Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Wiek karawaningowców

perfex - 2010-08-03, 22:11
Temat postu: Wiek karawaningowców
Witam kamperowiczów :ok ,
Nie mam jeszcze własnej chałupy na kołach głównie z dość błahej przyczyny - moje dzieci są za małe troszkę na to, więc z napięciem czekam jeszcze rok - najwyżej dwa na nabycie auta. Wiem jakie będzie- alkowa na 5-6 osób, najchętniej na Ducato, w jakimś przyzowitym stanie.
Ale do rzeczy... - tak się zastanawiam w jakim wieku są kamperowcy ? Patrząc na kampery śmigające po Polsce (głównie obcokrajowcy) widzę, że w przeważającej części są to ludzie dojrzali - no powiedzmy ogólnie w wieku 50+. Jestem ciekaw w jakim wieku mniej więcej są ludzie tutaj? My jesteśmy 30+ ale z trójką małych dzieci i wiem że dla osób które już "odchowały" nie jest wcale tak lekko wysłuchiwać zgraji maluchów :mrgreen: (nawet mi bywa nie łatwo :szeroki_usmiech ) Jak to wygląda na zlotach tzn. w jakim wieku najczęściej są kamperowcy ?
Chętnie bym się kiedyś wybrał w jakimś miłym kierunku, najlepiej południowym z jakąś mini karawaną i tak się zastanawiam czasami czy nie jest tak że to forma wypoczynku popularniejsza raczej wśród osób które nie śmigają z mocno młodocianym potomstwem ? :) Jak to wygląda w naszej ludowej ojczyźnie, jakie macie spostrzeżenia ?

Pozdrawiam,

wbobowski - 2010-08-03, 22:22

Możesz się nie obawiać. Na zlotach bywają nasi przyjaciele w wieku 1-100 lat. I wszyscy się świetnie bawią, a szczególnie najmłodsi.
Roza - 2010-08-04, 07:01
Temat postu: Re: Wiek karawaningowców
perfex napisał/a:
Witam kamperowiczów :ok ,
Nie mam jeszcze własnej chałupy na kołach głównie z dość błahej przyczyny - moje dzieci są za małe troszkę na to, więc z napięciem czekam jeszcze rok - najwyżej dwa na nabycie auta.

witaj,
w jakim wieku sa Wasze dzieci? Nasze maja 5 i 7 lat, ale wczesniej (czyli wlasciwie od urodzenia) uzywalismy przyczepy kampingowej i zaluje bardzo, ze nie mielismy wtedy kampera! Wlasnie kiedy dzieci sa male mozna docenic luksus podrozowania kamperem.

perfex napisał/a:

Ale do rzeczy... - tak się zastanawiam w jakim wieku są kamperowcy ? Patrząc na kampery śmigające po Polsce (głównie obcokrajowcy) widzę, że w przeważającej części są to ludzie dojrzali - no powiedzmy ogólnie w wieku 50+. Jestem ciekaw w jakim wieku mniej więcej są ludzie tutaj? My jesteśmy 30+ ale z trójką małych dzieci i wiem że dla osób które już "odchowały" nie jest wcale tak lekko wysłuchiwać zgraji maluchów :mrgreen: (nawet mi bywa nie łatwo :szeroki_usmiech ) Jak to wygląda na zlotach tzn. w jakim wieku najczęściej są kamperowcy ?

kamperowcy sa w wieku "roznym":) bardzo czesto jezdza tez babcie i dziadki z wnukami.
No i na zlotach nie konczy sie kamperowanie. To tylko mily dodatek:)

rafalcho - 2010-08-04, 07:29
babaffa napisał/a:
Nasze maja 5 i 7 lat [...] Wlasnie kiedy dzieci sa male mozna docenic luksus podrozowania kamperem.

Moje (i Beaty oczywiście :szeroki_usmiech ) "wampiki" mają 7 i 12. Nasz wiek ~40 , kamperkami jeżdzimy od 3 lat i powiem szczerze, że jezda z rodzinką kamperkiem to APOGEUM SZCZĘŚCIA bo ...

1. jedziemy całą "familią"

2. jest ddduuużżżooo miejsca dla każdego

3. chłopaki albo grają w karcioszki lub gry planszowe z mamą, albo grają na PSP, albo "lampią się" w telewizor ... i nie przeszkadzją podczas jazdy. Od czasu kiedy nabyliśmy kamperka podczas podróży zdecydowanie żadziej pada hasło "DALEKO JESZCZE ??" :ok

4. Do kabiny w małym stopniu dociera hałas "wytwarzany" przez chłopaków.

Można by tu jeszcze ddduuużżżooo zalet wymieniać, ale .... jak sam nie spróbujesz ..... to się nie przekonasz.

Wydaje mi się, ze każdy powinien empirycznie doświadczyć podrózowania kamperkiem, bo jednak to co powyżej napisałem, to jednak subiektywne moje zdanie o podróżach z dzieciakami.

:spoko

Frowyz - 2010-08-04, 08:47

No to ja chyba po bandzie pojadę... Nasz wiek to 30 z małym plusem, dzieci 6 lat córka i 7 miesięcy chłopak... I nie rozumiem czego się tu obawiać? Fakt pieluszki w kamperze czasami potrafią zepsuć atmosferę :wyszczerzony: ale z drugiej strony w domu również...
perfex - 2010-08-04, 10:17
babaffa napisał/a:

witaj,
w jakim wieku sa Wasze dzieci? Nasze maja 5 i 7 lat,

3 lata, 3 lata, 2 lata :ok Więc jednak małe :)

airgaston - 2010-08-04, 10:30

A moje córcia 17lat a synek 11mc. Właściwie Mikołaj to się w kampie urodził i tak mu zostało. My 34 i 40(ja).
airgaston - 2010-08-04, 10:38

Nie wyobrażam sobie innego pojazdu dla malucha. Sporo miejsca, prysznic gdzie małego można "zdezynfekować" po awarii, miejsce na przewinięcie nakarmienie, możliwość pobrykania, bez uwiązania juniora do fotelika, lodówka na jedzonko i kuchnia do podgrzewania, mnóstwo innych ciekawych zajęć dla dzieci w różnym wieku.
Aulos - 2010-08-04, 12:56

Jeździmy kamperem trzeci sezon; wcześniej podróżowaliśmy z przyczepą - od samego początku była substytutem kampera, na którego nie było nas stać. W końcu, nie czekając aż zapełni się skarpeta, wzięliśmy kredyt i kupiliśmy kamperka. Argumentem był właśnie wiek naszych dzieci - wtedy 6, 8 i 10 lat. Stwierdziliśmy, że zanim uzbieramy na coś przyzwoitego, chłopaki podrosną i nie będą chcieć z nami jeździć. Podróż kamperem to nie jest zwykła jazda samochodem i dzieciaki znoszą ją znacznie lepiej - nie nudzą się. Może jedynakowi jest trochę trudniej, ale nasze wampiry świetnie organizują sobie czas w podróży. Jeżeli wiek Twoich dzieci jest jedynym powodem odwlekania zakupu kampera, to mogę Cię uspokoić - z kamperem jakość Waszych rodzinnych podróży się tylko poprawi.

Powodzenia w polowaniu na kampera. :spoko

krzysioz - 2010-08-04, 13:20

Moje zajaczki sa w wieku 8 lat i 20 miesiecy. Mlodszy zaczal podroze w wieku 7 miesiecy i raz nawet byl najmlodszym uczestnikiem zlotu.

kazbar - 2010-08-04, 14:21

(+-) 50 się tego nazbierało :hihi:
Najpierw z namiotem na plecach, później z namiotem w bagażniku następnie N126, kamper Ford ADF, kamper VW LT-35 teraz przyczepa i Land Rover - to tak jakieś 30 lat.
W planach amerykański RV i podróż dookoła świata ale najpierw... prawdziwa wolność czyli emerytura.

Dzieci mamy już stare. Nie chcą z nami jeździć. Chętnie natomiast pożyczają sprzęt a sprzątam i naprawiam ja, jak za starych dobrych czasów gdy podróżowaliśmy wspólnie :haha:

roger - 2010-08-04, 15:31

KOGUT napisał/a:
ja się nie przyznam

Hmmmm razem 107 powiadasz ....
Kogut ma 41 ....zostaje 66
Jolcia ma oczywiscie nieskończone 18 ..... zostaje 48 .......
Piesokura oceniam na "twarz" na jakieś 8 bo jeszcze się nie maluje ....zostaje 40

O cholera Adaś ty masz dorosłe dzieci a nie wyglądają ..... ;) :bajer :haha: :haha: :haha: :haha:

krzysztofCz - 2010-08-04, 16:26

Dzieci :?: :?: :?: My już dawno jeździmy z wnukami :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:
ARCADARKA - 2010-08-04, 16:36

a ja mam 18 lat i jeszcze dzieci nie mam :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok
prezesuu - 2010-08-04, 18:19

ARCADARKA napisał/a:
a ja mam 18 lat i jeszcze dzieci nie mam :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

:hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi:

Do czego masz te latka? :spoko :szeroki_usmiech

roger - 2010-08-04, 18:21

Wszelki duch ....... czesć Jacku ....prezesuu nasz drogi .... ;)
prezesuu - 2010-08-04, 19:45

roger napisał/a:
Wszelki duch ....... czesć Jacku ....prezesuu nasz drogi .... ;)

Tak to ja Witam po przerwie. Jestem już :spoko

Skorpion - 2010-08-04, 19:47

jacku opowiadaj gdzie i co robiles i co z Toba sie dzialo przez tak dlugi czas. :bigok
prezesuu - 2010-08-04, 19:58

Cytat:
jacku opowiadaj gdzie i co robiles i co z Toba sie dzialo przez tak dlugi czas. :bigok
NIe ma o czym mówić (klupać). No i temat nie ten :szeroki_usmiech :spoko
Frowyz - 2010-08-05, 06:22

Adi napisał/a:
KOGUT napisał/a:
MADE IN KOGUT
Nie jestem biegły w angielskim, ale jeśli już to MADE BY KOGUT (w innym przypadku byłbyś milionerem, nagroda z USA czeka na pierwszego Pana w ciąży) :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Adi przez Ciebie oplułem monitor... :haha:

krynia i stan - 2010-08-05, 06:35

Adi napisał/a:
(w innym przypadku byłbyś milionerem, nagroda z USA czeka na pierwszego Pana w ciąży)

Przykro ale nie ma co już się starać :wyszczerzony: , fundator nagrody już się wycofał (tak słyszałem w jakimś programie w TV) i to było w Australii nie USA.

kazik_ - 2011-01-14, 06:02

A ja mam w sumie z żoną 53lata ;-) 28+25 Jeszce bez potomstwa.
Tadeusz - 2011-01-14, 09:28

kazik_ napisał/a:

A my z Halszką mamy razem 128 lat, a z dwójką potomstwa to nawet 208. :szeroki_usmiech
Piesków nie doliczam. :szeroki_usmiech

Dziabong - 2011-01-14, 10:06

Tadeusz napisał/a:
kazik_ napisał/a:

A my z Halszką mamy razem 128 lat, a z dwójką potomstwa to nawet 208. :szeroki_usmiech
Piesków nie doliczam. :szeroki_usmiech

Coś kręcicie w zeszłym roku przecież było mniej :)

WINNICZKI - 2011-01-14, 19:05

My z Anią i z kamperkiem też mamy 120 lat :oops: :oops: :spoko
janus - 2011-01-14, 20:14

WINNICZKI napisał/a:
My z Anią i z kamperkiem też mamy 120 lat :oops: :oops: :spoko

No to my o oczko wyżej czyli 121 :lol:

andreas p - 2011-01-14, 20:18

janus napisał/a:
No to my o oczko wyżej czyli 121 :lol:
a my to obnizymy do 112 latek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Asia i Paweł Soko - 2011-01-14, 20:39

My jako "świeżaki" też sie pochwalimy wiekiem...sami 83...z dzieciami 120...a kamperek jeszcze z chmurki na chmurkę :-P
Santa - 2011-01-14, 21:10

A nam jeszcze troszkę do setki brakuje :szeroki_usmiech ale już niedużo :szeroki_usmiech
garbatamilka - 2011-01-14, 21:34

no dobra to ja zaniżę znowu,
rodzice 2 x 30+
synek prawie 5 lat
synek albo córka na razie jakieś 12 cm :ok , ale rośnie jak na drożdżach :bigok

@ndrzej - 2011-01-14, 22:03

A my, z dziećmi i kamperkiem - tylko 204 lata :haha: :haha: :haha: (chociaż nie wiem, czy jest się z czego śmiać :oops: )
Skorpion - 2011-01-14, 22:12

No dobra to ja juz policzylem na palicach ja + moja gorsza polowka i kamperek lacznie 146 latek :haha: :haha: :haha: :haha:
martini44 - 2011-01-14, 23:33

moja rodzinka 2+2 i kamperek to równa 100 lat :spoko
artanek - 2011-01-15, 10:07

Ja cie kręce tutaj sie odbywaja istne zawody w konkurencji wiek ?Jedni dodaja do wieku dzieci inni wiek kampera a i wnuków tak więc nie będe gorszy .
Ja i żona 120 - lat
PIĘCIORO DZIECI
Córka 1 -sza 36
Córka 2 -druga 32
Córka trzecia 30 -sci
Najstarszy syn 40 -sci
Młodszy syn 34
Kamper 28
No i jak to obliczyc ?

Wyszło mi z pamięci 320 - scia

DOBRZE ŻE WNUKÓW NIE DODAŁEM

martini44 - 2011-01-15, 12:06

artanek58, szacuneczek...... "dziadku" :pifko :pifko
waldi - 2011-01-15, 13:04

artanek58 napisał/a:
Ja cie kręce tutaj sie odbywaja istne zawody w konkurencji wiek ?Jedni dodaja do wieku dzieci inni wiek kampera a i wnuków tak więc nie będe gorszy .
Ja i żona 120 - lat
PIĘCIORO DZIECI
Córka 1 -sza 36
Córka 2 -druga 32
Córka trzecia 30 -sci
Najstarszy syn 40 -sci
Młodszy syn 34
Kamper 28
No i jak to obliczyc ?

Ale masz wspaniala rodzinke az ci zazdroszcze :brawo ja zona i corka to 135

artanek - 2011-01-15, 14:17

waldi napisał/a:
artanek58 napisał/a:
Ja i żona 120 - lat
PIĘCIORO DZIECI
Córka 1 -sza 36
Córka 2 -druga 32
Córka trzecia 30 -sci
Najstarszy syn 40 -sci
Młodszy syn 34
Kamper 28
No i jak to obliczyc ?

Ale masz wspaniala rodzinke az ci zazdroszcze :brawo ja zona i corka to 135

Przyjmuje twoje brava . Bo uważam - " Grunt to rodzinka" Niestety co do carawaningu z dzieci zaraził sie tylko jeden wnuk .Reszta to lubia góry , podróże ,ale w domach czasowych
od czasu do czasu tylko korzystają z naszego kampera jak ich cos kopnie .Lubia wygode .Nie wiem na kogo sie to podało ale mam nadzieje że nie na sąsiada ( to zart)

artanek - 2011-01-15, 14:20

martini44 napisał/a:
artanek58, szacuneczek...... "dziadku" :pifko :pifko

Ja tam Martin tajemnic w życiu nie mam ale trafiłes jak Robin ten od łuków z angli .Na nazwisko mam Dziadek i to fakt autentyczny i prawdziwy .Bravo.Tak nawiasem mówiąc urodziłem sie tam gdzie ty dzisiaj mieszkasz.

kazik_ - 2011-01-17, 13:14

Odwróć tabelę, kazik_ na czele ;-)
waldi - 2011-01-17, 17:59

artanek58 dzieci dorosna to polubia te nasze domki na kolkach zrozumieja co jest dla nich dobre :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
martini44 - 2011-01-17, 18:39

artanek58 napisał/a:
urodziłem sie tam gdzie ty dzisiaj mieszkasz

no widzisz jak Nasze Śląsko-Mysłowickie geny współpracują ze sobą.... :mrgreen: :mrgreen:

StasioiJola - 2011-01-17, 18:48

U nas też nieżle - my ,trójka dzieci i kamperek : doliczyłem 221 lat!!! :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :spoko
donald - 2011-01-17, 18:50

:shock: no prosze jak ta cytrynówka dziala... balsam jakis czy co... :-P
prezesuu - 2011-01-17, 20:44

StasioiJola napisał/a:
U nas też nieżle - my ,trójka dzieci i kamperek : doliczyłem 221 lat!!! :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :spoko

Ale masz starego kamperka po małym odejmowaniu wyszło mi jakieś 49 latek. :hihi:

StasioiJola - 2011-01-17, 23:38

Jacuś -prosta rachuba: 57+57+33+31+27+16=221 -inaczej wyjć nie może!!! :szeroki_usmiech Z dodawania byłem niezły -gorzej gdyby trzeba by to pomnożyć!!! :hihi: :hihi:

PS. Kamperek stary -ale się dobrze trzyma jak my!!! :bigok :bigok :bigok

ccsrally - 2011-01-18, 10:12

mmm
my to chyba bedziemy w tym towarzystwie najmlodsi bo razem liczymy tylko 59wiosenek :wyszczerzony:

Witold Cherubin - 2011-01-18, 15:13

No to i ja sie zdeklaruje, że ja + moja lepsza połowa + dwoje dzieci + kamperek stanowi razem 227 lat wedlug stanu na 2011 rok, ale jakbym dodał czwórke wnucząt to byłoby okrągło 250 latek. Nie jest to dużo, ale zawsze coś :ok
Pozdrawiam starszych i mlodszych bo nie wiek tu jest najważniejszy tylko to co nas gna do poznawania i zwiedzania blizszych i dalszych zakątków naszego pięknego świata. :spoko

Skorpion - 2011-01-18, 15:45

Witold Cherubin napisał/a:
bo nie wiek tu jest najważniejszy tylko to co nas gna do poznawania i zwiedzania blizszych i dalszych zakątków naszego pięknego świata. :spoko

Wlodku zgadzam sie z Toba to nie wiek jest najwazniejszy a chec poznania roznych miejsc na tym pieknym globie :spoko :spoko

KECZER - 2011-01-18, 18:59

A mysmy sie doliczyli wspolnie z wnuczkiem i camperkiem ze mamy ładne 195 latek na dzien dzisiejszy(58+57+27+27+20+1+5=195) :wyszczerzony:
ale ze na wschodzie czas biegnie wolniej to moze wedlug czasomierzy zachodnich mamy wiecej i mozemy sie starac o miejsce wyzej notowane w rankingu :haha: :haha: :haha:
Tak czy inaczej czujemy sie tak mlodzi ze uśśśś i pewnie jeszcze nie jedna wyprawe zaliczymy ...... :spoko
pozdrawiam
Grzegorz i spolka