| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Zakup kampera za granicą. sprowadzenie, rejestracja, akcyza
Thom - 2012-12-16, 21:05 Temat postu: Zakup kampera za granicą. sprowadzenie, rejestracja, akcyza Witam Wszystkich...
Jestem początkujący w dziedzinie karawaningu, ale od lat planowałem zakup kampera. Akurat tak się złożyło, że od kilku tygodni przeglądam regularnie ogłoszenia w Polsce i w Niemczech. Trafiłem na ładnego Fiata Ducato z zabudową Benimar Junior 5000... niestety silnik 2.5tdi (116KM) wg przepisów celnych kwalifikuje go do zapłaty akcyzy...
Jak można to obejść? Czy jest jakiś sposób rejestracji w Polsce omijający konieczność zapłaty podatku akcyzowego?
Z góry dziękuję za odpowiedź...
SlawekEwa - 2012-12-16, 22:40
Każdy kamper podlega zkcyzie. Te do 2.0l poj. 3.1% pow. 18.6%
. | Thom napisał/a: | | Jak można to obejść? |
Paru próbowało, ale nikt się sukcesem nie chwali
Thom - 2012-12-17, 08:17
Hmmm... ja oczywiście przed snem wpadłem na możliwe rozwiązanie... Oczywiście akcyzowy obowiązek pozostanie, ale skoro musi być to trzeba go obniżyć do granic!
Głową muru biurokracji nie rozwalisz dlatego trzeba to obejść...
Samochód kupuje od "znajomego Niemca" który wystawia mi rachunek na niską kwotę i od niej płacę ten niesprawiedliwy podatek.
Oczywiście mają swoje tabelki z określonymi wartościami ale nie wydaje mi się, że pod pozycją Fiat Ducato 1995 r są wyliczenia wszelkich możliwych kombinacji łączne z zabudowami wszystkich producentów!
Nie do wyceny z książki. To nie osobówka o określonej wersji wychodząca z jednej fabryki.
Zadzwonie do Urzędu Celnego i zapytam... ciekawe co mi powiedzą...
koko - 2012-12-17, 09:28
mają 5 lat na weryfikację.
temat akcyzy był na tym forum dogłębnie przerobiony. Poszukaj
frykas1 - 2012-12-17, 09:36
Ja za ducato z 1997 2.5 tdi zapłaciłem od 1000 e,
CORONAVIRUS - 2012-12-17, 10:00
| frykas1 napisał/a: | | Ja za ducato z 1997 2.5 tdi zapłaciłem od 1000 e, |
możesz zdradzić kiedy to było ?
frykas1 - 2012-12-17, 10:12
był to marzec 2012 .UC Warszawa.
Thom - 2012-12-17, 10:20
Dzwoniłem do Urzędu i tam mi powiedzieli, że niby ten ich infoexpert poda im ten lub inny podobny do wyceny, ale nie wiadomo dokładnie (sami nie wiedzią jak to jest)...
Agencja celna natomiast ma zdanie o urzędzie bardzo złe w tej kwestii bo jak wspomniał agent "wyceniają jak chcą i może przejść kwota z umowy, a może wyjść wg nich kwota z kosmosu i od niej będzie trzeba zapłacić akcyze"
Teraz nie wiem czy iść na ryzyko i faktycznie dać 1000Euro i od tego zapłacić 18,6% (186 euro/ 768 pln)... czy odpuścić...
janusz - 2012-12-17, 10:26
| Thom napisał/a: | | Oczywiście mają swoje tabelki z określonymi wartościami ale nie wydaje mi się, że pod pozycją Fiat Ducato 1995 r są wyliczenia wszelkich możliwych kombinacji |
Sprawdź jaka marka wpisana jest w dokumentach samochodu, czy to jest Fiat czy Benimar?
Thom - 2012-12-17, 10:29
Nie mam jeszcze dostępu do dokumentów niestety ale będę musiał się dowiedzieć... uważasz że jak będzie Fiat to jakoś to przejdzie, a jak Benimar to będą grzebać żeby dobrze zrobić taryfikacje pod akcyzę? czy może odwrotnie?
frykas1 - 2012-12-17, 10:30
Ja miałem wpisane Fiat model 230 MB.w katalogu brak danych
Thom - 2012-12-17, 10:34
hmmm to może dlatego przeszło bo fiaty ducato w tym roczniku wg ceny rynkowej to przedział od 3 tyś do 7 tyś... natomiast kamper to odpowiednio 10 razy tyle...
StasioiJola - 2012-12-17, 11:23
Fajne sprawy poruszacie na forum!!!!
Thom - 2012-12-17, 11:25
Na złodziejstwo w pewnych Instytucjach w naszym kraju nic nie poradzimy, to szukać luk należy zgodnie z polską tradycją
gino - 2012-12-17, 11:36
| Thom napisał/a: | | Na złodziejstwo w pewnych Instytucjach w naszym kraju nic nie poradzimy |
nie prawda
przecież możesz nie kupować kampera
lub kup go w PL już opłaconego i zarejestrowanego
gino - 2012-12-17, 11:41
Thom
tak czytam temat od poczatku..i
| Thom napisał/a: | | Jak można to obejść? Czy jest jakiś sposób rejestracji w Polsce omijający konieczność zapłaty podatku akcyzowego? |
| Thom napisał/a: | | szukać luk należy zgodnie z polską tradycją |
te zdania mnie zastanowiły...
szukasz pomysłu, czy...... jesteś pracownikiem UC ?
Thom - 2012-12-17, 11:46
| gino napisał/a: | | Thom napisał/a: | | Na złodziejstwo w pewnych Instytucjach w naszym kraju nic nie poradzimy |
nie prawda
przecież możesz nie kupować kampera
lub kup go w PL już opłaconego i zarejestrowanego
|
Oczywiście, że mogę... Z miłą chęcią chciałbym zakupić w PL, ale nie trafiłem na egzemplarz który byłby relatywnie dla mnie dobry! Najpopularniejszy portal sprzedażowy daje ok 500 propozycji... z czego w moim przedziale cenowym (20 - 35 tyś) jest ok 70... niestety z oglądanych w realu trafiłem na takie rzeźby, że faktycznie odechciewa się jakiegokolwiek zakupu
Chcę tylko przypomnieć, że tylko w Polsce kampery to nie samochody specjalne, ale zwykłe osobówki!
Każdy kupuje jak mu pasuje... ja wole kupić to co mi odpowiada i nie mam do tego większych zastrzeżeń, a nie to co jest bez względu na stan i historię!
SlawekEwa - 2012-12-17, 11:50
Wystarczy że w dokumentach będzie ´wohnmobil´ i pozamiatane.
Thom - 2012-12-17, 11:55
| gino napisał/a: |
szukasz pomysłu, czy...... jesteś pracownikiem UC ?
|
Jakbym był to już kampera miałbym pod domem
A tak poważnie to jestem zwolennikiem wolnego rynku i wymiany przynajmniej wewnątrz UE bez ograniczeń i bezsensownych podatków.
Chcę kupić kamper... znalazłem ofertę w niemczech... dlatego pytam co można żeby uniknąc absurdu...
Aulos - 2012-12-17, 11:58
| Thom napisał/a: | | Chcę tylko przypomnieć, że tylko w Polsce kampery to nie samochody specjalne, ale zwykłe osobówki! |
Inaczej to widzą służby celne, fiskalne i Wydziały Komunikacji - ot, taka polska schizofrenia.
Thom - 2012-12-17, 11:58
| SlawekEwa napisał/a: | Wystarczy że w dokumentach będzie ´wohnmobil´ i pozamiatane. |
Muszę w takim razie się dowiedzieć co jest w dokumentach... obawiam się, że może być odnotowane, że to wohnmobil
Nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić....
Aulos - 2012-12-17, 12:00
| Thom napisał/a: | | Chcę kupić kamper... znalazłem ofertę w niemczech... dlatego pytam co można żeby uniknąc absurdu... |
No można jeszcze wyprowadzić się do Niemiec i tam zarejestrować kampera unikając płacenia akcyzy. Całkiem legalnie.
Thom - 2012-12-17, 12:07
| Aulos napisał/a: |
No można jeszcze wyprowadzić się do Niemiec i tam zarejestrować kampera unikając płacenia akcyzy. Całkiem legalnie. |
Tak to jest właśnie mój wymarzony kraj do zamieszkania
gino - 2012-12-17, 12:10
| Thom napisał/a: | Jakbym był to już kampera miałbym pod domem |
prawdę mówiąc..nie wiem kim jesteś...Twój profil też niewiele mówi poza
Thom
początkujący forumowicz
a pisanie na otwartym forum, jak omijać przepisy, wydaje mi się co najmniej dziwne..
gdyż,prawdę mówiąc nie da się tego zrobić legalnie..
więc, każdy kto udzieli Ci takich porad, a ma kampera, może być narażony na jakieś kontrole , przeprowadzonych przez czytających nasze forum urzędników UC
ustalić, który to jego kamper..to nie problem, wystarczy fotka z relacji z nr. rejestracyjnym
a więc, proponuje ostrożnie z tymi poradami typu-mam w umowie 1000eur
to moim skromnym zdaniem, bardzo nierozsądne
Thom - 2012-12-17, 12:13
Masz w pewnym sensie rację...
Nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić i pozdrowić panów z UC
Niestety na władzę nie poradzę!
PS... Chyba że jestem za "początkującego forumowicza" zdyskwalifikowany? Zarejestrowałem się na forum alby dowiedzieć się od osób już mających doświadczenie...
Mam nadzieję, że jakoś w trudach będę miał dobry finał....
mar78 - 2012-12-17, 12:43
tak mi się jakoś skojarzyło:
https://www.youtube.com/watch?v=sN9SOVmvkPY
https://www.youtube.com/watch?v=24KvDrlJG28
prowokacjom
pawel-m - 2012-12-17, 15:24
panowie bylem 3 tyg temu na weryfikacji mojego pojazdu w u.c. uwierzcie mi nic nie zdzialacie komplet dokumentow jaki ma urzad celny to dokumentacja z u.s. u. komunikacji wyciagi homologacji (tak bylo w moim przypadku).ludzie ktorzy byli przedemna niektorzy byli pewni ze cos ugraja a jak wychodzili to prawie plakali ,nikogo nie strasze ale pogodzic sie z tym trzeba dodam ze autko sprowadzilem 4 lata temu
majsterus - 2012-12-18, 20:12
Można przywieźć 1,9 pojemność, a po pół roku wstawić motor 2,5
proste.
A w jaki sposób weryfikują 20-sto letniego kampera?? 10 letni to jeszcze, ale 20 lat??
osobówki są bazie od chyba 95r w górę. 90 rocznika nie mają.
A co boicie się złodziei z u.c.?? zostawiłem im ostatnio chyba 3300zł za 20-letnią osobówkę, sorry ale nie mam szacunku ani dla u.c. ani u.s.
który Niemiec by sprowadzał auto zza granicy gdyby miał zapłacić jakiś chory podatek???Pomijam fakt że 99% kupuje auta u siebie w DE bo ich stać. A nam urzędnicy dowalają podatkiem 18,6% + opłata recyklingowa - a jak go postawię u siebie na działce i nie bedę złomował? Ażeby zezłomować auto też trzeba chyba zapłacić... To jest złodziejstwo w biały dzień.
Andrzej 73 - 2012-12-18, 22:12
Między innymi z powodu wysokiej akcyzy mamy taki a nie inny przypływ nowych posiadaczy kamperów oraz rzadszy ruch wymian naszych aut.
SlawekEwa - 2012-12-19, 10:32
majsterus, za złomowanie Tobie zapłacą
majsterus - 2012-12-19, 20:14
dlatego rodzice kupili 1,9 a nie 2,5
aby nie dać zarobić złodziejom.
słaby bo słaby ale wystarczy.
aby oddać auto do recyklingu musi być kompletne mn w akumulator....bezsens..
SlawekEwa - 2012-12-19, 22:40
| majsterus napisał/a: | | aby oddać auto do recyklingu musi być kompletne mn w akumulator....bezsens.. |
Mijasz się z prawdą. Złomowałem busa nie tylko bez aku, ale i bez silnika, skrzyni biegów przekładni kierowniczej, deski rozdzielczej, siedzeń, pedałów pasa przedniego itp, itd. Za ten wrak wypłacono mi 700PLN
majsterus - 2012-12-19, 22:47
temat schodzi z torów;)
Aby wyrejestrować auto i pozbyć się obowiązku opłacania ubezpieczenia OC, należy stary samochód poddać recyklingowi (czyli – zgodnie z definicją – odzyskaniu z samochodu wszelkich części i zespołów przydatnych do dalszej eksploatacji oraz produktów przeznaczonych do powtórnego przetworzenia). Jednak, w myśl ustawy z 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, nie można po prostu oddać samochodu na złom. Jedynym legalnym sposobem, by wyrejestrować samochód, jest oddanie go do kasacji.
Recyklingiem samochodów zajmują się wyspecjalizowane punkty demontażu pojazdów, które posiadają odpowiednie zaświadczenie od właściwego dla nich wojewody. Kto szuka takiej placówki, ich listę znajdzie na pewno w Urzędzie Wojewódzkim.
Kasacja auta nie będzie nas kosztować, jeśli auto będzie kompletne. Nie ma co prawda przepisów, które wymagałyby od właściciela pojazdu, aby oddał do punktu kasacyjnego wyrejestrowywany samochód w całości, jednak jeśli przywieziemy auto niekompletne (bo np. chcielibyśmy sprzedać jakieś sprawne podzespoły, np. silnik), za recykling pozostałości pojazdu zapłacimy. Zgodnie z ustawą, firma zajmująca się demontażem pojazdów wycofanych z eksploatacji ma prawo pobierać opłatę, jeśli auto jest niekompletne lub masa pojazdu jest niższa niż 90% masy samochodu widniejącej w dowodzie rejestracyjnym. Opłatę pobiera się od brakujących kilogramów i może ona sięgnąć nawet 10 zł za brakujący kilogram.
to ze stronki: http://www.bankier.pl/wia...ow-2250374.html
Oddałeś na złom niezarejestrowany wrak, bądź już wcześniej wyrejestrowany.
Wyrejestrowanie kosztuje jakieś 200zł.
SlawekEwa - 2012-12-19, 23:10
| majsterus napisał/a: | Oddałeś na złom niezarejestrowany wrak, bądź już wcześniej wyrejestrowany.
Wyrejestrowanie kosztuje jakieś 200zł. |
Po pierwsze primo/ jak mawia Ferdek K./ kupiłem zarejestrowany w pełni sprawny Dukato L3H2 z 99 z silnikiem 2,8idTD. Wytargałem z niego zespół napędowy i wcisnąłem do mojego kampera. Po ogołoceniu go z reszty /patrz mój post wyżej/ oddalem go do kasacji. Wyrejestrowanie kosztuje 10zł / słownie = dziesięć zlotych/
majsterus - 2012-12-19, 23:36
zwracam honor:)
a mi mówili z WK że wyrejestrowanie kosztuje 200 ale chyba czasowe
Thom - 2012-12-30, 10:06
Witam Wszystkich
Po ciężkich próbach znalezienia odpowiedniego egzemplarza w Polsce (oglądałem 5 kamperów) oraz za granicą ( sprawdzone ok 12) wreszcie kupiłem i jestem jak narazie bardzo zadowolony
Udało mi się nabyć Burstner A531 Active rocznik 1999 oczywiście z pierwotnych założeń dot. wyposażenia i silnika zostało pominięte kilka pozycji... miała być klima, silnik 2,5tdi itd ale za to rocznik nie '95 '96 tylko '99
Zabudowa na Fiacie Ducato 1.9 TD 90KM 119 tyś przebiegu... droga powrotna z Niemiec do Polski (ok 500 km) bez problemów... silnik słabiutki, na mocno pofałdowanej, górzystej autostradzie przy prędkości max spalanie ok 14l/100km
Wnętrze za to bardzo zadbane, wręcz niektórzy z oglądających twierdzą, że nowe brak przecieków, uszkodzeń i jakichkolwiek zapachów...
Zobaczymy jak to będzie się sprawdzało na wyprawach...
LukNet - 2012-12-30, 10:35
Thom, gratulacje, niech się dobrze sprawuje. Daj jakieś zdjęcia.
Thom - 2012-12-30, 14:23
Oto kilka zdjęć zaraz po przywiezieniu....
Muszę jeszcze posprawdzać wszystkie sprzęty dokładnie... Dlatego mam pytanie kiedy, tzn przy jakiej temperaturze mogę takie czynności wykonać?
Samochód jest opróżniony i wyczyszczony przez serwis... tak się zastanawiam czy to ruszać przed wiosną? Ta wersja to tzw doppel-boden z podwójną podłogą i niby można zimą go użytkować...
Kolejne moje pytanie to o jakich środkach nie zapomnieć na pierwszy rozruch? tzn. dezynfekcja instalacji wodnej w głównej mierze...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi...
zrenica - 2013-01-03, 18:35
Gratulujemy zakupu!Kamperek super. Niech się sprawuje jak najlepiej.
gino - 2013-01-03, 18:59
piękny kamperek... gratuluję
no i...z małą akcyzą
kuchnie i lodówkę, możesz odpalić w każdej chwili...
na urządzenia z wodą-terma,prysznic,umywalki musisz uważać...
jesli już bardzo chcesz, pamietaj aby po testach, wodę spuścić ze wszystkich urządzeń..i zostaw odkręcone krany
Skorpion - 2013-01-03, 22:08
Zakup wspanialy gratuluje zakupu
Witold Cherubin - 2013-01-03, 22:26
| Thom napisał/a: | | Kolejne moje pytanie to o jakich środkach nie zapomnieć na pierwszy rozruch? tzn. dezynfekcja instalacji wodnej w głównej mierze... |
Przede wszystkim gratuluję udanego zakupu. Zadbana część mieszkalna dobrze świadczy o poprzednim właścicielu. Pewnie część samochodowa też jest w dobrym stanie, ale radzę zrobić przegląd i sprawdzić silnik, zawieszenie, hamulce itd.
Jeśli chodzi o instalację wodną to możesz zastosować popularny środek PURA TANK, przeznaczony do instalacji wodnych w jachtach, kamperach itp. Można go kupić w sklepach żeglarskich i turystycznych lub w serwisach kamperów (0,5 litra wystarczy na 160 litrów pojemności zbiornika).
Płukanie instalacji wodnej odłóż lepiej do wiosny, nie będziesz musiał kombinować jak się pozbyć wody z pompy wodnej (może zamarznąć i uszkodzić pompę) - a jak trochę pojeździsz i pogadasz z kolegami to wszystkiego stopniowo się dowiesz i nauczysz obsługi mieszkalnej części kampera.
Pozdrawiam noworocznie
BŁĘKITNY Team - 2013-01-03, 22:56
No piękna bestia
Nowa tapicerka
Ale co robi szawka na tylnum siedzeniu przy oknie??? To ile on jest osobowy?
@ndrzej - 2013-01-03, 23:15
| gino napisał/a: | | kuchnie i lodówkę, możesz odpalić w każdej chwili... |
Zanim odpalisz lodówkę, sprawdź czy kratka zewnętrznego wywietrznika nie jest przykryta na zimę!
Poza tym - wszystko zgodnie z zaleceniami kolegów.
Gratulujemy nabytku. Oby Cię nigdy nie zawiódł...
Thom - 2013-01-04, 09:32
Dziękuję wszystkim za miłe słowa...
Auto kupiłem w okolicach Norymbergii gdzie miało 2 właścicieli, którzy podróżowali w każdym przypadku tylko we dwójkę i po terenie Niemiec, czyli jak to sie mówi "wokoło komina"...
| BŁĘKITNY Team napisał/a: |
Ale co robi szawka na tylnum siedzeniu przy oknie??? To ile on jest osobowy? |
rejestracja jest wg niemieckiego brief'u na 5 osób i tyle też ma miejsc z pasami... te dodatkowe szafki to już modernizacja serwisowa na życzenie... moim zdaniem bardzo się przyda dodatkowy regał i dwie głębokie szuflady...
Jestem bardzo zadowolony z zakupu i nie mogę się doczekać końca zimy... w zasadzie czytałem o kamperowaniu o tej porze roku, ale z racji małego doświadczenia w tej kwestii czekam do wiosny
Dodam jeszcze, że w końcu będzie wolność podróżowania bez rezerwacji i ścisłego planu i to jest chyba najlepsze!!!
Skorpion - 2013-01-04, 10:59
| Thom napisał/a: | Dodam jeszcze, że w końcu będzie wolność podróżowania bez rezerwacji i ścisłego planu i to jest chyba najlepsze!!! | Bo wlasnie przedwszystkim chodzi o to w kamperowaniu !!!!!!!!!!!!!!
andi at - 2013-01-05, 23:42
gratulacje fajne jest
ale to auto nie jest 5 osobowe tylko 3 osobowe do jazdy
jak zdemontujesz szafke i dasz siedzenie to bedzie na 4 osoby do jazdy
tak mi powiedzieli jak swojego rejestrowalem i mam na 4
tylem nie mozesz siedziec do kierunku jazdy
co wy na to koledzy
papamila - 2013-01-06, 00:12
| andi at napisał/a: | tylem nie mozesz siedziec do kierunku jazdy
co wy na to koledzy |
żle patrzysz
zobacz fot: 20121229_120826.jpg
auto ma zagłówki i pasy nawet na ławce tyłem do jazdy, więc jest 5 osobowe
wbobowski - 2013-01-06, 00:59
| Thom napisał/a: | w końcu będzie wolność podróżowania bez rezerwacji i ścisłego planu i to jest chyba najlepsze!!! |
Bo to jest najlepsze i dlatego jeździmy kamperami.
Thom - 2013-01-06, 09:26
| andi at napisał/a: | gratulacje fajne jest
ale to auto nie jest 5 osobowe tylko 3 osobowe do jazdy
....
tylem nie mozesz siedziec do kierunku jazdy...
|
Z tego co wiem liczy się ilość miejsc siedzących przewidzianych przez producenta, które mają zabezpieczenie w formie pasów bezpieczeństwa oraz zagłówki...
W niemieckim dowodzie jest 5 miejsc... miejsc z pasami mam 2 w szoferce, 3 w części mieszkalnej przy stoliku...
Przed zakupem wiele opinii czytałem i faktycznie była kilkukrotnie wzmianka o kierunku jazdy...
wszystko okaże się na przeglądzie u diagnosty co wywnioskuje... mam nadzieje że problemu nie będzie...
papamila - 2013-01-06, 10:57
| Thom napisał/a: | | mam nadzieje że problemu nie będzie... |
nie będzie, wszystko jest OK
auto b.fajne, jedyna nieorginalnośc jaka się rzuca w oczy to zmieniana tapicerka
(dlaczego?) powinna wytrzymać 120.000km
burstner takich raczej nie robił
ale niczym to autku nie ujmuje
Thom - 2013-01-06, 11:10
| papamila napisał/a: | auto b.fajne, jedyna nieorginalnośc jaka się rzuca w oczy to zmieniana tapicerka
(dlaczego?) powinna wytrzymać 120.000km | hehehe ten mój ma przejechane 119 800 km POWAŻNIE
Nie mam zielonego pojęcia dlaczego została zmieniona, ale bardzo ładnie wygląda... moim zdaniem nawet kolorystycznie przyjemniej ta co była oryginalnie (granatowa w kwiaty ) poza tym materiał to jakby alcantara... dobre w utrzymaniu czystości.. mam ten materiał w Audi
Witold Cherubin - 2013-01-06, 22:01
| andi at napisał/a: | tylem nie mozesz siedziec do kierunku jazdy
co wy na to koledzy |
Mam kampera zarejestrowanego na 6 osób, w tym dwie osoby siedzą tyłem do kierunku jazdy.
Wszystkie siedzenia wyposażone są w pasy bezpieczeństwa, z tym, że pasażerowie jadący tyłem do kierunku jazdy mają pasy bez napinaczy.
Nie miałem żadnych problemów, kiedy rejestrowałem ten samochód po sprowadzeniu z Niemiec i później przy przeglądach technicznych w stacjach diagnostycznych.
Nie słuchaj bzdur - czytaj forum CT
Pozdrawiam
koko - 2013-01-07, 07:55
Niebieski (oryginalny kolor) szybko nieładnie płowieje ja wymieniałem po 45tkm
majsterus - 2013-01-08, 09:21
ładny, jasny środek, o wiele ładniejszy niż niebieski, wiem bo mam niebieski.
Szafki to wg mnie średnio pasują do reszty...
ile ma to auto DMC??
no i ile wyszło PLNów??
1,9td toczy się nic poza tym. Ja miałem skutera na rampie i dojechał do Chorwacji, ale lekko nie miał...ten motor to na 2 osoby w sam raz.
4 + wyposażenie to już ma co robić.
Ale ze spalaniem się nie zgodzę. wyszło mi 11/100km co prawda prędkości na autostradzie 100km/h, nie więcej.
14 litrów wyjdzie jak będzie naprawdę duszony po terenie górzystym.
instalację zdezynfekowałem chlorem, czuć o było przez tydzień
na 120kkm powinien być rozrząd wymieniony, sprawdź olej kiedy wymieniony
i czy działają: lodówka, woda czy nigdzie nie cieknie bo tam jest instalacja ciśnieniowa, a wystarczy że raz zamarzła woda i pękł wężyk z pcv. U mnie tak było, kapa kap kap...
Czy bojler grzeje i piecyk i w droge aaaaa i klocki hamulcowe
Thom - 2013-01-08, 10:44
| majsterus napisał/a: | | Szafki to wg mnie średnio pasują do reszty... |
nie jest tak źle... mi na początku też średnio się podobało, bo byłem opatrzony normalnym ustawieniem, ale teraz nawet jestem zadowolony z tych dodatkowych elementów...
| majsterus napisał/a: | | no i ile wyszło PLNów?? | jeszcze dokładnie nie wiadomo bo wszystkie opłaty przede mną, ale budżet przekroczyłem dwukrotnie...
| majsterus napisał/a: | | wyszło mi 11/100km co prawda prędkości na autostradzie 100km/h |
Jak by tak mi wyszło w rezultacie normalnej jazdy byłbym szczęśliwy... faktycznie piłowałem na maxa gaz bo były góry i dlatego 14l mi wypił
| majsterus napisał/a: | | na 120kkm powinien być rozrząd wymieniony |
jest wymieniony na 117kkm
| majsterus napisał/a: | | czy działają: lodówka, woda czy nigdzie nie cieknie bo tam jest instalacja ciśnieniowa |
| majsterus napisał/a: | | Czy bojler grzeje i piecyk | to dopiero gdzieś w marcu gdy temperatura się podniesie...
bbart - 2013-01-08, 13:15
| Thom napisał/a: |
Jak by tak mi wyszło w rezultacie normalnej jazdy byłbym szczęśliwy... faktycznie piłowałem na maxa gaz bo były góry i dlatego 14l mi wypił
|
| Thom napisał/a: |
Jak by tak mi wyszło w rezultacie normalnej jazdy byłbym szczęśliwy... faktycznie piłowałem na maxa gaz bo były góry i dlatego 14l mi wypił |
Miałem forda 2,3 td, kolega identycznego jak Twój. Mój palił 12-13, jego (3 os) ok.10. Jak "cisnęliśmy" autostradą 130-140 km/h, ja tankowałem 13/100, on miał tragedię: 16l/100. Czyli autko ekonomiczne przy normalnej jeździe. 80-90/h to standard. Zmieści się w 10.
Thom - 2013-01-08, 14:40
| bbart napisał/a: | | autko ekonomiczne przy normalnej jeździe. 80-90/h to standard. Zmieści się w 10 | byłoby fajnie...
Niebawem postaram się nim trochę pojeździć i sprawdzę sobie jak to wygląda przy normalnej, spokojnej jeździe...
majsterus - 2013-01-08, 18:17
To jest alkowa, tym max 100 przeciętnie 80-90 się jeździ i wtedy do 10l/100 można zejść.
na te 117tkm to spód (przód) powinien być jak za fabryki, przynajmniej u mnie tak jest, a ma chyba za 107tkm.
co ma na wypasie ????:)
Thom - 2013-01-08, 18:41
| majsterus napisał/a: | | co ma na wypasie ????:) |
Zasadniczo standard... nic poza koniecznym wyposażeniem... jedynie co więcej to doppel-boden (podwójna podłoga) i DuoComfort z drugą butlą gazu...
tadek27 - 2013-01-08, 21:07
gratuluje zakupu. Bardzo ładny egzemplarz.
co do spalania bez paniki jak nie będziesz go mocno poganiał (pow. 100) to 10l mu wystarczy. niestety jak pojedziesz w góry to zeźre ile dasz ale tak to mają wszystki. liczy się przyjemność . ja mam silnik 2.8 JTD i ponad metr dłuższą zabudowę to srednia wychodzi około 11l a autostradą jeżeli już jadę to 100 trzymam.
Thom - 2013-01-08, 21:11
| tadek27 napisał/a: | | silnik 2.8 JTD | to jest czym jechać
Moim ciężko jest też utrzymać stałą prędkość w pofałdowanym terenie... ale kwestia przyzwyczajenia i trochę wprawy... w końcu to nie wyścigówka...
SlawekEwa - 2013-01-08, 21:27
| Thom napisał/a: | | . ale kwestia przyzwyczajenia i trochę wprawy... |
Też tak to sobie tłumaczyłem jak miałem 1.9 TD
Thom - 2013-01-08, 21:32
hehehehe ale jak sobie tak potłumaczę to śpię spokojniej...
tadek27 - 2013-01-08, 22:40
Jechać jest czym lecz przed wyjazdem 2 lata temu zważyłem go bez moich kobiet i ważył z całym ekwipunkiem 4200kg , więc ma co wieźć . troszkę go prowadzało . w zeszłym roku dołożyłem poduszki co w kontekście wyjazdu do Rumunii sprawdziło się na 100%
Thom - 2013-01-09, 08:44
| tadek27 napisał/a: | | w zeszłym roku dołożyłem poduszki |
chodzi o poduszki powietrzne na tylnej osi? taki airlift że podnosi się tył lub obniża przy obciążeniu?
Ja coś takiego mam... pod kierownicą ciśnieniomierz i mogę podpompować lub opuścić...
Jak to się sprawdza i funkcjonuje?
tadek27 - 2013-01-09, 12:26
sprawdza się bardzo dobrze. są dwa rodzaje jednoobiegowe lub dwuobiegowy (na każdą stronę). ja osobiście założyłem jednoobiegowy(jeden manometr i jeden wentyl do pompowania) , gdyż chodziło mi o usztywnienie camperka na zakrętach i podniesienie tyłu jak mu załaduje garaż i zawiesze 4 rowery . co do ciśnienia to musisz sam dojść jakie jest odpowiednie dla twojego kampera, u mnie 2atm to wszystko co potrzebuje jak dałem 2.5 to zachowywał się jak wóz drabiniasty. wiadomo jam mocno naładujesz trzeba podnieść ciśnienie. jak masz dwa manometry to można wspomóc poziomowanie na campingu. jeździłem dwa sezony bez poduszek to było słabo ,nawet boczny wiatr przeszkadzał nie wspomne krętych dróżek . jak założyłem to się fajnie usztywnił i nie buja się na boki w zakrętach nie wychyla sie ogólnie bardzo dobrze zainwestowana kasa.
Thom - 2013-01-09, 20:09
Ja mam podobnie jeden obieg... jak do tej pory miałem 2.3 atm i tak jeździłem... niebawem trochę się pobawię i zobaczę jak będzie najlepiej...
Nawet nie wiedziałem, że to aż tak może zmienić komfort jazdy... muszę koniecznie sprawdzić...
|
|