slawwoj - 2014-12-06, 16:58 Temat postu: Hi-Fi - ma ktoś jeszcze ?W końcu uruchomiłem swój sprzęt z z przed 15-20 lat. A jakże zakupiony w sklepie Pewex juz za złotówki. Kosztował mnie prawie jedna pensję. Z tyłu napis Made In Japan. Gra świetnie. Dźwięk Wydaje się milszy dla uszu niż CD. Kasety kupowane po 1,20 dol. trzymają sie dzielnie.grzegorzalex - 2014-12-06, 17:11 W kamperze będziesz słuchał?Wojciechu - 2014-12-06, 17:13 Stare dobre czasy - polska Tosca, następnie Technics i kolumny Altusy - jaki ja byłem dumny i co się przy tym nie wyprawiało ZEUS - 2014-12-06, 17:18
prof-os napisał/a:
co się przy tym nie wyprawiało
jestem pewien, że gdyby tego nie było to też by się wyprawiało... janusz - 2014-12-06, 18:13
Cytat:
Hi-Fi - ma ktoś jeszcze ?
Mam szafę grającą Fonica M 123, wszystkie gramofony Bambino od 1 do 5.
Magnetofony MK 125, ZK 120, 125, 140, 245 i Melodia, Radio Kleopatra, Projektory AP i Elew, komputery Atari i wiele innych 'Legend PRL'u"
A dzisiaj właśnie rozebrałem na części "owocówkę" bo nie dała się naprawić.
salut - 2014-12-06, 18:46
Cytat:
U mnie stoi zapomniany ale sprawny czarny Radmor 5102 i kolumny ZG40. Dama Pik wylądowała gdzieś w piwnicy slawwoj - 2014-12-06, 18:53
janusz napisał/a:
Cytat:
Magnetofony MK 125, ZK 120, 125, 140, 245 i Melodia, Radio Kleopatra, Projektory AP i Elew, komputery Atari i wiele innych 'Legend PRL'u"
A dzisiaj właśnie rozebrałem na części "owocówkę" bo nie dała się naprawić.
o
Spadłem z krzesłajanusz - 2014-12-06, 18:57
slawwoj napisał/a:
Spadłem z krzesła
Mottem kolekcji jest: wszystkie sprzęty jakie były w domu od czasu gdy byłem dzieckiem. Bez pralek choć mam starą taką jak pierwsze polskie były, lodówek i kuchni choć mam taką z przed 30 lat z Wrozametu. Wojciechu - 2014-12-06, 19:38 Janusz - wspomniał o pralce i tak pomyślałem, że stara "Frania" to tak spokojnie do kampera wielkości "Milki" slawwoj - 2014-12-06, 19:48 W Milce jest już pralka - zmywarka też i to nowoczesna prawie na pilotFux - 2014-12-06, 21:17 slawwoj, bez kitu.
Kaseta nie działa. To juz totalna przeszłość chyba, że słoń na uszy Tobie nadepnął.
Ten nośnik w zasadzie niczego nie przenosi.
Na tamte czasy to była taka gradacja.
Kaseta, czarna płyta, CD nagrana na taśme na szpulowy magnetofon Koncert i płyta CD.
Jakość między kasetą a CD to przepaść.Wojciechu - 2014-12-06, 22:17 Ale prawda też jest taka, że wzmacniacze lampowe i winyle zrobiły się bardzo niszowe i poszukiwane janusz - 2014-12-07, 00:01
prof-os napisał/a:
że wzmacniacze lampowe
Gdy reanimowałem szafę grającą myślałem że ze wzmacniaczem będzie problem. Dało się dokupić wszystkie elementy które uległy zestarzeniu. Lampy i elektrolity. Problem był tylko z przetwornikami piezoelektrycznymi. zaprzestano produkcji w latach 90 tych i zapasy takich przetworników które ludzie jeszcze mają uległy wyschnięciu. Bardzo trudno znaleźć sprawne takie wkładki.slawwoj - 2014-12-07, 07:49 Piękny widok - a nie Made in chinagino - 2014-12-07, 08:45
Fux napisał/a:
slawwoj, bez kitu.
Kaseta nie działa. To juz totalna przeszłość chyba, że słoń na uszy Tobie nadepnął.
Ten nośnik w zasadzie niczego nie przenosi.
Na tamte czasy to była taka gradacja.
Kaseta, czarna płyta, CD nagrana na taśme na szpulowy magnetofon Koncert i płyta CD.
Jakość między kasetą a CD to przepaść.
teoretycznie masz rację..
ale ..widać że jest to post GOOGListy,szukającego parametrów , których i tak zdrowe ucho nie usłyszy....a nie melomana...
dźwięk z dobrze nagranej kasety , jest zupełnie inny niż technicznie idealny ale ''uczuciowo'' wyjałowiony z CD
podobnie jest z winylkiem...dla nadepniętego przez słonia ucha..dźwięk ''zdrowego'' winyla to bajka... z jego trzaskami, szumem i..NATURALNĄ czystością barwy
do dzisiaj mam około 800płyt winylowych..
do dzisiaj je kupuję/nowe , nadal tłoczone w wielu wytwórniach
jestem DJem starej daty, który uczył się grać na Polskich deckach np na Danielu , później u siebie w klubie grałem na Technicsach mk2
mam tez sprzęt współczesny, tzw CeDeki ...pomagające zgrywać bity do tego stopnia ..że graja praktycznie za DJa..
a współczesny DJ wystarczy że ma dobry wzrok, i wypatrzy na wyświetlaczu ile dodać lub ile ująć na liczniku bitów, aby bit zgrać...
grając na technicsach, musisz to..słyszećdarek 61 - 2014-12-07, 09:29 U mnie na co dzień gra srebrny Radmor 5100 i nie mam zamiaru tego zmieniać.slawwoj - 2014-12-07, 10:43 Tez mam takiego Radmora. Stoi zapomniany na szafie. Może czas go też używać. Kiedyś to była najwyższa półka a już czarny ze wskaźnikami 'ze wskazówką" (nie LED) to był szczyt marzeń. A jakie wrażenie robiło quazi kwadro !
Podobnie gramofon Daniel - sterowanie ramienia za pomocą sensorów - to był sprzęt. Pamiętam że był taki w świetlicy osiedlowej. Do tego pierwsza płyta Porter Bandu "Helikopters". 2*15 W (bodajże) Wrażenie nie do opisania.slawwoj - 2014-12-07, 10:46
janusz napisał/a:
Cytat:
Już wiem w jakim celu zajadę do Pajęczna darek 61 - 2014-12-07, 10:50 slawwoj albo ktoś inny,jak ma 5100 i by chciał odsprzedać to jestem chętnyslawwoj - 2014-12-07, 11:06 Mój jest 5104 - ze wskaźnikami na diodach. Oczywiście nie jest na sprzedaż.
A co do uruchomienia takiego dziadka to słyszałem że należałoby wymienić wszystkie kondensatory bo sie zestarzały.Tadeusz - 2014-12-07, 11:13
slawwoj napisał/a:
należałoby wymienić wszystkie kondensatory bo sie zestarzały.
Sławciu, chodzi głównie o elektrolityczne, bo wysychają po upływie wielu lat. slawwoj - 2014-12-07, 11:15
Tadeusz napisał/a:
slawwoj napisał/a:
należałoby wymienić wszystkie kondensatory bo sie zestarzały.
Sławciu, chodzi głównie o elektrolityczne, bo wysychają po upływie wielu lat.
O właśnie !
Tylko kto by się podjął takiego zabiegu. Chyba jakiś emerytowany elektronik, który pracował kiedyś lutownicą a nie zajmował się wymianą modułów lub wgrywaniem softów.darek 61 - 2014-12-07, 11:24 Pan Klimek z Gdańska przywraca do życia radmoryny z serii 51,polecam.Wojciechu - 2014-12-07, 12:11 Dla mnie hitem jest szafa...Janusza - mieć w domu i zapodać z niej muzykę przy goscinie - to jest bajer - widzę oczami wyobrażni miny gości Socale - 2014-12-07, 13:32
slawwoj napisał/a:
...
słyszałem że należałoby wymienić wszystkie kondensatory...
...elektrolityczne. Tak, zaleca się. Ponadto Radmora trzeba przestroić na pasmo 87,5-108
Robiłem to kiedyś masowo.
.
Janusz wspomniał MK125...
Miałem takiego w czasach internackich.
Przerabiałem go sukcesywnie. Najpierw był to istotnie MK125, potem... swoisty "monstermag".
Zacząłem od podzielenia barwy tonu na niskie i wysokie. Potem poszerzyłem go w prawo i tam wstawiłem 2 wskaźniki wychyłowe. Potem było z tego stereo na głośniki zewnętrzne lub na wzmacniacz, potem poszerzyłem go dalej w prawo i było stereo z własnych głośników.
Dla jakości 2 prędkości, kaseta 30 minutowa u mnie grała 15 minut z hakiem/strona.
Jakość zapisu wówczas obłędna.
Monstermag był składakiem z kilku podobnych, był też tuning nie mający nic wspólnego z dźwiękiem, np duże okienko podglądu w kieszeni, potem cała kieszeń przeźroczysta.
Eh...
Będąc w wojsku ukradli mi go, potem otworzyłem DG Hi-Fi serwis, potem nadeszła epoka chiny ale... mam jeszcze 1 egz MK125 (nie mylić z B303) 100%oryginał sprawny.
MK125 nie był HiFi, były to normy trudne do spełnienia wówczas, dziś byle brzęczyk stereo jest w tej klasie i żadnego wrażenia nie robi, ale...
Mam i nadal używam Yamaha CR500 Natural Sound System bodaj z 1976r Hihihi, taką:
http://www.ebay.com/itm/R...p-/321564147353 (cena:))
oraz najnowszą zabawkę Bose Sound Touch 20 która brzmi zaskakująco.yaro 65 - 2014-12-07, 19:54 Miałem Amatora , potem przehandlowałem na Zodiaka
a jako student lata 80' dorobiłem sie Radmora za spalonymi
tranzystorami mocy 2N , na sprawnego mnie nie było stać
Pamiętam wyprawę do Bielska po tranzystory '' w ciemno '' .
a płyte Helocopters Dżona Portera mam do dziś tom-cio - 2014-12-07, 20:04 A jak taki fajny temat to i ja sie pochwale.Przerobilem przez lata troche sprzetu,byly radmory serii 51,byla wieza radmora serii 55xx,ostatni wypust produkcyjny przed zamknieciem zakladow,potem nastalo 5.1,jak durny wymienilem na jakies jvc,i zaczela sie walka o dzwiek.byly kolumny b&o,byly polskie rapsodie,i po latach doszedlem do tego,ze zaden 5.1 nie bedzie gral tak jak czlowiek chcialby muzyke slyszec.I skonczylo sie tak do filmow ten nizej harman kardon avr 4000,najwyzsza polka,ale stereo na tym tez plastikowa kicha.I do muzyki ......... stareńka diora a wlasciwie unitra ws 503,a do tego odrestaurowane altusy 140.Panowie jak to gra ,poezja dla uszu,kondensatory sam wymienilem I nastaja czasy ,ze stary sprzet zaczyna byc poszukiwany,po prostu to gra....tom-cio - 2014-12-07, 20:11 Ps.Potrzebne mi brakujace pokretlo do WS,widac na zdjeciu ktore,ma ktos na zbyciu
Ps2.Socale,sprzet szacun,cena tez Ale nasz stary rodzimy sprzet juz tez zaczyna sie cenicjanusz - 2014-12-07, 20:16
yaro 65 napisał/a:
Miałem Amatora
Mam dalej takie radyjko, to było pierwsze w naszym małżeństwie, i Seliga była i też odkupiłem sobie. Mam też dwie Etiudy które czekają na renowację żeby złożyć z nich jedną.
Jest jeszcze kolorowy Rubin ale na strychu nie ma na niego już miejsca.
prof-os napisał/a:
Dla mnie hitem jest szafa...Janusza - mieć w domu i zapodać z niej muzykę przy goscinie
Więcej o mojej szafie jest tutaj http://www.camperteam.pl/...=strych&start=0Wojciechu - 2014-12-07, 21:18 Janusz - poczytałem o Twojej szafie.. , a zdjęcie po renowacji - pico bello. Gdyby kiedyś jednak, mimo swojej wagi zagrała na zlocie, to ja kilka starych złociszy znajdę. Socale - 2014-12-08, 16:04
tom-cio napisał/a:
...
nasz stary rodzimy sprzet juz tez zaczyna sie cenic
Zgadza się, ale często pod pretekstem niesprawności (brak odbioru) kultowy sprzęt trafiał i nadal trafia do recyklingu bo ludzie zapomnieli o tym że kiedyś była zmiana pasma UKF, przez jakiś czas nadajniki chodziły równolegle, potem nieprzestrojone radia zamilkły, raczej zaszumiły się.
Zerknę za pokrętło, może coś mi zostało bo pierwszy warsztat miałem w domu, teraz tam jest laboratorium.darol - 2014-12-08, 20:03 To ja pochwalę się taką Diorą
Dzielnie grała kilkanaście lat. Niestety w wakacje dostała strzała po kablu piorunem i zamilkła. Prawdopodobnie to wzmacniacz, który steruje całą resztą, bo pozostałe klocki się zapalają. Zastanawiam się gdzie ją reanimować Dziabong - 2014-12-08, 20:08 Każdy ma taką Arię na jaką zasłużył silny - 2014-12-08, 20:30 aleście trafili w moje ostatnie zainteresowania bo wspomnien czar męczy mnie ostatnimi czasy mocno.
mając lat 18-19 zlepiłem zestaw diory z korektorem i cyfrowym tunerem. szuflada diory grała marnie ale prezentowała sie świetnie , za to stareńki deck philipsa czytał kasety tak cudnie że do dziś pamietam te pozytywną różnice.
chciałbym się podzielić też ciekawą obserwacją o tamtym sprzecie , a chodzi o to że miałem stareńki wzmacniacz unitra cośtam z drewnianymi bokami , czarny , stare wyścia i bez zewnętrznego wejście zapasowego -tylko jedno czy dwa - w każdym razie dorabialem weście bo brakowalo .
panowie jak to gralo- mocy nie bylo - ale jak grało.
zmieniłem na nowsze i nigdy nie bylo to.
jak ktoś wie wiecej o tych sprzetach to stawiam piwo za wiesci bo bym kupil takie fajne coś janusz - 2014-12-08, 21:04 Za nagłośnienie na strychu odpowiada lekko zmodyfikowany ELtron 100.
Ma dołożony drugi kanał bo oryginał był mono.slawwoj - 2014-12-09, 08:03 Pamiętam taki sprzęt z czasów dyskotek szkolnych. Nagłaśniał całą salę gimnastyczną.Socale - 2014-12-09, 11:11
slawwoj napisał/a:
Pamiętam taki sprzęt z czasów dyskotek szkolnych. Nagłaśniał całą salę gimnastyczną.
Ciepło , ciepło...
Teraz zobacz jak na oczekiwania odpowiada podaż:
Ten Eltron , 100W + 2 kolumny trząsł salą gimnastyczną, dziś sprzedaje się pierdzące cyferki a na życzenie chińczyk nabazgra 1000W i ta "pomyłka" nie rzadko sięga dwóch zer.
:/slawwoj - 2014-12-09, 11:30 Tak,
kiedyś były nawet w sprzedaży jamniki (magnetofony z dwoma kasetami) na 100W Wojciechu - 2014-12-09, 11:35 Panowie - pozytyw jest taki, że te Eltrony "chodzą" w szkołach do dnia dzisiejszego - może jako drugi(zastępczy) sprzęt, ale nadal się sprawdza i "trzęsie" sala gimnastyczną. tom-cio - 2014-12-09, 12:17 Tylko ze Eltron mial 100W znamionowej,a chinfzyki podaja pmpo czyli niby moc chwilowa w momencie spalenia sprzetu.To ten eltron pewnie pmpo ma 1000000W .Toscaner jak chcesz fajnie grajacy i niedrogi stary polski amplituner to Tosca 303,nawet do nicka by Ci pasowalo Jak sie spotkamy to dostaniesz w prezencie,bo u mnie kilka sztuk lezy,tak jak Socale pisal,jak wyrzucali to ja zbieralem,byl moment ze w garazu kilka wiez mialem,teraz tez by jeszcze skompletowal conieco.Ale jest jeszcze inny problem -kolumny glosnikowe.Socale a jakby Ci sie pokretlo znalazlo to wdziecznosc moja by byla ogromna
Edit:myslalem ze o starym sprzecie pisal Toscaner a to Majsterek.Ale jak sie rzeklo to jak chcesz to mam te Toski trzy,to moge jedna sprezencic i Tobie,tylko musisz se jakies stare porzadne kolumny ,najlepiej unitry zalatwicSocale - 2014-12-09, 12:54
tom-cio napisał/a:
...
Socale a jakby Ci sie pokretlo znalazlo to wdziecznosc moja by byla ogromna
...
Zła wiadomość.
Znalazłem 4 różne sztuki w tym kolorze, ale wszytkie palstikowe. Z toczonego alu nie mam nic.
Mam foto w domu, ale na PW nie przechodzi to wieczorem zapodam tutaj w temacie.janusz - 2014-12-09, 13:38 Jak tak o gałkach to może ktoś ma gałkę do Irysa?zbyszekwoj - 2014-12-09, 13:52
tom-cio napisał/a:
stare porzadne kolumny ,najlepiej unitry zalatwic
Altusy 110 mam, mogę oddać za dobre słowo. Kiedyś chłupę rozsadzały.slawwoj - 2014-12-09, 14:17
zbyszekwoj napisał/a:
tom-cio napisał/a:
stare porzadne kolumny ,najlepiej unitry zalatwic
Altusy 110 mam, mogę oddać za dobre słowo. Kiedyś chłupę rozsadzały.
Trzymaj na Kruszyniany 2015. Bedzie jak znalazł.Socale - 2014-12-09, 20:09 Tom-cio, oto wspomniane plastiki.
Ta największa to otwór na półksiężyc jest, nacięcia nic nie znaczą. Resztę widać i chyba najlepiej podpasuje ta z ząbkami.
Moneta to nie sugerowana cena tylko odnośnik średnicy.
Popatrz i powiększ.CAMELKI - 2014-12-09, 20:47 witam serdecznie ,oj coś czuję,że w temacie camper bandu będę mógł coś popisać . Moje zainteresowania związane ogólnie ze sprzętem hi-fi mają początek od końca lat siedemdziesiątych . posiadam aktualnie pare ciekawych urządzeń elektroakustycznych na chodzie i otrzymane w prezencie ale nie działąjące. Jestem tutaj dopiero pare miesięcy ale już mi sie podoba . Zanstalowałem pare systemów car audio mam fotki .do dnia dzisiejszego zajmuję sie tym i jeśli będę mógł w czymś pomóc doradzić chętnie się podzielę wiadomościami .Drugie moje hobby to auto-moto sport ukochana marka AUDI . Na razie pozdrawiam tom-cio - 2014-12-09, 21:13 Socale,tą pierwszą poproszę ,mierzyłem piątką i moje pokrętło obok tego brakujacego jest właśnie jej wielkości.Może reszte zgadajmy na PW ?darek 61 - 2014-12-09, 22:38 tom-cio, zobacz
http://allegro.pl/radmor-...4878434328.htmlSocale - 2014-12-09, 23:28
Socale Seksmisja: Lamia , na łóżeczku bierze Antyamo Dwa takie wzmacniacze w tle sceny filmu.
Miałem ...Kolumny poszły w ub roku do serwisanta pieca CO w ramach żapłaty , znał się na sprzęcie HiFi niż CO.yuras - 2014-12-10, 13:36 Jest ktoś zainteresowany MK127 MK140 MTV10 ?Socale - 2014-12-10, 20:14
yuras napisał/a:
Jest ktoś zainteresowany ZK127 ZK140 MTV10 ?
Teraz poprawnie?Skwarek - 2014-12-10, 20:42 Odnowiłem ostatnio HI-FI z mojego dzieciństwa, było połamane , niemiłosiernie brudne i oczywiście nie działało. Teraz cieszy moje oko i ucho bo naprawdę trójeczka pięknie gra. Kiedyś słuchałem na tym Luksemburga. No i to magiczne oko yuras - 2014-12-11, 13:14
Socale napisał/a:
yuras napisał/a:
Jest ktoś zainteresowany ZK127 ZK140 MTV10 ?
Teraz poprawnie?
Selbstfersztendlich ZK---Zakłady Kasprzakagino - 2014-12-16, 08:15 jeśli kto szuka fajnych vinylowych tytułów polecam te stronkę...spory wybór, przyzwoite ceny... http://www.winylowo.com/p...me=&theme_font=Wojciechu - 2014-12-16, 18:22 Podobno sporo dobrej muzyki na winylach można kupić w Rosji. Jeśli mamy tam znajomych to naprawdę za małe pieniądze - od muzy poważnej do kapitalnie wydanych albumów np: Pink Floyd janusz - 2014-12-16, 18:42
prof-os napisał/a:
to naprawdę za małe pieniądze
Szczególnie teraz jak dolar jest po 70 rubli a nie po 30
Ciekawe czy mają odpowiednik Allegro albo Alibaby?onionskin - 2014-12-16, 19:13 http://molotok.ru/darek 61 - 2015-01-04, 13:10 http://radmory.prv.pl/
Pewnie niejeden się zdziwi ile Radmor produkował i co za jakość.