| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Frankia holiday Integra czy warto waszym zdaniem ?
Wiktor1022 - 2023-01-27, 13:26 Temat postu: Frankia holiday Integra czy warto waszym zdaniem ? Witam proszę o wasze opinie na temat tego modelu kampera. Po poprzednim moim poscie i waszych opiniach stwierdziłem że potrzebuję czegoś większego na 2 osoby dorosłe I 2 małych dzieci. Chyba o miejsce tutaj nie muszę się martwić. Jakie są słabe strony tego modelu ? Czy na co zwrócić szczególną uwagę? Bardzo dziękuję za każdy cenny komentarz.
https://www.otomoto.pl/of...m-ID6EPNjq.html
kimtop - 2023-01-27, 16:25
Zacna marka.Miejsca full.Solidne meble.Podwójna podłoga.To zalety.
A teraz pytanie ,czy da się zamocować dwa foteliki do jazdy przodem?
No i waga. Napewno powyżej 3,5t.
Robert-4 - 2023-01-27, 16:37 Temat postu: Re: Frankia holiday Integra czy warto waszym zdaniem ?
| Wiktor1022 napisał/a: | Witam proszę o wasze opinie na temat tego modelu kampera. Po poprzednim moim poscie i waszych opiniach stwierdziłem że potrzebuję czegoś większego na 2 osoby dorosłe I 2 małych dzieci. Chyba o miejsce tutaj nie muszę się martwić. Jakie są słabe strony tego modelu ? Czy na co zwrócić szczególną uwagę? Bardzo dziękuję za każdy cenny komentarz.
https://www.otomoto.pl/of...m-ID6EPNjq.html |
Samochód ładny, choć za worek pieniędzy. Nadal nie widzę pasów dla pasażerów. Niby siedzenie przodem jest, ale połączone z boczną kanapą.
aviator - 2023-01-27, 20:28
Pasy i to 3punktowe ma z pewnością schowane pod poduszkami - mam tak samo u siebie, bo jeździmy we 2. Foteliki trzeba by zmierzyć ale pewnie będzie problem. Problemem będzie waga- pewnie jakieś 3400 na pusto, także można wozić co najwyżej powietrze.
Socale - 2023-01-27, 20:57
Odpowiadając na tytułowe pytanie, powiem że to już jest paranoja cenowa!!!
19 letni pojazd, nawet jakby stał na kołkach, to co chwilę będzie jakiś diabełek wyłaził i trzeba będzie chlastać go po ogonku.
Czym dziś jest nasza złotówka wobec pojazdów turystycznych? Złomem i makulaturą?
Twardo zapytaj czy sprzedający wie jaki jest rok produkcji pojazdu-nośnika, zazwyczaj minus 1.
czyli ponad 20 letnie gumy, uszczelnienia, wężyki to będą same psikusy, wiem bo mój pierwszy też miał 20 lat jak go kupowałem, a nikt nie sprzedaje kibli, ogrzewania i mebli kamperowych z tamtych lat za 100tys zł.
Nie sprzyjajmy nagonkom, złym koniunkturom czy nawet inflacji tylko byleby mieć bo wartość mojej Adrii im starsza tym staje się droższa a ja chcę ją kiedyś sprzedać !!!
Ten pojazd w mojej ocenie jeśli w pełni sprawny, zdrowy bez przecieków i godny oględzin to max 80kzł.
Gratisy wraz z nim mile widziane.
Track222 - 2023-01-27, 21:03
| Socale napisał/a: | .............
Ten pojazd w mojej ocenie jeśli w pełni sprawny, zdrowy bez przecieków i godny oględzin to max 80kzł.
Gratisy wraz z nim mile widziane. |
Ciekaw jestem jak ustaliłeś cenę 80 tyś. i czy znasz zabudowy Frankia???
LukF - 2023-01-27, 21:25
Dwudziestoletnie auto NIE jest warte 140 tysięcy! Ludzie opanujcie się
Ps. Jak Wojtek ustalił wartość rzeczywistą? Rozumowo
Track222 - 2023-01-27, 21:30
| LukF napisał/a: | Dwudziestoletnie auto NIE jest warte 140 tysięcy! Ludzie opanujcie się
|
Ile kolego warta Twoje CARTHAGO MALIBU I 440 QB, a ile inny budżetowy kamper z tego samego roku i tu jest różnica. A tak na marginesie Frankia to bardzo dobra zabudowa.
LukF - 2023-01-27, 21:50
| Track222 napisał/a: | | na marginesie Frankia to bardzo dobra zabudowa. |
Oczywiście.
Tak moje jak i Twoje jest zrobione z dykty, styropianu i plastiku.
Dlatego dwudziestoletni kamper nie jest wart tych pieniędzy!!!
Track222 - 2023-01-27, 21:51
| LukF napisał/a: | | Track222 napisał/a: | | na marginesie Frankia to bardzo dobra zabudowa. |
Oczywiście.
Tak moje jak i Twoje jest zrobione z dykty, styropianu i plastiku.
Dlatego dwudziestoletni kamper nie jest wart tych pieniędzy!!! |
Chyba nie pogadamy, pozdrawiam !!!!
Socale - 2023-01-27, 21:53
| Track222 napisał/a: |
Ciekaw jestem jak ustaliłeś cenę 80 tyś. i czy znasz zabudowy Frankia??? |
Znam ze zniechęcenia z czasów gdy szukałem dla siebie pierwszego kampera, między różnymi kamperami, oglądałem też Frankię, wypadła najgorzej. To były lata 1990 jej produkcji, paździeż, tandeta i taniocha. Tak to odebrałem na podstawie odlędzin egzemplarza, mając już trochę doświadczenia z przyczepami np Knaus Sudwind 2011.
Gdy obejrzałem Autostara, dostrzegłem przepaść wobec Frankii. Serio, ale jeszcze raz podkreślam to są porównania dla produktów z roku 1990...1992 gdyż mój pierwszy był z tegoż rocznika i miał elementy z drena bukowego, wręcz czerwonego. To była inna klasa półkowa.
kimtop - 2023-01-27, 22:15
A ja wam powiem,że towar jest wart tyle ile klient jest skłonny za niego dać
aviator - 2023-01-27, 22:24
Nie wiem o co się tak pieklicie. Jest warta tyle ile zapłaci kupujący. A jak sprzedający przesadził z ceną, to rynek to zweryfikuje. Jeśli sprzedający chce sprzedać, to sprzeda a jak tylko sprzedawać, to będzie sprzedawał.
Sam mam starego kampera i pewnie dzisiaj mógłbym go sprzedać, za tyle za ile kupiłem kilka lat temu. Wasze raczej tez za bardzo nie potaniały 😎 i pewnie te kupy stropianu i plastiku jako nowe tez nie były tyle warte ile powinny….
Cyryl - 2023-01-27, 22:26
moim zdaniem wszystko weryfikuje rynek, możemy sobie pogadać, że coś jest drogie czy tanie, a ten kamper jest tyle wart za ile pójdzie, czy chcemy tego czy nie i niezależnie jakie będziemy mieli o tym zdanie.
poza tym tutaj chodzi jeszcze o jedną sprawę, te kampery nie drożeją bez przyczyny, ale po pierwsze wzrasta popyt, po drugie spada siła nabywcza naszego pieniądza.
markoni7 - 2023-01-27, 22:47
Nie ma co się tak napinać wszyscy macie rację, rynek weryfikuję cenę ale również i stan sprzedawanego pojazdu, rynkowe ceny mamy nieco niższe niż na zachodzie a tam tego typu pojazd będzie warty na pewno 25tys Eurasków. W mojej ocenie nie jest tego warte ale może się okazać, że ogłoszenie powisi 3 miesiące i pójdzie od ręki za więcej bo zacznie się sezon i słoneczko.
Niestety już zauważyłem że kilka kamperów z ogłoszeń ma wyższe ceny niż 2 tygodnie temu(przypadek?)
Jakbym miał coś doradzić to myślę, że jak ci ten kamper odpowiada to go pooglądaj i jeśli będzie spełniał warunki to spróbuj trochę stargować. Od dwóch miesięcy śledzę ogłoszenia bo też będę zmieniał kampera i wiem, że ten wisi już co najmniej miesiąc więc jakieś argumenty masz.
W przypadku kamperów z tego zakresu cenowego nabywcy się na pewno znajdą, ogólna sytuacja może być gorsza dla tych którzy będą chcieli 200kzł i więcej bo te pojazdy zwykle szły w leasing a ty zrobił sie rynkowy problem(drogie leasingi i słabsza kondycja dzałalności gospodarczych).
Jak chcesz coś kupić to jepiej znajdź teraz bo bedzie tylko drożej, ale dokladnie oglądaj bo jak to jest zwykły handlarz to wątpie, żeyb zadbał o spuszczenie wody zabezpieczenie pompki , trumy itp. a jak kamper stoi na dworze to może się okazać, że po zakupie bedzie niemiła niespodzianka.
Wytrwałości w poszukiwaniach życzę!
rigg - 2023-01-28, 00:45 Temat postu: Re: Frankia holiday Integra czy warto waszym zdaniem ?
| Wiktor1022 napisał/a: | Witam proszę o wasze opinie na temat tego modelu kampera. Po poprzednim moim poscie i waszych opiniach stwierdziłem że potrzebuję czegoś większego na 2 osoby dorosłe I 2 małych dzieci. Chyba o miejsce tutaj nie muszę się martwić. Jakie są słabe strony tego modelu ? Czy na co zwrócić szczególną uwagę? Bardzo dziękuję za każdy cenny komentarz.
Jedź do Niemiec po kampera. Ja trzeciego z tamtejszego rynku użytkuje i żaden nie był MINĄ
Po pierwszego pojechałem autem, po dwa kolejne samolotem.
Bariera językowa? Dziś to nie problem. Jak nie po angielsku to rozmowa konferencyjna z kimś kto zna niemiecki i po kłopcie. Lub tłumacz z telefonu...
W każdym przypadku sprzedający pomógł mi z załatwieniem tablic itp.
W Polsce są firmy które z kilka stów załatwią formalności i przyniosą ci dowód i tablice do domu.
Kamper z Polski to tylko od znajomego lub zaufanego sprzedającego
rigg - 2023-01-28, 00:46 Temat postu: Re: Frankia holiday Integra czy warto waszym zdaniem ?
Jedź do Niemiec po kampera. Ja trzeciego z tamtejszego rynku użytkuje i żaden nie był MINĄ
Bariera językowa? Dziś to nie problem. Jak nie po angielsku to rozmowa konferencyjna z kimś kto zna niemiecki i po kłopcie. Lub tłumacz z telefonu...
W Polsce są firmy które z kilka stów załatwią formalności i przyniosą ci dowód i tablice do domu.
Kamper z Polski to tylko od znajomego lub zaufanego sprzedającego
Socale - 2023-01-28, 10:20
| Cyryl napisał/a: | ...
kampery nie drożeją bez przyczyny, ale po pierwsze wzrasta popyt, po drugie spada siła nabywcza naszego pieniądza. |
Dokładnie o tym pisałem.
Można gdybać, ale gdyby posiadacz złotówki 2 razy zastanawiał się nad jej wydaniem i co drugi raz zrezygnował z jej wydania w wyniku analizy tego wydatku, to miałby tych złotówek 2x więcej a każda z nich miałaby 2x większą wartość nabywczą.
Za łatwo ludzie pieniądze wydają nakręcając popyt i mamy tego efekt.
kimtop - 2023-01-28, 11:58
| Socale napisał/a: | | Za łatwo ludzie pieniądze wydają |
Wojtek,piniądze szczęścia nie dają.
Ale zakupy już TAK
MILUŚ - 2023-01-28, 12:38
| aviator napisał/a: | Nie wiem o co się tak pieklicie. Jest warta tyle ile zapłaci kupujący. A jak sprzedający przesadził z ceną, to rynek to zweryfikuje. Jeśli sprzedający chce sprzedać, to sprzeda a jak tylko sprzedawać, to będzie sprzedawał.
Sam mam starego kampera i pewnie dzisiaj mógłbym go sprzedać, za tyle za ile kupiłem kilka lat temu. Wasze raczej tez za bardzo nie potaniały 😎 i pewnie te kupy stropianu i plastiku jako nowe tez nie były tyle warte ile powinny…. |
Dobrze prawi
Po raz kolejny przytaczam mój przykład kiedy na parkingu w Piaskach w 2020 r. facet proponował mi cenę o 20 tyś. wyższą od ceny jaką dałem za mojego wielbłąda w.....2014
Cyryl - 2023-01-28, 14:20
| Socale napisał/a: | | ...to miałby tych złotówek 2x więcej a każda z nich miałaby 2x większą wartość nabywczą... |
moim zdaniem nie ma nic wspólnego z siłą nabywczą, bo jeżeli najtańszy termos (które kupuję bo podczas podróży upadnie, zapomnę itp. średni wiek jego życia to rok, góra dwa) kosztował w 2020 roku 17,90 zł, a dzisiaj 35 zł, to nawet gdybym nad zakupem zastanawiał się wiek, gdybym do pracy zaprzągł najwydajniejsze komputery i tak jego cena nie wróci do 17,90 zł.
oczywiście miałbym więcej złotówek, ale nie miałbym termosu.
Socale - 2023-01-28, 16:12
Krzyśku nie zrozumiałeś.
Przyjmijmy, że od 2020 nikt w PL nie kupił termosu bo każdy uznał że 17,90 to i tak za wysoka cena - co się wówczas z tą ceną dzieje? Topi się.
Gdyby nikt dla szpanu i mody nie kupił od 2 lat żadnego kampera, to co by się działo z jego wartością?
Jest podaż, ale to popyt decyduje o cenie, dokładnie tak to działa.
Zerknij na Aliex, tam już o cenie decydują logarytmy.
Wystawione jakieś urządzenie np za 100dolców, sprzedadzą się 2-3 egzemplarze to kolejny ma już nową cenę oczywiście wyższą, lecz jakby w jednostce czasowej nie sprzedałby się żaden, cena sama by się obniżyła.
Komplecik - 2023-01-28, 16:48
Strach zadrapać we Francy plasticzek, o szybie myśleć nie chcę, ja takie pojazdy za takie pieniądze postrzegam hobbistycznie, do tyrania z 2 dzieci alkowa sprawdzi się lepiej.
140 koła + pakiet startowy zakręci się to koło 16 stówek,, kosmos,,
Może jakby stała w suchym/ciepłym garażu i miała przejechane że 30tysKM to jeszcze.
150 tyś taką Lochą przecież z tych silikonów klejów wiór został
Żeby to jeszcze jak w Hymerze czapką było przykryte OK.
Ale ściana do ściany i listewka/kiedra ozdobna musi puścić, nawet wymiana silikonów/kleju nie pomoże
Jak za tak młody kamper hora cena.
Cyryl - 2023-01-28, 20:05
| Socale napisał/a: | | ...Gdyby nikt dla szpanu i mody nie kupił od 2 lat żadnego kampera, to co by się działo z jego wartością?... |
nie bardzo rozumiem co to znaczy dla szpanu czy mody.
mógłbym za mniejsze pieniądze kupić namiot i z nim jeździć, przyczepę kempingową, ale mi się podoba jeżdżenie kamperem.
czy to szpan, czy moda?
kamper to nie lek na biegunkę, żywność czy papier toaletowy i można się bez niego obejść.
ludzie kupują kampery po to aby nimi jeździć, bo tak im się podoba.
ludzie mają różne dochody, więc kupują kampery w różnych cenach.
ja czasem też kupię coś bezsensu, książkę, płytę, buty, ale to jest na zupełnie mniejszą skalę.
gdybym miał dużą kasę, kupiłbym nowego kampera, mimo że obecny jest w dobrym stanie i w zupełności mi odpowiada.
a dlaczego nie, jak jest na to kasa.
nie jest winą ludzi majętnych, że mają pieniądze i wydają je wedle swojego upodobania.
Socale - 2023-01-28, 21:58
| Cyryl napisał/a: | | Socale napisał/a: | | ...Gdyby nikt dla szpanu i mody nie kupił od 2 lat żadnego kampera, to co by się działo z jego wartością?... |
nie bardzo rozumiem co to znaczy dla szpanu czy mody.
mógłbym za mniejsze pieniądze kupić namiot i z nim jeździć, przyczepę kempingową, ale mi się podoba jeżdżenie kamperem.
czy to szpan, czy moda?
kamper to nie lek na biegunkę, żywność czy papier toaletowy i można się bez niego obejść.
ludzie kupują kampery po to aby nimi jeździć, bo tak im się podoba.
ludzie mają różne dochody, więc kupują kampery w różnych cenach.
ja czasem też kupię coś bezsensu, książkę, płytę, buty, ale to jest na zupełnie mniejszą skalę.
gdybym miał dużą kasę, kupiłbym nowego kampera, mimo że obecny jest w dobrym stanie i w zupełności mi odpowiada.
a dlaczego nie, jak jest na to kasa.
nie jest winą ludzi majętnych, że mają pieniądze i wydają je wedle swojego upodobania. |
O tu już zaczynamy się zgrywać w jednomyślność.
Szpan, moda i wkurzenie sąsiada, to moim zdaniem główne powody zakupu pierwszego kampera przez tych co tego bluesa absolutnie nie czują i mogą się bez niego obejść, a jednak kupują by się dowartościować/pokazać. Ja nowicjuszom pytającym zawsze doradzam, kup najtańszego w przedziale, potem kup takiego jakiego chcesz.
.
Właśnie to miałem na myśli, takie wydawanie złotówek bez sensu, towar schodzi - nie ważne czy potrzebny komuś czy nie, schodzi więc jego cena rośnie = pieniądz traci = inflacja.
Ludzie kupują żywność pełnymi koszykami, co dekadę/dwie temu było abstrakcją. Po co kupiłeś buty bez sensu? Teraz ja zapłaciłem za takie same więcej a jakby nikt takich butów nie kupił, to potem dostałby je za grosiki.
I wreszcie zakup nowego kampera czego bardzo Ci życzę, to nie będzie Twój pierwszy kamper, nie kupisz go dla szpanu, mody czy wkurzania sąsiada bo ten wie, że kamper to Twoja pasja.
Robert-4 - 2023-01-29, 00:18 Temat postu: Re: Frankia holiday Integra czy warto waszym zdaniem ?
| rigg napisał/a: | | Wiktor1022 napisał/a: | Witam proszę o wasze opinie na temat tego modelu kampera. Po poprzednim moim poscie i waszych opiniach stwierdziłem że potrzebuję czegoś większego na 2 osoby dorosłe I 2 małych dzieci. Chyba o miejsce tutaj nie muszę się martwić. Jakie są słabe strony tego modelu ? Czy na co zwrócić szczególną uwagę? Bardzo dziękuję za każdy cenny komentarz.
Kamper z Polski to tylko od znajomego lub zaufanego sprzedającego |
Zmieniłem telefon i zgubiłem Twój numer. Wrzuć proszę na priva
Cyryl - 2023-01-29, 08:30
| Socale napisał/a: | ...przez tych co tego bluesa absolutnie nie czują i mogą się bez niego obejść...
...Po co kupiłeś buty bez sensu? Teraz ja zapłaciłem za takie same więcej a jakby nikt takich butów nie kupił, to potem dostałby je za grosiki... |
właśnie tego nie jestem pewien, czy tego bluesa czuję i co to jest.
przez pół wieku nie miałem kampera i jakoś żyłem, więc to chyba najlepsze świadectwo, że mógłbym się bez niego obejść.
pierwszego kampera kupiłem z kaprysu, bo miałem akurat kasę i nawet nie do dalszych wycieczek, ale po to aby jeździć na weekendy w jedno miejsce, bo kontener który kupiłem okazało się, że nie można tam postawić, a podróżowanie nim nastąpiło dopiero później, a moja żona przekonała się do turystyki kamperowej po 10 latach posiadania kampera.
jak więc inni mają poczuć bluesa z kamperem, jak go nie kupią?
natomiast buty kupiłem bo mi się podobały.
kiedyś miałem jedne buty zimowe i jak się rozpadły kupowałem drugie.
i wtedy ceny butów jakoś nie spadały i Ty wtedy na pewno nie kupowałeś butów za grosze, a nawet w pewnym okresie wprowadzono na nie kartki.
dzisiaj mam ich 5-6 par i kupuję od czasu do czasu nie dlatego, że koniecznie muszę, ale dlatego że podobają mi się i po przymierzeniu stwierdzam, że wygodne, utrzymując stałą ilość.
przecież nie muszę mieć butów pasujących kolorystycznie i stylowo do ubrania, ale chcę.
kiedyś w latach '90-tych kompletnie nie rozumiałem ludzi zachodu, którzy malowali mieszkania, dla zmiany kolorów, a my tylko wtedy gdy odłaziła farba, zmieniali meble które u nas można było jeszcze dość korzystnie sprzedać itp.
po prostu warunki w jakich żyjemy, zamożność społeczeństwa się zmienia i to dotyczy nie tylko nas, ale też ludzi wokół.
Socale - 2023-01-29, 10:20
Wyższa półka filozofii.
Nie chcę już dalej brnąć w temacie bo wlezie w politykę, ale do cytatu odnosimy się jednakowo, co zatem siedzi w społeczeństwie że wciąż narzeka i marudzi? Na to pytanie niestety musimy sobie odpowiedzi darować.
| Cyryl napisał/a: | ...
zamożność społeczeństwa się zmienia
... |
Wraz z zamożnością zmienia się też proporcjonalnie zachłanność.
Moim pierwszym marzeniem w tej pasji było zrealizowanie zakupu pierwszej przyczepy kempingowej. Ewa była sceptyczna, pierwszy wyjazd na majówkę, pierwsza noc w komfortowym ciepełku całkowicie ją zmieniło.
Nie połknęliśmy haczyków, pożarliśmy kotwice a potem naturalna ewolucja zmian.
Zresztą, znasz moją historię
mischka - 2023-01-29, 11:13
Wiktor1022 w jakim przedziale cenowym się poruszamy do 150.000PLN?
MILUŚ - 2023-01-29, 12:51
| mischka napisał/a: | | Wiktor1022 w jakim przedziale cenowym się poruszamy do 150.000PLN? |
No właśnie ..........wróćmy to sedna interesującego kupującego . I koniec tej gadki okołoporodowej
Socale - 2023-01-29, 14:30
| MILUŚ napisał/a: | ...
koniec tej gadki okołoporodowej |
A o czym mamy gadać jak gospodarza nima?
Zadał pytania i uciekł
aviator - 2023-01-29, 17:57
Może ogląda, może już waży a może jednak zgodnie z Waszymi sugestiami nie wykazuje zainteresowania i poczeka aż stanieje
Wiktor1022 - 2023-01-30, 00:32
Generalnie miało być max 100k ale widziałem już 2 egzemplaze jeden za 67k a drugi za 100k i pozostawiały wiele do życzenia. Teraz zwiększyłem kwotę do powiedzmy 150k ale to już na prawdę max moich możliwości.tego miałem zamiar zobaczyć w tym tygodniu ale dziś widzę że już ogłoszenia nie ma. Ciekawe czy się sprzedał czy ogłoszenie skończyło. Kilka osób pisało że lepiej alkowa niż integre. Czy oprócz drogich części ma jakieś minusy? Z tego co się orientuje to lepiej się jezdzi Integra i ma więcej miejsca. I jeszce jedna osoba napisała że u nas są tańsze kampery a inna osoba że lepiej ściągnąć z niemiec.to jak to w końcu jest? Pewnie nie ma reguły i tu i tu można coś trafić. W ogóle nie spodziewałem się że tak ciężko kampera dobrego trafić, auto osobowe to pikuś przy tym...
Wiktor1022 - 2023-01-30, 00:42
Możecie polecić jakiś model lub markę w której nie będzie problemu z fotelikami, miejscem i waga czy nie można mieć w życiu wszysykoego?
mischka - 2023-01-30, 07:14
| Wiktor1022 napisał/a: | | jedna osoba napisała że u nas są tańsze kampery a inna osoba że lepiej ściągnąć z niemiec.to jak to w końcu jest? |
Skoro sprzęt ściągany z zagranicy jest tańszy w Polsce niż w kraju z którego go sprowadzono to jaka myśl się nasuwa? Cena niższa pomimo akcyzy, transportu, zarobku sprzedającego...
Wiktor1022 - 2023-01-30, 09:55
Wniosek prosty, uszkodzony i zrobiony po taniości żeby to się spięło. Najlepiej szukać na mobile czy znacie jakieś inne stronki?
MILUŚ - 2023-01-30, 10:26
Jeszcze tu :
https://www.autoscout24.d...=1&cy=D&atype=N
mischka - 2023-01-30, 13:09
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/
to taki niemiecki OLX
Socale - 2023-01-30, 15:42
Wiktor a... no... bo...
Adria Matrix 2013r, stan bardzo dobry, 35tys(?)km, długa, przestrzenna półintegra, garaż duży, łóżka z tyłu wzdłużnie, łóżko z przodu dla dzieci opuszcane, cena wariacka ponad 2 stówy ale egzemplarz naprawdę godny bo znam go jak własnego. Zarejestrowany w kraju (Wrocław) jeden właściciel od bodaj 8lat. Prawdopodobnie widoczne na foto 2 duże rowery markowe nie elektryczne będą w cenie na bagażniku.
Pod tym linkiem znajdziesz więcej zdjęć tego modelu ale to nie jest ten egzemplarz, inne grafiki.
https://www.curbsideclass...trip-to-norway/
Na foto jest dokładnie ta Adria o której piszę ale nie mam lepszych ujęć:
Fordek - 2023-01-30, 17:26
Taka Frankia jak zamieszczona w byłym ogłoszeniu w Niemczech koztuje około 30 tyś euro do tego akcyza 18,6 % to ile wyjdzie w złotówkach ?
Samochody nowe zdrożały w roku 2022 - 15 % , używane 10 % . Tragedia jak się chce kupić może mniejsza gdy się chce sprzedać .
zbyszekwoj - 2023-01-30, 18:13
W Hiszpanii spotkałem kolegę w 3 letnim Dethlesie. Kupił u polskiego dilera. Niby dobra firma, aon ciagle jeżdzi na naprawy . Na gwarancji juz przeciekał dach. Diler zaproponował mu zwrot pieniędzy bo po 3 latach jeszcze na nim zarobi. W tej chwili gorsza wersja kosztuje 100tyś wiecej.
Robert-4 - 2023-01-30, 22:54
| mischka napisał/a: | | Wiktor1022 napisał/a: | | jedna osoba napisała że u nas są tańsze kampery a inna osoba że lepiej ściągnąć z niemiec.to jak to w końcu jest? |
Skoro sprzęt ściągany z zagranicy jest tańszy w Polsce niż w kraju z którego go sprowadzono to jaka myśl się nasuwa? Cena niższa pomimo akcyzy, transportu, zarobku sprzedającego... |
Wiktor,
nie patrz na markę tylko na "pojemność" czteroosobową. A może kup "dziadka" zobacz, czy to dla Ciebie i wtedy pomyśl o lepszym. Innym rozwiązaniem jest poszukiwanie na niemieckich stronach (obejrzałem ze sto - nie pojechałem), albo żmudne wertowanie polskich - coś się pokaże wiosną. Jak masz większe ciśnienie i chcesz już szukaj na niemieckich. Jak chcesz pewnego na szwedzkich (trochę drożej)2. Wrzucaj tutaj linki, a wiele osób podpowie.
Masz rację - kupić osobówkę to pikuś
Obejrzałem link od Socale - mam podobny układ. Jeśli dzieci małe na początek wystarczy.
Den-tal - 2023-01-31, 21:30
Z "dziadkami" moze za pare lat byc klopot jak sie klimatolodzy do nich dobiora i bedzie je mozna uzywac tylko jako altane
Robert-4 - 2023-01-31, 21:48
| Den-tal napisał/a: | Z "dziadkami" moze za pare lat byc klopot jak sie klimatolodzy do nich dobiora i bedzie je mozna uzywac tylko jako altane |
Dodatkowo Szwedzi przebąkują o zakazie dla diesli - nie wprost. Po prostu nie będzie paliwa
Socale - 2023-01-31, 22:33
| Den-tal napisał/a: | Z "dziadkami" moze za pare lat byc klopot jak sie klimatolodzy do nich dobiora i bedzie je mozna uzywac tylko jako altane |
Nie grozi. Te od Green Peace to wytwór kacapów, nikt już się z nimi nie liczy.
Ale nawet jeśli, to pojazd zabytkowy ma prawo być sobą bo tak go stworzono.
majsterus - 2023-02-18, 07:07
| Fordek napisał/a: | Taka Frankia jak zamieszczona w byłym ogłoszeniu w Niemczech koztuje około 30 tyś euro do tego akcyza 18,6 % to ile wyjdzie w złotówkach ?
Samochody nowe zdrożały w roku 2022 - 15 % , używane 10 % . Tragedia jak się chce kupić może mniejsza gdy się chce sprzedać . |
I to jeden jedyny głos mądry głos.....reszta pseudofachowcy...znawcy rynku
80tys pln za kampera z 2003r ile to wychodzi 10tys EUR za granicą.....proszę pokażcie mi taki pojazd.
mischka - 2023-02-18, 08:27
| majsterus napisał/a: | 80tys pln za kampera z 2003r ile to wychodzi 10tys EUR za granicą | jaki tam u was mają kurs walut? chętnie zamienię 10tys € na 80tys zł
mischka - 2023-02-18, 08:29
| majsterus napisał/a: | 80tys pln za kampera z 2003r ile to wychodzi 10tys EUR za granicą | jaki tam u was mają kurs walut? chętnie zamienię 10tys € na 80tys zł
| majsterus napisał/a: | pseudofachowcy...znawcy rynku |
majsterus - 2023-02-18, 19:37
My tutaj w Polsce musimy zapłacić podatek akcyzowy w kwocie 18,6% od wartości auta, dodaj 150 Eur za tablice, dodaj paliwo na sprowadzenie. Tak to sie liczy szanowny Panie.
joko - 2023-02-19, 00:18
| Fordek napisał/a: |
Samochody nowe zdrożały w roku 2022 - 15 % , używane 10 % . Tragedia jak się chce kupić może mniejsza gdy się chce sprzedać . |
Jeśli te dane są prawdziwe to oznacza ni mnie ni więcej tylko tyle, że w 2022r samochody używane realnie staniały o 5% , a to dla kupujących jest chyba dobra informacja.
To że cyfry przy cenach rosną nie oznacza od razu, że rośnie wartość , a już na pewno nie oznacza że teraz będzie drogo ..... powiedział bym raczej, że wcześniej było tanio ... za tanio, czego najdobitniejszym dowodem jest obecna inflacja.
To o czym pisał Wojtek, że gdyby ludzie ograniczyli się z zakupami , to ceny by spadły (lub nie wzrosły) to poniekąd racja , ale tylko krótkoterminowo . W dłuższym okresie spadek popytu generuje inne problemy i wpadamy "z deszczu pod rynnę" .
Jesli jesteśmy w temacie kamperów to przykładowo , gdyby stał się cud i nagle chociaż połowa z tych, którzy chcą teraz kupić nowego kampera doszła do wniosku , że jest za drogo i wstrzymała się z tym pomysłem , to w pierwszym momencie zapewne były by jakieś ruchy cenowe po stronie producentów i sprzedawców , ale dotyczyły by one głównie tego towaru który już jest wyprodukowany . W dalszej perspektywie spadek popytu wpływa na ograniczenie podaży, czyli mówiąc krótko mocniejsi producenci ograniczają produkcję... a słabsi wypadają z biznesu . Finalnie produkuje się mniej, na pewno lepiej, ale przede wszystkim drożej . Żaden producent przy spadku popytu nie będzie produkował tyle samo i sprzedawał taniej po to , aby kupili wszyscy którzy po te taniej chcieli by kupić . Zrobi mniej, sprzeda drożej i kupią tylko ci , których stać . To dla producentów jest nawet bardziej komfortowa sytuacja .Mniej roboty , tyle samo kasy ........ a przy okazji towar lepszej jakości bo robiony pod lepszego klienta .
|
|