Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Moja druga przeróbka busa na kampera

grzegorzalex - 2015-05-16, 20:17
Temat postu: Moja druga przeróbka busa na kampera
Już nie długo z blaszanki powstanie kamperek.
andi at - 2015-05-16, 20:47

Grzesiu nie masz co robić.Lato się zaczyna i pojeździć trochę warto
Tadeusz - 2015-05-16, 20:57

Miałem przyjemność dziś jako pierwszy z naszej paczki obejrzeć to cudo. To jest prawie nówka.

Marzena i Grzegorz zaszczycili nas swoją obecnością w skromnych progach naszego domu i obgadaliśmy plany na ten rok.

Sądząc po efektach budowy pierwszego kampera, jestem pewien sukcesu przy budowie drugiego.

Poza tym Grzegorz już ma do tego nowego to co najważniejsze - komplet okien, w tym dachowe z czujnikiem deszczu. :szeroki_usmiech

Grzesiu, będę wiernym kibicem Twoich poczynań i już teraz zgłaszam akces na ojca chrzestnego. :szeroki_usmiech

Nie pożałujesz. :ok

STRUSIE - 2015-05-16, 21:11

I to jest dobra właściwa decyzja ! Widzę że pautko mało śmigane .Pozytywnie zazdraszczam
Dziabong - 2015-05-16, 21:24

A mogłem być drugi. Powodzenia w budowie :kamp
grzegorzalex - 2015-05-16, 21:26

Tadeusz napisał/a:
Miałem przyjemność dziś jako pierwszy z naszej paczki obejrzeć to cudo. To jest prawie nówka.

Marzena i Grzegorz zaszczycili nas swoją obecnością w skromnych progach naszego domu i obgadaliśmy plany na ten rok.

Sądząc po efektach budowy pierwszego kampera, jestem pewien sukcesu przy budowie drugiego.

Poza tym Grzegorz już ma do tego nowego to co najważniejsze - komplet okien, w tym dachowe z czujnikiem deszczu. :szeroki_usmiech

Grzesiu, będę wiernym kibicem Twoich poczynań i już teraz zgłaszam akces na ojca chrzestnego. :szeroki_usmiech

Nie pożałujesz. :ok

Dokładnie, miałem okna już i nie miałem, gdzie ich zamontować wiec musiałem dokupić nowego blaszaka.
Tadziu to jak tylko będzie gotowy to na najbliższym zlocie będzie trzeba ochrzcić
Dziękujemy Tadziu za gościnę i za poczęstunek pysznym sernikiem :spoko

grzegorzalex - 2015-05-16, 21:27

Dziabong napisał/a:
A mogłem być drugi. Powodzenia w budowie :kamp

Dokładnie mogłeś.
Zostałeś poinformowany :spoko

grzegorzalex - 2015-05-16, 21:29

andi at napisał/a:
Grzesiu nie masz co robić.Lato się zaczyna i pojeździć trochę warto

Mam jeszcze starego wiec trzeba korzystać puki jest. :spoko

ZEUS - 2015-05-16, 21:46

grzegorzalex napisał/a:
Już nie długo z blaszanki powstanie kamperek.

widząc efekt budowy pierwszego to gdyby to było możliwe, chętnie bym podłożył kalkę i za jednym zamachem były dwa... :wyszczerzony:

toscaner - 2015-05-16, 22:06

Super, że tym razem dałeś się namówić na relację. :bigok
Baza wymarzona. Zazdroszczę.
Teraz dobrze zaprojektuj i najważniejsze w kamperze wg mnie - porządna izolacja, podwójna najlepiej - sprawdzone. Zresztą wiesz. :spoko

Tym razem to już będzie dzieło sztuki? :-P

voice - 2015-05-16, 22:13

No Grzesiu Gratuluję, widzę, że długo z decyzją zakupu większego nie czekałeś od naszej ostatniej rozmowy . Napisz coś więcej jaki rok jaki przebieg i co najważniejsze ile trzeba było położyć za takie cacko skoro jak twierdzi Tadziu to prawie nówka.
grzegorzalex - 2015-05-16, 22:17

toscaner napisał/a:
Super, że tym razem dałeś się namówić na relację. :bigok
Baza wymarzona. Zazdroszczę.
Teraz dobrze zaprojektuj i najważniejsze w kamperze wg mnie - porządna izolacja, podwójna najlepiej - sprawdzone. Zresztą wiesz. :spoko

Tym razem to już będzie dzieło sztuki? :-P

No projekt, to już w głowie mam.
A, jeśli chodzi o ocieplenie, to będę robił dokładnie tak samo, jak ty zrobiłeś.

grzegorzalex - 2015-05-16, 22:21

voice napisał/a:
No Grzesiu Gratuluję, widzę, że długo z decyzją zakupu większego nie czekałeś od naszej ostatniej rozmowy . Napisz coś więcej jaki rok jaki przebieg i co najważniejsze ile trzeba było położyć za takie cacko skoro jak twierdzi Tadziu to prawie nówka.

Od samego początku miałem robić zabudowę na tej długości.
Rocznik grudzień 2012 przebieg 24000 km jeszcze dobrze nie dotarty

ZEUS - 2015-05-16, 22:26

ile zyskałeś na długości zabudowy?
grzegorzalex - 2015-05-16, 22:27

ZEUS napisał/a:
ile zyskujesz na długości zabudowy?

Jest dłuższy od starego 70 cm

ZEUS - 2015-05-16, 22:29

L4 czy L5?
grzegorzalex - 2015-05-16, 22:30

ZEUS napisał/a:
L4 czy L5?

To model L3H2

ZEUS - 2015-05-16, 22:35

:?: wygląda na dłuższy :wyszczerzony: ... rocznik ten sam tylko przebieg (i pewnie kondycja) inne ... :)
Prasiu - 2015-05-17, 09:39

Gratuluję zakupu - będę kibicował i podpatrywał :)

Tak na marginesie: nie ma wersji L5, najdłuższą jest L4 (Długość przedziału bagażowego 4070cm)

ZEUS - 2015-05-17, 11:25

Prasiu napisał/a:
nie ma wersji L5, najdłuższą jest L4

a to co :-P ?

http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0

:szeroki_usmiech

Prasiu - 2015-05-17, 11:47

ZEUS napisał/a:
Prasiu napisał/a:
nie ma wersji L5, najdłuższą jest L4

a to co :-P ?

http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0

:szeroki_usmiech

jest to L4, mam takiego samego.
katalog Fiata nie wskazuje na nic dłuższego od L4 http://www.fiatprofession..._PL_05.2014.pdf

i jeszcze w wiki jest to ładnie rozpisane:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Ducato

grzegorzalex - 2015-05-17, 13:18

Z zakupu okna HEKI 4 na pilota i z czujnikiem deszczu jestem najbardziej zadowolony.
Już niedługo będę się przymierzał do montażu

toscaner - 2015-05-17, 14:06

Okno to chyba mercedes wśród okien. :mrgreen:
Ma mam dachowych zero - tylko wyciągi, ale gdyby coś, to mam w bagażniku wyrzynarkę, kątówkę, tubę sikaflexu. Zawsze można to zmienić. :szeroki_usmiech

Jak będziesz projektował łazienkę, to weź pod rozwagę domową zamykaną kabinę. Nie trzeba po kąpieli nic wycierać a latem można brać np. i po dwa szybkie prysznice. Bo masz wtedy jak w domu. Ja, Kogut takie mamy - rewelacja.
Tu poruszyłem ten temat:
Łazienka jak w domu z tyłu czy po środku kampera?

Może się przyda. :bigok

frólik - 2015-05-17, 17:40

Gratuluję zakupu i widzę że muszę się sprężyć z wkładką pod okno :wyszczerzony:
grzegorzalex - 2015-05-17, 20:46

Dokładnie. Jestem ciekaw co ci się uda wymyślić :spoko
wlodo - 2015-05-20, 10:20

Gratuluję zakupu,loguję się do tematu,właśnie ta wersja i mnie interesuje.
Rób fotki i opisuj,coś się podejrzy :-P

KrzySówka - 2015-05-20, 10:50

Gratuluje zakupu zarówno bazy jak i super okna :pifko . Czekam na relacje z budowy którą mam nadzieję opiszesz. Pozdrawiam :wyszczerzony:
grzegorzalex - 2015-05-21, 08:36

Rozważam zrobienie takiej łazienki
Jak myślicie będzie to dobre rozwiązanie?

toscaner - 2015-05-21, 08:58

Będziesz znowu wszystko wycierał po kąpieli.
Ja w drugim, jeśli kiedyś będę budował, to też tylko osobna kabina. Można komfortowo brać prysznic kiedy chcesz, nawet po kilka razy dziennie jak są upały. :bigok

zbyszekwoj - 2015-05-21, 09:04

Widziałem szklaną kabinę prysznicową z kiblem w środku, na czas kąpieli zasłaniany. Na oddzielną kabinę chyba zabraknie miejsca.
grzegorzalex - 2015-05-21, 09:14

Ze będzie wszystko mokre to ja wiem, tylko tak jak Zbyszek napisał, na wstawienie kabiny prysznicowej to trochę mało miejsca. Tak mi się wydaje.
wlodo - 2015-05-21, 09:43

Multum krawędzi do uszczelniania,gdzieś coś może puścić i...
Pomierz i wkomponuj kabinę :shock:

toscaner - 2015-05-21, 10:02

Grzegorz, ale tam masz teraz ok. 40 cm dłuższą pakę niż u mnie i kilka cm szerzej i wyżej. :shock:
A u mnie mam kabinę 72 x 72 cm.

Na twoim modelu gdybym teraz budował, to bym te 40 cm rozdzielił: +10 cm do łóżka (do 140 cm), +15 cm do łazienki jeszcze, +15 cm dla przodu. Teraz bym 80 x 80 cm wstawiał.

grzegorzalex - 2015-05-21, 12:26

Jeszcze mam trochę czasu zanim zabiorę się za łazienkę
Wiec przemyśle wszystko dokładnie

Prasiu - 2015-05-21, 15:43

Również idę w podobne rozplanowanie łazienki, czeka nawet już ten sam brodzik i umywalka. U siebie kładłem nacisk aby przejscie pomiędzy łazienką a szafkami kuchennymi miało nie mniej niż 50cm szer., tak aby w pełni otworzyć drzwi lodówki (lodówkę o szer. 486mm). Szer. łazienki powinna wynieść 85cm (brodzik+umywalka+7cm na zabudowę ścian), co przy szer. paki 186cm daje 100cm na szafkę i przejście.

Natomiast kwestie rozpryskującej się wody można załatwić poprzez zamontowanie zasłony prysznicowej.

grzegorzalex - 2015-05-24, 08:43

Wymyśliłem sobie elektryczne domykanie drzwi przesuwnych. Szukam po internecie i nic nie mogę znaleźć. Żadnego sklepu który by oferował. Może wiecie gdzie to kupić, albo jakaś informacja jak to zrobić?
toscaner - 2015-05-24, 09:24

Odsuwane drzwi... :)
Też o tym myślałem i nawet na forum o tym pisałem. Są rozwiązania ale drogie i odpuściłem.
Stosują firmy do np. samochodów dla niepełnosprawnych i wszystko guziczkami.

Myślałem też za adoptować coś z innej marki, albo samemu robiłem próby z siłownikiem, a na dociągi wykorzystać silniczki od np. klapy bagażnika w Mercach, ale odpuściłem. W naszych odsuwanych masz 2 zamki, więc to raczej oznaczałoby 2 dociągi. :-/

Może coś znajdziesz, albo wymyślisz. :spoko

grzegorzalex - 2015-05-24, 09:32

Ja myślę tylko nad domykaniem aby nie trzaskać drzwiami
toscaner - 2015-05-24, 10:11

Czyli samo dociąganie zamka.
A ja jeszcze kombinowałem, żeby drzwi się odsuwały elektrycznie. Ale mechanika miejsca by trochę zabrała.
Same dociągi poszukaj np. od Mercedesa. Takie domykania miałem też w klapie bagażnika w Camaro, Pontiac'u. Ale i tak trochę przerabiania. Ja odpuściłem. Może w następnym. W tym już zostanie "łup". :mrgreen:

Donat - 2015-05-24, 10:22

Mechanizm elektrycznego zamykania drzwi przesuwnych od dawna jest stosowany w Chryslerach Voyagerach i ich pochodnych. Zarówno w najnowszych modelach ( to już jest Fiat) jak i w starszych . Tu macie przykład http://allegro.pl/chrysle...5042422963.html
Też o tym myślałem w kontekście mojej odbudowy, ale po kilkugodzinnej regulacj drzwi doszedłem do tego że zamykają się po delikatnym dociśnięciu bez "łup" :-) i odpuściłem elektrykę

MAWI - 2015-05-24, 10:26

Widziałem kiedyś w Amerykańskim wanie. Nie pamiętam marki ,ale wiem ,że wiekowy był .Nie było to domykanie ,tylko zwykłe ciągnięcie śrubą. Samo dociąganie ( domykanie ) to nie byłby problem adoptować .Ale zawsze jakaś wydumka. Nie oryginał :-/
MAWI - 2015-05-24, 10:30

Donat był szybszy ,ale właśnie to miałem na myśli :spoko
CORONAVIRUS - 2015-05-24, 10:37

grzegorzalex napisał/a:

mam już 4 lata taki zamek w drzwiach iveco ... zamek z domykaniem elektrycznym od kombi mercedesa okulara .

Patent się sprawdza , zamek dociąga II etap zamykania , pierwszy trzeba ręcznie domknąć .

Zalety: nie trzeba trzaskać i po dźwięku zamykania /charakterystyczne kliknięcie / zawsze wiadomo czy drzwi są dobrze zamknięte .

Wady : Jeśli ktoś zapomni o elektrycznym domykaniu i pier*****ie drzwiami to zamek nie zamknie się i nawet zablokuje w I pozycji . Wtedy dostaję piany na ustach :haha:

Przy otwieraniu też jest ten "KLIK" ...mogło by tego nie być :szeroki_usmiech

MAWI - 2015-05-24, 10:46

Adam ,twój patent jest NAJLEPSZYM !!!! rozwiązaniem w kamperze z busa, jaki widziałem w życiu .Nie ważne czy z domykaniem czy bez. Ale roboty przy tym masa. Ale warto.
CORONAVIRUS - 2015-05-24, 10:52

Wiesiu ...Tolo61 zrobił coś lepszego bo przesunął ten otwór drzwiowy do tyłu o szerokość drzwi , ja żałuję , że tak nie zrobiłem ale człek się uczy na błędach :)
grzegorzalex - 2015-05-24, 11:33

BIORCA napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

mam już 4 lata taki zamek w drzwiach iveco ... zamek z domykaniem elektrycznym od kombi mercedesa okulara .

Patent się sprawdza , zamek dociąga II etap zamykania , pierwszy trzeba ręcznie domknąć .

Zalety: nie trzeba trzaskać i po dźwięku zamykania /charakterystyczne kliknięcie / zawsze wiadomo czy drzwi są dobrze zamknięte .

Wady : Jeśli ktoś zapomni o elektrycznym domykaniu i pier*****ie drzwiami to zamek nie zamknie się i nawet zablokuje w I pozycji . Wtedy dostaję piany na ustach :haha:

Przy otwieraniu też jest ten "KLIK" ...mogło by tego nie być :szeroki_usmiech

Możesz mi podesłać linka do tego co masz

onionskin - 2015-05-24, 11:48

W razie co: eurowany drugiej serii mają takowe automaty- więc może z nich coś zaadoptować.
U mnie jest tak:
https://www.youtube.com/watch?v=Tu5BCCzCd2o

MAWI - 2015-05-24, 12:41

Widziałem wypociny Tola61 i szacun dla niego :spoko . Myślę ,że z wielu względów np rozkładu wewnętrznego późniejszej zabudowy Adama rozmieszczenie drzwi jest lepsze. Chyba ,że inaczej rozmieścisz mebelki.Pamiętać trzeba ,że bus to nie AUTObus.
CORONAVIRUS - 2015-05-24, 17:07

grzegorzalex napisał/a:

MAM dokładnie to z aukcji : http://allegro.pl/mercede...5113323697.html

oczywiście nie pasuje tak z biegu , trzeba dopasować rygiel i ten języczek, który się zaciąga też trzeba podpiłować . Kąty są inne niż w mercedesie z tyłu ... ale da się to wstawić praktycznie wszędzie ...w suwane drzwi też tylko przeróbek zapewne kilka.

fotka z etapu wstępnego pasowania mercedesa z iveco :lol:

grzegorzalex - 2015-05-24, 17:29

BIORCA napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

MAM dokładnie to z aukcji : http://allegro.pl/mercede...5113323697.html

oczywiście nie pasuje tak z biegu , trzeba dopasować rygiel i ten języczek, który się zaciąga też trzeba podpiłować . Kąty są inne niż w mercedesie z tyłu ... ale da się to wstawić praktycznie wszędzie ...w suwane drzwi też tylko przeróbek zapewne kilka.

fotka z etapu wstępnego pasowania mercedesa z iveco :lol:

Właśnie zamówiłem może coś się uda zrobić. Dzięki

toscaner - 2015-05-24, 19:35

Super sprawa takie dociąganie. Ja odpuściłem, nie miałem warunków za bardzo pod chmurką. Kogut to ma super warunki i warsztat. :mrgreen:

Tylko pytanie... Kogut, Ty masz dociąganie odsuwanych? Czy tych dorabianych z prawej strony? Bo tak mi to wygląda, że to to te wąskie. I sprawa załatwiona jednym zamkiem.
Dobrze pamiętam, że zielone z prawej wstawiałeś? :-P

Odsuwane mają dwa zamki i pytanie czy jak ten środkowy dociągnie, to co górny dociągnie?

CORONAVIRUS - 2015-05-24, 19:55

Dociąganie mam tylko w tych dokładanych z prawej .... suwane z lewej są ruszane sporadycznie , więc bez sensu tam komplikować sobie życie :)
SlawekEwa - 2015-05-25, 00:09

toscaner napisał/a:
Kogut to ma

Adam na imię :-P jakbyś nie wiedział :haha:

voice - 2015-05-25, 15:54

Grzegorz zastanów się ponieważ nie masz jeszcze zabudowy a jak myślisz o elektrycznym zamykaniu drzwi to możesz zamontować mechanizm ad KIA CARNIVAL III lub od peugeota 807, Citroena c8 , Fiat Ulysse.
Zobacz tutaj
Jest on na linkach mocujesz między poszycie i gotowe, tylko nie wiem jak się sprawdzi ponieważ drzwi od busa są 2 razy cięższe. Z linkami to nie problem można je przedłużyć dorobić itp...

zbyszekwoj - 2015-05-25, 16:10

Kolega Hobbysta zamiast suwanych drzwi wstawił kamperowe, może warto wziąć przykład.? :shock:
grzegorzalex - 2015-05-25, 16:11

zbyszekwoj napisał/a:
Kolega Hobbysta zamiast suwanych drzwi wstawił kamperowe, może warto wziąć przykład.? :shock:

Zbyszek za dużo roboty

grzegorzalex - 2015-05-25, 17:14

Gotowy mechanizm robiony przez Chińczyków. Tylko gdzie to kupić?
https://www.youtube.com/watch?v=rNJ0C44bOac

zbyszekwoj - 2015-05-25, 17:28

grzegorzalex napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

Zbyszek za dużo roboty

Drzwi oglądaliśmy od Hobby akurat taki stał koło mnie na zlocie w Solcu. Są tak wygięte jak w blaszaku.Montaż dla ciebie Grzesiu to pikuś i jak w nocy będziesz się urywał to żoneczki nie obudzisz.

CORONAVIRUS - 2015-05-25, 17:54

Drzwi kamperowe czy cycepkowe wstawiane w blaszaka mają dwie cholernie ważne wady .

1. są wąskie i często niskie ...

2. są proste bez wypukłości należnej poszycia blaszaka ... efekt jest taki , że coś na oko nie gra a mistrzami takich szkarad są Anglicy ... ci to silikonem na górze i dole potrafią szpary po 4 cm wypełnić :haha: :haha: :haha: i nie ważne jak to wygląda . :lol:

voice - 2015-05-25, 22:15

grzegorzalex napisał/a:

Grzegorz proszę bardzo 160 ojro
Electric Sliding Door Systems

grzegorzalex - 2015-05-25, 22:18

voice napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Grzegorz proszę bardzo 160 ojro
Electric Sliding Door Systems

Dziękuje ci bardzo

frólik - 2015-05-27, 22:27

grzegorzalex napisał/a:

Małe sprostowanie, klepie to Turek ale jakiś mało komunikatywny :(

grzegorzalex - 2015-05-27, 22:28

frólik napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Małe sprostowanie, klepie to Turek ale jakiś mało komunikatywny :(

Paweł dalej nic nie wiadomo?

frólik - 2015-05-27, 22:33

Na razie nie, ale dzisiaj pisałem do Izraela :gwm , może oni się odezwą.
Miałem dzisiaj zadzwonić do Turka, ale po turecku znam tylko refren piosenki Andrusa "Córy Koryntu" :haha:

grzegorzalex - 2015-05-27, 22:35

frólik napisał/a:
Na razie nie, ale dzisiaj pisałem do Izraela :gwm , może oni się odezwą.
Miałem dzisiaj zadzwonić do Turka, ale po turecku znam tylko refren piosenki Andrusa "Córy Koryntu" :haha:

Ok mam nadzieje ze jak wrócę z Grecji to coś będzie wiadomo

frólik - 2015-05-27, 22:37

Nie to żebym Cię podpuszczał, ale z Grecji macie rzut beretem do Turcji :wyszczerzony:
Wysłać Ci adres ? ;)

grzegorzalex - 2015-05-27, 22:41

frólik napisał/a:
Nie to żebym Cię podpuszczał, ale z Grecji macie rzut beretem do Turcji :wyszczerzony:
Wysłać Ci adres ? ;)

Pewnie było by szybciej ale niestety nie wybieram się tam.

Prasiu - 2015-05-30, 13:32

Parę dni temu miałem okazje dokładnie pooglądać oryginalną zabudowę Possl`a.
Jest tam zamontowany fabryczny domykacz drzwi.
Przesyłam zdjęcia tego ustrojstwa. Może ktoś będzie wiedział gdzie to zdobyć.

grzegorzalex - 2015-07-09, 19:01

Prace w końcu ruszyły
Zbiornik od szarej zamontowany

grzegorzalex - 2015-07-09, 19:04

Ławka już prawie gotowa
andi at - 2015-07-09, 20:54

Grzesiu to na jesień startujesz nowizna :haha: Jak będę w okolicy to wstąpię pokibicować. :spoko
grzegorzalex - 2015-07-09, 21:05

andi at napisał/a:
Grzesiu to na jesień startujesz nowizna :haha: Jak będę w okolicy to wstąpię pokibicować. :spoko

No trzeba robotę podgonić
Stary kamper już sprzedany nie ma czym jeździć.
Zapraszam na kawkę :spoko

toscaner - 2015-07-10, 11:00

No to teraz masz motywację do szybkich prac. :bigok
Na jesień widzimy się w UK, czy Hiszpanii?
Ławeczkę sam wyspawałeś? Czy jakaś markowa? :)
Super z tym zbiornikiem, też bym taki dał, ale nie ma do mojego modelu i musiałem czary mary robić.
Piwko na zachętę cobyś się wyrobił przed zimą i można by było coś wypić na szlaku. My mieliśmy meeting nad jeziorkiem z Kodim i coby Cię zmotywować do szybszych prac, poza wirtutalnym piwkiem wstawiam motywator graficzny: :-P

grzegorzalex - 2015-07-10, 11:06

Ławeczkę kolega mi zrobił
No trzeba działać, ale dzisiaj zimno i pada
Tylko nie drinkujcie za dużo :spoko

grzegorzalex - 2015-07-10, 19:14

Dzisiaj skromnie tylko podłogę zrobiłem
toscaner - 2015-07-10, 21:18

O sturodur? Styropian? No i ...alufox. :bigok
Będziesz tylko chyba miał mały problem z łączeniem alufoxa na ścianach z tym na podłodze, bo nie zostawiłeś "uszu", do których dokleisz aluxofa ze scian. Bez nich nie będziesz miał "termosu" Brzegi kampera będą najbardziej wychładzane. Możesz to jeszcze poprawić, ale sklejkę musiałbyś zdjąć i np. przesunąć alufoxa w jedną stronę i dokleić pas na drugiej, żeby wystawał z obu stron na ściany po te min 5-10cm. Alufox świetnie izoluje, ale gdy jest w całości. :gitarra:

grzegorzalex - 2015-07-10, 21:30

Robert spoko wszystko będzie zrobione. Nie mogę na razie tam wykleić bo tam jeszcze pójdzie rura od trumy.
voice - 2015-07-10, 22:13

grzegorzalex napisał/a:
Dzisiaj skromnie tylko podłogę zrobiłem

Tylko :) , Grzegorz ale Ty skromny jesteś. idziesz do przodu z pracami, że ojojojojoj.

Jak tam wygląda sprawa zamykania drzwi bocznych chińczyk się odezwał ??

grzegorzalex - 2015-07-10, 22:38

Czekam za przesyłka jak tylko przyjdzie będzie montowany
uaz555 - 2015-07-11, 14:27

A jak wygląda sprawa legalizacji takiej ławeczki?? Przy przerejestrowaniu na kampera nie będzie problemów??
grzegorzalex - 2015-07-11, 15:04

uaz555 napisał/a:
A jak wygląda sprawa legalizacji takiej ławeczki?? Przy przerejestrowaniu na kampera nie będzie problemów??

Nie ma problemu żadnego

frólik - 2015-07-11, 15:50

To właśnie się nazywa optymistyczne podejście do życia
voice - 2015-07-11, 20:59

frólik napisał/a:
To właśnie się nazywa optymistyczne podejście do życia Obrazek

A co kto biednemu (Grzegorz bez urazy:) ) zabroni bawić się jak bogaty.

wlodo - 2015-07-12, 13:14

Czy te otwory w podłodze nad zbiornikiem szarej należy wycinać ?
No ,bo to i tak podłoga przykrywa,a jeśli to tylko do podłączenia sond ,to kabelek można puścić pod podłoga.

grzegorzalex - 2015-07-12, 14:03

wlodo napisał/a:
Czy te otwory w podłodze nad zbiornikiem szarej należy wycinać ?
No ,bo to i tak podłoga przykrywa,a jeśli to tylko do podłączenia sąd ,to kabelek można puścić pod podłoga.

No trzeba inaczej nie podłączysz odpływów

piotr1 - 2015-07-12, 16:11

Super robota. Pozdrawiam i trzymam kciuki. :spoko
Prasiu - 2015-07-13, 11:44

Masz jakieś zdjęcie na którym widać jak rury odpływu puściłeś? Jakiej średnicy wąż zastosowałeś, jest to coś dedykowanego czy zwykły ogrodowy?

Powodzenia:)

grzegorzalex - 2015-07-13, 16:41

Prasiu napisał/a:
Masz jakieś zdjęcie na którym widać jak rury odpływu puściłeś? Jakiej średnicy wąż zastosowałeś, jest to coś dedykowanego czy zwykły ogrodowy?

Powodzenia:)

Zwykły wąż ciśnieniowy który stosuje się do powietrza
Średnica 19 mm. Możesz zastosować zwykły od pralki tez będzie dobry

frólik - 2015-07-14, 20:00

Grzesiek rżnij (dach :haha: ) i wrzucaj zdjęcia :wyszczerzony:
grzegorzalex - 2015-07-14, 20:04

frólik napisał/a:
Grzesiek rżnij (dach :haha: ) i wrzucaj zdjęcia :wyszczerzony:

Paweł przylepiłem dopiero twoje listewki

frólik - 2015-07-14, 20:20

Jeśli przylepiłeś to już Twoje :wyszczerzony:
grzegorzalex - 2015-07-16, 20:26

Dzisiaj udało się zrobić wszystkie otwory i zamontować Heki 4 i turbowenta
grzegorzalex - 2015-07-16, 20:31

Kupiłem dzisiaj akumulatory głębokiego rozładowania
toscaner - 2015-07-16, 20:51

Okna ładne i przezroczyste. Też takie chciałem kupić, te białe są do dupy wg mnie. Tyle, że Ty okna montujesz na początku, a ja wmontowałem 2 tyg temu, po 6 mies. kamperowania. :haha:
Grzesiek postaw jeden aku na wagę, np. łazienkową i wrzuć ile waży.

Na jesieni pijemy w UK, o ile skończysz i dojedziesz. :diabelski_usmiech :pifko :

grzegorzalex - 2015-07-16, 20:55

toscaner napisał/a:
Okna ładne i przezroczyste. Też takie chciałem kupić, te białe są do dupy wg mnie. Tyle, że Ty okna montujesz na początku, a ja wmontowałem 2 tyg temu, po 6 mies. kamperowania. :haha:

Na jesieni pijemy w UK, o ile skończysz i dojedziesz. :diabelski_usmiech :pifko :

Zobaczymy
Chce skończyć do końca sierpnia ale czy się uda

frólik - 2015-07-16, 22:43

Okna ładne, ale jakie piękne ramki
grzegorzalex - 2015-07-16, 22:46

frólik napisał/a:
Okna ładne, ale jakie piękne ramki Obrazek

No dokładnie.
Wiadomo kto robił

CORONAVIRUS - 2015-07-16, 23:01

mamy chwalić czy pomarudzić można trochę ??? :-P
grzegorzalex - 2015-07-16, 23:06

BIORCA napisał/a:
mamy chwalić czy pomarudzić można trochę ??? :-P

Wolność wypowiedzi
Dobre rady zawsze mile widziane

CORONAVIRUS - 2015-07-16, 23:14

... ok , tylko się nie obraź :) nie wykończyłeś silikonu przy dachu , paluszek w płyn do naczyń z wodą i na równiutko bez załamań i gniazd dla brudu i mchu :) ...
toscaner - 2015-07-16, 23:17

Oj chyba za późno. Po tylu godzinach to już można chyba wodą lać. :hide:
grzegorzalex - 2015-07-16, 23:18

BIORCA napisał/a:
... ok , tylko się nie obraź :) nie wykończyłeś silikonu przy dachu , paluszek w płyn do naczyń z wodą i na równiutko bez załamań i gniazd dla brudu i mchu :) ...

Wiem zostawiłem do jutra
To jest sikaflex 710 wiec bez problemu jutro go oczyszczę i uzupełnię niedoróbki

voice - 2015-07-17, 16:02

grzegorzalex napisał/a:

Ale sierpnia 2015 czy 2016 ?? bo jak 2015 to powiedz jak Ty to Zrobisz ???

grzegorzalex - 2015-07-17, 16:17

voice napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Ale sierpnia 2015 czy 2016 ?? bo jak 2015 to powiedz jak Ty to Zrobisz ???

Tego roku musi być koniec

grzegorzalex - 2015-07-17, 16:19

BIORCA napisał/a:

I jak teraz może być?

grzegorzalex - 2015-07-17, 16:20

Dzisiaj zamontowałem klimatyzator i małe okienko do łazienki
Została jeszcze satelita i solary do montażu

tolo61 - 2015-07-17, 22:28

Hejka Grzesiu...idziesz jak Kuna Patagońska.... :-P
A gdzie montujesz solary???
:spoko

voice - 2015-07-17, 22:38

grzegorzalex napisał/a:

Grzegorz zdradź jak Ty to robisz ?? Marzenka Cię z domu nie wyrzuciła czasami, że idziesz jak halny by mieć gdzie mieszkać.

grzegorzalex - 2015-07-17, 23:27

tolo61 napisał/a:
Hejka Grzesiu...idziesz jak Kuna Patagońska.... :-P
A gdzie montujesz solary???

Za klimą jest miejsce i koło niej
Wejdą takie 2 po 100W jedna 60W no i mała 30W się zmieści

grzegorzalex - 2015-07-17, 23:30

voice napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Grzegorz zdradź jak Ty to robisz ?? Marzenka Cię z domu nie wyrzuciła czasami, że idziesz jak halny by mieć gdzie mieszkać.

Zgadłeś :szeroki_usmiech

KrzySówka - 2015-07-18, 15:13

Doskonale Ci to idzie. Jestem pełen podziwu. Kibicuje i pozdrawiam :spoko
grzegorzalex - 2015-07-18, 20:32

Dzisiaj rozprowadziłem cała instalacje elektryczna mam nadzieje, ze nie zapomniałem o jakimś kabelku
Cały dach został ocieplony pianka kauczukową 30 mm i na to alufox

CORONAVIRUS - 2015-07-19, 16:27

grzegorzalex napisał/a:
BIORCA napisał/a:

I jak teraz może być?

teraz jest pięknie :spoko

Ryszard.S - 2015-07-19, 21:37

Podziwiam i gratuluję tempa.
Ale czy pianka była samoprzylepna i alufox też ?
Czy nie boisz się odklejenia pod wpływem ciepła słonecznego ?

grzegorzalex - 2015-07-19, 22:23

Ryszard.S napisał/a:
Podziwiam i gratuluję tempa.
Ale czy pianka była samoprzylepna i alufox też ?
Czy nie boisz się odklejenia pod wpływem ciepła słonecznego ?

Podlepione na taśmę dwustronna
Płyty będą przykręcone do belek wiec nie spadnie

toscaner - 2015-07-20, 00:16

Potwierdzam. Taśma dwustronna jest super. Grzegorz wie co dobre. :bigok
Taśma przeszła ponad roczne testy. I mrozy i latem, gdy blacha miała po +75C od słońca.
Wycinałem niedawno okno i po ponad roku izolację ledwo dało się oderwać od blachy. Ta taśma jest the best. :mrgreen:

Ryszard.S - 2015-07-20, 12:55

Taśma taśmie nie równa.
Czy możesz zdradzić jej pochodzenie lub producenta ?
I jeszcze jedno , pianka nie przylega całą powierzchnią do
blachy ?

grzegorzalex - 2015-07-20, 22:41

Ryszard.S napisał/a:
Taśma taśmie nie równa.
Czy możesz zdradzić jej pochodzenie lub producenta ?
I jeszcze jedno , pianka nie przylega całą powierzchnią do
blachy ?

http://allegro.pl/tasma-d...5373160367.html

grzegorzalex - 2015-07-24, 21:29

Filtr z odwrócona osmozą przyszedł
Jest wstępnie przygotowany do montażu w kamperku.

greg_31 - 2015-07-25, 00:09

Grzegorzu, jak dla mnie to co budujesz tym razem to pełen "wypas", okno z czujnikami, klima,
a teraz jeszcze ten system filtracji ........, jeszcze Cię nie znam, a już nie lubię :lol: :spoko

Powoli zaczynam się bać czytać Twój wątek, jak tak dalej będziesz dokładał i dokładał,
to chyba "pęknę" z zazdrości :gwm

wlodo - 2015-07-25, 00:26

Cytat:
jeszcze Cię nie znam

Też go jeszcze nie znam,ale go lubię. :-P
Uważam,że jak się bawić to najlepszymi zabawkami,wtedy jest pełna bezstresowa frajda. 8-)

voice - 2015-07-25, 09:18

wlodo napisał/a:

Uważam,że jak się bawić to najlepszymi zabawkami,wtedy jest pełna bezstresowa frajda. 8-)

Potwierdzam, Kto bogatemu zabroni. " Mało się zarabia, żyje się jak Hrabia"
Grzegorz że tak zapytam po jakieo..... Ci taki filtr w kamperku ?? Robisz uzdatnianie wody z kampera.

toscaner - 2015-07-25, 09:24

No ja też przeszło rok temu prawie kupiłem. Już nawet palec wisiał nad "zapłać", ale wybiłem sobie to z głowy. Miejsce, problem z wodą "odpadową", ciśnieniem itd.
Nawet wrzuciłem wtedy temat:
Filtr odwróconej osmozy...
Papamila mnie przekonał:
http://www.camperteam.pl/...p=429325#429325

Do domu ok, ale w kamprze to przerost formy nad treścią.
Pozostaliśmy przy dzbanku Brita + sreberko. A w szafce miejsce na browarek, wino itd. 5% - 70% ładnie tłucze zarazki. :bigok

grzegorzalex - 2015-07-25, 11:59

voice napisał/a:
wlodo napisał/a:

Potwierdzam, Kto bogatemu zabroni. " Mało się zarabia, żyje się jak Hrabia"
Grzegorz że tak zapytam po jakieo..... Ci taki filtr w kamperku ?? Robisz uzdatnianie wody z kampera.

Miałem dosyć wożenia wody do spożywania
Dlatego padło na osmozę

grzegorzalex - 2015-07-25, 12:02

toscaner napisał/a:
No ja też przeszło rok temu prawie kupiłem. Już nawet palec wisiał nad "zapłać", ale wybiłem sobie to z głowy. Miejsce, problem z wodą "odpadową", ciśnieniem itd.
Nawet wrzuciłem wtedy temat:
Filtr odwróconej osmozy...
Papamila mnie przekonał:
http://www.camperteam.pl/...p=429325#429325

Do domu ok, ale w kamprze to przerost formy nad treścią.
Pozostaliśmy przy dzbanku Brita + sreberko. A w szafce miejsce na browarek, wino itd. 5% - 70% ładnie tłucze zarazki. :bigok

Robert nie ma żadnego problemu z montażem i odpadem czy ciśnieniem. Odpad idzie z powrotem do zbiornika z biała a ciśnienie to jest pompka, która pracuje na potrzeby osmozy
Nie jestem pierwszy, który wykorzystuje osmozę w kamperze.

toscaner - 2015-07-25, 12:12

Wiem wiem, wszystko można. Tylko wyobraźnia ogranicza. Dlatego o tym pisałem. A pompka w końcu na 12V czy 230V?
Swoją drogą ja np. mam spawarkę w kamperze. Raz nawet używałem. :bigok

grzegorzalex - 2015-07-25, 12:13

toscaner napisał/a:
Wiem wiem, wszystko można. Tylko wyobraźnia ogranicza. Dlatego o tym pisałem. A pompka w końcu na 12V czy 230V?
Swoją drogą ja np. mam spawarkę w kamperze. Raz nawet używałem. :bigok

Pompka jest na 24V może chodzić też na 230V

grzegorzalex - 2015-07-25, 12:16

Wczoraj udało się założyć satelitę na dach i przykręcić płyty na suficie
Po niedzieli przyjdą solary i koniec pracy oczywiście tylko na dachu

Budka J/T - 2015-07-25, 17:41

witam- odnośnie osmozy sam korzystam od początku jak kupiłem Budke , woda na bieżąco jest świeża i prosto do picia bez gotowania , te w butelkach nie są zdrowe mają w składzie TENDER który powoduje że woda w butelce się nie psuje (2lat) , a dla ludzi to katastrofa, ludzie nie wiedzą że proces OO jest pod stawą naszego życia każdy proces w naszym organizmie to osmoza i odwrócona osmoza - wiec pijąc wodę z stacji organizm odpoczywa i wypłukując toksyny z organizmu itp. co do wód mineralnych to oddzielny temat :zastrzelic te minerały są nie przyswajalne w organizmie działają jak pociski niszcząc organizm - pozdrawiam
Budka J/T - 2015-07-25, 17:43

fajny samochodzik budujesz szacunek :spoko
Czarna i Krzysiek - 2015-07-25, 17:43

Budka J/T napisał/a:
te minerały są nie przyswajalne w organizmie działają jak pociski niszcząc organizm - pozdrawiam

Tak samo, jak kwasy z soków owocowych niszczą szkliwo itd. Przestańcie popadać w paranoję. Idąc tym tokiem myślenia, wszystko jest nie zdrowe i szkodzi a w konsekwencji nas zabija. Kiedyś się piło wodę z saturatora z jednej szklanki i jakoś nikt z Nas od tego nie umarł.......

ZEUS - 2015-07-25, 17:57

Edyta i Krzysiek napisał/a:
Przestańcie popadać w paranoję. Idąc tym tokiem myślenia, wszystko jest nie zdrowe i szkodzi a w konsekwencji nas zabija. Kiedyś się piło wodę z saturatora z jednej szklanki i jakoś nikt z Nas od tego nie umarł.......

:-P :lol: :brawo:
:pifko podobnie jak piwo, w wyszczerbionych kuflach płukanych w wiaderku ... i też nikt nie umarł... :)

toscaner - 2015-07-25, 18:02

Dokładnie, a niektóre bary dolewały ludwika, coby piana była.
Tu osmoza w kamperze, a na wakacjach do restauracji, a tam makaron ugotowany na wodzie z kibla już nie przeszkadza.
Pomijam fakt, że człowiek w drodze ewolucji nie pił wody osmotycznej od tysięcy lat, tylko to wynalazek ostatnich czasów.
Tu osmoza, a na zlocie i tak się wszyscy napier...imy procentami mając w dupie, że wątroba błaga o litość. :bigok

Czarna i Krzysiek - 2015-07-25, 18:05

toscaner napisał/a:
Pomijam fakt, że człowiek w drodze ewolucji nie pił wody osmotycznej od tysięcy lat

tylko pił wodę bezpośrednio ze źródełka, nasączoną wszelakimi minerałami, które to podobno:
Budka J/T napisał/a:
są nie przyswajalne w organizmie działają jak pociski niszcząc organizm

... a jednak rasa ludzka w naszej erze już 2015 lat żyje i jakoś nie wymarła ;-)

grzegorzalex - 2015-07-25, 18:28

Koledzy! ja nie zadałem pytania zakładać czy nie zakładać osmozę w kamperze. Nie potrzebuję informacji na ten temat.
Każdy ma prawo do swojego zdania i do decyzji zakładać czy nie ja zdecydowałem ze zakładam i nie potrzebuje rad w tym temacie. :spoko

Budka J/T - 2015-07-25, 18:48

wiedziałem że będzie taka dyskusja odnośnie osmozy - wodę pierwotnie pito z deszczówek, śniegu (wód podskórnych i rzek które nie zawierają minerów i metali ciężkich) chyba że mieli pecha - dla tego istnieje ludzkości- dowodem na wpływ jakości wody jest Rzym i akwedukty rury z miedzi ludzie cierpieli na zespół rzymski choroba cywilizacji jest zawsze gdzie pijemy i jemy na kranówie z wód głębinowych z dodatkiem chemii metali c,,, jak np- tlenek miedzi, żelazo czy słynny wapien
, co wody obecnej która mamy w kranie i w butelkach plastykowych to samo praktycznie tu chlor i nie tylko tam sól zmiękczacza jony która wytrącają potas wprowadzają sód i zwał gotowy - woda to podstawa życia co pijemy ty jesteśmy i jak chorujemy - :ok ps- wodę się zajmuje ponad 25lat - A takie ćwierkanie to mnie śmieszy widać że mało wiecie co pijecie = życzę zdrówka :lol:

Czarna i Krzysiek - 2015-07-25, 19:04

Ja wychowałem się w domu jednorodzinnym, który wodę czerpał z własnego, przydomowego ujęcia, na ile metrów, już nie pamiętam. Mam w tej wodzie prała, gotowała, piliśmy z niej herbatę i również piliśmy ją na surowo. Chwała bogu wszyscy jeszcze żyją, ja antybiotyk jak na razie brałem trzy razy w życiu, może cztery i jestem zdrowy, może poza cukrzycą, ale jej się chyba od złej wody nie nabawiłem. Mój Ojciec mieszka tam do dzisiaj, dopiero od czterech lat ma wodę wodociągową, wszyscy, na szczęście, cieszymy się dobrym zdrowiem :)
A moderatora może poprośmy o wydzielenie tej dyskusji do osobnego wątku, bo z budową kampera nie wiele on ma wspólnego :)

rysiol - 2015-07-25, 20:02

Taka mała dygresja. Akwedukty rzymskie były wykonane głównie z ołowiu. Rzymianie dodawali go również do wina i to właśnie ołów jest przez niektórych historyków uważany za gwóźdź do trumny Rzymu. Miedź to sama zdrowie.
toscaner - 2015-07-25, 20:50

Budka 25 lat wodą, a o srebrze wiedzy zero? Hmmm. A jak na statkach przechowywali wodę setki lat temu? Maszyny do osmozy mieli? :mrgreen:
25 lat to chyba trochę mało. Masz pewność, że picie osmotycznej wody przez 30-40 lat nie szkodzi? Człowiek żyje statystycznie dłużej niż 25 lat. Nie napinaj się.
Grzesiu zakłada i jak napisał, to jego decyzja, nie musisz tu marketingów wciskać. Ludzie nie rzucą się na montowanie filtrów w kamperach, bo ktoś nowy napisał, że osmoza super, bo 25 lat na tym zarabia, bo go śmieszy coś, bla bla.
Udowodnisz, że ludzie piją taką wodę od tysięcy lat i dzięki temu ludzkość przetrwała, to może zamontuje w domu. Inaczej to Ty nas śmieszysz z tymi 25 lat.

zbyszekwoj - 2015-07-28, 19:57

O! nieprawda. Ci co ze mną pili grużliczankę i piwo kuflowe w latach 60-tych , już prawie wszyscy nie żyją. Dobrze ,że przerzuciłem się na butelkowe. Najlepsze Perła Chmielowa. :pifko
grzegorzalex - 2015-07-28, 20:06

Przyszły solary i musiałem je od razu przylepić dla niedowiarków.
Wszystko wymierzone, teraz 2 razy po 100 W później jeszcze 2 razy po 30 W i wszystko wejdzie.

CORONAVIRUS - 2015-07-28, 21:32

... ja bym solaru nie zamontował obok czapy klimy ...wiesz ile wydajności traci panel po położeniu na nim dłoni ? :-P
janusz - 2015-07-28, 21:38

BIORCA napisał/a:
wiesz ile wydajności traci panel po położeniu na nim dłoni ?

Adam ma rację ponieważ ogniwa w panelu połączone są szeregowo a cały łańcuch jest tak mocny jak najsłabsze ogniwo. Wyłączenie z pracy jednego ogniwa to tak jakby wyłączyć pół panelu. To tak jak w akumulatorze, padnie jedna cela i cały akumulator nie daje prądu.

grzegorzalex - 2015-07-28, 21:45

Nie ma innego miejsca do montażu
W starym kamperze też miałem przysłonięty. Nie było tak źle. Wystarczy zainstalować coś takiego
http://www.ecosystemproje...-mc4-10a-pv-tuv

janusz - 2015-07-28, 21:54

Ta dioda służy do by-pasowania całego panelu. Zdaje egzamin gdy całe panele są w szeregu. Tutaj to każde ogniwo w panelu musiałoby taką diodę mieć.
Wystarczy chyba pamiętać żeby nie stawać szoferką w stronę słońca jeśli to możliwe.

toscaner - 2015-07-28, 21:55

No niestety jak przyklejone to już za późno chyba. To samo Grzesiowi mówiłem.
Wystarczy, że jakaś gałązka cień daje na 1-2 wafle u nas i moc leci o ok. połowę.
U Grzegorza o pechowej porze jeden panel zasłaniany klimą, drugi anteną i z prądem kicha.
Gdyby nie były jeszcze przyklejone, to można by je podnieść jakoś i wyżej zamontować.

No ale zawsze można jechać tam gdzie słońce w zenicie. :bigok

grzegorzalex - 2015-07-28, 22:37

W czwartek podłącze solary do akumulatora i sprawdzę
zbyszekwoj - 2015-07-28, 22:39

Q, widzę dwa przewody z konwertera. Jeden zapasowy, czy...?
grzegorzalex - 2015-07-28, 22:41

zbyszekwoj napisał/a:
Q, widzę dwa przewody z konwertera. Jeden zapasowy, czy...?

Zbyszek zmieniłem konwerter na podwójny
Mam dekoder N z możliwością nagrywania dlatego zmieniłem

frólik - 2015-07-28, 22:46

Solary solarami... ja to bym się jeszcze nad tą osmozą zastanowił
Karas - 2015-07-29, 09:04

minusem tych klejonych jest brak diod bocznikujących, jak mam jeden panel 250W, to ma on 3 sekcje, jak się zacieni część, to jeszcze 2/3 może działać. Przy montaże 2 zestawu równolegle należy jeszcze pamiętać o diodach blokujących.
grzegorzalex - 2015-07-29, 18:23

Słońca jak na lekarstwo. Cień od klimatyzatora na mierniku 9A wiec nie jest źle
Fotkę zrobiłem o 18

Dzisiaj tylko wyciąłem otwory pod kratki od lodówki

grzegorzalex - 2015-07-30, 20:32

Dzisiaj przylepiłem podsufitkę
Zamontowałem lampki,osłonę od dużego okna
Zainstalowałem zewnętrzne gniazdo gazowe do grilla

voice - 2015-07-30, 21:29

grzegorzalex napisał/a:

Grzesiu idziesz jak Burza. Cały czas zastanawia mnie jak Ty to robisz.
Kiedy wyjazd ???
W sobotę rano wjadę na śniadanko do Ciebie więc mam nadzieję, że zdradzisz mi ten sekret.

CORONAVIRUS - 2015-07-30, 21:44

Fajny ten materiał na suficie co ? Kilka dni temu też taki sam naklejałem , nawet chyba identyczny kolor :)
grzegorzalex - 2015-07-30, 21:49

BIORCA napisał/a:
Fajny ten materiał na suficie co ? Kilka dni temu też taki sam naklejałem , nawet chyba identyczny kolor :)

Fajny
W poprzednim też taki miałem tylko matowy

grzegorzalex - 2015-07-30, 21:51

voice napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Kiedy wyjazd ???
W sobotę rano wjadę na śniadanko do Ciebie więc mam nadzieję, że zdradzisz mi ten sekret.

Wyjazd 28 sierpnia Bałtów

frólik - 2015-07-30, 21:54

grzegorzalex napisał/a:
voice napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Kiedy wyjazd ???

Którego roku że spytam nieśmiało :wyszczerzony:

grzegorzalex - 2015-07-30, 21:56

frólik napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
voice napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Kiedy wyjazd ???

Którego roku że spytam nieśmiało :wyszczerzony:

Oczywiście ze tego
Jak się uda to będzie chyba najszybsza budowa kampera

toscaner - 2015-07-30, 22:32

Patrząc jak zapie...sz z budową, to zastanawiam się czasem czy przestałeś odbierać teleofny od klientów i rzuciłeś robotę, czy przestałeś spać. :mrgreen:
Mam nadzieję, że żadnych dopalaczy. 8-)
Sprawdź czy Mania się nie wyprowadziła, bo pewnie w domu rzadko bywasz. :spoko

HENRYCZEK - 2015-07-31, 05:01

grzegorzalex napisał/a:

Gdzie do kupienia,na jakim kleju?

CORONAVIRUS - 2015-07-31, 07:23

HENRYCZEK napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

U mnie ten materiał nazwano CARO, na palecie jest z 8 kolorów , metr bieżący 28 PLN , szerokość 148 cm i kleję na BONATERM

grzegorzalex - 2015-07-31, 07:42

HENRYCZEK napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Kupiłem na allegro
http://allegro.pl/ShowIte...ars_rule_id=114

grzegorzalex - 2015-07-31, 20:20

Okna zamontowane i wlew wody
toscaner - 2015-07-31, 21:13

Jest dobrze, widzę w oknie odbicie, czyli Mania się nie wyprowadziła. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale Ty chyba śpisz w tym kamperze już i przez sen budujesz, bo inaczej niemożliwe takie tempo.

grzegorzalex - 2015-08-01, 21:04

Dzisiaj obróbka okna
tom-cio - 2015-08-01, 21:34

Grzegorz,slicznie Ci to wychodzi.I pobijesz rekord predkosci,juz to widac.Powodzenia!
toscaner - 2015-08-01, 21:49

Widzę, że ktoś kopiuje po mnie góry i doliny. :mrgreen:
Grzegorz cały kamperek będzie w takim miękkim wykończeniu?

grzegorzalex - 2015-08-01, 21:54

toscaner napisał/a:
Widzę, że ktoś kopiuje po mnie góry i doliny. :mrgreen:
Grzegorz cały kamperek będzie w takim miękkim wykończeniu?

Tak wszystko będzie obite tym samym

wlodo - 2015-08-01, 22:02

Ale ci zazdroszczę,że już wszystko wiesz i tylko "klocki" montujesz.
Ja przy pierwszej zabudowie man stały lekki ból szarych komórek.. :-P

toscaner - 2015-08-01, 22:43

Przy pierwszej budowie, zwłaszcza, gdy nie ma się opanowanej każdej dziedziny to chyba normalne. Trzeba być architektem, elektrykiem, stolarzem, tapicerem, hydraulikiem i jeszcze parę innych.
Druga to już jednak leci, bo już się to robiło. :mrgreen:

Woj-tek - 2015-08-05, 21:20

Coś cisza nastała w temacie.
Sam mam zamiar coś zbudować ale jestem na etapie rozważań i poszukiwań bazy :ok

Kuba L. - 2015-08-05, 22:19

grzegorz robota idzie Ci super, fajny projekt i bardzo jestem ciekawy jaki będzie efekt końcowy :bigok
Wielki szacun za relację z kolejnej budowy, prosimy o jak najwięcej opisów od strony technicznej budowy, to jest nie oceniony materiał dla następnych którzy mają w głowie taki pomysł :spoko :spoko :spoko

grzegorzalex - 2015-08-08, 19:35

Okleiłem miejsce gdzie będzie lodówka taśmą ognioodporna
Drzwi obite i sypialnia

grzegorzalex - 2015-08-08, 19:38

Drzwi przesuwne obrobione
frólik - 2015-08-08, 19:38

Materiał sięga do "szafki" lodówki ?
grzegorzalex - 2015-08-08, 19:41

frólik napisał/a:
Materiał sięga do "szafki" lodówki ?

Wytnę jak ustawimy lodówkę i okleję tak jak powinno być

HENRYCZEK - 2015-08-08, 21:07

Grześ.
Poproszę o fotkę wiązki tył lamp, przy otwartych drzwiach.
Moje się załamują w trakcie zamykania drzwi,coś nie tak.

grzegorzalex - 2015-08-09, 12:21

HENRYCZEK napisał/a:
Grześ.
Poproszę o fotkę wiązki tył lamp, przy otwartych drzwiach.
Moje się załamują w trakcie zamykania drzwi,coś nie tak.

U mnie jest tak samo
Fotki teraz nie zrobię bo już mam wszystko zamknięte

tolo61 - 2015-08-10, 19:31

Hejka... Jak wroce wstawie fotki szyn do kabli U mnie zdaje egzamin rewelacyjnie...taki maly oftop :-P :-P
krzlac - 2015-08-10, 22:56

Jedni wczasują inni pracują. Postępy duże. Pozdrowienia z Lofotów.
grzegorzalex - 2015-09-13, 09:42

Była przerwa w zabudowie
Ale prace postępują

Kuba L. - 2015-09-13, 09:53

Super zdjęcia, super postępy mam pytanko czy meble sam wykonujesz czy zlecasz typowemu zakładowi stolarskiemu?
grzegorzalex - 2015-09-13, 09:53

A tutaj, najważniejsza rzecz chyba w kamperze, łazienka.
Zamówienie specjalne pod mojego kamperka, wykonane przez naszego kolegę forumowego Pawła (Frólika)
za które bardzo dziękuje, bo wyszło super. Paweł pomógł mi nie tylko przy łazience,ale o tym napisze innym razem.

wlodo - 2015-09-13, 10:39

No brodzik bomba!
Możesz napisać coś więcej o nim.
To jest własnie uniwersalne rozwiązanie dla zabudowujących blaszanki,myślę,że wielu zainteresuje. :idea

grzegorzalex - 2015-09-13, 11:03

wlodo napisał/a:
No brodzik bomba!
Możesz napisać coś więcej o nim.
To jest własnie uniwersalne rozwiązanie dla zabudowujących blaszanki,myślę,że wielu zainteresuje. :idea

Wymiary 108/65
Moja łazienka ma w środku wymiary 108/80

grzegorzalex - 2015-09-13, 11:14

Tyle kabelków kto to uporządkuje?
grzegorzalex - 2015-09-13, 11:18

Na ta chwile tak to wygląda
grzegorzalex - 2015-09-13, 11:27

Grafika została taka sama jak w starym kamperku
grzegorzalex - 2015-09-13, 11:30

Najlepsza jest moskitiera w końcu nie ma komarów
Woj-tek - 2015-09-13, 21:49

Super robota.
Jaką dałeś lodówkę, bo nie doczytałem jakoś.
Fajny stelaż na drugi rząd siedzeń, właśnie jestem na etapie rozważań - jakie kształtowniki zastosowałeś?

grzegorzalex - 2015-09-18, 20:42

wukor napisał/a:
Super robota.
Fajny stelaż na drugi rząd siedzeń, właśnie jestem na etapie rozważań - jakie kształtowniki zastosowałeś?

Lodówka ten model
http://www.dometic.pl/product/dometic-rmd-8505/
Stelaż zrobiłem z rury kwadratowej

janek50 - 2015-09-18, 21:42

grzegorzalex napisał/a:
wukor napisał/a:
Super robota.

Lodówka ten model

Grzesiu nie żebym się czepiał , ale mi rura się kojarzy z czymś długim i okrągłym , wiem że czasem nazwy umykają z głowy , to co ty zastosowałeś to jest profil zamkniety o przekroju kwadratowym lub prostokątnym , może być i trójkątny ,sześciokatny lub ośmiokatny .

niezłą robotę odwaliłeś, wielki szacun,

grzegorzalex - 2015-09-18, 22:26

janek50 napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
wukor napisał/a:
Super robota.

Lodówka ten model

Grzesiu nie żebym się czepiał , ale mi rura się kojarzy z czymś długim i okrągłym , wiem że czasem nazwy umykają z głowy , to co ty zastosowałeś to jest profil zamkniety o przekroju kwadratowym lub prostokątnym , może być i trójkątny ,sześciokatny lub ośmiokatny .

niezłą robotę odwaliłeś, wielki szacun,

Masz racje, ale u nas tak właśnie nazywamy ten profil

Woj-tek - 2015-09-19, 06:17

grzegorzalex, dzięki za odpowiedź :)
grzegorzalex - 2015-09-20, 13:14

Prace postępują. W sobotę z pomocą Jarka (Tolo61) została zbudowana łazienka.
Jeszcze niedokończona, ale na ta chwile tak to wygląda.

Ewanka - 2015-09-20, 14:54

Podziwiam i gratuluję tempa!
qazyt4 - 2015-09-20, 15:08

Piękny kamperek wychodzi.
Czy wszystko kupowałeś nowe? Nie widze tu niczego używanego.
Podasz przybliżone koszty po zakończeniu?

Czy pod tapicerką jest jakaś cienka gąbka, czy wyklejałeś bezpośrednio na płytę i słupki?

mariusz.n3stor - 2015-09-21, 20:06

Nie boisz się, że te płyty w łazience Ci spęcznieją i zgniją pod wpływem wody? Patrząc po grubości zastosowanych płyt i po wykończeniu, to nie jest to model nienasiąkliwy. Jeśli jednak jest, to proszę o linka do produktu.

Czemu nie HPL i podobne wynalazki?

grzegorzalex - 2015-09-21, 20:09

mariusz.n3stor napisał/a:
Nie boisz się, że te płyty w łazience Ci spęcznieją i zgniją pod wpływem wody? Patrząc po grubości zastosowanych płyt i po wykończeniu, to nie jest to model nienasiąkliwy. Jeśli jednak jest, to proszę o linka do produktu.

Laminat raczej nie chłonie wody, wiec nie ma takiej opcji

mariusz.n3stor - 2015-09-21, 20:17

To ten ciemny brąz to jest 18mm pełny laminat?
frólik - 2015-09-21, 20:17

Czemu nie HPL i podobne wynalazki?

Pozwolę sobie odpowiedzieć, ponieważ trochę czuję się wywołany do tablicy.
Wszystkie płyty meblowe wykonane są ze sklejki lekkiej pokrytej właśnie HPL :wyszczerzony: w przeciwieństwie do większości konstrukcji fabrycznych gdzie zastosowana jest tak zwana okleina z foli papierowej. Brzegi płyt oklejone obrzeżem PCV, a ścianka pod umywalką zabezpieczona właśnie HIPSem.
Tak więc w połączeniu z zasłonką prysznicową i wystarczająco głębokim brodzikiem myślę że takie obawy są nie uzasadnione :spoko

frólik - 2015-09-21, 20:20

To ten ciemny brąz to jest 18mm pełny laminat?

Pisaliśmy w tym samym czasie.
Ścianka nad umywalką to sklejka 5mm i laminat HPL :spoko

mariusz.n3stor - 2015-09-21, 20:22

Ja się właśnie obawiałem o to obrzeże. Jak dla mnie to za kilka lat "puści na szwie"... nawet fabryczne wanny z szufladami itp. padają po gwarancji. (z fabrycznie robionym obrzeżem). Pytanie czy jest sens ryzykować.
Nie jest to wytykanie, tylko zastanawiam się nad rozwiązaniem do siebie.

... znowu równocześnie :P no to wiele wyjaśnia. bo grubość - czyli też waga -mnie zaskoczyła

frólik - 2015-09-21, 20:26

Obawy masz słuszne, pod warunkiem że będziesz lał wodą po meblach.
Po to właśnie stosuje się w małych łazienkach dwie rzeczy, a mianowicie zasłonkę z wodoodpornego materiału tak zwaną dupoklejkę i co chyba ważniejsze zdrowy rozsadek.

mariusz.n3stor - 2015-09-21, 20:44

Pytanie tylko czemu nie zrobić tego z PEŁNEGO laminatu 8mm itp. zachowując pełną wodoszczelność. Biorąc pod uwagę, że brodzik jest na zamówienie, raczej nie chodziło o maksymalne cięcie kosztów. Tak pytam. Bo robiąc już taki brodzik skusiłbym się chyba na możliwość "oblewania ścian i mebli" :P
grzegorzalex - 2015-09-30, 17:23

Informacja dla wszystkich, którzy chcą założyć tempomat do Ducato.
Dzwonić na ten numer 530024124 gość montował u mnie i u Krzyska (EMKI) Wszystko działa bez problemu wiec mogę polecić.

Świstak - 2015-09-30, 19:13

Ależ macie tempo... I budżet... Gratuluję i zazdraszczam!
voice - 2015-10-01, 16:59

grzegorzalex napisał/a:
Informacja dla wszystkich, którzy chcą założyć tempomat do Ducato.
Dzwonić na ten numer 530024124 gość montował u mnie i u Krzyska (EMKI) Wszystko działa bez problemu wiec mogę polecić.

W Ducato to nie jest problem, problem zaczyna się w Boxerach i Jumperach. wiem co mówię. :lol:

krzlac - 2015-10-01, 17:43

Samodzielnie zamontowałem w Boxerku 2,2 120 KM tempomat Dankar z manetką Waeco. Chodzi bezbłędnie a dużo na mim jeżdżę. Przez 50 000 km tylko raz pojawił się błąd pedału przyspieszenia. I też nie jest pewne, że spowodował go tempomat.
eler1 - 2015-10-01, 21:47

krzlac napisał/a:
Samodzielnie zamontowałem w Boxerku 2,2 120 KM tempomat Dankar z manetką Waeco. Chodzi bezbłędnie a dużo na mim jeżdżę. Przez 50 000 km tylko raz pojawił się błąd pedału przyspieszenia. I też nie jest pewne, że spowodował go tempomat.
Zaśmiecamy temat z tym tempomatem ale u mnie miałem waeco komplet i właśnie ten moduł powodował błędy :gwm do tego stopnia że pedał gazu brak reakcji i jazda w trybie awaryjnym 40km/h :gwm więc na razie jest odpięty i jest od kilku tysięcy ok. więc muszę szukać oryginału albo niezawodne rozwiązanie manetka od roweru :haha:
piotr1 - 2015-10-01, 21:59

grzegorzalex napisał/a:

Witaj. Gdzie można zamówić taką moskitierę :spoko

grzegorzalex - 2015-10-02, 20:07

piotr1 napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Witaj. Gdzie można zamówić taką moskitierę :spoko

Możesz zamówić u kolegi Pawła (Frólik)

grzegorzalex - 2015-10-04, 09:30

No można powiedzieć, ze budowa kampera się zakończyła.
Zostało jeszcze parę rzeczy do zrobienia, ale do nowego sezonu jeszcze trochę zostało, wiec spokojnie, mam czas.
Najważniejsze, ze już można kamperowac.
Oto moje dzieło

grzegorzalex - 2015-10-04, 09:35

i jeszcze kilka
grzegorzalex - 2015-10-04, 09:42

następne
toscaner - 2015-10-04, 09:48

No brawo Grzegorz. Teraz tylko wsiadać i można jechać na wakacje. :pifko :
Woj-tek - 2015-10-04, 10:05

Ładnie wyszło :ok
krzlac - 2015-10-04, 10:12

No jak to mówią: "full wypas". Gratuluję!
andi at - 2015-10-04, 10:17

Ladnie Grzegorz
Z końcem miesiąca jeste u ciebie na oględzinach :spoko

frólik - 2015-10-04, 10:43

Wyszło całkiem sympatycznie, ale żeby nie było za słodko to trochę krytyki... włączniki przy wejściu nie są aby trochę krzywo :haha: :spoko
grzegorzalex - 2015-10-04, 10:58

frólik napisał/a:
Wyszło całkiem sympatycznie, ale żeby nie było za słodko to trochę krytyki... włączniki przy wejściu nie są aby trochę krzywo :haha: :spoko

No może trochę, ale krzywo też prosto :spoko

wlodo - 2015-10-04, 14:09

:brawo: Gratuluję wykonania i tempa prac.
Jeszcze jakiś wyjazd w tym roku bez problemu.

janek50 - 2015-10-04, 16:22

Grzegorz, wykonanie super, pełna profeska, nawet fabrycznie nie zrobią tak jak ty , bo po prostu ty robiłeś wszystko pod swoje wymagania . Gratulacje.
CORONAVIRUS - 2015-10-04, 17:28

pieknie pieknie ...rozumiem, że fura uszyta na dwie osoby czy jest z przodu spanko dla dwu następnych ? Pytam bo 4 pasy naliczyłem :)
grzegorzalex - 2015-10-04, 17:42

BIORCA napisał/a:
pieknie pieknie ...rozumiem, że fura uszyta na dwie osoby czy jest z przodu spanko dla dwu następnych ? Pytam bo 4 pasy naliczyłem :)

Tak na razie na 2 osoby, ale nie ma problemu z przygotowaniem na 4

grzegorzalex - 2015-10-04, 18:04

Dla zainteresowanych: waga gotowego kampera do wyjazdu bez pasażerów, równe 3 tony.
Woj-tek - 2015-10-04, 18:09

grzegorzalex napisał/a:
Dla zainteresowanych: waga gotowego kampera do wyjazdu bez pasażerów, równe 3 tony.

Zbiorniki pełne i wyposażenie dodatkowe ?

grzegorzalex - 2015-10-04, 18:11

wukor napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Tak

CORONAVIRUS - 2015-10-04, 18:13

grzegorzalex napisał/a:
BIORCA napisał/a:

żartujesz sobie albo te dwie dodatkowe to dzieci czyli półosoby :)

Woj-tek - 2015-10-04, 18:19

grzegorzalex napisał/a:
wukor napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Tak

Aż się boję ile u mnie wyjdzie. :?

Bajaga - 2015-10-04, 18:19

grzegorzalex napisał/a:
i jeszcze kilka

Dobra robota. Ale sądzę że z tych szafek w sypialni będziesz średnio zadowolony. Tzn. szafka nad głową śpiącej osoby to marny pomysł = klaustrofobia, słabsza wentylacja, brak możliwości wygodnego siedzenia na łóżku... Poza tym to ładnie :)

grzegorzalex - 2015-10-04, 18:24

BIORCA napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
BIORCA napisał/a:

żartujesz sobie albo te dwie dodatkowe to dzieci czyli półosoby :)

Ławka jest przygotowana, rozsuwa się. To tyle co na razie przygotowałem
Ale masz racje to tylko dla dzieci, dla nas tylko do siedzenia, bo nie ma takiej potrzeby.

grzegorzalex - 2015-10-04, 18:26

Bajaga napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
i jeszcze kilka

Dobra robota. Ale sądzę że z tych szafek w sypialni będziesz średnio zadowolony. Tzn. szafka nad głową śpiącej osoby to marny pomysł = klaustrofobia, słabsza wentylacja, brak możliwości wygodnego siedzenia na łóżku... Poza tym to ładnie :)

Miałem tak samo w poprzednim, nie było problemu.

qazyt4 - 2015-10-04, 18:28

Pięknie wyszło.
Już miałem kupować taką eko skórę na boki do siebie, ale widze ze jest problem z jej ułożeniem , ponieważ pod stolikiem na słupku jest taka pomarszczona.

Dwa telewizory, klima stacjonarna, grzejnik :shock: mega wypas.

frólik - 2015-10-04, 18:30

Bajaga napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
i jeszcze kilka

Może trzeba było zrobić trochę mniejsze te szafki :wyszczerzony:

CORONAVIRUS - 2015-10-04, 18:30

Zapytam z czystej ciekawości co kierowało konstruktorem w zastosowaniu małego okienka z lewej dla II rzędu siedzeń ?
grzegorzalex - 2015-10-04, 18:33

frólik napisał/a:
Bajaga napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
i jeszcze kilka

Może trzeba było zrobić trochę mniejsze te szafki :wyszczerzony:

Masz racje ta twoja pierwsza wersja była ok.

grzegorzalex - 2015-10-04, 18:35

BIORCA napisał/a:
Zapytam z czystej ciekawości co kierowało konstruktorem w zastosowaniu małego okienka z lewej dla II rzędu siedzeń ?

Bo takie okno już miałem zanim zacząłem budowę.

voice - 2015-10-04, 19:31

Grzesiu na zdjęciach pięknie a w rzeczywistości pewnie wygląda jeszcze lepiej.
Gratuluje Ci zaparcia, jest to chyba najszybciej przerobiony kamper tutaj na forum.

Będę szczery Zazdroszczę Ci zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący, nie tego , że masz tylko tego jak Ty to zrobiłeś w takim tempie. Oczywiście nie liczę tutaj bardzo ważnego aspektu - Gotówki. :szeroki_usmiech
Widzisz ja jeszcze okienek nie zamontowałem. Ale mam nadzieję , że w zimę do garazu i praca na całego.
Grzesiu Pozdrowionka Dla Ciebie i Marzenki od Nas.

grzegorzalex - 2015-10-05, 16:37

Mogę polecić to radio z nawigacja
http://allegro.pl/radio-n...5558306147.html

grzegorzalex - 2015-10-06, 19:03

Kupiłem ten telewizor
http://allegro.pl/hyundai...5670992672.html
Ma bardzo dobry kont widzenia

piotr1 - 2015-10-06, 21:04

Ładny sprzęt :spoko
sławek w. - 2015-10-12, 19:47

Grzegorz - super wyszło, ale to tempo jest imponujące. :bigok
grzegorzalex - 2015-10-22, 21:01

Dla wszystkich, którzy pytają mnie o materiał obiciowy jaki użyłem do obicia ścian i sufitu.
http://allegro.pl/skaj-pi...5741370930.html

Skwarek - 2015-10-23, 17:17

Dzięki za link do pikowanej skórki.

Jak to się układa na powierzchniach innych niż płaskie , nieco 3D wklęsłych lub trochę wypukłych.
Czy jest to trochę elastyczne i takie załamania da się rozpracować bez nadcinania i szycia.

Chciałem wewnętrzne drzwi tym wyłożyć i tam mam wklęsłości przy klamce - zamku.

CORONAVIRUS - 2015-10-23, 17:21

nawet w fabrykach takich zakrętasów nie robią z jednego kawałka bo potem wygląda jak na focie wyżej ...
Skwarek - 2015-10-23, 17:55

BIORCA napisał/a:
nawet w fabrykach takich zakrętasów nie robią z jednego kawałka bo potem wygląda jak na focie wyżej ...

Masz rację ale są tkaniny - obicia na tyle elastyczne, że się da jednak znaczne krzywizny uzyskać. Może akurat ta tak ma. Dlatego pytałem.

Np: podsufitkowa na gąbce

CORONAVIRUS - 2015-10-23, 18:15

Te na gąbce jak dociśniesz to zostaje ślad ... to fajnie wychodzi jak przed materiałem zrobi się kształt , wytnie z natryśnietej i utwardzonej pianki , montażowa może być ... tylko to dalej jest mało odporne na utrzymanie kształtu , kopniesz i już jest wgniotka :(

Ostatnio robiłem w kamperze kilka elementów z podobnego materiału ale nie święcącego tylko matowego z włoskiem , idealnie maskuje nawet zanieczyszczenia na powierzchni .

Skwarek - 2015-10-23, 18:39

Wiesz, że drzwi drewnianych kamperków są wypukłe do wewnątrz i moje kiedyś nadpalone odbudowane, okleiłem skayem na dzianinie, nawet się wyginał do powierzchni ale z czasem jednak odłazi. Trzeba było użyć dużej siły do naciągnięcia.

Gąbkowe podsufitki się nie wgniatają wtedy gdy się ich nie przesączy klejem.(Trza klejem delikatnie)

Gąbkę można kłaść prawie jak się chce.

Gąbkowe na drzwi się nie nadają więc szukam coś trwałego i elastycznego. :gwm

Nie chce mi się szyć w załamaniach i wypukłościach :spoko

grzegorzalex - 2015-10-23, 19:13

Skwarek napisał/a:
Dzięki za link do pikowanej skórki.

Jak to się układa na powierzchniach innych niż płaskie , nieco 3D wklęsłych lub trochę wypukłych.
Czy jest to trochę elastyczne i takie załamania da się rozpracować bez nadcinania i szycia.

Chciałem wewnętrzne drzwi tym wyłożyć i tam mam wklęsłości przy klamce - zamku.

Układa się to dobrze, ale jak będziesz miał sporo zakrętów w rożnych kierunkach, to może być problem z równym ułożeniem i będzie trzeba nacinać.

chemik - 2015-10-24, 09:40

prawdopodobnie Ameryki nie odkrywam. ale do klejenia podsufitówek, gąbek i podobnych rzeczy, również wykładzin ściennych, podłogowych i innych podobnych i niepodobnych rzeczy najlepiej używać klejów w sprayu ( do podsufitówek motoryzacyjnych), do kupna w sklepach motoryzacyjnych, allegro. Klej kontaktowy, po spryskaniu odczekać trochę, potem docisnąć. Przy spryskaniu dwóch stron praktycznie nie ma możliwości oderwania, przy jednej stronie jest taka możliwość.
grzegorzalex - 2015-10-24, 13:39

chemik napisał/a:
prawdopodobnie Ameryki nie odkrywam. ale do klejenia podsufitówek, gąbek i podobnych rzeczy, również wykładzin ściennych, podłogowych i innych podobnych i niepodobnych rzeczy najlepiej używać klejów w sprayu ( do podsufitówek motoryzacyjnych), do kupna w sklepach motoryzacyjnych, allegro. Klej kontaktowy, po spryskaniu odczekać trochę, potem docisnąć. Przy spryskaniu dwóch stron praktycznie nie ma możliwości oderwania, przy jednej stronie jest taka możliwość.

Dokładnie można klejem w spreju.
Ja kleiłem też na taśmę dwustronną trzyma bardzo dobrze

tolo61 - 2015-10-24, 22:35

Hej
Zdecydowanie lepiej jest nanosić, przy pomocy pistoletu.
Odczekać aż klej zwiąże, i dopiero wtedy przyklejać ...pierwszy sposób
Drugi ...kleić od razu, delikatnie dociskając wierzchem dłoni ...wtedy można poprawić oderwać i jeszcze raz położyć / w pierwszej opcji jest to praktycznie niemożliwe /
Poza tym w sprayu jest o wiele droższe ....
Ja kleiłem drugą metodą ..../ oczywiście przy pomocy pistoletu /

piotr1 - 2015-10-25, 15:45

BIORCA napisał/a:
Te na gąbce jak dociśniesz to zostaje ślad ... to fajnie wychodzi jak przed materiałem zrobi się kształt , wytnie z natryśnietej i utwardzonej pianki , montażowa może być ... tylko to dalej jest mało odporne na utrzymanie kształtu , kopniesz i już jest wgniotka :(

Ostatnio robiłem w kamperze kilka elementów z podobnego materiału ale nie święcącego tylko matowego z włoskiem , idealnie maskuje nawet zanieczyszczenia na powierzchni .

Znam ten sufit :shock: :lol: :spoko

grzegorzalex - 2015-10-25, 17:39

Nie polecam tego badziewia. Kłamią z kontem widzenia, tragedia. Trzeba oglądać tylko na wprost, zero odchyłu.
http://allegro.pl/sklep-m...5716742322.html

Bronek - 2015-10-25, 17:48

grzegorzalex napisał/a:
Nie polecam tego badziewia. Kłamią z kontem widzenia, tragedia. Trzeba oglądać tylko na wprost, zero odchyłu.

60 stopni piszą , chyba nie kłamią bo 60 stopni to jakbyś w rurę patrzył

Co to jest?
100 stopni to mało , a nad wyrkiem gdy leżysz to góra dół najważniejsze . Dlatego już trzy telewizory/monitory wymieniłem i Manta jako tako daje radę

grzegorzalex - 2015-10-25, 17:52

Bronek napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

60 stopni piszą , chyba nie kłamią bo 60 stopni to jakbyś w rurę patrzył

Bronek kupiłem to i żałuje, mogłem kupić TV za tą cenę.

Bronek - 2015-10-25, 17:58

widziałem na zdjęciu Drogo za tą lipę.
Opchnij ze stratą , bo z tym kątem to lipa za mały by go z 5 m oglądać . Mam podobny w "magazynie" z dobrym kątem w poziomie z g...nym w pionie. Z 15 cali ma. Nie dało się oglądać z pozycji siedzącej i stojącej jednocześnie , czyli Monika przy garach nie widziała tego co ja, siedząc rozwalony w fotelu :mrgreen:

grzegorzalex - 2015-10-25, 18:07

Bronek napisał/a:
widziałem na zdjęciu Drogo za tą lipę.
Opchnij ze stratą , bo z tym kątem to lipa za mały by go z 5 m oglądać . Mam pidobny w "magazynie" z dobrym kątem w poziomie z g...nym w pionie. Z 15 cali ma.

Byłem u nich i powiedziałem, ze to badziewie.
Zaproponowali abym przyniósł do serwisu bo może matryca jest walnięta, wiec oddam do serwisu a potem zobaczę czy sprzedać i kupić TV. Mogłem kupić 2 takie
http://allegro.pl/hyundai...5670992672.html

koder - 2015-10-25, 18:12

grzegorzalex napisał/a:
Nie polecam tego badziewia. Kłamią z kontem widzenia, tragedia.

Na przyszłość: szukaj sprzętu z matrycą IPS. Ten ma TFT.

grzegorzalex - 2016-03-05, 12:49

Własna stacja oczyszczania wody gotowa do użycia
Osmoza zamontowana

SlawekEwa - 2016-03-05, 13:17

Ta stacja to już w tym trzecim zamontowana? :chytry
grzegorzalex - 2016-03-05, 15:28

SlawekEwa napisał/a:
Ta stacja to już w tym trzecim zamontowana? :chytry

Nie dopiero w drugim :spoko

Bronek - 2016-03-05, 22:36

Full wypas,.
W domu bym nie zamontował, bo wodę mamy smaczną i "centrali" piję a nawet ją gazuję.

Ale w kamperze w przypadku pobierania z nieznanych źródeł, to ma sens. Pić można.

:?:

Kto pierwszy aparaturę destylującą ( nie H2O) zamontuje?

toscaner - 2016-03-05, 22:39

Właśnie rozmawialiśmy z Grzegorzem, że teraz może bimber na tej wodzie w kamperze pędzić. Ja mam w planach piwo produkować na własne potrzeby konsumpcyjne. Wiem, że się da, bo jeden koleś w kamperze w NZ produkuje sobie piwo, jeździ i sobie popija. Czyli w Szkocji też można. A może by tak... whisky :-P
wlodo - 2016-03-05, 23:19

Cytat:
A może by tak... whisky :-P

Wkraczasz na kryminalną :-P ścieżkę...
A piwo to żaden problem,są nawet gotowe zestawy z całym wkładem i pojemnikiem :ok
Butelki tylko należy zgromadzić.

toscaner - 2016-03-05, 23:57

Kryminalną? W Szkocji? Tu co druga wioska robi swoją whisky odkąd turyści zaczęli po destylarniach jeździć. :spoko
andi at - 2016-03-06, 09:28

Sie pisze na to :haha: mój trunek

Grzesiu już jadę do ciebie to coś zobaczyć :lol:

grzegorzalex - 2016-03-06, 09:29

andi at napisał/a:

Jedziesz już od zeszłego roku :lol:

Świstak - 2016-03-06, 11:02

U nas można legalnie na własny użytek.... A koło wschodniej granicy są wyspecjalizowane pracownie oferujące najnowsze technologie zamknięte w nierdzewnej obudowie!
SlawekEwa - 2016-03-06, 11:06

Świstak napisał/a:
A koło wschodniej granicy są wyspecjalizowane pracownie oferujące najnowsze technologie

http://allegro.pl/destyla...5777315774.html :bigok

wlodo - 2016-03-06, 11:27

Cytat:
U nas można legalnie na własny użytek....

Niestety narazie nie :(

andi at - 2016-03-06, 19:07

grzegorzalex napisał/a:
andi at napisał/a:

Jedziesz już od zeszłego roku :lol:

Grzegorz sam wiesz zawsze coś,ale ACSI już do ciebie mam
Przyjadę na święta trochę z rodzinką i powrót

Świstak - 2016-03-06, 20:00

Wytwarzać nie można, ale destylować - owszem. Tak więc zrobienie nastawy, albo nie zakręcenie słoika z kompotem jest nielegalne i grozi rokiem pozbawienia wolności (bo tu następuje wytworzenie alkoholu - mówię o gminie Warszawa która słoików nie lubi, bo w gminie Szczecin jest dokładnie odwrotnie), ale późniejsza destylacja nie jest produkcją alkoholu, lecz jego ulepszaniem (i znowu tu odwrotnie niż tam). Podobnie jak robienie nalewek....

No dobra, zaszalałem mówiąc że legalne, ale nie do końca nielegalne... Póki nie na sprzedaż - nie wsadzają. A jeżeli nastąpi szybki i komisyjne zniszczenie dowodów - powodów do obaw nie widzę!
Bogu dzięki wino można zupełnie legalnie wytwarzać na własne potrzeby. Tak więc legalnie wytwarzajmy wino, nie do końca legalnie przepędzajmy je na spirytus z którego legalnie zrobimy wódkę.

Zdrówko!

wlodo - 2016-03-06, 20:17

Ty te twoje bojlery to jeszcze przemyśl.
W czasie tygodniowego pobytu nad jeziorem,taki z wężowniczką i grzałkami,jak znalazł :-P

Raf777 - 2016-03-07, 00:23

Grzegorz, rewelacja Twój blaszak. Jestem pod wrażeniem jakości i tempa. Podniosłeś poprzeczkę mojej zabudowy. :brawo: :brawo: :brawo:
ljanowski - 2016-03-23, 23:08

Czy jest możliwość żebyś oszacował budżet ?
grzegorzalex - 2016-05-29, 17:55

Przyszedł czas na wywalenie butli gazowej i założenie zbiornika w miejsce koła zapasowego
grzegorzalex - 2016-05-29, 17:59

W łazience doszły 2 półki
wlodo - 2016-05-29, 20:20

Fajnie,a koło gdzie upchnąłeś ? :bajer
grzegorzalex - 2016-05-29, 20:25

wlodo napisał/a:
Fajnie,a koło gdzie upchnąłeś ? :bajer

Do środka pod łóżko

mz3545 - 2016-09-06, 16:31

Pytanie od strony czysto praktycznej czy L2 H2 to za mały pojazd do przeróbki na kampera zakładając ze łóżko będzie w poprzek na końcu 130-140 szerokości . Moje pytanie spowodowane tym , ze po roku czy dwóch zmieniłeś na większy L3 H2.
grzegorzalex - 2016-09-06, 18:53

mz3545 napisał/a:
Pytanie od strony czysto praktycznej czy L2 H2 to za mały pojazd do przeróbki na kampera zakładając ze łóżko będzie w poprzek na końcu 130-140 szerokości . Moje pytanie spowodowane tym , ze po roku czy dwóch zmieniłeś na większy L3 H2.

Jak dla mnie L2 H2 był za mały
Raczej tak szerokie łóżko jak piszesz nie może być ponieważ nie zmieścisz wszystkiego
U mnie od strony głowy było 122 cm a od nóg chyba 115 cm jak dobrze pamiętam

mz3545 - 2016-09-06, 20:31

Dlatego pytam gdyż mam wolny w firmie H2L2 co prawda nie planuje drugiego rzędu siedzeń ,ale miejsca mało .
Misio - 2016-09-06, 20:41

Kiedyś tam zrobiliśmy kamperka i łóżko miało właśnie 122 cm. szerokości. Na dwie osoby było bardzo luźno.

mz3545 - 2016-09-06, 20:50

Wiosna rozpoczynam przebudowę ,a mamy jeszcze wrzesień i październik targi . Tam mam nadzieje zobaczyć ciekawe rozwiązania jeśli nie to po prostu trzeba ten sprzedać i zamienić na troszkę dłuższy .
grzegorzalex - 2016-09-06, 21:00

mz3545 napisał/a:
Wiosna rozpoczynam przebudowę ,a mamy jeszcze wrzesień i październik targi . Tam mam nadzieje zobaczyć ciekawe rozwiązania jeśli nie to po prostu trzeba ten sprzedać i zamienić na troszkę dłuższy .

Proponuje sprzedać i kupić L3 H2

SlawekEwa - 2016-09-06, 21:03

grzegorzalex napisał/a:
i kupić L3 H2

Grzegorz, a nie lepiej L4H2 ?

frólik - 2016-09-06, 21:04

Wstępny projekt dla klienta. L2H2 - dwie osoby
mz3545 - 2016-09-06, 21:05

Dzieki za odpowiedz .Na początku roku podejmę już konkretne decyzje
grzegorzalex - 2016-09-06, 21:07

SlawekEwa napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
i kupić L3 H2

Grzegorz, a nie lepiej L4H2 ?

Masz racje co będziemy się ograniczać do L3 H2 :szeroki_usmiech
40 cm więcej miejsca w środku to jednak jak na kampera bardzo dużo

toscaner - 2016-09-06, 21:10

Jeśli na 2 osoby to spokojnie bez 2-go rzędu siedzeń.
Dla porównania Nowsza buda L2 ma zdaje się ok. 3,10m długości paki, moja starsza 3,36m. Raptem 26cm.
U mnie 4 siedzenia, a dla 2 można coś fajnego wystrugać bez problemu.
Dużo też zależy od wzrostu, bo jak ktoś ma 1,9m to będzie się męczył, a przy np. 1,7m to można nawet opuszczane łózko zrobić i przestrzeni od groma się robi.

SlawekEwa - 2016-09-06, 21:13

toscaner napisał/a:
Jeśli na 2 osoby to spokojnie bez 2-go rzędu siedzeń.

no a jak gości przyjąć ? :shock: jak zimno na polu

toscaner - 2016-09-06, 21:17

Sławek, nad morze, nad jezioro, rzekę czy nawet ocean albo w góry jeździłem, ale cholerka po polach to nie. :shock:
Przecież tam nic nie ma. Jakaś kukurydza albo ziemniaki, ale po co to jechać i kamperować? :roll:

SlawekEwa - 2016-09-06, 21:23

toscaner napisał/a:
, nad morze, nad jezioro, rzekę czy nawet ocean albo w góry jeździłem

a w Krakowie mieszkałeś? pewnie nie, bo byś wiedział o co biega z tym 'polem" jak Ci napisze po lubelsku "na dworze" to znowu będziesz o jakiś dwór pytał? :haha:

CORONAVIRUS - 2016-09-06, 21:26

A ja Wam powiem ,że bez slidów już nie robię . Tylko teraz wysuwana dupa a raczej tylko sypialnia by bagażnik zostawić . tyłek mogę wystawić metr to i na H2 da się zrobić wygodną furę a jak na H3 to już salony... :spoko
toscaner - 2016-09-06, 21:26

Oj żartuję :ok
Wiem jak to w Krakowie z tym jest. Mieszkałem daaawno temu ze 2 lata. Ponoć jest jakaś granica między Krakowem i Śląskiem od której w jedną stroną "na pole" w drugą "na dwór". :spoko
Zawsze był z tego ubaw :bigok

toscaner - 2016-09-06, 21:27

BIORCA napisał/a:
A ja Wam powiem ,że bez slidów już nie robię . Tylko teraz wysuwana dupa a raczej tylko sypialnia by bagażnik zostawić . tyłek mogę wystawić metr to i na H2 da się zrobić wygodną furę a jak na H3 to już salony... :spoko

A H4? :mrgreen:

edit... wyszło jak żarówka, bo o L4 (zwolnienie?) chodziło? :haha:
A może H4 w Ducato 2?
2,28m wysokości miały. Polowałem z 3 miesiące na takie cuś. Janus ma :)

CORONAVIRUS - 2016-09-06, 21:31

H4 to już bajka z prysznicem oddzielnym 80 :) tylko ludzie wolą H3 bo to bardziej mobilne, podobno ... :roll:
SlawekEwa - 2016-09-06, 21:38

Cytat:

A ja Wam powiem ,że bez slidów już nie robię

Czy slid to już "zmiana konstrukcyjna"? :bajer

mz3545 - 2016-09-06, 22:24

wysuwany tył ,A nie prościej otwierane drzwi tylne na 90 stopni co daja nam konstrukcje na czesc namiotowa i normalnie rozkładane łóżko ręcznie na zewnątrz
Cytat:

CORONAVIRUS - 2016-09-06, 22:27

mz3545 napisał/a:
wysuwany tył ,A nie prościej otwierane drzwi tylne na 90 stopni co daja nam konstrukcje na czesc namiotowa i normalnie rozkładane łóżko ręcznie na zewnątrz
Cytat:

A wiesz ,że stuknął XXI wiek a to co proponujesz to lata siedemdziesiąte ubiegłego wieku ? :(

CORONAVIRUS - 2016-09-06, 22:29

SlawekEwa napisał/a:
Cytat:

A ja Wam powiem ,że bez slidów już nie robię

Czy slid to już "zmiana konstrukcyjna"? :bajer

raczej nie ... bajerek nie wpływa na konstrukcję fury .

mz3545 - 2016-09-06, 22:31

Frólik myślałem o 3 wersji łóżko w poprzek trzeba tylko odpowiednio zorganizować łazienkę -toaletę . przecież na wczasach jeśli zatrzymuje się na dwa czy trzy dni mam markizę zabudowana . Ta wersja H2L2 ma bardzo duża zalete mobilnośc i warunki postojowe w dużych miastach mieszcze się na każdym parkingu . Czekam na targi
frólik - 2016-09-06, 23:14

mz3545 napisał/a:
Frólik myślałem o 3 wersji łóżko w poprzek trzeba tylko odpowiednio zorganizować łazienkę -toaletę . przecież na wczasach jeśli zatrzymuje się na dwa czy trzy dni mam markizę zabudowana . Ta wersja H2L2 ma bardzo duża zalete mobilnośc i warunki postojowe w dużych miastach mieszcze się na każdym parkingu . Czekam na targi

... czyli również myślałeś o wersji 1 i 2 ponieważ to cały czas ten sam układ :wyszczerzony: :spoko

mz3545 - 2016-09-07, 06:34

Frólik O układzie nr 2 myślałem wersja 1 nie myślałem . Najbardziej ide w kierunku wersji 3 ,zaleta duży bagażnik .W drodze zawsze można przekąsić na obrotowych fotelach .Jak już postój dłuższy z markizy robie przedsionek Wersja druga praktyczna od strony użytkowania i zagospodarowania ale trace bagażnik pod łóżkiem co w małej wersji H2L2 to znaczący minus . Jaki by ten układ nie zastosował problemem największym jest toaleta ,Gdyż to jest najtrudniejszy punkt przeróbki . Tył zawsze można zmienić gdyż on nie koliduje z reszta zabudowy . Dzięki za radę i pomoc mysle ze jeszcze się odezwie do Ciebie .
grzegorzalex - 2017-03-09, 18:03

Prace nad platforma na skuterek rozpoczęte
toscaner - 2017-03-09, 18:14

Platforma i to jeszcze na zawiasie :)
Ile szacunkowo będzie ważyć taka platforma + skuter?

grzegorzalex - 2017-03-09, 18:18

toscaner napisał/a:
Platforma i to jeszcze na zawiasie :)
Ile szacunkowo będzie ważyć taka platforma + skuter?

Robert myślę, ze platforma ważyć będzie coś koło 50 kg
Skuter waży 130 kg

SlawekEwa - 2017-03-09, 20:23

Tą pierwszą belkę zrobiłbym z ceownika, żeby po zamknięciu umocnić konstrukcję.
toscaner - 2017-03-09, 20:26

To musisz jakieś lekkie kaski dokupić, żeby ta waga do 200kg nie dobiła. Albo nie tankuj skutera :spoko
grzegorzalex - 2017-03-09, 21:21

SlawekEwa napisał/a:
Tą pierwszą belkę zrobiłbym z ceownika, żeby po zamknięciu umocnić konstrukcję.

Obie belki będą na czas transportu jeszcze skręcone śrubami.
Dodatkowo jeszcze na drugiej belce będzie dospawany płaskownik, który będzie nachodził na pierwsza belkę.

grzegorzalex - 2017-03-09, 21:22

toscaner napisał/a:
To musisz jakieś lekkie kaski dokupić, żeby ta waga do 200kg nie dobiła. Albo nie tankuj skutera :spoko

Robert aby konstrukcja była wytrzymała musi swoje ważyć niestety

CORONAVIRUS - 2017-03-10, 10:33

Grzesiu ... nie przegiąłeś z za małą długością ? chodzi mi o miejsce z zawiasem , czy ten punkt nie powinien być bardziej na zewnątrz auta , na bok ?
frólik - 2017-03-10, 10:45

Zrób sobie od razu mocowanie podpór z tyłu
eler1 - 2017-03-10, 10:55

fajnie mają to rozwiązane JHJ
grzegorzalex - 2017-03-10, 15:02

BIORCA napisał/a:
Grzesiu ... nie przegiąłeś z za małą długością ? chodzi mi o miejsce z zawiasem , czy ten punkt nie powinien być bardziej na zewnątrz auta , na bok ?

Adaś tak musi być.
Za chwile wstawię fotki to coś już będzie widać

grzegorzalex - 2017-03-10, 15:04

frólik napisał/a:
Zrób sobie od razu mocowanie podpór z tyłu

Paweł dobry pomysł

grzegorzalex - 2017-03-10, 15:05

eler1 napisał/a:
fajnie mają to rozwiązane JHJ

Robert coś podobnego właśnie robię

grzegorzalex - 2017-03-10, 15:06

Dzisiaj tylko tyle udało się zrobić
grzegorzalex - 2017-03-10, 15:14

Skuterek już czeka
grzegorzalex - 2017-03-10, 15:33

Trochę przesadziłem z waga 50 kg
Powarzyłem poszczególne elementy i będzie z 35 kg

SlawekEwa - 2017-03-10, 15:34

Trzecią tablicę już masz?
grzegorzalex - 2017-03-10, 15:35

SlawekEwa napisał/a:
Trzecią tablicę już masz?

Tak mam

wlodo - 2017-03-10, 16:18

Do samych rowerów to wytrzyma, ale do skutera ??? Tam na spawy łączące pierwszy kształtownik z podwoziem, przy takich długościach pod rampę, będą działały tak duże siły rozrywające, że to może się zagiąć już w momencie załadunku.
A może to tylko tak wygląda :-P

frólik - 2017-03-10, 16:33

grzegorzalex napisał/a:
Skuterek już czeka

... męskich nie było :haha:

zbyszekwoj - 2017-03-10, 16:39

frólik napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
Skuterek już czeka

To Marzenka będzie jeździć. :roller:

MAWI - 2017-03-10, 16:53

Zrób zbliżenie na zawiasy . Mnie też to czeka. Ja jeszcze kombinuję na środku hak . :spoko
grzegorzalex - 2017-03-10, 17:18

wlodo napisał/a:
Do samych rowerów to wytrzyma, ale do skutera ??? Tam na spawy łączące pierwszy kształtownik z podwoziem, przy takich długościach pod rampę, będą działały tak duże siły rozrywające, że to może się zagiąć już w momencie załadunku.
A może to tylko tak wygląda :-P

Spoko to tylko tak wygląda, była próba obciążenia 180 kg i się nie zarwało
Myślę ze spokojnie wytrzyma 250 kg
Skuter waży 130 kg wiec powinno wytrzymać
Jak by co wykupie AC na pierwszy rok testów :)

grzegorzalex - 2017-03-10, 17:20

frólik napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
Skuterek już czeka

Paweł teraz takie produkują unisex :haha:

grzegorzalex - 2017-03-10, 17:23

MAWI napisał/a:
Zrób zbliżenie na zawiasy . Mnie też to czeka. Ja jeszcze kombinuję na środku hak . :spoko

Jak będzie gotowy to ci zrobię fotki
Ja belkę od haka wywaliłem. Ważyła 17 kg nie potrzebny ciężar

MAWI - 2017-03-10, 17:55

Też już tej zbędnej belki nie mam. Ale dumam nad czymś takim jak ty ( coś podnoszonego do góry). i po podniesieniu rampy mamy hak.
grzegorzalex - 2017-03-10, 18:35

Zanim postanowiłem sam zrobić bagażnik, szukałem producenta i znalazłem
Ten bagażnik tez nie wygląda aby wytrzymał 250 kg a jednak wytrzymuje
Dla zainteresowanych wstawiam kilka fotek

SlawekEwa - 2017-03-10, 18:37

Tylko u mnie nie wyświetlają się?
grzegorzalex - 2017-03-10, 18:40

Namiary na producenta
http://motocarrier.pl/motocarrier.html
Mieszka niedaleko naszego Kogucika :haha:

MAWI - 2017-03-10, 19:21

Dzięki Ci Grzesiu .Ja obecnie mam Piaggio Sfera 125 ccm. Mam zamiar w najblrzszym tygodniu kupić trójkołową Yamahy. Ticity 125.
voice - 2017-03-12, 08:43

Grzesiu Fajnie Ci to wychodzi - a tak off jakby ktoś był zainteresowany mam fajną
Yamahę X-max 125cm3 2010r. na sprzedaż

CORONAVIRUS - 2017-03-12, 18:51

grzegorzalex napisał/a:
Namiary na producenta
http://motocarrier.pl/motocarrier.html
Mieszka niedaleko naszego Kogucika :haha:

1600 metrów :)

grzegorzalex - 2017-03-16, 17:18

Blacha ugięta
toscaner - 2017-03-16, 18:14

Wygląda jakbyś jakąś firmową kupił :)
Teraz tylko walnij logo i możesz produkować seryjnie :mrgreen:

grzegorzalex - 2017-03-16, 18:24

toscaner napisał/a:
Wygląda jakbyś jakąś firmową kupił :)
Teraz tylko walnij logo i możesz produkować seryjnie :mrgreen:

Dopiero będzie wyglądać jak będzie skończona

Aran-70 - 2017-03-16, 19:27

voice napisał/a:
Grzesiu Fajnie Ci to wychodzi - a tak off jakby ktoś był zainteresowany mam fajną
Yamahę X-max 125cm3 2010r. na sprzedaż Obrazek

Jaką ma wagę ten skuter?
Arek

piotr1 - 2017-03-16, 20:20

grzegorzalex napisał/a:
Skuterek już czeka

Fajna maszyna. To co w Grudziądzu będziesz śmigał. :lol: :spoko

grzegorzalex - 2017-03-16, 20:32

piotr1 napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
Skuterek już czeka

Fajna maszyna. To co w Grudziądzu będziesz śmigał. :lol: :spoko

Nie wiem czy uda się skończyć

voice - 2017-03-17, 15:27

grzegorzalex napisał/a:

Nie wiem czy uda się skończyć

Grzegorz znając Ciebie to zdążysz zrobić rampę i jeszcze coś pożytecznego do kamperka zawiesić lub zrobić.

CORONAVIRUS - 2017-03-17, 17:02

grzegorzalex napisał/a:
Blacha ugięta

to scena jakaś ? bar ? rurka też będzie ? :szeroki_usmiech

wygląda jak rampa do trumny :-P

grzegorzalex - 2017-03-17, 18:19

BIORCA napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
Blacha ugięta

to scena jakaś ? bar ? rurka też będzie ? :szeroki_usmiech

wygląda jak rampa do trumny :-P

Adaś specjalnie dla ciebie zamontuje rurę
A tancerke to ty załatwisz :)

CORONAVIRUS - 2017-03-17, 22:02

grzegorzalex napisał/a:

może być afro z ronda ??? :) Grzesiu ile Twoja fura waży bez wody i bez paliwa i bez gratów które się walają w szafkach? masz dmc 3300 ?

Piotruś - 2017-03-17, 22:10

A nie mówiłem że będzie się działo. :spoko
tolo61 - 2017-03-17, 22:10

Hej
Nie żebym się czepiał, ale czy ona nie jest lekko za szeroka????

grzegorzalex - 2017-03-17, 22:22

BIORCA napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

może być afro z ronda ??? :) Grzesiu ile Twoja fura waży bez wody i bez paliwa i bez gratów które się walają w szafkach? masz dmc 3300 ?

Mysle, ze bez gratów,paliwa i wody waży około 3000 kg
Tak mam dmc 3300
Jak jechałem do Norwegi
To na ful załadowany z wodą i paliwem ważył 3550 kg

grzegorzalex - 2017-03-17, 22:23

tolo61 napisał/a:
Hej
Nie żebym się czepiał, ale czy ona nie jest lekko za szeroka????

To tylko tak wygląda, miało 2 m
Ale skróciłem trochę z długości do 1,9 m

grzegorzalex - 2017-03-21, 15:29

Bagażnik gotowy,można komentować :lol:
kynios1 - 2017-03-21, 16:01

Bardzo fajnie zrobiony bagażnik , opatentować i sprzedawać .
Kup tylko w pożądane pasy żeby nie było niespodzianki przy nagłym hamowaniu , lub spotkania z dziurą ,tym bardziej że wozisz go w poprzek . wożę swój motocykl na przyczepce wzdłuż i widzę jakie siły przenoszą na te pasy . Pozdrawiam :spoko

CORONAVIRUS - 2017-03-21, 17:44

Grzesiu ...pierwsza liga , pieknie . Ja bym sobie dodał jeszcze na narożniku obrysówki na gumach , tak by widzieś ten narożnik też w nocy :spoko

PS . nie uważasz ,że gdyby ona była węższa do czerwonej linii to by spełniała to samo zadanie ?

Tadeusz - 2017-03-21, 17:49

Fajnie mieć takich zdolnych kolegów. :ok
antwad - 2017-03-21, 18:08

Pełen profesjonalizm. Lepiej wygląda niż większość fabrycznych :bigok

A przy okazji, od czego są lampy, które zastosowałeś - gdzie takie można zakupić?

grzegorzalex - 2017-03-21, 18:13

BIORCA napisał/a:
Grzesiu ...pierwsza liga , pieknie . Ja bym sobie dodał jeszcze na narożniku obrysówki na gumach , tak by widzieś ten narożnik też w nocy :spoko

PS . nie uważasz ,że gdyby ona była węższa do czerwonej linii to by spełniała to samo zadanie ?

Adaś obrysówki kupiłem będą przykręcone
Może masz racje mogła być węższa
Tylko ja specjalnie zrobiłem szersza aby skuter nie był zachlapany

grzegorzalex - 2017-03-21, 18:17

antwad napisał/a:
Pełen profesjonalizm. Lepiej wygląda niż większość fabrycznych :bigok

A przy okazji, od czego są lampy, które zastosowałeś - gdzie takie można zakupić?

Lampy pochodzą od bagażnika na rowery
Później pozostała cześć bagażnika od rowerów będzie zamontowana na platformę

kynios1 - 2017-03-21, 18:47

A ile waży skuterek i jaka pojemność jak nie tajemnica .
SlawekEwa - 2017-03-21, 18:51

kynios1 napisał/a:

"Skuter waży 130 kg wiec powinno wytrzymać "

grzegorzalex - 2017-03-21, 19:06

kynios1 napisał/a:

Skuter to Honda PCX 125
Waży 130 kg

kynios1 - 2017-03-21, 20:00

Dwie osoby pojadą nim , uciągnie tak około 160kg ? Też się zastanawiam nad czymś takim .
Bronek - 2017-03-21, 20:01

grzegorzalex napisał/a:
kynios1 napisał/a:

Skuter to Honda PCX 125
Waży 130 kg

Sprawdziła się w Grecji. Zdzicho z Marylą nie ułomki i posuwali po górkach aż miło.
Mnie ta waga z lekka hamuje no i gabaryty ma słuszne

Jak wjeżdżasz? Najazdem widocznym za skuterem.?

Można by zrobić cały podest po odchyleniu pod skosem opuszczany.
Potem podnosisz kółkiem z korbą od czepki.

grzegorzalex - 2017-03-21, 20:15

Bronek napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
kynios1 napisał/a:

Skuter to Honda PCX 125
Waży 130 kg

Sprawdziła się w Grecji. Zdzicho z Marylą nie ułomki i posuwali po górkach aż miło.
Mnie ta waga z lekka hamuje no i gabaryty ma słuszne

Jak wjeżdżasz? Najazdem widocznym za skuterem.?

Można by zrobić cały podest po odchyleniu pod skosem opuszczany.
Potem podnosisz kółkiem z korbą od czepki.

Wjeżdża się dobrze teraz z wykorzystaniem tego najazdu.
Ale masz dobry pomysł z tym opuszczaniem

grzegorzalex - 2017-03-21, 20:16

kynios1 napisał/a:
Dwie osoby pojadą nim , uciągnie tak około 160kg ? Też się zastanawiam nad czymś takim .

Dwie osoby i nie ma problemu aby to jechało 100

grzegorzalex - 2017-04-27, 15:39

Przyszedł czas na zrobienie przystawki na rowery.
toscaner - 2017-04-27, 22:19

Nowa platforma, nowy skuter, nowe rowery :ok
A mój wieszak na rowery nie dojechał jeszcze, więc jeżdżę nadal bez

Wojciechu - 2017-04-27, 23:10

Fajne ma te nowe rzeczy - kamper, rowery,.....No jednak nie wszystko nowe. Ostatnio w Nadarzynie widziałem Grześka z żoną .... ;) :spoko
HENRYCZEK - 2017-04-28, 08:32

Żone należy o odpowiedniej godzinie położyć spać i dużo naobiecywać.
Rano budzi się nówka sztuka. :bigok

Bronek - 2017-04-28, 09:14

Z żoną mam jak z kamperem.

Dawno bym wymienił, ale jak pomyślę l o tych wszystkich niedoróbkach a i DOPOSAŻYĆ trzeba.

Odpuszczam.

Niemniej katalogi oglądam.... :mrgreen:

toscaner - 2017-04-28, 11:00

Po jakimś czasie warto zmienić. Nawet trzeba. Wszystko się starzeje i zaczyna nawalać. Nawet pies się starzeje. No ale pies to stworzenie z uczuciami, więc nie można go ot tak wymienić :szeroki_usmiech
Istvan - 2017-04-28, 11:50

Bronek napisał/a:
.....

W niektórych katalogach mają opcje próbnych jazd. :diabelski_usmiech

Wojciechu - 2017-04-28, 12:08

Istvan napisał/a:
Bronek napisał/a:
.....

W niektórych katalogach mają opcje próbnych jazd. :diabelski_usmiech

...a jaka różnorodność ram i zawieszeń ;) - no to cudownie syfimy temat Grześkowi :oops:

grzegorzalex - 2018-01-10, 11:04

Mój prezent gwiazdkowy
Teraz to już na pewno prądu mi nie zabraknie :lol:

krzlac - 2018-01-10, 11:07

To najlepsze rozwiązanie. Prąd zawsze, wszędzie i dużo.
grzegorzalex - 2018-01-10, 11:44

Już przerabiam go na LPG
Bedzie oszczędniej i nie będzie trzeba dolewać paliwa
A przede wszystkim nie będzie zapachu benzyny

grzegorzalex - 2018-01-11, 13:15

Robie przygotowania do zabudowy tej hondy w jakiś box
Chce go znacznie wyciszyć
Jak ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie to proszę pisać

Flag - 2018-01-11, 13:34

grzegorzalex napisał/a:
Już przerabiam go na LPG

opiszesz potem przeróbke na lpg? tez planuje dolozyc takie cos na zimowe wypady

grzegorzalex - 2018-01-11, 13:58

Flag napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
Już przerabiam go na LPG

opiszesz potem przeróbke na lpg? tez planuje dolozyc takie cos na zimowe wypady

Jak będę miał zrobione coś to wstawię fotki

grzegorzalex - 2018-01-11, 14:01

Planuje zrobić zabudowę pod wymiar coś podobnego do tego
http://allegro.pl/skrzyni...7114779991.html

Bronek - 2018-01-11, 14:11

grzegorzalex napisał/a:
Już przerabiam go na LPG

Jedzie kit już, Ebay chyba wyczuł :mrgreen:
Dostałem maila, że wysłano :spoko

Ta skrzynia, to z Juli

grzegorzalex - 2018-01-11, 14:26

Bronek napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
Już przerabiam go na LPG

Jedzie kit już, Ebay chyba wyczuł :mrgreen:
Dostałem maila, że wysłano :spoko

Ta skrzynia, to z Juli

Ja będę pod wymiar robił. Nie znalazłem z takimi wymiarami
Ok to czekam za przesyłka jak tylko dojdzie to działam z przeróbka

Flag - 2018-01-11, 15:32

u mnie mam kupe miejsca pod podwoziem, obok wału, chce zrobic puszke na agregat i rower :)
KASZUB - 2018-01-11, 18:09

Grzesiu a gdzie będziesz wozil ta skrzynie? W bagażniku czy na zewnątrz?
I ile kosztuje ten kit do gazu? Gdzieś to widziałem kiedyś ale nie pamiętam...

MAWI - 2018-01-11, 18:48

Przede wszystkim Gratuluję zakupu :spoko
Temat Yamaha 20,i. Wiele razy wałkowany .Sam go wożę od dwóch lat. Poszukajcie na forum. Kolega tez kupił sobie pod choinkę . W serwisie KATEGORYCZNIE odradzali . Wręcz zabraniali chować go w izolowanych skrzyniach ( szczególnie w cieplejszych klimatach) . Podobno może się zagotować. Ja mam dodatkową zewnętrzną rurę wydechową , stalową elastyczną . Jak ją wywalisz wysoko to w zasadzie co do głośności jest ok.
YOKO temat przerabiał. Nawet automatyczny rozrusznik zamontował. :spoko
Co do gazu może i dobry pomysł .Zależy ile będziesz z niego korzystał . Ja do tej pory dwa razy.

grzegorzalex - 2018-01-11, 18:51

Wozić będę w środku, albo na stałe przymocowany do platformy do przewozu skutera
Jest jeszcze jedna możliwość
Przymocować box na drzwiach
Zastanawiam się cały czas na tym gdzie. Jak już zrobię zabudowę to będę przymierzał gdzie będzie najlepiej to przymocować
Dla zainteresowanych link gdzie można kupić cały zestaw do przeróbki na LPG
http://www.ebay.pl/itm/LP...=item851fb1d944

grzegorzalex - 2018-01-11, 18:57

Ja mam zamiar w skrzyni zainstalować 2 wentylatory
Jeden będzie nawiewał zimne powietrze, a drugi będzie wyciągał ciepło,że środka
Zastanawiam się też nad wyprowadzeniem spalin
Tylko same odprowadzenie spalin beż zabudowy nie wyciszy hałasu za dużo

grzegorzalex - 2018-01-11, 19:08

Tutaj macie dwa filmiki
Krok po kroku jak zrobić zdalne odpalanie agregatu hondy
https://www.youtube.com/watch?v=baz52drnnmg
https://www.youtube.com/watch?v=EXqO4DMy0Q4

Tutaj filmik jak szybko można przystosować agregat do pracy z LPG
https://www.youtube.com/watch?v=iRjFM4wHtQc

KASZUB - 2018-01-11, 19:08

Zestaw kosztuje dwa razy więcej niż mój agregat... :haha: teraz sobie przypomniałem, że to drogie było. To fajna zabawka bo faktycznie odpada smród paliwa jak wozisz w środku. Na zewnątrz to nie robi różnicy za bardzo. No i dodatkowo nie musisz tankowania 3go paliwa...
Andrzej 73 - 2018-01-11, 19:22

Jestem na etapie tworzenia skrzyni pod agregat.
Po konsultacjach z serwisem dowiedziałem się , że potrzeba dużego dopływu powietrza więc zastosuję wentylator ,aby wymusić cyrkulację.
Robię podobne do tego z filmu , tyle że skrzynia w skrzyni , a pomiędzy wygłuszenie 4 cm.

grzegorzalex - 2018-01-11, 19:25

Ja podobna do tej tylko skrzynia będzie z aluminium
Będzie miała 4 cm wygłuszenia
https://www.youtube.com/watch?v=78OWGVdDRXo

Andrzej 73 - 2018-01-11, 19:41

Aluminium bardziej przenosi dźwięk. :gwm
Sklejka jest dźwiękochłonna. :spoko

Zobacz jeszcze to...

KASZUB - 2018-01-11, 19:52

Tak patrzę to wypadałoby na otwory od wentyla i wylot dać osłony z otworem od spodu. Coś jak maskownica na cały otwór a wlot od spodu. Dźwięk bardziej by wygłuszylo. Bo nawet jak dasz 10cm wygluszenia to i tak hałas wydostanie się otworami bezpośrednio na zewnątrz.
AD) na tym filiku powyżej jest to świetnie zrobione. Komory tłumiace. Petarda. I pianka akustyczna. Fajny pomysł.

grzegorzalex - 2018-01-11, 19:59

Ja będę wykorzystywał agregat do klimy
Bedzie pracował całą noc Wiec będzie na zewnątrz i dlatego z aluminium
Trzeba złodziejowi utrudnić

Andrzej 73 - 2018-01-11, 20:05

Sklejkę pomaluję lakierem poliuretanowym i może stać na deszczu , ba nawet w wodzie. :mrgreen:
Szukam rurki na odprowadzenie spalin. Oryginały dedykowane do Hondy to koszt kilka stówek. Może jakis zamiennik? Potrzeba mi z 30cm. :spoko

Bronek - 2018-01-11, 20:08

Były na Allegro. Jak kiedyś rozpracowywaliśmy temat agregatów. Za połowę ceny.

Znakj moje serce dobre. http://barracuda.sklep.pl...u-metalowy.html

1 minuta klikania :mrgreen:
minuta 15 sek boleńsniej ale z tłumikiem
http://allegro.pl/przewod...5326856650.html

3 minuty http://sklep.furmet.pl/product.php?id_product=158

Prawie jak niejaki Skorpion.. :bukiet:

Andrzej 73 - 2018-01-11, 20:16

Bronek, :dupa srednica 38-39mm , a ja potrzebuję chociaż pomiędzy 12-15mm
Bronek - 2018-01-11, 20:18

Andrzej 73 napisał/a:
Bronek, :dupa srednica 38-39mm , a ja potrzebuję chociaż pomiędzy 12-15mm

To se kurna szukaj :mrgreen: i pytaj bo jak mają takie z metra, to pewnie i albo... innne może też :mrgreen:

A bym coś na kształt lejka zrobił np. z nierdzewki - adapter. :-P

grzegorzalex - 2018-01-11, 20:20

No z ta rura to dramat za oryginał chcą chyba coś koło 500 zł
Chyba dospawam króciec o średnicy tych tańszych rur

amples - 2018-01-11, 20:24

Andrzej 73 napisał/a:
srednica 38-39mm , a ja potrzebuję chociaż pomiędzy 12-15mm

http://allegro.pl/rura-wy...7094898921.html

Andrzej 73 - 2018-01-11, 20:25

Tam gdzie kupuję rury do odciągów trocin mają taką o fi 22 może tą wykorzystam.
Jakies nacięcia na rurce i obejma , albo poprzez przejsciówkę.rurka

krzlac - 2018-01-11, 20:51

A ten trzeci link to dwie :dupa :dupa srednica 80mm.
Bronek - 2018-01-11, 20:58

Pisaliśmy, że zaślepka plastikowa na tłumiku Hondy to porażka.
By założyć orginalną rurę też z lejkiem na końcu. trzeba odktręcić cztery śruby. Głupota.

Zdjął bym tą maskownicę i dorobił na stałe króciec/adapter/przejściówkę... dostosowaną o do rury jakiejkolwiek, którą w prosty spisób by się ją nasuwało na ten adapter.
Trzeba ruszyć tą banią metr nad :dupa ą :mrgreen:

Te linki to przykład czego szukać i jak.
Mam orginalną rurę i jest do dupy.
Nigdy jej nie używałem z potrzeby a tylko z ciekawości ale lubię mieć.

Grzeje śię, i ma ograniczoną giętkość. A fabryczne mocowanie to lipa.

Cokolwiek zrobicie będzie lepsze. :bukiet:

krzlac - 2018-01-11, 21:09

Andrzej 73 napisał/a:
Tam gdzie kupuję rury do odciągów trocin mają taką o fi 22 może tą wykorzystam.
Jakies nacięcia na rurce i obejma , albo poprzez przejsciówkę.rurka

Jest też 18 mm. Zamawiam z uszczelnieniem do 300 st.C.

Andrzej 73 - 2018-01-11, 21:12

Ja zadzwonię , bo i tak mam do zamówienia rurę odciągowa. :spoko

Dorabiają węże i złączki
https://przewody-techniczne.pl/news_info.php

krzlac - 2018-01-16, 22:45

Wąż fi 18 mm przyszedł. Myślę, że się nada. Trzeba dotoczyć tulejkę redukcyjną i powiększyć otwór w kratce wentylacyjnej od strony tłumika.
grzegorzalex - 2018-01-17, 16:58

Zestaw do przerobienia agregatu na LPG już przyszedł
Trzeba będzie zrobić przymiarki jak to wszystko zmontować z moja butla LPG w kamperze
Podziękowania dla Bronka co mi to zamówił na www.ebay.co.uk

MAWI - 2018-01-17, 17:51

krzlac napisał/a:
i powiększyć otwór w kratce wentylacyjnej od strony tłumika.

Tą kratką to przyciskasz tą nową tulejką z rurką do oryginalnego wylotu wydechu . Nic nie powiększaj. :spoko

MAWI - 2018-01-17, 17:53

grzegorzalex napisał/a:
zmontować z moja butla LPG w kamperze

Ja mam zewnętrzne wyjcie gazu .Używany go do zasilania grila . Zamontuj takie złącze i po problemie .A i elegancko. :spoko

grzegorzalex - 2018-01-17, 18:55

MAWI napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
zmontować z moja butla LPG w kamperze

Ja mam zewnętrzne wyjcie gazu .Używany go do zasilania grila . Zamontuj takie złącze i po problemie .A i elegancko. :spoko

Ja mam zamontowane zewnętrzne wyjście gazu do grila
Tylko wszystkie urządzenia w kamperze pracują na reduktorze 30 mbara
A ten do zasilania agregatu jest na 37 mbara
Musze sprawdzić czy na 30 mbara będzie pracował agregat

Bronek - 2018-01-17, 19:23

Grzesiu, jak patrzę na te opaski to jakoś z lekka im nie ufam.
Nie znam się, ale jak robiłem przyłącze do CADaCa, to po dwie normalne dawałem...
....................................

Reduktor :

Redukcja redukcją ale wydajność też ma znaczenie. Sprawdź.

Dlatego zrobiłbym nowe odejście. Trochę gimnastyki... :spoko

Generalnie powinno chodzić.

Nie wiem dokładnie, bo temat odpuściłem parę lat temu.

.......

MAWI - 2018-01-17, 19:34

A u mnie CACDAC nie chciał chodzić na oryginalnym wyjściu z kampera . Wymieniłem dyszę na większą i jest ok. A czy agregat na tym by chodził ,to nie mam pojęcia. :spoko :spoko :spoko
grzegorzalex - 2018-01-17, 19:35

Bronek napisał/a:
Grzesiu, jak patrzę na te opaski to jakoś z lekka im nie ufam.
Nie znam się, ale jak robiłem przyłącze do CADaCa, to po dwie normalne dawałem...
....................................

Reduktor :

Redukcja redukcją ale wydajność też ma znaczenie. Sprawdź.

Dlatego zrobiłbym nowe odejście. Trochę gimnastyki... :spoko

Generalnie powinno chodzić.

Nie wiem dokładnie, bo temat odpuściłem parę lat temu.

.......

Dokładnie te opaski to szajs
Dam nowe
Zrobie test i podłącze do zewnętrznego wyjścia gazowego
Mysle,że raczej te 7 mbara nie będzie miało większego wpływu na prace agregatu

Bronek - 2018-01-17, 19:48

Cadac, wykorzystałem ten 37mbar z BP, co dawali kiedyś do butli.
.............

Trzeba by sprawdzić jak Honda chodzi na maksymalnych obrotach, czy nie "kaszle" na 30 mbar z kampera.

Z gazownikiem trza by pogadać, ale po eksperymentach.

grzegorzalex - 2018-01-17, 19:55

Bronek napisał/a:
Cadac, wykorzystałem ten 37mbar z BP, co dawali kiedyś do butli.
.............

Trzeba by sprawdzić jak Honda chodzi na maksymalnych obrotach, czy nie "kaszle" na 30 mbar z kampera.

Z gazownikiem trza by pogadać, ale po eksperymentach.

Bedę miał chwile, to na szybko podłącze i sprawdzę jak działa na maksymalnych obrotach

piotr1 - 2018-01-17, 20:23

grzegorzalex napisał/a:
Mój prezent gwiazdkowy

No super . Taki prezent gwiazdkowy...... Musiałeś być bardzo grzeczny :lol: :lol: :lol:

grzegorzalex - 2018-01-17, 22:26

piotr1 napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:
Mój prezent gwiazdkowy

No super . Taki prezent gwiazdkowy...... Musiałeś być bardzo grzeczny :lol: :lol: :lol:

Piotr ja zawsze jestem grzeczny :lol:

joko - 2018-01-17, 23:48

Panowie, w temacie wygłuszenia Hondy pisałem chyba z trzy razy w różnych miejscach i dość obszernie doradzałem jak to zrobić skutecznie ..... jak poszperacie to znajdziecie.
Oczywiście każdy musi sobie zrobić to po swojemu i dostosować do własnych potrzeb, ale tak w skrócie to co najważniejsze , aby oszczędzić Wam niepotrzebnej pracy i kosztów :

- Hałas Hondy pochodzi w 90% od wydechu , więc wkładanie jej w skrzynię , robienie wygłuszenia i wszystkich tych akrobacji , w sytuacji kiedy skrzynia w miejscu wydechu ma dziurę z kratką mija się z celem . Może brzmi to spektakularnie na filmach z Youtube , ale w realu już tak fajnie nie jest.
Aby wygłuszenie było skuteczne wydech musi być wyprowadzony kominkiem i do góry (wylot na poziomie dachu skierowany do góry, wtedy dźwięk wylotowy nie będzie słyszalny i nie będzie się miał od czego odbić). Układ wydechowy powinien mieć komorę rozprężną (pogrubienie) mniej więcej w połowie długości kominka, aby wyrównac ciśnienie wylotowe i ograniczyć to "pierdzenie" wydechu.

-Wlot/wloty powietrza do skrzyni spod samochodu i też nie w formie dziur z kratkami tylko kanał najlepiej z 2-3 przegrodami (taki labirynt)

- Skrzyni nie trzeba dodatkowo wentylować, jeżeli wykorzystacie samą konstrukcję Hondy. Do chłodzenia ma ona własny wentylator napędzany z silnika, o wydajności odpowiedniej dla chłodzenia agregatu. Dodatkowe wentylatory to dodatkowe dziury w skrzyni , czyli miejsca którędy będzie wam dźwięk "uciekał". Cała tajemnica polega na tym, że należy kominkiem o którym wspominam wyżej wyprowadzić zarówno spaliny jak i gorące powietrze .
Konstrukcja Hondy jest do tego przystosowana. Wystarczy zdjąć tę plastikową osłonkę na tłumik i zamiast niej zrobić sobie coś w rodzaju dużego lejka (metalowego ! ) do którego podłączamy kominek.
Wentylator agregatu będzie wyciągał powietrze ze skrzyni (wlot do skrzyni musi zapewnić odpowiedni przepływ powietrza) , przetłaczał pod obudową wzdłuż silnika i wyrzucał rozgrzane powietrze wraz ze spalinami przez kominek. Dodatkowy plus takiego rozwiązania to bezpieczeństwo, bo wentylator chodzi zawsze jak działa silnik a przepływ powietrza ułatwia wyrzut spalin. W przypadku elektrycznych wentylatorków nie ma gwarancji że będą działać (zawsze mogą się sfajczyć) . Jak agregat będzie wyłączony to skrzynia i tak będzie odpowiednio wentylowana, przez kominek , tak jak wentylacje kominowe grawitacyjne.

- Wygłuszenie skrzyni nie musi być przesadne, bo jak pisałem wyżej agregat przez własną obudowę emituje mało hałasu (większość to wydech), ale najlepiej zastosować trzy warstwy pianki akustycznej , każda na inny zakres czestotliwości (tony niskie, średnie i wysokie)

Najlepsze jest rozwiązanie skrzynia w skrzyni, czyli warstwa wewnętrzna (najlepiej metal, lub coś innego bezpiecznego (niepalnego), warstwa/warstwy wygłuszenia, obudowa zewnętrzna

- Samo wygłuszenie dźwięków nie wystarczy , bo agregat jest również źródłem wibracji i drgań, które przenoszone będą na kampera. Dźwięk agregatu będzie słabo albo wcale słyszalny, ale za to spać nie pozwoli buczenie całej budy kampera. Im lepiej wygłuszycie sam agregat tym bardziej takie buczenie będzie wnerwiać, bo będzie bardziej słyszalne.
Układ skrzynia w skrzyni pomaga częściowo na ten problem, ale dodatkowo zalecam stawianie samego agregatu wewnątrz skrzyni na dodatkowych poduszkach tłumiacych drgania (ja zastosowałem zgrzewane poduszki z bardzo grubej folii napełnione żelem do USG - efekt powalający )

Jak chcecie sprawdzić o co chodzi z tymi wibracjami, to zróbcie sobie taki eksperyment : zapalcie Hondę i wstawcie ją sobie na podłogę do garażu w kamperze (na moment aby nie zasmrodzić spalinami) . Jak wejdziecie do kampera to zobaczycie że agregatu prawie nie słychać , ale wszystko buczy od podłogi.
To samo po położeniu Hondy na jakiejś poduszce, grubym poskładanym kocu, itp ..... różnica będzie wyczuwalna.

Jak dobrze sobie to obmyślicie i wykonacie to efekt przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania.
Da sie uzyskać efekt, w którym praktycznie agregatu nie będzie słychać ani w środku ani na zewnątrz . Oczywiście w nocy w zupełnej ciszy coś tam będzie dochodziło , zwłaszcza jak agregat będzie obciążony klimą i będzie chodził na wyższych obrotach ...... ale wtedy "zamaskuje" go dźwięk samej klimy, który będzie na pewno dominujący :spoko

Najlepszym dowodem na to jest fakt, że niezliczoną ilość razy nocowałem wśród innych kamperów z odpalającym się co jakiś czas agregatem (dla klimy) i nigdy nikt z łomem pod drzwi mi nie przyszedł :szeroki_usmiech ....... no chyba , że widzieli mnie wcześniej i woleli nie ryzykować :mrgreen:
Pewnie kilka osób z tego forum też gdzieś w sąsiedztwie nocowało i nawet nie wiedzieli , że obok chodzi jakaś Honda :spoko

Generalnie polecam pójście w kierunku wygłuszonego agregatu, bo na chwilę obecną to najlepsze źródło zasilania kampera, w sytuacji kiedy klima jest sprzetem z którego się korzysta.

Automatyczny rozruch to inna bajka , ale też warto to ogarnąć bo dopiero taki tandem wygłuszenie - autostart daje pełny komfort.

krzlac - 2018-01-18, 09:43

MAWI napisał/a:
krzlac napisał/a:

Tą kratką to przyciskasz tą nową tulejką z rurką do oryginalnego wylotu wydechu . Nic nie powiększaj. :spoko

Odkręciłem, obejrzałem, pomierzyłem. Masz 100% racji. Jest stożkowy króciec, trzeba dorobić stożkową redukcję do węża, zamontować na tłumiku agregatu i przycisnąć kratką wylotową.

rakro1 - 2018-01-18, 18:29

Przy wyprowadzeniu spalin pionowo do góry,powyżej dachu trzeba pamiętać o skroplinach - woda ze spalin będzie spływała w dól i trzeba jej zrobić odpływ.
Bronek - 2018-01-18, 18:34

krzlac napisał/a:
MAWI napisał/a:
krzlac napisał/a:

Odkręciłem, obejrzałem, pomierzyłem. Masz 100% racji. Jest stożkowy króciec, trzeba dorobić stożkową redukcję do węża, zamontować na tłumiku agregatu i przycisnąć kratką wylotową.

To jest upierdliwe, Chcesz szybko uruchomić lub spakować agregat, to trzeba te cztery śróbki kręcić.

Miałem, to przerobić, choć na jakieś motylki, czy zatrzaski.

Obecnie temat agreatu u mnie odpuszczony :spoko

krzlac - 2018-01-18, 18:38

Bronek napisał/a:
To jest upierdliwe, Chcesz spakować agregat, to trzeba te cztery śróbki kręcić.

Zrobię to tak, że "lejek" zostanie na stałe przyciśnięty kratką, a zdejmował będę wąż.
Jutro robię rysuneczek i działam.

grzegorzalex - 2018-01-18, 18:43

Niemiec sprzedaje gotowe rozwiązania, ale ceny z kosmosu
https://www.marine-sales....lldaempfer.html

krzlac - 2018-01-18, 18:55

TU rozwiązanie z Teksasu, na wszechobecnej srebrnej taśmie.
Bronek - 2018-01-18, 19:02

grzegorzalex napisał/a:
Niemiec sprzedaje gotowe rozwiązania, ale ceny z kosmosu
https://www.marine-sales....lldaempfer.html

Tu masz tłumik ok 1000 zł jest wg. mnie tylko niewiele za dużo. Robota solidna.

Do klimy Dometica papierowy to g rozklejające się kosztuje dwie stówy

grzegorzalex - 2018-01-18, 19:24

Można zastosować taka rurę
http://allegro.pl/rura-sp...29.html#thumb/1

Bronek - 2018-01-18, 19:32

To nie to! Rura a tłumik to dwe różne rzeczy!

Schalldämpfer to po ichniemu tłumik i to konstrukcja dwuścienna z wypełniaczem, najczęściej perforowana w środku. I podobnie jak w klimie najlepiej jak ukształtowana w literę S :idea:

grzegorzalex - 2018-01-18, 19:41

Bronek napisał/a:
To nie to! Rura a tłumik to dwe różne rzeczy!

Przyjrzałem się dobrze to nie żaden tłumik,tylko zwykła rura spiro
Tam w środku nic nie ma, sama rura
No za tyle kasy to trzeba nazwać ja tłumikiem :lol:

Bronek - 2018-01-18, 19:44

Nein :lol:
Cytat:
1x Abgasstutzen mit 4 Schrauben,zur Montage am Generator.

1x Abgas Schalldämpfer passend 1 Meter steckbar

Wierz mi mam takie coś do klimy i wygląda jak spiro, a nie jest.
To rura w rurze.
Do klimy w Przychodni montowałem
Zrobie Ci zdj... jak chcesz
Ale 100% to nie samo spiro.!

Do tego montowałem te papierowe g.. je do Trumy

grzegorzalex - 2018-01-18, 19:45

Zobacz tutaj pokazany przelot
Nic innego jak zwykła rura spiro
https://www.marine-sales....t-flexibel.html
Zrobię testy na zwykłej rurze spiro
Skieruje ja do góry i zobaczymy na ile to wyciszy

Chociaż jak teraz się przyjrzałem to możesz mieć racje
Wygląda jak by to była rura w rurze

Bronek - 2018-01-18, 19:52

Rura w rurze i wypełnienie np wełna
grzegorzalex - 2018-01-18, 19:53

Bronek napisał/a:
Rura w rurze i wypełnienie np wełna

Masz racje

Trzeba odwiedzić fachowca od tłumików, może coś idzie dorobić?

Bronek - 2018-01-18, 20:00

Nikta55 jak mi sprzedawał różne rzeczy, to pisaliśmy sobie i doradzał by zaginać.
Podobnie jest w instrukcjach klimatyzacji.

Gość na filmie jak zwykle nie do końca kompetentny i zostawił prostą rurę zadowolony . No i z boku fakt będzie ciszej, ale u wylotu już mniej ? . Dlatego kształtujemy w S. lub co najmniej w L. :!:

Wew rura tu chyba ze spiro? , aby była odporna jako tako na temperaturę. A ja bym dał perforowaną wew owiniętą wełną, a na to drugą i dorobił dekle.
Lub wykorzystał dodatkowo bandaż do owijania tłumików lub kolektorów. :spoko Kwestia inwencji itd...

rakro1 - 2018-01-18, 21:55

Rura wewnętrzna musi być perforowana.Ja robiłem własnoręcznie do klimy w następujący sposób - 50cm wełny izolacyjnej w folii aluminiowej o średnicy wewnętrznej pasującej do średnicy przewodów wyprowadzających powietrze.Od wewnątrz siatka druciana.Całość owinięta dodatkowo taśmą aluminiową i folią.Robiłem to do klimy stacjonarnej aby nie płacic za b.drogie oryginały jaki kupił Bronek,gdy montował klimatyzację.Te tłumiki sprawdziły się ale co z tego - klima działa tak głośno,że zagłusza wszystko.Może nawet moje chrapanie ..? A tutaj taka rura gotowa już http://allegro.pl/rura-gi...6959697315.html
Bronek - 2018-01-18, 22:10

Nie radzę.... to się raczej nie nadaje.Jest to bardziej izolacja, by nie było skroplin, akustycznie teżbtrochę, lecz może jako warstwa wew.? . Za delkatna
Ja to stosowałem, jak był czas monobloków.

Pomysł Joko z kominem jest najbardziej efektywny akmsetycznie.
Jak Grzesiek robi na zewnątrz, to spokojnie może rurę dać pionowo Nawet jak komin do turbo pieca, czyli rura w rurze. Jednym ssie, wew wywala spaliny
Wyglądu może nie będzie, ale skutecznie..

krzlac - 2018-01-24, 14:52

Andrzej 73 napisał/a:
Dorabiają węże i złączki

Dorobili i przysłali. Rura 1 m, złączka i wysyłka ok 110 zł.

Bronek - 2018-01-24, 15:09

Mała uwaga... Czy ten plastik w kontakcie bezpośrednim? itd....
krzlac - 2018-01-24, 15:27

Plastik odporny, japoński. :lol: Przed wstawieniem końcówki też dotykał. Teraz osłonka została "wycentrowana". Jest pięknie i 400 zł zostało w kieszeni.
Bronek - 2018-01-24, 16:31

Pytam bo u mnie nie dotyka , w eu10i
krzlac - 2018-01-24, 18:47

Może uda się w tym tygodniu zrobić próbę na gorąco.
frólik - 2018-01-24, 20:04

Cytat:
Bronek napisał/a:
Nie radzę.... to się raczej nie nadaje.Jest to bardziej izolacja, by nie było skroplin, akustycznie teżbtrochę, lecz może jako warstwa wew.? . Za delkatna

Dokładnie jak pisze Bronek ja stosuję te tłumiki do klimy, ale nie odważył bym się użyć ich do wydechu.
Dzisiaj przyszedł komin do Trumy D i zrozumiałem dlaczego jest zdecydowanie droższy od zwykłego gazowego. Przede wszystkim zupełnie inna konstrukcja (przypuszczam że ze względu na wyższą temperaturę spalin ?) na wylocie dodatkowo wentylator..

Bajaga - 2018-01-24, 21:23

joko podał masę przydatnych informacji ale jestem ciekaw czy wiecie jak temat ogarniają Amerykanie? U nich prawie każdy kamper ma generator Onan (średnio trafili z nazwą :mrgreen: ) i ciekaw jestem czy on hałasuje oraz jak jest wyciszony? Chyba nie pozwoliliby sobie na spanie z odpalonym Ursusem za scianą?
Darek Szczecin - 2018-01-25, 11:22

frólik napisał/a:
Cytat:
Bronek napisał/a:

Dokładnie jak pisze Bronek ja stosuję te tłumiki do klimy, ale nie odważył bym się użyć ich do wydechu.
Dzisiaj przyszedł komin do Trumy D i zrozumiałem dlaczego jest zdecydowanie droższy od zwykłego gazowego. Przede wszystkim zupełnie inna konstrukcja (przypuszczam że ze względu na wyższą temperaturę spalin ?) na wylocie dodatkowo wentylator..

Widzę że mały Fral został użyty :wyszczerzony: . Można prosić o fotki z drugiej strony, celem inspiracji :spoko

frólik - 2018-01-25, 12:00

Darek wiedziałem że się odezwiesz :wyszczerzony: :spoko
Nie chcę zaśmiecać Grześkowi tematu, wieczorem znajdę chwilę to wrzucę jakieś zdjęcia w Twoim.

krzlac - 2018-01-25, 13:32

Bronek napisał/a:
Czy ten plastik w kontakcie bezpośrednim

Próba dokonana. Po półgodzinie pracy na szybkich obrotach nic się z plastikiem nie dzieje.
Musiałem jeszcze zastosować uszczelkę gumową aby obudowa plastikowa porządnie przycisnęła tulejkę do końcówki tłumika. Guma zwykła się też nie przysmażyła. Efektu tłumienia oczywiście nie ma, ale mi chodziło o odprowadzenie spalin.

Bronek - 2018-01-25, 14:26

:kwiatki: Ale bądź czujny z tą gumą w lecie. Moja 10i potrafiła się "spocić" po kilku godzinach. Tak, że trzeba było poczekać z pakowaniem by wystygła.
krzlac - 2018-01-25, 19:36

Nawet Durex nie daje 100% pewności. :lol: Ta guma to tak na szybko. Trzeba znaleźć coś odporniejszego na temperaturę. Jakiś silikon może.
Bronek - 2018-01-25, 20:33

A coś ze sznurka do kominków? Spirala na blaszcze? itp
grzegorzalex - 2018-01-25, 20:37

Wystarczy przylepić to silikonem do wysokich temperatur
Taki silikon wytrzymuje 1000 st

grzegorzalex - 2018-01-29, 15:31

Tłumik do wyciszenia agregatu hondy już jest
Jeszcze box i będę testował
Zostało jeszcze do zrobienia zdalne odpalanie

KASZUB - 2018-01-29, 20:31

Ja próby robiłem w domu i najwięcej hałasu pochodziło z samego agregatu a nie wiele z wydechu. Puściłem spaliny przez rurkę ale hałas pozostał. Skrzynka będzie obowiązkowa myślę.
grzegorzalex - 2018-01-29, 20:40

KASZUB napisał/a:
Ja próby robiłem w domu i najwięcej hałasu pochodziło z samego agregatu a nie wiele z wydechu. Puściłem spaliny przez rurkę ale hałas pozostał. Skrzynka będzie obowiązkowa myślę.

A tutaj jest odwrotnie, najwięcej hałasu idzie z wydechu
Box na pewno wyciszy jeszcze więcej

Bronek - 2018-01-29, 21:06

W tym układzie spaliny i powietrze chłodzące idą z dźwiękiem w rurę (tłumik).
Poczytajcie teksty joko.
Wibracje. Kamper to pudło mniej lub bardziej rezonansowe. Podstawa agregatu to jak mostek pod strunami np. gitary. Przenosi wibracje (dźwięk).
Kwestia też odpowiedniego bezproblemowego poboru powietrza jako chłodziwa i składnika mieszanki.

Tłumik, przypominsm w eskę lub kolano, albo wzorem Joko w niebo.

grzegorzalex - 2018-01-29, 22:07

Bronek napisał/a:
W tym układzie spaliny i powietrze chłodzące idą z dźwiękiem w rurę (tłumik).
Poczytajcie teksty joko.
Wibracje. Kamper to pudło mniej lub bardziej rezonansowe. Podstawa agregatu to jak mostek pod strunami np. gitary. Przenosi wibracje (dźwięk).
Kwestia też odpowiedniego bezproblemowego poboru powietrza jako chłodziwa i składnika mieszanki.

Tłumik, przypominsm w eskę lub kolano, albo wzorem Joko w niebo.

Dokładnie tak będzie zrobione, że spaliny pójdą w niebo

KASZUB - 2018-01-29, 22:36

No to działaj.... Jestem ciekaw jak to będzie. Może zrobisz jakiś filmik?
grzegorzalex - 2018-01-29, 22:40

KASZUB napisał/a:
No to działaj.... Jestem ciekaw jak to będzie. Może zrobisz jakiś filmik?

Na razie to mam filmik z przeróbki agregatu na LPG

KASZUB - 2018-01-29, 22:44

No to dawaj chłopaku linka.... Zobacz jak tu wieje nuda! :haha:

Ad) Tak sobie myślałem, że można by było zamontować taki box na stelażu jak na zdjęciu.

grzegorzalex - 2018-02-03, 11:59

Przyszły materiały do wyciszenia agregatu
Beda 4 rożne materiały najpierw mata bitumiczna potem pianka kauczukowa i na sam koniec mata pochłaniająca hałas
A na dole będzie mata antyrezonansowa na tym będzie stał agregat

Bronek - 2018-02-03, 12:03

Najważniejsze drgania. Daj kilka różnych materiałów pod agregat. Sama mata to za mało.
grzegorzalex - 2018-02-03, 12:05

Bronek napisał/a:
Najważniejsze drgania. Daj kilka różnych materiałów pod agregat. Sama mata to za mało.

Radziłem się gościa co się tym zajmuje, powiedział, że to wystarczy
Podobno to nie przenosi drgań
Jak nie sprawdzi się to zmienię
To nie będzie w środku w kamperze tylko na zewnątrz w boxie

zbiegusek - 2018-02-04, 12:30

Nie ma czegoś, co nie przenosi drgań. Zwłaszcza sprzedawcy bym nie wierzył. ;)
rakro1 - 2018-02-04, 13:31

Kupowałem w tej samej firmie i doradzali mi bardzo dobrze ( oczywiście,że w oparciu o swoje materiały).Jestem zadowolony.Mają świetną wiedzę co do czego.Doczekaliśmy czasów,że firmy chcą być dobrze postrzegane i te większe mają doradców klienta.Oczywiście warto sprawdzić wiedzę w różnych miejscach i ocenić samemu ale trzeba mieć więcej wiary i ufności.Żyje się łatwiej.Mam klimę podłogową i agregat na takich matach ale nie wiem,czy jest optymalnie bo trudno to porównywać.Joko polecał aby agregat zawiesić na amortyzatorach.Też by nie zaszkodziło.
grzegorzalex - 2018-02-04, 13:41

rakro1 napisał/a:
Kupowałem w tej samej firmie i doradzali mi bardzo dobrze ( oczywiście,że w oparciu o swoje materiały).Jestem zadowolony.Mają świetną wiedzę co do czego.Doczekaliśmy czasów,że firmy chcą być dobrze postrzegane i te większe mają doradców klienta.Oczywiście warto sprawdzić wiedzę w różnych miejscach i ocenić samemu ale trzeba mieć więcej wiary i ufności.Żyje się łatwiej.Mam klimę podłogową i agregat na takich matach ale nie wiem,czy jest optymalnie bo trudno to porównywać.Joko polecał aby agregat zawiesić na amortyzatorach.Też by nie zaszkodziło.

Joko ma w środku w garażu zamontowany agregat
Ja będę miał na zewnątrz wiec nie ma obawy o przenoszenie drgań

Bronek - 2018-02-04, 14:15

:spoko mylisz się :lol: . Jeśli ta mata, to ta gó... na guma czarna klejona z kawałeczków z kol8rkami i niby pod pralkę itp. To szkoda kasy. .

Jeśli będziesz miał agregat na rampie itd, to może być nawet jeszcze gorzej. :(

Ale nie ma co krakać, zobaczysz jak będzie.

grzegorzalex - 2018-02-04, 14:24

Bronek napisał/a:
:spoko mylisz się :lol: . Jeśli ta mata, to ta gó... na guma czarna klejona z kawałeczków z kol8rkami i niby pod pralkę itp. To szkoda kasy. .

Jeśli będziesz miał agregat na rampie itd, to może być nawet jeszcze gorzej. :(

Ale nie ma co krakać, zobaczysz jak będzie.

Nie wiem o jakiej gumie mówisz, ale to nie jest ta co widać na zewnątrz
Ta jest zawinięta w środku tego wałka ma grubość 8 mm i jak na taki kawałek to sporo waży
Jak się mata nie sprawdzi będę szukać innego rozwiązania
Mozę zastosuje to samo rozwiązanie co Joko

Bronek - 2018-02-04, 15:29

Chyba właśnie o tym co waży :mrgreen: Sprzedawca, to sprzedawca i takie cuś sprzedają w tym sklepie co nie dla idiotów itp...
Dawałem to pod klimę i cienko. Bardziej jest po to by pralka nie uciekła do sąsiadów. Niskich nie tłumi.

Zresztą zobaczysz, wszystko u każdego jest inaczej..

rakro1 - 2018-02-04, 15:50

Z wiekiem słuch słabnie.Najpierw odcina wysokie tony,później resztę.Nie wiem jak jest z przenoszeniem drgań na ciało.Ja używam tych sprzętów gdy ciepło bardzo,w ostateczności.I w znieczuleniu.Wtedy jest wszystko OK. A tony wysokie już mam odcięte...i niskich chyba też trochę :-P
grzegorzalex - 2018-02-04, 15:59

Myślałem aby zastosować to
http://allegro.pl/wklady-...6961042863.html
Coś podobnego do tego co Joko zastosował

Bronek - 2018-02-04, 17:00

No... Ja nawet swego czasu myślałem o implatach piersi. Miałem parę wkładów przedatowanych :mrgreen:
Joko wzioł żel z usg. Ale on się starzeje co prawda po kilku latach.

Tu masz gotowe.

ps.
Grzesiu pogadaj z amerykańcem o całości tego autostartu. Czyli agregat z kitem. Może być na kablu. A nawet lepiej.

grzegorzalex - 2018-02-18, 19:56

Krótki filmik jak pracuje moja Honda na LPG
Miała ciężko pracowała pod obciążeniem 2500 W
https://youtu.be/Hw9JyngbXsw

Bronek - 2018-02-18, 20:17

grzegorzalex napisał/a:
Krótki filmik jak pracuje moja Honda na LPG
Miała ciężko pracowała pod obciążeniem 2500 W

Odpalasz z samego gazu i bez ssania?

:? Ad ciężka praca...
Ja chcę sprawdzić, czy czasem ta moja mała Hondka nie pociągnie samej klimy Dometica 2200? Cuda się zdarzają :mrgreen:

Zrób dziurę na węża w razie awari klapkę dokupisz albo dokup i zrób dziurę. Będzie ciszej.. :!:

Ile to gazu żre? :?:

grzegorzalex - 2018-02-18, 20:25

Do gazu nie używamy ssania, odpala bez problemu
Zrobię dziurę
Faktycznie jak jest boczna pokrywa założona jest ciszej
Gazu dokładnie nie wiem ile pali,nie robiłem jeszcze testów

Bronek - 2018-02-18, 21:08

Dzięki.
Myślę, byś dokładnie zważył butlę.
Odpalił agregat przy jakimś stałym sporym obciążeniu. Farelka.?

Z godzinkę niech pochodzi i ponownie butla na wagę.

Takie zużycie godzinowe da obraz czy warto przerabiać na gaz.
Ten potrzebny bywa do innych celów.
Bo może jednak benzyna.?
Fakt gaz mniej śmierdzi, ale jak zrobi się komin, będzie lepiej?

Zawsze można wziąć pusty lekki kanister. Benzyna jest bardziej dostępna od gazu. (przejściówki końcówki itp. odpadają)

Nie ma to jak empiryczne sprawdzenie.

grzegorzalex - 2018-02-18, 22:00

Bronek napisał/a:
Dzięki.
Myślę, byś dokładnie zważył butlę.
Odpalił agregat przy jakimś stałym sporym obciążeniu. Farelka.?

Z godzinkę niech pochodzi i ponownie butla na wagę.

Takie zużycie godzinowe da obraz czy warto przerabiać na gaz.
Ten potrzebny bywa do innych celów.
Bo może jednak benzyna.?
Fakt gaz mniej śmierdzi, ale jak zrobi się komin, będzie lepiej?

Zawsze można wziąć pusty lekki kanister. Benzyna jest bardziej dostępna od gazu. (przejściówki końcówki itp. odpadają)

Nie ma to jak empiryczne sprawdzenie.

Dokładnie tak zrobię
Ja będę miał tak przygotowane aby to działało na paliwo i LPG
LPG powinno palić więcej niż paliwa o jakieś 20%

grzegorzalex - 2018-02-27, 17:52

Box zrobiony,jeszcze trzeba dopracować trochę
Bronek - 2018-02-27, 18:00

No i.... jak?
grzegorzalex - 2018-02-27, 18:01

Przyszedł czas na mały test wyciszenia Hondy
Jeszcze muszę dopracować parę rzeczy ,przede wszystkim przenoszenie drgań
Montaż jedna ręka tłumika trochę trudna,ale dałem rade :lol:

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

frólik - 2018-02-27, 18:11

Super !...... ale auto byś umył :wyszczerzony:
grzegorzalex - 2018-02-27, 18:21

frólik napisał/a:
Super !...... ale auto byś umył :wyszczerzony:

A to robocze :lol:

grzegorzalex - 2018-02-27, 18:28

Musze dopracować aby nie przenosił drgań

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Bronek - 2018-02-27, 18:33

Dzięki za telefon.
Dziwny dźwięk, taki grzechoczący metalicznie, ale to może że nagranie...
Różnica b duża. Niebo a ziemia.
A jakbyś kolano dał lub zginął ten tłumik?
Warto zrobić taki hox ... Testuj... dalej...

grzegorzalex - 2018-02-27, 18:47

Bronek napisał/a:
Dzięki za telefon.
Dziwny dźwięk, taki grzechoczący metalicznie, ale to może że nagranie...
Różnica b duża. Niebo a ziemia.
A jakbyś kolano dał lub zginął ten tłumik?
Warto zrobić taki hox ... Testuj... dalej...

Będę na tym pracował tak aby było dobrze

Bronek - 2018-02-27, 18:54

Kurde przy wyższym podwoziu można by tą skrzynię za cztery uszy podwiesić jak tłumik w. aucie na gumach itp.

A jak słychć po stronie dolotowej?
Może zrobić "labirynt" na wlocie? aby bardziej wyciszyć

grzegorzalex - 2018-02-27, 18:57

Bronek napisał/a:
Kurde przy wyższym podwoziu można by tą skrzynię za cztery uszy podwiesić jak tłumik w. aucie na gumach itp.

A jak słychć po stronie dolotowej?
Może zrobić "labirynt" na wlocie? aby bardziej wyciszyć

Można by tak zrobić, ale myślę ,że nie ma z tej strony aż takiego hałasu

krzlac - 2018-02-27, 20:57

Bronek napisał/a:
Kurde przy wyższym podwoziu można by tą skrzynię za cztery uszy podwiesić jak tłumik

W blaszaku to raczej nie ma takiej niszy pod podwoziem.

Andrzej 73 - 2018-02-27, 22:37

Jaką masz wysokość tej skrzyni?
Jestem na ukończeniu swojej. Pod koniec tygodnia przeprowadzę testy. Jeśli nie zda mi egzaminu będę poprawiał do skutku aż będzie cisza.
Moja ma wysokość 46 cm. dl. 70 cm.

W mojej zastosowałem dwa wentylatory aby zachować chłodzenie silnika.

grzegorzalex - 2018-02-27, 22:47

Andrzej 73 napisał/a:
Jaką masz wysokość tej skrzyni?
Jestem na ukończeniu swojej. Pod koniec tygodnia przeprowadzę testy. Jeśli nie zda mi egzaminu będę poprawiał do skutku aż będzie cisza.
Moja ma wysokość 46 cm. dl. 70 cm.

W mojej zastosowałem dwa wentylatory aby zachować chłodzenie silnika.

długość 73 cm

szerokość 40 cm

wysokość 50 cm
Żadnych wentylatorów nie potrzeba

WINNICZKI - 2018-02-28, 00:03

Jak by ci sie chciało to zrób tłumik szmerów ssania. Absolutnie najlepszy zrobili Niemcy w simsonie. Jak go skopiujesz to masz 100% że wycichnie na wyższych obrotach. Końcówka wydechu powtórz patent z końcówki wydechu F-126p,Trzeba zagnieść rurę na długości ok 5 cm tak,żeby szczelina miała nie więcej niż 8 mm.Wyraźnie ciszej. Sama rurę wydechową owiń pasem azbestowym a gdzie zimne nałóż rękaw izolacyjny z pianki taki z castoramy. W ostatecznoci wyklej wnętrze skrzyni pudełkami po jajkach i to powinno sprawić ,że jakikolwiek głos ze skrzyni zniknie. :spoko
toscaner - 2018-02-28, 07:29

Pod podwozie to skrzynia raczej nie wejdzie :(
andi at - 2018-02-28, 07:47

A na ssaniu filtr powietrza od Dukato :haha: :spoko
krzlac - 2018-02-28, 15:07

[quote="WINNICZKI" Sama rurę wydechową owiń pasem azbestowym[/quote]

Rakotwórczym?

Bronek - 2018-02-28, 15:18

Bandaż do wydechów motocyklowych, kolektorów itp.... Moczy się i owija. Ale u Grześka... nie tędy droga. :spoko Inny patent.

To nie azbest ino tak się mówi .... no gdzieś :mrgreen:

Owijałem np tym http://allegro.pl/tasma-t...6875660925.html

grzegorzalex - 2018-03-11, 15:25

Robiłem testy temperatury jaka była w środku w skrzyni z agregatem
I tak przy tej temperaturze co dzisiaj była na dworze 16 st
Temperatura nie przekraczała 23 st
Agregat pracował godzinę na wysokich obrotach

Bronek - 2018-03-11, 16:11

Pomalutku , będziemy mieli rozwiązanie w miarę proste
Zainstaluj może aplikację mierzącą hałas. I obleć z telefonem boks z różnych stron. Orientacyjnie będzie słychać czy widać , gdzie najgłośniej.

grzegorzalex - 2018-03-11, 16:53

Bronek napisał/a:
Pomalutku , będziemy mieli rozwiązanie w miarę proste
Zainstaluj może aplikację mierzącą hałas. I obleć z telefonem boks z różnych stron. Orientacyjnie będzie słychać czy widać , gdzie najgłośniej.

Powiem ci ,że naprawdę jest cicho
Hałas który jeszcze słychać na pewno nie będzie przeszkadzał sąsiadom
A w środku w kamperze przy pracy klimatyzacji nie słyszalny

Bronek - 2018-03-11, 17:11

:brawo: :brawo: :brawo:
Gdy dam radę wagowo , to pójdę Twoim śladem. Agregat tylko do klimy. Będę niemal 100% niezależny i cichy.
Chyba też gaz , bo odpada obsługa ssania agregatu.
Wtedy może i zbiornik gazu ?
Ale to już kwestia indywidualna .
My jeździmy mniej spektakularnie, często ale krótko. A butli z propanem mam kilka.

Na marginesie , to ile waży taki przeciętny zbiornik LPG ? Są aluminiowe?

grzegorzalex - 2018-03-11, 17:27

Bronek napisał/a:
:brawo: :brawo: :brawo:
Gdy dam radę wagowo , to pójdę Twoim śladem. Agregat tylko do klimy. Będę niemal 100% niezależny i cichy.
Chyba też gaz , bo odpada obsługa ssania agregatu.
Wtedy może i zbiornik gazu ?
Ale to już kwestia indywidualna .
My jeździmy mniej spektakularnie, często ale krótko. A butli z propanem mam kilka.

Na marginesie , to ile waży taki przeciętny zbiornik LPG ? Są aluminiowe?

Butlę są stalowe
A wagę podają przy każdej butli jak będziesz kupował
A ile moja waży to muszę sprawdzić bo nie pamiętam
Kupiłem butlę o pojemności 54 l

grzegorzalex - 2018-03-15, 16:36

Kupiłem dzisiaj nowy akumulator do kampera
Zwykły rozruchowy
Produkcja Ukraińska zachwalają ,wiec zobaczymy jak się będzie spisywał

KASZUB - 2018-03-15, 17:20

Ile to cudo? I jaka pojemność?
grzegorzalex - 2018-03-15, 18:08

KASZUB napisał/a:
Ile to cudo? I jaka pojemność?

100 AH
420 zł

Horte - 2018-03-15, 18:28

Bardzo dobry akumulator. Produkcja według starej technologi. Miałem taki w jednym z aut i nigdy mnie przez lata nie zawiódł.
eler1 - 2018-03-15, 19:20

Wczoraj kupiłem do ducato jenoxa 100Ah za 370zł bo centra 100zł droższa a mój ma już 8lat
grzegorzalex - 2018-03-15, 19:31

eler1 napisał/a:
Wczoraj kupiłem do ducato jenoxa 100Ah za 370zł bo centra 100zł droższa a mój ma już 8lat

Tez podobno dobre

marcinPK - 2018-03-15, 19:57

Najlepsze z najtańszych głębokiego rozładowania są oryginalne jeszcze japońskie YUASA Leisure.... i to raczej w mojej ocenie nie podlega dyskusji...
grzegorzalex - 2018-03-15, 19:59

marcinPK napisał/a:
Najlepsze z najtańszych głębokiego rozładowania są oryginalne jeszcze japońskie YUASA Leisure.... i to raczej w mojej ocenie nie podlega dyskusji...

Tez zastanawiałem się nad ta marka,ale padło na akumulator z Ukrainy

krzlac - 2018-03-15, 20:38

Ja "zajechałem" drugi komplet YASA Marine 100Ah. Trzy sezony bez zarzutu, w czwartym padają. Standard. Teraz kupuję takie same, przynajmniej kable pasuję bez przeróbek.
marcinPK - 2018-03-15, 21:03

jeśli zajechałeś to by znaczyło, że masz za słaby bilans ładowania... wykończyło je... za mało słońca, kolektorów i słupków, po primo ja był zmienił marine na Leisure... i lepiej jeden 100-115 AH porządnie ładowany, niż 2 niedoładowane...
krzlac - 2018-03-15, 21:10

marcinPK napisał/a:
ja był zmienił marine na Leisure

Jakiś argument? 2 x 60 zł bym zaoszczędził.
Co do ładowania to się zgadzam. Słupki rzadko, solarów "tylko" 288W. Od tego sezonu będzie regulator MPPT. A wykańczam aku ekspresem 1000W po przetwornicy. 3 razy dziennie 2 kawki.

McGali - 2018-03-15, 21:17

grzegorzalex napisał/a:
Kupiłem dzisiaj nowy akumulator do kampera
Zwykły rozruchowy
Produkcja Ukraińska zachwalają ,wiec zobaczymy jak się będzie spisywał

Mam od kilku lat, używam i polecam! Jest jeszcze druga ukraińska firma A-Mega produkująca naprawdę niezłe akumulatory (polecam jej linię premium)

marcinPK - 2018-03-15, 21:17

com napisał... napisałem... bez odbioru... z głębokiego przekonania...
Gregor887 - 2018-03-16, 09:51

Dziewięć lat temu kupiłem do osobówki AGM ZAP. Do dziś działa, ładuje, uruchamia. Lekko nie miał.
grzegorzalex - 2018-04-13, 22:35

Przyszedł czas na zmiany i uproszczenia
Razem z kolegą Jankiem przerobiliśmy platforme na skuter, tak aby bez problemu i szybko otworzyć drzwi

wlodo - 2018-04-14, 10:09

Fajny patent, dałbym jeszcze nóżkę rozkładaną po wysunięciu. Te ok.100 kg skutera + rampa jak się zabuja to te profile mogą się zagięć, liczyłeś wytrzymałość na zginanie ? Bo ruchy góra/dół wystąpią zawsze przy wsiadaniu/wysiadaniu z auta.
grzegorzalex - 2018-04-14, 11:25

Nic się nie dzieje wytrzymałość jest dobra.
Ale na wszelki wypadek dodam jeszcze kółko które będzie opuszczane przy wysuwaniu

grzegorzalex - 2018-06-29, 17:41

W końcu udało się ukończyć moja przeróbkę agregatu Hondy, aby odpalała zdalnie
Wszystkie funkcje agregatu są dostępne z pilota
Podziękowania dla Arka (Świstaka) za pomoc w uruchomieniu zdalnego sterowania

Świstak - 2018-06-29, 19:10

Cieszę się że mogłem pomóc!
KASZUB - 2018-06-29, 19:32

Stawiam piwko za trudy. Fajny gadżet. Podoba mi się. :pifko
grzegorzalex - 2018-07-03, 18:39

Przyszedł czas na montaż skrzyni do agregatu na zewnątrz
Wojciechu - 2018-07-03, 18:53

Grzesiu - to ile teraz łączna długość kampera.
grzegorzalex - 2018-07-03, 18:58

prof-os napisał/a:
Grzesiu - to ile teraz łączna długość kampera.

Jeszcze nie mierzyłem, ale coś koło 7,20 m będzie

frólik - 2018-07-03, 19:19

To teraz Grzesiu trzeba taką tabliczkę zamocować :haha:
grzegorzalex - 2018-07-03, 19:31

frólik napisał/a:
To teraz Grzesiu trzeba taką tabliczkę zamocować :haha:

No może będzie trzeba :lol:

papamila - 2018-07-03, 19:56

na krótkim rozstawie (380) będziesz zamiatał- Pawcio ci może coś niecoś powiedzieć
ale generalnie da się :mrgreen:

grzegorzalex - 2018-07-03, 20:01

papamila napisał/a:
na krótkim rozstawie (380) będziesz zamiatał- Pawcio ci może coś niecoś powiedzieć
ale generalnie da się :mrgreen:

No będzie trzeba uważać, ale nie ma innej możliwości umocowania

KASZUB - 2018-07-03, 20:51

Grzesiek zrób zdjęcie z boku proszę. I jak możesz Napis ile ma platforma na skuter od auta do końca i razem ze skrzynia. Będę wdzięczny. :spoko
Bronek - 2018-07-03, 20:56

Szczerze, to mi się to nie podoba :?
Trąci.... takie przegięcie.
Już bym zaszalał i walnął box z pięterkiem na tej platformie. Nawet szmaciany.
Na dole skuter u góry agregat.

grzegorzalex - 2018-07-03, 20:57

KASZUB napisał/a:
Grzesiek zrób zdjęcie z boku proszę. I jak możesz Napis ile ma platforma na skuter od auta do końca i razem ze skrzynia. Będę wdzięczny. :spoko

Jutro zrobię

Bronek - 2018-07-03, 20:59

Razem pisaliśmy. Grzesiu zrób nawet klatkę...
Ogon niepraktyczny i brzydki

grzegorzalex - 2018-07-03, 20:59

Bronek napisał/a:
Szczerze, to mi się to nie podoba :?
Trąci.... takie przegięcie.
Już bym zaszalał i walnął box z pięterkiem na tej platformie. Nawet szmaciany.
Na dole skuter u góry agregat.

Myślałem o tym, ale za wysoko było by
Nie wiem może coś pomyśle jeszcze, ale szczerze to nie widzę tego inaczej

Bronek - 2018-07-03, 21:04

zrób zdjęcie z boku. Obawiam się że to wygląda jak moja wiata. Też kleciłem i klecę z czego popadnie.
Tylko ona stoi na moim podwórku i nieliczni mają zaszczyt ją oglądać. :mrgreen:
Ty zaś kamperem z git rozwiązaniami, wystąpisz publicznie...
To jak niedobrana torebka do super kreacji. :bukiet:

grzegorzalex - 2018-07-03, 21:08

Tak to wygląda z boku
grzegorzalex - 2018-07-03, 21:11

Wjadę skuterem to chyba nie będzie tak źle
Teraz tak wygląda bo pusta platforma

Bronek - 2018-07-03, 21:13

:mrgreen: Katafalk i sarkofag.

Nie jest źle,, na bidę też nie wygląda, tym bardziej że dojdzie wypasiony skuter.
Ale 7,30m? To już trzeba było kampera normalnego kupić. Większoiść zalet idzie się je.. ć

Wybacz szczrość, może się mylę :spoko Nie, to nie dla mnie by było.

Znów razem pisaliśmy :mrgreen:

grzegorzalex - 2018-07-03, 21:18

Spoko nie mówię nie zmiana,ale nie wiem na razie jak to zmienić
Kamper nowy będzie ale jeszcze nie teraz, wiec trzeba się przemęczyć na razie :lol:

Bronek - 2018-07-03, 21:21

:mrgreen: Zobaczysz w boju. Też pewnie nie zawsze skuter będziesz pakował. Chyba agregat będzie raczej bardziej stałym wyposażeniem. Bo wtedy masz w dupie kable itp.
grzegorzalex - 2018-07-03, 21:23

To jest tak zrobione ,że jak ściągnę skrzynie to można te raszki wsunąć pod spód
KASZUB - 2018-07-03, 21:30

Kurde jaki jamnik... :shock: :shock: :shock: można tak daleko? Ile to wystaje?
Bronek - 2018-07-03, 21:30

Będę n w Poznaniu :mrgreen: (mam nadzieję), jak będzie chwila dam znać. Graty będę zawoził do CamelCampu.
frólik - 2018-07-03, 21:31

Ja jestem ciekaw co na to przedni napęd ?
grzegorzalex - 2018-07-03, 21:32

Bronek napisał/a:
Będę niefługo w Poznaniu :mrgreen: (mam nadzieję), jak będzie chwila dam znać. Graty będę zawoził do CamelCampu.

Ok to daj znać kiedy

grzegorzalex - 2018-07-03, 21:35

frólik napisał/a:
Ja jestem ciekaw co na to przedni napęd ?

Paweł wagowo nic się nie zmieni,bo agregat będzie na dłuższej trasie w środku w kamperze
Jeszcze można trochę więcej powietrza w poduchy dopompować :lol:

CORONAVIRUS - 2018-07-03, 21:55

Grzesiu jesteś prekursorem nowego trendu ... nie przejmuj się :) za kilka lat świat będzie to nazywał "system grzegorzalex ". Będą zapisy na oryginał a TY będziesz bogaty nieprzyzwoicie .
grzegorzalex - 2018-07-03, 22:02

MECENAS napisał/a:
Grzesiu jesteś prekursorem nowego trendu ... nie przejmuj się :) za kilka lat świat będzie to nazywał "system grzegorzalex ". Będą zapisy na oryginał a TY będziesz bogaty nieprzyzwoicie .

Adaś dokładnie tak jak mówisz :lol:
Żarty muszą być,ale sam myślę ,ze to trochę nie tak wyszło
Zawsze mogę wrócić do poprzedniej wersji

grzegorzalex - 2018-07-04, 08:10

Maciej S. napisał/a:
Patrząc na wszystkie ewolucje, był L2H2, teraz jest L3H2. Trzeba było od razu robić na L4H2, przynajmniej generator mógłby być na stałe we wnętrzu. Teraz tył pączkuje, zwis rośnie, na nierównych drogach będzie bujać.

Nic nie będzie bujac
Ciężar samej skrzyni aluminiowej nie sądzę
Sam skuter nie bujal na platformie to i te parę kg nic nie zmieni
Długość samochodu niema nic do tego,bo agregatu i tak bym nie zabudowal w środku

HENRYCZEK - 2018-07-04, 08:16

grzegorzalex napisał/a:

,bo agregatu i tak bym nie zabudowal w środku

Względy bezpieczeństwa czy hałas ?

grzegorzalex - 2018-07-04, 08:24

HENRYCZEK napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

W blaszance i tak jest mało miejsca
Nawet w tym najdłuższym

CORONAVIRUS - 2018-07-04, 09:30

grzegorzalex napisał/a:
HENRYCZEK napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

W blaszane i tak jest mało miejsca
Nawet w tym najdłuższym

a wyobrażacie sobie L4+
H3
B +2

ja tak :)

skończą się problemy :spoko

zbyszekwoj - 2018-07-04, 10:31

MECENAS napisał/a:
wyobrażacie sobie L4+

To jakiś nowy rządowy wymysł? :diabelski_usmiech

CORONAVIRUS - 2018-07-04, 11:46

zbyszekwoj napisał/a:
MECENAS napisał/a:
wyobrażacie sobie L4+

To jakiś nowy rządowy wymysł? :diabelski_usmiech

nie ... mój :)

tolo61 - 2018-07-04, 13:57

Grzesiu...teraz zobaczylem.... wroc do poprzedniej wersji i zrob tak jak Tobie powiedzialem...To wybacz szczerosc Wyglada tak ogolnie rzecz biorac... jak wyglada i o zachodzeniu w zakretach pisal nie bede bo auto to pal diabli Twoje i cudze Ale jak komus po kolanach przelecisz to bedzie bolalo i nie tylko jego...Ciebie tez O podjazdach i wyjazdach przy tym zwisie trzeba zawsze pamietac a z pamiecia w tym wieku ...hmmm roznie
grzegorzalex - 2018-07-04, 15:31

Już przerabiam,będzie inaczej
Za kilka dni będą fotki
Zawsze słucham mądrych rad :lol:

Darek Szczecin - 2018-07-04, 18:55

Bagażniki i rampy bywają różne. Mi do małego Nuggeta z bagażnikiem tylnym udało się upchnąć . 1 skuter, 1 moto crosowe, 2 rowery, 2 deski SUP, katamaran składany, żagiel z masztem, silnik zaburtowy, namiot pawilon 2x6 m, kilka hamaków, 2 stoły, 6 foteli-leżanek składanych, basen dmuchany, pompę i filtr, coś pewnie jeszcze wejdzie :szeroki_usmiech . Może trochę będzie zamiatał na zakrętach :spoko
Bronek - 2018-07-04, 19:06

Trudno rozpoznać co ciągnie co? :lol:
Darek Szczecin - 2018-07-04, 19:12

Bronek napisał/a:
Trudno rozpoznać co ciągnie co? :lol:
. Łatwo poznać po kierunku ruchu zestawu, jak do przodu to wiadomo auto, jak do tylu to cepka :szeroki_usmiech . Szkoda że nie zrobiłem fotki jak MB Gienia 300TD ciągnęła na lawecie 3 osiowej jacht motorowy kolegi. Z boku wyglądało to niedorzecznie i wstrząsająco :spoko
Bronek - 2018-07-04, 19:49

Ta Gienia, ciągneła swego czasu LKW załadowane żwirem, z 11 ton? , by ten odpalił..

Żyje? :mrgreen:

Darek Szczecin - 2018-07-04, 20:19

Bronek napisał/a:
Ta Gienia, ciągneła swego czasu LKW załadowane żwirem, z 11 ton? , by ten odpalił..

. Żyje i się odmładza :spoko Gienie to git maszyny
frólik - 2018-07-05, 11:17

Bronek napisał/a:

Wspominałeś o tym kupującemu ? :haha: :haha: :wyszczerzony:

Bronek - 2018-07-05, 19:04

Oczywiście to nie była tajemnica, pewnie tak?, Bo to dla niej pryszcz. Z reduktorem i blokadą trzech mostów, tylko brak tarcia bywa jej wrogiem.

Z motoryzcyjnych zabawek, to wspominać będę z żalem i rozrzewnieniem. Komarka, Malucha, HD Cross Bones, i Gelę.

Gdy odsapnę finansowo, po tym zwariowanym roku wydatków. To jak mi nie odbije na amen w kierunku elektryków, przed śmiercią na pewno kupę Gelendę. Jedyne auto, które nigdy mi się nie znudziło.
Miała iść do odświeżenia i w sumie poszła do odmładzania... Akurat, tego ja bym nie robił.

Darek Szczecin - 2018-07-05, 19:28

Chodzi o odmładzanie mechaniczne, wymienione na tą chwilę wszystko co wzbudzało nawet małe wątpliwości, nawet cały zestaw przewodów hamulcowych dosłownie wszyskie ma już nowe, za wnet podwozie do czyszczenia i konserwacji potem buda :szeroki_usmiech . Jest roboty ale nie ma to jak rechot prawdziwego diesla :spoko . Co do ciągania ciężarówki ze żwirem to Bronek na samiuśkim początku tym się chwalił. :szeroki_usmiech
grzegorzalex - 2018-07-09, 10:18

Poprawione teraz chyba może już tak być? :lol:
Bronek - 2018-07-09, 10:47

Masz pozwoleńswo . Możesz teraz się ludziom pokazać :bukiet:
Świstak - 2018-07-09, 10:57

Kiedy seryjna produkcja? Będę musiał skorzystać z Twoich osiągnięć przy budowie rampy na cięższy motor do Milki 2... Oczywiście o ile pozwolisz. I jeśli Bronek pozwoli..... :mikolaj
tolo61 - 2018-07-09, 11:07

Hej
No i to już zdecydowanie ...

grzegorzalex - 2018-07-09, 11:16

Faktycznie tamta wersja było trochę za mocno wysunięta
Posłuchałem i przerobione, tez mi się teraz podoba :lol:

KASZUB - 2018-07-09, 13:21

Fajnie jest. Mam taki sam skuter :wyszczerzony: świeży nabytek. Świetnie śmiga.
Ile teraz odstaje ci rampa od auta?

Bronek - 2018-07-09, 14:46

Grzesiu , wiesz nie piję nie palę,. nie bzykam... Jak Ty mi się odwdzięczysz?

:gwm Może wierszyk, albo piosenka?
Fajnie to wygląda. I Ci powiem gdyby ten kufer jeszecze zrobić na kufer? Taki podróżny ?
Nalepki, pasy jak to dawniej bywało.

Teraz na bogato. :roza:

CORONAVIRUS - 2018-07-09, 15:41

a ja bym ten kufer jednak troszkę w lewo :)
Bronek - 2018-07-09, 15:43

Kierownica pewnie...?
tolo61 - 2018-07-09, 15:43

Ale w leeeewo czy w LEWO???
:wyszczerzony:

Bronek - 2018-07-09, 15:46

Ta asymetria fajnie pasuje wypełnia przestrzeń nad siedzeniem skutera .

Warunek jeden . Trzeba teraz jeździć i z jednym i drugim .

grzegorzalex - 2018-07-09, 16:54

Bronek napisał/a:
Grzesiu , wiesz nie piję nie palę,. nie bzykam... Jak Ty mi się odwdzięczysz?

:gwm Może wierszyk, albo piosenka?
Fajnie to wygląda. I Ci powiem gdyby ten kufer jeszecze zrobić na kufer? Taki podróżny ?
Nalepki, pasy jak to dawniej bywało.

Teraz na bogato. :roza:

Przerobie ci agregat :lol:

Bronek - 2018-07-09, 16:58

:kwiatki: Poważnie , to fajny układ Ci wyszedł . Bo wykorzystana przestrzeń . jesteś niemal w pełni niezależny . Jeszcze mała składana czepka do skuterka by wodę czystą lub szara wywieść . Albo ziemniaki przywieść .
grzegorzalex - 2018-07-09, 17:02

Bronek napisał/a:
:kwiatki: Poważnie , to fajny układ Ci wyszedł . Bo wykorzystana przestrzeń . jesteś niemal w pełni niezależny . Jeszcze mała składana czepka do skuterka by wodę czystą lub szara wywieść . Albo ziemniaki przywieść .

Pod skrzynią jest jeszcze miejsce na linie paliwowa do agregatu
Raczej nic więcej już tam nie będzie, nie chciałbym już przesadzać z waga :)

Bronek - 2018-07-09, 17:11

OK.
krzlac - 2018-07-09, 17:15

Teraz popróbuj zabudować inwerter do skutera napędzany jego silnikiem. Byłoby dwa w jednym. Tłumik w skuterze już masz. :lol:
Świstak - 2018-07-09, 18:38

Ale to co Adam pisał - kuferek skuterka chyba trochę mocno wystaje. Nie będziesz ludzi na chodniku tym kuferkiem trącał?
Bronek - 2018-07-09, 20:52

Lepiej zahaczyć miękkiego przechodnia , twardszym skuterkiem z prawej. Niż miękkim kołem skuterka zahaczyć twardego TIRa z lewej. :mrgreen:

Albo skuter w skos, albo koło skręcone. w prawo i na maxa wtedy skuter w lewo Lecz to już sztuka dla sztuki. Trzeba by zmienić mocowanie przedniego koła. Da to kilka cm mniej "po długości".
Tak transportuje się np motocykle na specjalnych paletach metalowych. Mam taką jedną, też rynna pod przednie kolo jest skośna.

grzegorzalex - 2018-07-09, 21:48

Bronek napisał/a:
OK.

Dokładnie bo straty były by duże :lol:

grzegorzalex - 2018-07-09, 21:50

krzlac napisał/a:
Teraz popróbuj zabudować inwerter do skutera napędzany jego silnikiem. Byłoby dwa w jednym. Tłumik w skuterze już masz. :lol:

Na wszystko przyjdzie czas :lol:

CORONAVIRUS - 2018-07-09, 23:16

grzegorzalex napisał/a:

ale najpierw trzeba odbić koszty :)

grzegorzalex - 2018-07-09, 23:32

MECENAS napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

ale najpierw trzeba odbić koszty :)

Wszystkie propozycje dobre :lol:

grzegorzalex - 2019-02-12, 20:18

Jeśli ktoś jest zainteresowany przeróbka agregatu na LPG
To mam do sprzedania wszystkie potrzebne podzespoły do przerobienia agregatu Hondy

https://youtu.be/Hw9JyngbXsw krótki filmik jak to działa