Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - Po³udnie W³och

pagand - 2012-07-23, 22:34
Temat postu: Po³udnie W³och
D³ugo nie wiedzia³em czy w tym roku uda mi siê zorganizowaæ jak±¶ wyprawê wakacyjn±...ba, nadal nie jestem pewien czy uda mi siê tak ¿ycie codzienne zorganizowaæ, by gdzie¶ wyjechaæ... Od pocz±tku rozwa¿a³em dwa kierunki... Pierwszy to tytu³owe po³udnie W³och, a drugi to zachodnia Grecja i Albania...

Oczywi¶cie, w miarê mo¿liwo¶ci czasowych czyta³em dostêpne relacje z obu kierunków...bardzo dziêkujê za cenne wskazówki pabloarmando na temat Albanii...
Wybór jednak pad³ na po³udnie W³och, atu porad i wskazówek jak na lekarstwo...

Je¿eli wszytko uda siê zorganizowaæ to zamierzamy wyprawê zacz±æ 5 sierpnia i zakoñczyæ 1 wrze¶nia...cel raczej wypoczynkowy ze wzglêdu na nasze dzieci, wiêc zwiedzaæ bêdziemy g³ównie pla¿e. Ale je¿eli uda nam siê co¶ dodatkowo zobaczyæ to bêdziemy zadowoleni.

Ogólny plan wyprawy nanios³em na mapê (foto). Wyszukujê miejsca postojowe w wydawnictwie ADACa "Stellplatzfurrer 2012". Niestety okazuje siê, ¿e podane przez ADACa informacje czasami ni jak siê maj± do informacji jakie mo¿na znale¼æ w internecie (a dotyczy to szczególnie cen), ale zweryfikujemy to w praktyce.
Generalnie bêdê szuka³ w miarê tanich miejsc postojowych, blisko pla¿ i w ka¿dym miejscu bêdziemy chcieli zostaæ 2-3 dni.

Oczywi¶cie chcia³bym po przyje¼dzie zrobiæ relacjê podobn± do zesz³orocznej z Chalkidiki. Czyli ma³o spektakularn± je¿eli chodzi o zdjêcia i wiadomo¶ci historyczne. natomiast mam nadziejê, ¿e uda mi siê zebraæ takie najzwyklejsze informacje o kosztach, miejscach dogodnych i nie, mo¿liwo¶ciach serwisowania, sklepach, itp.

Ale, o ile w zesz³ym roku, planuj±c wyjazd posi³kowa³em siê choæby relacj± Wa³êsy, to teraz nie znalaz³em zbyt wielu wskazówek dotycz±cych po³udnia W³och. A na dodatek zosta³o niewiele czasu na zaplanowanie wyjazdu...
Dlatego je¿eli kto¶ ma jakie¶ u¿yteczne informacje to bêdê bardzo wdziêczny.

Natomiast je¿eli kto¶ mia³by ochotê siê przy³±czyæ, na ca³±, b±d¼ czê¶æ trasy, to zapraszam.

DAKOTA - 2012-07-23, 23:42
Temat postu: Re: Po³udnie W³och
witam
przerabialem ta trase(czytaj bylem) w tym roku marzec /kwiecien.Jechalem z Wiednia do Twojego punktu "E" i z powrotem ale wszystko wschodnim wybrzezm.Fajne tereny bylem w kazdej "dziurze".Reszte Twojej trasy robilem dwa lata temu.

Niewiele pomoze Ci w tym czasie """stellplatzfuehrer"""" ( nie wiem czy powinno sie tak pisac bo szeryf powymyslal jakies nowe porty, parki i oazy)

Tam w sierpniu jest" Bardzo wysoki sezon "i prawie wszedzie zakaz stania i wjazdu.

wzdloz wschodniego wybrzeza prawie caly czas masz linie kolejowa i wjazdy pod mostkami do 3 m wysokosci.
Na obcasie jest malo piasku, wiecej skal,dla dzieci raczej nie do polecenia ,ale powiem ze sa tez i bardzo fajne miejsca i piaseczkiem.

Nie mialem problemu ze staniem .Duzo Albanczykow ,ale nie czulem sie zagrozony.Bylem sam z pieskiem.na obcasie przy wybrzezu nie ma sklepow jakis wiekszych trzeba wjezdzac w glab polwyspu tak 10 do 15 km i robic zakupy,mysle o jakis marketach typu lidl i ich eurospinach.W sezonie napeno dzialaja jakies mniejsze sklepiki ,ale na wiosne bylo dokladnie wszystko pozamykane nawet stacje benzynowe.Z woda nie mialem problemu i ze sciekami tez nie , ale z wcetem to juz problematyczne.
Jest kilka miejsc legalnych do stania ,nie znam ceny na dzien dzisiejszy, ale znajac wlochy bedzie to w sezonie cos kolo 20 do 25 euro za koplet, i raczej wsio zajete.Jak ja bylem , bylo wszystko nieczynne, ale place odwiedzilem aby sprawdzic co i jak.Ja myslaem i planowalem to teraz na wrzesien,ale chirurg sie na mnie uwzial i nici z jazdy ,ale jazda probna na wiosne byla bardzo pouczajaca
pozdrawiam
Dakota

pagand - 2012-07-24, 21:03

Bardzo Ci dziêkujê Dakota... jestem w fazie planowania i jeszcze rozwa¿ymy wszelkie za i przeciw...

Domy¶lam siê, ¿e w sierpniu bêdzie i t³oczniej i dro¿ej... mój pierwotny plan zak³ada³ lipiec, ale... Tak czy owak przeanalizujê to wszystko...

Jeszcze raz dziêkujê...

GregSad - 2012-07-25, 01:33

Witaj pagand,

:bigok

Niesamowity zbieg okoliczno¶ci. Ja tak¿e z moj± rodzin± planujê wyjazd w t± sam± stronê w podobnych ramach czasowych. Niestety z wieloma sprawami jestem jeszcze w "krzakach". :gwm

Ale ¿eby siê wiêcej nie rozpisywaæ zadzwoniê jutro.

Pozdrawiam
Grzegorz
609380601

waldi - 2012-07-25, 08:32

Ja z rodzinka i jeszcze jedna zaloga ruszamy w tym samym kierunku ale zachaczamy o Garde i Wenecje ruszamy 3 sierpnia :spoko
krzysieks - 2012-07-25, 08:49

My jeszcze nie zdecydowani.Z pewno¶ci± wyjazd miêdzy 2-3 sierpnia powrót ok 19 tego.Napisz Waldi plan trasy Waszej karawany i kiedy planujecie powrót.Pozdrawiam Krzysiek.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-07-25, 20:53

Pagand,przecieraj szlaki,wczorajsiedzac w jaccuzi w parku wodnym,z jedna pania rozmawialam na temat wyjazdu do Wloch umawiajac sie na rok 2013,czytajac ciebie co za problem zamienic grecje na wlochy.latka leca lepiej jechac na trudniejszy wyjazd a grecja moze poczekac.Ale my po 15 wrzwsnia za to dokad wytrzymamy ? Podam ci pare namiarow,z 2010 roku wtedy bylismy 6 tygodni.,jadac docelowo na Sycylie. 1.Ravenna kolo kosciola s.apolinare/unesco/servis i duzy parking.tory tak jak pisze dakota. 2.Torette dalo sie wjechac bo nie ktore przejazdy niskie,duzy parking przy plazy/spalismy/,N43480352i13053472. 3.ladny kemping kolo rimini -Baleria N44092289 e 12271486 . 4.San Bernadetto,piekna aleja palmowa ale w sezonie parking kolo niej platny.5.Alberobello wioska truli 39274778 i 15584378.6.Przejezdzajac na druga strone kolo Terni najwieksze we wloszech wodospady Marmore,nalezy miec kostiumy kapieliwe taki jest rozprysk.7,Przebilismy sie na druga strone na Paola,spanie marina Nicotera.8.Plaza w Pizzo,woda prysznic N 38454485 i 16113426 piaszczysta.9.Sperlonga wielki piach,ladne miasteczko,obok platnego parkingu w sezonie kemping N41152159 i 13262115.mam klopoty ze spacja,przeskakuje mi sama.Sprawdz sobie na GPS nasze namiary,pozdrawiam Barbara
pagand - 2012-07-25, 21:10

Basiu, bardzo dziêkujê za wszystkie namiary... tak jak napisa³em w pierwszym po¶cie ten wyjazd to jeszcze nic pewnego...raz, ¿e kwestia pracy, a dwa, ¿e mnie ci±gnie na Ba³kany - czyli to co lubiê...

My¶lê, ¿e w przysz³ym tygodniu wszystko mi siê pouk³ada i bêdê móg³ podj±æ decyzjê czy jadê i gdzie jadê...

Z drugiej strony fajnie by³oby pojechaæ w jakie¶ nowe miejsce... zadziwiaj±ce jest to, ¿e forumowicze gdzie¶ tam byli, ale informacji jak na lekarstwo... teraz przy relacji z Chalkidiki napisa³em, ¿e fajnie jest poogl±daæ zdjêcia, ale dla nas chyba wa¿niejsze s± w³a¶nie namiary na miejsca postojowe, trasa, ceny, sklepy, woda itd. I pewnie jakbym pojecha³ to znowu zrobi³bym taki opis jak z Chalkidiki w zesz³ym roku...

GregSad... bardzo dziêkujê za kontakt... faktycznie je¿eli wszystko by siê uda³o zgraæ to mi³o by³oby nam was poznaæ i pojechaæ choæ czê¶æ trasy razem... zobaczymy jak to wszystko siê pouk³ada przez najbli¿szych kilka dni...

bartosz_b - 2012-07-26, 12:22

Pagand widzê ¿e masz dok³adnie taki sam problem jak ja. Ju¿ 3 raz wybiera³em siê do W³och po³udniowych i jak zwykle wyl±dowa³em na Ba³kanach. Mo¿e to spowodowane by³o tym ¿e z przyczep± nie chcia³o mi siê tyle km ci±gn±æ na dó³. W ka¿dym razie na przysz³y rok znowu zak³adam ¿e mo¿e uda siê wreszcie te W³ochy zrobiæ i to dok³adnie ci±gnie mnie w te miejsca na dole buta które zaznaczy³e¶, wiêc jak Ci siê uda tam dojechaæ to pisz, pisz, pisz i jeszcze raz pisz. Fajna relacja bêdzie bardzo pomocna w przysz³orocznych planowaniach :-)
gryz3k - 2012-07-26, 17:30

Po drodze masz opisywane przeze mnie abruzzo. Masz tam wskazany camping w Giolianowie. We W³oszech camperowanie na dziko jest mocno utrudnione. Wybrze¿e na prawie ca³ej d³ugo¶ci jest zabudowane i naj³atwiej korzystaæ jest z campingów lub w tañszej wersji Sosta Camper czyli camperparków. Masz ich wszêdzie mnóstwo i nie musisz siê specjalnie przygotowywaæ. W Pugli tzn okolicach Taranto musisz troszkê uwa¿aæ na swój dobytek. To samo tyczy siê Neapolu. Jego z³a s³awa naprawdê nie jest przesadzona.Je¿eli chodzi o wschodnie wybrze¿e to moim zdaniem najpiêkniejsze pla¿e masz w³a¶nie w Abruzzo tzn mniej wiêcej miêdzy Ancon± a Pescar±. W kalabrii mo¿esz znale¶æ pla¿e sk³adaj±ce siê z okr±g³ych kamieni. Ciekawe, ale nie tak komfortowe jak piaszczyste. Puglia to piêkne morze, ale w wiêkszo¶ci wybrze¿e jak w Chorwacji czyli kamienie.
W³ochy s± jednym z najciekawszych krajów Europy choæ nie nale¿± do najtañszych. Na sosta caper zap³acisz od 8 do 15 euro za noc. Camping to wydatek nawet 40 euro za noc.
W³ochy znam nie¼le wiêc jak masz jakie¶ konkretne pytania to pisz na pw. W miare mo¿liwo¶ci odpowiem, choæ mo¿e nie natychmiast bo jestem obecnie w innej strefie czasowej.

pagand - 2012-07-26, 17:55

gryz3k, oczywi¶cie czyta³em Twoj± relacjê... tym bardziej, ¿e zawsze chcia³em pojechaæ gdzie¶ indziej ni¿ najpopularniejsza Toskania...

bartosz_b, Ba³kany mnie ci±gn±, bo spêdzi³em tam du¿o czasu s³u¿bowo, pozna³em "inne" ¿ycie, wspania³e miejsca gdzie normalnie bym siê nie zapêdzi³, super knajpki, przyjació³, itd., itp.

GregSad - 2012-07-28, 00:32

Witaj pagand,

Jak tam Twoje plany? Czy ju¿ co¶ wiesz? Ja konsekwentnie zmierzam do celu w poniedzia³ek jadê ogl±daæ uzgodnione auto i mam nadziejê ¿e w poniedzia³ek stanê siê szczê¶liwym posiadaczem kampera bez grosza przy duszy :)

Tak ¿e sprê¿amy siê i jedziemy 5 lub 6 sierpnia?

Pozdrawiam

Grzegorz

krzysieks - 2012-07-28, 11:26

Grzesiu a jaki jest Wasz plan wyprawy i kiedy planujecie powrót.My ci±gle nie jeste¶my zdecydowani,sledzimy prognozy pogody.Jedno co wiem to ok 20tego musimy byæ ju¿ w Polsce.Pozdrawiam Krzysiek.
GregSad - 2012-07-28, 23:00

Witaj krzysieks

Plan jest taki: w poniedzia³ek jade ogl±daæ kampera z nadziej± ¿e go kupiê, do pi±tku ubezpieczenie, rejestracja, doposa¿enie, planowanie trasy, zakupy, pakowanie, szykowanie i co tam jeszcze mo¿na wymy¶liæ i jak wszystko zagra to w sobotê wyjazd. 19.08.2012 koniec urlopu ¿ony wiêc albo ona samolotem do Polski a my na 22 do domu albo wszyscy na 19 na noc w domu. Je¿eli powiesz ¿e powinienem zaplanowaæ jeszcze psychiatrê to Ci przyznam racjê :wyszczerzony:

Je¿eli chodzi o trasê to przez pierwsze 2-3 doby na maksa na po³udnie (jak siê da to na "obcas") i potem powoli do góry a¿ do Rzymu. Potem znowu na maksa do Polski. Pó³nocne W³ochy zostawiamy na przysz³y rok. Toskania w sierpniu jest tak zat³oczona jak autobusy w Warszawie w godzinach szczytu :mrgreen:

Generalnie wypoczynek pla¿a, dopiero potem zwiedzanie. Rzym wogóle odpuszczamy (byli¶my). Ale to wszystko wstêpnie - jeste¶my elastyczni :-P

Jak by co to dzwoñ
Pozdrawiam

Grzegorz

pagand - 2012-07-29, 11:39

GregSad, jak na razie nastawiamy siê na wyjazd do W³och...Ba³kany od³o¿ymy na inne wakacje... Oczywi¶cie do ostatniego dnia bêdê czeka³ na sygna³ od kiedy mam zacz±æ now± pracê, st±d niczego nie jestem pewien na 100%.

Zdrad¼ mi, którêdy chcia³by¶ jechaæ...to, ¿e przez Niemcy to wiem, ale do Niemiec którêdy? Autostrad± A2 czy przez Wroc³aw autostrad± A4? Ot tak pytam, bo trzeba ewentualnie wymy¶liæ gdzie i kiedy siê spotkaæ...

GregSad - 2012-07-29, 17:43

Witaj pagand,

Jak ju¿ wspomina³em jestem elastyczny :-P

A tak bardziej serio to z okolic Wawy do Wroc³awia trasa jest wybitnie do d........ bo nawet przez Katowice siê nie da (remont gierkówki na ca³ej d³ugo¶ci) wiêc (wstêpnie projekt zak³ada przez Berlin (napisz jak skopiowa³e¶ mapê ja próbowa³em kilkukrotnie i nie uda³o siê, mam plan na mapie) my¶lê ¿e mo¿emy siê zdzwoniæ w ¶rodê wtedy ja bêdê wiedzia³ czy mam auto, a Ty co z prac±. Jaak do³±czy krzysieks to mog± wyj¶æ 3 kampery :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

Pozdrawiam

Grzegorz

pagand - 2012-07-29, 18:31

Hej,

...no tak my¶la³em, ¿e Wam lepiej by³oby A2 jechaæ... nawet je¶li odcinki s± tylko przejezdne :lol:

Wychodzi mi tak wstêpnie na to, ¿e mogliby¶my siê spotkaæ przy ³±czeniu autostrad A9 (t± Wy bêdziecie jechaæ) i A72 (to nasze przed³u¿enie A4).

A jak wkleiæ mapkê z googlemaps? Jak masz ju¿ wrysowan± mapkê to w lewym górnym rogu (troszkê ni¿ej) jest ikona drukarki, a obok co¶ co przypomina agrafkê. Jak klikniesz na agrafkê to wyskakuje dodatkowe okienko gdzie jest link jaki trzeba wkleiæ w post tutaj.

pagand - 2012-07-29, 18:34

Zaczynam te¿ szukaæ miejsca na pierwszy postój jak ju¿ dojedziemy...zastanawiam siê czy zatrzymaæ siê na 2-3 dni w okolicach Ancony i stamt±d dopiero na dó³, czy pierwszy postój gdzie¶ troszkê na pó³noc od Bari.
GregSad - 2012-07-29, 19:11

Mo¿emy zacz±æ od Ancony. Ja my¶lê ¿e doci±gnê do Norynbergii lub Monachium i bêdê musia³ siê kimn±æ na stacji parê godzin. Ja my¶lê ¿e jutro po po³udniu pogadamy telefonicznie dok³adniej Jak bêdê szczê¶liwym posiadaczem Kamperka. Na razie nie spina mi siê bud¿et na 2-3 tysi±ce :placze2 :placze2 :placze2
GregSad - 2012-07-29, 19:52

Taaaa no i to by by³o na tyle z map± :gwm

Ale bêdê próbowa³ :-P

Pozdrawiam

Grzegorz

pagand - 2012-07-29, 19:57

GregSad, a masz jaki¶ swój system jazdy?... mi je¿d¿±c z dzieæmi sprawdzi³o siê mniej wiêcej co¶ takiego... jazda od 8 do 13, przerwa na obiad od 13 do 15, pó¼niej jazda do ok.18.30-19, postój by dzieciaki mog³y rozruszaæ ko¶ci, a ja siê zdrzemn±æ i pó¼niej jazda do pó³nocy (oczywi¶cie pod warunkiem, ¿e mia³em w planie nocleg na pierwszym lepszym parkingu).

Ja do Norymbergi bêdê mia³ oko³o 560km... ale nie ma problemu, co¶ ustalimy...

¯eby zgraæ siê jako¶ z krzysieks to on musia³by przesun±æ wyjazd o jeden dzieñ, a my siê sprê¿yæ i ruszyæ w sobotê...tylko tak mogliby¶my siê umówiæ na trasie...

GregSad - 2012-07-29, 20:01

I to by by³o na tyle z mojego wklejania mapy:(

Pozdrawiam

Grzegorz

pagand - 2012-07-29, 20:03

GregSad napisa³/a:
Taaaa no i to by by³o na tyle z map± :gwm

Ale bêdê próbowa³ :-P

Pozdrawiam

Grzegorz

próbowa³e¶ wkleiæ kod html... a musisz wpisaæ adres URL

Zauwa¿, ¿e pisz±c odpowied¼ tu na forum (ale nie t± skrócon± pod postami) te¿ masz (tam gdzie np. przycisk cytowania, pogrubiania tekstu, itp.) przycisk URL tam wpisujesz najpierw tekst typu "oto moja mapa", zatwierdzasz i pojawia siê okienko gdzie trzeba wkleiæ ten adres URL z googlemaps

GregSad - 2012-07-29, 20:06

dok³adne ustalenia musimy przesun±æ na ¶rodê dopiero jutro wieczorem bêdê wiedzia³ czy mam kampera. Mam ciê¿ko z kas± - niestety nie sprzeda³em swojego merca (co da³oby mi oddech) :placze2 :placze2 :placze2

Pozdrawiam
Grzegorz

GregSad - 2012-07-29, 20:12

http://maps.google.pl/map...&mra=ls&t=m&z=5
GregSad - 2012-07-29, 20:13

co prawda mapa siê nie wklei³a ale toraz ju¿ mo¿na zobaczyæ trasê :szeroki_usmiech
GregSad - 2012-07-29, 20:31

"oto moja mapa"
pagand - 2012-07-29, 20:39

Nie próbuj... po co?... rozumiem, ¿e jednak my¶lisz pokonaæ te ponad 1K km do Monachium...
GregSad - 2012-07-29, 20:47

Powiem Ci szczerze, jutro bêdzie kluczowy dzieñ - zakup auta. Musz± siê zgraæ 2 podstawowe rzeczy tj auto musi odpowiadaæ i muszê dogadaæ cenê. Mam nadziejê ¿e siê uda. Nie wspomnê o ogromie spraw do za³±twienia w tym tygodniu :szeroki_usmiech

Pozdrawiam
Grzegorz

GregSad - 2012-07-29, 20:50

Tak ze trasê bêdziemy dogrywaæ w ¶rodê. Na pierwszy dzieñ 1000km dam radê. Potem mo¿e byæ gorzej :) Ale jestem elastyczny jak elastyna :-P
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-07-29, 22:30

Zycze udanej podrozy no i Pagand zapisuj wszystko,co wazne lacznie z koordynatami,my nie wiemy gdzie pojedziemy,ale dopiero w drugiej polowie wrzesnia.Wszystkiego dobrego,Barbara.Affa mi podpowiedzial i kupilam fajny atlas wloch 300setke.
GregSad - 2012-07-30, 00:09

Zbyszek daj znak jaki atlas? Wybieram siê do mpik-u na zakupy, ewentualnie do jakiej¶ ksiêgarni geograficznej.

Pozdrawiam
Grzegorz

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-07-30, 22:35

Atlas Marco-Polo 1;300000,kupiony w Krakowie w ksiegarni podroznika,oni maja strone internetowa i wysylaja,ale nie mam wizytowki,poszukaj w internecie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-07-30, 22:41

znowu sie zalapalam na zdjecia cinqe terre,czy wy tam dojedziecie w drodze powrotnej dokad macie przebicie do powrotu,bo powrot chyba ta sama trasa przynajmniej od wenecji?
Pawcio - 2012-07-31, 01:37

Pagand, w rejonie Neapolu proponujê zawitaæ na Pó³wysep Sorrentyñski i wyspê Capri. Naprawdê warto :dziadek:
pagand - 2012-07-31, 08:48

Pawcio, nie omieszkam tam zajrzeæ...mam nadziejê...dziêki.
yuras - 2012-07-31, 09:11

To i Pompeje zobacz koniecznie, tylko ¿e na to potrzebny ca³y dzieñ.
GregSad - 2012-07-31, 09:46

Witajcie,

Sta³o siê. Od wczoraj od 20 jestem szczê¶liwym posiadaczem :kamp . UFFFFF...

Przystêpujê do dalszego ci±gu rejestracja, itd. Tak ¿e pagand wygl±da na to ¿e jedziemy :mrgreen:

Na razie jestem mocno zakrêcony i mam masê rzeczy do zrobienia, ale jak mawiaj± bracia koala damy radê :-P

Pozdrawiam
Grzegorz

pagand - 2012-07-31, 14:46

To nie bracia koala, tylko Bob Budowniczy...

Gratulujê zakupu...oby s³u¿y³ jak najlepiej...

pagand - 2012-07-31, 19:53

Co powiesz by¶my siê spotkali na tym parkingu przed Monachium?
pagand - 2012-07-31, 20:02

Na mapce satelitarnej chyba lepiej widaæ...
waldi - 2012-07-31, 21:17

Witam panowie mam pytanko czy ktos jechal 95 od Monachium do granicy Mittenwalde i dalej na Innsbruk chodzi mi czy jest tam stromo , ja ruszam w piatek 3go godzina :?:
GregSad - 2012-07-31, 23:28

Witaj pagand,

Jutro do Ciebie dryndnê to pogadamy dok³adniej. Dzisiaj zarejestrowa³em auto - jutro ubezpieczenie.

Ale wyjazd coraz bli¿ej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dzia³am dalej

Pozdrawiam
Grzegorz

zibi - 2012-08-01, 09:43

Grzegorz, dzi¶ rejestracja to i dzi¶ ubezpieczenie :spoko
GregSad - 2012-08-01, 10:30

Witaj,
Auto z Polski, ma dzia³aj±ce OC wiêc mam 50 dni w których mogê jê¼dziæ na ubezpieczeniu poprzedniego w³a¶ciciela :)

Temat mocno wczoraj przewa³kowany z ubezpieczycielem :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz

papamila - 2012-08-01, 21:16

GregSad napisa³/a:
mam 50 dni w których mogê jê¼dziæ na ubezpieczeniu poprzedniego w³a¶ciciela :)

w ci±gu 30 dni musisz auto przerejestrowaæ
i tyle¿ dni trwa Twoja ochrona ubezpieczeniowa

reasumuj±c: OC masz i ¶mia³o móg³by¶ jechaæ gdyby nie fakt przerejestrowania
bo teraz powiniene¶ albo przepisaæ polisê oc zbywcy na siebie dop³acaj±c ró¿nicê
do rocznej sk³adki
albo zrezygnowaæ czyli wypowiedzieæ star± i zawrzeæ now± z innym ubezpieczycielem

pagand - 2012-08-01, 22:41

Nawi±zuj±c tak do naszych telefonicznych rozwa¿añ... korków w okolicach Monachium spodziewaæ siê mo¿emy w niedzielê wieczorem i w poniedzia³ek rano.
Analizujê trasê jak± mamy do pokonania...tzn. od okolic Monachium, bo to kiedy siê tam spotkamy to jeszcze ustalimy...to na po³udnie W³och (wstêpnie wybra³em miejscowo¶æ Bisceglie, kilka kilometrów na pó³noc od Bari) bêdziemy mieli 1200km...trochê du¿o...

Musimy rozwa¿yæ albo jeden dodatkowy nocleg, albo jakie¶ nocne podró¿owanie... wszytko zale¿y od tego kiedy wyruszycie... ja po przejechaniu 700km do Monachium bêdê mia³ czas by odpocz±æ, ale Wy macie ponad 300km wiêcej do przejechania... musimy jako¶ przemy¶leæ trasê...

GregSad - 2012-08-01, 22:47

Zaraz popatrzê jak to wygl±da na mapie.

Rozmawia³ê¶ z Krzy¶kiem czy do nas do³±cza?

pagand - 2012-08-01, 23:01

Nie... pewnie dopóki my nie ustalimy w jaki dzieñ spotykamy siê pod Monachium, to nawet nie co g³owy zawracaæ...

Analizuj±c mapê...hmm... bêd±c wypoczêtym, mo¿na by³oby ruszyæ spod Monachium ok. 20:00 i pokonaæ troszkê ponad 500km i zatrzymaæ siê na spanie w okolicach Bolonii... ale to pod warunkiem, ¿e Ty bêdziesz mia³ szansê siê wcze¶niej zdrzemn±æ...ale to oznacza, ¿e pod Monachium musia³by¶ dojechaæ ok.17... czy to mo¿liwe spod Warszawy???

GregSad - 2012-08-01, 23:05

Nasze wypoczywanie mogliby¶my zacz±æ ju¿ miêdzy Ancon± i Pescar± :-P

A co robimy z San Marino :?:

GregSad - 2012-08-01, 23:09

Ja mam ³atwiej samochodem je¼dzi te¿ moja ¿ona i kuzyn ¿ony :szeroki_usmiech który bêdzie z nami jecha³ :mrgreen:

Co prawda kamper prowadzê g³ównie ja, ale bêdê mia³ przynajmniej jakie¶ wsparcie :diabelski_usmiech

GregSad - 2012-08-01, 23:12

co by¶ powiedzia³ na Civitanova Marche :?:
pagand - 2012-08-01, 23:16

Po naszej dzisiejszej rozmowie raczej zrozumia³e, ¿e chcia³by¶ jak najszybciej znale¼æ siê na "dole"... st±d tak na szybko wybra³em co¶ pomiêdzy Pescar± i Bari...
Ja z pocz±tku my¶la³em zatrzymaæ siê na 2-3 dni na po³udnie od Ancony, ale...

San Marino? Hmmm... zatrzymaæ siê na? kilka godzin? dobê? 2-3 dni? Hmm... Nie rozwa¿a³em...przyznaje siê...

GregSad - 2012-08-01, 23:44

tu¿ pod miastem jest Camping la Risacca zobacz na mapie - wygl±da ekstra.

Trzeba popatrzyæ jeszcze w necie - mnie siê podoba - ciekawe czy bêd± miejsca :)

http://www.larisacca.it/

GregSad - 2012-08-01, 23:51

San Marino - nie wiem na kilka godzin to za ma³o na kilka dni to czasu nie wystarczy pó¼niej i tak ¼le i tak niedobrze.

Z Monachium mieliby¶my 809 km do Civitanova Marche. Tak mo¿na by³oby odpocz±æ dzieñ ¿eby dziciaki zaszala³y w morzu albo na basenach campingu :wyszczerzony:

Potem nastêpny skok i jak co¶ ciekawego to zwiedzanie.

kimtop - 2012-08-02, 08:39

Bezp³atna miejscówka w San Marino 10min.spacerkiem od kolejki linowej do cytadeli
N 43*56'26" E 12*26'32"

pagand - 2012-08-02, 08:51

GregSad napisa³/a:
San Marino - nie wiem na kilka godzin to za ma³o na kilka dni to czasu nie wystarczy pó¼niej i tak ¼le i tak niedobrze.

Z Monachium mieliby¶my 809 km do Civitanova Marche. Tak mo¿na by³oby odpocz±æ dzieñ ¿eby dziciaki zaszala³y w morzu albo na basenach campingu :wyszczerzony:

Potem nastêpny skok i jak co¶ ciekawego to zwiedzanie.

Ja z pocz±tku szuka³em mniej wiêcej w tej okolicy Stellplatzu by siê zatrzymaæ na 2-3 dni... Nawet co¶ tam wynalaz³em...
Camping owszem i fajny, ale nie u¶miecha mi siê wydawaæ 47euro za noc skoro Stellplatz (Area di Sosta) mo¿e kosztowaæ 20-25E

pagand - 2012-08-02, 08:53

kimtop napisa³/a:
Bezp³atna miejscówka w San Marino 10min.spacerkiem od kolejki linowej do cytadeli
N 43*56'26" E 12*26'32"

Dziêki kimtop mo¿liwe, ¿e skorzystam w drodze powrotnej...

papamila - 2012-08-02, 09:05

Jadac z Rimini do San Marino w po³owie drogi
macie po lewej stronie muzeum Ferrari
trzeba wypatrywaæ ale flagi z konikiem pozwol± trafiæ
:spoko

W samym Rimini- delfinarium- mo¿na przy du¿ej dozie szczêscia
dostaæ bilety na k±piel z delfinami

GregSad - 2012-08-02, 10:28

Ju¿ siê cieszê na wyjazd :wyszczerzony:

Jeszcze tylko parê milionów rzeczy do zrobienia i wyjazd :)

Na razie spadam lecê za³atwiæ ubezpieczenie, itd

Pozdrawiam
Grzegorz

zibi - 2012-08-02, 13:28

Je¶li chodzi o Rimini , nie zapomnijcie zatrzymaæ siê tu : http://www.italiainminiatura.com - wystarczy 3 godzinki a warto
pagand - 2012-08-02, 13:45

Dziêki za wszelkie podpowiedzi... Nie wiem czy skorzystamy, ale dziêki... W zasadzie nasz plan to zjechaæ jak najszybciej na samo po³udnie i chyba (?) nie bêdziemy rozmieniaæ wyjazdu na zwiedzanie centrum W³och, a tym bardziej pó³nocy... Ale oczywi¶cie wszystko siê mo¿e zdarzyæ...po to mamy campera, by mieæ swobodê wyboru
Andrzej 73 - 2012-08-02, 17:18

A jak bêdziecie w rejonie Pescary nie zapomnijcie wpa¶æ do Abruzzo super miejsce , mo¿na zatrzymaæ siê na d³u¿ej na kempingu http://www.villaggiolidodabruzzo.it/ byli¶my tam w 2008r.
krzysiek29036 - 2012-08-04, 20:46

Witam Panowie
W jakim terminie wyje¿d¿acie do W³och, mo¿e bym siê do Was do³±czy³?
Ja planujê wyjazd 10.08 - 3 tygodnie, przez S³oweniê, i w dó³ wschodnie W³ochy a nastêpnie Sycylia a z powrotem przez Szwajcariê

pagand - 2012-08-04, 21:18

My ruszamy jutro... ja z Wroc³awia ok. 8-8:30... GragSad ok. 10:00 spod Warszawy...
Spotkamy siê gdzie¶ na trasie...
jak chcesz to zapisz sobie mój numer telefonu i zawsze mo¿emy spróbowaæ siê skontaktowaæ...

tak czy owak... "Operacja Po³udnie W³och" jutro startuje!!!

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-04, 22:30

przepraszm ale dopiero dzis przeczytalam wiadomosc na PW.Ale trasa do Wloch jest aktualna,twoj wyjazd zainspirowl mnie,do zmiany planow,czekam na twoje relacje,ale Malgorzata z toscania forumowisko,mowila ze klopot jest z wi-fi,my w bibione tylko w jednej kawiarni widzielismy napis wifi,a tak nam sie nie udalo w przeciwienstwie do Grecji.Jedzcie szczesliwie,szukajac miejsc bez kempingow,napewno beda drogia i zatloczone.Na polnocy Wloch pojawily sie juz Lidle i tani bardzo Penny,czego nie bylo 2 lata temu,jadac na Sycylie spotkalismy raz Auchen,a tak to chleb w piekarniach,warzywa na straganach,lub z samochodow,pozdrawiam Barbara
krzysiek29036 - 2012-08-05, 12:46

Ok. dziêki, telefony o Was pozbiera³em, jak bêdê na po³udniu W³och, zadzwoniê do Was. Planujê tam dojechaæ 13 lub 14.
Pozdrawiam Krzysiek

pagand - 2012-08-24, 14:26

Pozdrawiamy wszystkich camperteamowców znad jeziora Garda. Drogê powrotn± z po³udnia W³och po¶wiêcili¶my na ma³± w³óczêgê. Zawitali¶my do Pompei, pó¼niej Monte Cassino, a teraz ze dwie noce nad jeziorem Garda.
Pó¼niej jeszcze w Niemczech chcemy siê zatrzymaæ przy 2-3 zamkach i zje¶æ dobry winerschmitzel mit kartofflen, no i oczywi¶cie do tego jaki¶ du¿y kufel piwa.
Jak ju¿ wrócimy to jak±¶ ma³± relacjê zamie¶cimy, choæ obawiam siê, ¿e w tym roku nie mam zbyt wielu przydatnych informacji dla planuj±cych wyjazd np. w przysz³ym roku.
Pozadrawiamy.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-24, 15:39

Zapisuj koordynaty przy zamkach,ale dlaczego choc na 1 dzien nie jedziesz do legolandu z chlopcami,to jest przy drodze romantycznej w Ginzburgu,czekamy,ja sie szykuje pomalu do wyjazdu,pozdrawiam barbara
GregSad - 2012-08-24, 22:33

Witaj pagand,
my ju¿ w kraju. Dotarli¶my wczoraj w nocy. Mamy mnóstwo wspomnieñ i wra¿eñ do opisania. My oprócz Pompei zwiedzali¶my jeszcze Neapol. Potem pod Rzymem 2 dni na naprawê auta nastêpnie w Cecinie i do kraju.

Pozdrawiam
Grzegorz

pagand - 2012-08-24, 23:04

[b]GregSad[/b,
wspomnieñ du¿o...to fakt...natomiast przemy¶leñ co do kierunku podró¿y wypoczynkowej jeszcze wiêcej...chyba wiêcej tu nie zawitam...
Bud¿et gna ju¿ nas do kraju, ale jeszcze mo¿e co¶ po drodze zobaczymy.

Tak czy owak bardzo dziêkujemy za towarzystwo. Mam nadziejê, ¿e bêdzie okazja siê jesszcze spotkaæ.

GregSad - 2012-08-24, 23:24

Witaj Pagand,

My równie¿ dziêkujemy za mi³y wspólny pobyt. Po³udnie W³och istotnie nie nastraja do szczególnego zachwytu. W³ochy jeszcze pewnikiem odwiedzimy ale ju¿ w innej formule i nie tak daleko na po³udnie. Chocia¿ mi siê marzy Sycylia :szeroki_usmiech
Ale to ju¿ pie¶ñ przysz³o¶ci. Na razie tulimy stêsknion± klacz i ogarniamy domowe tematy. Poza tym chcia³bym jeszcze wyskoczyæ w morze na 2 tygodnie. Zobacze mo¿e ¿ona pu¶ci mnie na erejs na Cyklady.

Nasze zaproszenie do Brwinowa dla Was ca³y czas aktualne. Mamy nadziejê ¿e nied³ugo bêdzie mo¿liwo¶æ siê spotkaæ i powspominaæ. W przysz³ym tygodniu zrobiê porz±dek ze zdjêciami i te dla Was zgram na p³ytkê i wy¶lê.
Jak dotrzecie do kraju daj znaæ.

Pozdr.

Grzegorz :spoko