Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Miejsca Przyjazne Kamperowiczom - Nowe MOPy z obsługą kamperów ale - nie działają , bo...

HarryLey4x4 - 2013-06-03, 11:08
Temat postu: Nowe MOPy z obsługą kamperów ale - nie działają , bo...
Witajcie.
Nie wiem czy miejsce jako tematu dobre, ale ...
Wczoraj wracając do domu zajechałem na MOP-y przy S5 - czyli obwodnicy wschodniej Poznania. Na dwóch z nich w stronę P-nia (a zapewne i w kierunku przeciwnym także ze dwa) zostały umieszczone nowiutkie urządzenia do obsługi kamperów . Zrzutnia wody szarej, zrzutnia zawartości kasety , spłukiwanko, pobór wody, nawet pobór prądu. Wszystko ładne z naklejkami unijnymi. Problem jedynie polega na tym,że oba urządzenia są możliwe do obsłużenia po uiszczeniu opłaty w postaci :bajer EURO ŻETONU. Skąd go wziąć ?? nie wiadomo. Mam kilka różnych żetonów jakie pozostały mi po wojażach w Europie, ale żaden nie pasował. Udało mi się zrzucić zawartość kota, bo akurat klapa była otwarta i jest dostępna bez uiszczania czegokolwiek, ale żeby po sobie posprzątać, użyć musiałem własnej wody , bo akurat mam zewnętrzny prysznic (Dareczku widzisz teraz ,że się przydaje :ok ) , jednak pomyślałem od razu , co się stanie jak podjedzie tu kilka kamperów na totalnym braku własnej wody i tylko zleją ścieki, a nie posprzątają. Szkoda tego sprzętu.
Dziś od razu podzwoniłem i udało mi się dotrzeć do naczelnego nadzorcy tej inwestycji. Naświetliłem temat , wyjaśniłem, bo oczywiście ktoś kto nie jeździ kamperem nie miał zielonego pojęcia jak to działa i po co to jest i teraz czekam na zmianę w realu. Zobaczymy czy interwencja zadziała. Wystarczyłoby zmienić wrzutnię z żetonu na monetę, lub jak na innych punktach MOP , zrobić to po prostu bezpłatnie i dostalibyśmy szansę pozostawienia tego miejsca takim czystym jak je zastaliśmy.
Ponoć przetarg na obsługę tych MOPów ma się niedługo rozstrzygnąć. Oby nie minął sezon karawaningowy, bo przez jeden sezon tylko wylewania ścieków bez należytego przepłukania , mogą się te urządzenia zużyć.

majmarek - 2013-06-03, 20:07

po euro żeton mogłeś się kopnąć do berlina przecież to rzut beretem - pewnie o to chodzi żeby być czymś zajętym i nie myśleć!
pozdrawiam
mm

HarryLey4x4 - 2013-06-05, 06:42

a może jednak jest gdzieś w Polsce miejsce gdzie takie żetony można zakupić ??
Camper Diem - 2013-06-05, 06:48

ale że co? moneta 1E nie pasuje do tego automatu?
HarryLey4x4 - 2013-06-05, 06:50

no właśnie nie. Musisz mieć taki żetonik z wypustkami podłużnymi - dwiema.
Coś jak ten z linku, tylko szerzej rozstawione wypustki

http://www.e-service-cent...on-do-automat-w

Camper Diem - 2013-06-05, 06:51

ciekawe skąd ten genialny pomysł? przyznam, że nie spotkałem się w do tej pory z tym rozwiązaniem :shock:
HarryLey4x4 - 2013-06-05, 06:54

Za tydzień lub dwa podjadę tam znowu i zobaczę czy coś się zmieniło. Zapowiedziałem Pani naczelnej nadzorującej,że będę ją molestował w tej kwestii - mam do niej komórkę :haha:

W sumie nie wiem, czy ten nie pasowałby

http://www.e-service-cent...on-do-automat-w

po 90 groszaków, myślę,że by się opłaciło :bajer

MILUŚ - 2013-06-05, 11:03

Camper Diem napisał/a:
...............przyznam, że nie spotkałem się w do tej pory z tym rozwiązaniem :shock:

A ja wiem ; a ja wiem .........skąd wziąc te żetony :-P .........ostatnio widziałem i nawet z nich korzystałem ..............pod prysznicem na kampingu Podlesok w Slovackim Raju :-P

:spoko

P.S: koszt jednego.......0,30 EUR / 3 minuty ciepłej wody :haha: :haha: :haha:

silny - 2013-06-05, 15:11

tez ciekawe. potrzebny zeton ktorego z nikad wziasc :roll:

a nakjlepsze bedzie jak postawia obok automat ktory z odpowiednia prowizja bedzie sprzedawal zetony :haha: :shock: :haha:

tylko q... w polsce takie pomysly.

ps. u nas powstaly dzialki budowlane z jednego pola wiec gmina zalatwila waska droge dojazdowa , a kiedy z drugiej strony powstaly dzialki( na ktore gmina musiala dac zgode) to sie okazalo ze droga miedzy domami ma ze 2.5 metra szerokosci :roll:

polska :?

janus - 2013-06-05, 17:05

No muszę Cie zmartwić, nie tylko w Polsce :-/
W tym roku spotkałem taki automat na stellplatzu we Francji.
Żetony do kupienia w merostwie i w informacji turystycznej, ale nie po 20.00 godzinie - zatem musiałem sie obejść bez serwisu :evil:

HarryLey4x4 - 2013-06-05, 18:23

jakby postawili automat do zakupu żetonów, to ja bym był ukontentowany. W końcu o to chodzi. Żeton i tak skądś trzeba wziąć. Ktoś to musi obsługiwać i ktoś może za to pobierać kasę. Na stellplatzach często robiony serwis też jest płatny dodatkowo, podobnie na kampingach. Pytanie za ile będzie do kupienia taki żeton i czy ewentualnie nie lepiej by od razu automat był na monety. Nie wiem jak są zabezpieczone takie automaty, bo jeśli wrzucalibyśmy do nich gotówkę, to mogłoby to skutkować np. napadami rabunkowymi na automaty, a jak są żetony, to mniejsze ryzyko ,że ktoś go będzie chciał otwierać. W każdym razie dziś sprawdziłem także MOP na zachodniej obwodnicy Poznania i... jest dokładnie tak samo

udało mi się zrobić fotkę

Z informacji jaką uzyskałem w GDDKiA taki MOP podlega obsłudze przez firmy, które w drodze przetargu są wyłaniane i dostają kasę za obsługę. Nie zdziwi mnie wcale jak taka firma będzie chciała zarobić na takim MOPie dodatkową kasę z automatu, oby nie kosmiczną...

janus - 2013-06-05, 18:44

No właśnie z fotki wynika, że urządzenie francuskie.
matro - 2013-06-05, 22:10

Żeton bardzo podobny do tych co można zakupić w Orlenie na ich myjnie samoobsługową.

1 żeton to 3zł.

Kuba L. - 2013-06-05, 22:31

ale meksyk...
Socale - 2013-06-05, 22:38

1. Żeton zamiast monet, gdyż bezpieczniej dla maszyny (ostatnio bankomat w powietrze wyleciał)
2. Ceną za żeton można sobie dowolnie manewrować u różnych źródeł. W maszynach na monety już nie.
3. MOP - co oznacza ten skrót dosłownie?

SlawekEwa - 2013-06-05, 22:43

Socale napisał/a:
3. MOP - co oznacza ten skrót dosłownie?

Miejsce Osbługi Podróżnych

łoś - 2013-06-06, 02:26

Mnie to już nic nie zdziwi.
Profesjonalni zawodowo urzędnicy i ten temat przegapili.
Ten problem powinien być dołączony do słynnej ustawy śmieciowej.
Może dzięki tej ustawie znikną śmieci z lasów (wątpię) to w zamian będziemy mieli lasy pełne kocich zrzutów. Wszak turystyka kamperowo- przyczepkowa się rozwija.
Przez Polskę przejeżdża coraz więcej kamperów. Rejestracje zachodnie i wschodnie.
To ma być szybki tranzyt, bo tu niema właściwej obsługi. Ja sam jako miejscowy Polak nie wiem gdzie takiego serwisu dokonać, to co ma zrobić turysta zagraniczny. :?:

HarryLey4x4 - 2013-06-06, 07:53

dlatego napisałem o tym,że trzeba działać. I działam. Mam nadzieję ,że to przyniesie zamierzony rezultat.
eMWu - 2013-06-06, 09:21

to fajnie ze takie miejsca powstaja. I co? jak zwykle marudzenie ze cos nie ok. Nie w tym to w przyszlym roku sie skorzysta. W weekend na kempingu na slowacji tez korzystalem z automatu na taki zeton.
Camper Diem - 2013-06-06, 09:47

eMWu napisał/a:
to fajnie ze takie miejsca powstaja. I co? jak zwykle marudzenie ze cos nie ok. Nie w tym to w przyszlym roku sie skorzysta.

błędne rozumowanie :!:

jak wydano kupę naszej wspólnej kasy to trzeba naciskać na inwestora, na zarządcę, by doprowadzili wszystko do używalności, byśmy mogli jak najszybciej korzystać :ok brawo dla HarryLey4x4, że bije się o nasze :spoko

eMWu - 2013-06-06, 11:05

Camper Diem napisał/a:
błędne rozumowanie

nie rozumiem? Sugerujesz ze ktos to zbudowal i nie odda do uzytku? to sie mija delikatnie mowiac z logiką. To co - najpierw mial byc zarzadca nad dziurą w ziemi a potem urzadzenia? od paru lat czytam tutaj dyskusje ze nie ma gdzie obsluzyc a teraz dyskusja ze system nie odpowiada... tak to jest ze najpierw sie buduje a potem oddaje do uzytku i ustyskiwanie na to nie da za wiele. Zrobili - to oddadzą to uzytku. Fakt mozna naciskac - ale niewiele to zmieni moim zdaniem. Jesli to MOP z prawdziwego zdarzenia to pewnie obok jest wc z kranem gdzie cywilizowany czlowiek zalatwi problem odpowiednio.

cos jak z budową autostrad - nie bylo nic zle. Cos sie robi w temacie kulawo bo kulawo - jeszcze gorzej. To jakby jezdzic starym trupem i nie kupic nowego bo "kolor nie odpowiada". Taka "cecha" narodowa?

Camper Diem - 2013-06-06, 18:33

eMWu napisał/a:
Fakt mozna naciskac - ale niewiele to zmieni moim zdaniem.

dopuszczasz możliwość "naciskania", więc pozwól innym ponaciskać :spoko

łoś - 2013-06-06, 19:14

Moim zdaniem ( nie tylko) to nikt nie narzeka na powstające autostrady.
Narzekania dotyczą właśnie bałaganu przy ich budowie. Nie ma MOP-ów, ale stawiane są gigantyczne bariery dźwiękochłonne, które zysków żadnych nie dają i odgradzają pola uprawne, lub łąki.
Kiedyś na stacjach paliw były miejsca zrzutów WC z autokarów. Te zniknęły. Wody też się nie nabierze, bo krany zlikwidowane.
Widocznie taka usługa w Polsce się nie opłaca. Czyli długo będziemy czekać na MOP-y z prawdziwego zdarzenia. :gwm

HarryLey4x4 - 2013-06-06, 21:01

eMWu napisał/a:
[... tak to jest ze najpierw sie buduje a potem oddaje do uzytku i ustyskiwanie na to nie da za wiele. Zrobili - to oddadzą to uzytku.

problem w tym,że to już jest oddane do użytku...

eMWu napisał/a:
...Jesli to MOP z prawdziwego zdarzenia to pewnie obok jest wc z kranem gdzie cywilizowany czlowiek zalatwi problem odpowiednio...

aż boję się pomyśleć co masz na myśli...

Jurek121175 - 2013-06-06, 21:45

Jeśli mieszkamy w Polsce i te MOP-y są w Polsce to dlaczego mamy się zaopatrywać w euromonety ? :niewiemm
Jurek121175 - 2013-06-06, 21:48

Przepraszam "eurożetony" :haha:
janus - 2013-06-07, 08:09

łoś napisał/a:
Moim zdaniem ( nie tylko) to nikt nie narzeka na powstające autostrady.
Narzekania dotyczą właśnie bałaganu przy ich budowie. Nie ma MOP-ów, ale stawiane są gigantyczne bariery dźwiękochłonne, które zysków żadnych nie dają i odgradzają pola uprawne, lub łąki.
Kiedyś na stacjach paliw były miejsca zrzutów WC z autokarów. Te zniknęły. Wody też się nie nabierze, bo krany zlikwidowane.
Widocznie taka usługa w Polsce się nie opłaca. Czyli długo będziemy czekać na MOP-y z prawdziwego zdarzenia. :gwm

A o to, to juz trzeba mieć pretensję do właścicieli tychże stacji - mamy kapitalizm i trzeba zarabiać :spoko

eMWu - 2013-06-07, 08:13

HarryLey4x4 napisał/a:
problem w tym,że to już jest oddane do użytku...

a jestes pewny? cudowna ustawa " o przejezdnosci" dopuszcza inne rozwiazania ;)

HarryLey4x4 - 2013-06-07, 10:31

tak jestem pewien. Pozostał tylko do rozstrzygnięcia przetarg na obsługę, ale wytłumaczono mi ,że przetarg jest robiony po odebraniu drogi i tychże MOPów
eMWu - 2013-06-07, 11:55

HarryLey4x4 napisał/a:
że przetarg jest robiony po odebraniu drogi i tychże MOPów

no wlasnie.... czyli bedzie przetarg, ktos wygra, ktos zlozy protest, przetarg sie odwola, bedzie nowy jeszcze bardziej faworyzujący konkretnego operatora, ktory sie zglosi jako jedyny... pisalem cos o przyszlym roku? :D

wbobowski - 2013-06-10, 21:52

HarryLey4x4 napisał/a:
dlatego napisałem o tym,że trzeba działać. I działam. Mam nadzieję ,że to przyniesie zamierzony rezultat.

Zapraszam do PTTCC. Działając w imieniu tego stowarzyszenia nie jesteś już osobą prywatną, którą pani naczelnik może "olewać". I tak często się dzieje. A PTTCC m.in. do tego powołaliśmy aby walczyć o potrzeby kamperowców.

HarryLey4x4 - 2013-06-10, 22:24

Na razie nie czuję się "olany". Za jakiś czas zadzwonię i sprawdzę co i jak. Poczekajmy
Neno - 2020-07-31, 09:16

Odgrzeję kotleta bo jestem ciekawy sytuacji ;)
Brat - 2020-07-31, 15:11

Ostatni post Harry'ego ponad 2 lata temu ...
Wziął i zniknął ;)

Cyryl - 2020-07-31, 15:48

ponieważ jestem z Wrocławia znam S5 z drugiej strony.
stanowiska do zrzucania nieczystości na MOP-ach w pobliżu mnie są pod autobusy jednak można z nich korzystać.

niedogodnością jest to, że są zamknięte na kłódki i aby otworzyć lej trzeba poprosić panią/pana obsługujących ten MOP.
najczęściej kręcąc nosem przyjadą rowerem i otworzą (bezpłatnie).
korzystałem kilka razy i jeszcze nie spotkałem się z odmową, ale różnymi stopniami niechęci.

na MOP-ie Wisznia Mała Zachód jest najbardziej przyjaźnie, dodatkowo prysznic jest zawsze otwarty.

Mazur - 2020-07-31, 16:08

Na A4 pomiędzy Krakowem a Przemyślem, tam gdzie jest na znaku informacyjnym WCBus , można kota wylać i spuścić szarą. Woda nie w każdym MOP dostępna.
MILUŚ - 2020-07-31, 16:35

A1 - od granicy do Częstochowy na każdym MOPie z WC BUS .
A4 - Gliwice-Wrocław również .
Korzystam zawsze z nich w drodze powrotnej do domu :ok

Brat - 2020-07-31, 18:28

A2 W-wa - Poznań - jak wyżej. Tam, gdzie są WC bus, przy zrzutniach ścieków są hydranty z wodą.
Socale - 2020-07-31, 22:19

Neno napisał/a:
Odgrzeję kotleta bo jestem ciekawy sytuacji ;)

Na S3 od Z. Góry w górę, chyba na każdym MOPie pogonisz kota i zaczerpiesz wodę.
Stanowisko zlokalizowane jest nie przy budynkach sanitarnych, lecz bardziej na wyjeździe z MOPa, takie szafy z kranikami i guzikami i kratkami:)
Wszystko na guzik, nie na "wrzuć monetę"

krystian186 - 2020-10-06, 09:05

Stanowisko do zrzutu kota i szarej na S3 Mop Popowo Wschód :
ZbigStan - 2020-10-07, 11:55

Na autostradach serwis bez problemu, żeby tak jeszcze nasi samorządowcy ujrzeli interes w przyciąganiu kamperowych turystow i zainwestowali w kamper place, jak na zachód od nas. Może z uwagi na zwiększone zainteresowanie kamperami i to się poprawi, szczególnie jeśli jakiś decydent sprawi sobie kampera. Pozdrawiam.
MILUŚ - 2020-10-07, 16:19

ZbigStan napisał/a:
Może z uwagi na zwiększone zainteresowanie kamperami i to się poprawi, szczególnie jeśli jakiś decydent sprawi sobie kampera. Pozdrawiam.

Raczej jak prawdziwy kamperowiec zostanie decydentem :chytry
Bo samo posiadanie czy wypożyczenie kampera jeszcze nie uczy myślenia "kamperowego " :-P

ZbigStan - 2020-10-07, 16:46

MILUŚ, Nie wiem czy na to stawiać, kamperowcom szkoda czasu na inną działalność, myślę, że wolą podróżować. Pozdrawiam.
MILUŚ - 2021-01-07, 17:31

W nawiązaniu do tematu :

https://www.gddkia.gov.pl...MOP_7.01.21.pdf

Ledwie 6,6 % ankietowanych wskazuje potrzebę powstawania infrastruktury na MOP-ach dla kamperów :-/

rjas - 2021-01-07, 18:23

Zastanawiam się czemu ma służyć badanie wykonane w ten sposób. Biorąc pod uwagę ilość osób, które wzięły udział w tym badaniu, to efektywność/miarodajność powyższego jest znikoma. Ale pytanie czy zarząd dróg ma tego świadomość. Tylko odcinkiem A4 Kraków-Katowice dobowo przejeżdża około 45 tys. pojazdów, a co z innymi odcinkami autostrad. W dokumencie piszą, że w ankiecie udział wzięło 1665 osób. W stosunku do całkowitej ilości użytkowników autostrad w Polsce, że o użytkownikach kamperów nie wspomnę, to jakaś śmieszna liczba. Można by powiedzieć, że w zasadzie ta ilość mieści się w granicy błędu biorąc pod uwagę wszyskich użytkowników autostrad w Polsce.
I co to ma wnieść do tematu ...??? Skąd niby mamy wiedzieć, że taka ankieta w ogóle istnieje. Przecież nie będziemy przeczesywać codziennie czeluści internetu w poszukiwaniu interesujących nas ankiet na różne tematy, nie tylko dotyczące kamperów.
Dla mnie raczej bez sensu, niestety :( no bo ilu użytkowników kamperów wzięło udział w tej ankiecie ???

LukF - 2021-01-07, 18:45

Ile użytkowników kamperów? Max 109 osób a w praktyce pewnie 1/3 tego :gwm

Masz rację: ankieta bezcenna...
Wróć: bezwartościowa :haha:

orkaaa - 2021-01-07, 21:55

Niestety w Polsce lepsze czasy dla kamperów szybo nie przyjdą bo nic na to nie wskazuje. Poza kempingami infrastruktury prawie nie ma. Stacje benzynowe kompletnie nie przystosowane. Nie ma gdzie z węża zatankować, zrzucić szarej czy kota. Niech to nawet kosztuje 10 zł ale nie ma. Partyzantkę trzeba robić aby zatankować . Placów w miastach czy miejscowościach turystycznych też nie ma. Nikomu się nie opłaca bo ... lepiej pokoje w domu wynająć albo hotel postawić. Nie wiem co musi się stać aby to się komuś opłacało. Musiałaby chyba Unia Europejska nakazać tak jak budowę ścieżek rowerowych.
BiG Team - 2021-01-08, 13:04

orkaaa napisał/a:
Placów w miastach czy miejscowościach turystycznych też nie ma. Nikomu się nie opłaca bo ... lepiej pokoje w domu wynająć albo hotel postawić.

to jest prosta ekonomia

Wieluniak_1 - 2021-01-08, 13:24

ale to się nie będzie opłacało. Koszt budowy spory a chętnych do korzystania mało. Każdy chce na "dziko" bo wolność i swoboda. To powoduje, że chętnych brak na budowę takiej infrastruktury.
Ja się wcale nie dziwię, że u nas biednie z infrastrukturą. I to się długo nie zmieni i to przez nas kamperowców.

LukF - 2021-01-08, 13:26

GDDKiA nie będzie budować lub dostosowywać MOPów dla nas.

Ale jak się zastanowić to w Austii nowe MOPy (czyli te modyfikowane przez ASFINAG) też nie mają infrastruktury dla kamperów. Kota nie wyprowadzę, szerej też a węża do wody również nie ma jak podłączyć.
Nikt o nas nie dba :bajer