|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Zakaz poruszania się a ubezpieczenie
kojot - 2020-04-13, 09:33 Temat postu: Zakaz poruszania się a ubezpieczenie Witam wszystkich.
Być może nuda a być może ogólna złość na system skłoniła mnie do założenia tego tematu. Jest to pewnie nie nowa inicjatywa, ale w obecnej sytuacji - jakże nietypowej - może udało by się coś w końcu zrobić z tymi ubezpieczeniami. Gdyby tak wespół w zespół by rząd zmóc.
Wciekłem się bo miałem na narty jechać i nic z tego nie wyszło - zabronili z chałupy nos wystawiać, ale kasę za ubezpieczenie biorą.
Pozdrawiam
Kojot
CORONAVIRUS - 2020-04-13, 10:08
Jeśli ubezpieczalnie kierują się Konstytucją RP a teraz na rękę im takie postępowanie to nikt nie ma postaw do roszczeń odnośnie składek OC , wg . prawa nie ma żadnych zakazów przemieszczania się . wg. bezprawia pisiorów coś tam sobie ubzdurali ale podstawa jest ciągle obowiązująca Konstytucja .
chris_66 - 2020-04-13, 11:55
Ale o jakie ubezpieczenie chodzi?
Bo chyba z nudów niejasno piszesz
Co ma jakiekolwiek ubezpieczenie i brak zakazu przemieszczania się 🤔
kojot - 2020-04-13, 13:01
Chodzi oczywiście o ubezpieczenie OC, a właściwie o możliwość czasowego wyrejestrowania pojazdu, czy tez płacenia OC wtedy gdy ruszasz w podróż. Nie wiem jak u kolegi jest ale ja korzystam z kampera przez miesiąc w roku, a płacić muszę na cały rok.
Cyryl - 2020-04-13, 13:09
no tak, ale aby czasowo wyrejestrować pojazd musiałbyś zdeponować komplet dokumentów i tablic rejestracyjnych, a wcześniej uzyskać jakieś zaświadczenie.
czasowe wyrejestrowanie stosuje się w stosunku do pojazdów ciężarowych i autobusów po czasowym zawieszeniu działalności przewoźnika.
trzeba jeszcze wskazać gdzie pojazd jest parkowany, a to musi być poza drogami publicznymi.
a jak to już spełnisz dowiesz się, że: "instytucja czasowego wycofania pojazdu z ruchu nie zmienia zasad funkcjonowania obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych".
https://rf.gov.pl/skargi/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi/Obowiazek_ubezpieczenia_OC_posiadaczy_pojazdow_mechanicznych_czasowo_wycofanych_z_ruchu__20885
kojot - 2020-04-13, 13:13
Wiem jak jest.
Chodzi o to by to zmienić. Aby to zrobić trzeba zacząć lobbować za dobrym dla kamperowców rozwiązaniem. Trzeba oczywiście to rozwiązanie zaproponować, aby było za czym lobbować.
CORONAVIRUS - 2020-04-13, 13:17
to zaczynaj , co proponujesz ?
kojot - 2020-04-13, 13:24
Ja już zaproponowałem - pomysł jest najważniejszy.
Myślę że znajdzie się wśród nas prawnik który byłby w stanie zbadać jak zmienić przepisy by nas satysfakcjonowały, choć obserwując forum będzie to trudne.
CORONAVIRUS - 2020-04-13, 14:10
Był jeden prawnik ale odszedł ...nie wytrzymał . Potem sie okazało ,że prawnikiem nie był tylko układał papiery u prawnika
Napisz czego byś oczekiwał wzorując sie na czym ?
amples - 2020-04-13, 14:15
kojot napisał/a: | prawnik który byłby w stanie zbadać jak zmienić przepisy by nas satysfakcjonowały |
Nie trzeba badać jak zmienić przepisy , wystarczy na kolanie zmienić ustawę .
Tu nie potrzebny prawnik a pislamista z szerokimi plecami , by przepchną ją przez sejm .
ZEUS - 2020-04-13, 14:20
amples napisał/a: | Tu nie potrzebny prawnik a pislamista z szerokimi plecami |
kilku by się tutaj znalazło pytanie tylko czy mają wystarczająco szerokie plecy?
Cyryl - 2020-04-13, 14:27
jak nie mają wystarczających, to można wyklepać, oby nie niżej.
Banan - 2020-04-13, 14:40
CORONAVIRUS napisał/a: | wzorując sie na czym ? |
Np. na przepisach niemieckich...?
zbyszekwoj - 2020-04-13, 15:59
CORONAVIRUS napisał/a: | Był jeden prawnik ale odszedł ...nie wytrzymał . Potem sie okazało ,że prawnikiem nie był tylko układał papiery u prawnika
Napisz czego byś oczekiwał wzorując sie na czym ? |
Niejaki mecenas.
CORONAVIRUS - 2020-04-13, 19:25
zbyszekwoj napisał/a: | CORONAVIRUS napisał/a: | Był jeden prawnik ale odszedł ...nie wytrzymał . Potem sie okazało ,że prawnikiem nie był tylko układał papiery u prawnika
Napisz czego byś oczekiwał wzorując sie na czym ? |
Niejaki mecenas. |
za młody tu jesteś by pamiętać prawnika z Poznania ... za młody
ZEUS - 2020-04-13, 19:27
zbyszekwoj napisał/a: | Niejaki mecenas. |
odszedł?
metamorfoza? ...
a może jeszcze coś innego...
Bim - 2020-04-13, 20:57
Kogo wzięliście na tapetę
Nie przypominam sobie żadnego mecenasa z Poznania
chris_66 - 2020-04-13, 21:09
kojot napisał/a: | Chodzi oczywiście o ubezpieczenie OC, a właściwie o możliwość czasowego wyrejestrowania pojazdu, czy tez płacenia OC wtedy gdy ruszasz w podróż. Nie wiem jak u kolegi jest ale ja korzystam z kampera przez miesiąc w roku, a płacić muszę na cały rok. |
mi nie przeszkadza całoroczne OC
jeżdżę kiedy chcę i myślę, że to jest ok 3 miesięcy/rok
ale możesz zacząć lobbować
SlawekEwa - 2020-04-13, 22:26
Bim napisał/a: | Kogo wzięliście na tapetę |
taki jeden co na zdjęciach nie wychodził
CORONAVIRUS - 2020-04-13, 23:59
O szybko zapomniano o fantaście co to paragrafami walił i straszył
https://www.camperteam.pl...highlight=timot
MILUŚ - 2020-04-14, 00:26
Adam ....skąd Ty wyciągasz takie kukułki
CORONAVIRUS - 2020-04-14, 01:06
MILUŚ napisał/a: | Adam ....skąd Ty wyciągasz takie kukułki |
no z forum , ogólnodostępne przecież
mischka - 2020-04-14, 07:56
W zasadzie inne komunikaty też ciekawe
kojot - 2020-04-14, 09:08
Właśnie przed chwilą RMF podał fajny news - amerykańskie firmy ubezpieczeniowe będą zwracały 20 -25 % składek kierowcom ponieważ w związku z wirusem spadłą ilość wypadków i ubezpieczyciele mają mniejsze koszty.
Nie do wiary
CORONAVIRUS - 2020-04-14, 09:42
mischka napisał/a: | W zasadzie inne komunikaty też ciekawe |
Mnie najbardziej podoba się nr 6 Fajnie to się czyta po 10 latach .
Andrzej 73 - 2020-04-14, 10:50
CORONAVIRUS napisał/a: | Mnie najbardziej podoba się nr 6 Fajnie to się czyta po 10 latach . |
Konsternacja była spora jak forum zostało wyłączone na kilka dni. To były czasy...Wtedy to się działo...
Teraz to pikuś te Wasze utarczki.
MILUŚ - 2020-04-14, 11:34
Andrzej 73 napisał/a: | CORONAVIRUS napisał/a: | Mnie najbardziej podoba się nr 6 Fajnie to się czyta po 10 latach . |
Konsternacja była spora jak forum zostało wyłączone na kilka dni. To były czasy...Wtedy to się działo...
Teraz to pikuś te Wasze utarczki.
|
Teraz to co poniektórzy wyłączają się z forum samodzielne A jest taki jeden co poszedł na dobrowolną kilkumiesieczna kwarantanne
mischka - 2020-04-14, 12:28
byle do przodu
zbyszekwoj - 2020-04-14, 19:34
W tamtych czasach widać wywalali z forum jednego za drugim, jakiś koronowirusa wtedy panował czy cus.
SlawekEwa - 2020-04-14, 20:00
zbyszekwoj napisał/a: | akiś koronowirusa wtedy panował czy cus. |
Ty się lepiej nie dopytuj, bo to już niechlubna historia niektórych userów
Krystian - 2020-04-14, 20:04
Coś mi tu nie pasuje.
Po raz drugi wyrejestrowałem jesienią kampera na 6 miesięcy, nie musiałem wykazać gdzie kamper jest zaparkowany i składać innych dokumentów oprócz wniosku o wycofanie z ruchu pojazdu, tablic rejestracyjnych i dowodu rejestracyjnego. Opłata za zdeponowanie tablic to 96zł (tj. 90 za 3-miesiące i po 2zł za następne 3) Otrzymałem decyzję starosty o casowym wyrejestrowaniu na podstawie której otrzymałem od ubezpieczyciela zwrot połowy zapłaconej mu kwoty.
Cyryl - 2020-04-14, 20:31
no proszę, widocznie te materiały nie są wiarygodne i to na stronach "gov"
Krystian - 2020-04-14, 20:42
Cyryl napisał/a: | no proszę, widocznie te materiały nie są wiarygodne i to na stronach "gov" |
Rzecznik - który opisywał sytuację ciężarówek nie dodał nic na temat samochodów specjalnych a w tak mamy napisane w dowodach rejestracyjnych.
MILUŚ - 2020-04-14, 21:19
SlawekEwa napisał/a: | .........bo to już niechlubna historia niektórych userów |
Ciekawe któryż to user wiedzie prym w obrażaniu się na CT odejściach z przytupem i
............powrotach z podkulonym ogonem na łono forum
CORONAVIRUS - 2020-04-14, 21:54
Miluś byś się tylko nie zapętlił na maxa bo się nie wygrzebiesz ...
SlawekEwa - 2020-04-15, 21:00
dubel
SlawekEwa - 2020-04-15, 21:06
Odwilż? https://gazetawroclawska.pl/rzad-otworzy-sklepy-lasy-i-parki-znamy-pierwsze-szczegoly/ar/c1-14915904
aviator - 2020-04-15, 21:07
Nie za bardzo https://epoznan.pl/news-news-104876-rzad_ma_zweryfikowac_plany_szkoly_i_zaklady_fryzjerskie_pozostana_zamkniete_najpierw_poluzowanie_obostrzen_w_lasach
Cyryl - 2020-04-15, 21:42
no i bardzo dobrze (chodzi o zniesienie zakazu wejścia do lasów), ja mam kampera w gotowości i już sprecyzowane plany.
Funio - 2020-04-16, 11:29
Cyryl napisał/a: | no i bardzo dobrze (chodzi o zniesienie zakazu wejścia do lasów), ja mam kampera w gotowości i już sprecyzowane plany. |
Zniosą zakaz WEJŚCIA do lasów, ale nie zniosą zakazu wyjścia z domu poza sytuacjami typu zakupy, lekarz, apteka, wolontariat.
A ZOMO BLUE musi ratować budżet.
I jak się wytłumaczysz? Wjechałeś kamperkiem do lasu po lecznicze pędy z sosny na syropek, na kaszel ?
Też bym już najchętniej gdzieś pojechał, ale perspektywa dyskusji z niedouczonym, niebieskim ćwokiem jakoś mnie zniechęca.
Funio - 2020-04-16, 11:42
Taka sprawa
Funio - 2020-04-16, 12:44
Takie małe zaproszenie od Waszych sąsiadów zza miedzy.
Pomijając lans burmistrza fajnie zrobione.
Kocham Roztocze!!!
https://www.tomaszow-lubelski.pl/index.php?id=347
SlawekEwa - 2020-04-16, 14:43
Funio napisał/a: | Pomijając lans burmistrza fajnie zrobione. |
Co tam lans- gospodarz dobry niedościgniony wzór dla włodarzy Biłgoraja
zbyszekwoj - 2020-04-16, 19:34
SlawekEwa napisał/a: | Funio napisał/a: | Pomijając lans burmistrza fajnie zrobione. |
Co tam lans- gospodarz dobry niedościgniony wzór dla włodarzy Biłgoraja |
Moze czas wystartowac w wyborach.
Funio - 2020-04-16, 19:45
Cytat: |
Moze czas wystartowac w wyborach. |
I to się nazywa konstruktywna propozycja... Może jako burmistrz Biłgoraja albo inny radny jakieś Camper Parki pootwiera kolega na Roztoczu...
SlawekEwa - 2020-04-16, 19:58
Funio napisał/a: | jakieś Camper Parki pootwiera kolega na Roztoczu... |
Z kim? POPiSem ? : trzeciej siły brak
Funio - 2020-04-16, 20:11
SlawekEwa napisał/a: | Funio napisał/a: | jakieś Camper Parki pootwiera kolega na Roztoczu... |
Z kim? POPiSem ? : trzeciej siły brak |
I jakby człowiek nie kombinował zawsze rozmowa kończy się na polityce...
No nie ma z kim, taka prawda.
Janusszr - 2020-04-17, 20:46
Funio napisał/a: |
I jakby człowiek nie kombinował zawsze rozmowa kończy się na polityce...
|
Nieprawda. Bardzo często kończy się tematami marynistycznymi
nikita55 - 2021-03-28, 19:00
Co do czasowego wykorzystania Kampera przyklad mozna by wziac np. z Niemiec gdzie motocykl,Kamper,przyczepa Kempingowa moze byc zarejestrowana np. na 7 miesiecy w roku i tyle sie tez placi ubezpieczenia. Na tablicy rejestracyjnej sa wybite miesiace kiedy mozna jezdzic. Nie kazdy jezdzi zima,a motorem to juz na pewno.
Przepraszam za brak polskich znakow.
|
|