|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Bezpieczeństwo - UWAGA - FOTORADAR ATRAPA !!!
krynia i stan - 2010-04-08, 13:38
Jestem spokojnym użytkownikiem drogi więc mi one nie wadzą (nawet ich nie zauważam ).
Ale zdarzyło mi się spostrzec fotoradar umieszczony wręcz perfidnie , tzn: ograniczenie do 70 km/h następnie jakieś 30m ograniczenie do 40 km/h i zaraz potem powrót do 70 km/h i jak myślicie jakiej strefy pilnował fotoradar ?
Rockers - 2010-04-08, 13:40
aktywność hmm ale atrapy zauważam jak je mijam poznać je po obiektywie którego nie mają
roger - 2010-04-08, 14:54
Hmmmm a ja tak czytam Twój post Adamie ... i powiem Ci szczerze nie mam pojecia o czym Ty do nas rozmawiasz .... ?
PS
radary , fotoradary czy atrapy ....były są i będą zawsze powodują refleksję i zdjęcie nogi z gazu ..... to co dzisiaj jest atrapą lub pustą obudowa z zamalowanym szkiełkiem jutro możne nam pstryknąć fotkę ...hahaha ostatnio się na taki nadziałem , jeżdżę codziennie od 4 lat i zawsze był nieczynny tydzień przed świętami jadę 50km/h jak Bozia kazali wioząc starszego syna do szkoły a ty niespodzianka pstyk syn na mnie ja na niego ..... i szok ale fakt faktem w tym miejscu 15m przed radarkiem stoi ograniczenie do 40 ..... samo życie
Wracając do tematu myślę że najlepiej na drogach sprawdzają się te z tablicami ostrzegawczymi 3-4km wcześniej i to niezależnie od tego czy działają czy nie ... 90% kierowców odpuści kontrolnie więc zamierzony skutek czyli ograniczenie prędkości w konkretnym miejscu zostanie osiągnięty.
Przestrzegam przed ferowaniem wyroków typu "pusty" bo nie widac obiektywu .... nie we wszystkich typach fotoradarów je widac a czasem jak nawet widac to i tak atrapa ....
krynia i stan - 2010-04-08, 15:16
Nic tam nie było , chyba że przejście w planach a fotoradar już się "przyuczał"
andreas p - 2010-04-08, 15:45
Bo to kosztuje i my mamy tylko 17 punk. do stracenia a potem Idijoten test. A w terenie zabudowanym 50 km bo jak 80 Km to prawko na miesiac z glowy. Wiec raczej wszyscy dbaja o kase i prawko wiec jest kultura jazdy
WODNIK - 2010-04-08, 15:46
Czytałem że w Angli w jakimś hrabstwie sąd kazał zdemontować wszystkie atrapy fotoradarów bo stwarzają zagrożenie dla uczestników ruchu.
krynia i stan - 2010-04-08, 16:31
WODNIK napisał/a: | Czytałem że w Angli w jakimś hrabstwie sąd kazał zdemontować wszystkie atrapy fotoradarów bo stwarzają zagrożenie dla uczestników ruchu. |
KOGUT napisał/a: | ciepło ciepło |
A na czym ma polegać to zagrożenie ?
roger - 2010-04-08, 17:14
krynia i stan napisał/a: | WODNIK napisał/a: | Czytałem że w Angli w jakimś hrabstwie sąd kazał zdemontować wszystkie atrapy fotoradarów bo stwarzają zagrożenie dla uczestników ruchu. |
KOGUT napisał/a: | ciepło ciepło |
A na czym ma polegać to zagrożenie ? |
Jak to na czym jak kler zaczyna mieszać już nawet w ruchu drogowym to nie może być dobrze ...
WODNIK - 2010-04-08, 17:36
A co do tego ma kler.
Stwierdzono że mogą stać tylko naładowane budki, puste należy usunąć. Nie wiem jak tam jest, bo nie byłem, ale chodziło o to że niektórzy kierowcy zbyt mocno hamowali jak zobaczyli w ostatniej chwili fotoradar i sprawiali problem tym z tyłu.
U nas przed fotoradarami i atrapami są tabliczki ostrzegawcze jak jest tam nie wiem.
SlawekEwa - 2010-04-08, 20:27
W nocy to chyba robi na podczerwień?
gino - 2010-04-08, 20:36
KOGUT napisał/a: | no co Ty , wali światłem , że w oczach miga jeszcze 5 km |
skad wiesz..
Rockers - 2010-04-08, 21:49
a te kajdanki są obszyte różowym futerkiem ??
jacekiagatka - 2010-04-08, 22:13
poważny temat a Wy zaraz o seksie.
kiedyś jeździłem bardzo szybko nawet po 300 km/h. Od jakiegoś czasu zacząłem doceniać dar życia i nawet polubiłem wolną dostojną jazdę. Nawet zmieniłem sportowego lexusa na dostojnego hummera. Dzisiaj jadąc 100 km/h wylądowałem w rowie bo jakiemuś debilowi się bardzo spieszyło i był pewien że zdąży wyprzedzić. Uciekając do rowu uratowałem debilowi życie, nawet się nie zatrzymał. Jestem za radarami, atrapami, i co tam jeszcze
Yans - 2010-04-08, 22:18
jacekiagatka napisał/a: | Uciekając do rowu uratowałem debilowi życie, nawet się nie zatrzymał. |
A niby dlaczego ma się zatrzymywać,skoro nawet hummer ze strachu ucieka do rowu?
KOCZORKA - 2010-04-08, 22:29
KOGUT napisał/a: | proszę o dalsze w temacie poglądy |
Jak każdy, to ja też.
Również uważam, że atrapy powinny być.
Jak Polska będzie miała więcej pieniążków, to pewnie przestaną być atrapami i co poniektórych kierowców zaskoczą.
W Polsce przed każdym fotoradarem są wcześniej znaki informujące o tym i większość z nas ściąga nóżkę z gazu. Nie ściągają jej pewnie tylko Ci ,co często jeżdżą po tej trasie i wiedzą, że to atrapka. Jak wcześniej pisałam w przyszłości to Ci kierowcy głównie zasilą kasę gminy i będzie z tego jakiś pożytek.
Atrapy, fotoradary czy makietki udające policję, wszystko to służy bezpieczeństwu.
Jeżeli komuś się bardzo spieszy najlepszy jest pociąg express lub samolot.
KOCZORKA - 2010-04-08, 22:36
KOGUT napisał/a: | Jacku - dobrze , że Ci się nic nie stało |
Jacuś, teraz przeczytałam i aż ciarki mi przeszły po plecach.
Powiem jak KOGUT - Jacuś dobrze, że nic Ci się nie stało, że jesteś cały i zdrów.
jacekiagatka - 2010-04-08, 22:43
cały i zdrowy
jestem na działeczce i łowię rybki.
byle z auta po klepaniu przystanek autobusowy nie wyszedł bo mi będą ludziska na światłach wsiadać.
KOCZORKA - 2010-04-08, 22:46
jacekiagatka napisał/a: | byle z auta po klepaniu przystanek autobusowy nie wyszedł |
Autka też szkoda, ale zdrówko najważniejsze.
A jak po wyklepaniu wyjdzie większy, to na kamperka przerobisz.
KOCZORKA - 2010-04-08, 22:50
KOGUT napisał/a: | Jeśli mamy równość wobec prawa zagwarantowaną KONSTYTUCJĄ to dlaczego takie manewry w świetle tego prawa doprowadzają do takiej anomalii ? |
Tylko tej równości pieniąchowej nie ma. KOGUT napisał/a: | Gmina , biedna , ruchliwa chce być bezpieczna |
Jednak na pewno zrobiła się bezpieczniejsza.
SlawekEwa - 2010-04-08, 23:00
Od lat obserwuję zakręt w wiosce niedaleko Biłgoraja. Obowiązuje tam ograniczenie 40km/godz. Zakręt jest naprawdę trudny i to ograniczenie jest jak najbardziej potrzebne. Miejscowi znają realia tego zakrętu i nikt tam się nie wygłupia. Wypadki / często ze skutkiem śmiertelnym/ powodują zamiejscowi- przeceniając swoje umiejętności
janusz - 2010-04-08, 23:04
Slawek Dehler, O i właśnie dla tego aby w takich sytuacjach nie było wypadków stawia się fotoradary. Przecież to kompletna paranoja. Jeżeli zakręt jest trudny/niebezpieczny to normalnie należy go wyprostować, wytyczyć drogę w innym miejscu a nie wprowadzać zakaz. Jak są dziury w drodze to ich się nie łata tylko znak stawia. Coraz bardziej lubię Drzewieckiego. i jego wypowiedzi.
łoś - 2010-04-08, 23:44
Nie wiem do czego zmierzasz kogutku, ale...
Moim zdaniem fotoradary to komercja i mało ma wspólnego z bezpieczeństwem. Dużo na ten temat napisaliście i macie rację. Jednak czy fotoradar lub skrzynka spowolni czubków bez wyobraźni ? Nie. Fotoradar za sporą kasę ma zarabiać. I nie na poprawę dróg. Nie na poprawę bezpieczeństwa. Ktoś ma kontrakt na te skrzynki i je stawiają. O ich skuteczności pisaliście.
Nikt z Was nie wspomniał o śpiącym policjancie na drodze. Na niego nie ma mocnych.
Chyba dużo tańszy i nikt go nie przejedzie z większą szybkością bo ... wiadomo.
I już jest bezpiecznie w wymienianych miejscach. Niestety nikt już na tym później nie zarobi. Może to jest upierdliwe, ale jakie proste i skuteczne.
ekosmak.dabrowska - 2010-04-09, 00:09
janusz napisał/a: | Coraz bardziej lubię Drzewieckiego. i jego wypowiedzi. |
Masz na myśli "dziki kraj". A miało być bez polityki janusz napisał/a: | Przecież to kompletna paranoja. Jeżeli zakręt jest trudny/niebezpieczny to normalnie należy go wyprostować, wytyczyć drogę w innym miejscu a nie wprowadzać zakaz. Jak są dziury w drodze to ich się nie łata tylko znak stawia. |
Wszyscy to wiedzą, lecz dyskutują o "znaku" . Możliwe iż Drzewiecki w chwili "słabości"
powiedział co powiedział.
łoś - 2010-04-09, 02:53
Są miejsca, niestety źle obstawione TI- kami, ale zmuszają do zwolnienia i są tacy co bardziej reagują na ten widok niż na radar. Zamiast znaków, stawiać ....
Nie zwalczać tylko wykorzystać.
Ja przez Włochy, albo szybko płatną autostradą, lub wolno przez wioski i miasteczka z widoczkami
SlawekEwa - 2010-04-09, 07:14
janusz napisał/a: | Slawek Dehler, O i właśnie dla tego aby w takich sytuacjach nie było wypadków stawia się fotoradary. |
JanuszI z tym się zgadzam. Nawet sam miałem pomysł w tzw. "czynie społecznym" wyspawać skrzynkę i kawał rury coby udawało fotoradar. ale postawić coś w pasie drogowym to nie takie proste janusz napisał/a: | Przecież to kompletna paranoja. Jeżeli zakręt jest trudny/niebezpieczny to normalnie należy go wyprostować, wytyczyć drogę w innym miejscu a nie wprowadzać zakaz. |
Nie te czasy zobacz ile trudności napotyka budowa autostrad, / prywatne grunty,brak kasy/ a co tam jakieś niebezpieczne zakręty.
Nikogo nie obchodzi bezpieczeństwo na drogach /chyba tylko Koguta i parę osób z CT/.
Widać to po udupieniu projektu bezpiecznego zderzaka parę lat temu./ w necie na pewno jest coś o tym/. Jakaś firma samochodowa chciała ten patent kupić ale tylko po to, żeby schować go głęboko w szafie
gino - 2010-04-09, 08:00
jacekiagatka napisał/a: | Dzisiaj jadąc 100 km/h wylądowałem w rowie bo jakiemuś debilowi się bardzo spieszyło i był pewien że zdąży wyprzedzić. Uciekając do rowu uratowałem debilowi życie, nawet się nie zatrzymał. Jestem za radarami, atrapami, i co tam jeszcze |
ktore..jak widac nic nie daja...bo przeciez juz sa..a debili dalej nie brakuje...i brakowac nie bedzie..
Jacku..dobrze ze wszytsko ok....
dziesiatki razy widzialem rejestracje zakryte gazeta..torba foliowa/niby zlapana w trasie..przypadkowo/..czy..zwyczajnie zagiete narozniki rejestracji..aby na fotce nie mozna bylo odczytac pelnego nr.
jak ktos chce byc debilem.. żadne restrykcje tego nie zmienia..debil zawsze da rade..
dostanie mandat..w nerwach za 1km pojedzie jeszcze szybciej..
zabiora prawko..debilizm zostawią...nastepnego dnia...dalej pojedzie...
a jak w koncu debilzim wygra....zabije kogos..to go zamkna..
tylko wtedy...debilizm moze odpusci...
krynia i stan - 2010-04-09, 08:20
gino napisał/a: | Cytat: | Dzisiaj jadąc 100 km/h wylądowałem w rowie bo jakiemuś debilowi się bardzo spieszyło i był pewien że zdąży wyprzedzić. Uciekając do rowu uratowałem debilowi życie, nawet się nie zatrzymał. Jestem za radarami, atrapami, i co tam jeszcze |
ktore..jak widac nic nie daja...bo przeciez juz sa..a debili dalej nie brakuje...i brakowac nie bedzie.. |
Tylko jaką widzisz na to rade, nie robić nic ? czy może więcej "leżących policjantów"
KOGUT napisał/a: | PS. dziś już namierzyłem pana z którym miałem bliskie spotkania na wahadełku , wyprzedzał siedem samochodów na raz ... coś z tym zrobię - myślę . |
Twoja zawziętość mnie przeraża
gino - 2010-04-09, 08:28
krynia i stan napisał/a: |
Tylko jaką widzisz na to rade, nie robić nic ? czy może więcej "leżących policjantów"
|
raczej chodzi mi o zwrocenie uwagi na to..ze przepisy sa dla NORMALNYCH KIEROWCOW..ktorzy..w sumie ich nie lamia...jesli nawet sie zdarzy..nie lamia ich drastycznie..stad..w/g mnie..czesto konczy sie na pouczeniu...bez mandatu..a czasem nawet na sympatycznej pogawedce z Policjantem...
a debil.......wyrwie znak z ograniczeniem predkosci......zamaluje sprayem fotoradar...''by zylo sie lepiej'' ...
gino - 2010-04-09, 09:37
KOGUT napisał/a: | Gino - czy Ty siebie tym nie usprawiedliwiasz troszkę ??? | sorki...ale nie rozumiem...
pirat666 - 2010-04-09, 09:53
Nie wiem czy ktoś widział ten filimik
http://www.mototube.pl/fi...ez-fotoradar-1/
jest tez na youtube ale po zalogowaniu
więc może zdarzyć się i tak
ale w życiu liczy się przede wszystkim szczęście
http://www.mototube.pl/fi...ami-na-swiecie/
pirat666 - 2010-04-09, 10:06
prędkość ratuje życie
http://www.mototube.pl/fi...ratuje-zycie-1/
gino - 2010-04-09, 11:01
KOGUT napisał/a: | gino napisał/a: | jesli nawet sie zdarzy..nie lamia ich drastycznie.. |
łamanie to łamanie , dla jednego drastycznie jest 100 wiecej a dla innego 20 , najgorzej ma ten pieszy co zamiast zobaczyć przed oczami zatrzymany zderzak dostał nim 37 km/h bo auto zamiast 50 jechao 60 ... jak dla mnie to drastyczne przekroczenie . |
tak...
napisalem to..bo nie jestem HIPOKRYTA..udajacym ze nigdy nie zlamalem przepisow...
a nie....zeby sie usprawiedliwiac...
ehh...Kogut..myslalem ze choc troszke sie zminiles... i bedziesz bardziej ''zyciowy'' w swoich wypowiedziach...
gino - 2010-04-09, 11:26
KOGUT napisał/a: | jesteś moim formułowym KUMPLEM . | i tego sie trzymajmy...
Yans - 2010-04-09, 18:50
gino napisał/a: | ehh...Kogut..myslalem ze choc troszke sie zminiles... i bedziesz bardziej ''zyciowy'' w swoich wypowiedziach... |
|
|