Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Internet w Grecji

Perrovski - 2013-12-17, 15:35
Temat postu: Internet w Grecji
Witam .

Mam mila wiadomosc dla wszystkich co martwili sie o dostep do internetu na terenie Grecji.

Czytajcie tutaj ;;;
http://greece.greekreport...-wi-fi-in-2014/
Gratis Wi-Fi w Grecji

Do zobaczenia w tym pieknym kraju.

Wesolych Swiat

Camper Diem - 2013-12-17, 20:18

Perrovski, sami Grecy w to nie wierzą ;)

ale na serio- na większość z plaż które zdarzało mi się odwiedzać internet i tak nie dotrze :( ale jeśli w miastach będzie to i tak niezła wiadomość :spoko

Kompi - 2016-08-20, 21:04

Czy ktoś wie jak tam obecnie sprawy z Internetem?
Bim - 2016-08-20, 21:17

Nic się nie zmieniło Vodafon w mieście coś koło 15 eu za 1.5GB na miesią, ale na plażach zapomnij nie ma pokrycia, potrzebny dowód przy zakupie w salonie :spoko
Kompi - 2016-08-20, 22:47

Dziękuję bardzo. Jedziemy 2.09. :spoko
Bim - 2016-08-21, 11:04

Kompi napisał/a:
Jedziemy 2.09.

To do zobaczenia może gdzieś w Grecji :spoko

Stanek - 2016-08-22, 08:07

Ja ostatnio korzystałem z oferty nju przy naszej wyprawie przez pół Europy. Kupujesz starter za 4 zł. Nabijasz 30 zł na konto i możesz uruchomić za te 30 zł pakiet 500MB na 14 dni w całej UE. Nie martwisz się w jakim kraju akurat jesteś włączasz i jak tylko jest zasięg używasz. SMS'em można sprawdzić ile jeszcze MB zostało i do kiedy jest ważny pakiet. Nie wiem jak z zasięgiem w Grecji, ale tam gdzie byliśmy w tym roku (Niemcy, Francja, Hiszpania, Portugalia) internet działał bez większych problemów.
Madan - 2016-08-23, 13:55

My jesteśmy aktualnie w okolicy Sarti na Sitoni kupiliśmy w sklepie starter sim z 4GB internetu za 10oiro ważny przez miesiąc,nie wszędzie działa ale jak jest to śmiga aż miło dostawca to vodafon ale karta jest w Tazamobile.
Bim - 2016-08-23, 14:05

Madan napisał/a:
starter sim z 4GB internetu za 10oiro

Bardzo dobra wiadomość :lol: a czy sam konfigurowałeś ?

Madan - 2016-08-28, 14:38

Córka konfigurowała bo to jej najbardziej zależało ale problemu z tym nie miała.
futro2606 - 2016-08-29, 08:31

Dla tych bardziej oszczęfnych-prawie w każdej tawernie jest Wi-Fi .Wystarczy albo kupić browara (ok 2euro ) lub dyskretnie wyciągnąć hasło od jakiegoś klienta . Byliśmy w tym roku i nie było z tym żadnego problemu. :wyszczerzony:
Spax - 2016-08-29, 11:24

futro2606 napisał/a:
Dla tych bardziej oszczęfnych-prawie w każdej tawernie jest Wi-Fi .Wystarczy albo kupić browara (ok 2euro ) lub dyskretnie wyciągnąć hasło od jakiegoś klienta . Byliśmy w tym roku i nie było z tym żadnego problemu. :wyszczerzony:

I tak, załóżmy przez 10 dni i wydałeś 20 € - no ale co piwka się napiłeś to Twoje :roll:

futro2606 - 2016-08-29, 12:12

Nie koniecznie kolego ,hasło jest takie same i się nie zmienia chyba ,że codziennie zmieniasz miejscówkę . Ja będąc po trzy dni w jednym miejscu w zupełności mi to wystarczało a piwka w Grecji i tak należy się napić. :wyszczerzony:
Spax - 2016-08-29, 12:32

Będąc ostanio u naszych zachodnich sąsiadów, korzystałem z takiej oferty T-mobile
Śmigało aż miło. Oferta dostępna również w Grecji.
http://www.t-mobile.pl/pl.../uslugi/roaming

samotny wilk - 2016-09-07, 21:30

W czerwcu, lipcu i sierpniu br. w Grecji korzystałem z internetu, tylko na campingach, a w miejscowościach w tamtejszych tawernach. Wszystko gratis. Z uzyskaniem hasła nie było nigdy żadnego kłopotu. Niestety, wszędzie zasięg owszem był, ale prędkość transmisji pozostawiała wiele do życzenia. Bywało i tak, że zdjęcie ładowało się nawet ok. 4-5 minut. Taki internet, to dobra szkoła cierpliwości. :-/
Na campingach zazwyczaj "najlepszy" internet był w rejonie budynku recepcji. Tu wieczorami zbierało się najwięcej osób ze swoimi smart fonami. Trochę się wtedy działo. :mrgreen:

Niekiedy darmowy internet można było spotkać na stacji paliw. Ale też był b.wolny.

:spoko

chris_voyager - 2016-09-12, 17:27

Spax The Dog napisał/a:
Będąc ostanio u naszych zachodnich sąsiadów, korzystałem z takiej oferty T-mobile
Śmigało aż miło. Oferta dostępna również w Grecji.
http://www.t-mobile.pl/pl.../uslugi/roaming

Sprawdziłem tą usługę w T-Mob PL.
Nie da się jej uaktywnić tak od razu. Aby włączyć roaming w strefie międzynarodowej T-Mobile trzeba mieć przynajmniej 100 dni aktywny numer w ich sieci. Jeśli więc ktoś nie ma usług w tej sieci trzeba pomyśleć o tym znacznie wcześniej.

Spax - 2016-09-12, 23:59

chris_voyager, Da się - trzeba zadzwonić i opier... Nie ma znaczenia czy jesteś klientem od miesiąca czy od 12 lat. Miałem w Erze a potem w T-mobile tel. na kartę i też tak miałem jak napisałeś. Jeden telefon wystarczył (z k... gr...) i pani miła włączyła roaming w dwie minuty.
JaroW - 2016-09-18, 09:32

Stanek napisał/a:
Ja ostatnio korzystałem z oferty nju przy naszej wyprawie przez pół Europy. Kupujesz starter za 4 zł. Nabijasz 30 zł na konto i możesz uruchomić za te 30 zł pakiet 500MB na 14 dni w całej UE. Nie martwisz się w jakim kraju akurat jesteś włączasz i jak tylko jest zasięg używasz. SMS'em można sprawdzić ile jeszcze MB zostało i do kiedy jest ważny pakiet. Nie wiem jak z zasięgiem w Grecji, ale tam gdzie byliśmy w tym roku (Niemcy, Francja, Hiszpania, Portugalia) internet działał bez większych problemów.

Witam
szkoda zachodu 500mb to my w jeden wieczór przeinternetowaliśmy i było po...
neciku z dupiatego nju..
Nie polecam .. internet to ma być internet a nie namiastka. :gwm

PS. Lepiej isć do tawerny na browarka i poprosić o hasełko do wifi. :bigok

Bronek - 2016-09-18, 12:32

:lol: Nie daj B, jak zacznie Ci akualizować ....

Moim skromnym zdaniem , taka ilość to jw. zawracanie :dupa . Tylko do maili i czasem by zasięgnąć jakiejś informacji w sieci.

Jako przyzwyczajony do korzystania z tego zabójcy rodziny, obok handlu w niedzielę i Katastrofy... bez 2 Giga nie ruszam z domu.

I miejmy nadzieję, że w końcu roaming będzie za darmo w Europie o ile do niej będziemy należeć, choć formalnie, bo mentalnie to z dwa pokolenia jeszcze.... :-/

Spax - 2016-09-18, 12:49

Bronek napisał/a:
:lol: Nie daj B, jak zacznie Ci akualizować .... Moim skromnym zdaniem , taka ilość to jw. zawracanie :dupa . Tylko do maili i czasem by zasięgnąć jakiejś informacji w sieci.

Jako przyzwyczajony do korzystania z tego zabójcy rodziny, obok handlu w niedzielę i Katastrofy... bez 2 Giga nie ruszam z domu

masz rację - microsyft tak już ma - ja od niepamiętnych czasów tylko i wyłącznie z linuxem na pokładzie i nic nie robi bez mojej wiedzy. O u zależnieniu od gigs/dzień tu nie gadam grrrr. Rozsądne na dzień dzisiejszy rozwiązanie to: 3three z UK coś za około 100 PLN.
http://www.three.co.uk/Store/SIM/Pay_As_You_Go
Masz 12 GB do wykorzystania. Trzeba się tylko w kartę sim zaopatrzyć i mieć kogoś na wyspach co ci to uruchomi.

Stanek - 2016-09-18, 19:58

Zależy kto jak używa. Mi starczyło na 2 tygodnie i pisałem relację on-line ze zdjęciami. Wiadomo, że trzeba wyłączyć aktualizacje i automatyczny dostęp do internetu przez aplikacje. Inaczej to faktycznie wydmucha w tle nawet nie wiesz kiedy. Ja tam to traktowałem jako wspomaganie. Przecież jak miałem Wi-Fi to nie używałem Nju. Zresztą jak jadę na wakacje to nie po to żeby siedzieć w necie. Sprawdzę pocztę dwa razy dziennie. Czasem coś tam sprawdzę w necie i już. 500mb to 500mb jak masz większe potrzeby to nie korzystasz z oferty i tyle. Dla mnie tam jest OK, ale jak ktoś ma lepszy pomysł na net w całej UE bez wchodzenia w abonament i szukania tawern z Wi-Fi to chętnie posłucham.
Spax - 2016-09-18, 20:05

JaroW, Trzeba nieżle zamiatać ;) jutjuby i inne.
Stanek, Czytaj post wyżej - jest link.

Bronek - 2016-09-18, 20:07

Dodam, o czym pisałem...
Źe wyłączyć transmisję w Serbii i Macedonii.

Dostałem rachunek? Ok 2000 zł za nic. Nawet nie dzwoniłem przejeżdzając, tylko telefon się logował.
Przed wyjazdem zgodnie z rozmową z konsultantem powyłaczałem co trzeba.

Plus mi co prawda bez oporu anulował, tą część, którą kwestinowałem na mój mailowy wniosek.
Cud. Aż mnie zatkało, pozytywnie.
Może ta rozmowa? Napisali, że jako stałemu klientowi odpuszczają bez analizy

Stanek - 2016-09-18, 20:21

Spax The Dog napisał/a:

Stanek, Czytaj post wyżej - jest link.

Czytałem, ale .... 20 funtów to ok. 120 zł. Nie mam nikogo kto mi to uruchomi w UK. Nie doczytałem czy karta jest ważna wiecznie czy muszę ją co jakiś czas doładowywać? Po co mi 12GB na miesiąc jak ja nawet 1Gb nie zużyję? Oferta NJU mi się podoba bo nie muszę szukać nikogo kto mi to uruchomi. Zamawiać karty 2 tygodnie wcześniej. Załatwiam to w 5 minut. Teraz jadę na 2 tygodnie do Włoch i też użyję nju bo nawet jeśli zużyję 1GB netu to będzie mnie kosztował 60 zł, a nie 120 zł, ale jak ktoś ma potrzebę na więcej to korzysta z innej oferty. Skoro ja nie widzę różnicy (i tak nie zużyję więcej niż 1Gb z tych 12Gb) to po co mam przepłacać? :ok Zawsze są jakieś plusy dodatnie i plusy ujemne, jest wolny rynek i każdy może sobie wybrać ofertę dopasowaną do swoich potrzeb.

Stanek - 2016-09-18, 20:30

JaroW napisał/a:

szkoda zachodu 500mb to my w jeden wieczór przeinternetowaliśmy i było po...
neciku z dupiatego nju..

Skoro 500mb przeinternetowaliście w jeden wieczór to może nie takie dupiate ... musiało dobrze śmigać bo inaczej by się nie udało tylu danych pobrać :diabelski_usmiech

Bronek - 2016-09-18, 20:46

Zbiornik. pl.... zżera transfer, tym bardziej jak emtujesz :szeroki_usmiech
Spax - 2016-09-18, 21:06

Stanek napisał/a:
jest wolny rynek i każdy może sobie wybrać ofertę dopasowaną do swoich potrzeb

I masz zupełnie rację. Nic nie neguję. Przykład podałem dla połykaczy gigsów.
Bronek, ja miałem więcej farta - dostałem od Vodafona smsa, ze właśnie 65 € nabiło z insrtukcją co i jak zrobić. W drodze powrotnej już wiedziałem co myśleć o Serbach - grrrr :diabelski_usmiech

Bronek - 2016-09-18, 21:15

Każdy ma swoje preferencje i sposoby, ale warto o tym pisać.
Bo oferta nju jest OK.
Dla mnie jako przezornego i lenia raczej na nie. Korzystam on line np z Waze i czasem Team viewer w akcji.

Jestem abonamentowiec i tyle.
Biorę pakiet roamingowy i w każdej chwili poprzez aplikację mogę go zwiększyć
.Fakt to koszuje nieco więcej.

Niejaki, do ubogich nienależący, JW po Biedronkach latał za puszkami energetyzującymi, bo dawali internet.
Teraz jest uzależniony :mrgreen: I widać czasem, że pisze po RedBulu :bigok
To są skutki korzystania na urlopie z internetu.

Spax - 2016-09-18, 21:30

Czy oby napewno po RedBulu? :shock:
Stanek - 2016-09-18, 21:34

Bronek napisał/a:

Dlatego się podzieliłem informacją, bo dla mnie to było pozytywne odkrycie, ale żeby zaraz pisać, że ... dupiaty. Zrozumiałbym gdyby obiecali 500mb, a dali 200mb lub nie udałoby się połączyć (jak miałem często z mobilką), ale skoro działał i udało się pobrać 500mb w jeden wieczór to nie oferta dupiata tylko wybór oferty :mrgreen:

Spax - 2016-09-18, 21:36

Stanek napisał/a:
Bronek napisał/a:

Dlatego się podzieliłem informacją, bo dla mnie to było pozytywne odkrycie, ale żeby zaraz pisać, że ... dupiaty. Zrozumiałbym gdyby obiecali 500mb, a dali 200mb lub nie udałoby się połączyć (jak miałem często z mobilką), ale skoro działał i udało się pobrać 500mb w jeden wieczór to nie oferta dupiata tylko wybór oferty :mrgreen:

Johny_Walker - 2016-09-19, 07:24

Bronek napisał/a:
Dodam, o czym pisałem...
Źe wyłączyć transmisję w Serbii i Macedonii.

Dostałem rachunek? Ok 2000 zł za nic. Nawet nie dzwoniłem przejeżdzając, tylko telefon się logował.
Przed wyjazdem zgodnie z rozmową z konsultantem powyłaczałem co trzeba.

Plus mi co prawda bez oporu anulował, tą część, którą kwestinowałem na mój mailowy wniosek.
Cud. Aż mnie zatkało, pozytywnie.
Może ta rozmowa? Napisali, że jako stałemu klientowi odpuszczają bez analizy

Najpierw ograbili z kasy, potem trochę oddali a Ty jesteś złodziejom wdzięczny? :haha:

Dlatego nie mam zamiaru wracać do abonamentowców. Tylko prepaid. W najgorszym przypadku wyzeruje mi konto.
Moje zabawki mam ustawione tak, że roaming danych jest zawsze wyłączony. Przy wyjeździe za granicę przełączam je też z LTE lub 3G na 2G. W ten sposób kilkukrotnie wydłużam czas działania na baterii.
W razie "W" włączam 3G (nie LTE, bo błędy kosztują tu drożej), na chwilę włączam roaming i za kilka zł sprawdzam to co miałem sprawdzić. Raz tylko mi się zdarzyło.
Poza UE nigdy nie używałem roamingu danych. I nigdy zapewne nie użyję. Zawsze lepiej kupić na miejscu kartę lub ostatecznie wykupić pakiet roamingowy.
Red Bull Mobile 500MB sprzedaje za 70 zł. Drożej od nju, ale za to płatny z pieniędzy które się marnują - 10 zł miesięcznie wpłacane na zasilenie konta żeby mieć darmowy internet LTE bez limitu prędkości i ilości danych. W Play już to wyłączyli, a w RBM działa już od paru lat.

Bronek - 2016-09-19, 07:45

Dodam, że w końcu mam smarfona średnio wielkiego w którym jest tryb gdzie wszystkie pierdoły są wyłączone i to co Johny pisze jest prawdą. Przełączyć na 2G. Potrafi działać jak normalny telefon nawet z 5 dni.

Ja prawie frycowe zapłaciłem. Przez niedbalstwo.
Świat nie jest idealny i uczciwy jak my. :mrgreen:

Śledzenie zniżek i promocji mnie męczy, to powód iż daję się wyzyskiwać. Jestem już gruby i dwóch kotletów nie zjem. Mogę zaszaleć za 50parę zł na firmę za 50GB bez limitu w LTE po przekroczeniu, co mi będzie trudno osiągnąć.
Z roamingiem, i zagranicą sprawy decydują się tuż przed wyjazdem, bo może prepaid? Nie zarzekam się, jak żaba......

Johny_Walker - 2016-09-19, 10:03

Też nie śledzę promocji. Raz na rok lub pół posprawdzam przez godzinę i wystarczy. Ostatnio nie sprawdzam, bo taniej niż za darmo pewnie się nie da.
JaroW - 2016-09-19, 12:05

Stanek napisał/a:
Bronek napisał/a:

Dlatego się podzieliłem informacją, bo dla mnie to było pozytywne odkrycie, ale żeby zaraz pisać, że ... dupiaty.

Witam
ja też podzieliłem się informacją :haha: i stwierdziłem że dupiaty..
a dla mnie nie było to pozytywne odkrycie bo znikło 30 zeta w jeden dzień.

Napisałem dlatego że nie jest tak różowo jak operator opisuje..
dlaczego mam oszczędzać na wakacjach na jakimś neciku bo zaraz zje megabajty i cały czas monitorować czy się nie skończyło.
Jedni odpoczywają bez netu a ja lubię wieczorkiem posurfować po necie. :spoko

Stanek - 2016-09-19, 12:28

JaroW napisał/a:
=
a dla mnie nie było to pozytywne odkrycie bo znikło 30 zeta w jeden dzień.

W jeden dzień można wydmuchać i kilka giga. Po prostu to nie jest oferta dla Ciebie skoro nie lubisz oszczędzać. Zasady są jasne 500mb na 14 dni, a jak kto sobie to zużyje to jego problem. Zużyłeś w 1 dzień trudno, ale to nie wina oferty. Jednemu skrzynka piwa starczy na tydzień drugi wypije w jeden dzień, ale to nie wina piwa, że się skończyło po jednym dniu :diabelski_usmiech

Spax - 2016-09-19, 12:59

Stanek napisał/a:
ale to nie wina piwa, że się skończyło po jednym dniu :diabelski_usmiech

:pifko poleciało :ok

Bronek - 2016-09-19, 13:07

Nie zgadzam się!
Było w "czasach trudnych" tzw. piwo lekkie - 6 balingów i ok 1 % cukru w cukrze jeno posiafające.
To była wina piwa. Ok. 30 szt. na łeb, dopiero potrafiło lekko sponiewierać. I dlatego szło jak woda, czytaj internet.

Wina wodotrysków na stronach.

Do internetu za granicą trzeba się przygotować. To co Stanek i Johny piszą, wiedzieć czym, po co i za ile.
Wifi coraz bardziej dostępne przy swoich ograniczeniach i czasem niebezpieczeństwie jest też rozwiązaniem.

JaroW - 2016-09-19, 13:42

Bronek napisał/a:
:

Moim skromnym zdaniem , taka ilość to jw. zawracanie :dupa . Tylko do maili i czasem by zasięgnąć jakiejś informacji w sieci.

:haha: :haha: :haha: :haha: :ok

Pifko poleciało..

JaroW - 2016-09-19, 13:47

Stanek napisał/a:
Po prostu to nie jest oferta dla Ciebie skoro nie lubisz oszczędzać. Zasady są jasne 500mb na 14 dni, a jak kto sobie to zużyje to jego problem. Zużyłeś w 1 dzień trudno, ale to nie wina oferty

kolego a ty czasem nie pracujesz w sieci kom.. bo tak bronisz nju
wiesz forum jest nie tylko od pisania na + ale też od pisania na -
wolna wola ...pozdrawiam. :spoko

Stanek - 2016-09-19, 14:20

JaroW napisał/a:
kolego a ty czasem nie pracujesz w sieci kom.. bo tak bronisz nju

Tylko czekałem na taki zarzut :) Nie pracuję w żadnej sieci komórkowej. Nie bronię nju bo nie ma tu co bronić. Nie rozumiem po prostu Twojego zdziwienia. Oczekiwałeś, że zapłacisz za 500mb, a dostaniesz nielimitowany internet i w dodatku na zawsze? Jestem jak najbardziej za tym aby piętnować operatorów jeśli nie wywiązują się ze swoich obowiązków czy ofert wobec klienta, ale w tym przypadku dostałeś to za co zapłaciłeś. Sam nie byłem zadowolony z oferty niemieckiej mobilki, ale nie dlatego, że za mało internetu tylko dlatego, że ciężko było z niego skorzystać bo często zrywało połączenie lub wcale nie dało się połączyć mimo, że w tym samym miejscu nju śmigało aż miło. To jest dupiaty internet bo myślisz, że masz a nie masz.

Jak nie lubisz oszczędzać na wakacjach to kup sobie nielimitowany internet w UE za trochę więcej niż 30 zł i nie oszczędzaj :ok

Spax - 2016-09-19, 14:38

Stanek napisał/a:
Jak nie lubisz oszczędzać na wakacjach to kup sobie nielimitowany internet w UE za trochę więcej niż 30 zł i nie oszczędzaj :ok

jest jeszcze inna możliwość - http://www.tooway.pl/internet-satelitarny-tooway/
zaznaczam, że nie mam z tą firmą nic wspólnego ;)

Bim - 2016-09-19, 15:30

Stanek napisał/a:
To jest dupiaty internet bo myślisz, że masz a nie masz.
:haha:

:haha:

Padłu jedno słowo DUPIATY :mrgreen:
a wy jak mali chłopcy w piaskownicy zaraz pójda łopatki i grabki w ruch :haha: :haha:

Temat do dyskusji jest Internet w Grecjii
a Nie wyższość NJU nad innym dupiatym operatorem.

Proponuje otrzepać łapki z piasku i :hello :pifko

Odpowiedź dla zainteresowanych jest na pierwszej stronie :spoko

Stanek - 2016-09-19, 15:36

Bim napisał/a:

a wy jak mali chłopcy w piaskownicy zaraz pójda łopatki i grabki w ruch :haha: :haha:

Do łopatków i grabków :lol: jeszcze daleko, ale masz rację dupiaty czy nie trochę się zapędziłem. Poczułem się odpowiedzialny za ofertę, którą poleciłem. Zbytnio się tym przejąłem. Tyle mojego w tym temacie. Pozdrawiam tych oszczędnych i tych mniej :spoko

JaroW - 2016-09-19, 16:05

Stanek napisał/a:

Tylko czekałem na taki zarzut :) Nie pracuję w żadnej sieci komórkowej. Nie bronię nju bo nie ma tu co bronić. Nie rozumiem po prostu Twojego zdziwienia. Oczekiwałeś, że zapłacisz za 500mb, a dostaniesz nielimitowany internet i w dodatku na zawsze? Jestem jak najbardziej za tym aby piętnować operatorów jeśli nie wywiązują się ze swoich obowiązków czy ofert wobec klienta, ale w tym przypadku dostałeś to za co zapłaciłeś. Sam nie byłem zadowolony z oferty niemieckiej mobilki, ale nie dlatego, że za mało internetu tylko dlatego, że ciężko było z niego skorzystać bo często zrywało połączenie lub wcale nie dało się połączyć mimo, że w tym samym miejscu nju śmigało aż miło. To jest dupiaty internet bo myślisz, że masz a nie masz.

Kolego nie pouczaj mnie bo ja nie prawie ci morałów.
powiedziałem swoje zdanie że te 500mb to jak pić pifko bez gazu..
dupiaty to okreslenie jakie mi wpadło do głowy ..

NJU nie daje wiecej niz 500Mb więc nie moglem dokupić bo trzeba czekać 14 dni na następne doładowanie za 30zł
I nie spęłniło to moich oczekiwań.
chore jest to że nie możesz kupić za np 150zł pare Gb na wyjazd

Stanek - 2016-09-19, 16:25

JaroW napisał/a:

Kolego nie pouczaj mnie bo ja nie prawie ci morałów.

Napisałem już, że mnie trochę za bardzo poniosło. Przepraszam jeśli Cię uraziłem. :bukiet:

JaroW napisał/a:
NJU nie daje wiecej niz 500Mb więc nie moglem dokupić bo trzeba czekać 14 dni na następne doładowanie za 30zł

Cytuję punkt 8 z regulaminu usługi „Pakiet Internet w UE” w ofercie nju na kartę:

"Można włączyć więcej niż jeden Pakiet w tym samym czasie. W przypadku zakupienia więcej niż jednego pakietu, liczba megabajtów sumuje się, a okres ważności wydłuża się zgodnie z datą ważności ostatnio zakupionego pakietu."

waldirs - 2016-09-27, 00:55

WITAM
Szanowni Koledzy to, że jak się czyta to forum (inne podobnie) to człowieka przysłowiowa "krew zalewa" na te durnoty co ludzie tu piszą. To nie są porady, jakich tu wchodzący oczekują - to są zwykle wymądrzania się i dyrdymały!!!
Temat "internet w Grecji" to pisz jeden z drugim co w tym temacie wiesz!!!
Przećwiczyłem ten temat na wskrość:
WIFI - bywa ale kiepskie. LAtać z notebookiem to trochę nie wygodne.
Najlepszą opcją jest wykupienie karty w Vodafone za 10€ = ... 5,5GB szybkiego internetu na m-c po rejestracji karty. Mozna kupic bez problemu w kazdym punkcie Vodafone a w Atenach - na ulicy. Kupiłem 2 porcje za 20 € (ok. 90 zł) i miałem 11 GB = przez prawie 4 tygodnie internet, TV i polskie radio (VOX FM). Zasięg LTE lub 3 G i na ogół dobry na każdej plaży. Wiec po co kombinować i stosować drogi roaming?
Miałem tylko jeden problem: w żadnym modemie na USB czy routerze pomimo że nie było simloka nie mogłem połaczyc sie z siecią. Było to tylko możliwe w Note4, który pracował jako router. Nie jestem zółtodziobem w tej branży ale za cholerę nie dało się tego internetu skonfigurować na modemie (który w pl działa) a także routerze.
Zastanawiam się tylko, czy ta karta będzie działać np. w Niemczech?
Pozdrawiam

Stanek - 2016-09-27, 10:04

I wszystko jasne. Amen.
toscaner - 2016-09-27, 13:41

Od niedawna jednym simem można obskoczyć praktycznie całą Europę i trochę reszty świata. Za 20£ (ok. 100 zł) jest 12GB, o minutach i SMS nie wspominam, bo dotyczą do kraju z którego sim jest.
Ale z 12GB można poszaleć i nie ściągając filmów HD poużywać niemal jak w domu :ok

Więcej w równoległym temacie i kilka kart wcześniej dawałem instrukcję krok po kroku,
a tu lista krajów:

http://www.camperteam.pl/...p=601496#601496

Endi - 2016-09-27, 20:16

toscaner napisał/a:
Od niedawna jednym simem można obskoczyć praktycznie całą Europę i trochę reszty świata. Za 20£ (ok. 100 zł) jest 12GB....

Oczywiście chodzi o ....

toscaner - 2016-09-27, 20:54

Tak dokładnie, takie logo. Ta sieć jest w kilku krajach Europy, ale np. we Włoszech włoska sieć dawała max 2GB, a ja z 3-ki brytyjskiej miałem w roamingu wtedy 20GB. Dziwna polityka, ale tak było.
Obstawiam, że teraz makarony też nie dają tych 12GB, a w roamingu bym miał. :ok
Czyli piszę o karcie kupionej w tej sieci, ale w UK.

waldirs - 2016-09-28, 21:43

WITAM
A jaki jest czas na wykorzystanie tych bajtów?

toscaner - 2016-09-29, 01:07

W Three? 30 dni, ale można i w jeden jak ktoś chce :-P
waldirs - 2016-09-29, 10:29

Dziekuje za info.
A jakie koszty są i ile internetu jest na okresy dłuższe np. 3 mce czy 12 m-cy?
Ponadto, gdzie można kupić kartę startową i za ile? i gdzie czy jak można tę kartę doładowywać ?
Pozdrawiam

dulare - 2016-09-29, 13:12

Startery do Three są między innymi na Allegro.

http://allegro.pl/listing...41&string=three

Doładowanie też można kupić na Allegro ale można też poprosić kogoś z naszych kto jest na wyspach - w tym momencie na przykład toscanera :)

waldirs - 2016-09-30, 15:56

Zależy mi na pełnej odpowiedzi: czy są karty 3 m-ne czy tez 12 m-ne i ile kosztują jedne i drugie?
toscaner - 2016-09-30, 21:30

Waldris, w temacie do którego dałem link, o ile Cię interesuje karta Three z UK, jest wszystko o niej. I to kilka razy w kółko.
waldirs - 2016-10-01, 19:37

OK.
Czy te kartę SIM Tree daje się skonfigurować w modemie i ruterze? Miałem problem zakupując kartę Vodafone w Grecji. Za żadne skarby nie mogłem uzyskać internetu z routera z dowolnego modemu a jedynie z Note4 który pracował jako router. Oczywiście zarówno router jak i modem nie miały simloka i widziały dobry zasięg tej sieci.
Pozdrawiam

Bim - 2016-10-01, 20:42

waldirs napisał/a:
Czy te kartę SIM Tree daje się skonfigurować w modemie i ruterze?
:lol:

też było da się jak sie nie da, to restart i da się :mrgreen:
ja nie obeznany w modemach ale cycaty :-P

toscaner - 2016-10-01, 21:31

Właśnie w tych pakietach w modemie się nie da. To są pakiety do telefonu (minuty, net i sms). Trzeba kupić do internetu, ale są mniejsze pakiety. Chyba. Nie sprawdzałem od miliona lat, bo po co.

Tu masz stronkę: three.co.uk i wszystko jest. Wystarczy poczytać :ok

Dziś polatałem po wyspiarskiej konkurencji i dupa w sumie. Na prepaid nic, na abonament ID ma pakiety ale 2GB, Vodafone do 24GB, EE też z 20GB (oczywiście wymieniłem największe).
Minus w innych sieciach taki, że net tylko na 30 dni i trzeba wracać do UK. :haha:

Jak ktoś na 2-4 tyg to ok, ale nie dla mnie, bo jak wyjadę stąd to na długie miesiące :-/

Czyli Three nadal rządzi :bigok

Stanek - 2016-10-11, 11:01

A ja teraz będąc dwa tygodnie we Włoszech znowu zakupiłem w nju internet tym razem 1GB na 30 dni i zrobiłem test na ile mi to wystarczy. Postanowiłem nie oszczędzać i używać internetu normalnie tyle ile mi potrzeba na wyjeździe. Pisałem relację ze zdjęciami na forum, przeglądałem facebooka i wstawiałem tam fotki, odbierałem maile, sprawdzałem miejscówki na street view, łapałem pokemony dla syna, sprawdzałem pogodę, zaglądałem do banku itp. itd. Nawet nie podłączałem się do Wi-Fi kiedy było tylko korzystałem z nju. Mało tego udostępniałem też internet ojcu, żeby mógł sobie pocztę sprawdzić czy zajrzeć na face'a. Przez 16 dni zużyłem .... 600MB. Oczywiście nie oglądałem i nie ściągałem żadnych filmów bo nawet nie miałbym na to czasu na objazdówce. Internet śmigał bez problemów we wszystkich krajach przez które przejeżdżaliśmy. Od razu zaznaczam, że nie mam nic wspólnego z nju ani z orange tylko chciałem się podzielić wynikami mojego testu.
waldirs - 2016-10-11, 11:17

Bim napisał/a:
waldirs napisał/a:
Czy te kartę SIM Tree daje się skonfigurować w modemie i ruterze?
:lol:

też było da się jak sie nie da, to restart i da się :mrgreen:
ja nie obeznany w modemach ale cycaty :-P

NIE MA TAKIEJ OPCJI aby się dało! Próbowałem to na wszelkie sposoby a coś niecoś sie na tym znam od 20 lat.

Stanek napisał/a:
A ja teraz będąc dwa tygodnie we Włoszech znowu zakupiłem w nju internet tym razem 1GB na 30 dni .....

No to Kolego jesteś super "oszczędny". Nie bardzo to sobie wyobrażam jak można tylko tyle zużyć danych - no ale widocznie się da. Gratuluje, bo mnie na to wszystko nie starczyłoby z 5 GB.

Rambler - 2017-01-11, 00:27

Zdaje się ze od tego roku problem z roamingiem w EU zniknie, czyż nie? :ok
Brodacz77 - 2017-01-11, 01:21

Rambler napisał/a:
Zdaje się ze od tego roku problem z roamingiem w EU zniknie, czyż nie? :ok

Teoretycznie tak, ale...

Moim zdaniem - za odebrane nie będziemy płacić, ale wychodzące nie będą tak jak w PL. Za np. 29zł mamy (na kartę) nielimitowane połączenia w PL - komórki i stacjonarne, połączenia zagraniczne UE - powiedzmy okolice 0,50EU - 2zł z hakiem. Wyjeżdżamy za granicę (obecnie) - odebrane 4 czy 5 gr, wychodzące do całej UE 25 czy 29gr - pisze wsio z pamięci. Jak to będzie wyglądać po wyłączeniu roamingu w/g przepisów UE?
Niemożliwe jest aby pakiet nielimitowanych rozmów - do PL - działał w całej UE. Jak traktować nielimitowane wychodzące w PL za granicą? Nielimitowane do PL? Operatorzy raczej na to nie pójdą. Za dużo będą musieli zapłacić zagranicznym operatorom za wykorzystanie infrastruktury. Nielimitowane w UE? Nie widzę tego. A jak przejdzie to przy najbliższej okazji kupuję zagraniczną startówkę i za naście EU będą nielimitowane po Europie.

Rambler - 2017-01-11, 10:59

Sorki, ale miałem na myśli internet.... :spoko Bo gadam i tak przez messengera "smsuję" przez slacka
Moskus - 2017-01-18, 17:42

Znalazłem coś takiego https://www.wind.gr/en/q/...bundles/4-surf/
Aktywujesz (potrzebny będzie dowód), i kupujesz ten pakiet
4 euro za 700 mb