Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Zakaz poruszania się a ubezpieczenie

kojot - 2020-04-13, 09:33
Temat postu: Zakaz poruszania się a ubezpieczenie
Witam wszystkich.
Być może nuda a być może ogólna złość na system skłoniła mnie do założenia tego tematu. Jest to pewnie nie nowa inicjatywa, ale w obecnej sytuacji - jakże nietypowej - może udało by się coś w końcu zrobić z tymi ubezpieczeniami. Gdyby tak wespół w zespół by rząd zmóc.
Wciekłem się bo miałem na narty jechać i nic z tego nie wyszło - zabronili z chałupy nos wystawiać, ale kasę za ubezpieczenie biorą.

Pozdrawiam
Kojot

CORONAVIRUS - 2020-04-13, 10:08

Jeśli ubezpieczalnie kierują się Konstytucją RP a teraz na rękę im takie postępowanie to nikt nie ma postaw do roszczeń odnośnie składek OC , wg . prawa nie ma żadnych zakazów przemieszczania się . wg. bezprawia pisiorów coś tam sobie ubzdurali ale podstawa jest ciągle obowiązująca Konstytucja .
chris_66 - 2020-04-13, 11:55

Ale o jakie ubezpieczenie chodzi?
Bo chyba z nudów niejasno piszesz
Co ma jakiekolwiek ubezpieczenie i brak zakazu przemieszczania się 🤔

kojot - 2020-04-13, 13:01

Chodzi oczywiście o ubezpieczenie OC, a właściwie o możliwość czasowego wyrejestrowania pojazdu, czy tez płacenia OC wtedy gdy ruszasz w podróż. Nie wiem jak u kolegi jest ale ja korzystam z kampera przez miesiąc w roku, a płacić muszę na cały rok.
Cyryl - 2020-04-13, 13:09

no tak, ale aby czasowo wyrejestrować pojazd musiałbyś zdeponować komplet dokumentów i tablic rejestracyjnych, a wcześniej uzyskać jakieś zaświadczenie.

czasowe wyrejestrowanie stosuje się w stosunku do pojazdów ciężarowych i autobusów po czasowym zawieszeniu działalności przewoźnika.
trzeba jeszcze wskazać gdzie pojazd jest parkowany, a to musi być poza drogami publicznymi.

a jak to już spełnisz dowiesz się, że: "instytucja czasowego wycofania pojazdu z ruchu nie zmienia zasad funkcjonowania obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych".

https://rf.gov.pl/skargi/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi/Obowiazek_ubezpieczenia_OC_posiadaczy_pojazdow_mechanicznych_czasowo_wycofanych_z_ruchu__20885

kojot - 2020-04-13, 13:13

Wiem jak jest.
Chodzi o to by to zmienić. Aby to zrobić trzeba zacząć lobbować za dobrym dla kamperowców rozwiązaniem. Trzeba oczywiście to rozwiązanie zaproponować, aby było za czym lobbować.

CORONAVIRUS - 2020-04-13, 13:17

to zaczynaj , co proponujesz ?
kojot - 2020-04-13, 13:24

Ja już zaproponowałem - pomysł jest najważniejszy.
Myślę że znajdzie się wśród nas prawnik który byłby w stanie zbadać jak zmienić przepisy by nas satysfakcjonowały, choć obserwując forum będzie to trudne.

CORONAVIRUS - 2020-04-13, 14:10

Był jeden prawnik ale odszedł ...nie wytrzymał . Potem sie okazało ,że prawnikiem nie był tylko układał papiery u prawnika :haha: :haha: :haha:

Napisz czego byś oczekiwał wzorując sie na czym ?

amples - 2020-04-13, 14:15

kojot napisał/a:
prawnik który byłby w stanie zbadać jak zmienić przepisy by nas satysfakcjonowały

Nie trzeba badać jak zmienić przepisy , wystarczy na kolanie zmienić ustawę . :diabelski_usmiech
Tu nie potrzebny prawnik a pislamista z szerokimi plecami , by przepchną ją przez sejm . :haha:

ZEUS - 2020-04-13, 14:20

amples napisał/a:
Tu nie potrzebny prawnik a pislamista z szerokimi plecami

kilku by się tutaj znalazło :-P pytanie tylko czy mają wystarczająco szerokie plecy? :?:

Cyryl - 2020-04-13, 14:27

jak nie mają wystarczających, to można wyklepać, oby nie niżej.
Banan - 2020-04-13, 14:40

CORONAVIRUS napisał/a:
wzorując sie na czym ?

Np. na przepisach niemieckich...?

zbyszekwoj - 2020-04-13, 15:59

CORONAVIRUS napisał/a:
Był jeden prawnik ale odszedł ...nie wytrzymał . Potem sie okazało ,że prawnikiem nie był tylko układał papiery u prawnika :haha: :haha: :haha:

Niejaki mecenas. :haha:

CORONAVIRUS - 2020-04-13, 19:25

zbyszekwoj napisał/a:
CORONAVIRUS napisał/a:

Niejaki mecenas. :haha:

za młody tu jesteś by pamiętać prawnika z Poznania ... za młody :szeroki_usmiech

ZEUS - 2020-04-13, 19:27

zbyszekwoj napisał/a:
Niejaki mecenas.

odszedł? :roll:
metamorfoza? ... :-P
a może jeszcze coś innego... :szeroki_usmiech

Bim - 2020-04-13, 20:57

Kogo wzięliście na tapetę

Nie przypominam sobie żadnego mecenasa z Poznania :-/

chris_66 - 2020-04-13, 21:09

kojot napisał/a:
Chodzi oczywiście o ubezpieczenie OC, a właściwie o możliwość czasowego wyrejestrowania pojazdu, czy tez płacenia OC wtedy gdy ruszasz w podróż. Nie wiem jak u kolegi jest ale ja korzystam z kampera przez miesiąc w roku, a płacić muszę na cały rok.

mi nie przeszkadza całoroczne OC

jeżdżę kiedy chcę i myślę, że to jest ok 3 miesięcy/rok

ale możesz zacząć lobbować :ok

SlawekEwa - 2020-04-13, 22:26

Bim napisał/a:
Kogo wzięliście na tapetę

taki jeden co na zdjęciach nie wychodził :haha:

CORONAVIRUS - 2020-04-13, 23:59

O szybko zapomniano o fantaście co to paragrafami walił i straszył :lol:

https://www.camperteam.pl...highlight=timot

MILUŚ - 2020-04-14, 00:26

Adam ....skąd Ty wyciągasz takie kukułki :shock: :chytry
CORONAVIRUS - 2020-04-14, 01:06

MILUŚ napisał/a:
Adam ....skąd Ty wyciągasz takie kukułki :shock: :chytry

no z forum , ogólnodostępne przecież :spoko

mischka - 2020-04-14, 07:56

W zasadzie inne komunikaty też ciekawe :spoko
kojot - 2020-04-14, 09:08

Właśnie przed chwilą RMF podał fajny news - amerykańskie firmy ubezpieczeniowe będą zwracały 20 -25 % składek kierowcom ponieważ w związku z wirusem spadłą ilość wypadków i ubezpieczyciele mają mniejsze koszty.
Nie do wiary

CORONAVIRUS - 2020-04-14, 09:42

mischka napisał/a:
W zasadzie inne komunikaty też ciekawe :spoko

Mnie najbardziej podoba się nr 6 :) Fajnie to się czyta po 10 latach .

Andrzej 73 - 2020-04-14, 10:50

CORONAVIRUS napisał/a:
Mnie najbardziej podoba się nr 6 Fajnie to się czyta po 10 latach .

Konsternacja była spora jak forum zostało wyłączone na kilka dni. To były czasy...Wtedy to się działo... :box2
Teraz to pikuś te Wasze utarczki. :-P
:spoko

MILUŚ - 2020-04-14, 11:34

Andrzej 73 napisał/a:
CORONAVIRUS napisał/a:
Mnie najbardziej podoba się nr 6 Fajnie to się czyta po 10 latach .

Konsternacja była spora jak forum zostało wyłączone na kilka dni. To były czasy...Wtedy to się działo... :box2
Teraz to pikuś te Wasze utarczki. :-P
:spoko

Teraz to co poniektórzy wyłączają się z forum samodzielne A jest taki jeden co poszedł na dobrowolną kilkumiesieczna kwarantanne :chytry

mischka - 2020-04-14, 12:28

byle do przodu ;)
zbyszekwoj - 2020-04-14, 19:34

W tamtych czasach widać wywalali z forum jednego za drugim, jakiś koronowirusa wtedy panował czy cus. :haha: :haha:
SlawekEwa - 2020-04-14, 20:00

zbyszekwoj napisał/a:
akiś koronowirusa wtedy panował czy cus.

Ty się lepiej nie dopytuj, bo to już niechlubna historia niektórych userów :-P

Krystian - 2020-04-14, 20:04

Cyryl napisał/a:
no tak, ale aby czasowo wyrejestrować pojazd musiałbyś zdeponować komplet dokumentów i tablic rejestracyjnych, a wcześniej uzyskać jakieś zaświadczenie.

czasowe wyrejestrowanie stosuje się w stosunku do pojazdów ciężarowych i autobusów po czasowym zawieszeniu działalności przewoźnika.
trzeba jeszcze wskazać gdzie pojazd jest parkowany, a to musi być poza drogami publicznymi.

a jak to już spełnisz dowiesz się, że: "instytucja czasowego wycofania pojazdu z ruchu nie zmienia zasad funkcjonowania obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych".

https://rf.gov.pl/skargi/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi/Obowiazek_ubezpieczenia_OC_posiadaczy_pojazdow_mechanicznych_czasowo_wycofanych_z_ruchu__20885

Coś mi tu nie pasuje.
Po raz drugi wyrejestrowałem jesienią kampera na 6 miesięcy, nie musiałem wykazać gdzie kamper jest zaparkowany i składać innych dokumentów oprócz wniosku o wycofanie z ruchu pojazdu, tablic rejestracyjnych i dowodu rejestracyjnego. Opłata za zdeponowanie tablic to 96zł (tj. 90 za 3-miesiące i po 2zł za następne 3) Otrzymałem decyzję starosty o casowym wyrejestrowaniu na podstawie której otrzymałem od ubezpieczyciela zwrot połowy zapłaconej mu kwoty.

Cyryl - 2020-04-14, 20:31

no proszę, widocznie te materiały nie są wiarygodne i to na stronach "gov"
Krystian - 2020-04-14, 20:42

Cyryl napisał/a:
no proszę, widocznie te materiały nie są wiarygodne i to na stronach "gov"

Rzecznik - który opisywał sytuację ciężarówek nie dodał nic na temat samochodów specjalnych a w tak mamy napisane w dowodach rejestracyjnych.

MILUŚ - 2020-04-14, 21:19

SlawekEwa napisał/a:
.........bo to już niechlubna historia niektórych userów :-P

Ciekawe któryż to user wiedzie prym w obrażaniu się na CT :chytry odejściach z przytupem :-P i
............powrotach z podkulonym ogonem na łono forum :haha:

CORONAVIRUS - 2020-04-14, 21:54

Miluś byś się tylko nie zapętlił na maxa bo się nie wygrzebiesz ... :szeroki_usmiech
SlawekEwa - 2020-04-15, 21:00

dubel
SlawekEwa - 2020-04-15, 21:06

Odwilż? https://gazetawroclawska.pl/rzad-otworzy-sklepy-lasy-i-parki-znamy-pierwsze-szczegoly/ar/c1-14915904
aviator - 2020-04-15, 21:07

Nie za bardzo https://epoznan.pl/news-news-104876-rzad_ma_zweryfikowac_plany_szkoly_i_zaklady_fryzjerskie_pozostana_zamkniete_najpierw_poluzowanie_obostrzen_w_lasach
Cyryl - 2020-04-15, 21:42

no i bardzo dobrze (chodzi o zniesienie zakazu wejścia do lasów), ja mam kampera w gotowości i już sprecyzowane plany.
Funio - 2020-04-16, 11:29

Cyryl napisał/a:
no i bardzo dobrze (chodzi o zniesienie zakazu wejścia do lasów), ja mam kampera w gotowości i już sprecyzowane plany.

Zniosą zakaz WEJŚCIA do lasów, ale nie zniosą zakazu wyjścia z domu poza sytuacjami typu zakupy, lekarz, apteka, wolontariat.
A ZOMO BLUE musi ratować budżet. :box :box :box
I jak się wytłumaczysz? Wjechałeś kamperkiem do lasu po lecznicze pędy z sosny na syropek, na kaszel ;) ?
Też bym już najchętniej gdzieś pojechał, ale perspektywa dyskusji z niedouczonym, niebieskim ćwokiem jakoś mnie zniechęca.

Funio - 2020-04-16, 11:42

Taka sprawa
Funio - 2020-04-16, 12:44

SlawekEwa napisał/a:
Odwilż? https://gazetawroclawska.pl/rzad-otworzy-sklepy-lasy-i-parki-znamy-pierwsze-szczegoly/ar/c1-14915904

Takie małe zaproszenie od Waszych sąsiadów zza miedzy.
Pomijając lans burmistrza fajnie zrobione.
Kocham Roztocze!!! :spoko
https://www.tomaszow-lubelski.pl/index.php?id=347

SlawekEwa - 2020-04-16, 14:43

Funio napisał/a:

Co tam lans- gospodarz dobry :bigok niedościgniony wzór dla włodarzy Biłgoraja :gwm

zbyszekwoj - 2020-04-16, 19:34

SlawekEwa napisał/a:
Funio napisał/a:

Co tam lans- gospodarz dobry :bigok niedościgniony wzór dla włodarzy Biłgoraja :gwm

Moze czas wystartowac w wyborach.

Funio - 2020-04-16, 19:45

Cytat:

Moze czas wystartowac w wyborach.

I to się nazywa konstruktywna propozycja... Może jako burmistrz Biłgoraja albo inny radny jakieś Camper Parki pootwiera kolega na Roztoczu... :kwiatek :kwiatek :kwiatek

SlawekEwa - 2020-04-16, 19:58

Funio napisał/a:
jakieś Camper Parki pootwiera kolega na Roztoczu...

Z kim? POPiSem ? : :confused trzeciej siły brak :chytry

Funio - 2020-04-16, 20:11

SlawekEwa napisał/a:
Funio napisał/a:
jakieś Camper Parki pootwiera kolega na Roztoczu...

Z kim? POPiSem ? : :confused trzeciej siły brak :chytry

I jakby człowiek nie kombinował zawsze rozmowa kończy się na polityce...
No nie ma z kim, taka prawda. :gwm

Janusszr - 2020-04-17, 20:46

Funio napisał/a:

I jakby człowiek nie kombinował zawsze rozmowa kończy się na polityce...

Nieprawda. Bardzo często kończy się tematami marynistycznymi :diabelski_usmiech

nikita55 - 2021-03-28, 19:00

Co do czasowego wykorzystania Kampera przyklad mozna by wziac np. z Niemiec gdzie motocykl,Kamper,przyczepa Kempingowa moze byc zarejestrowana np. na 7 miesiecy w roku i tyle sie tez placi ubezpieczenia. Na tablicy rejestracyjnej sa wybite miesiace kiedy mozna jezdzic. Nie kazdy jezdzi zima,a motorem to juz na pewno.

Przepraszam za brak polskich znakow. :lol: