Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Gas Bank

greg_krk - 2022-05-23, 16:50
Temat postu: Gas Bank
Czy ktoś orientuje się o co chodzi, że nigdzie nie ma butli gasbank lub jakichkolwiek innych do napełniania LPG? Na wszystkich sklepach jest przy ofertach informacja o braku towaru.
Banan - 2022-05-23, 16:59

Przedstawiciel na targach w Nadarzynie ubiegłego roku mówił, że wycofują z polskiego rynku :?
Może gdzieś za granicą można kupić.

Edit: Np. tu można kupić

Andrzej 73 - 2022-05-23, 21:41

greg_krk napisał/a:
Czy ktoś orientuje się o co chodzi, że nigdzie nie ma butli gasbank lub jakichkolwiek innych do napełniania LPG? Na wszystkich sklepach jest przy ofertach informacja o braku towaru.

Jarek Papamila ma , nie wiem jak teraz , ale ja kupowałem za 2 tysie cały zestaw.
Tu masz numer do Jarka 600-028-837

Komplecik - 2022-05-23, 22:01

Andrzej 73 napisał/a:

Jarek Papamila ma , nie wiem jak teraz ,

Coś tam może jeszcze ma, wspominał ostatnio że towar ciężko dostępny ale trzeba pytać, może dla swojaków z pod lady :-/
:szeroki_usmiech

Andrzej 73 - 2022-05-23, 22:19

Nie podaję nie pewnych informacji :spoko
greg_krk - 2022-05-23, 23:02

Banan napisał/a:
Przedstawiciel na targach w Nadarzynie ubiegłego roku mówił, że wycofują z polskiego rynku :?
Może gdzieś za granicą można kupić.

A mówił coś więcej odnośnie powodów wycofania? Wydawało mi się, że to rozwiązanie zyskuje na popularności.

Banan napisał/a:

Edit: Np. tu można kupić

Już nie. Product sold out...

Andrzej 73 napisał/a:
greg_krk napisał/a:

Jarek Papamila ma , nie wiem jak teraz , ale ja kupowałem za 2 tysie cały zestaw.
Tu masz numer do Jarka 600-028-837

Ok dzięki, zadzwonię. Ciekaw jestem ceny. Nie tak dawno jedna oferta mi gdzieś mignęła na Alle, jednak cena była coś koło 1600 PLN za pojedyncza butlę... W zeszłym roku dokładnie to samo kosztowało niecałe 600 PLN

Id_ea - 2022-05-23, 23:16

Wczoraj kupowałem na Allegro. W zeszłym roku rozważałem temat ale odpuściłem to teraz prawie 2x tyle kosztuje. 2 butle 11l , przewody złączki obejmy gniazdo zewnętrzne 3400
https://allegro.pl/oferta/butla-gazowa-gaz-bank-alugas-travel-mate-11-kg-11625281964

papamila - 2022-05-24, 07:48

Cytat:
dokładnie to samo kosztowało niecałe 600 PLN

NIE TO SAMO!!!
nie pisz takich głupot,
jeśli nie dostrzegasz różnicy pomiędzy butlą a zbiornikiem gazowym w kształcie butli.

to tak jakbyś napisał że w zeszłym roku dacia kosztowała 30000 a dziś mercedes 80000

Banan - 2022-05-24, 09:29

greg_krk napisał/a:
A mówił coś więcej odnośnie powodów wycofania? Wydawało mi się, że to rozwiązanie zyskuje na popularności.

Grzesiu, gdyby cos mówili, nie omieszkałbym o tym wspomnieć. :ok
Sami byli zdziwieni podjętą decyzją.
Można domniemywać, że chodzi o przepisy prawne regulujące używanie tych butli, tak mi się wydaje.
Popularność sprzętu rośnie, a paragrafów brak :?

greg_krk - 2022-05-24, 13:04

papamila napisał/a:
NIE TO SAMO!!!
nie pisz takich głupot,
jeśli nie dostrzegasz różnicy pomiędzy butlą a zbiornikiem gazowym w kształcie butli.

to tak jakbyś napisał że w zeszłym roku dacia kosztowała 30000 a dziś mercedes 80000

Przepraszam, nie denerwuj się tak, nie ma potrzeby :bukiet:
Może zbyt lakonicznie podszedłem do tematu, nie wiem jednak co rozumiesz pod pojęciem butli oraz zbiornika w kształcie butli. Przyznaję nie jestem ekspertem, więc będę wdzięczny za wyjaśnienie :ok

Banan napisał/a:
greg_krk napisał/a:

Grzesiu, gdyby cos mówili, nie omieszkałbym o tym wspomnieć. :ok
Sami byli zdziwieni podjętą decyzją.
Można domniemywać, że chodzi o przepisy prawne regulujące używanie tych butli, tak mi się wydaje.
Popularność sprzętu rośnie, a paragrafów brak :?

Napisałem wczoraj maila do dystrybutora tych sprzętów, firmy Carbon Zorro i dzisiaj w odpowiedzi otrzymałem informację, że absolutnie nie wycofują się. Obecnie czekają na dostawę butli i mają w planach nowe produkty :roll:

Banan - 2022-05-24, 13:46

greg_krk, Carbon Zorro jest przedstawicielem producenta, którego stronę masz TUTAJ
Ja rozmawiałem z ludkiem od gasbank i to gasbank wstrzymuje sprzedaż w Polsce, stąd ta informacja i o możliwości zakupu za granicą, też wspomniałem :spoko

greg_krk - 2022-05-24, 14:28

Banan napisał/a:
greg_krk, Carbon Zorro jest przedstawicielem producenta, którego stronę masz TUTAJ
Ja rozmawiałem z ludkiem od gasbank i to gasbank wstrzymuje sprzedaż w Polsce, stąd ta informacja i o możliwości zakupu za granicą, też wspomniałem :spoko

Oczywiście, też racja. Do samej "wierchuszki" nie uderzałem. Zastanawiające jest zatem czemu producent i jego przedstawiciel na Polskę mają rozbieżne zdania :?

No nic, poczekam na razie na rozwój sytuacji i zobaczę co się pojawi w Carbon Zorro.

Id_ea - 2022-05-24, 16:18

Właśnie się dowiedziałem, że te gazbanki można tankować tylko gdy są zamontowane w pojeździe z tąd te wyposażenie w przyłącze zewnetrzne. Informacja z ACK Kędzierzyn. Podobno jest problem i stacje nie chcą pozwalać na tankowanie takiej butli gdy mam ją luzem poza pojazdem , jak to jest? 🙄
ZEUS - 2022-05-24, 16:37

korzystam póki co drugi rok i jeszcze nigdzie w żadnym z odwiedzonych kilkunastu państw nie miałem z tym problemu, w RP również... tzn. butla oczywiście w kamperze a wlew od pewnego czasu przymocowany trwałe...
papamila - 2022-05-24, 16:41

Id_ea napisał/a:
jak to jest?

butla może być tankowana tylko w pozycji pionowej- poprawne działanie zaworu ograniczającego
skąd obsługa ma wiedzieć czy Kowalski nie położył sobie butli w bagażniku bo mu wygodniej
przyłącze zewnetrzne - pośrednio świadczy że użyjmy poprawnego określenia zbiornik gazowy z multizaworem w kształcie butli jest podłączony prawidłowo i stoi
napisałem "pośrednio" bo widziałem już takie kombinacje że włos się jeży na głowie

Id_ea - 2022-05-24, 18:22

papamila napisał/a:

skąd obsługa ma wiedzieć czy Kowalski nie położył sobie butli w bagażniku bo mu wygodniej

Chociażby z tad, że stoi na ziemi poza pojazdem obok dystrybutora 🤦‍♂️ myślałem że pojadę na stację i w ten sposób zatankuję zamiast jak do tej pory jechać pusta butla na wymianę

Andrzej 73 - 2022-05-24, 18:29

Cytat:
napisałem "pośrednio" bo widziałem już takie kombinacje że włos się jeży na głowie

Osobiście, jak miałbym się narażać za kilka set złociszy , to wolałbym nigdy gasbanka nie montować.
Widocznie ludziska nie cenią swojego zdrowia i życia.
A potem mówi się "mądry Polak po szkodzie"

Powtórzę dla dobra wszystkich kupujących gasbanki.
Montujcie do kamperów butle z multi zaworem - tylko takie dają gwarancję bezpieczeństwa.

chris_66 - 2022-05-24, 20:52

ZEUS napisał/a:
korzystam póki co drugi rok i jeszcze nigdzie w żadnym z odwiedzonych kilkunastu państw nie miałem z tym problemu, w RP również... tzn. butla oczywiście w kamperze a wlew od pewnego czasu przymocowany trwałe...

w takim układzie to nigdzie nie będzie problemu

ja używam też butli luzem i wiele razy tankowałem bez najmniejszego problemu

chris_66 - 2022-05-24, 20:57

Andrzej 73 napisał/a:
Montujcie do kamperów butle z multi zaworem - tylko takie dają gwarancję bezpieczeństwa.

nie rozumiem

mogę zatankować butlę luzem i używać jej klasycznie do kuchenki czy palnika do papy

mogę w kamperze podłączyć sobie gniazdo zewnętrzne, zatankować i potem podłączyć normalnie instalację kampera

nie widzę żadnego zagrożenia a tym samym sensu przepłacania za multizawór

mogę sobie też przelać propan ze stalowej butli do gasbanka albo do klasycznej kompozytowej nano czy innej 5kg

Id_ea - 2022-05-24, 21:30

Właśnie mm o takiej możliwości zatankowania luzem myślałem. Korzystam z grila czy też ogrzewacza ogrodowe go ale jak potrzebuje to dobijam do pełna wkładam do budy i mam pewność że w trakcie wyjazdu nie będę musiał szukać wymiany. Dotychczas było tak, że nie do końca wiedziałem ile tego zostało i wymieniałem aby nie mieć niespodzianek. :ok

No i co więcej miałby mi ten multizawor zaoferować niż cały zespół zaworowy w gazbanku?

Komplecik - 2022-05-24, 21:57

Id_ea napisał/a:

No i co więcej miałby mi ten multizawor zaoferować niż cały zespół zaworowy w gazbanku?

Masz rację zwykłą butlę za 100fke też można tankować, po co pytanie w ogóle ktoś zadaje :-/ bez sensu, namiot to też karawaning ja tak zaczynałem.

ZEUS - 2022-05-24, 21:58

chris_66 napisał/a:
ZEUS napisał/a:

w takim układzie to nigdzie nie będzie problemu

ja używam też butli luzem i wiele razy tankowałem bez najmniejszego problemu

tak jak napisałem powyżej... nie miałem nigdy i nigdzie problemu z tankowaniem ani wówczas gdy gasbank woziłem luzem ani po przytwierdzeniu wlewu do kampera, wolę używać tradycyjnego grilla na węgiel drzewny niż na gaz i dlatego nie mam potrzeby wyciągania butli z kampera ani do tankowania ani w innym celu dlatego wybrałem takie rozwiązanie, ewentualne inne potrzeby korzystania na zewnątrz kampera z palnika gazowego "załatwiam"🤪 na kuchence na kartusze lub w piekarniku również na kartusze, dla mnie jest to niekłopotliwe i wygodniejsze ...🤗 każdy wypracowuje sobie swoje metody😊

ZEUS - 2022-05-24, 22:06

Id_ea napisał/a:

bez multizaworu musisz do tankowania odkręcić przewód z reduktorem i podłączyć przewód tankujący a po zatankowaniu odkręcasz przewód tankujący i z powrotem przykręcasz przewód z reduktorem... w ciasnej bakiście nie jest to za wygodne że o każdorazowym sprawdzaniu szczelności połączenia nie wspomnę...

papamila - 2022-05-24, 22:26

na stacjach benzynowych stoi jasno przykazane
- paliwo alewać tylko do przeznaczonych do tego kanistrów

ale malkontenci zawsze powiedzą że można przecież zatankować do szklanego słoja, i do worka foliowego można a nawet do wiadra,.ba, niektórzy twierdza że można z palącym papierosem w ustach.

podobnie z butla gazową - to nie prom kosmiczny,
da się napełnić ale błędów nie wybacza
i po to właśnie są przepisy, zazyczaj tworzone przez specjalistów a nie polityków

chris_66 - 2022-05-24, 22:51

ZEUS napisał/a:
........korzystania na zewnątrz kampera .......... każdy wypracowuje sobie swoje metody😊

używam butli nie tylko kamperowo/turystycznie ale i po części zawodowo

Id_ea - 2022-05-25, 00:07

Komplecik napisał/a:

Masz rację zwykłą butlę za 100fke też można tankować, po co pytanie w ogóle ktoś zadaje :-/ bez sensu, namiot to też karawaning ja tak zaczynałem.

Czy ja napisałem że zabieram grila i ogrzewacz do budy? Pisałem o BUTLI! Gril i ogrzewacz to wyposażenie ogrodu i tam stoją a wspólnym elementem jest właśnie zasilanie z butli.

Papamila
Skoro do tej pory podłączałem odłączałem i nie sprawiało mi to problemu to nie widzę sensu inwestowania w multizawory. Już sam gazbank kolosalnie zwiększa mi komfort i wszechstronność zastosowania więc po co te aluzje o słoikach? Moze nie każdy jest taką lebiegą jak Ci z Twoich doświadczeń i obserwacji.

papamila - 2022-05-25, 07:14

w tej całej zabawie nie chodzi o komfort przepinanie/odkręcanie,
idzie o bezpieczeństwo, Twoje i innych
masz jakieś błędne rozumowanie,
"skoro do tej pory się udawało"- czy tak będzie zawsze?
czy autem też jeździsz pod prąd bo wygodniej?
czy w kąpieli używasz komórki podpiętej do sieci bo sie nie rozładuje?
pomyśł o konsekwencjach

zbyszekwoj - 2022-05-25, 11:09

Dziwiłem się dlaczego w moim kamperze jest takie duze okno przy łózku. wyjasniono mi ,ze dawniej robiono to dla bezpieczenstwa aby w razie pozaru ewakuować sie . Dzis w kamperach okienka takie zeby zlodziej się nie przecisnął. :chacha2
chris_66 - 2022-05-25, 22:10

papamila napisał/a:
w tej całej zabawie nie chodzi o komfort przepinanie/odkręcanie,
idzie o bezpieczeństwo, Twoje i innych
masz jakieś błędne rozumowanie,

"authorized personnel" - co to znaczy ? kto to jest?

bo do tankowania gazu do auta do niedawna był pan na stacji a w całej europie był pan kierowca

teraz się to zmieniło

a czy do wózka widłowego butlę musi zmieniać ktoś "authorized" ? u nas tak, gdzie indziej niekoniecznie

a żeby jeszcze trochę pomieszać :evil: to jak masz multizawór i napis "authorized " to nadal nie możesz samodzielnie zatankować butli :haha:

a gdzie można sie autoryzować :diabelski_usmiech i doktoryzować i imię bezpieczeństwa naszego i waszego :-P

papamila - 2022-05-25, 22:38

zacznijmy od tego że u nas przepisy są z przed kilkudziesięciu lat, są nieprecyzyjne
butle gazowe napełniają rozlewnie gazu
a na stacjach paliw wolno kierowcy (w PL od niedawna) samemu napełnić zbiornik gazu zamontowany w pojeżdzie
tyle że butla z zaworem pojedynczym to dalej butla (pomimo że ma zamontowany zawór ograniczający napełnianie do 80% pojemności wodnej, w zamyśle ma usprawnić pracę personelowi napełniającermu, np. mogą to robić bez wagi)

"Butla" z multizaworem, prawidłowo zamontowana to już zbiornik.

chris_66 - 2022-05-25, 23:39

papamila napisał/a:
"Butla" z multizaworem, prawidłowo zamontowana to już zbiornik.

na jakiej podstawie tak twierdzisz ??

i dlaczego butla ze mono nie będzie zbiornikiem ?
a może będzie ?

Pieredyszka - 2022-05-26, 06:19

To jest ciekawe... UE od lat próbuje i w zasadzie udaje się jej to, próbuje narzucić przeróżne nowe przepisy, często przeorujące diametralnie różnych państw życie na druga stronę. Lecz problemów z LPG, butlami, tankowaniem nie może, problem jakiś nierozwiązywalny od zawsze. Podobnie jak i różne przepisy około samochodowe, a wydawało by się że najprostszy do rozwiązania.
Andrzej 73 - 2022-05-26, 06:36

Krzysiu , zbiornik do wielokrotnego napełniania musi mieć zawór bezpieczeństwa .
Dotyczy to każdej butli czy to gazowej czy ciśnieniowej.
Czy ktoś z Was widział skutki rozerwanej butli?
Dopóki nie zostałem przeszkolony w tym zakresie nie miałem o takich skutkach najmniejszego pojęcia. Nie życzę nikomu aby tego doświadczył.
Ja w tym temacie już swoje napisałem , kończę bo mam wrażenie że niektórych nie przekonam.
:spoko

Yans - 2022-05-26, 08:34

Andrzej 73 napisał/a:
Ja w tym temacie już swoje napisałem , kończę bo mam wrażenie że niektórych nie przekonam.

Są tacy ,co nie uczą się na doświadczeniach i błędach innych tylko na swoich... :haha: :haha: :haha:

zbyszekwoj - 2022-05-26, 11:21

Andrzej 73 napisał/a:

Twój imiennik z Krakowa pokazywał, wyrwało mu drzwiczki, momo wielkiego doświadczenia w kamperowaniu. Dobrze ze wybuch byl w stronę na zewnątrz a nie do srodka kampera . :chacha2
Przyczyną prawdopodobnie było zatankowanie pod korek zwykłej stalowej butli.
Sam byłem świadkiem jak w Hiszpanii kolega z CT tankował butle do odbicia 27l gazu.Moje uwagi po prostu zignorował. :stop:

chris_66 - 2022-05-26, 20:22

Andrzej 73 napisał/a:
Krzysiu , zbiornik do wielokrotnego napełniania musi mieć zawór bezpieczeństwa .
Dotyczy to każdej butli czy to gazowej czy ciśnieniowej.
................... nie przekonam.

każde urządzenie ciśnieniowe musi mieć zawór , nawet głupi kompresor który daje 8bar i ma pojemnośc 6litrów

absolutnie nie neguję potrzeby zabezpieczenia - 80 % pojemności , bezpieczniki itd

rozchodzi się o Twoje stwierdzenie

Cytat:

przecież każdy gasbank ma zabezpieczenie 80% , multizawór to tylko wygoda

a potem "napis na kołnierzu twojego gasbanka" od @papamila o jakimś autoryzowanym personelu

dla kogoś kto myśli i wie co robi nalanie gazu do zwykłej butli kompozytowej typu domlight czy zielone BP to żaden problem, sam przelewam propan, czasem nabijam prosto na stacji i nie widzę broblemu w takim działaniu

tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić i jest to 200% bezpieczne dla wszystkich

i ostatnia sprawa , widziałem kilka rozerwanych zbiorników ciśnieniowych , butle z gazem po pożarze też, próbę wysadzenia butli z gazem w ognisku również, pokazy strażaków z wybuchów gazu w czymś ala piekarnik również - całkiem fajne doświadczenia dające do pomyślenia co i jak robić z gazem żeby było OK

Robert-4 - 2022-05-26, 22:25

chris_66 napisał/a:
[

dla kogoś kto myśli i wie co robi nalanie gazu do zwykłej butli kompozytowej typu domlight czy zielone BP to żaden problem, sam przelewam propan, czasem nabijam prosto na stacji i nie widzę broblemu w takim działaniu

A jak nalać do butli BP? Pytam, bo jadę daleko, a chwilowo nie mam LPG

chris_66 - 2022-05-27, 00:21

Robert-4 napisał/a:
chris_66 napisał/a:
[

A jak nalać do butli BP? Pytam, bo jadę daleko, a chwilowo nie mam LPG

mniej więcej tak, trzeba tylko usunąc z camperfita zaworek

Robert-4 - 2022-05-27, 08:38

To przelewanie z pustego w próżne :)
Myślałem, że masz pomysł naładowania tej butli gazem LPG. Jadę z butlami BP i boję się że mi w Norwegii zabraknie.

pozdrawiam
R

zbyszekwoj - 2022-05-27, 10:48

Robert-4 napisał/a:
. Jadę z butlami BP

Te butle już sa zabronione w niektórych zachodnich panstwach. W Hiszpanii Holendrzy wyprzedawali po kilka euro.

Id_ea - 2022-05-27, 18:18

zbyszekwoj napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
. Jadę z butlami BP

Te butle już sa zabronione w niektórych zachodnich panstwach. W Hiszpanii Holendrzy wyprzedawali po kilka euro.

Mówisz o tych z tworzywa? 😬 To pewnie dlatego na wszystkich serwisach wisi "niedostępne"

chris_66 - 2022-05-27, 22:34

Robert-4 napisał/a:
To przelewanie z pustego w próżne :)
Myślałem, że masz pomysł naładowania tej butli gazem LPG. Jadę z butlami BP i boję się że mi w Norwegii zabraknie.

pozdrawiam
R

pożyczasz butlę z gazem, przelewasz do swojej i za pół godziny oddajesz :bajer

adaml61 - 2022-05-28, 08:20

chris_66 napisał/a:
pożyczasz butlę z gazem, przelewasz do swojej i za pół godziny oddajesz
Nie tak do końca , jak butla do której chcesz przelać niema odpowietrznika (takie mają tylko niektóre turystyczne )za dużo nie przelejesz .
kaimar - 2022-05-28, 11:31

Sprzedawcy tego wynalazku przekonają że jest bezpieczny bo ma certyfikat TUV-u.
Proponuję jedna zapoznać się z treścią tego certyfikatu dostępnego na stronie wspomnianego tu wcześniej dostawcy i zwrócić uwagę na jaki produkt wystawiony jest ten certyfikat.
link .
Dla osób nieznających angielskiego krótki słowniczek:
UN composite cylider without valve - UN kompozytowa butla bez zaworu

chris_66 - 2022-05-28, 23:04

adaml61 napisał/a:
chris_66 napisał/a:
pożyczasz butlę z gazem, przelewasz do swojej i za pół godziny oddajesz
Nie tak do końca , jak butla do której chcesz przelać niema odpowietrznika (takie mają tylko niektóre turystyczne )za dużo nie przelejesz .

przelewasz całe 5,8,10 kg czy ile wchodzi nominalnie do butli
trwa troche wolniej ale działa normalnie
sprawdzane kilkadziesiąt razy osobiście w róznych krajach europy

Voku - 2022-05-28, 23:40

Id_ea napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
. Jadę z butlami BP

Mówisz o tych z tworzywa? 😬 To pewnie dlatego na wszystkich serwisach wisi "niedostępne"

Ja te butle wymieniam do tej pory ostatnio 110zł za propan. Teraz te butle ma Grenngas

emkacar - 2022-05-29, 06:02

chris_66 napisał/a:

Można poprosić o instrukcję jak ów zaworek usunąć? :-)

chris_66 - 2022-05-30, 16:58

emkacar napisał/a:
chris_66 napisał/a:

przy kamperficie masz z jednej strony czarne pokrętło wł/wył (po lewej), po przeciwnej mosiężne podłączenie do butli (po prawej) - wykręcasz to podłączenie , wypadnie mały element metalowy i sprężynka, te dwie rzeczy wyrzucasz i skręcasz do kupy, oczywiście wskazane jest skręcenie na jakąś pastę uszczelniającą do gwintów i sprawdzenie szczelności

oczywiście robisz to na własną odpowiedzialność bo to nielegalne, niezgodne z przepisami, zabronione, itd

emkacar - 2022-05-31, 06:50

chris_66 napisał/a:
emkacar napisał/a:
chris_66 napisał/a:

przy kamperficie masz z jednej strony czarne pokrętło wł/wył (po lewej), po przeciwnej mosiężne podłączenie do butli (po prawej) - wykręcasz to podłączenie , wypadnie mały element metalowy i sprężynka, te dwie rzeczy wyrzucasz i skręcasz do kupy, oczywiście wskazane jest skręcenie na jakąś pastę uszczelniającą do gwintów i sprawdzenie szczelności

oczywiście robisz to na własną odpowiedzialność bo to nielegalne, niezgodne z przepisami, zabronione, itd

Serdeczne dzięki. Piweczko poszło.
Oczywiście, że nielegalne i niezgodne z przepisami. Pełna świadomość. Ja tylko tak pytałam, by wiedzieć teoretycznie ;-)

biswafor - 2022-11-25, 12:03

Właśnie się dowiedziałem, że te gazbanki można tankować tylko wtedy, gdy są zamontowane w pojeździe, stąd wyposażenie z zewnętrznym przyłączem.
zbyszekwoj - 2022-11-25, 16:23

biswafor napisał/a:
Właśnie się dowiedziałem, że te gazbanki można tankować tylko wtedy, gdy są zamontowane w pojeździe, stąd wyposażenie z zewnętrznym przyłączem.

mogę cie zapewnić ,ze można zatoankować i poza pojazdem, wszystko zalezy czy bedziesz chciał wyręczyc się obsługą stacji. :aniolek

chris_66 - 2022-11-27, 19:51

biswafor napisał/a:

które , bo są :diabelski_usmiech dwa typy :diabelski_usmiech

Artur.Dell - 2025-10-17, 21:51

Odświerzam temat gasbanku.
Rozważam zakup butli kompozytowych do tankowaniea LPG. Mam miejsce na 2 sztuki. Mam jednakjednak kilka wątpliwości. Otóż, czy przy dwóch butlach zastosowanie przewodu do tankowania podłączonego do jednej butli będzie powodowało napełniania ich obu na raz? Jeśli tak, to wystarczyłoby kupić jedną butlę z podwójnym zaworem, a drugą z pojedyńczym? Ograniczyło to nieco koszt całej zabawy. Druga, istotniejsza kwestia to tempetaura pracy. Jak wiadomo butan w tempeturze poniże 4 stopni Celsjusza traci lotności i opada na dno butli. Czy w tych okolicznościach jest jakieś zoswiązanie podgrzewania butli napełnionych gazem LP?

Komplecik - 2025-10-18, 06:43

Artur.Dell napisał/a:
Odświerzam temat gasbanku.
Rozważam zakup butli kompozytowych do tankowaniea LPG. Mam miejsce na 2 sztuki. Mam jednakjednak kilka wątpliwości. Otóż, czy przy dwóch butlach zastosowanie przewodu do tankowania podłączonego do jednej butli będzie powodowało napełniania ich obu na raz? Jeśli tak, to wystarczyłoby kupić jedną butlę z podwójnym zaworem, a drugą z pojedyńczym? Ograniczyło to nieco koszt całej zabawy. Druga, istotniejsza kwestia to tempetaura pracy. Jak wiadomo butan w tempeturze poniże 4 stopni Celsjusza traci lotności i opada na dno butli. Czy w tych okolicznościach jest jakieś zoswiązanie podgrzewania butli napełnionych gazem LP?

Najprostszym rozwiązaniem jest montowanie jednego gazbanka i w razie braku gazu wożenie zapasowej zwyklej butli z propanem, zdaje się że większość tak ma właśnie zrobione, gaz praktycznie wszędzie dotankujesz nawet w europie,
Jarek Papamila wie więcej w tym temacie :szeroki_usmiech

Artur.Dell - 2025-10-18, 07:21

W sumie racja. Po co inwestować w 2 butle, które nie są najtańsze.

Nurtuje mnie tylko kwestia użytkowania zimą, gdy temperatura spadnie poniżej 4 stopni. Jak zapobiec rozwarstwieniu się LPG na propan i butan?

Komplecik - 2025-10-18, 07:31

Artur.Dell napisał/a:
W sumie racja. Po co inwestować w 2 butle, które nie są najtańsze.

Nurtuje mnie tylko kwestia użytkowania zimą, gdy temperatura spadnie poniżej 4 stopni. Jak zapobiec rozwarstwieniu się LPG na propan i butan?

Ja nie myślę o tym wożę w razie czego butle z propanem dodatkowo, lub trzeba wymyślić ogrzewanie luku na butle, ale jak dla mnie to wyważanie otwartych drzwi, mnie jeszcze nie zamarzł gaz

Darson - 2025-10-18, 10:10

Artur.Dell napisał/a:
Nurtuje mnie tylko kwestia użytkowania zimą
temat opisany wielokrotnie.
Postaram się znaleźć.
https://www.camperteam.pl...0ef9ccb46465096
Najczęściej koledzy tankują sam propan, który nie stwarza problemów.
Jest droższy, ale sądzę, że nie mieszkasz w kamperze zimą ? 🤔
Raczej sporadyczne wyjazdy na narty.
W którymś wątku koledzy dokładnie opisują, ile gazu zużyli grzejąc, gotując i kąpiąc się w zimie, w kamperze.
Poza tym, jeśli planujesz zimowe wyjazdy to pomyśl również o macie ocieplającej, okrywającej szoferkę.
Grzać w środku i wypuszczać ciepło
na zewnątrz, to trochę bez sensu. 😉
Edit: https://www.camperteam.pl...b76e161d7b4c334
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=255

No chyba , że już wszystko masz i pozostała tylko kwestia gazu do rozwiązania 😉

Darson - 2025-10-18, 10:13

Artur.Dell,
Cytat:
jakieś rozwiązanie podgrzewania butli napełnionych gazem LP?

schowek na butle powinien być wentylowany. Jedno automatycznie wyklucza drugie.

MILUŚ - 2025-10-18, 11:15

Darson napisał/a:
Jedno automatycznie wyklucza drugie.

Nie :bajer

Darson - 2025-10-18, 11:32

Chyba że wentylujesz ogrzanym powietrzem, a nie dziurami w podłodze, jak jest w oryginale 😁
Tak na marginesie, czekałem, kto zaoponuje :haha:

Andrzej 73 - 2025-10-18, 13:44

Zgadza się można ogrzewać butle z gazem. Jest nawet taka taśma grzewcza. Zamontowałem to na stałe na gaz banku w ubiegłym roku , bo taśma leżała w garażu chyba z dziesięć lat jak nie więcej.
Mam w kamperze włącznik i kiedy jest na zewnątrz około 6 stopni to włączam i cała butla robi się letnia co pozwala na całkowite wypalenie gazu.

Darson - 2025-10-18, 14:19

Masz na myśli kabel grzewczy? Który może mieć płaski kształt ?
Czy taśmę ?
Słowo"taśma" kojarzy mi się z czymś szerokim i płaskim.

MILUŚ - 2025-10-18, 16:01

Andrzej 73 napisał/a:
Zgadza się można ogrzewać butle z gazem...

Plus reduktor , używając przy tym wentylacji :-P

Andrzej 73 - 2025-10-18, 21:01

Tu masz linka do takiej taśmy grzewczej.
https://carbonzorro.com/pl/products/tasma-grzewcza-ass-12v-70w-do-zamarznietych-rur-i-zaworow-30347.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&hsa_cam=18282788045&hsa_grp=&hsa_kw=&gad_source=1&gad_campaignid=17417691826&gbraid=0AAAAACTX1T9HOxewCh7oRkW8YU5AQ8y1l&gclid=Cj0KCQjw9czHBhCyARIsAFZlN8S6n8WCY0q_ulmG4s8XZNx5EZdDvzhv24bY52C0F8GAiQb7C0uha4MaAql1EALw_wcB

Skwarek - 2025-10-18, 21:25

Zimą to przeważnie jest włączone ogrzewanie i gdy blisko można zrobić odgałęzienie rury grzewczej do komory z butlami. Mam tak zrobione i delikatnie ogrzewam, jest wtedy w przedziale butli około 20C. Przedział jest silnie wentylowany a rura grzewcza wytwarza lekkie nadciśnienie wspomagając wentylację. Proste i nie kłopotliwe rozwiązanie.

MILUŚ - 2025-10-18, 22:19

Skwarek napisał/a:
........Proste i nie kłopotliwe rozwiązanie.

I automatycznie się niewykluczające :mrgreen:

Skwarek - 2025-10-18, 22:42

No tak niekłopotliwe :gwm
Darson - 2025-10-18, 22:42

Skwarek,
Cytat:
delikatnie ogrzewam

A masz dziury w podłodze schowka?
Ciepłe powietrze owieje schowek, fakt.
Jeśli jest w pobliżu.
Bo jeśli nie, to się wyklucza :diabelski_usmiech

Andrzej 73 napisał/a:
masz linka do takiej taśmy grzewczej
dzięki.
Sprawdza się ?
Zakładasz na dole butli czy w połowie ? :bajer

Skwarek - 2025-10-18, 22:47

Darson napisał/a:
Skwarek,
Cytat:
delikatnie ogrzewam

A masz dziury w podłodze schowka?
Ciepłe powietrze owieje schowek, fakt.
Jeśli jest w pobliżu.
Bo jeśli nie, to się wyklucza :diabelski_usmiech

Jak prawie każdy fabryczny schowek na butle mam odpowiednie dziury na dole i u góry ;)

Andrzej 73 - 2025-10-19, 09:07

Darson napisał/a:

Andrzej 73 napisał/a:
masz linka do takiej taśmy grzewczej
dzięki.
Sprawdza się ?
Zakładasz na dole butli czy w połowie ?

Prawdę mówiąc raz byłem na dłuższym wyjeździe w ostatnią zimę i sprawdziło się.
Fakt temperatury nie były na poziomie minus 20 stopni tylko lekko poniżej zera ok. -5
Dało radę. Moje rozwiązanie jest szybkie w realizacji , a taśma leżała więc zastosowałem.
My w zimie nie jeździmy często przeważnie jeden raz na sezon.
Rozwiązanie Skwarka jest bardzo dobre ale musi być możliwość pociągnąć rurę grzewczą.

joko - 2025-10-19, 12:20

Twoje Andrzej ogrzewanie taśmą grzewczą jest lepsze jak ogrzewanie powietrzem z pieca z dwóch powodów:

1. Można utrzymywać odpowiednią temperaturę gazu niezależnie od tego czy działa piec.

2. Ogrzewanie samej butli i zawartego w niej gazu w sposób bezpośredni jest szybsze i efektywniejsze niż poprzez powietrze z ażurowego schowka.

Ja nie miałem nigdy takiego problemu bo w zimie nie jeździłem kamperem bo nie lubię , ale gdybym jeździł i nie miał kampera w wersji zimowej to raczej poszedł bym w kierunku Twojego rozwiązania :spoko

Ma to sens nawet w przypadku wersji zimowej kampera z podwójną podłogą i ogrzewanym schowkiem na butle , w przypadku kiedy jest on trzymany na zewnątrz , bo w momencie kiedy chcemy z niego skorzystać pierwsze podgrzewamy butlę elektrycznie a potem dopiero odpalamy piec .

Andrzej 73 - 2025-10-19, 12:39

Kuba , faktycznie masz rację. Kiedy byliśmy na zimowym wyjeździe korzystaliśmy z ogrzewania klimą a więc piec nie był załączony , ale kiedy przyszliśmy do kampera można było od razu uruchomić piec. Gaz był przygotowany do właściwego spalania. :spoko
joko - 2025-10-19, 12:49

Andrzej 73 napisał/a:
Kuba , faktycznie masz rację. Kiedy byliśmy na zimowym wyjeździe korzystaliśmy z ogrzewania klimą a więc piec nie był załączony , ale kiedy przyszliśmy do kampera można było od razu uruchomić piec. Gaz był przygotowany do właściwego spalania. :spoko

Tak to sobie właśnie wymyśliłem teoretycznie , ale fajnie że potwierdziłeś to w praktyce :ok

Chyba sobie też taką taśmę założę, a nóż się przekonam do zimowego wyjazdu i będzie wtedy jak znalazł :ok :spoko

Artur.Dell - 2025-10-19, 13:31

Folia grzewcza to całkiem dobry pomysł. Metr bieżący wystarczy do owinięcia butli i do tego najprostszy termostat.
https://intercamp.pl/folia-grzewcza-podlogowa-mata-12v-kamper-przyczepa
Moc 66W, więc pobór 5A nie zrujnuje 300 amperogodzinnego akumulatora.