Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - W³ochy 2024 - kolejna wêdrówka bez planu

Skwarek - 2024-01-26, 20:04
Temat postu: W³ochy 2024 - kolejna wêdrówka bez planu
26.01.24 Nadszed³ czas na kolejny mój wyjazd w cieplejsze strony. Wczoraj wyjecha³em i dzisiaj dotar³em do W³och. Przejazd standardowy nic ciekawego, jakie¶ korki pod Brnem, kontrola paszportowa na Austryjackiej granicy i boczny wiatr.
Gdy zjecha³em z Alp powita³o mnie b³êkitne niebo i 15 stopni ko³o Udine. Po drodze wymy¶li³em, ¿e zatrzymam siê gdzie¶ w estuarium rzeki Po i rowerem objadê liczne groble i bajora.
Nied³ugo okaza³o siê, ¿e nie by³oby to przyjemne. Laguna Wenecka i ca³a okolica zakryta ¶mierdz±c± mg³± o zapachu butwiej±cych ro¶lin i dymu.
Widaæ bardzo dawno nie by³o tu wiatru.

Zniechêcony wyruszy³em przez góry nad Morze Liguryjskie. Na noc zatrzyma³em siê przy drodze gdzie¶ przed Florencj±.

:spoko

Komplecik - 2024-01-26, 21:35

Pisz bo ciekawi czekamy, ale ten czas leci przecie¿ dopiero tam by³e¶ jakby wczoraj to by³o :spoko
SZEJK - 2024-01-26, 21:47

Skwarek - bêdê czeka³ na Twoje nowe przygody.
Skwarek - 2024-01-27, 19:27

27.01.2024 Po przejechaniu przez Apeniny dojecha³em do morza Liguryjskiego i na weekend postanowi³em zostaæ w Viareggio na Area Sosta Camper ( 43.907322 10,219561). Po pod³±czeniu siê do wygód ruszy³em rowerem na podbój okolicy. Pogoda sprzyja, by³o s³onecznie, bezwietrznie i temperatura oko³o 15C. Ruszy³em na wschód wzd³u¿ morza a w³a¶ciwie deptaku z licznymi o¶rodkami, knajpami, straganami badziewia i bukinistów jak to w nadmorskim kurorcie. Gdy min±³em port i stocznie w Viareggio zabudowa zaczê³a siê przerzedzaæ i wjecha³em do kilkukilometrowej strefy jakiego¶ parku natury a¿ do uj¶cia rzeki Serchio. Cisza spokój, tylko czasem odg³os zadyszki i tupot weekendowego biegacza. Du¿o zieleni i gdzieniegdzie dzikie jeziorka z ptactwem wodnym. Fajnie.

Wieczorem wybra³em siê w przeciwn± stronê by upolowaæ zachód s³oñca. By³o ju¿ do¶æ rze¶ko bo oko³o 9C ale nadal bezwietrznie i przyjemnie. Dojecha³em do molo w Forte dei Marmi.

Jak na pierwszy raz w tym roku przejecha³em 47km, to do¶æ sporo co potwierdza mój obola³y ty³ek.

Komplecik - 2024-01-27, 20:44

Ok :wyszczerzony: bêdziesz jecha³ gdzie¶ jeszcze czy zalegniesz i pokrêcisz siê w okó³ komina :wyszczerzony:
Skwarek - 2024-01-27, 20:57

Na pewno jeszcze gdzie¶ pojadê, w poniedzia³ek ruszê dalej na po³udnie do jakiej¶ dziury co mnie tam jeszcze nie by³o ale niezbyt daleko bo jest niez³a pogoda. Gdyby la³o albo co¶ to ucieknê dalej. Dziêki za piwko ;)

Komplecik - 2024-01-27, 21:04

Widzê ¿e hiszpania pochmurzona a u ciebie jakby ja¶niej s³onecznej ;)
Skwarek - 2024-01-27, 21:55

Komplecik napisa³/a:
Widzê ¿e hiszpania pochmurzona a u ciebie jakby ja¶niej s³onecznej ;)

Na to trochê liczy³em :szeroki_usmiech

yamah - 2024-01-28, 18:03

Skwarek napisa³/a:
Na pewno jeszcze gdzie¶ pojadê, w poniedzia³ek ruszê dalej na po³udnie do jakiej¶ dziury co mnie tam jeszcze nie by³o ale niezbyt daleko bo jest niez³a pogoda. Gdyby la³o albo co¶ to ucieknê dalej. Dziêki za piwko ;)

Skwarek z nieba mi spad³e¶ :bigok bo w³asnie jestem na etapie planowania tamtego kierunku gdzie¶ w marcu :-/ ..pisz..pisz.. :pifko motywacja jest :ok

fan - 2024-01-28, 18:50

yamah my na pocz±tku kwietna po raz kolejny na sardyniê mo¿ne jakie¶ spotkanie ?
Skwarek - 2024-01-28, 19:04

yamah dziêki za piwko i piszê :haha:

28.01.2024 Nadal jestem w Viareggio. Dzisiaj by³o cieplej bo do 18C , nadal s³onecznie i bezwietrznie. Rowerem pojecha³em wzd³u¿ morza na zachód w kierunku Carrary. Niedziela i pe³no wszêdzie rowerzystów, obcis³ych i lu¼nych.
Dojecha³em do miejsca gdzie nie¼le by³o widaæ Porto Venere, pierwsz± miejscowo¶æ z Cinque Terre (ju¿ je kiedy¶ wszystkie zaliczy³em) i zatokê La Spezia. W okolicy Carrary pe³no bia³ego marmuru, nawet krawê¿niki maj± marmurowe ;) Okoliczne wzgórza wygl±da³y jak pokryte miejscami ¶niegiem lecz okaza³o siê, ¿e to kamienio³omy s³ynnego marmuru.
Pó¼niej odpoczynek na pla¿y.
Po po³udniu pojecha³em zobaczyæ muzeum karnawa³u a to w³a¶ciwie nowoczesna wytwórnia gigantycznych figur karnawa³owych w wielkich hangarach specjalnie w tym celu wybudowanych. Czuæ ju¿ atmosferê karnawa³ow±, muzyczka, dzieci i m³odzie¿ ju¿ w strojach i sypie siê konfetti.
Na pewno bêdzie piêkna parada. Mo¿e gdzie¶ po drodze na tak± trafiê. Tu ma byæ w nastêpny i kolejny weekend.
Jutro przejadê pod Livorno.

Komplecik - 2024-01-28, 22:13

Piêknie rywalizujecie Izola, yamah, andrzej627 :-P :pifko
Skwarek - 2024-01-29, 20:06

Komplecik Dziêki za piwko ale ja nic nie wiem o jakiej¶ rywalizacji, by³o co¶ og³aszane ? :haha:

29.01.24
Dzisiaj min±³em Pisê i z drogi zauwa¿y³em, ¿e wie¿a jest nadal krzywa wiêc dojecha³em „na z góry upatrzone miejsce” w Livorno - to portowy Camperpark (43.556113 10.304165) . Obszerne miejsce do¶æ blisko centrum miasta, dobrze strze¿one, by tam siê dostaæ pokona³em dwa szlabany, czyste, woda, ¶cieki i pr±d o dziwo wszystko za darmo. S± co prawda tylko dwa gniazdka ale jestem sam (nie licz±c ciecia) wiêc mog³em wybraæ ;) Jest jednak jeden minus to portowy usypiaj±cy (mnie) szum silników statków.

Dzisiaj pogoda podobna do wczorajszej, w cieniu 18C brak wiatru i chmur.

Pojecha³em portowymi uliczkami do centrum miasta. Samo miasto nie zachwyca architektur±, przewa¿aj± dziewiêtnastowieczne kamienice i brak jakich¶ godnych uwagi zabytków. G³ówny plac Piazza della Republika jest ca³kiem pusty i stoj± tam tylko dwa pomniki.
W czê¶ci portowej ju¿ siê wiêcej dzieje, kana³y, opuszczone fortece, stragany rybne, mostki i wysepki tworz± malownicz± pl±taninê. Do¶æ du¿y ruch malutkich stateczków i nawet wodni ¶mieciarze wy³awiali z wody ró¿ne przedmioty. Pe³no wêdkarzy i kto¶ tam nurkowa³ z kusz±. Pojecha³em dalej, min±³em Akademiê Morsk± i wzd³u¿ morza dotar³em do Antignano. Wracaj±c objecha³em jeszcze krête portowe uliczki i wysepki.

Komplecik - 2024-01-29, 20:36

Jest jest, :ok pe³na rywalizacja, Izola idzie przodem zostawia Was lekutko w tyle :wyszczerzony:

Skwarek - 2024-01-29, 21:09

Komplecik napisa³/a:
Jest jest, :ok pe³na rywalizacja, Izola idzie przodem zostawia Was lekutko w tyle :wyszczerzony:

Gratulujê ;)
Ja tam idê swoim zwyk³ym rytmem i nie ogl±dam siê na innych. :haha:

MILU¦ - 2024-01-30, 14:56

O widzê kolejny mój obok Hiszpanii ; Grecji ; Portugalii ......emerytalny zimowy plan :diabelski_usmiech
Pisz ; pisz .....a na zachête :pifko

eMGie - 2024-01-30, 15:12

Fakt, Livorno nie zachwyca architektur±, jedynie co mi siê spodoba³o, to stara hala targowa, w której sprzedaj± g³ównie owoce morza. Polecam obejrzeæ w godzinach handlowych :-)
Skwarek - 2024-01-30, 19:46

MILU¦ dziêki za zachêtê ;)

30.01.24
Przemie¶ci³em siê z 50 km na wschód i zatrzyma³em siê na skraju „Riserva naturale Tomboli di Cecina”. Jest to kawa³ wybrze¿a z szerok± pla¿± i przyleg³ym szerokim pasem lasu piniowego. Utrzymywany w stanie dzikim za wyj±tkiem ¶cie¿ek gruntowych doskona³ych do jazdy rowerowej.
Z miejsca parkingowego (43.252134 10.527917) pojecha³em rowerem do Marina di Cecina, przez las zagl±daj±c prawie do ka¿dej odnogi prowadz±cej do wody. Na pla¿ach i w lesie panuje dziki ba³agan, zniszczone sztormami krzaki i drzewa zalegaj± wszêdzie.
To fajne miejsce na rower nawet w upa³y bo trasy s± ca³e w cieniu roz³o¿ystych pinii.
Marina di Cecina to ma³e wczasowisko z ma³ymi pensjonatami i wygl±da zachêcaj±co bez wielkich hoteli.
Po powrocie objecha³em jeszcze Marina di Bibbona i tu podobnie lecz wiêcej kempingów. Przy pla¿y znajduje siê jaka¶ niewielka forteca.
Na noc przenios³em siê w³a¶nie na parking w Marina di Bibbona i ustawi³em w¶ród innych kamperów. Na poprzednim miejscu wieczorem by³o ju¿ zbyt pusto i ciemno.
Dzisiaj pogoda podobna 18C s³onecznie bez wiatru i chmur.

LukF - 2024-01-31, 18:05

Skwarek,

¦wietna relacja i radzisz sobie w podró¿y sam co zas³uguje na szacunek. Gratulujê oraz spogl±dam ku Tobie z Dolomitów.
Pisz i wypoczywaj :hello :pifko

Skwarek - 2024-01-31, 20:01

LukF napisa³/a:
Skwarek,

¦wietna relacja i radzisz sobie w podró¿y sam co zas³uguje na szacunek. Gratulujê oraz spogl±dam ku Tobie z Dolomitów.
Pisz i wypoczywaj :hello :pifko

Dziêki za piwko, te¿ Tobie i ca³ej ekipie ¿yczê udanej jazdy ;) .

31.01.24
Dzisiaj machn±³em kamperem ze 40 km ;) i dojecha³em do Barrati. Zatrzyma³em siê na parkingu pod muzeum nekropolii etruskiej (42.991002 10.511655) o tej porze roku za darmo. Stoi tu kilka kamperów. Do nekropolii nie zachodzi³em bo by³em ju¿ tam dwa razy ale naprawdê warto obej¶æ ca³± trasê.
Rowerem pojecha³em na górê do Populonii. Tam te¿ muzeum w ruinach etruskiego miasta – nie warto. Ruiny pewnie rozszabrowano dla budowy ¶redniowiecznego zamku i mini miasteczka.
Na górze pustki i piêkne widoki. Przyjecha³o dziesiêciu dziadków na motocyklach, uczcili urodziny jednego z nich obalaj±c szampana i pojechali.
Ciemny piasek pla¿y przy parkingu mieni niczym brokat, b³yszcz±ce wtr±cenia to pozosta³o¶æ po archaicznej przeróbce ¿elaza.
Pó¼niej wybra³em siê na rowerowy objazd polnymi drogami okolicy. Natrafi³em na oliwkowe porz±dki, przycinanie i palenie li¶ci ( pal± siê jak benzyna). Nikt tu siê ekologi± tak bardzo nie przejmuje. Pierwszy raz trafi³em we W³oszech na dêby korkowe znane mi z Hiszpanii i Portugalii. W odró¿nieniu od nich nie znacz± roku kiedy by³y obrane z kory. Alejki korkowe podobnie jak kiedy¶ u nas czere¶niowe maj± tabliczki z nazw± dzier¿awcy.
Trochê wymêczy³y mnie te polne nierówno¶ci.
Dzisiaj by³o ok 18C ale jakby cieplej mimo chmurek, nadal bez znacz±cego wiatru.

ZbigStan - 2024-01-31, 20:02

Skwarek, na ciekaw± podró¿ zawsze jest sezon. Szczê¶liwej podró¿y. :pifko . Pozdrawiam.
Skwarek - 2024-01-31, 20:21

ZbigStan napisa³/a:
Skwarek, na ciekaw± podró¿ zawsze jest sezon. Szczê¶liwej podró¿y. :pifko . Pozdrawiam.

Dziêki za piwko i ¿yczenia. Pozdrawiam :)

Po powrocie czeka mnie naprawa elektrycznego schodka, w³a¶nie siê sp..... , co¶ tam zgrzyta i nie chcê go mêczyæ. Muszê skakaæ jak kozica albo wchodziæ przez kabinê. Mo¿e znajdê jak±¶ skrzynkê po piwie :haha:

fan - 2024-01-31, 21:06

super relacja dziêki
Skwarek - 2024-02-01, 21:00

fan – dziêki za piwko. Fajnie, ¿e siê podoba ;)

01.02.24
Dzisiaj kolejne oko³o 50 km na wschód wybrze¿em Liguryjskim. Dojecha³em za Castigline della Pescaia na camperpark (42.739962 10.958431) po³o¿ony niedaleko morza. Dzisiaj nic nie zmieni³o siê zbytnio, codzienna nuda, rowerem wzd³u¿ morza, marina, jaki¶ rezerwat :)
Ale do rzeczy, pojecha³em do Marina di Grosseto jest to ma³a miejscowo¶æ wczasowa z fajn± zabudow± typu bungalow w piniowym lesie a tylko w ma³ym centrum jest kilka umiarkowanie wiêkszych budynków. Jest te¿ d³ugi deptak, port rybacki i marina jachtowa przy uj¶ciu kana³u „Emissario San Leopoldo” .
Pojecha³em nieco dalej do Principina a Mare, fajne miejsce z lu¼n± zabudow± po¶ród zieleni.
Teraz zupe³nie pusta.
Na koñcu tej miejscowo¶ci dotar³em do rezerwatu „Parco Reginale Della Maremma”. Jest to teren zaro¶niêtych mokrade³ przy uj¶ciu rzeki Ombrone. Jest to dzikie miejsce z wej¶ciem tylko dzik± pla¿±.
Ze stosów drewna pouk³adano malownicze sza³asy.

Dzisiaj ch³odniej 13-14C, bez wiatru, rano trochê s³oñca, po po³udniu zachmurzy³o siê i mo¿e padaæ. Ale jutro ju¿ cieplej ;)

Niedaleko camperparku jest rezerwat Daccia Botrona, pe³en ptaków wodnych i teraz wieczorem s³ychaæ dono¶ny ich sejmik. Jutro te¿ tam pojadê.

Komplecik - 2024-02-01, 21:26

Skwarek napisa³/a:
Dojecha³em za Castigline della Pescaia

Byli¶my tam w zesz³ym roku, fajny widok jest ze wzgórza, a tam na górze stare miasto , te¿ objechali¶my rowerkami rezerwat przyrody, na dziko przy kanale sta³y kampery.

Skwarek - 2024-02-01, 22:23

Komplecik dziêki za informacjê, jak wspomnia³em zostawiam to na jutro. Noc ju¿ bezchmurna i jutro bêdzie fajna pogoda.

Comsio - 2024-02-02, 10:47

Skwarek napisa³/a:
ZbigStan napisa³/a:

Dziêki za piwko i ¿yczenia. Pozdrawiam :)

Po powrocie czeka mnie naprawa elektrycznego schodka, w³a¶nie siê sp..... , co¶ tam zgrzyta i nie chcê go mêczyæ. Muszê skakaæ jak kozica albo wchodziæ przez kabinê. Mo¿e znajdê jak±¶ skrzynkê po piwie :haha:

Siedzi silnik typowo od wycieraczek ☝

SlawekEwa - 2024-02-02, 10:55

Comsio napisa³/a:
Siedzi silnik typowo od wycieraczek

ale mo¿e byæ inna o¶ka wirnika i wtedy :dupa

Banan - 2024-02-02, 13:06

Skwarek, wypoczywaj ch³opie, bo jak wrócisz, to ja siê z ³azienk± przypominam :haha: :haha: :haha:
Browarek za opowie¶ci i obrazki :hello
:pifko

Skwarek - 2024-02-02, 20:51

02.02.2024
Sprawê schodka zostawiam sobie po powrocie, silnik dzia³a tylko w przek³adni co¶ tam chrupie ale wolê mieæ wycieraczki ni¿ schodek choæ na razie nie pada. ;)

Banan dziêki za piwko i wsparcie, mia³e¶ my¶leæ nad koncepcj± ³azienki ale sam widzisz mam teraz schodek do naprawy :haha: :haha:

Dzisiaj rowerem objecha³em Castiglione della Pescaia, dotar³em na zamek ale stromo. Potem zawin±³em siê do rezerwatu Diaccia Botrona. Trochê blado ró¿owych flamingów, trochê facetów z wielkimi lunetami, jaka¶ zabytkowa ¶luza czy pompownia i du¿o rozlewisk.

Po po³udniu serwis i wyjazd dalej. Wczoraj skoñczy³ siê gaz w jednym gazbanku i by³ lekki k³opot z nape³nieniem. To ju¿ kolejny raz we W³oszech niby ten sam system co u nas ale tu s± problemy a w Polsce nigdy. Z³±cze wlewu jednak siê ró¿ni szeroko¶ci± rowka i ich pistolet czêsto nie ³apie. Muszê zdobyæ naprawdê w³osk± koñcówkê. Sprytny Pan co spa³ z nudów w samochodzie, wylaz³ i dokrêci³ swoj±, uda³o siê.
Jecha³em w stronê Rzymu ze 150km i po zachodzie s³oñca dotar³em do Castello di Santa Severa (42.017406 11.958673), Naprawdê du¿y zamek. Nad samym brzegiem morza we W³oszech nie widzia³em jeszcze tak okaza³ego zamczyska.
Dzisiaj pogoda wspania³a, 18C bez chmurek i wiatru a wczoraj wieczorem jednak nie pada³o.

Komplecik - 2024-02-02, 22:20

£adnie no.
Eh wspomnienia wracaj± :wyszczerzony:

Skwarek - 2024-02-03, 19:42

03.02.2024

Komplecik – dziêki za piwko ;)

Dzisiaj po³azi³em pla¿± przy Castello di Santa Severa i wymy¶li³em, ¿e skoro tak ciep³o to pojadê w g³±b l±du i wyl±dowa³em w Bracciano kamperpark (42.1088586 12.1786441) nad okr±glutkim powulkanicznym jeziorem Bracciano. Na miejscu by³o z 20C wiêc wyruszy³em rowerem na drug± stronê jeziora w stronê Anguillara Sabazia. Droga asfaltowa okropnie zwietrza³a, pod ko³ami czuæ jak drgaj± pojedyncze kawa³ki asfaltu. Mimo to warto pojechaæ dla widoków jeziora i miasteczek dooko³a.
Po powrocie objecha³em jeszcze stare miasto z zamkiem Bracciano na górze. Atmosfera karnawa³owa udziela siê na razie tylko dzieciom. Wywêszy³em, ¿e jutro o 14.30 zacznie siê karnawa³owa parada wiêc zostanê tu jeszcze jeden dzieñ.
Temperatura dochodzi³a do 20C, czyste niebo, bezwietrznie.

LukF - 2024-02-03, 20:00

Skwarek,

Piêkne miejsca :hello

Skwarek - 2024-02-04, 17:49

adaml61 - dziêki za piwko ;)

LukF – te¿ mi siê podobaj± :hello

04.02.24
Zosta³em jeszcze w Bracciano, rano pojecha³em w drug± stronê jeziora i dotar³em sporo za Monticello, droga podobna do wczorajszej ale bardziej p³asko. Jest niedziela, spory ruch kabrioletów i rycz±cych samochodów sportowych i zabytkowych. Monticello to niewielkie urocze miasteczko w którym dzisiaj te¿ by³ targ, podobny do naszych ale najwiêcej lokalnych produktów.

Po po³udniu jak postanowi³em pojecha³em zobaczyæ paradê karnawa³ow±. My¶la³em, ¿e bêdzie wiêksza ale ludzie ¶wietnie siê bawili i by³o fajnie, do tej pory z za ubrania sypie mi siê konfetti.

Dzisiaj by³o minimalnie ch³odniej ok 19C, nadal s³onecznie i nieomal bezwietrznie.

LukF - 2024-02-04, 17:59

Skwarek,

Fajne traktory :bajer

Skwarek - 2024-02-04, 19:03

LukF napisa³/a:
Skwarek,

Fajne traktory :bajer

By³o i fajne Piaggio :haha:

Skwarek - 2024-02-05, 19:40

Banita – dziêki za piwko ;)

05.02.2024
Pogoda zrobi³a siê pochmurna i jest nieco ch³odniej, postanowi³em wróciæ nad morze. Min±³em Rzym i pojecha³em na mierzejê Lungomare di Sabaudia, Tamtejsza droga jest te¿ d³ugim deptakiem, p³atnym parkingiem ale nie w zimie ;) Odbi³em do przedwojennego miasteczka Sabaudia, fajnie rozplanowane nowoczesne w stylu modernistycznym. Powsta³o po osuszeniu malarycznych nadmorskich bagien. Uzyskane ¿yzne pola mia³y dostarczaæ zbó¿ które zbiera³ wódz narodu Ducze :) . Uwieczniono to na ko¶cielnej mozaice z 1935r.
Zosta³o mi trochê czasu i pojecha³em za górkê przez Mezzomonte do Terracina i zatrzyma³em siê na portowym parkingu (41,221578 13.056226) aktualnie darmowy i stoi tu teraz kilka kamperków. Jutro obejrzê Terracinê i antyczne ruiny na wzgórzu.
Dzisiaj przejecha³em jakie¶ 150km.
Temperatura dochodzi³a do 15C, pochmurno, czasem pokaza³o siê s³oñce ale nie ma wiatru.

Skwarek - 2024-02-06, 20:50

Komplecik, Majek– dziêki za piwko ;)

06.02.2024

Dzisiaj napiechotnie zwiedzi³em Terracinê, z portu poszed³em na starówkê w której pe³no ¶redniowiecznych zabytków i wystaj±cych tu i ówdzie licznych rzymskich reliktów. Niektóre ulice obsadzone s± owocuj±cymi teraz drzewkami pomarañczowymi. Jest tu te¿ pe³no kotów, Kotor wysiada. Ze zwiedzania staro¿ytno¶ci na wzgórzu zrezygnowa³em i pojecha³em nieco dalej na po³udnie. ¦wietna trasa z widokami. Sporo kamperparków jest nieczynnych, a wszêdzie p³atne teraz parkingi uliczne przy pla¿ach, zatrzyma³em na obiad w fajnym miejscu za free nad morzem (41.237999 13.7396) lecz wieczorem by³o jako¶ smêtnie (ci±gle jaka¶ policja, karabinierzy, gwardia obchodzili moje auto dooko³a) i na noc jestem nieco dalej w kamperparku z widokiem na pla¿ê (41,131320 13.861305).

Pogoda ¶wietna s³oñce, trochê chmurek, praktycznie bez wiatru i 17C.

Komplecik - 2024-02-06, 21:35

Czytamy patrzymy jak by co. :spoko
peja76 - 2024-02-06, 22:55

Fajna relacja :pifko
mischka - 2024-02-07, 12:39

Skwarek, pisz dalej i foty wklejaj :pifko
Skwarek - 2024-02-07, 19:55

peja76, LukF, mischka, AMIGO – dziêki, ¿e sypnêli¶cie piwkami ;)
no i ¿e czytacie.

07.02.2024
Dzisiaj rano rowerem zwiedza³em okolice, pojecha³em pod górê do Monastero di Sant Anna, stromy podjazd, 300m w górê. Ju¿ by³em u celu i na drodze szlaban oraz wszelakie zakazy, szkoda. Dalej pojecha³em s³ynn± drog± Via Appia do Mondragone, dziura z pa³acykiem. Wróci³em do auta i pojecha³em w stronê Neapolu. Po drodze chcia³em zatankowaæ i trafi³em na najtañsze jakie tu widzia³em paliwo na markowej stacji 1,69EU/l ;)

Dotar³em w koñcu do Baje, sielski kamperpark na dnie wulkanu (40.810583 14.074500), osio³ki, pieski, koniki – jeden wyci±gn±³ mi z otwartego luku batonik, z¿ar³ z papierkiem i szuka³ jeszcze.

Po obiedzie rowerem z grubsza objecha³em okolice, dotar³em na cypel Miseno do latarni morskiej. Przez mini sto¿ek przeje¿d¿a siê w±skim d³ugim ciemnym tunelem prosto na latarniowy cypel. Wróci³em ju¿ po ciemku.
Jest tu co pozwiedzaæ rowerem, tyle zatoczek, portów, miasteczek i zostanê tu dwa dni.

Dzisiaj pochmurnie, czasem s³onko, 16C ale nie wieje.

mischka - 2024-02-07, 20:28

Skwarek napisa³/a:
trafi³em na najtañsze jakie tu widzia³em paliwo na markowej stacji 1,69EU/l ;)

We W³oszech korzystam z aplikacji "Prezzi Benzina" pokazuje aktualne ceny i godziny otwarcia stacji benzynowych, przydaje siê :spoko

Skwarek - 2024-02-07, 20:31

mischka napisa³/a:
Skwarek napisa³/a:
trafi³em na najtañsze jakie tu widzia³em paliwo na markowej stacji 1,69EU/l ;)

We W³oszech korzystam z aplikacji "Prezzi Benzina" pokazuje aktualne ceny i godziny otwarcia stacji benzynowych, przydaje siê :spoko

Dziêki, do tej pory jak widzia³em tanio to mia³em pe³en bak a tym razem siê uda³o ;)

Skwarek - 2024-02-08, 20:14

08.02.2024
Dzisiaj tylko rowerowe zwiedzanie miejsc wokó³ drzemi±cej kaldery Campi Flegrei. Gêsto zabudowany obszar pe³en zatoczek i wzgórz. Staro¿ytne zabytki wymieszane z obecn± zabudow±. Niekiedy w ogródkach maj± jakie¶ staro¿ytno¶ci. W rejonie Baje pod wod± Campi Flegrei na niewielkiej g³êboko¶ci s± te¿ podwodne wykopaliska ruin które zapad³y siê od ruchów tektonicznych.

Dzisiaj ¶wietna pogoda, du¿o s³oñca 17C.

Skwarek - 2024-02-09, 19:42

09.02.2024

Pod Neapolem szykuje siê deszczowa trzydniówka a z drugiej strony buta mo¿e to byæ bardziej korzystnie. Pojecha³em "na szagê" nad Adriatyk. Jestem w swojsko brzmi±cej miejscowo¶ci Lesina. Znalaz³em tu fajny kamperpark (41.864401 15.357822) nad Lago di Lesina i chyba tu zostanê dwie noce.

Tutaj tez pochmurnie ale jeszcze nie pada³o, trochê wieje ale do¶æ ciep³o 17C.

Skwarek - 2024-02-10, 20:14

10.02.2024
Wybra³em siê rowerem na drug± stronê laguny. Upatrzy³em sobie, ¿e dojadê na pla¿ê, do wraku statku Eden V. Po przejechaniu 17 km w tym 6 km piaszczyst± drog± musia³em odpu¶ciæ, ostatnie 900m to wydma i nawet piechot± trudno jest przej¶æ nie mówi±c o je¼dzie. W drodze powrotnej zawin±³em do Lesina Marina. Tu s± rolnicze tereny, zbieraj± do skrzynek co¶ w rodzaju kapusty oraz fenku³, a ro¶nie on nawet na poboczu. Jego zapach by³ dobrze wyczuwalny mimo silnego wiatru. Fajna rowerowa wycieczka, czê¶ciowo w dzikim terenie.
Powrót pod wiatr, nawet z górki trzeba by³o peda³owaæ ;) ale ciesz± siê ci z desk± i latawcem, pruj± przez lagunê z du¿± prêdko¶ci±.
Jutro zmieniam kierunek podró¿y, na pó³noc tak by na koniec przysz³ego tygodnia wróciæ do domu.
Jest ciep³y 17C ale silny wiatr, czasem minimalnie kropi. S³oñca jak na lekarstwo.

Komplecik - 2024-02-10, 21:24

Gargano jest ³adne od Matinatea po Vieste i w okó³ ;)
Skwarek - 2024-02-10, 21:30

Komplecik napisa³/a:
Gargano jest ³adne od Matinatea po Vieste i w okó³ ;)

¦wiadomie omin±³em wielk± bu³ê Gargano. Ju¿ wcze¶niej je do¶æ dok³adnie zwiedzi³em i nie chcia³em tym razem tam wracaæ.

LukF - 2024-02-11, 09:46

Skwarek napisa³/a:
na koniec przysz³ego tygodnia wróciæ do domu.

Dopiero zacz±³em siê rozkrêcaæ a Ty ju¿ do domu chcesz wracaæ? Po co? :bajer

Skwarek - 2024-02-11, 10:45

LukF napisa³/a:
Skwarek napisa³/a:

Przylatuje z daleka w odwiedziny dawno nie widziana córka, wiêc to chyba oczywista oczywisto¶æ :)

Skwarek - 2024-02-11, 20:20

11.02.2024

LukF Mam tylko trzy tygodnie, gdybym mia³ wiêcej pojecha³bym do Hiszpanii ;)

Rano trochê nie¶mia³o kropi³o, przejecha³em kilkadziesi±t kilometrów do Ortony i stojê na wzgórzu, parking free (42.359542 14.401686) przy cmentarzu blisko centrum. Stoi tu jeszcze kilka kamperków. Wsiad³em na rower i poje¼dzi³em moj± ulubion± w tym rejonie tras± rowerow±, tym razem od drugiego koñca. Trasa jest ¶wietna,widokowa, szeroka, g³adka, mnóstwo tuneli i kilometry same umykaj±. Chyba najlepsza jak± je¼dzi³em. Nawet piesi bardziej ni¿ u nas wiedz±, ¿e ka¿dy ma swoj± czê¶æ drogi.
Ogl±da³em park4night i nie bardzo znalaz³em w stronê pó³nocn± czynnych kamperparków, ruszaj± od 1 kwietnia.

W porcie na kutrach widzia³em zamontowane olbrzymie ¿arówy zestawione w lampy skierowane do wody, ciekawe co siê ³owi wabi±c ¶wiat³em.
Nowsze mia³y potê¿ne lampy ledowe.

By³o do¶æ ciep³o do 17C, wiatr umiarkowany i trochê s³oñca. W sam raz na rower ;)

LukF - 2024-02-11, 20:34

Skwarek napisa³/a:
LukF napisa³/a:
Skwarek napisa³/a:

Przylatuje z daleka w odwiedziny dawno nie widziana córka, wiêc to chyba oczywista oczywisto¶æ :)

To wszystko t³umaczy: córeczka jest zawsze od tatusia :bigok

Skwarek - 2024-02-12, 18:50

LukF dziêki za piwko i trafne zrozumienie ;)

12.02.2024

Przemie¶ci³em siê kilkadziesi±t kilometrów dalej, omin±³em Pescarê bo niedawno j± zwiedza³em i zostalem w Gulianova. Niedu¿e wczasowisko z d³ugimi ¶cie¿kami rowerowymi. Zatrzyma³em siê na parkingu w centrum przy pla¿y i porcie (42.749879 13.973457), teraz bezp³atny i stoi tu kilka kamperków. Pocz±tkowo by³em dalej od centrum (42.741946 13.977688) ale teraz zbyt pusto i na ziemi resztki szk³a z szyb samochodowych przekona³y mnie do zmiany ;) .
Rowerem przejecha³em w obie strony od Gulianovy po 16km i trochê siê wymêczy³em. Ale to przez ciekawo¶æ co jest dalej, dopiero ch³ód wieczoru zagoni³ mnie do kamperka.

By³o ¶rednio ciep³o 16C, trochê s³oñca ale niedu¿y wiatr.

Skwarek - 2024-02-13, 20:27

13.02.2024

Wyruszy³em dalej na pó³noc ;) , po drodze zrobi³em serwis i dojecha³em na pla¿ê przed Ankon±, miejscówka fajna, blisko pla¿y (43.453554 13.652655) a s³oñce ¶wieci. Posiedzia³em na pustej pla¿y bo jazda rowerem wzd³u¿ morza ju¿ mi siê znudzi³a. Stwierdzi³em, ¿e nudno i pojecha³em za górkê do Ankony. Stan±³em w porcie (43,614442 13.501250) i po obiedzie rowerem zwiedza³em Ankonê. Zawsze omija³em to miasto ale niepotrzebnie. Bardzo ³adne stare miasto i port. Tutaj nie jest nudno, w ka¿dej uliczce co¶ ciekawego. Ruch w porcie te¿ du¿y a w³a¶ciwie mimo zakazów wszêdzie mo¿na wej¶æ i wjechaæ rowerem, podgl±daæ byle by nie wpa¶æ do wody. Wieczorem przybija³y kolejno kutry z rybami i ró¿nymi potworami, handelek nimi pok±tny do toreb i gie³dowy w skrzynkach. Nad tym wszystkim jak sêpy kr±¿± wrzeszcz±ce mewy. Chcieli mi daæ kilka ryb bym sobie sprawi³ w kamperku :haha:
Zostanê tu na noc mimo portowego ha³asu, ¶piê dobrze i taki ha³as mi nie przeszkadza, wychowa³em siê w koñcu przy torach kolejowych :)

Dzisiaj 16C ale od 12-tej dogrzewa³o s³oneczko i bez wiatru, ¶wietna pogoda jak na luty.

Skwarek - 2024-02-14, 19:24

14.02.2024

Piszê dalej ;) Znów przejecha³em kawa³ek dalej na pó³noc i dotar³em do Rimini. Od centrum historycznego w stronê morza jest to kurort z luksusowymi hotelami, wspania³ym deptakiem i szerok± pla¿±. Zaparkowa³em przed Grand Hotelem (44.072968 12.577446) ko³o parku Felliniego na p³atnym parkingu z moimi ulubionymi parkomatami zawiniêtymi szczelnie na zimê w worki. W kwietniu je odwijaj± i budz± ;)
Zdj±³em rower i jazda po mie¶cie, objecha³em port, centrum historyczne i kawa³ deptaka.
Po obiedzie postanowi³em ruszyæ dalej w mniej dystyngowane miejsce i dotar³em kawa³ek dalej do Cesenatico, ma³y port rybacki i marina. Niska zabudowa a w¶ród niej jeden smuk³y wie¿owiec, bez sensu. Na noc zosta³em na szutrowym parkingu przy marinie (44.205673 12.394448), cisza i spokój. Obszed³em przed wieczorem okolice i pla¿ê.

Dzieñ by³ ciep³y do 16C, pe³ne s³oñce i bez wiatru.

LukF - 2024-02-14, 20:30

£adne
Skwarek - 2024-02-15, 21:59

LukF te¿ mi siê podoba³o ;)

15.02.2024

Podjecha³em w stronê Wenecji w rejon uj¶cia Padu. A tam jakby nic siê nie zmieni³o, mglisto i smrodliwie jak trzy tygodnie temu. Nic nie wysz³o z rowerowej jazdy miêdzy mokrad³ami. Zrezygnowa³em, wracam. Zrobi³em drobne zakupy i jadê. Ju¿ ko³o Udine by³o fajnie i pogodnie. Jestem ju¿ w Austrii gdzie¶ miêdzy Grazem a Wiedniem. Zosta³o mi jakie¶ 600km do domu.
Teraz jest tu 3C, nie pada i pogodnie.

We mgle nie by³o nawet co fotografowaæ :(

Skwarek - 2024-02-16, 20:17

16.02.2024

Wieczorem wróci³em jeszcze na w³oskim paliwie. Najbardziej da³ mi w ko¶æ ostatni odcinek drogi na pograniczu Czech i Polski. Od Zabreh-u przez K³odzko i Wa³brzych drogi krête i przez wiochy.
W Brnie z kolei jest na rozje¼dzie autostrad gigantyczny remontowy korek, trzeba objechaæ ca³± koniczynê rozjazdu by dostaæ siê na swoj± drogê.
Naprawdê nie wiem ile kilometrów przejecha³em przez te trzy tygodnie. Samochód mówi, ¿e zu¿y³em 8,4 l/100km i to siê akurat zgadza bo go raz sprawdzi³em czy siê nie przechwala ;)

Dziêki za wszystkie piwa i cieszê siê, ¿e trochê ¶ledzili¶cie mój opis.

peja76 - 2024-02-16, 20:45

Super relacja, dziêki za zdjêcia i opisy :spoko
Komplecik - 2024-02-16, 21:58

Fajnie by³o fajnie :spoko
LukF - 2024-02-16, 22:08

Skwarek,
Fajna podró¿, ciekawa relacja, ³adne zdjêcia i wszystko na rowerze.
Dziêki :hello

:pifko

Rwaldi - 2025-01-07, 12:53

Te¿ mi siê podoba³o ciekawie,konkretnie i na temat :kawka: :pifko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2025-01-07, 18:54

Odzywam sie na koñcu.zaczynajac kamperowanie w 2009roku by³y wyjazdy do W³och.Nie pamietam dlaczego.Za to pamietam wszystkie w³oskie miejsca gdzie by³y wody termalne,Viterbo no i Saturnia.Nawet mandat przyszed³ z W³och z Rzymu za skutera na bagazniku.Pamiêtam ¿e Santa dawa³a nam miejscówki bo te¿ tam bywa³a. Potem milo¶æ do Grecji.Zas³u¿one piwo.Barbara Muzyk :pifko