| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Dziwny kamper challenger - przekaźnik, brak spustu wody, itd
EwaMarek - 2021-01-03, 19:27 Temat postu: Dziwny kamper challenger - przekaźnik, brak spustu wody, itd Proszę o poradę.
Znajomy kupił kampera challenger na Fordzie z ok 2010r.
Niestety coś jest nie tak z ładowaniem.
Ma takie 2 dziwne cosie . wydaje mi się ze to jest przekaźnik reagujący na ładowanie.
Tylko że jak podłączę 230v to ładuje tylko aku zabudowy. Jak odpalę silnik to ładuje oba i ikona przełącza się na zielono na panelu sterowania. Na 230 nie ładuje obu...
Trochę muzealny układ bo skrzynka bezpiecznikowa jak w przyczepie kempingowej i z boku prostownik oraz dwie te skrzynki przekaźnikowe...
EwaMarek - 2021-01-03, 19:30
Dodatkowo nie ma spustu wody z węży przy pompce i podobnie przy zbiorniku wody ciepłej.
Czy to normalne???
Miałem Chaussona Starszego o 2 lata i on miał wszystkie potrzebne rzeczy a ten wynalazek NIE MA NIC!!!
sprzedawca nie spuścił wody i mróz rozwalił filtr przy pompce oraz coś w kiblu
Socale - 2021-01-03, 19:51
Moja interpretacja jest taka:
Ustalony został jakiś priorytet i pierwszeństwo ładowania z sieci 230V ma aku pokładowy.
Zostaw po prądem na dobę/dwie i wówczas sprawdź czy aku rozruchowy został włączony w obwód ładowania.
Urządzonko to zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem któregoś z akumulatorów, z logiki chroniony powinien być aku rozruchowy. Najprawdopodobniej przekaźnik łączy obydwa plusy akumulatorów w określonych warunkach do dyspozycji mieszkalnej i rozłącza gdy uzna że jest zagrożenie nie odpalenia silnika.
Połączenie akumulatorów powinno być zasygnalizowane dolną lewą kontrolką na pulpicie z ikonką połączonych ze sobą 2 akumulatorów.
U mnie w Adrii też to czasami jest sygnalizowane, nie było tego w Dethleffsie zatem nie ma reguły że łączenie potencjałów jeśli się odbywa to jest sygnalizowane.
.
O hydraulice nie pisnę słowa z braku wiedzy.
EwaMarek - 2021-01-03, 20:00
Właśnie w poprzednim kamperze jak i obecnym układy zawsze się łączą. nie ważne z jakiego źródła jest ładowanie po wzroście napięcia na pierwszym dołącza sie drugi.
Tutaj jeden stycznik pracuje gdy daje 230 a drugi gdy daje z silnika. Tak na szybko mierzyłem napięcia na kablach. Może cos sienie załącza albo jakiś kabel jest przerwany...
Socale - 2021-01-03, 20:10
Międzyczasie edytowałem wyżej by było precyzyjniej.
.
Trzeba dać szansę pełnego naładowania z sieci 230V, zrobić pomiary napięć, wnioski wyjdą i potwierdzą wadę lub prawidłowość. Warunkiem jest zdrowość obydwu akumulatorów bo jeśli aku priorytetowy na uwaloną celę to nie osiągnie napięcia pozwalającego elektronice na dołączenie drugiego aku.
To są zależności.
Kamil Cz - 2021-01-03, 20:53
Witam.
Ja w moim obecnym kamperku ( PILOTE ) też nie mogłem zlokalizować zaworu spustowego wody.
Po długich poszukiwaniach okazało się że w tym konkretnym modelu odkręca się dekielek rewizyjny w zbiorniku wody i w środku zbiornika jest korek spustowy (podobny jak w zlewie).
Spust wody zawsze jest , kwestia znalezienia.
Co do ładowania to u mnie jest tak samo. To znaczy po podłączeniu do sieci ładowana jest zabudowa następnie rozruchowy.
papamila - 2021-01-03, 20:54
często w kamperach ( mam na myśli tańsze wersje/modele) stosowane sa komponenty jak pokazałeś.
Równie czesto stosowany rozwiązaniem jest
to co opisałeś,
z alternatora ładuje oba akumulatory
natomiast ze słupka tylko aku zabudowy.
Co do spustu wody to raczej dziwne
przejrzyj jeszcze raz
Gewehr - 2021-01-04, 07:05
Na pierwszym zdjęciu jest separator. Po układzie bezpieczników w nim, sądzę że jest sterowany D+. Jeśli tak, to nie ma opcji aby ładować rozruchowy z elektrobloku. Poszukaj w necie opis tego separatora i będzie wszystko wiadomo.
EwaMarek - 2021-01-04, 12:15
Kolejne rozbieranie kampera.
Poprzedni właściciel przerobił tył na piętrowe poprzeczne łóżko i zawór od bojlera oraz bezpieczniki 230v zasłonił ścianką. NA WKRETY!!!
Natomiast spust wody koło papki znalazłem na dodatkowym wężu pod plastikiem od ręcznego. ALE PRODUCENT MIAŁ POMYSŁ Z TYM SPUSZCZANIE. Chyba rzeczywiście ten kamer jest zrobiony po kosztach !!!
Tylko że poprzedni właściciel pozaślepiał to wszystko. Widać pozamarzały mu ter zaworki albo było coś innego.
EwaMarek - 2021-01-04, 21:11
W sumie problem rozwiązany ale mam pytanie do użytkowników Chalengerów .
Czy te kampery mają takie dziwne rozwiązania??? Roczniki ok 2010 - 2011r
LukF - 2021-01-04, 21:45
| EwaMarek napisał/a: | W sumie problem rozwiązany ale mam pytanie do użytkowników Chalengerów .
Czy te kampery mają takie dziwne rozwiązania??? Roczniki ok 2010 - 2011r |
Chellenger to raczej budżetowa produkcja więc to co widzisz potwierdza się niestety...
EwaMarek - 2021-02-15, 07:36
Brak odp na poje pytanie - czyli na forum nie ma kamperów tej marki...
Zdejmowałem podsufitkę nad kabiną bo kable dokładałem.
SZOK tam nie ma styropianu!!! Na plastykową zabudowę jest tylko przyklejona pianka - jak do wygłuszań i tyle. Nie wiem jak z izolacją ale jak tam będą mostki zimne to woda pocieknie zimą...
Chyba że się mylę i tam jest cos jeszcze ...
LukF - 2021-02-15, 08:10
Demontowałem w kilku kamperach. Nic więcej oprócz pianki nie ma. Widzę, że z tą wodą to jesteś mocno wrażliwy...
marek230482 - 2021-02-15, 08:27
Nad kabiną w sensie alkowie? Ja mam normalnie konstrukcję drewnianą i styropian.
EwaMarek - 2021-02-15, 09:50
Może i tak ale wilgoci trudno się pozbyć czy to z auta osobowego czy kampera...
Najgorszy ten zapaszek :-(
Ile miejsc w kamperze jest nieodpowiednio izolowanych. Tam się skrapla woda . Kabina kierowcy (blaszana) gniazdko 230 (obudowa) , przy lodówce blachy aluminiowe pod kuchnią, czy dokoła szafki, krawędzie drzwi, okien itd, przepusty rurek, kabli
Niby niewiele ale przy dłuższym użytkowaniu zimą szkody może narobić.
Jak pisałem miałem kilka kamperów przez 15 lat. Ostatnie 8 lat kampery stoją w garażu :-) Kilka przyczep kempingowych.
Kupowałem coraz nowszego ale jednak zawsze używka. W każdym cos sie działo i garażowanie niewiele pomagało bo jak w ścianę wejdzie woda to nie wyparuje bo nie ma gdzie.
Wnerwia mnie że robi się coraz większą tandetę. Czy droższe to nie zawsze lepsze jak kiedyś Mercedes...
TERAZ BYLE SPRZEDAĆ I ŻEBY WYTRZYMAŁO GWARANCJĘ a potem kolejny kliencie się martw...
koko - 2021-02-15, 10:07
na prostowniku jest przycisk (świecący) wciśnięty jest ładowanie wyciśnięty brak taki prostownik stosuje nowe Carthago to nie może być lipa
EwaMarek - 2021-02-15, 10:21
Nie czepiam się prostownika tylko braku centrali sterującej ładowaniem akumulatorów.
Jak pisałem wcześniej 230 ładuje tylko zabudowy. Z samochodu ładuje oba. W innych kamperach zawsze ładowało oba obojętnie które źródło ładowania.
Darek Szczecin - 2021-02-15, 11:27
| EwaMarek napisał/a: | Nie czepiam się prostownika tylko braku centrali sterującej ładowaniem akumulatorów.
Jak pisałem wcześniej 230 ładuje tylko zabudowy. Z samochodu ładuje oba. W innych kamperach zawsze ładowało oba obojętnie które źródło ładowania. |
z twoich fotek wynika że jest tam zastosowany elektroblok CBE PC 100 Miałem taki w Panzerkampie i ze słupka ładowało oba Aku, fakt nie miałem tego dodatkowego separatora przekaźnik łączący aku jest w elektrobloku, też tworze nowego kameprka i również będę stosował PC100 sprawdzę wszystko jak już podepnę i dam znać,
Co do jakości zabudów firmowych to mam takie samo zdanie jak ty, pomagałem koledze w naprawie kampervana znanej marki auto 3 letnie gnił mu już sufit
generalnie dykta, gówno sklejka i wiadro wkrętów , surowy materiał drewniany nie zabezpieczony nawet jakimś lakierem najtańszym, wrażenie takie jak ty opisujesz ma wytrzymać do końca gwarancji pod warunkiem że garażowany i używany tylko latem
suzu4x4 - 2021-02-15, 13:31
w tym wszystkim smutne jest to że ceny nowych kamperów budżetowych marek nierzadko przekraczają już 300tyś pln.
w 2019 r kolega kupił nowego blaszaka ADRII za ok 200tyś dziś najtańszy na otomoto - 365 tyś . masakra.
koko - 2021-02-15, 13:54
U mnie jest tak że ładuje obydwa z tym że po 14 dniach takiego ładowania należy rozłączyć seperatorem aku samoćhodowy tłumaczyli mi że można nie odjechać
EwaMarek - 2021-02-15, 14:01
Darek Szczecin, masz jakiś schemat - może ten energoblok ma cos walnięte ...
tylko po co te przekaźniki dodatkowo?
Darek Szczecin - 2021-02-15, 14:16
tak miałem połączone jak na schemacie zero dodatkowych przekaźników teraz tak samo robię, nie wiem jak jest w przypadku gdy na pokładzie jest lodówka absorpcyjna , bo nigdy nie miałem i tam jest jakiś podobny myk ja na twoim foto co by zasilanie grzałki 12V było możliwe tylko po odpaleniu auta.
Generalnie PC 100 ładuje akku oba ze słupka i z alternatora i tak jest w instrukcji tego urządzenia bez dodatkowych przekaźników,
ja bym szukał przyczyny od strony pinu który otrzymuje sygnał że ładowarka ładuje i to powoduje podpięcie akku rozruchowego. schematów w sieci jest opór
chche o tu walczyłem z tym tematem jak bylem młody i piękny, teraz tylko piękny
https://www.camperteam.pl...9059dfc89b36bfc
EwaMarek - 2021-02-15, 15:21
Dzięki - będę szukał
EwaMarek - 2021-02-15, 15:27
koko, czyli jest cos nie tak - poszli chyba na łatwiznę w Twoim kamperze...
Ja nawet na kilka miesięcy mam podłączonego kamera do 230v i nigdy nie było problemów.
No może poza jakimś modułem właśnie w tej centralce ale w Chausonie. Odpaliłem przy podłączonym do 230v i cos się zwarło - musiałem wymieniać płytkę główną. Kupiłem wtedy od Dunina chyba...
Od tego czasu zawsze rozłączam sie z prądu zanim odpalę auto :-)
kaimar - 2021-02-15, 15:43
| suzu4x4 napisał/a: | | w tym wszystkim smutne jest to że ceny nowych kamperów budżetowych marek nierzadko przekraczają już 300tyś pln |
Nie jest tak źle. Ja mam w ofercie blaszaki Giottivan marki Giottiline z grupy Rapido w cenie brutto z akcyzą na poziomie 48.000eu co daje przy kursie 4.5 cenę w złotówkach na poziomie 216.000 zł.
Niestety trzeba trochę na takiego poczekać....
koko - 2021-02-16, 19:05
Ja też nigdy nie miałem problemów a teraz zamontowali przełącznik dużej mocy z opisem że po 14 dniach podłączenia do słupka przestawić na ZERO .Coś mi tłumaczył w Elkampie że można rozładować
aku samochodowy
może na zimne dmuchają bo wszystkie nowe tak mają
papamila - 2021-02-16, 20:01
EwaMarek,
wszystko jest OK,
nic nie jest walnięte
wiele kamperów tak ma fabrycznie jak opisałeś.
ze słupka tylko zabudowa, z alternatora - oba
( a tu z uwagi na prądy realizowane jest to przekaźnikiem)
suzu4x4 - 2021-02-16, 20:38
| kaimar napisał/a: | (...)
Niestety trzeba trochę na takiego poczekać.... |
nikt nie spodziewał się takiego obrotu rzeczy. bum na kampery spowodowany przez covid, znacznie wydłużył czas oczekiwania bo pewnie fabryki nie były na to gotowe ale zapewne zacierają ręce bo tylu zamówień jeszcze nigdy nie mieli.
kaimar - 2021-02-17, 09:17
| suzu4x4 napisał/a: | | nikt nie spodziewał się takiego obrotu rzeczy. bum na kampery spowodowany przez covid, znacznie wydłużył czas oczekiwania bo pewnie fabryki nie były na to gotowe ale zapewne zacierają ręce bo tylu zamówień jeszcze nigdy nie mieli. |
W tym roku nie jest tak różowo. W tej chwili Fiat faktycznie wstrzymał dostawy podwozi pod kampery. Hymer musiał anulować ponad 1000 zamówień na kampery, Rapido około 700 sztuk.
Dotyczy to wielu producentów samochodów (fabryki Volkswagena pracują na pół gwizdka.)
A wszystko przez braki specjalizowanych układów scalonych z Chin.
Darek Szczecin - 2021-02-17, 10:47
| papamila napisał/a: | EwaMarek,
wszystko jest OK,
nic nie jest walnięte
wiele kamperów tak ma fabrycznie jak opisałeś.
ze słupka tylko zabudowa, z alternatora - oba
( a tu z uwagi na prądy realizowane jest to przekaźnikiem) |
Dziwne, przecież to jest CBE PC100 i normalnie ładował mi ze słupka oba akku, przekaźnik jest na płycie, nie miałem nic dodatkowego motane
w manualu opis wtyka nr18 pin2 sygnał z ładowarki S z ładowarki CBE
Bateria B1 Car batery ładowana jest prądem max 2A priorytet ładowan ma B2 bateria zabudowy
Robię teraz auto też na PC 100 jak zepnę prądy to dam znać czy jest jak było wcześniej
papamila - 2021-02-17, 11:47
| Darek Szczecin napisał/a: | | wtyka nr18 pin2 |
to sprawdzić czy jest ta wiązka,
u mnie np w nowym PLA nie było (to był rocznik 2017)
Darek Szczecin - 2021-02-17, 12:26
| papamila napisał/a: | | Darek Szczecin napisał/a: | | wtyka nr18 pin2 |
to sprawdzić czy jest ta wiązka,
u mnie np w nowym PLA nie było (to był rocznik 2017) |
wrzucam opis pinów, nawet z naszego forum to zassałem
wtyka na płycie nr 18 jest integralnym elementem tego urządzenia
EwaMarek - 2021-02-17, 21:31
na razie nie mam czasu na sprawdzenie tych schematów.
jak coś ustalę na pewno dam znać :-) Na pewno wychodziły różne wersje :-(
papamila - pamiętam Twoje tłumaczenie :-)
Najwyżej dołoże jakiś przekaźnik albo przełącznik bo jak dłużej kamer stoi to przydałoby się doładować aku samochodu. Założyłem solary i kempingowy jest ok.
Darek Szczecin - 2021-02-19, 00:22
| EwaMarek napisał/a: | na razie nie mam czasu na sprawdzenie tych schematów.
jak coś ustalę na pewno dam znać :-) Na pewno wychodziły różne wersje :-(
papamila - pamiętam Twoje tłumaczenie :-)
Najwyżej dołoże jakiś przekaźnik albo przełącznik bo jak dłużej kamer stoi to przydałoby się doładować aku samochodu. Założyłem solary i kempingowy jest ok. |
Postaram się w łykend zdoktoryzować z tego ustrojstwa, może znajdziemy rozwiązanie
EwaMarek - 2021-02-19, 07:47
No chciałem szwagrowi pomóc i wytłumaczyć obsługę jak co w kamperze. A sobie tylko roboty narobiłem z naprawą instalacji wodnej, ładowania i montaż solara
Darek Szczecin - 2021-02-22, 11:22
W niedziele uruchomiłem już drugi raz zestaw CBE Blok DS-300, ładowarka CB-516, panel PC-100
wszystko działa, po podłączeniu do słupka akumulator zabudowy jak i rozruchowy jest ładowany,
szukałem informacji za forach zagranicznych i wyszło że tylko francuskie firmy do tego zestawu dokładają jeszcze BRS czyli to małe szare pudełko z przekaźnikiem,
twój proble jest chyba w tym czymś, będę drążył dalej, jedyny schemat jaki znalazłem to to
i jeszcze jeno pytanie
po podłączeniu do słupka kontrolka wtyczki na panelu świeci się?
taka jeszcze wrzutka tłumaczone przez google fragment dyskusji z jakiegoś forum
Rozumiem, że omawiany powyżej typ modułowego systemu CBE będzie zwykle instalowany z bezpiecznikiem wysokoprądowym (50 A w przypadku mojego Rapido) w dodatnim przewodzie prowadzącym od akumulatora rozruchowego kampera do skrzynki rozdzielczej CBE. W dodatnim przewodzie prowadzącym od akumulatora rekreacyjnego kampera do skrzynki rozdzielczej CBE będzie również bezpiecznik wysokoprądowy (50 A dla mojego Rapido).
Ale Challenger / Chausson (i prawdopodobnie niektórzy inni producenci kamperów z Grupy Trigano) instalują parę jednostek CBE „Boite Relais Securite” (BRS) zamiast (lub dodatkowo) pary bezpieczników 50 A, które zwykle są montowane i (jak powiedział dr Dave) ) jednostki CBE BRS są ewidentnie uruchamiane za pośrednictwem panelu sterowania systemu.
Zasadniczo istnieją dwa różne systemy CBE „PC” - „Challenger / Chausson / Trigano”, który zawiera jednostki CBE BRS uruchamiane za pomocą przełącznika On / Off panelu sterowania lub bardziej powszechny (i prostszy) układ, który wykorzystuje wysokie amperażowe bezpieczniki w akumulatorach dodatnie przewody pod napięciem.
Próbując rozwiązać problem, system z jednostkami CBE BRS musi być traktowany inaczej niż system, w którym ich brakuje. Należy również wziąć pod uwagę różnice w typach skrzynek rozdzielczych i funkcjonalności panelu sterowania
EwaMarek - 2021-02-22, 18:11
Darek Szczecin, Dzięki
EwaMarek - 2021-03-07, 13:23
nie łapie - muszę poszukać schemat DS300TR jeśli to jest oznaczenia centralki
Na oko po kablach nie ma wyjścia z centralki na drugi aku...
Jeden dodatkowy przekaźnik jest jakby włącznikiem głównym, drugi łączy akumulatory jak odpalę auto. Jakby nie było modułu łączącego akumulatory gdy dam 230v.
EwaMarek - 2021-03-07, 15:46
jeszcze foto, może coś ktoś...
marcincin - 2021-03-07, 18:29
| EwaMarek napisał/a: | nie łapie - muszę poszukać schemat DS300TR jeśli to jest oznaczenia centralki
Na oko po kablach nie ma wyjścia z centralki na drugi aku...
Jeden dodatkowy przekaźnik jest jakby włącznikiem głównym, drugi łączy akumulatory jak odpalę auto. Jakby nie było modułu łączącego akumulatory gdy dam 230v. |
Wyjściem z centralki na akumulator rozruchowy jest złącze B1, które jednocześnie pełni rolę złącza zasilającego jak pracuje alternator. Do akumulatora rozruchowego nie idą żadne inne połączenia. Energoblok kiedy jest podpięty do 230V powinien przepuszczać na złącze B1 jakąś małą porcję energii generowaną przez ładowarkę i jest to realizowane prawdopodobnie przez jakiś półprzewodnik - jest wyraźny spadek napięcia pomiędzy złączami B1 i B2 w trakcie ładowania - z tego co pamiętam tak około 0,7V. Max prąd doładowywania akumulatora rozruchowego nie jest duży - kiedyś zostawiłem pracujący interfejs OBD, który nie pozwalał przejść w stan uśpienia jednostki centralnej samochodu, a praca tej jednostki skutecznie rozładowała mi akumulator rozruchowy, pomimo, że byłem podpięty do sieci. Po tamtej akcji zrobiłem sobie osobny separator, aby móc doładowywać akumulator rozruchowy większymi prądami, a także z panela PV.
Co do schematu i zdjęć - sprawdź bezpiecznik po prawej stronie (5A) - oznaczony znaczkiem dwóch akumulatorów.
EwaMarek - 2021-03-07, 20:59
Niestety B1 to minus :-( Kontrolka dwóch akumulatorów zapala się gdy ten dodatkowy przekaźnik co foto były wcześniej, się załączy. Ale tylko przy ładowaniu z silnika.
Gdy podłączam 230 V nic.
NIe wiem czy ten schemat jest poprawny bo jest od flash12 a nie od tego
marcincin - 2021-03-07, 22:23
| EwaMarek napisał/a: | Niestety B1 to minus :-( Kontrolka dwóch akumulatorów zapala się gdy ten dodatkowy przekaźnik co foto były wcześniej, się załączy. Ale tylko przy ładowaniu z silnika.
Gdy podłączam 230 V nic.
NIe wiem czy ten schemat jest poprawny bo jest od flash12 a nie od tego |
To chyba coś nie tak to jest podłączone - mam CBE PC100 wyglądający na taki sam i są tam trzy złącza (20,21,22) - wg opisu tego co wrzucił Darek masa powinna być na -B2 - jutro podejdę do kampera i potwierdzę.
EwaMarek - 2021-03-08, 07:50
Papamila pisał , że nie ma ładowania z 230v na aku samochodu. Chciałem mimo to sprawdzić i chyba miał racje
papamila - 2021-03-08, 08:36
brak ładowania aku rozruchowego ze słupka
to naprawde nie jest powód do zmartwień.
Auto stojace, nawet 2-3 miesiące nie nie generuje jakiegoś zużycia energii (wyjątek to jakiś prądożerny alarm) i da się bezproblemowo uruchomić.
Podobnie uważam w kwestii ładowania aku rozruchowego z solarów. Niewiele daje a priorytetem powinien być aku turystyczny
EwaMarek - 2021-03-08, 08:42
Darek Szczecin - 2021-03-08, 10:11
Spokojnie Pany, dojdziemy
mi to samo urządzenie ładuje rozruchowy więc tu też musi
po pierwsze.
czy zapala się kontrolka wtyczni na panelu PC100 po podpięciu słupka?
wrzucam foto mojej DS300
tak różnica na szybko
złącze FA4 i FA5
na foto oznaczyłem gniazdo gdzie przychodzą dwa sygnały
jeden to contact key engine
drugi Input signal S net coming from the CBE battery charger
i ten nas interesuje, blok ma info że słupek podpięty
rjas - 2021-03-08, 17:43
| papamila napisał/a: | brak ładowania aku rozruchowego ze słupka
to naprawde nie jest powód do zmartwień.
|
Też tak uważam. U mnie w nowym kamperze fabryka nie przewidziała ładowania rozruchowego ze słupka i jeszcze ani jednej łzy nie uroniłem
EwaMarek - 2021-03-15, 11:38
https://www.camperteam.pl...gregat&start=15
Tu jeszcze było o braku ładownia aku samochodowego ze słupka 230v. Jak wcześniej szukałem to nie znalazłem tego.
Darek Szczecin - 2021-03-15, 12:01
zapytam po raz trzeci
gdyż odpowiedzi nie dostałem
Czy po podłączeniu do słupka świeci się na panelu ikonka wtyczki 230v ?
mi ten DS300 cały czas ładuje rozruchowy pod słupkiem
EwaMarek - 2021-03-15, 12:36
ups, za dużo tego czytania....
Tak , wtyczka (kontrolka) się zapala. Niestety połączone aku nie. Jak sprawdzałem gdzie puka przekaźnik podczas uruchomienia auta to w momencie rozpoczęcia ładowania aku zabudowy załącza sie jeden z tych przekaźników zewnętrznych. W centralce nic sie nie robi. Drugi przekaźnik zewnętrzny jest od wyłącznika głównego. KONIEC nie ma więcej. Na centralkę nie dochodzą kable od aku samochodu.
Możliwe że te centralki wychodziły w różnych wersjach :-(
Darek Szczecin - 2021-03-15, 15:24
wersja ta sama to takie mało skomplikowane urządzenie
B1 zlącze to jest plus akku rozruchowego
zaznaczyłem miejsce na swoim
na fotce twojej B1 wygląda jak by tam nic nie przychodziło,
EwaMarek - 2021-03-15, 17:24
puste- tam nic nie ma
szwagier zabrała kamera to już fotki nie zrobię , mogłem odsłonić kable :-(
tu widać bokiem
marcincin - 2021-03-15, 21:32
W tych energoblokach B1 to jest właśnie konektor, do którego należy podłączyć akumulator rozruchowy - choć jeśli u Was było jakieś dodatkowe urządzenie spinające akumulatory w czasie jazdy to może to zostało zrobione celowo. Mój energoblok ładuje akumulator rozruchowy przez to złącze, jednocześnie to złącze służy do zasilania całego energobloku z alternatora.
EwaMarek - 2021-03-16, 08:17
Temat na razie zakończony. Nie ma i tyle.
Pozostałe naprawione. Auto szwagier zabrał a ponieważ jest nowy to na pewno tego kampera zobaczę
Opisywałem te problemy bo sam nie wiedziałem co jak ale po części może się komuś przyda jak poczyta forum.
Niestety sam kiedyś zaczynałem kamperowanie i robiłem te same błędy...
|
|