|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Narty 2025 - Paganella, Plose, Gitschberg-Jochtal
LukF - 2025-01-21, 18:16 Temat postu: Narty 2025 - Paganella, Plose, Gitschberg-Jochtal Narty w Dolomitach w ferie zimowe 2025 zostały zaplanowane
Do wyjazdu jeszcze 3 tygodnie ale już teraz zakładam temat bo w tych trzech kameralnych (małych) ośrodkach narciarskich nigdy nie jeździłem a były polecane przez kolegów na CT.
Jedziemy w 3 załogi a plan jest następujący:
1. Paganella parking Passo Santel:
46°10.58947'N, 11°3.15613'E
lub w miasteczku obok:
Paganella stelplatz 1€/1godz.
(Fai della Paganella):
46.171759, 11.067916
2. Plose parking (Sant Andrea in Monte):
46°41.83110'N, 11°40.97813'E
Serwis kampera na stacji paliw w Brixen:
46.758935, 11.638025
Stellplaz koło stacji kolejowej Brixen:
46.7124, 11.65028
3. Gitschberg Jochtal ( wioska Valles):
46.851279, 11.621857
brak udogodnień, serwis w Brixen
Może ktoś był i ma jakieś uwagi lub komentarze?
Relacja na żywo oczywiście będzie
Komplecik - 2025-01-21, 18:26 Temat postu: Re: Narty 2025 - Paganella, Plose, Gitschberg-Jochtal
LukF napisał/a: | Narty w Dolomitach w ferie zimowe 2025 zostały zaplanowane
|
Jednak jedziesz szkoda że nie do Białki ale dobre i co, wklej jakie zdjęcie choć wiem że tam nie ma zbyt czego focić, no to jedź ino uważaj
gryz3k - 2025-01-21, 19:01
LukF napisał/a: | Może ktoś był i ma jakieś uwagi lub komentarze? |
Nie wiem ale się wypowiem. podłączę się bo jak będą Cię czytać to może i ja skorzystam.
Ja planuję narty nie w Dolomitach a pod najwyższym szczytem Apeninów jako że z "działki" mam najbliżej /Grande Corno nawet widzę przez okno/ czyli Prati di Tivo i Campo Imperatore. Może też ktoś z kolegów był? Jak przetestuję też opiszę.
prusiak - 2025-01-21, 21:15
Po wstępnej rozmowie z LukF okazało się, że mam podobne plany na wyjazd na ferie. Ale w terminie 1-9 lutego.
Ja zacznę od ośrodka Jochtal-Gitchberg, od miejscówki którą wskazałeś. Planuje tu 2 dni jazdy na rozgrzewkę. Serwis by się przydał przed samym przyjazdem na miejsce. Ja znalazłem miejscówkę z P4N tu 46.759052, 11.637809.
Po 2 dniach jazdy chcemy zrobić dzień przerwy na małą regenerację, najlepiej w jakiś basenach, saunach. Możecie coś polecić w okolicy? Dodatkowo połazić po miasteczku... knajpkach...??
Kolejne dni, albo Kronplatz (tak, wiem że może być tłoczno, ale nam się podobają stoki), albo AltaBadia, Corvara. Możliwe też jest Plose.
Najbardziej mnie martwi prognoza pogody, która jak na słoneczną Italię nie zapowiada się póki co słoneczna
A tak naprawdę to jadę kamperem, więc plany mogą się diametralnie zmienić, w zależności jaka ostatecznie będzie pogoda w danym regionie
LukF - 2025-01-22, 04:13
prusiak,
Wyczytałem, że miasteczko Bressanone czyli między Jochtal-Gitschberg a Plose ma uroczą piękną starówkę. A dodatkowo w mieście jest basen czyli fajna meta na odpoczynek. Można nocować kolo dworca kolejowego- koordynaty podałem w moim pierwszym poście.
Prognoza pogody z dwu tygodniowym wyprzedzeniem nie jest wiarygodna więc nie ma się co martwić.
No i czekamy na relację skoro będziesz tam pierwszy
prusiak - 2025-01-22, 08:30
Dzięki z podpowiedzi. Bressanone z basenem może być fajnym przerywnikiem.
Co do pogody to liczę, że się wyklaruje.
Oczywiście relacja z wyjazdu będzie
jb - 2025-01-22, 08:44 Temat postu: Re: Narty 2025 - Paganella, Plose, Gitschberg-Jochtal
LukF napisał/a: | Narty w Dolomitach w ferie zimowe 2025 zostały zaplanowane
Może ktoś był i ma jakieś uwagi lub komentarze?
Relacja na żywo oczywiście będzie |
Byłem we wszystkich trzech lokalizacjach. Jeżeli prosisz o opinie:
Paganella - dużo ludzi, tłok na stokach. może tylko trafiłem tam w takim złym okresie. Najciekawsze ze wszystkiego to chyba jest widok na odległe jezioro Garda. Jeżeli miałbym tam wrócić to na dzień czy dwa, nie więcej. Odległość też niemała. Od Plose to 100 km.
Plose - zawsze chwaliłem to miejsce, tu na forum również, cieszę się, że ktoś tam w końcu jedzie!
A Brixen to bardzo przyjemne miasteczko, Lidl, baseny, część z ciepła wodą otwarta na zewnątrz. Było też lodowisko na jednym z placów. Plose w tym zestawieniu to niekwestionowany nr 1.
jochtal-gitschberg kiedyś dwa ośrodki, teraz już połączone kolejką. Fajnie tam pojechać ale to jeden, dwa dni. Zaleta jest taka, że można jeździć na jednym karnecie z Plose.
jb - 2025-01-22, 08:56
Dodam jeszcze, że między Brixen a Kronplatz kursuje specjalny dla narciarzy pociąg, taki skibus tylko na torach. Śmiało można jechać z nartami i w butach narciarskich. Tam na miejscu z wagonu od razu na stok. Fajna sprawa. Oczywiście o ile ktoś lubi takie klimaty jak na Kronplatzu. Ja osobiście nie przepadam.
LukF - 2025-01-22, 13:35
jb,
To dzięki Twojej rekomendacji wybieramy się w tamte rejony
Paganella dwa dni, Plose dwa dni i jeden dzień na Gitschberg-Jochtal - taki jest plan. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale podobnie jak Ty polubiłem małe ośrodki bo tłum na trasach mnie przeraża. Dlatego po jednym dniu na Kronplacu nie planuję tam już wracać. Szczególnie, że w dolinie obok są dwa mniejsze i sto razy lepsze ośrodki: Speikboden i Klusberg
prusiak - 2025-01-22, 15:17
Ja natomiast korzystam z planów i polecenia Łukasza
I tak rok temu skorzystałem z dobrodziejstw ośrodka Alta Badia, gdzieś tam moja relacja jest w tym dziale. W tym roku duże ośrodki to mnie głównie odstraszają ceną, skipass DolomitiSuperSki kosztuje ponad 80 E za dzień. Myślę że te mniejsze, o których piszemy dadzą nie mniej frajdy co te większe. I tak głównie liczy się fajna jazda i czas spędzony z rodziną.
Ważne jest też aby w miarę godziwie stanąć kamperem na parkingu. Pojedziemy zobaczymy...
Dziękuje również za wszelkie sugestie.
Co do do Kronplatzu to moje 2 dni szusowania 2 lata temu naprawdę zaliczam do bardo udanych. Moja rodzina i znajomi, wyjeździliśmy się rewelacyjnie i nie odczuwaliśmy niedogodności (tłumy ludzi), o których tu czasami piszecie. Może moja ocena jest podyktowana też słabym startem w austriackiej części Alp, ale 3 ekipy wyjeżdżały stąd bardzo zadowolone.
jb - 2025-01-22, 17:48
Jeszcze tak nieśmiało zarekomenduję Suldę.
Niewiele dalej od Brixen niż Paganella, ale tam inny świat. I wysokość 3200 też robi wrażenie.
LukF - 2025-01-22, 18:19
jb napisał/a: | Jeszcze tak nieśmiało zarekomenduję Suldę.
Niewiele dalej od Brixen niż Paganella, ale tam inny świat. I wysokość 3200 też robi wrażenie. |
Śmiało rekomenduj bo my tutaj chętnie korzystamy z Twej wiedzy
jb - 2025-01-23, 07:21
Dziękuję za piwo. Niestety wszędzie nie byłem, chociaż chciałbym Sporo poznałem jeszcze w epoce przedkamperowej, potem tempo znacznie zwolniło z powodu braku czasu. Kamper wygrywa. A on niestety do zimowych wojaży się nie nadaje, nie wiem zresztą czy sam bym chciał.
Za to chętnie poczytam opinie innych, zwłaszcza o fajnych kameralnych ośrodkach. Do emerytury już wcale nie tak daleko.
prusiak - 2025-01-30, 13:32
Wyjazd zbliża się wielkimi krokami. Sprzęty, ciuchy i prowiant spakowane... Pogoda się ładnie wyklarowała
Zapowiada się sympatyczny wypoczynek.
Miejscówka Nr 3 wskazana przez Łukasza wygląda obiecująco
LukF - 2025-01-30, 15:27
prusiak,
Paweł,
Wspaniale
Życzę udanego wyjazdu i niecierpliwie czekam na relację
Komplecik - 2025-01-30, 21:17
LukF napisał/a: |
Wspaniale
|
Ja nie wiem czy tak wspaniale, chłodno, głodno i do domu daleko, jo bych nie jechoł no i tys bedzie nie tak tanio a dziś kozdo złotówecka sie licy, idzie bida, jo siedze w chłopie zawarty pole w piecu sośniokami hei!
LukF - 2025-01-31, 06:50
Komplecik napisał/a: | LukF napisał/a: |
Wspaniale
|
Ja nie wiem czy tak wspaniale, chłodno, głodno i do domu daleko, jo bych nie jechoł no i tys bedzie nie tak tanio a dziś kozdo złotówecka sie licy, idzie bida, jo siedze w chłopie zawarty pole w piecu sośniokami hei!
|
Robert,
Oczywiście z biedy jedziemy kamperami bo gdybyśmy mieli kasę to do hotelu z all samolotem by się leciało. Pomarzyć można...
prusiak - 2025-01-31, 10:06
I jeszcze będziemy koczować z oszczędności na parkingach . Jeść będziemy to co przywieziemy ze sobą, nawet pizze mrożoną z Biedronki biore Myć się będziemy wodą ukradkiem zaczerpniętą z pobliskich strumyków
Jak bida to bida...
LukF - 2025-01-31, 10:41
Dwa tygodnie temu byłem w Szczyrku na nartach-poniedziałek oraz środa. Parkowałem tym razem pod kanapą COŚ a nie na parkingach TMR. Parking z możliwością nocowania kamperem w przeciwieństwie do parkingów TMR, płatność za godziny, doba kosztuje 55zł, stoi Toi-Toi, sklep spożywczy obok, do kanapy przejść przez drogę:
49.707631,19.011337,
Kilka zdjęć wstawiam, obecnie warunki słabe bo było duże ocieplenie, jeśli nie spadnie temperatura i śnieg to teraz nie polecam.
Komplecik - 2025-01-31, 13:28
LukF napisał/a: |
Oczywiście z biedy jedziemy kamperami bo gdybyśmy mieli kasę to do hotelu z all samolotem by się leciało. Pomarzyć można...
|
Łukaszku mówisz mi oczywiste oczywistość przecież! o tym ja dobrze wiem, tak tylko dla przestrogi że zimno że daleko drogo ogólnie bezsens Całkowity my tak mamy i co nam zrobicie
MAZUREK - 2025-01-31, 17:42 Temat postu: narty
Komplecik napisał/a: | LukF napisał/a: |
Wspaniale
|
|
Co ty mi tu fanzolisz? Przeca żech widzioł fotki twojej dziouchy w Białce na nartach na FB
LukF - 2025-01-31, 18:03 Temat postu: Re: narty
MAZUREK napisał/a: | Komplecik napisał/a: | LukF napisał/a: |
Wspaniale
|
|
Co ty mi tu fanzolisz? Przeca żech widzioł fotki twojej dziouchy w Białce na nartach na FB |
No i się wyjaśniło...
Komplecik - 2025-01-31, 21:46 Temat postu: Re: narty
MAZUREK napisał/a: | Komplecik napisał/a: | LukF napisał/a: |
Wspaniale
|
|
Co ty mi tu fanzolisz? Przeca żech widzioł fotki twojej dziouchy w Białce na nartach na FB |
Nie!, my nie byli nikej, to nie Łona, zwidziało się Wom, godom ze my nie byli i jus
prusiak - 2025-02-01, 23:42
Grzecznie melduję, że dotarłem na pierwszy punkt swojej wyprawy, tj na parking pod gondolą w ośrodku Jochtal Gitchberg. Jest wieczór, plac zupełnie pusty, stoję tylko ja i moi znajomi kamperem.
Ale nie było tak łatwo tu dotrzeć, ponieważ musieliśmy obniżyć nasze kampery do wysokości 2,4 m....
O całej naszej przygodzie opiszę w swoim wątku, tylko jeszcze nie wiem czy tu na miejscu czas na to pozwoli.
Póki co pozdrawiam i zapraszam niedlugo do mojego wątku.
LukF - 2025-02-02, 08:22
prusiak napisał/a: | Grzecznie melduję, że dotarłem na pierwszy punkt swojej wyprawy, tj na parking pod gondolą w ośrodku Jochtal Gitchberg. Jest wieczór, plac zupełnie pusty, stoję tylko ja i moi znajomi kamperem.
Ale nie było tak łatwo tu dotrzeć, ponieważ musieliśmy obniżyć nasze kampery do wysokości 2,4 m....
O całej naszej przygodzie opiszę w swoim wątku, tylko jeszcze nie wiem czy tu na miejscu czas na to pozwoli.
Póki co pozdrawiam i zapraszam niedlugo do mojego wątku. |
No i pięknie. Czekam zatem na relację
LukF - 2025-02-05, 17:45
05.02.2025
Jeszcze przed wyjazdem w Dolomity trochę potrenowałem w Beskidach na mojej ulubionej górce czyli na Soszowie. Natomiast 2.5km obok na wspólnym karnecie jest Stacja Narciarska "Stok" którą również odwiedziłem.
przemo.d - 2025-02-05, 18:53
B. Fajnie wygląda i luźno
Gdzie tam stajesz pędzidłem? Przy tej "stacji narciarskiej Soszów "? Droga dojazdowa do kolejki czarna jest ?
/ czy na bidnym wielosezonie się wjedzie tam pod kolejkę ? /
Na bokach za wiele śniegu nie ma to domyślam się, że asfalty czarne ale lepiej spytać.
LukF - 2025-02-05, 21:03
przemo.d napisał/a: | B. Fajnie wygląda i luźno
Gdzie tam stajesz pędzidłem? Przy tej "stacji narciarskiej Soszów "? Droga dojazdowa do kolejki czarna jest ?
/ czy na bidnym wielosezonie się wjedzie tam pod kolejkę ? /
Na bokach za wiele śniegu nie ma to domyślam się, że asfalty czarne ale lepiej spytać. |
Dzięki za piwo.
Soszów: parking jest wzdłuż drogi dojazdowej przy samej stacji narciarskiej
49.643966,18.818803
Dojazd jest zawsze odśnieżony bo ten ON ma najtrudniejszy dojazd z wszystkich Wiślańskich. Dlatego bardzo dbają by mimo tego, że stromo dało się dojechać. Mnie ten stromy dojazd osobówką nie przeszkadza ale kamperem bym nie polecał. Natomiast ośrodek ma fajne trasy, świetne widoki i zawsze mniej ludzi (z uwagi na dojazd). Do pełni szczęścia brakuje śniegu bo wtedy czynna jest najładniejsza górna część ośrodka która obecnie nie działa.
Polecam i pozdrawiam
LukF - 2025-02-11, 18:11
11.02.2025
Ostatnie przed Dolomitami narty w Beskidach.
Jak na taką słabą zimę to warunki bardzo dobre. Na wspólnym karnecie najpierw odwiedziłem ON Stok na którym jeździłem 3 godziny:
LukF - 2025-02-11, 18:15
C.D.
...a kiedy zrobiło się tłoczno to przejechałem autem 2.5km do sąsiadów na Soszów. Tam lepsze warunki i pustki na trasach.
Gdyby tak mieć w Dolomitach
LukF - 2025-02-15, 07:33
14.02.2025
Wyruszyliśmy z domu po południu. Zadanie na dziś to dojechać na nocleg za Wiedeń tak by nastepego dnia pozostało do celu 650km.
Parking za Wiedniem bardzo cichy, bez udogodnień:
48.017832,16.306499
Z nowości po drodze:
- autostrada A1 w Ostrawie nareszcie pozbyła się garbów-chopek (jest nowa warstwa ścieralna położona) za wyjątkiem jednego miejsca za miastem koło elektrowni.
- na wjeździe do Wiednia od północy (od strony CZ) jest ograniczenie na autostradzie do 80km/h. Wszyscy zostaliśmy olśnieni błyskiem fotoradaru za 30-60E
Na zdjęciach parking na noc
peja76 - 2025-02-15, 10:29
LukF napisał/a: | jest ograniczenie na autostradzie do 80km/h. Wszyscy zostaliśmy olśnieni błyskiem fotoradaru za 30-60E
|
Trzeba to traktować jako takie rozbudzenie po takiej akcji człowiek jakoś tak rześko jedzie i jest ostrożniejszym
żeby się dobrze pisało
LukF - 2025-02-15, 23:23
peja76,
Dzięki za piwo, miło mi.
15.02.2025
Dzień upłynął na podróży - mieliśmy do przejechania 650km z Wiednia na parking pod Paganellą.
W Brixen zrobiliśmy serwis kamperów:
46.759080, 11.637737. Czysta woda to koszt 50 eurocentów za ok. 70l, trzeba mieć monety.
Kilka zdjęć z podróży.
LukF - 2025-02-15, 23:25
Na P4N piszą, że na parkingu pod ON 3 Zinnen nie wolno nocować. Przejeżdżaliśmy obok i taki widok
przemo.d - 2025-02-15, 23:30
Na początku wiosna ale dolecieliście do zimy super piszesz z namiarami tnx.
Jak na kempingu
LukF - 2025-02-16, 21:09
16.02.2025 Paganella dzień pierwszy
Jesteśmy na parkingu na przełęczy Santel w kilkanaście kamperów:
46.176490,11.052656 brak udogodnień. Oficjalnie nie wolno stać.
Paganella to ON z około 50km tras przeważnie czerwonych. Niezwykle widokowy co rekompensuje dłuższy dojazd z PL oraz położenie z boku utartych szlaków. Ośrodek idealny na maksymalnie dwa dni i taki jest nasz plan. Przy niedzieli dość sporo ludzi.
Widoki na Dolomity Brenta:
LukF - 2025-02-16, 21:16
16.02.2025 Paganella dzień pierwszy. C.D.
LukF - 2025-02-16, 21:18
Bonus
mischka - 2025-02-16, 21:56
za kawę
LukF - 2025-02-16, 22:19
mischka napisał/a: | :pifko za kawę |
Panu się coś pomyliło: to ja za kawę stawiam piwo
prusiak - 2025-02-17, 07:40
LukF piwko poszło. Pogoda widzę że dopisuje
LukF - 2025-02-17, 14:59
prusiak, Komplecik,
Paweł, Robert,
Bardzo dziękuję za piwa
LukF - 2025-02-17, 20:50
Skwarek,
Michał, dziękuję za piwo.
17.02.2025 Paganella dzień drugi
Zaczynamy jazdę o 8.30, dziś mniej ludzi niż w niedzielę, pogoda wyśmienita a widoki CUDOWNE. Ze szczytu Paganella widoki na Dolomity Brenta są wybitne. Ośrodek Narciarki z 50km tras jest idealny na dwa dni, wszędzie spotykamy mnóstwo Polaków i Czechów.
Wieczorem rozsajemy się z Paganella ski i przenosimy się 100km bliżej Brenner do ON Plose w którym będziemy we wtorek.
LukF - 2025-02-17, 20:52
17.02.2025 Paganella dzień drugi. C.D.
adam2 - 2025-02-17, 23:20
Jako że nasza chałupa też jest na fociach meldujemy posłusznie że my też tu jesteśmy i wszystko co pisze nasz przewodnik Luk jest prawdą i w pełni to potwierdzamy dodam tylko że włoskie wino w tych okolicznościach i w tym towarzystwie smakuje wyśmienicie
cario14 - 2025-02-18, 08:37
My się też meldujemy i dzida na stok :):)
Komplecik - 2025-02-18, 12:54
LukF napisał/a: | prusiak, Komplecik,
Paweł, Robert,
Bardzo dziękuję za piwa |
Łukaszku dajesz takie piękne zdjęcia kasku trudno nie postawić piwa, nóż ręka Tobie się omsknie i zrobisz przez pomyłkę oczywiście zdjęcie krajobrazu
LukF - 2025-02-18, 14:45
Komplecik napisał/a: | LukF napisał/a: | prusiak, Komplecik,
Paweł, Robert,
Łukaszku dajesz takie piękne zdjęcia kasku trudno nie postawić piwa, nóż ręka Tobie się omsknie i zrobisz przez pomyłkę oczywiście zdjęcie krajobrazu
|
Robert,
Niezmiennie zadziwia mnie Twe bystre oko i analityczny umysł
Dzięki za piwo
LukF - 2025-02-18, 14:46
cario14,
Grzesiu, miło Cię widzieć. Gdzie byłeś?
LukF - 2025-02-18, 14:48
Adam2,
Adaś,
Pięknie, że podróżujesz z nami bo nam Was brakowało
LukF - 2025-02-18, 17:26
18.02.2025 Plose
Wczoraj dotarliśmy wieczorem na parking pod kolejką na Plose:
46.697388,11.681806 brak udogodnień, bardzo cicho.
Od rana śmigamy po tym cudnym ON z świetnymi widokami. JB, dzięki wielkie za polecenie ON
40km tras to niby niewiele ale są tu tak różnorodne, że jeszcze kiedyś tu wrócimy: szerokie i płaskie niebieskie, kilka czerwonych ze szczególnym uwzględnieniem trasy stu zakrętów czyli nr 4 oraz trzy wspaniałe czarne z nr 18 na czele. Buzia sama śmieje się na wspomnienie tego narciarskiego raju
Ludzi nawet sporo ale nie tyle co w Białce lub Szczyrku
Zdjęcia będą w ratach bo towarzystwo z sąsiednich kamperów wzywa
mischka - 2025-02-18, 17:30
Ja przed godzinką dotarłem do domu. Fajnie było się spotkać. Pozdrowionka dla całej ekipy
Komplecik - 2025-02-18, 18:29
LukF napisał/a: | Komplecik napisał/a: | LukF napisał/a: | prusiak, Komplecik,
Paweł, Robert,
|
Robert,
Niezmiennie zadziwia mnie Twe bystre oko i analityczny umysł
Dzięki za piwo |
Roztrzepuję Twój wyjazd na czynniki pierwsze, nic żaden szczegół mi nie umknie
wypij jesze jedno i podaj zdjęcia z dziś
prusiak - 2025-02-18, 18:38
LukF napisał/a: | Zdjęcia będą w ratach bo towarzystwo z sąsiednich kamperów wzywa |
Czyli PLOSE nie wyjeżdżone do końca i będzie powtórka jutro?
gryz3k - 2025-02-18, 19:05
LukF napisał/a: | Ludzi nawet sporo ale nie tyle co w Białce lub Szczyrku |
Jak chcesz mało ludzi to polecam Campo imperatore gdzie byliśmy. Parking pod kolejką z temperaturą plus 12 w dzień. Jeden gość na narty przyjechał motocyklem.
Na górze dobre warunki, śnieg wyłącznie naturalny. Chyba 6 tras po 2-3 km i brak ludzi. Możesz być sam na stoku. Karnet dzienny 20 euro, na 2 dni 35 euro.
Trasy głównie czerwone i jedna niebieska. No i nad może to tylko 60 km.
LukF - 2025-02-18, 21:45
mischka napisał/a: | Ja przed godzinką dotarłem do domu. Fajnie było się spotkać. Pozdrowionka dla całej ekipy |
Michał, również dziękuję za miłe spotkanie i wspólnie narty z nadzieją na powtórkę za rok
LukF - 2025-02-18, 21:47
Komplecik,
Robert, piwa od Ciebie to jak nektar życia Dziękuję wylewnie
LukF - 2025-02-18, 21:49
prusiak napisał/a: |
Czyli PLOSE nie wyjeżdżone do końca i będzie powtórka jutro? |
Paweł, wyjeżdżone dziś do końca. Powrót tutaj będzie za kilka lat a jutro...
LukF - 2025-02-18, 21:51
gryz3k napisał/a: | LukF napisał/a: | Ludzi nawet sporo ale nie tyle co w Białce lub Szczyrku |
Jak chcesz mało ludzi to polecam Campo imperatore gdzie byliśmy. Parking pod kolejką z temperaturą plus 12 w dzień. Jeden gość na narty przyjechał motocyklem.
Na górze dobre warunki, śnieg wyłącznie naturalny. Chyba 6 tras po 2-3 km i brak ludzi. Możesz być sam na stoku. Karnet dzienny 20 euro, na 2 dni 35 euro.
Trasy głównie czerwone i jedna niebieska. No i nad może to tylko 60 km. |
Ciekawa propozycja, lubię takie nieoczywiste miejsca. Dzięki
Komplecik - 2025-02-18, 21:55
LukF napisał/a: | Komplecik,
Robert, piwa od Ciebie to jak nektar życia Dziękuję wylewnie |
Jednak się po piwie ręka omskła
LukF - 2025-02-18, 21:56
18.02.2025 Plose. C.D.
LukF - 2025-02-18, 21:59
18.02.2025 Plose. C.D.
LukF - 2025-02-18, 22:00
Bonus
LukF - 2025-02-18, 22:07
Komplecik napisał/a: |
|
Robert, tu się jednak nieprawdopodobne ilości wina pije...
Ale Twoim piwem nie pogardzę
Komplecik - 2025-02-18, 22:25
LukF napisał/a: | Komplecik napisał/a: |
|
Robert, tu się jednak nieprawdopodobne ilości wina pije...
Ale Twoim piwem nie pogardzę |
Eeeeh widać że jesteś w formie zdjęcia perfecto
przemo.d - 2025-02-18, 22:52
Puściutko, szeroko, słonecznie pięknie
prusiak - 2025-02-18, 23:17
Znajome rejony.
Czyli jutro planujesz basenik.... słusznie.
LukF - 2025-02-20, 10:52
prusiak napisał/a: | Znajome rejony.
Czyli jutro planujesz basenik.... słusznie. |
Paweł, Środa była dniem odpoczynkowym: niektórzy wybrali basen w Brixen, inni spacer po starym mieście a jeszcze inni musieli dojść do siebie odpoczywając w kamperze
Skwarek, dzięki za piwo
LukF - 2025-02-20, 10:53
przemo.d napisał/a: | Puściutko, szeroko, słonecznie pięknie |
O tak, masz rację.
Ps. A za co Ty piwo stawiasz Komplecikowi-Robertowi??? Jak on moje zdjęcia przerabia
Komplecik - 2025-02-20, 14:40
LukF napisał/a: | przemo.d napisał/a: | Puściutko, szeroko, słonecznie pięknie |
O tak, masz rację.
Ps. A za co Ty piwo stawiasz Komplecikowi-Robertowi??? Jak on moje zdjęcia przerabia |
Za artyzm za to że mnie lubi, już Ci szkoda już Ci zazdrość
LukF - 2025-02-20, 18:22
Komplecik napisał/a: | LukF napisał/a: | przemo.d napisał/a: | Puściutko, szeroko, słonecznie pięknie |
O tak, masz rację.
Ps. A za co Ty piwo stawiasz Komplecikowi-Robertowi??? Jak on moje zdjęcia przerabia |
Za artyzm za to że mnie lubi, już Ci szkoda już Ci zazdrość
|
Robert,
Czytasz we mnie jak w otwartej księdze
LukF - 2025-02-20, 18:28
20.02.2025 Gitschberg-Jochtal
Stoimy na końcu doliny Pusteria w wiosce Vals koło gondoli:
46.851279, 11.621857 brak udogodnień,
Obok kemping który jest widoczny z trasy narciarskiej i z kolejki:
LukF - 2025-02-20, 21:05
20.02.2025 Gitschberg-Jochtal C.D.
Pierwszą część dnia spędzam w części ośrodka Jochtal: trasy łagodne, niebieskie oraz najlepsza czerwona 4 pod gondolą.
Natomiast druga część ośrodka czyli Gitschberg to głównie strome czerwone trasy zwrócone na południe więc w słońcu szybko były zmęczone.
Z ośrodków narciarskich na tym wyjeździe Gitschberg-Jochtal najmniej przypadł mi do gustu.
Dlatego jutro będzie jeszcze inny.
LukF - 2025-02-20, 21:09
20.02.2025 Gitschberg-Jochtal. C.D.
Skwarek - 2025-02-20, 21:21
Ale fajnie tam macie i pogoda jak brzytwa. Zazdroszczę tej jazdy w super warunkach, szkoda, że już nie jeżdżę na nartach.
LukF - 2025-02-21, 22:03
Skwarek, Komplecik, Dzięki za piwa
21.02.2025. Speikboden w dolinie Ahrntal
Moja tajna broń żeby fajnie pojeździć na nartach w dobrych warunkach bez tłumów: dolina Ahrntal (Aurina) na północ od Brunico. Dwa świetnie ON z których wybieramy ten bliższy czyli Speikboden. Stoimy kamperami pod gondolą:
46.9341585N, 11.9366904E parking bezpłatny oraz serwis kampera za 10E
Widoki z tras:
LukF - 2025-02-21, 22:08
21.02.2025. Speikboden w dolinie Ahrntal C.D.
Komplecik - 2025-02-22, 08:21
Łukaszku bardzo bym Ciebie prosił rób większe kaski na fotach, wszystkie muszę powiększać sam a to dużo pracy by cokolwiek zobaczyć, no, także proszę o to i będzie ok
mischka - 2025-02-22, 08:26
LukF,
LukF - 2025-02-23, 13:44
Komplecik,
Robert, doceniam Twą pracę i dziękuję za piwo
mischka,
Michał, dzięki za piwo i zdrowia życzę
LukF - 2025-02-23, 13:52
22.02.2025
Narty w Dolomitach 2025 przeszły do historii.
Fajnie było bo przecież Dolomity to najpiękniejsze góry świata
adam2, cario14, mischka,
Adam, Grzegorz, Michał, bardzo Wam dziękuję za wspólne narty i mam nadzieję, że w lutym 2026r znów będziemy jeździć razem.
Kolegom JB oraz Prusiak dziękuję za informacje praktyczne z odwiedzonych miejsc
K O N I E C
adam2 - 2025-02-23, 22:00
My również dziękujemy wszystkim uczestnikom tego wyjazdu za miło spędzony czas i oczywiście Lukowi za przygotowanie trasy. Zgadzam się Luk z tobą że dolomity to piękne góry ale żeby mieć pewność trzeba by to sprawdzić w ... wiesz o czym myślę
mischka - 2025-02-24, 07:45
LukF napisał/a: | dziękuję za wspólne narty i mam nadzieję, że w lutym 2026r znów będziemy jeździć razem. | Jak czas pozwoli to bardzo chętnie, pozdrawiam wszystkie ekipy
ZbigStan - 2025-02-27, 19:54
LukF, Łukasz, świetna relacja, namiary też się przydadzą. . Pozdrawiam.
|
|