|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Sprężyny wzmocnione do Fiata Ducato '08
skuter - 2013-09-19, 14:18 Temat postu: Sprężyny wzmocnione do Fiata Ducato '08 Czy ktoś może zakładał i ma doświadczenie w użytkowaniu ze sprężynami wzmocnionymi dedykowanymi do campera firmy LESJÖFORS model 4026222 EXTRA HEAVY DUTY lub 4026198. Będę wdzięczny za pomoc.
Szczególnie oczekuję informacji czy podnoszą samochód do góry i czy nie ugniatają się w szybkim czasie
Bajaga - 2013-09-20, 23:47 Temat postu: Re: Sprężyny wzmocnione do Fiata Ducato '08
skuter napisał/a: | Czy ktoś może zakładał i ma doświadczenie w użytkowaniu ze sprężynami wzmocnionymi dedykowanymi do campera firmy LESJÖFORS model 4026222 EXTRA HEAVY DUTY lub 4026198. Będę wdzięczny za pomoc.
Szczególnie oczekuję informacji czy podnoszą samochód do góry i czy nie ugniatają się w szybkim czasie |
Mówisz o kamperze typu plastik, nie blaszak? Ja bym sie w to nie bawił, w blaszaku są 2 opcje zawieszenia, zwykłe i mocniejsze czyli plus 1 resor i wg mnie to mocniejsze nie ma sensu. Jezeli ci auto leży za nisko to nie ruszaj resorow a dodaj poduszki.
skuter - 2013-09-21, 07:33
No nie wiem. Może nie do końca sprecyzowałem - silnik 2.3 131 KM a z tył ma zawieszenie AL-KO na zabudowie Integra i tego nie chciałbym ruszać bo jest OK, natomiast chciałbym zmienić sprężyny z przodu. Wczoraj byłem i sprawdzałem w Fiacie po Vin - mam fabrycznie zamontowany zwykły standard oraz 5x118. Mam założone akcesoryjne 16 z wymiarem 215x65 R16 a chciałbym założyć 215x75. Moje pytanie brzmi: czy wzmocnione srężyny LESJOFORS ( lub inne polecone ) podniosą auto do góry czy tylko go usztywnią - w żadnej firmie handlowej włącznie z Intercarsem nie znają parametrów w/w firmy ( max. nośność i długość )
Kolega Papamil wyjaśnił mi jak trzeba zrobić ( i tu wielkie dzięki ), tylko muszę kupić sprężyny bo z Białegostoku nam wszędzie daleko ( nawet do Intraku ) - i tak mam uszkodzoną oponę i nie mam jak jechać. A chciałbym kupić 4 szt. 215x75 R16 dedykowane camperowi - i tu mam błędne koło
Camper Diem - 2013-09-21, 08:22
wzmacniane sprężyny podniosą samochód, bo z zasady mają mniej się uginać przy tym samym ciężarze
Skorpion - 2013-09-21, 08:39
Obydwa rodzaje sprężyn maja identyczny kształt i wysokość roznia się iedynie gruboscia drutu uzytego do ich produkcji. Zadna z nich nie podniesie samochodu do gory tylko utwardzi go bardziej lub mniej. Sprawdz czy opony o takim rozmiarze jaki sobie wymysliles sa dostepne i czy sa sygnowane do tego typu pojazdu jakim jest Twój kamperek . Oznaczenie sprężyny II (i i ) sa to sprężyny zwezajace się po obu ich koncach , starsze samochody ducato miały zakończenie sprężyn CC co oznacza ze cala sprezyna była tej samej szerokości .
skuter - 2013-09-21, 10:10
Rozumiem ale... z mojej analizy specyfikacji części wynika iż do mego modelu i np. modelu Pilot z roku 2012 z silnikiem np. 3.0 który oryginalnie stoi już na 16- stach ( różnica 5x130 ) idą te same amortyzatory jak i proponowane sprężyny HD ew. Extra HD. ( specyfikacja w 1 poście ). Gdzie jest różnica ? ??:) U mnie bez delikatnego podniesienia będzie ocierać przy max. skręcie i dociążeniu W niektórych firmach dostałem gwarancję podniesienia np. GoldSchmit - do góry 6 cm ( super tyle mi trzeba ! ) ale niestety za marką idzie cena - jak dla mnie przy planowanym zabiegu zmiany całego układu - trochę za wysoka ( ok. 2000 brutto ), ( amortyzatory, opony typu Camper ew." C " nosność min. od 113 -> , chip na 156 KM i ew. wzmocnione felgi )
Kolega z forum już to robił tylko nie wie jakie sprężyny mu zamontowano w Intraku a firma milczy na zapytania emailowe - producent - EU , będę dzwonił od poniedziałku
Dlatego moje pytanie o kontakt lub doświadczenie ze sprężynami firmy LESJOFORS.
Wiem że oznaczenie CC to zn. sprę. o takiej samej szerokości - słyszałem, iż w takim przypadku firmy tną sprężynę na odpowiednią długość dopasowując wysokość auta do potrzeba - ale czy tak można ???
pozdro
Skorpion - 2013-09-21, 10:37
Sa wyspecjalizowane firmy trudniące się wyrobem sprężyn na wymiar, znam taka w wawie , można zamowic by dorobili taki sprężyny na wymiar. Tel. i adres podam Ci wieczorkiem. Zmieniajac rozmiar opon musisz liczyc się tez z bledem licznikowym w km i szybkości .
skuter - 2013-09-21, 11:59
Ok podeślij jak możesz. Co do prędkości w tej chwili licznik oszukuje/zawyża do GPS o 5-7 km ( jak w większości aut ) Po wstawieniu 16- stek i wymiaru 215/75 koło zwolni i może nastąpić paradoks - zgra się z GPS-em . Tak w każdym bądź razie było u kolegi z forum
A to traktuję jako duży plus.
Aczkolwiek nie wiem czemu GPS nie pokrywa się z licznikiem i co jest bardziej miarodajne i prawdziwe. W M. Viano też mi zawyża o 5km do GMS ( auto mapy )
Argo - 2013-09-21, 13:22
skuter napisał/a: | Ok podeślij jak możesz. Co do prędkości w tej chwili licznik oszukuje/zawyża do GPS o 5-7 km ( jak w większości aut ) Po wstawieniu 16- stek i wymiaru 215/75 koło zwolni i może nastąpić paradoks - zgra się z GPS-em . Tak w każdym bądź razie było u kolegi z forum
A to traktuję jako duży plus.
Aczkolwiek nie wiem czemu GPS nie pokrywa się z licznikiem i co jest bardziej miarodajne i prawdziwe. W M. Viano też mi zawyża o 5km do GMS ( auto mapy ) |
W przepisach homologacyjnych zapisane jest, że szybkościomierz musi zawyżać prędkość do 100km/h 3-5% opwyżej 200 1o%. Zmieniając opony warto wiedzieć czy dany rozmiar mieści się w wymiarach homologowanych bo zagranicami Polski może być bardzo kiepsko w razie kontroli.
papamila - 2013-09-21, 13:35
Skorpion napisał/a: | Obydwa rodzaje sprężyn maja identyczny kształt i wysokość roznia się iedynie gruboscia drutu uzytego do ich produkcji |
Skorpion napisał/a: | Zadna z nich nie podniesie samochodu do gory tylko utwardzi go bardziej lub mniej. |
Tadeuszu nieprawda
nie jestem pewien grubości ale przy zestawiweniu obok siebie były wyższe
i faktycznie podniosły auto
skuter napisał/a: | Kolega z forum już to robił tylko nie wie jakie sprężyny mu zamontowano w Intraku |
nie interesowalem się jakie, ważne że odpowiednie bo auto się podniosło a obawy zniknęły i najważniejsze- trakcja się nie zmieniła
skuter napisał/a: | a firma milczy na zapytania emailowe |
nie prościej zadzwonić,
jak potrzeba to odkopiemy fakturę zakupu i będzie wiadomo co to były za spręzyny
na pewno były do ducato a nie jakaś dobierana czy dorabiana
skuter - 2013-09-21, 14:05
' AiR " - a o tym przepisie to nie wiedziałem ( pewnie i wielu innych ) - chyba mało kto wie a dyskusji już trochę na ten temat widziałem - ale te forum kształci
" Papamila " w poniedziałek będę dzwonił. ( dzisiaj nieczynni ) Chciałem kupić coś na miejscu i najlepiej w Inetrcar-sie bo mam zniżki a wiadomo grosz się przyda na inne modyfikacje. Temu szukałem informacji technicznej o LESJOFORS- sie ale to chyba jakaś tajemnica:( ( nawet punkty dystrybucji nie mogą odpowiedzieć na moje pytanie ) Natomiast inne firmy standardowo podają w katalogu takie informacje - dziwne.
W każdym bądź razie wiem że temat jest do zrealizowania ( dzięki twojej informacji )
bart.ek - 2013-09-21, 14:35
Powtórzę to co już pisałem wcześniej - kombinacje z prześwitem robi się przy pomocy zawieszenia (dobór sprężyn, poduszki, etc), a nie zakładając opony niezgodne z tym co przewidział producent. Np. w Niemczech samochód na oponach nie wyszczególnionych w Briefie nie przejdzie przeglądu technicznego.
skuter - 2013-09-21, 14:58
...temu walczę ze wzmocnionymi sprężynami
CORONAVIRUS - 2013-09-21, 15:10
jest jeszcze możliwość wprowadzenia redukcji nad MCpersonem , między nim i kielich od wewnętrznej .... robię takie manewry i system się sprawdza ... Tuleje można wytoczyć i będą dedykowane albo adoptować tuleje dystansowe do poszerzania rozstawu kół wsadzając je między felgę i piastę ... Teoretycznie taki manewr może podnieśc furę i o 5 cm
Camper Diem - 2013-09-21, 19:03
skuter, to co pisze Adam byłoby sensowniejsze do podniesienia samochodu.
sprężyna wzmocniona zachowuje się inaczej niż zwykła, w dodatku nie wiesz o ile się podniesie.
a najlepiej byłoby oddać to w ręce firmy Goldschmidt, no ale u nich wszystko sporo kosztuje, na niemiecką kieszeń
Skorpion - 2013-09-21, 19:04
Obiecane namiary
Wyrob sprężyn
technicznych i motoryzacyjnych
Grzegorz Żywocki
ul. Grzybowska 47A
00-844 Warszawa
tel./fax. 22 620 27 99
eler1 - 2013-09-21, 19:27
bart.ek napisał/a: | Powtórzę to co już pisałem wcześniej - kombinacje z prześwitem robi się przy pomocy zawieszenia (dobór sprężyn, poduszki, etc), a nie zakładając opony niezgodne z tym co przewidział producent. Np. w Niemczech samochód na oponach nie wyszczególnionych w Briefie nie przejdzie przeglądu technicznego. | tylko w polskim dowodzie tego nie wyczyta a kamper to nie dostawczak
A wracając do tematu obcierania to coś mi się wydaje że "skuter" pisał w innym temacie że felgi ma z odsadzeniem 40 a nie 62 więc same sprężyny tu nie pomogą . W tamtym roku rozmawiałem z elkampem na targach Bielsko Białej i mieli ciekawsze rozwiązanie wymianę całego zawieszenia przód i tył na poduchy koszty duże ale zwiększa się komfort jazdy na Polskich dziurach i jeden z ich klientów który miał problemy z kręgosłupem był zadowolony. To tak nawiasem, ale naszego kolegi na to nie stać bo koszt to chyba ok.20tys. jak dobrze pamiętam
skuter - 2013-09-21, 21:31
O ile sie nie mylę ET felg stalowych ( oryginały na jakim stał samochód przy kupnie ) różni się od ET felg aluminiowych i jest inaczej dobierane. Trzeba by było dokładnie pogrzebać ale powinno zawierać się prawdopodobnie pomiędzy 40 a 45. Czyli prawie dobrze. Ocieranie przy max skręcie i dociążeniu auta jednej strony podczas ostrych i szybkich skrętów na np. zjazdach z autostrady spowodowane też jest dziwną konstrukcję nadkola PCV koła ze względu na Integrala
Niestety szkoda mi 20- stu tysi na poduchy - to mogą być co najmniej 2 - 4 wypasione wyjazdy wakacyjne na dół Europy - wspomnienia - bezcenne
W Intaku za kompletny tył do Al-KO mają za ok. 3000 - samopoziomujący - tak wynika z oferty na stronie.
" Skorpion " - dzięki za info.
skuter - 2013-09-21, 21:41
Wracając do ET - różnica wychodzi z tego, iż felgi stalowe ( fabryczne ) mają 6 cali natomiast aluminiowe 6,5 a u mnie 7 cali szerokości - tak więc Et nie może pokryć się z fabrycznym felg stalowych
Camper Diem - 2013-09-21, 22:13
skuter, dla pocieszenia - w moim też obciera, ale póki sprężyny i amorki całe to nic nie zmieniam
bart.ek - 2013-09-22, 09:09
skuter napisał/a: | Wracając do ET - różnica wychodzi z tego, iż felgi stalowe ( fabryczne ) mają 6 cali natomiast aluminiowe 6,5 a u mnie 7 cali szerokości - tak więc Et nie może pokryć się z fabrycznym felg stalowych |
Zapewne stalówki masz fabryczne, czyli 6x15ET68, alu są szersze i z mniejszym ET, co oznacza że są bardziej wysunięte "na zewnątrz".
skuter - 2013-09-22, 11:47
Nie wiem. Jak kupiłem auto to alusy już były. 7x15 ET40. Zepsuła mi się jedna z opon .... a opony to Sawa ( do wymiany ). dlatego postanowiłem wymienić komplet na porządne, no i zaczęły się pytania i dylematy Jaki rozmiar teraz zamontować no bo felgi 16 mam ? opony dedykowane w tym rozmiarze 215/65 R16 .... Camper - nie występują ( pewnie to coś oznacza )
bart.ek - 2013-09-22, 15:44
Z tego co pisałeś wcześniej - felgi i tak się nie nadają z powodu niskiej dopuszczalnej nośności... Opcja ekonomiczna - stalówki 15 i opony 215-225/70R15, na bogato - inne alu 6-7x16 (z prawidłowym ET w okolicy 50-60) i do tego dostawcze opony 215/65 (nie sądzę żeby opony typowo camperowe mocno się różniły od dostawczych, to raczej zabieg marketingowy).
Skorpion - 2013-09-22, 16:16
Opony typu camping maja wzmocniony kord na bocznej plaszczyznie gdyz ma inne obciazenie bardzie stacjonarne niz opony typu "C"
bart.ek - 2013-09-22, 16:28
Teoretycznie tak - nie wiem czy w praktyce jest to w jakiś sposób odczuwalne.
Skorpion - 2013-09-22, 16:30
Jesrt opony typu Camping mniej sie odsztalcaja pod obciazeniem stacjonarnym niz opony typu C
skuter - 2013-09-22, 18:09
...Felgi aluminiowe wzmocnione do Fiata Ducato 5x130 6.5Jx16H2 ET50 a 5x118 6,5Jx16 ET45 ( 1025 kg nośności ) - dostępne na allegro
Panowie jak ktoś rozgryzie wzory to będzie dla potomnych i pomocne wszystkim - przejście ze stalowych na aluminiowe :
http://www.felgi.pl/artyk...zenie-et-offset
skuter - 2013-09-22, 18:14
I jeszcze kalkulator : http://www.felgi.pl/narze...ulator-et-felgi
nie wiem czy to dotyczy przejścia ze stalowych na alu
bart.ek - 2013-09-22, 18:42
Dotyczy wszystkich felg
kum - 2013-09-22, 19:11
witam,
miałem na ten temat się nie wypowiadać, ale jeżeli już go wywołałeś to ostrzegam przed firmą inrak z Pruszkowa. Dwa lata temu zakładałem u nich tylne poduszki jest ok.
Natomiast w zeszłym roku zakładałem sprężyny bo miałem tak jak u ciebie założone fabrycznie.Chyba założyli mi robione u kowala,po pierwsze były pokryte rdzą a efekt może o centymetr przód się podniósł.Na każde nierówności dobijało tak jak na fabrycznych.Poniosłem koszty około 1400zł i dalej problem był nie rozwiązany.W tym roku próbowałem się polubownie z właścicielem dogadać, przejechałem na nich około 2tys km.Efekt zerowy,nie chciał słyszeć o zwrocie pieniędzy,nawet części. Zostałem nabity w butelkę i moja opinia o intrak-u jest negatywna dlatego nie zrób podobnego błędu.
Po wielu konsultacjach z użytkownikami, którzy założyli sprężyny i są zadowoleni zdecydowałem się w lipcu je założyć w elcampie ,cena taka jak podałeś.Ale mam święty spokój,przód podniósł się około 6-7cm.To jest inna bajka jak się teraz jeździ, po pierwsze nie dobija na nierównościach, po drugie jest bardzo elastyczny wręcz płynie. Zrobiłem od lipca 4tys km i nawet 1mm nie usiadły.Pozdrawiam.
skuter - 2013-09-23, 06:40
" KUM " - każda uwaga lub informacja ( nie ważne pozytywna czy negatywna ) jest bardzo ważna. Może nas ustrzec przed błędem lub problemami , albo pomóc w prawidłowym wyborze
kum - 2013-09-23, 08:17
"skuter"
Ja swój problem mam już z głowy, moim zdaniem warto poznać opinię ludzi, którzy już sprężyny mają wymienione i są zadowoleni.Ja popełniłem błąd (nie miałem takiej wiedzy) i to mnie kosztowało w sumie podwójnie oraz koszty paliwa i stracony czas.
Założyli mi w elcampie niebieskie Goldschmitt. Elcamp polecam rozmowy z klientem i obsługa serwisowa na b.wysokim poziomie.Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam
CORONAVIRUS - 2013-09-23, 12:22
kum napisał/a: | witam,
miałem na ten temat się nie wypowiadać, ale jeżeli już go wywołałeś to ostrzegam przed firmą inrak z Pruszkowa. Dwa lata temu zakładałem u nich tylne poduszki jest ok.
Natomiast w zeszłym roku zakładałem sprężyny bo miałem tak jak u ciebie założone fabrycznie.Chyba założyli mi robione u kowala,po pierwsze były pokryte rdzą a efekt może o centymetr przód się podniósł.Na każde nierówności dobijało tak jak na fabrycznych.Poniosłem koszty około 1400zł i dalej problem był nie rozwiązany.W tym roku próbowałem się polubownie z właścicielem dogadać, przejechałem na nich około 2tys km.Efekt zerowy,nie chciał słyszeć o zwrocie pieniędzy,nawet części. Zostałem nabity w butelkę i moja opinia o intrak-u jest negatywna dlatego nie zrób podobnego błędu.
. |
Jako firma współpracująca z Intrakiem zostałem upoważniony do przekazania poniższej treści , która jest odpowiedzią w w/w sprawie "
“ Dziękujemy za przekazane informacje na temat naszych produktów.
Oczywiście przyznajemy rację użytkownikowi że jakość tamtej partii sprężyn jakie u nas kupił była niezadowalająca, partia tych wyrobów została wycofana ze sprzedaży.
Jest to niewielki procent sprzedaży wszystkich sprężyn do tego typu samochodów z których użytkownicy są usatysfakcjonowani.
Jednocześnie zwracam uwagę że niezadowolenie z montowanych elementów należy zgłaszać niezwłocznie po zauważeniu usterki, lub wręcz od razu po zamontowaniu,
a nie po ponad roku użytkowania sprężyn. Nie było by sprawy i reklamacja byłaby uznana a pieniądze zwrócona natychmiast.
Proszę nie czekać, tylko niezwłocznie zgłaszać reklamacje na wadliwe elementy dostarczone lub zamontowane w INTRAK-u. “
eler1 - 2013-09-23, 12:37
No name napisał/a: | po ponad roku użytkowania sprężyn | a gdzie gwarancja 24m-c
Camper Diem - 2013-09-23, 12:41
fajnie, że poprzez Adama przyznają się publicznie do błędu, ale chyba tylko dlatego, że opinia poszła w świat
CORONAVIRUS - 2013-09-23, 12:54
eler1 napisał/a: | No name napisał/a: | po ponad roku użytkowania sprężyn | a gdzie gwarancja 24m-c |
Ja od mercedesa nie mogę uzyskać pozytywnego rozpatrzenia reklamacji na część a to tylko dlatego , że nie był ona zamontowana w ASO ... Usterka wystąpiła po 3h użytkowania i zgłoszona w dniu następnym potwerdzonym mailem ...
Położyłem na to przysłowiową "pałę" jak i na 600 zł , które poszły się dmuchać ... dołożyłem 250 za część z allegro / też oryginał tylko używany / i auto już 2 lata śmiga ...
Krzysiek , nie jest tak jak przypuszczasz ale nie będę Ci tego udowadniał , nie o to tu biega ...
Camper Diem - 2013-09-23, 13:02
Adam, sprzęgła LUK-a wymieniane były nawet z samochodów jeżdżących na nauce jazdy, nikt nie doszukiwał się winy użytkownika, klient mógł sobie nawet sam wymienić
Sprężyny dużo trudniej zniszczyć, jak się wada ujawniła, to w okresie gwarancji nie ma bata, powinni wymienić.
No name napisał/a: | Krzysiek , nie jest tak jak przypuszczasz ale nie będę Ci tego udowadniał , nie o to tu biega ... |
czyli pozostaje słowo przeciwko słowu- trudno sobie opinię na tej podstawie wyrobić... jedno jest pewne tzw. smród pozostanie
CORONAVIRUS - 2013-09-23, 13:19
jaki smród Krzysiu ...jaki smród ...?
Klient podchodzi do lady i prosi najmocniejsze sprężyny jakie są , dostaje i wychodzi ze sklepu ... po roku wraca niezadowolony , jednak miał na myśli inne .... sprężyny ani nie pękły ani nie "siadły" , były też i wymiarowe ... po ściągnięciu pewnie dalej są najmocniejsze jakie są w ofertach .
Tak też bywa ...
skuter - 2013-09-23, 14:02
Panowie, dostałem dzisiaj info o sprężynach firmy LESJÖFORS model 4026222 EXTRA HEAVY DUTY i 4026198 HEAVY DUTY
Wymiary:
LS4026222 – gr. Drutu 19 średnica 176 mm wysokość 350mm
LS4026198– gr. Drutu 18 średnica 175mm wysokość 358mm
Niestety nie ma żadnych informacji o nośności ale to już coś
Wie ktoś ile ma oryginał Fiata Ducato III po 2007 ???
AGAiPIOTR - 2013-09-23, 14:19
chude jakieś te sprężyny, do fordzika najmocniejsze 22mm, i nie powiem żeby było lepiej, auto się podniosło, ale zaczął "myszkować " ... zastanawiam się nad powrotem do słabszych
a cha... mocniejsze założyłem 1,5 roku temu... no nie jestem zadowolony... chyba je reklamuję
ps.
tu o Elcampie ... tak dla równowagi
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16497
kum - 2013-09-23, 16:25
No name napisał/a: | kum napisał/a: | witam,
. |
Jako firma współpracująca z Intrakiem zostałem upoważniony do przekazania poniższej treści , która jest odpowiedzią w w/w sprawie "
“ Dziękujemy za przekazane informacje na temat naszych produktów.
Oczywiście przyznajemy rację użytkownikowi że jakość tamtej partii sprężyn jakie u nas kupił była niezadowalająca, partia tych wyrobów została wycofana ze sprzedaży.
Jest to niewielki procent sprzedaży wszystkich sprężyn do tego typu samochodów z których użytkownicy są usatysfakcjonowani.
Jednocześnie zwracam uwagę że niezadowolenie z montowanych elementów należy zgłaszać niezwłocznie po zauważeniu usterki, lub wręcz od razu po zamontowaniu,
a nie po ponad roku użytkowania sprężyn. Nie było by sprawy i reklamacja byłaby uznana a pieniądze zwrócona natychmiast.
Proszę nie czekać, tylko niezwłocznie zgłaszać reklamacje na wadliwe elementy dostarczone lub zamontowane w INTRAK-u. “ |
"No name"
Proszę o informację na jakiej podstawie prawnej INTRAK odwołuje się do czasu zgłaszania reklamacji tym bardziej ,że była to partia wadliwych sprężyn założonych nie tylko u mnie, ale i też innych klientów?????
Według mojej wiedzy nie ma czasu określonego, czyli w każdej chwili może klient zgłosić reklamację.Natomiast w naszym kraju gwarancja ustawowo jest 24m-ce, więc proszę nie wprowadzać w błąd mnie oraz użytkowników forum camperteam cytat:(Jednocześnie zwracam uwagę że niezadowolenie z montowanych elementów należy zgłaszać niezwłocznie po zauważeniu usterki, lub wręcz od razu po zamontowaniu,
a nie po ponad roku użytkowania sprężyn. Nie było by sprawy i reklamacja byłaby uznana a pieniądze zwrócona natychmiast.)
Szanujące się firmy motoryzacyjne i dbające o klientów nawet po roku,dwu czy trzech latach usuwają wadliwe części na swój koszt.Jeżeli element jest wadliwy to nie ma czasu określonego w jakim klient może zgłosić reklamację tym bardziej to firma INTRAK powinna do mnie się zwrócić przyznając się do wadliwych zamontowanych sprężyn.
Uważam, że powinienem otrzymać zwrot poniesionych kosztów oraz czasu straconego czym skutkowało by moim zadowoleniem i zakończeniem sprawy, a INTRAK udowodnił by ,że nie tylko umie przyznać się do błędów ale dba o dobre imię swojej firmy i też szanuje klientów.
Jestem przekonany "No name",że przy Twojej pomocy pozytywnym dla mnie rozwiązaniem sprawy będę dalej mógł być i nie tylko ja klientem firmy INTRAK.
CORONAVIRUS - 2013-09-23, 17:39
kum ...chłopie ...błagam ... ja mam swoje sprawy do zrobienia a nie stawanie między młotem i kowadłem ... nie wciągniesz mnie w te gierki na forum , ja nie jestem stroną w sprawie , więc ... wolę w tym czasie posklejać filmik z wakacji albo pójść na grzybki do lasu ...
Jeśli uważasz , że jesteś poszkodowanym bo nie dostałeś gwarancji na rok, dwa czy cztery / bo szanująca się firma itp. . / to masz przecież wszelkie dostępne każdemu obywatelowi RP narzędzia z których możesz skorzystać .... o ile wiem kontakt z Intrakiem miałeś i masz , swoje racje sobie wyjaśniliście , to , że się nie dogadaliście nie jest ani moją zasługa ani porażką .
Zainteresowałem się Twoim wpisem na forum ponieważ dotyczyło firmy z którą współpracuję / NIE JESTEM JEJ PRACOWNIKIEM / i takie moje zadanie by wychwytywać tą nazwę tam gdzie ja jestem a gdzie pracownicy Intraku nie mają czasu odwiedzać i wyjaśniać , tak problemy jak i zbierać medale ... tylko tyle i aż tyle .
Rozmawiaj CHŁOPIE z Intrakiem i dogadaj się zamiast płakać na forum bo nie dostałeś gwarancji dożywotniej / taka by Ci chyba najbardziej odpowiadała / .
Teraz powiem coś prywatnie bo też prowadzę usługi motoryzacyjne i mnie też mógł się przytrafić taki "przypadek".... Klient sobie życzy , montuję , klient wyjeżdza i ponad rok go nie widzę ....potem przyjeżdża i zaczyna się jazda .... wiesz co bym zrobił ? Domyśl się ... To nie amortyzator , który po miesiącu umarł tylko sprężyna , która była , jest i będzie TAKA SAMA / nigdy nie będzie twardsza czy dłuższa ...może być mniej sprężysta , pęknąć , wypaść ... nic takiego się nie stało /
Ty chyba sobie jakieś jaja robisz , normalnie innego wyjścia nie ma . Po pierwszych 10 kilometrach w różnych warunkach można jeszcze w dniu montażu wychwycić problem , niezadowolenie czy też usterkę naprawy .... można przez tydzień , no dwa .....
Kum ...nie przeginaj chłopie ... ja tam sobie Twoje auto wieszam na tablicy korkowej ...
gino - 2013-09-23, 18:19
tak bezstronnie...
No name napisał/a: | Teraz powiem coś prywatnie bo też prowadzę usługi motoryzacyjne i mnie też mógł się przytrafić taki "przypadek".... Klient sobie życzy , montuję , klient wyjeżdza i ponad rok go nie widzę ....potem przyjeżdża i zaczyna się jazda .... wiesz co bym zrobił ? Domyśl się ... To nie amortyzator , który po miesiącu umarł tylko sprężyna , która była , jest i będzie TAKA SAMA / nigdy nie będzie twardsza czy dłuższa ...może być mniej sprężysta , pęknąć , wypaść ... nic takiego się nie stało / |
Adam...
sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana..
bo to jednak nie to samo co reklamacja towaru który przestał się podobać..czy..zachowuje się inaczej niż ''klient sobie wyobrażał'' wówczas i ja byłbym zaskoczony taką ''reklamacją''
jednak w tym wypadku to reklamacja WADLIWEGO TOWARU..co..przyznaje sam INTRAK
INTRAK napisał/a: | Oczywiście przyznajemy rację użytkownikowi że jakość tamtej partii sprężyn jakie u nas kupił była niezadowalająca, partia tych wyrobów została wycofana ze sprzedaży. |
kum - 2013-09-23, 18:24
"No name"
telefonicznie wyjaśniłem z Tobą sprawę.
Mam nadzieję że Intrak skontaktuje się ze mną.
Na dzień dzisiejszy uważam temat za zamknięty.
Dziękuję i pozdrawiam.Krzysztof
CORONAVIRUS - 2013-09-23, 18:57
gino napisał/a: |
bo to jednak nie to samo co reklamacja towaru który przestał się podobać..czy..zachowuje się inaczej niż ''klient sobie wyobrażał'' wówczas i ja byłbym zaskoczony taką ''reklamacją''
jednak w tym wypadku to reklamacja WADLIWEGO TOWARU..co..przyznaje sam INTRAK
] |
Grzesiek... ja już nie mówię o Intraku bo teraz już nie rozmawiamy o firmie ... mówię o konkretnym przypadku/ nie Kum"a / kiedy to klient nie jest zadowolony z usługi ...
Taki klient bez względu na to czy towar ma wadę fabryczną czy też nie podoba mu się odcień części , zgłasza swoje uwagi zaraz po usłudze . To jest ważny fakt . Bierzcie pod uwagę ,że firma rozlicza się miesięcznie , rocznie , podatkowo itp... można zmienić , anulować , wprowadzić korektę do faktury ale wszystko ma jakieś określone ramy czasowe by bilans się zgadzał . W przypadku prowadzenia firmy jednoosobowej wachlarz manewrów jest większy , łącznie z wyciągnięciem kasy z pod dywanu ... w wypadku firmy wieloosobowej gdzie właściciel jest na "Wyspach dziewiczych " to kto po takim czasie / ponad rok/ ma rozliczyć taką reklamację ? Pracownik odpowiedzialny za kontakty z klientem ma to rozliczyć ze swojej pensji ? W tej całej sprawie właśnie najważniejszym jest czas a nie wadliwość towaru ...
Jeśli klient nie jest zadowolony z usługi to zgłasza swoje niezadowolenie , przecież przez ponad rok te sprężyny nie zmieniły swoich właściwości , nawet jeśli były za twarde do tego auta , pewnie do innego byłyby w sam raz / jakaś wypasiona izoterma powyżej 3500 DMC/ .
kum zapomniał dodać, że Intrak usługi montażu nie wykonywał , klient zażyczył sobie mocne sprężyny i dostał je w "kartoniku" . Dostał mocniejsze niż fabryczne , niż takie jakie miał czyli takie jakie chciał ... klient przez ponad rok był nieświadomie niezadowolony z zakupu ...
to jest jakaś lekka kpina .
Kończę ze sprawą bo jeszcze się rozpędzę i za wiele napiszę .... proszę mnie już nie wywoływać do odpowiedzi a prośbę kum"a oczywiście przekażę gdzie trzeba jak obiecałem .
pozdrawiam
Pawcio - 2013-09-23, 20:37
Przecież to się kupy nie trzyma...
Intrak napisał/a: | Oczywiście przyznajemy rację użytkownikowi że jakość tamtej partii sprężyn jakie u nas kupił była niezadowalająca, partia tych wyrobów została wycofana ze sprzedaży. |
jednocześnie pisze:
Intrak napisał/a: | Proszę nie czekać, tylko niezwłocznie zgłaszać reklamacje na wadliwe elementy dostarczone lub zamontowane w INTRAK-u. |
Skoro producent/ dystrybutor sam przyznaje, że wypuścił (nieważne czy świadomie, czy nie) bubla, mało tego.. wycofał je ze sprzedaży, to nie powinien się dziwić, że pojawiają się reklamacje. Nawet po dłuższym czasie.
Szanujący się producenci, kiedy wadliwy towar zagraża bezpieczeństwu przeprowadzają kampanię wycofując wadliwy towar nawet jeśli został zainstalowany, a w przypadku, kiedy nie tworzy zagrożenia reklamacje uznają bezszmerowo. Aż tyle i tylko tyle.
martini44 - 2013-09-23, 20:46
i to nie tylko przez 24 miesiące a muszą wymienić wszystkie sztuki sprzedane ...... przynajmniej tek jest w ASO ..... tak zwane akcje nawrotowe, serwisowe itp..... np VW przyznał się do wadliwych pompowtryskiwaczy denso piezoelektrycznych i wymieniają, koła 2-masowe, silniki 1.0 itd itd......
Myślę że nie powinno być problemu ze zwrotem sprężyn nawet po ponad roku ich użytkowania
SlawekEwa - 2013-09-23, 21:17
martini44 napisał/a: | np VW przyznał się do wadliwych pompowtryskiwaczy denso piezoelektrycznych i wymieniają, koła 2-masowe, silniki 1.0 itd itd...... |
Trzeba mieć tzw. "klasę", żeby się przyznać do błędu
gino - 2013-09-23, 21:53
SlawekEwa napisał/a: | Trzeba mieć tzw. "klasę", żeby się przyznać do błędu |
przyznać się przyznali..
tylko ''klasy'' zabrakło
AGAiPIOTR - 2013-09-24, 08:41
nie bronię intraka miał wadliwy towar, jak sam przyznał, to nie podlega dyskusji, jednak czas reklamacji jest tu b ważny...
jak sami wiecie na elementy zawieszenia gwarancja rzadko jest dawana na 2 lata nawet w ASO, a w tym przypadku była na 12 m (tak jest u nich na stronie), rozumiem że wytrzymały...
po drugie, jeśli klient nie wziął imiennej faktury tylko zwykły paragon to jak mieli go zawiadomić , że towar jest wadliwy i należy wymienić....
po trzecie jeśli był wadliwy to dlaczego mechanik je założył... może po to żeby je zdjąć i założyć następne.. podwójna robota - podwójna kasa
wydaje mi się, że jedyną rzecz jaką mógłby zaproponować intrak to zniżkę lub rabat, przy następnym zamówieniu i to wszystko
SlawekEwa - 2013-09-24, 23:24
AGAiPIOTR napisał/a: | po trzecie jeśli był wadliwy to dlaczego mechanik je założył... może po to żeby je zdjąć i założyć następne.. podwójna robota - podwójna kasa |
Tak tą wadę było widać "gołym okiem"
AGAiPIOTR - 2013-09-25, 09:20
SlawekEwa napisał/a: | AGAiPIOTR napisał/a: | po trzecie jeśli był wadliwy to dlaczego mechanik je założył... może po to żeby je zdjąć i założyć następne.. podwójna robota - podwójna kasa |
Tak tą wadę było widać "gołym okiem" |
no właśnie było widać...
wcześniej było napisane, że były pokryte rdzą i wyglądały jak robione u kowala...
potem... wsiadasz... jedziesz i ... nie ma różnicy nadal miękko... to od razu dzwonisz do sprzedawcy, że coś nie tak, potem demontujesz i oddajesz na gwarancji
to chyba tak powinno wyglądać
prawda?
właściwie Kum powinien wrzucić to do działu "ostrzegam", ze wszystkimi szczegółami, gdzie i intrak mógłby się wypowiedzieć i bronić, a nie tu gdzie zaśmiecamy temat
no rozpisałem się to spadam popracować
Gino przenieś to gdzieś żeby nie zaśmiecać
CORONAVIRUS - 2013-09-25, 11:03
nie ma na CT takiego działu jak "ostrzegam przed sobą "
SlawekEwa - 2013-09-25, 23:00
AGAiPIOTR napisał/a: | potem... wsiadasz... jedziesz i ... nie ma różnicy nadal miękko... to od razu dzwonisz do sprzedawcy, że coś nie tak, potem demontujesz i oddajesz na gwarancji
to chyba tak powinno wyglądać
prawda? |
Do kogo to piszesz?
eler1 - 2016-12-01, 21:04
skuter napisał/a: | Panowie, dostałem dzisiaj info o sprężynach firmy LESJÖFORS model 4026222 EXTRA HEAVY DUTY i 4026198 HEAVY DUTY
Wymiary:
Wie ktoś ile ma oryginał Fiata Ducato III po 2007 ??? |
Przymierzam się do wymiany sprężyn i mam taki sam dylemat jakie wybrać
http://allegro.pl/lesjofo...6125246976.html
http://allegro.pl/lesjofo...6125340616.html
sławek w. - 2016-12-04, 23:11
eler1 napisał/a: | skuter napisał/a: | Panowie, dostałem dzisiaj info o sprężynach firmy LESJÖFORS model 4026222 EXTRA HEAVY DUTY i 4026198 HEAVY DUTY
Wymiary:
Wie ktoś ile ma oryginał Fiata Ducato III po 2007 ??? |
Przymierzam się do wymiany sprężyn i mam taki sam dylemat jakie wybrać
http://allegro.pl/lesjofo...6125246976.html
http://allegro.pl/lesjofo...6125340616.html |
Tu masz trochę dyskusji na ten temat, jaką prowadziłem z virkiem: http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=45
Ja kupiłem tu z końcówką 198: http://autowanda.pl/?page...&offset=0&sort=
przód podniósł się o 5,5 cm ale po skończeniu zabudowy czyli dołożeniu kilkuset kilogramów usiadł ok. 1 - 1,5 cm ale jest teraz bardzo dobrze, nie dobija na dziurach - fakt jest trochę twardszy ale prowadzi się bez zastrzeżeń.
Upgrade - 2016-12-10, 17:07
Czytam Waszą dyskusję, gdyż też chciałbym podnieść auto z przodu o parę cm. Mój Ducato III alkowa niestety siedzi max. nisko. Mam wrażenie, że nie mam z przodu sprężyn tylko gumowe odboje. Analizując Wasze spostrzeżenia poszedłem na całość. Nacisk na przednią oś zważony to 1800 kg, koła 16 cali, podwozie maxi, sprężyna 16 mm, odległość czoła opony od krawędzi błotnika 5 cm.
Wczoraj zamówiłem sprężyny Lesjofors z końcówką 222, 19 mm a dzisiaj w zaprzyjaźnionym warsztacie je zamontowano i ustawiono zbieżność. Auto podniosło się o 6 cm, nareszcie przy hamowaniu czuję pracę zawieszenia, które lekko przysiada. Zobaczę jak będzie po dłuższym czasie.
Nowa sprężyna 19 mm jest o ok. 2 cm wyższa niż stara 16 mm. Na razie jestem mega zadowolony, stojąc na równym podłożu już mi czajnik z kuchenki nie będzie się zsuwał.
Luksiak - 2019-10-23, 09:31
witam , tez mam problem z niskim przodem :-(
znalazłem takiego sprzedającego na jednym z portali który oferuje podobno typowe kamperowe sprężyny . Czy ktoś kupował od niego i czy możecie podpowiedzieć które wybrać , albo co obecnie jest numer jeden - kamper na Ducato 2,3 2008 rok
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDvlgkS.html
lub te
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDvlgkS.html
lub te
https://www.olx.pl/oferta...html#e6377705de
i od innego
https://www.olx.pl/oferta...html#4b2cbc6f4c
proszę o opinie bo musze to szybko zrobić , bo jak już ktoś pisał herbata się wylewa z kubka :-)
antal - 2019-10-24, 10:50
Mam te sprężyny w moim Hymerze od 2 lat. Sprawują się dobrze. Komfort jazdy uległ znacznej poprawie.
Założyłem je z tego samego powodu co Ty, w El Campie w Krakowie.
Moje mają oznaczenie-spisuję z faktury- VB1700307001. Samochód z 2008 roku silnik 3.0
piwowar - 2019-10-24, 10:58
Ja rok temu kupiłem u niego Goldschmitt M11 za 700 zł komplet przód podniósł się o 7-8 cm kamper przestał się bujać przód tył. Wymieniłem przy okazji przednie amortyzatory, na wzmacniane do wymiany tych sprężyn potrzebny mocny ściągacz zwykły nie da rady.
Luksiak - 2019-11-04, 19:05
sprężyny kupione , przesyłka doszła , kamperek odstał u mechanika swoje i dziś nastał ten dzień kiedy wjechał na warsztat ...... i dupa . Mechanik dzwoni i nie wie jak się dostać z prawej strony od góry , wszystko zabudowane a on się boi żeby czegoś nie urwać . Podpowie ktoś jak temat ugryźć :-( .
Kamper to Hymer B-Class 614 SL 2008 rok
znalazłem coś takiego ale czy to mu pomoże :
https://www.youtube.com/watch?v=xRjonlmaV9I
Panowie i Panie , koledzy i koleżanki, bracia i siostry , towarzysze i towarzyszki ,i wszyscy inni POMOCY :-)
papamila - 2019-11-04, 19:18
musisz sie dostać do górnej nakrętki,
tylko rozbiórka, kawałek po kawałku,
jest z tym dużo zabawy ale to tylko ludzie skrecali
Luksiak - 2019-11-05, 10:15
papamila napisał/a: | musisz sie dostać do górnej nakrętki,
tylko rozbiórka, kawałek po kawałku,
jest z tym dużo zabawy ale to tylko ludzie skrecali |
no to ostateczność , próba będzie tak jak to zrobili na filmie ( 1.40 minuta filmu ) zobaczymy
kynios1 - 2021-02-04, 15:59
informacja może się komuś przyda , zakupiłem sprężyny na ryzyk-fizyk LESJOFORS 4026198 , długość 360mm , grubość 18,2mm , waga 1szt 5kg ,jeden zwój sprężyny jest więcej w stosunku do oryginalnej , długość oryginalnej 322mm , grubość 16,4mm , waga 3,3 kg . Na oryginalnej ugięcie w stanie spoczynku po postawieniu samochodu na koła było około 91-92mm , na nowej sprężynie ugięcie w stanie spoczynku jest około 39-40mm ,przód samochodu podniósł się o około 50mm i teraz wreszcie jest ok i nie nurkuje przodem .Przejechałem się po osiedlu i jest ok nie odczuwam żadnej różnicy w prowadzeniu po za tym że nie dobija i jest ciut twardszy .Koła mam 225/75R16C ,
Kupiłem tu taniej nie znalazłem :
https://allegro.pl/oferta/sprezyna-zawieszenia-lesjofors-4026198-9286239556
Dużo rzeczy u nich kupuje i nigdy nie było problemu z dostawą ani ze zwrotem części . Polecam
Poniżej zamieszczam parę fotek
Darek Szczecin - 2021-02-04, 17:31
Super, cenna informacja, brakuje mi właśnie tych dodatkowych 40-50 mm
|
|