Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Uwaga przedsiębiorcy

SlawekEwa - 2019-11-25, 20:57
Temat postu: Uwaga przedsiębiorcy
Temat wprawdzie nie dotyczy kamperowania, ale może zainteresuje niektórych właścicieli kamperów :bajer
https://www.money.pl/gosp...803330689a.html

Socale - 2019-11-25, 21:33

Dzięki Sławek.
U mnie głównie żelastwo ale i kartonu tony.

Andrzej 73 - 2019-11-26, 09:42

Obowiązek jest już od dawna , ale ten rząd przypomniał sobie , że można za nie zgłoszenie przywalić duże kary , a kasa potrzebna i to duża , więc i duże kary.
:spoko

Pozdaję stronę gdzie można to zrobić.
https://bdo.mos.gov.pl/

Socale - 2019-11-26, 23:34

Tak, tylko termin już upływa. Niewiedzący są zagrożeni.
maga - 2019-11-29, 10:13

Temat gorący,trzeba śledzić wszystkie portale,bo może małe i średnie przedsiębiorstwa będą zwolnione z obowiązku rejestracji w BDO.

https://www.pit.pl/aktual...zCjQy2zaIifs7ec

Pawcio - 2019-11-29, 16:37

Hej przedsiębiorcy! Oczywiście pamiętacie również o sporządzaniu raportu i dokonywaniu ewentualnych opłat za korzystanie ze środowiska?

https://www.gov.pl/web/klimat

koko - 2019-11-30, 14:41

emerytura!!!!
SlawekEwa - 2019-11-30, 19:09

koko napisał/a:
emerytura!!!!

Kondziu po co się wtrancasz :haha:

gryz3k - 2019-12-04, 09:25

Przeczytałem wytyczne i jestem dalej głupi. Prowadzę szkołę językową w wynajętych pomieszczeniach gdzie sprawę odpadów załatwia właściciel budynku. Moje śmieci to zwykłe odpady jak w domu.
Muszę coś robić czy nie?

Bim - 2019-12-04, 09:59

Cytat:
Muszę coś robić czy nie?

Przekonasz się po nowym roku przy pierwszej kontroli urzędu

Zależy od jego interpretacji.

Ty jako przedsiębiorca masz podpisaną umowę na wywóz śmieci komunalnych?

Samo zgłoszenie jest bezpłatne ,ale obliguje do składania oświadczeń co kwartal

krzlac - 2019-12-04, 10:05

gryz3k napisał/a:
...Muszę coś robić czy nie?

Węgiel spalasz? Gaz spalasz? Paliwo w samochodzie firmowym spalasz? Jak spalasz to musisz złożyć zeznanie do właściwego Urzędu Marszałkowskiego. Opłaty nie będzie bo zapewne kwota wyjdzie mniejsza niż...

gryz3k - 2019-12-04, 10:50

Bim napisał/a:
Ty jako przedsiębiorca masz podpisaną umowę na wywóz śmieci komunalnych?

Nie, załatwia to właściciel budynku.

Paliwo w samochodzie służbowym spalam. Wynajęte pomieszczenia ogrzewam prądem.

Pawcio - 2019-12-06, 10:17

gryz3k napisał/a:
Paliwo w samochodzie służbowym spalam.

Z praktycznej strony wygląda to tak, że w sprawozdaniu ujmujesz paliwo, które wliczyłeś w koszta uzyskania przychodu. Bo jak nie, to nie :)

olabb - 2019-12-06, 10:26
Temat postu: uwaga przedsięiorcy
ten przepis obowiązuje co najmniej od 10 lat,trzeba wystąpić do Urzędu Marszałkowskiego o decyzję dotyczącą wytwarzania odpadów a później zarejestrować się w BDO, nie jest to żadna nowość,jak się nie czyta przepisów to trzeba poźniej płacić,ja już mam taką decyzję od 9 lat i co roku wysyłam sprawozdanie do BDO
Andrzej 73 - 2019-12-06, 11:11

gryz3k napisał/a:
Paliwo w samochodzie służbowym spalam

Niestety Piotrze nie ma większego znaczenia czy spalasz paliwo czy nie , czy wytwarzasz odpady czy nie.
Ustawa mówi , że każdy co posiada firmę podlega zgłoszeniu do BDO.
Właśnie jestem na etapie piątej kontroli w tym roku , co coraz bardziej mnie zniechęca do prowadzenia firmy.

krzlac - 2019-12-06, 11:18

Proszę nie mieszać dwóch tematów:

1. Sprawozdania o ilości opakowań (papier, tw. sztuczne drewno...) wprowadzanych na teren RP ( głownie import i nabycia wewnątrz wewnatrzwspólnotowe)
2. Sprawozdanie o ilości gazów wprowadzanych do atmosfery: ze spalnych paliw, wypychanych z napełnianych cystern....

maga - 2019-12-09, 17:32

Najnowsze wieści w temacie BDO.
Posłuchajcie wywiadu z rzecznikiem Małych i Średnich Przedsiębiorców

https://moneyv.wp.pl/gospodarka/baza-danych-odpadowych-fryzjerzy-beda-liczyc-wlosy-a-rolnikow-nie-dotyczy-6454828845713025v.html

Ela i Andrzej - 2019-12-09, 23:32

Dobrze że ja jestem rolnikiem . Pozdrawiam kolarz i żona kolarza .
Świstak - 2019-12-10, 12:13

Czyli na chwilę obecną wiadomo że nie wiadomo czyli wiadomo, ale lepiej poczekać na decyzje o poprawce, modląc się w międzyczasie aby sąsiad nie zdążył donieść... U mnie donosi pampersy do mojego kosza, bo z jego się wysypuje. Ale to jest odpad komunalny, choć chyba jednak niebezpieczny...

A miało być tak pięknie... Jeszcze jeden przepis, jeszcze jedna poprawka, jeszcze jedna interpretacja i chyba znów zacznę palić, bo na właściwą robotę czasu nie wystarczy...

.

kimtop - 2019-12-10, 12:24

Śmieci znów będą w lasach
SlawekEwa - 2019-12-10, 18:28

kimtop napisał/a:
Śmieci znów będą w lasach

zakładają więcej "fotopułapek" http://www.rdn.pl/news/fo...ych-przestepcow

StasioiJola - 2019-12-11, 21:15

No i nie wiadomo co robić??? :roll: Moje biuro rachunkowe stwierdziło ze podobno jest szykowana poprawka korzystna dla mikro - firm i powiedzieli żeby jeszcze poczekać. :ok Ciekawe czy zapłacą za mnie karę za niezgłoszenie do rejestru?? :szeroki_usmiech
kimtop - 2019-12-11, 21:27

StasioiJola napisał/a:
Ciekawe czy zapłacą za mnie karę za niezgłoszenie do rejestru??

Ja czekam do 31.XII :haha:

maga - 2019-12-11, 22:00

Stasiu,zadzwoń do Urzędu Marszałkowskiego i się dowiesz.Kara nawet ta minimalna przeraża.
Cała branża motoryzacyjna a warsztaty na 100% podlegają rejestracji w BDO .
Rzecznik walczy dla MŚP,ale do tej pory nic nie wskórał.
Posłuchaj uważnie jego wypowiedzi w załączonym przeze mnie linku kilka postów wyżej.

Świstak - 2019-12-11, 22:48

O ile dobrze zrozumiałem, żeby zgłosić najpierw trzeba mieć podpisaną umowę na odbiór odpowiednich odpadów. I tu zaczynają się schody....
gryz3k - 2019-12-11, 23:39

Ja działam w wynajętym budynku. Sprawa śmieci leży po stronie właściciela budynku. To chyba nie muszę zgłaszać? :-/
Darek Szczecin - 2019-12-12, 00:15

Świstak napisał/a:
O ile dobrze zrozumiałem, żeby zgłosić najpierw trzeba mieć podpisaną umowę na odbiór odpowiednich odpadów. I tu zaczynają się schody....

Na spokojnie, :spoko . Jeśli decydujemy się na zgłoszenie do BDO to wykazujemy karton , a do znikania kartonu nie potrzebujemy żadnej wyspecjalizowanej firmy, odpady kartonowe możemy rozdać osobą fizycznym i to zgodnie z ustawą. Jeśli już mamy zgłoszenie BDO zawsze możemy rozszerzyć o kolejne grupy odpadów, jak już wszystko się ustabilizuje i będzie wiadomo z kim popisać umowę i na co. A może w między czasie ten debilny pomysł zniknie :ok . Jeśli my sobie nie poradzimy z głupotą to kto? :spoko

joko - 2019-12-12, 01:14

StasioiJola napisał/a:
No i nie wiadomo co robić??? :roll: Moje biuro rachunkowe stwierdziło ze podobno jest szykowana poprawka korzystna dla mikro - firm i powiedzieli żeby jeszcze poczekać. :ok Ciekawe czy zapłacą za mnie karę za niezgłoszenie do rejestru?? :szeroki_usmiech

A co ma biuro rachunkowe do BDO ??
To jest tak jakbyś nie złożył PITu i nie zapłacił podatku , bo u fryzjera powiedzieli że podobno będzie zmiana przepisów :lol:
Masz pewne, że do spowiedzi na karną skarbową poślesz fryzjera :szeroki_usmiech

Doktoryzujecie się z tematu o którym macie blade pojęcie ...... nie lepiej , bezpieczniej i w ogólnym rozrachunku taniej ,zatrudnić do tego kogoś kto się na tym zna ? ....... najlepiej tego który ewentualnie może potem do Was wpaść i te kary przywalić ..... jak będzie wiedział za co kary może dać to będzie wiedział również co i jak zrobić aby było dobrze :ok
Po coś się przecież tego typu przepisy wprowadza , bo na pewno nie dla ochrony środowiska... podobnie jak np. "reformuje" program nauczania w "darmowym" szkolnictwie ..... aby sobie belfry dorobiły na korepetycjach :-P

Jak się na pewno ze śmieci doktoryzować nie mam zamiaru :spoko
Wiadomość z dobrego źródła jest taka że zarejestrować się trzeba ,aby nie kwalifikować się na listę kandydatów do "nagrody", a czy temat się rozwinie czy przyschnie to się okaże .
Skoro u źródła nie wiedzą więcej to po co sobie teraz tym :dupa zawracać.
Jak się przepisy zmienią to rejestracja będzie ostatnią rzeczą jaką będzie trzeba przy tym zrobić , a jak nie to przynajmniej jeden problem z bańki . Tak czy owak czekanie z rejestracja sensu nie ma.

Pawcio - 2019-12-12, 08:59

gryz3k napisał/a:
Ja działam w wynajętym budynku. Sprawa śmieci leży po stronie właściciela budynku. To chyba nie muszę zgłaszać?

Obawiam się, że musisz. Jak fryzjer działa w wynajętym budynku też chyba musi.. eeeee?

Anras - 2019-12-12, 14:32

Tu można sprawdzić czy trzeba:
https://bdo.mos.gov.pl/home/obowiazek_rejestracji/

Bim - 2019-12-12, 14:39

Anras napisał/a:

I co wywnioskowałeś trzeba czy nie ? 8-) :haha:

Anras - 2019-12-12, 15:07

W moim przypadku nie trzeba
gryz3k - 2019-12-12, 15:14

Pawcio napisał/a:
gryz3k napisał/a:
Ja działam w wynajętym budynku. Sprawa śmieci leży po stronie właściciela budynku. To chyba nie muszę zgłaszać?

Obawiam się, że musisz. Jak fryzjer działa w wynajętym budynku też chyba musi.. eeeee?

Pawciu, to kto nie musi? Moja działalność nie wytwarza żadnych śmieci, nie używam torebek ani nic takiego. Właściciel budynku stawia pojemniki do których wrzucamy śmieci typu papierki po cukierkach lub zapisane kartki czy zużyte chusteczki higieniczne. :oops:

gryz3k - 2019-12-12, 15:17

Bim napisał/a:
Anras napisał/a:

I co wywnioskowałeś trzeba czy nie ? 8-) :haha:

Mi podaje, że nie podlegam. :oops:

Bim - 2019-12-12, 16:24

gryz3k napisał/a:
Moja działalność nie wytwarza żadnych śmieci, nie używam torebek ani nic takiego. Właściciel budynku stawia pojemniki do których wrzucamy śmieci typu papierki po cukierkach lub zapisane kartki czy zużyte chusteczki higieniczne.

Jak zawsze :diabelski_usmiech tkwi w szczegółach.
Kiedyś jak zawieraliśmy umowy o wynajem nie było takich zapisów jak BDO.

Dla przykładu

Wymiana spalonej świetlówki sprzedawca tej świetlówki był zobowiazany do jej przyjęcia przy zakupie nowej .

Teraz trzeba mieć podpisaną umowę na przegląd i konserwację oświetlenia w firmie.
Z firmą , która jest zarejestrowana i to jej zmartwienie co dalej pod warunkiem ,że wynajmujący budynek jest zarejestrowany w systemie i na tej podstawie będzie mogła wpisać w kartę odbioru od kogo przyjęła tą świetlówkę.

Czy dzierżawca będzie tego świadomy , że najemca spełnia wszystkie zobowiązania wynikające z ustawy :?:

Czy dzierżawca ma taki zapis w umowie z najemcą podpisywaną dużo wcześniej :?:
Przykłady można mnożyć

Czy warto dowiedzieć się po nowym roku od kontrolera czego nie dopełniliśmy i nie przewidzieliśmy po zmianie ustawy ,że jednak podlegamy ustawie o rejestracji i związane z tym koszty :?:

Sama rejestracja jest bezpłatna , która nakłada na nas raz na kwartał wysłania raportu :spoko

maga - 2019-12-12, 16:36

W przypadku BDO nie ma znaczenia wielkość firmy.
Do Rejestru muszą się wpisać także firmy jednoosobowe, które wytwarzają odpady i mają w związku z tym obowiązek prowadzenia ewidencji odpadów.

Czy ktoś powinien,czy nie powinien ?

Czy ktoś musi,czy nie musi ?

Myślę,że pod tym linkiem znajdziecie odpowiedzi na liczne pytania dotyczące BDO

https://www.biznes.gov.pl...rujace-odpadami

Brodacz77 - 2019-12-12, 23:52

A ja widzę to tak.

W/g różnych informacji wpisowi do BDO podlega około 800 tys firm.

Powiedzmy połowa stwierdzi "mam to w :dupa bądź popełni jakiś błąd we wpisie (a to też podstawa do ukarania).

W styczniu wysłannicy prezesa przejrzą rejestr firm w GUS, listę tych zapisanych i wynajdą 400 tys firm, które nie dopełniło obowiązku i podlegają karze.

400.000 firm razy 5000zł (minimalna kara) = 20 000 000 000zł - 20mld zł. I już mamy zrównoważony budżet pisu bez deficytu na 2020 rok.............

Starczy na wszystkie koryta+ rydzyka+ i inne plusy.

Świstak - 2019-12-13, 00:17

Bim napisał/a:
Sama rejestracja jest bezpłatna

Jesteś pewien??? Nie dość że za wpis trzeba zapłacić, to jest to coroczny obowiązek.. Uważaj Jacuś, komornik już za rogiem...
Tu jest to napisane jak byk, choć nie tak łatwo to znależć bo dokument ma 216 stron.... Podpowiem - art. 57. Niby nie ma tam dużo przedsiębiorców, ale na dobrą sprawę da się do tego worka wrzucić 90% przedsiębiorstw.

http://prawo.sejm.gov.pl/...D20130021Lj.pdf

Jako dodatkowy smaczek polecam pkt 6:

6.Wysokość opłaty rejestrowej i wysokość opłaty rocznej wynosi od 50do 2000zł.

Podsumujmy więc: moja firma które de facto nie wytwarza odpadów musi zrobić wpis do rejestru w grudniu i zapłacić za to 100 lub 300 złotych, za dwa tygodnie będzie nowy rok więc kolejne kilka setek. Do tego żeby w ogóle móc się zarejestrować trzeba mieć umowę z odbiorcą odpadów co też nie jest za darmo. I to wszystko żeby legalnie wyrzucić reklamówkę za recykling której i tak trzeba w markecie zapłacić.... A nawet nie za tą reklamówkę, ale za... No włąśnie... Za co???

kimtop - 2019-12-13, 11:56

Świstak napisał/a:
moja firma które de facto nie wytwarza odpadów musi zrobić wpis do rejestru w grudniu i zapłacić za to 100 lub 300 złotych

Nie.
"Opłacie rejestrowej i rocznej oraz obowiązkowi umieszczania numeru rejestrowego na dokumentach podlegają jedynie podmioty wymienione w art. 57 ust. 1 ustawy o odpadach:

wprowadzający sprzęt elektryczny i elektroniczny oraz autoryzowani przedstawiciele,
wprowadzający baterie lub akumulatory,
wprowadzający pojazdy typu M1, N1 i L2e,
producenci, importerzy i wewnątrzwspólnotowi nabywcy opakowań,
wprowadzający na terytorium kraju produkty w opakowaniach,
wprowadzający na terytorium kraju opony,
wprowadzający na terytorium kraju oleje smarowe."

Świstak napisał/a:
Do tego żeby w ogóle móc się zarejestrować trzeba mieć umowę z odbiorcą odpadów co też nie jest za darmo.

Jeśli "wytwarzasz" opakowanie np.pakujesz klientowi towar w foliówkę to tak

Świstak - 2019-12-13, 17:38

Obawiam się że jednak pod coś podpadnę - przykładowo jeśli jako firma sprzedam na allegro pilota do telewizora kupionego w hurtowni to w sumie nie powinienem pod nic podlegać, ale jeśli urzędnik będzie miał zły dzień to podciągnie mnie pod trzy kategorie bo przykładowo hurtownia od której towar kupiłem nie miała zgłoszenia do BDO albo dodałem swoją naklejkę przez co wytworzyłem produkt - wprowadzanie urządzeń elektronicznych, wprowadzanie baterii i wreszcie wysyłka czyli wprowadzanie opakowań. A jeszcze jak na niego warknę że to bez sensu to z 5 tysięcy zrobi się pińćset i jestem bankrut na dwa pokolenia wstecz.
Kolejna sprawa - co jest wyznacznikiem? Wpis do CEDIG czy faktycznie wykonane czynności??? Bo jeżeli wpis w CEDIGu "sprzedaż detaliczna" to dla mnie z założenie rozpakowywanie z opakowań zbiorczych, pakowanie w mniejsze opakowania i sprzedaż bezpośrednia lub zdalna w kolejnych opakowaniach.... Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie urzędnicze prawo do prawie dowolnej interpretacji każdego przepisu.
Każda działalność generuje śmieci i jeśli cała ta "proekologiczna" instytucja to zwykłe drenowanie świata gospodarki z nadmiaru funduszy, to trudno się spodziewać jakiejkowiek logiki czy tym bardziej pobłażliwości. Trzeba tańczyć jak zagrają, albo...

.

SlawekEwa - 2019-12-13, 18:09

Świstak napisał/a:
to podciągnie mnie pod trzy kategorie bo przykładowo hurtownia od której towar kupiłem nie miała zgłoszenia do BDO albo dodałem swoją naklejkę

Arku pod cztery kategorie - czwarta to spekulant :haha:

Świstak - 2019-12-13, 18:26

Dobrze że nie bimbrownik, :mrgreen:
grzegorz_wol - 2019-12-13, 18:28

W mojej firmie jedynym odpadem który pojawia się cyklicznie to opakowania po tonerach do drukarek w ilości kilku sztuk rocznie. Nadmieniam, że puste opakowania zdaję do hurtowni w której kupuję nowe a jako pokwitowanie otrzymuje kartę przekazania odpadu.

Pod koniec listopada wszedłem na stronę BDO i wyczytałem w przykładach tam zamieszczonych że w przypadku niewielkich firm: sklepy, apteki itp. obowiązek wpisu do BDO w przypadku tonerów pojawia się po przekroczeniu 100 kg.

Ponieważ znam specjalistę od ochrony środowiska poruszyłem z nim ten temat na początku grudnia. Zdziwił się bardzo bo stwierdził, że te 100 kg to norma toneru(proszku) dla np drukarni. Wszedłem jeszcze raz na tą stronę i okazało się, że to co wyczytałem parę dni wcześniej wyparowało ze strony. Sam już nie byłem pewien czy to było na stronie BDO czy nie.
Odnalazłem jednak jakąś opinię (opracowanie) prawnika na necie który przytoczył dokładnie to co przeczytałem i podał link (oczywiście odsyłający do nikąd).

W trakcie rozmowy ze specem wyszło także że hurtownia która odbiera opakowania po tonerach stosuje błędny kod ( nieaktualny od 2 lat).

Zamiast gdybać, grzecznie zapłacę za usługę komuś kto się zna zarejestruję się nawet niepotrzebnie a jak sytuacja się ustabilizuje to się wyrejestruję jak zarejestrowanie okaże się niepotrzebne.

Gregorio - 2019-12-13, 19:25

Anras napisał/a:

Sprawdziłem i np. nie wiem pod który punkt podciągnąć fryzjerów, o których tak głośno.
Do końca również nie wiem gdzie przypisać warsztat samochodowy zakładając, że części kupuje w kraju.
Przecież za olej czy części opłatę produktową płaci producent/importer! To co? Mechanik ma powielać opłatę? Po drodze pięć hurtowni, czyli płaci producent, 5 hurtowni i na końcu mechanik?
Chyba coś nie halo...

Świstak - 2019-12-14, 02:18

Gregorio napisał/a:
Mechanik ma powielać opłatę?

Touche !!!

Ja też się zgłaszam, nie ma co czekać na promocję za pół bańki... Albo zwijam działalność i przechodzę do szarej strefy.

Trudny wybór...

Pawcio - 2019-12-18, 09:31

gryz3k napisał/a:
Pawcio napisał/a:
gryz3k napisał/a:

Pawciu, to kto nie musi? Moja działalność nie wytwarza żadnych śmieci, nie używam torebek ani nic takiego. Właściciel budynku stawia pojemniki do których wrzucamy śmieci typu papierki po cukierkach lub zapisane kartki czy zużyte chusteczki higieniczne. :oops:

Ja Ci powiem, że sam już nie wiem.
Zależy którą interpretację czytasz. Nie ma jednej opracowanej przez odpowiedzialną instytucję i taki ambaras jest.

Według jednych stoi, że powinien zarejestrować się podmiot, który wprowadza na rynek produkt, który później w części lub całości stanie się odpadem (elektronika, samochód, kosmetyki) wg innych powinien zarejestrować się ktoś, kto wytwarza odpad - (zaksięgowałeś toner do drukarki, olej na dolewkę do silnika, akumulator do samochodu) musisz się zarejestrować i udokumentować co się stało z wytworzonym odpadem. Oddałeś na śmietnik telewizor, oddałeś pusty toner, została Ci butelka po oleju czy stary akumulator. Musisz mieć kartę przekazania odpadu nieważne czy zapłaciłeś czy nie i zarejestrować ten fakt w BDO.

koder - 2019-12-19, 07:40

Tutaj są objaśnienia przygotowane przez Ministra Klimatu, powinny dużo rozjaśnić: https://www.pit.pl/aktual...a-do-bdo-972836
emkacar - 2019-12-19, 12:35

A tutaj kolejne wyjaśnienia w artykule: Wyjaśnienia Ministra - małe firmy nie muszą.......
kimtop - 2019-12-19, 14:22

A później przychodzi kontroler i mówi "Panie,a co mnie obchodzi co mówił jakiś minister.Mnie obowiązują przepisy,ja mam wytyczne" :haha:
emkacar - 2019-12-20, 06:29

To może w ogóle kimptopie nie przytaczać żadnych wyjaśnień i artykułów, bo one są tyle warte co kot napłakał według Twojej teorii? :haha:
Jak ktoś wprowadza bubel prawny, to ktoś inny musi go tłumaczyć innym :haha: :haha:

mz3545 - 2020-01-27, 22:47

To prawo obowiazuje od 15 lat w tej chwili jest rozszerzone na wszystkich. Ja płace za kazdy litr oleju opalowego oleju napedowego przy opalowym jest oplata uzalezniona od wysokosci komina . Od kazdej torebki do ktorej włoże krojony chleb . najgorsze jest to ze jak owijam w tak zwany strecz mam niejsza opłate ale jesli pakuje na maszynie z pół rekawa foliowego płace wielokrotnosc gdyz wtedy jestem producentem opakowania. Ostatnio jest to drastycznie wprowadzone pod rygorem jak przerejestrowanie samochodu. zapomialem napisac o świetlowkach starych oponach na ktore musze mieć kwit nawet tłuszcz od pączkow podlega opłacie . Spoko to tylko 50 % tego od czego sie płaci
dam90q - 2020-02-01, 12:49

wszędzie kary... same problemy :/
xbartman - 2020-02-01, 12:52

A reklama gdzie?
LukF - 2020-02-01, 14:56

Czekaj....będzie :mrgreen:
SlawekEwa - 2020-02-01, 17:56

emkacar napisał/a:
Jak ktoś wprowadza bubel prawny, to ktoś inny musi go tłumaczyć innym

czy po miesiącu straszenia BDO coś ktoś wie więcej na temat? :chytry

Bim - 2020-02-01, 20:27

SlawekEwa napisał/a:
czy po miesiącu straszenia BDO coś ktoś wie więcej na temat?

Sławku rozliczenie dopiero pod koniec kwartału :-/

Ja po wpłaceniu wpisowego do BDO mam juz nadany numer, a co za tym idzie musiałem zaktualizować swoje PKD w UM bo miałem działalność na papierze według PKD"Złota Rączka"

Tak mi poradzono w UM jak wchodziło toto PKD :-P

Została mi tylko działalnośc na reklamówki teraz sprzedaje tylko w torbach papierowych i już klienci nauczyli sie ,że zamiast zapakować w papier pakuja w rękaw kurtki :haha:

Bo to zet taniej :spoko

SlawekEwa - 2020-02-01, 20:50

Bim napisał/a:
Ja po wpłaceniu wpisowego do BDO mam juz nadany numer,

coś ciekawego z tym wpisowym :shock:
W BDO mam numer od 3 lat za friko :lol:

maga - 2020-02-01, 21:17

Czyli sprawozdania za 2019 rok składamy na starych zasadach,a nie elektronicznie,podobno system jeszcze nie działa.

Czy ktoś co zgłosił się w grudniu i zarejestrował się w bazie,otrzymał już numer BDO?
-mieli przysyłać po miesiącu.
Wśród moich znajomych nie mam jeszcze takiego potwierdzenia,podobno potrwa to jeszcze kilka miesięcy.

kimtop - 2020-02-02, 08:15

maga napisał/a:
-mieli przysyłać po miesiącu.

Pisałem do Urzędu co słychać.
Otrzymałem taką odpowiedź

[i]Dzień dobry,

Nie możemy określić terminu dokonania wpisu z uwagi na ogromną ilość wniosków. Dokładamy wszelkich starań, aby czas oczekiwania był jak najkrótszy. Wnioski są rejestrowane wg daty wpływu do Urzędu.

Z poważaniem
Katarzyna Frątczak
Inspektor

Samodzielne Stanowisko ds.Obsługi Sekretariatu
Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska
Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego[i]

maga - 2020-02-02, 21:10

Jeszcze jest jeden obowiązek związany z BDO:

-kiedy trzeba posługiwać się numerem rejestrowym ?
-gdzie go umieszczać i na jakich dokumentach ?

O tym wszystkim można poczytać tutaj.

maga - 2020-02-04, 17:28

Ewidencja odpadów na papierze do 30 czerwca

Do 30 czerwca 2020 r. przedsiębiorcy będą mogli jeszcze prowadzić ewidencję odpadów na papierze - przewiduje podpisana przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa. Nowela pozwala też na taką sprawozdawczość w przypadku awarii tzw. Bazy Danych Odpadowych.

Podpisana przez prezydenta nowelizacja ustawy o odpadach oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach to reakcja na to, że nie wszystkie firmy, które miały taki obowiązek, znalazły się w BDO. Od 1 stycznia firmy zajmujące się gospodarką odpadami, tj. odbiorem, transportem, przetwarzaniem odpadów, muszą być zarejestrowane w BDO i za pomocą tej platformy cyfrowo "rozliczać" się z odpadów.

Mimo że przedsiębiorcy będą mogli jeszcze przez pół roku prowadzić papierową ewidencję, to te dokumenty będą musiały później znaleźć się w BDO. Nowe przepisy stanowią również, że w przypadku awarii Bazy, dokumentację trzeba będzie prowadzić w formie papierowej lub elektronicznej poza BDO. Firmy będą miały obowiązek wprowadzenia informacji do BDO niezwłocznie po ustaniu awarii, nie później jednak niż w 30 dni od dnia jej usunięcia.

Instytut Ochrony Środowiska - który stworzył BDO - tłumaczy, że nowela dopuszcza równoległe prowadzenie ewidencji w BDO i na papierze, o ile przekazujący odpady wystawi kartę przekazania odpadów (KPO) lub kartę przekazania odpadów komunalnych (KPOK) w tej formie. To rozwiązanie wymagać będzie od kierowcy pojazdu przewożącego odpady posiadanie przy sobie odpowiednich dokumentów papierowych lub ich kopii. Instytut przypomina, że przedsiębiorcy najpóźniej do 31 lipca br. będą mieli czas, by dokumenty wystawione do 30 czerwca w formie papierowej wpisać do systemu BDO.

Nowela przesuwa też terminy na złożenie sprawozdań w wersji elektronicznej dotyczących gospodarki odpadami za rok 2019 do 30 czerwca 2020 r.

Źródło: PAP

SlawekEwa - 2020-04-04, 10:19

Zmiana terminu https://bdo.mos.gov.pl/news/forma-papa-nowy-termin/ierow
kimtop - 2020-04-04, 13:22

A ja mam BDO a nie mogę wywieźć odpadów bo śmietnisko zamknęli :haha: :gwm
SlawekEwa - 2020-04-04, 17:55

Cytat:

A ja mam BDO a nie mogę wywieźć odpadów bo

Teraz pytanie do Ciebie: jeśli sam chcesz tego dokonać ;
; czy pojazd transportujący odpady spełnia odpowiednie normy :chytry

Bim - 2020-04-08, 20:45

Nie wiedziałem gdzie to upchać

Ciekawa rozmowa byłego komornika o bankrutcwie firm podczas pandemii

ZbigStan - 2020-04-08, 21:24

Bim, dobrze że to umieściłeś, choć włos się jeży jeśli przedstawiona opinia jest prawdziwa tj. przedsiębiorco ratuj się sam, bo kasa państwowa jest pusta. Pozdrawiam.