .
Lodówki nawet nie używałem przy minusowych temperaturach ( mogę trzymać wszystko w garażu zamiast w lodówce) ale poszukam tych oryginalnych osłon.
Dziabong - 2010-01-04, 20:05
pirat666 napisał/a: | Dziabong napisał/a: | Osłony na kratki są fabryczne i dość tanie |
A mogę Cię prosić o jakieś namiary na te rzeczy ? |
Masz pod nosem obok basenu Wesolandia.
BODEK - 2010-01-04, 20:34
Witajcie
Na chłodne dni wystarczą takie zasłony wykonane z karimaty;
Andrzej 73 - 2010-01-04, 20:42
Dziabong napisał/a: | Masz pod nosem obok basenu Wesolandia. |
Gdzie to jest w Warszawie?
pirat666 - 2010-01-04, 20:47
Andrzej 73 napisał/a: | Gdzie to jest w Warszawie? |
tu: http://www.google.pl/search?q=Wesolandia
Możliwe, że jutro tam podjadę - dam znać jakie ceny itp
ewentualnie dzwoń do mnie jak jesteś zainteresowany
roger - 2010-01-05, 10:46
Chłopaki ja mam do was prośbę ...... niech żaden z was w przypływie dobrej woli i checi nie uszczelnia kratek lodówki którymi wam wieje !!!!! tam ma wiać !!!! po to one są kratki możecie zasłonić pod warunkiem nie używania lodówki i tylko wtedy ..... i to niezależnie od tego czy chodzi na prąd czy na gaz MUSI MIEĆ Z TYŁU CYRKULACJĘ.....
PS
No ja chciałbym jeszcze wasze dzioby pooglądać jakiś czas ..... nawet zmarznięte ale całe
gino - 2010-01-05, 10:53
troche bez sensu jest uszczelniac/zamykac doplyw powietrza z ''dworu'' zamiast..uszczelnic ''okolice '' lodoweczki w autku...pozostawiajac w spokoju obieg powietrza , ktory..pomaga nam PRZEZYC spanie w kamperku.....
u Pawcia tez byl ten problemik...wialo, z za lodoweczki zarowno na postoju jak i w czasie jazdy..i znalazlem na to sposob......wystarczy usiasc..i pomyslec 5min..
pirat666 - 2010-01-05, 11:24
Oczywiście, że zasłonięcie tej kratki tylko i wyłącznie przy wyłączonej lodówce
do głowy mi nie przyszło zakrywać podczas pracy
Gino zamiast zmuszać nas do myślenia podpowiedz jak to zrobić
po co wywarzać otwarte drzwi
gino - 2010-01-05, 11:44
wiesz..to zalezy jak jest montowana lodowka..
ale,najprosciej jest miedzy lodowke a sciane szafki wcisnac uszczelke do uszczelniania ''okien'' domowych..taka z tasma samoprzylepna..
wybrac kolor..ktory bedzie gral z mebelkami, i delikatnie ja wciskasz..aby byla rowniutko i estetycznie..
mozna ja wcisnac ''glebiej'' i wtedy wogole jej nie widac..a swoje robi...
u mnie..jeszcze byl otwor pod lodowka..ok 2cm wysokosci..tam wkleilem gabke..ktorej rowniez nie widac..ale..i tak ja bejca pomalowalem na kolor mebelkow..
ale..to wszytsko zalezy jakie masz mebelki..i jak zamontowana lodowke..
w kazdym badz razie..EFEKT 100% zadowalajacy...i przy dokladnym, ESTETYCZNYM wykonaniu, nie widoczny dla ''gosci'' ...
pirat666 - 2010-01-05, 11:54
Dziś się będę do tego przymierzał.
Chciałem tam doszczelnić ale dostęp bardzo kiepski może sensownie jest też odkręcić kratki i tam od środka wszystko obkleić jakąś izolacją termiczną, pozostawiając kratki bez zakrycia.
Zobaczę co się uda wykombinować.
Dzięki za podpowiedź Gino
DI STEFANO - 2010-01-05, 12:04
Panowie
W moim nowym kamperze poprzedni właściciel pozostawił mi wśród wielu rzeczy takie osłony o których pisze Krzysztof.
Zamieszaliście mi w głowie.
Kiedy je zakładać podczas pracy lodówki czy nie?
Z wyglądu - odnoszę wrażenie - zrobione są fabrycznie pod dany model kampera cza może lodówki.
Ostatnio parkując na otwartym terenie(plaża) założyłem je,lodówka chodziła b.z.
Może było trochę cieplej w kamperze trudno mi powiedzieć gdyż jest on w wersji zimowej.
gino - 2010-01-05, 12:09
nie mozna ich zakladac w trakcie pracy zwlaszcza na gazie..
chodzi o spaliny ktore..''zle wplywaja na zdrowko'' a nawet moga nas pozbawic zycia...
poza tym..im wiekszy ''przewiew'' przy radiatorach lodowki..tym..lepiej mrozi...stad, tak dobre dzialanie ''wiatraczkow prezesuu''
DI STEFANO - 2010-01-05, 12:21
Dzięki Gino
Oświeciłeś mnie staruszka
i masz piwko nie tylko wirtualne.
Kamperfan - 2010-01-05, 12:40
DI STEFANO napisał/a: | Panowie
W moim nowym kamperze poprzedni właściciel pozostawił mi wśród wielu rzeczy takie osłony o których pisze Krzysztof.
Zamieszaliście mi w głowie.
Kiedy je zakładać podczas pracy lodówki czy nie?
Z wyglądu - odnoszę wrażenie - zrobione są fabrycznie pod dany model kampera cza może lodówki.
Ostatnio parkując na otwartym terenie(plaża) założyłem je,lodówka chodziła b.z.
Może było trochę cieplej w kamperze trudno mi powiedzieć gdyż jest on w wersji zimowej. |
gino napisał/a: | nie mozna ich zakladac w trakcie pracy zwlaszcza na gazie..
chodzi o spaliny ktore..''zle wplywaja na zdrowko'' a nawet moga nas pozbawic zycia... |
To zależy, czy są to osłony profesjonalne przeznaczone do stosowania zimą w lodówkach - ja stosuję osłony zewnętrzne zakupione za kilka euro u Fritza Bergera z otwartym wylotem spalin z kominka lodówki, takie jak:
http://www.fritz-berger.d...7756/detail.jsf
gino - 2010-01-05, 12:55
ale to sa ''zimowe'' kratki one maja ''przewiew'' tyle ze ograniczony do minimum ..a pytanko Stefana..rozumialem jako ''letnie'' bo..tak ich uzywal..
aczkolwiek..w zimie tez bym ich nie uzywal..wystarczy jakakolwiek nieszczelnosc ukladu kominowego aby doszlo do zatrucia, a przy nieszczelnosci gazowej....kto wie..co moze sie zdarzyc... ale z drugiej strony..skoro takie gadzety produkuja..tzn ze ktos sprawdzil ich ''bezpieczne'' dzialanie...
Kamperfan - 2010-01-05, 12:59
gino napisał/a: | ... poza tym..im wiekszy ''przewiew'' przy radiatorach lodowki..tym..lepiej mrozi...stad, tak dobre dzialanie ''wiatraczkow prezesuu'' |
Moje doświadczenia z wyjazdów zimowych wskazują, że przy stosowaniu osłony zewnętrznej "przewiew" jest tak duży, że ujemne temperatury w zamrażalniku lodówki utrzymują się nawet przy termostacie ustawionym na 1/3 skali bez wspomagania wiatraczkiem - nigdy nie zaobserwowałem, by zimą wiatraczek się włączał .
pirat666 - 2010-01-05, 13:19
Znalazłem w końcu w polsce he he
http://elcamp.movera.com/...=details&lang=6
Sprawdzę koło siebie jutro bo dziś się nie wyrobie i zobaczymy
gino - 2010-01-05, 13:46
Kamperfan napisał/a: | gino napisał/a: | ... poza tym..im wiekszy ''przewiew'' przy radiatorach lodowki..tym..lepiej mrozi...stad, tak dobre dzialanie ''wiatraczkow prezesuu'' |
Moje doświadczenia z wyjazdów zimowych wskazują, że przy stosowaniu osłony zewnętrznej "przewiew" jest tak duży, że ujemne temperatury w zamrażalniku lodówki utrzymują się nawet przy termostacie ustawionym na 1/3 skali bez wspomagania wiatraczkiem - nigdy nie zaobserwowałem, by zimą wiatraczek się włączał . |
kamperfanku..jeszcze raz podpowiadam...ze MOJA odpwiedz dotyczyla LATA..nie zimy
i byla zasugeorwana uzywaniem zaslonek PRZEZ DI STEFANO podczas kamperowania na PLAŻY czyli../ja to tak rozumiem/ w LECIE..W SŁONCU..
Kamperfan - 2010-01-05, 14:34
No tak, ładną mamy zimę tego lata .
Osłony zimowe (taki jest temat tego wątku ) można zakładać się nie tylko na górną kratkę (pozostawiając swobodny wylot spalin) ale także na kratkę dolną - wlotu powietrza do lodówki. Osłona dolna prezentowana jest w linku podanym wyżej przez "pirata 666", a także w innych sklepach na rynku krajowym, np. Frankana - katalog str. 433: http://www.frankana.net.pl/
Najważniejsze przy tym wszystkim jest to, by przypadkiem osłon dolnych nie stosować do wywiewu górnego i nie zakrywać wylotu spalin z kominka lodówki
gino - 2010-01-05, 14:44
Kamperfan napisał/a: |
Osłony zimowe (taki jest temat tego wątku ) |
hahaha... ...a dokladnie to ''Osłony zimowe na okna ''
pirat666 - 2010-01-05, 15:03
gino napisał/a: | Kamperfan napisał/a: |
hahaha... ...a dokladnie to ''Osłony zimowe na okna '' |
mogę zmienić hi hi
Temat się fajnie rozwija więc może zmodyfikować temat na:
"zimowe wyjazdy w kamerku - patenty"
podpowiedzcie co będzie trafniejsze podczas opcji szukaj ?
Kamperfan - 2010-01-05, 15:04
gino napisał/a: | Kamperfan napisał/a: |
hahaha... ...a dokladnie to ''Osłony zimowe na okna '' |
Właśnie, aczkolwiek "Osłony zimowe..." - można tytuł uściślić bo temat się rozwinął ... albo przy odrobinie wyobraźni otwory wlotu i wylotu powietrza traktować jako okna lodówki
pirat666 - 2010-01-05, 15:10
No to temacik uciąłem do "Osłony zimowe"
w opisie więcej detali
Wiec jak macie jakieś patenty osłonowe, przegrodowe itp to myślę, że będzie dobrze jak wylądują w jednym miejscu
Kamperfan - 2010-01-05, 15:14
Warto jeszcze zastosować odsuwaną kurtynę pomiędzy kabiną (szybko się wychładza) a pokładem kamperka - mam taką i oceniam, że wpływa na komfort cieplny nie gorzej niż osłony na oknach .
gino - 2010-01-05, 15:26
Kamperfan napisał/a: | Warto jeszcze zastosować odsuwaną kurtynę pomiędzy kabiną (szybko się wychładza) a pokładem kamperka - mam taką i oceniam, że wpływa na komfort cieplny nie gorzej niż osłony na oknach . | zdecydowanie popieram..ja tez mam..i powiem wam szczerze..ze dzieki nim jest duzo cieplej w autku..
wbobowski - 2010-01-05, 16:50
Kamperfan napisał/a: | Warto jeszcze zastosować odsuwaną kurtynę pomiędzy kabiną (szybko się wychładza) a pokładem kamperka - mam taką i oceniam, że wpływa na komfort cieplny nie gorzej niż osłony na oknach . |
Mało tego, powiem, że to najskuteczniejszy sposób "dogrzania" części mieszkalnej i dużo mniejsze zużycie gazu na ogrzewanie. Mam taką przegrodę dokupioną i przyciętą na wymiar. Mocowana na rzep dokładnie izoluje kabinę, z której mimo osłon na oknach zimo leci jak z zewnątrz.
Andrzej 73 - 2010-01-05, 17:53
Witam ,
Po pierwszym zimowym wypadzie kamperkiem doszedłem do wniosków co trzeba mieć zamontowane i co jest potrzebne do podróżowania i użytkowania zimą .
Po pierwsze zastawienie wlotów lodówkowych ( zakładam , że lodówka nie będzie włączana bo przy ujemnych temperaturach , lodówkę miałem w dolnych szafkach )
Po drugie mata grzewcza na zbiornik szarej wody i taśmy grzewcze na przewody odpływowe do zbiornika szarej wody.
Trzecie kategorycznie wydzielić ( np.mata termoizolacyjna , gruba kotara) zabudowę mieszkalną od kabiny kierowcy.
Czwarte z zewnątrz osłonić kabinę kierowcy i wewnątrz szyby matami termicznymi.
Piąte butle napełnić czystym propanem .
A bym zapomniał ja zbiornik z czystą wodą mam w środku więc ten temat dla mnie jest nieaktualny , ale winnym przypadku bardzo ważny.
To chyba najważniejsze warunki do spełnienia aby móc użytkować kamperka w zimie .
Pozdrawiam
Andrzej 73 - 2010-01-05, 17:55
Jeśli napisałem to w niewłaściwym temacie to proszę mój post o przeniesienie.
Pozdrawiam
pirat666 - 2010-01-26, 13:17
osłona na całą kabinę - może ktoś pyknąć fotę jak jest to mocowane do auta ?
z góry dziękuję
Jerzy - 2010-01-26, 16:18
Kamperfan napisał/a: | Osłony zimowe (taki jest temat tego wątku ) |
gino napisał/a: | hahaha... ...a dokladnie to ''Osłony zimowe na okna '' |
Spróbuję rozstrzygnąć ten spór językowy o nazewnictwo kawałka materii pokrytego folią i nie bacząc na to, co jest nim zakrywane i kiedy ...napiszę po prostu "Osłony". Zwłaszcza, że ich skuteczność nie zależy od semantyki, czy innej semiotyki, lecz od tego, którą stroną je założymy...
Z tego, co się widzi zimą pod stokami - osłony zakładane są źle. Nie jest przestrzegana podstawowa zasada: latem srebrzystą stroną odblaskową ku słońcu a zimą ku wnętrzu pojazdu. Miejsce założenia - na zewnątrz szyby, czy w środku zasadniczo nie ma znaczenia, pomijając aspekt mocowania.
ps. Kiedyś latem na południu Francji widziałem kampery z kraju naszych sąsiadów z kołami osłoniętymi folią NRC - stroną srebrzystą, obijającą promieniowanie cieplne skierowaną do opon. Nie rozpoczynałem dyskusji, w której argumenty pozamerytoryczne mogłyby odegrać zbyt dużą rolę...
|
|