Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Hymer Eriba w mega okazyjnej cenie

Misza - 2010-06-25, 10:39
Temat postu: Hymer Eriba w mega okazyjnej cenie
Na Otomoto pojawiło się ogłoszenie:
http://www.otomoto.pl/ind...9&clipboard=add

Ale zanim ktoś w swej naiwności będzie próbował skontaktować się z właścicielem (nota bene udającym Anglika) proponuję zajrzeć tu: KLIK

A miałam w planach rozpocząć swa bytność na forum w Powitaniach a nie Ostrzeżeniach :roll: ;)

roger - 2010-06-25, 10:44

Stary numer ktoś kto wie co i jak widząc taka ceny za taki samochód ...... odpusci sobie nawet telefony ... ;)
Ta cena będąc wyższą o 20tys byłaby bardzo dobrą i okazyjną ......

MAWI - 2010-06-25, 10:54

Nic z tego nie rozumiem ,poza tym że to przekręt.
roger - 2010-06-25, 10:59

Jak będziesz go chciał kupić ....to okaże się że właśnie podjechało 3 kupców i koniecznie szybko trzeba zaliczkę wpłacić .... bo co prawda byłeś pierwszy ale życie jest brutalne a pieniądz to pieniądz ... ty go oczywiście będziesz chciał kupić bo okazja niebywała ..... i jesteś do przodu 30tys na tym interesie ..... więc wpłacisz 1000 "ojro" .... zaczniesz organizować wyjazd potwierdzać adres i wtedy zorientujesz sie ze ten gość to wcale nie ten gość ....pieniądze poszły w kosmos .... i dowiesz się że tak jak ty za ten samochód juz zapłaciło 6-u innych..... ;) to tak w skrócie ...
MAWI - 2010-06-25, 11:02

Dzięki za oświecenie ,masz rację naiwnych nie brakuje.
Misza - 2010-06-25, 11:13

Pokusiłam się o korespondencję z tym panem. Z ciekawości. Odpisał, że jest Anglikiem, nie zna polskiego, ale mieszkał w PL, samochód jest u nas w kraju zarejestrowany. Niestety musiał go wywieźc do Anglii. Napisałam, że nie ma problemu. Niech poda adres i tel, chcialabym samochód obejrzeć. Dostałam odp, że załatwi mi transport do PL przez jakąś tam firmę, ale żebym wpłaciła pieniądze najpierw, może być przez ebay, może być przez WesterUnion a on się spotkać teraz nie może, nie ma czasu- swój wolny czas woli spędzać z rodziną :lol:
No i cóż. Na koniec rozmowy wysłałam mu linka z "Jego" camperem.

roger - 2010-06-25, 11:17

No tak pisałem wyżej mechanizm klasyczny i już od dawna znany ... ;) szkoda czasu ....okazyjnie to można po gębie dostać ... ;)
krynia i stan - 2010-06-25, 11:21

"O tempora o mores." :-/

Jak tu wierzyć ludziom, ... chyba ja Beria "ufaj ale kontroluj" :diabelski_usmiech

MAWI - 2010-06-25, 12:08

A może powiadomić o tym policję ,jest to chyba próba wyłudzenia,co o tym myślicie?
roger - 2010-06-25, 12:22

Ale którego kraju ...... i jaki masz na to dowody ... ?
MAWI - 2010-06-25, 12:29

Może i tak
Misza - 2010-06-25, 16:29

roger napisał/a:
Ale którego kraju ...... i jaki masz na to dowody ... ?
na OtoMoto do kontaktu byl podany polski mail. Facet odpisywał do mnie z maila MSN. W korespondencji podawał link do innych zdjęć auta (w sensie, że skopiował całą resztą z mobile.de), więc wiadomo konkretnie sprzedaz jakiego auta oferował. W sumie jak by się uprzeć, to czy ja wiem, czy nie mogłoby to służyć za jakiś tam dowód...? :roll:
A co do kraju - mnie się wydaje, że PL. Zresztą myślę, że to Polak jest.

roger - 2010-06-25, 16:40

Tylko że ten samochód na OtoMoto nie jest jego ..... a ten na mobile.de ma inna cenę- normalną sprzedaje go dealer niemiecki. Przestępstwo nie miało miejsca bo nie było zapłaty .... skoro nie było to co z tym zrobić ..... ?????
Czy to Polak ? A Pan Bóg raczy wiedzieć możne Turek może Azer a możne Taj .... jedno jest pewne przed takimi ofertami należy ostrzegać a do zakupu kampera podchodzić na zimno szerokim łukiem omijając okazje.....
Jesli dajemy zaliczkę czy zadatek to face to face .... a nie przelewem na azory i to dopiero po fizycznym obejrzeniu auta i dokumentów a nie zdjęć ..... Do takich transakcji podchodzić trzeba z dużą dozą zdrowego rozsądku i ostrożnością.

Misza - 2010-06-25, 17:08

roger napisał/a:
Przestępstwo nie miało miejsca bo nie było zapłaty .... skoro nie było to co z tym zrobić ..... ?????
no tak, w sumie masz rację.
eeik - 2010-06-25, 17:23

No stare jak świat :zastrzelic
Też sobie pokorespondowałam z takim angielskim Francuzem :) ))

Jak go wyczaiłysmy z koleżanką to mu napisałam, że pieniądze wysyłam i bardzo się cieszę ze współpracy, jutro podam mu nr przesyłki.

Mam nadzieję, że się upił na to konto :) ) licząc na pieniądze :) )

Powiadomiłam ebay - nie wiem czy coś z tym zrobili, ale wydawało się wtedy , że mocno się interesują takimi przekrętami.
Mimo, że to francuski ebay był.

roger - 2010-06-25, 19:26

A no są są niestety ... to prosta manipulacja i chęć zysku zaślepia ... ;)
DAMIAN.CZ - 2010-06-25, 20:48

Czytam i nie mogę uwierzyć-miałem bardzo podobną sytuację. Jakiś czas temu bardzo dokładnie śledziłem wszystkie portale ogłoszeniowe w Polsce i NIemczech. Natrafiłem na bardzo korzystną transakcję. Ford CI Montana 1995 rok produkcji, 80 tys.KM przebieg itd itp....Znam dobrze j.niemiecki więc postanowiłem napisać kilka słów do autora ogłoszenia. Na drugi dzień miła niespodzianka na emailu-odpowiedź w sprawie mi mojego zapytania. Co się okazało-sprzedający to rodzina z Niemiec mieszkająca w Angli, oczywiście kamper jest w Angli, pani w korespondencji pyta czy możemy ją kontynuować po angielsku ponieważ mąż jest Niemcem a ona Agnielką. Napisałem, że ok i tak się zaczęła wymiana maili. Otrzymałem komplet zdjęć kampera, pełny opis itd. Na marginesie cena za to autko to 3,5 tys.EUR!!!Myślę sobie super okazja... Po kilku dniach pada z ich strony pytanie czy zaproponowana przez nich cena jest do zaakceptowania, ja oczywiście odpisuję, że tak na to otrzymuję maila z kopią paszportu jakiegoś gościa z Anglii i prośbę abym wpłacił na niego 1,4 tys.euro zaliczki a oni wyślą mi auto do POlski pod wskazany adres. Oczywiście pieniądze miały wyjść poprzez Wester Union i po tym uświadomiłem sobie, że to przekręt. Napisałe do nich, że moja siostra jest w Londynie i chciałaby oglądnąć kampera...od tamtego czasu zero odzewu w tej sprawie...
Tak naprawdę nie ma nigdy okazji nikt nam za półdarmo nic nie sprzeda:-))
pozdrawiam

StasioiJola - 2010-06-25, 21:50

Kontakt ze sprzedającym zawsze się urywa jeśli zaproponujemy, że chcemy się spotkać i obejrzeć przedmiot transakcji i od razu wiadomo, że to przekręt!! Śledząc ebay i mobile , trafia się dość często na takie okazje i trzeba je omijac łukiem, chyba, że komuś się chce korespondować z oszustami!!! :szeroki_usmiech :spoko
maszakow - 2010-06-26, 01:10

TO jest próba wyłudzenia. Ale tylko Misza która miała kontakt z gościem może zgłosić sprawę na policję, jako próbę popełnienia przestęstwa. pytanie - skoro nie ma poszkodowanych czy będą chcieli się tym zająć.
Ma ktoś znajomego policjanta ? można go zapytać o zdanie ...

Aulos - 2010-06-26, 22:23

Ja też trochę zainteresowałem się tą ofertą na prośbę naszego forumowego kolegi. Ponieważ lokalizacja w ogłoszeniu to Dźwirzyno, czyli "rzut beretem" ode mnie, a ja właśnie rozpocząłem wakacje, pomyślałem: chętnie podjadę zobaczyć, chociaż cena od początku wydawała mi się "z rabatem 50%". Pierwsza korespondencja jak u Miszy - odpowiedź po angielsku o nieznajomości języka, dwuletniej pracy w Polsce i konieczności zabrania samochodu do Anglii. Nasza pięknie rozwijająca się korespondencja w języku Szekspira urwała się nagle, gdy zapytałem: "kiedy i gdzie mogę obejrzeć kampera?"
Czy jest sposób na takich "Anglików" :gwm ?

Misza - 2010-06-28, 11:24

"Mój" oszust dalej ze mną koresponduje :shock:
Mimo, że wysłałam mu link z mobile i napisałam, że nie jest taki cwany jak myślał, bo szybko udało się go rozgryźć ;) Idzie w zaparte i twierdzi, że jak tylko wyślę mu skan wpłaty przez WesterUnion (wpłata ma nie być na niego, tylko na mojego znajomego przebywającego w UK) to tego samego dnia spotka się z moim znajomym. Poszperałam w sieci i już wiem o co cho z tym Wester Union:
http://www.oszustwsieci.p...y-motocykle.php
http://www.e-platnosci.23.pl/scam_wu.htm

pirat666 - 2010-06-28, 12:47

Ted69 napisał/a:
To zrob ten przelew, zeskanuj kwitek ale zaslaniajac Numer Kontrolny Transakcji (MTCN) - ciekawe jak wtedy zareaguje

Zrób przelew i odbierz kasę he he i wyślij mu skan kwitka :)

Misza - 2010-06-28, 13:09

Nie będę robić przelewu, ale szkoda, że nie wiem jak taki kwitek WU wygląda. Stworzyłabym podobny i wysłała :roll:

:lol:

roger - 2010-06-28, 13:21

Tak wygląda :
maszakow - 2010-06-28, 22:41

Zgłosiłem naruszenie regulaminu do Otomoto - ale nie odpowiedzieli.
Misza - 2010-06-29, 08:19

maszakow napisał/a:
Zgłosiłem naruszenie regulaminu do Otomoto - ale nie odpowiedzieli.
ja też. Kilka dni temu. Ogłoszenie dalej wisi:/

roger dzięki. Nic mu jeszcze nie wysłałam- na poprzedniego maila mu odpowiedziałam, więc teraz poczekam na jego ruch.
W którymś mailu zapytałam go co właściwie chce mi sprzedać, skoro camper którego zdjęcia mi przysyłał nie należy do niego.

darboch - 2010-06-29, 08:41

Misza napisał/a:
na poprzedniego maila mu odpowiedziałam, więc teraz poczekam na jego ruch.
W którymś mailu zapytałam go co właściwie chce mi sprzedać, skoro camper którego zdjęcia mi przysyłał nie należy do niego

jeśli nie jest idiotą to raczej nie dostaniesz odpowiedzi...ale wszystko jest możliwe :spoko

jury - 2010-07-03, 18:49

Na strone OTOMOTO tego ogłoszenia wejść nie mogę może zostało wycofane.

Co do tego camperka to cena jest chyba mocno przesadzona. Ja jestem w stanie poszukiwania i trochę sie już zorientowałem i o jakieś 15 do 20 tyś za wysoka

MILUŚ - 2010-07-04, 15:27

jury napisał/a:
Na strone OTOMOTO tego ogłoszenia wejść nie mogę może zostało wycofane.

Co do tego camperka to cena jest chyba mocno przesadzona....... o jakieś 15 do 20 tyś za wysoka

Raczej za niska ................. :szeroki_usmiech

:spoko

AUTOJUR - 2010-07-04, 18:12

Masz informacje" Ogłoszenie zostało usunięte przez pracownika otoMoto"
j_a_c - 2010-07-04, 20:36

tez sie kiedyś napaliłem na taki samochód ,napisałem maila i dostałem dokładnie taka sama odpowiedz ze fura w Londynie wysłać zaliczkę to mi przyśle,wiec odpisałem ze świetnie sie składa bo jestem w Londynie niech poda adres i dzis jestem z gotówka ,i kontakt sie urwał
swierzak - 2010-10-22, 00:13

He he stary widzę numer i to o międzynarodowym zasięgu , Na początku wakacji kiedy szukaliśmy kampera i natrafiliśmy na taką "okazje " na lokalnym Holenderskim "allegro" za tylko 5100 euro , gość chce szybko sprzedać bo wyjeżdza do usa mieszka w UK i tam ma kampera ale może wysłać do Hollandii , wstawił fotki kampera ze strony dealera używanych kamperów z Hollandi , dodatkowo takiego który wciąż był na sprzedaż na tamtej stronie ( ale za 19000 euro) oto link do kradzionych fotek które przysłał http://img94.imageshack.us/gal.php?g=64639613.jpg

Czy ten "Anglik" nazywał się też Robert Agostini ? robert.agostini79@gmail.com

Naobiecywał że wyśle kampera przez ups i żeby do UPS wpłacic kase :) od razu pokapowaliśmy sie że to przekręt ale dalej graliśmy naiwnych , podaliśmy mu fałszywe dane , i napisaliśmy ze bierzemy ,
Idiota przysłał nam fałszywego maila że niby to mail z UPS hehe załozył konto na portalu mailowym freemail.com i wybrał sobie nazwę ups.team@europe.com że niby taki adres bardziej profesjonalnie brzmi oraz spreparował tandetny list przewozowy z ups

Konto na które kazał wpłacić kasę to :
Account name - UPS Transport
Account Number - 23819310 BARCLAYS BANK
IBAN GB15 BARC 2092 6323 8193 10

Przez tydzień mnie męczył żebym mu wysłał potwierdzenie wpłaty bo mu piszą z UPS że wpłata jeszcze nie dotarła , a ja mu na to odpisywałem że wpłaciłem ale bank wycofał transakcję bo nie zgadzał się Account name . Mam nadzieje że zdążył narobić sobie długów przez ten tydzien oczekiwania na kasę i potem miał przez to kłopoty , również powiadomiliśmy UPS o próbie oszustwa oraz interpol .Mam nadzieje że go złapali po numerach IP oraz po nr konta które podał

oto kopia jego maila :

Cytat:

First of all thank you for replying in English.
The camper is a dutch camper, registered in Holland, with dutch plate numbers (as you can see in the photos), so you don't have to pay import_ taxes. The camper is in perfect condition, and has no problems, no damage, has never suffered any accident. You will receive all the accessories of the camper (tent, pots, chairs, tables, kitchen tools, everything everything).
My brother told me about UPS shipping company that offers a safe and reliable shipping service. This service is special and I will explain you why. The method can be explained in few steps:
1. I (seller) will go with the camper and all the papers of the camper to the shipping company and leave the camper with all the necessary documents to them. After the camper is in their custody they will contact you with all the details.
2. You (the buyer) will have to deposit the money for the camper to UPS company.
3. After UPS will receive the money, they will send you the camper and you will receive it in 2-3 days. (you will receive the camper at your address)
4 You will have 5 testing days to check/drive/test the camper in every way you wish. After the 5 testing days are over, you will be contacted by the shipping company and asked if the camper you expected. If you will decide to keep the camper they will transfer the documents on your name (I will sign a document and they will be able to sell the camper for me) and then I will receive the money and our deal is completed.
If after the 5 testing days you decide not to buy the camper, you will receive all your money back, and the camper will be sent back to me on my expense (I will pay all the taxes), but I am sure you will like the camper

I only need your full name and address to send you the camper.

Best Regards,
Robert Agostini