Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nasze opinie i pytania, - Obsługa campera czyli zrzut ścieków Gdzie, jak?

jerry1 - 2015-04-26, 18:44
Temat postu: Obsługa campera czyli zrzut ścieków Gdzie, jak?
Witam, poszukuję na forum ale nie znalazłem, jak to jest z obsługą campera czyli zrzut ścieków, zatankowanie wody itp, czy w Polsce są takie miejsca gdzie to można zrobić za jakąś opłatą?, Jak to jest w cieplejszych krajach, czy są takie miejsca-nie campingi?
I właśnie jak to jest na campingach? są jakieś specjalne miejsca czy też trzeba kombinować a WC wylewać do kibelka?

MILUŚ - 2015-04-26, 18:59

ojjjjjjjjjj jerry 1 .................było i to nie raz na forum . Na większości kampingów i stellplaców jest mozliwośc zrzutu "szarej wody" , kasety czy zatankowania czystej wody . Na nie których trzeba za to płacić :-/ . Na autostradach masz MOP'y z mozliwością zrzucenia brudów i zatankowania wody . Parkingi mają oznaczenie WC BUS i sa za darmo :ok
CORONAVIRUS - 2015-04-26, 19:53

Miluś ... to pewnie podpucha Janusza :haha: :kawka:
andi at - 2015-04-26, 20:01

Poczytaj to---http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=10475
jerry1 - 2015-04-26, 20:14

Sorki ale jestem zielony w tych sprawach, MOP y to parkingi i są tam miejsca do zrzucania szarej wody?
Jakoś oznaczone? Albo WC bus to znaczy, że mogę tam zrzucić czy też nalać wodę?
Muszę mieć własny wąż czy też te miejsca mają takowy i co z kasetą WC? są specjalne miejsca czy też idę do kibla i tam to wylewam?
Pytam bo nie wiem i nie wiem jak się zachować w różnych miejscach, mam starego kamperka ale jestem zielony w jego obsłudze.

MILUŚ - 2015-04-26, 20:57

Na MOP'ach wylewasz brudną "pod siebie" razem z "kotem" . Radzę sie zaopatrzyć w wąz odrodowy ; przyda się do samodzielnego tankowania wody nie tylko na parkingach czy kempingach :ok
ABCkamp.pl - 2015-04-26, 21:21

MILUŚ napisał/a:
Na MOP'ach wylewasz brudną "pod siebie" razem z "kotem" . Radzę sie zaopatrzyć w wąz odrodowy ; przyda się do samodzielnego tankowania wody nie tylko na parkingach czy kempingach :ok

Ty tak robisz :oops: :?:

MILUŚ - 2015-04-26, 23:09

ABCkamp.pl napisał/a:
..................

Ty tak robisz :oops: :?:

Pytasz bo tak nie robisz?

ABCkamp.pl - 2015-04-27, 06:20

Tak nigdy pod siebie
Przez takie postępowanie jest pełno zakazów dla kamperów

MAWI - 2015-04-27, 07:08

ABCkamp.pl napisał/a:
Tak nigdy pod siebie

A to jak ''nad siebie". Miluś nie dodał tylko ,że do specjalnych studzienek. Nie pomyślałeś w ten sposób.
Sa tez stacje CPN ( co wcale nie znaczy Centrala Przemysłu Naftowego :wyszczerzony: )
na których są miejsca na których ''pod siebie najeżdżając nad studzienkę opróżniasz niechcianą ciecz.
A co do węża ogrodowego .Powinni mieć ,ale mogą nie mieć.Wtedy wyciągasz swój. :spoko

ABCkamp.pl - 2015-04-27, 07:18

MAWI napisał/a:
ABCkamp.pl napisał/a:
Tak nigdy pod siebie

A to jak ''nad siebie". Miluś nie dodał tylko ,że do specjalnych studzienek. Nie pomyślałeś w ten sposób.
Sa tez stacje CPN ( co wcale nie znaczy Centrala Przemysłu Naftowego :wyszczerzony: )
na których są miejsca na których ''pod siebie najeżdżając nad studzienkę opróżniasz niechcianą ciecz.
A co do węża ogrodowego .Powinni mieć ,ale mogą nie mieć.Wtedy wyciągasz swój. :spoko

Czepiasz się słówek dobrze wiesz ze chodzi o kapiący otwarty zawór.
A na naszych mopach to są studzienki typu buzowego a nie kanalizacyjne, brudna woda ok a nie ''kot"

Skwarek - 2015-04-27, 07:34

Są jeszcze możliwości zrzutu na oczyszczalniach ścieków, nawet u nas jest jeszcze znak drogowy z kamperkiem przebitym strzałą. ;)

Co do węży do napełniania to zdarzyło mi się 1 raz, że był wąż miał tylko 70cm długości więc do niczego. trzeba mieć złączkę gwintowaną dużą i małą chyba 1" i 1,5" bo niezwykle rzadko są końcówki zatrzaskowe do węża. Moje doświadczenia są niewielkie ale zebrane od Gibraltaru do Sycylii na przestrzeni pięciu lat. Mam elektrozawór do szarej wody, ale jest to zupełnie zbędny gadżet i chyba go zdemontuję. Nie ma potrzeby go używać, włączam go tylko wtedy by sprawdzić czy działa (po co?). Przez ostatnie dwa lata go nie użyłem. :?

A jeszcze, trafiły mi się takie pralki do kotów, wrzucasz 1 euraka, kota, zamykasz, potem coś mieli i huczy, zapala się zielona lampka i wyciągasz pustego, wymytego kota. Na skrzynce jest lista obsługiwanych gatunków kotów.

Były też dystrybutory wody jak na stacji benzynowej, wąż, pistolet - 1 euro/100litrów. ścieki darmo.

MILUŚ - 2015-04-27, 08:18

ABCkamp.pl napisał/a:
...................

Czepiasz się słówek dobrze wiesz ze chodzi o kapiący otwarty zawór.
A na naszych mopach to są studzienki typu buzowego a nie kanalizacyjne, brudna woda ok a nie ''kot"

Nikt się nie czepia :chytry nie chodzi mi o kapiący z premedytacją niedomknięty celowo zawór .
Napisałem o MOPach które maja na wjeździe info o WC BUS :wyszczerzony: Widziałes jak autobusy spuszczają szambo ? POD SIEBIE !!!!!!!!! I zapewniam Cię NIE JEST TO WODA SZARA !!!!!!

ABCkamp.pl - 2015-04-27, 10:23

Ja temat wyczerpałem ale jak ktoś będzie niedaleko to zapraszam jest gdzie kota zostawić i wodę zlać :spoko
krimar - 2015-04-27, 11:30

szymek1967 napisał/a:

kasete oprozniam na myjni samochodowej samoobsługowej wylewając
zawartosc do kratki sciekowej a następnie
czyszcząc pistoletem ( lancą) pod cisnieniem cały srodek
ot i cała filozofia :)

andreas p - 2015-04-27, 11:34
Temat postu: Re: Obsługa campera czyli zrzut ścieków Gdzie, jak?
jerry1 napisał/a:
Witam, poszukuję na forum ale nie znalazłem, jak to jest z obsługą campera czyli zrzut ścieków, zatankowanie wody itp, czy w Polsce są takie miejsca gdzie to można zrobić za jakąś opłatą?, Jak to jest w cieplejszych krajach, czy są takie miejsca-nie campingi?
I właśnie jak to jest na campingach? są jakieś specjalne miejsca czy też trzeba kombinować a WC wylewać do kibelka?

Najlepiej zapytaj "saperkowiczow" to Ci wszystko naswietla, a maja bardzo ciekawa teorie :haha:

Bronek - 2015-04-27, 11:37

Ogólnie jest to problem :bylo wielkokrotnie

Przelało mnie w Poznaniu , nie wziąłem zbiornika by odsączyć ździebko .. Myślałem ,że nie będę chlapał , ale jak ruszyłem to z górki i pod przelewem wypływała .

Kapało , wstyd jak przejeżdżałem przez miasto
. :oops:

I właśnie elektro zasuwa się przydała .
Wjechałem na parking po hypermarketem wycelował nad kratkę ściekowa i sru... tak by nie rozchlapać z 20 literków ..szarej mydlanej.
Resztę dowiozłem do domu.

Teraz w związku z tym doświadczenie by nie fatygować np . żony w manewrowaniu założyłem kamerkę .

I tyle , nie zawsze można być pięknym , młodym i bogatym , prawym , miłym ślicznym cudownym
Zycie jest okrutne . :kwiatek2

jerry1 - 2015-04-27, 20:42

Więc miodu nie ma, trzeba kombinować,z nie swojej winy...
krzlac - 2015-04-27, 20:54

Bronek napisał/a:
by nie fatygować np . żony w manewrowaniu założyłem kamerkę

Z tego samego powodu też wczoraj tego dokonałem. Kamerka za 80 zeta, kabelki, wyłącznik,
peszelek i pełen sukces. Wdzięczność żony - bezcenna.

Bronek - 2015-04-27, 21:10

Kamerkę mam z boku, tak że widzę wylew to fi prawie 6cm. Przynitowana do plastikowrgo rantu karoserii. pod podwoziem.
Linie pomocnicze, (bo to kamerka cofania z wyłączonym "mirror") idealnie pokazują gdzie siur będzie padał
Najeżdzając, celownik przedni to lewy kraniec obrotomierza.
Czyli jadę na kratkę celując autem, potem lukam w ekran, jak ostatnia linia pomocnicza trafi na kratkę - Stop i sikamy

Ćwiczyłem na lotnisku Bagicz, podlewałem idealnie trawkę między betonowymi płytami.

Żal dupę ściska, jak dewastują to lotnisko. Niedługo nic nie zostanie.

krzlac - 2015-04-27, 21:30

Takiej precyzji to ja nie mam, ale sikanie wreszcie na guziczek (elektrozaworek) i z celownikiem. Bez linii pomocniczych - za to w kolorze.
Bronek - 2015-04-27, 21:43

Kolor niemal całkowicie wyeliminowałem, IR się włączają zresztą obraz jest modulowany przez "mieszacz" video
trzy kamery na jeden monitor w różnych kombinacjach z PIP włącznie.
różne sygnały dwa PAL po kablach. Jeden NTSC przez radio.
Zbieranina kamerek, to uśredniłem sygnał. Mam jeszcze jedno wejście... i jedną ścianę bez podglądu

Szału nie ma, ale widać to co istotne, za g... pieniądze.
i co najważniejsze, wykorzystałem zalegające kamerki. Mam jeszcze z dwie ale na razie wypożyczone do testów..

jerry1 - 2015-04-28, 20:31

Czyli normalnie zlewacie ścieki do studzienek deszczowych, a jak to powinno wyglądać tak w zgodzie z prawem? Gdzie można? I jak to jest na campingach?
MILUŚ - 2015-04-28, 20:44

jerry1 napisał/a:
Czyli normalnie zlewacie ścieki do studzienek deszczowych, a jak to powinno wyglądać tak w zgodzie z prawem? Gdzie można? I jak to jest na campingach?

Do studzienki burzowej ścieki tak - szambo nie . Jest to ostateczność ; zgodnie z prawem musisz to robić w miejscach do tego przeznaczonych . Na kampingach masz specjalne zlewnie osobne dla każdego z tych " płynów" :ok

Bronek - 2015-04-28, 20:45

jerry1 napisał/a:

Nie nie zlewamy..
I jak tu rządzić dużym krajem, jak na forum trudno o zrozumienie

Szkoda się męczyć Wszystko było, .....

jerry1 - 2015-04-29, 21:53

No chyba to nie jest tak wszystko ok, bo po co się tak maskować i uważać, montować kamery itp, jeśli to jest tak spoko to wjeżdżam na studzienkę odkręcam zawór i leję... i niech patrzy 300 osób z autobusów i innych aut które akurat są na parkingu bo przecież mi wolno...
kiedyś gdzieś widziałem opis miejsca ale nie pamiętam dokładnie jak to było, był znak WC kamper czy coś w tym stylu i opisane było że cena za zrzut + świeża woda było 5zł czyli żaden koszt a w zgodzie z prawem i ekologia ale czy ktoś kojarzy takie miejsca?
Są gdzieś punkty obsługi dla camperów? Pewnie są ale dużo ich?

ZEUS - 2015-04-29, 21:58

jerry1 napisał/a:
bo po co się tak maskować i uważać, montować kamery

montaż kamer nie ma celu maskowania tylko pomoc w precyzyjnym zrzucie "balastu" :-P ... :szeroki_usmiech

Bronek - 2015-04-29, 22:13

I to obojętnie czy ręcznie czy automatem
Zjeżdżasz ze stanowiska gdy żona flirtuje z ratownikiem. i nie przeskadzasz jej w odpoczynku
Nie musisz latać od kierownicy , do boku auta by sprawdzić celność - położenie spustu.

A dlatego, że częto taka zrzutnia to tylko kratka i głupio robić wielką kałużę ze 100 l szarej wody z makaronem.

To podstawowa zaleta kamerki. Spróbuj trafić np prawym tylnym kołem na kępkę trawy, to zrozumiesz że asymerycznie umieszczonym wylewem, trudno nadjechać nad np. poleb 30cm/30cm

To niemal 100% przezmnaczenia. Promil to dyskretne pozbycie się do kanalizy burzowej paru nadmiarowych literków. by nie chlapać za sobą.

MILUŚ - 2015-04-29, 23:26

jerry1 napisał/a:
No chyba to nie jest tak wszystko ok, bo po co się tak maskować i uważać, montować kamery itp, jeśli to jest tak spoko to wjeżdżam na studzienkę odkręcam zawór i leję... i niech patrzy 300 osób z autobusów i innych aut które akurat są na parkingu bo przecież mi wolno...
kiedyś gdzieś widziałem opis miejsca ale nie pamiętam dokładnie jak to było, był znak WC kamper czy coś w tym stylu i opisane było że cena za zrzut + świeża woda było 5zł czyli żaden koszt a w zgodzie z prawem i ekologia ale czy ktoś kojarzy takie miejsca?
Są gdzieś punkty obsługi dla camperów? Pewnie są ale dużo ich?

Dzisiaj " robiłem pod siebie " zgodnie z przepisami na MOPie na A4 . Przy okazji zatankowałem czystą wodę . ZA DARMO :-P . Na A4 Gliwice-Wrocław masz takich punktów 3-4 w każdą stronę . Na A1 Gorzycki - Pyrzowice też gdzieś 5-6 :ok Wszystkie oznczone WC BUS

łoś - 2015-04-29, 23:35

Na ten temat można dużo pisać, a raczej trolować.
:bylo kilka razy i były interwencje jak pamiętam i nic nie drgnęło.

andreas p napisał/a:
Najlepiej zapytaj "saperkowiczow" to Ci wszystko naswietla, a maja bardzo ciekawa teorie :haha:

"Polska to dziki kraj".
To powiedział minister sportu i turystyki w latach 2007-2009 w rządzie PO.
I tak ten kraj po swoich rządach zostawił.
Kolejni ministrowie też problem w swoich planach o rozwoju turystyki zaniedbali.
Ogólnie nie wiem jak to rozumieć, bo tu jest kilka mało ważnych wątków.
Np. pamiętam stacje, gdzie był znak WC BUS i te znaki zniknęły.
i takiej usługi nie ma.
Jest za to blokada toalet gdy z autokaru wyskoczy 50 pasażerów i w kolejce do WC
sika po nogach.
Np. nabranie wody to też problem, na większości stacji, bo na zewnątrz nie ma kranów.
Na pocieszenie zostają wiejskie studnie i saperka.
Jednym słowem wielki postęp wstecz przez 8 lat.
Tak, bo wystarczył by zapis o konieczności umieszczenia właściwych mediów przy każdej stacji i było by po sprawie.

jerry1 - 2015-04-30, 20:17

Taaak Polska to dziki kraj i to na poważnie, ale jak to wygląda u tych mniej dzikich, te Kraje wypasione mają dużo lepiej czy też to czysty kapitalizm?
MILUŚ - 2015-06-17, 09:38

Pytanie do Tambylców .............czy na trasie A1 Stryków - Gdańsk są już Mopy z WC BUS ?
Albo inna mozliwość nabrania czystej wody ? Czy muszę taszczyć śląską czystą wodę :-P ?

Comsio - 2015-06-17, 12:05

Tak były w zeszłym sezonie, ale czy są jeszcze czynne :-/
Wody to zawsze nabierzesz na dużym parkingu, a do obsługi kampera widziałem stanowisko na małym dzikusie, jak i na dużym Mopie.

mwservice - 2015-06-17, 14:49

Na A1 od Torunia w górę na północ nie znalazłem możliwości zrzutu ścieków, wody mocno nie szukałem, ale nic w stylu WC-BUS nie widziałem. Może na nowszym odcinku Toruń-Styków jest lepiej?
ABCkamp.pl - 2015-06-17, 16:14

:spoko :bigok
zawsze zapraszam do siebie droga nr 20 centrum Żukowa
:spoko

Szalony - 2015-06-17, 16:42

Słuchajcie pisałem maila do GDDKiA dotyczącego miejsc do zrzutu nieczystości na MOP/parkingach zlokalizowanych przy autostradach, drogach ekspresowych i drogach krajowych. A o to ich odpowiedź :

"Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pańskiego e-maila, dotyczącego miejsc do zrzutu nieczystości na MOP/parkingach zlokalizowanych przy autostradach, drogach ekspresowych i drogach krajowych pragnę przekazać następujące informacje.
Zgodnie z obowiązującymi w GDDKiA od 2009 roku Wytycznymi projektowania i etapowania budowy Miejsc Obsługi Podróżnych (dotyczącymi autostrad i dróg ekspresowych), jednym z elementów obligatoryjnie realizowanych na MOP są stanowiska zrzutu nieczystości z autobusów i wozów campingowych (kratka ściekowa kanalizacji sanitarnej + punkt poboru wody do zmywania stanowiska). Elementy te mogą być realizowane przez wykonawcę drogi (jeżeli w ramach kontraktu realizuje także MOP kat. I) lub przez dzierżawcę MOP (który realizuje MOP kat. II lub III).

W związku z tym na MOP kat. II lub III zlokalizowanych w ciągu autostrad oraz dróg ekspresowych zarządzanych przez GDDKiA znajdują się stanowiska zrzutu nieczystości w z autokarów i wozów campingowych

W przypadku dróg krajowych GDDKiA nie realizuje Miejsc Obsługi Podróżnych, w efekcie czego funkcjonowanie na parkingach przy drogach krajowych stanowisk zrzutu nieczystości nie jest bezwzględnie wymagane i zależy indywidualnie od zarządcy parkingu.

Nie dysponujemy zestawieniem parkingów uwzględniającym informacje o dostępności stanowiska zrzutu nieczystości w z autokarów i wozów campingowych, jednakże na naszej stronie internetowej jest Wykaz parkingów dla pojazdów ciężarowych przy autostradach i drogach ekspresowych, który może być pomocny http://www.gddkia.gov.pl/pl/24/pliki-do-pobrania

Z pozdrowieniami

Magdalena Lewandowska
Główny Specjalista
Wydział A4 i Miejsc Obsługi Podróżnych
Departament Partnerstwa Publiczno-Prywatnego"

Tak więc przejrzałem plik który tam jest i stwierdziłem ze brakuje w nim kolumny z "ptaszkiem" zrzut nieczystości :)
Z praktyki zauważyłem ze na DK nr 3 takie zrzuty są tylko na stacjach paliw BP :)

moskit - 2015-06-17, 16:57

Typowa Spychologia

Pani Lewandowska nie chce ujawnić takich miejsc
Dlaczego? bo mają obowiązek je utrzymywać w dobrym stanie technicznym , a kto będzie czyścił , usuwał nieczystości, konserwował, itp.
Wykaz jakie jest wyposażenie MOP-ów jest dla pani Lewandowskiej dostępne w kilku tabelach
Poproś aby p. Lewandowska wystąpiła do odpowiednich jednostek o takie zestawienie

westa76 - 2015-06-17, 18:15

Jadąc w zeszłym tygodniu do Włocławka zatrzymałem się na jednym z mopów i faktycznie były dwa krany z krótkimi wężami na typowych szybkozłączach, co do tego czy była zrzutnia to nie rozglądałem się ale krany przykuły moją uwagę. Nie dam głowy czy jest tak na wszystkich, bo nie wszystkie zwiedzałem :lol:
Pozdrawiam
Mariusz

Tadeusz - 2015-06-17, 18:42

sq1fyz, stawiam Tobie piwo za aktywne podejście do naszych problemów.

Od kilku lat zabiegamy o serwisy dla kamperów. Efektem jest przybywanie takich punktów, ale jest to postęp niezadowalający.
Cieszą takie serwisy na A i S, ale nam chodzi również o drogi krajowe i stacje paliw.

Cierpliwością, spokojem i konsekwencją kiedyś cel osiągniemy. :ok

PS: proponuję zmienić Twój nick na bardziej przyswajalny i taki, który pozwoli kojarzyć Twoją osobę z konkretnym "imieniem". Jeśli zgodzisz się ze mną, proszę o wiadomość na PW. Dokonamy zmiany. :spoko

MILUŚ - 2015-06-17, 19:07

westa76 napisał/a:
Jadąc w zeszłym tygodniu do Włocławka zatrzymałem się na jednym z mopów i faktycznie były dwa krany z krótkimi wężami na typowych szybkozłączach,,,,,,,,,,

Z którego kierunku jechałeś do Włocławka ?

Endi - 2015-06-17, 19:26

Trasa S3 kierunek Gorzów Wielkpolski - Szczecin.

MOP na stacji BP.

Pozycja: N 53.3066 / E 14.5840

Duża kratka "pod siebie" z WC włącznie.
Pobór wody konewką !! Brak węża i bez możliwości jego założenia.

jerry1 - 2015-06-17, 19:43

A1 Mikołów MOP w stronę Gliwic, jako nowicjusz w temacie wjechałem na oznakowany wcześniej jako WC BUS parking ale nie znalazłem miejsca zrzutu, czy te miejsca wyglądają jakoś szczególnie albo są jakoś specjalnie oznaczone bo jakoś nie zauważyłem.
Szalony - 2015-06-17, 19:49

Endi napisał/a:

Pobór wody konewką !! Brak węża i bez możliwości jego założenia.

Nie zgodzę się z kolegą, kran jest na ścianie budynku oddalonego ok 5m ( na foto widoczny budynek) i istnieje możliwość podłączenia węża ( niestety na stacji go nie ma - ale ja jako początkujący już się w nie go wyposażyłem :) ). Rozmawiałem z obługą tej stacji i śmiało lać wodę można i uzupełniać swoje zapasy oraz po opróżnieniu kota umyć go :)
Tadeusz napisał/a:
sq1fyz, stawiam Tobie piwo za aktywne podejście do naszych problemów.
Jak będzie trzeba to napiszę do Ministerstwa a jak to nie pomoże to przecież Pan prezydent elekt powiedział że drzwi są otwarte dla obywateli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tadeusz napisał/a:

PS: proponuję zmienić Twój nick na bardziej przyswajalny i taki, który pozwoli kojarzyć Twoją osobę z konkretnym "imieniem". Jeśli zgodzisz się ze mną, proszę o wiadomość na PW. Dokonamy zmiany. :spoko
Na pewno się odezwę już o tym myślałem będąc na zlocie :) :mrgreen: :mrgreen:
łoś - 2015-06-17, 19:52

W tym temacie już pisałem na 2 stronie, to nie będę powtarzać.
Ale w piątek będę jechał expresówką do Sztutowa i obiecuję odwiedzić wszystkie MOP-y po trasie, wracając też odwiedzę.
Pytanie do posiadaczy GPS-ów :?:
Czy macie na swoich mapach zaznaczone MOP-y.
Wczoraj kupiłem Garmina z mapą europy. jeszcze go nie przejrzałem; wersja z 2013r.
Są radary i może coś jeszcze, te mopy też powinny być. Czy są :?: Jeśli nie to :gwm :gwm za porozumienie wielu stron w tym temacie i :shock: przy ocenie pracy urzędników.
Mamy nowego ministra sportu i turystyki, od ochrony środowiska to nie pamiętam, ale to od nich zależy stan naszej przyrody ( zaśmieconych i zasranych przydrożnych lasów).
I wpadł mi do głowy szalony pomysł.
Pisać do Ministerstwa Sportu i turystyki listy polecone. Z uwagami i skargami na bolący nas problem, dotyczący też turystów zagranicznych.
Pisać indywidualnie i wysyłać co dwa tygodnie ten sam tekst. Ale zbierać pokwitowania nadania.
Jeśli kilka tysięcy takich pokwitowań dołączyć do pism naszych organizacji i powiadomić o tym media ...
W następnym poście zaproponuję przybliżony wzór takiego listu.
Co Wy na to :?:

Endi - 2015-06-17, 19:53

Cytat:
wjechałem na oznakowany wcześniej jako WC BUS parking ale nie znalazłem miejsca zrzutu, czy te miejsca wyglądają jakoś szczególnie albo są jakoś specjalnie oznaczone bo jakoś nie zauważyłem.

Tak to właśnie wygląda :-/ Brak oznakowań :gwm

Ten powyżej odkryłem przypadkiem :)

Szalony - 2015-06-17, 20:00

Endi, Jadąc od Szczecina w kierunku Myśliborza po prawej stronie na stacji BP ( 53°03'04.5"N 14°51'53.0"E ) jest też zrzut oznakowany ma się rozumieć :)
Endi - 2015-06-17, 20:01

sq1fyz napisał/a:
Nie zgodzę się z kolegą, kran jest na ścianie budynku oddalonego ok 5m ( na foto widoczny budynek) i istnieje możliwość podłączenia węża ( niestety na stacji go nie ma -

Przy zlewni (kratce) jest hydrant z zaworem typu dżwignia.

Kranu na budynku oddalonym o 5m nie zauważyłem.

Endi - 2015-06-17, 20:05

sq1fyz napisał/a:
Jadąc od Szczecina w kierunku Myśliborza po prawej stronie na stacji BP ( 53°03'04.5"N 14°51'53.0"E ) jest też zrzut oznakowany ma się rozumieć

Na tym jeszcze się nie zatrzymywałem, za wcześnie :) dla mnie w tym miejscu to jakby początek podróży :wyszczerzony:

Tadeusz - 2015-06-17, 20:07

łoś napisał/a:

Pisać do Ministerstwa Sportu i turystyki listy polecone. Z uwagami i skargami na bolący nas problem, dotyczący też turystów zagranicznych.
Pisać indywidualnie i wysyłać co dwa tygodnie ten sam tekst. Ale zbierać pokwitowania nadania.
Jeśli kilka tysięcy takich pokwitowań dołączyć do pism naszych organizacji i powiadomić o tym media ...

Jak na lato, Bogusiu. :szeroki_usmiech

łoś - 2015-06-17, 20:15

Tadeusz napisał/a:
łoś napisał/a:

Jak na lato, Bogusiu. :szeroki_usmiech

To opuszczam ten temat i ... wożę saperkę.
:szeroki_usmiech

Szalony - 2015-06-17, 20:24

łoś, A ja jestem za :) Mogę wysyłać maile i listy a co tam, a nóż widelec może coś się poprawi w naszym pięknym kraju :) :roll: :roll:
Tadeusz - 2015-06-17, 20:36

Nie rozumiem odpowiedzi Łosia.

Na jego propozycję i ostatnie pytanie: Co wy na to? - 0dpowiedziałem : Jak na lato!

To jest przecież odpowiedź pozytywna! :szeroki_usmiech

Dlaczego zatem, Bogusiu, odpuszczasz temat i zabierasz się za saperkę?

Nie kumam. :shock:

CORONAVIRUS - 2015-06-17, 20:41

dzwońcie do szkła kontaktowego ...będziecie mieli minutę z widownia kilku milionów ...przez minutę można sporo powiedzieć :) jak kołek w gardle nie stanie :)
łoś - 2015-06-17, 20:43

sq1fyz napisał/a:
łoś, A ja jestem za :) Mogę wysyłać maile i listy a co tam, a nóż widelec może coś się poprawi w naszym pięknym kraju

Może warto odwiedzać lokalne biura poselskie. Pisać listy do lokalnych gazet ( już taki opracowuję ) Społeczeństwo nie śmiało zaczyna reagować.

marius - 2015-06-17, 20:44

Tak, Polska to dzika kraj...
ale ja mam na to sposób. Cały czas wożę ze sobą hak z pręta zbrojeniowego. W ustronnym miejscu znajduję właz studzienki kanalizacyjnej (nie deszczowej) i po kłopocie. Najczęściej takie studzienki bankowo znajduję przy lokalnych oczyszczalniach ścieków. Przy okazji przytoczę dość zabawną historię, która przydarzyła mi się 7-8 lat temu w Bieszczadach, a konkretnie w Lutowiskach.

Otóż swoim zwyczajem, podjechałem pod oczyszczalnię ścieków w tej miejscowości, znalazłem studzienkę w bliskim jej sąsiedztwie, podniosłem właz i ... Na ten czas wylatuje z terenu oczyszczalni jegomość w beretce z antenką i wrzeszczy:

-k.....a! Co to jest ty ch...u! Wy......ć! Zawołam policję!.

Jakoś nie miałem ochoty zmieniać temu panu rysopisu i tym samym sobie psuć urlopu, ale coś musiałem zrobić! Pełny zbiornik wody szarej i kaseta. Jak tu żyć? Na szczęście wpadł mi do głowy pewien pomysł. Pojechałem do urzędu gminy, wszedłem do sekretariatu, kątem oka dostrzegłem przez otwarte drzwi gabinetu obok jegomościa czytającego gazetę, rozpocząłem rozmowę z sekretarką. Poniżej chcę dosłownie przytoczyć dialog, jaki miał miejsce:
- Dzień dobry, czy zastałem pana wójta?
- A w jakiej sprawie?
- A chciałbym skonsultować z panem wójtem pewną nie cierpiącą zwłoki sprawę, a wolałbym to zrobić w porozumieniu z nim.
- A konkretnie?
- Konkretnie to chciałbym przed urzędem wylać gówna. Tylko chciałbym to skonsultować z panem wójtem, bo mogę je wylać po prawej lub lewej stronie schodów wejściowych albo na klomb. Mnie jest to obojętne gdzie, więc wolę to skonsultować aby sprawić państwu jak najmniej kłopotu.
Z gabinetu wychodzi wójt. Niepewnie podaję rękę, przedstawia się i pyta:
- Co jest przyczyną pańskiego protestu?
- To nie protest, ja do polityki się mieszam. To konieczność życiowa.
Opowiadam, że jestem turystą, szanuję ich środowisko dzięki któremu mają turystów, a tu mnie taki afront w oczyszczalni spotkał. Wypominam wójtowi, że we wsi widziałem bilbord z napisem "Lutowiska gmina turystyczna" i jaka to turystyczna skoro nie potrafi zaspokoić elementarnych potrzeb turystów. Muszę przyznać, że wójt zachował się na poziomie. Wezwał w trybie pilnym prezesa spółki komunalnej zarządzającej kanalizacją, obsobaczył go, ten zaś łaskawie pozwolił spuścić ścieki do studzienki na tyłach urzędu. nastąpiło szczęśliwe wypróżnienie.

Jest jeszcze druga historia związana z tym samym wyjazdem do Bieszczad. Będąc w Ustrzykach Dolnych wjechałem na teren oczyszczalni, znalazłem dyżurnego pracownika, wskazał mi studzienkę, zlałem się. Wyciągam 10 zł na "jakieś piwko" i słyszę coś, czego nie zapomnę do końca życia:
- Proszę to schować. To ja panu dziękuję, że chciało się panu tu przyjechać, a nie zlewać do rowu.
Uparł się i za żadne skarby gratyfikacji nie przyjął. Są ludzie i ludziska.

A teraz napiszę jeszcze o naszej, polskiej głupocie. W Niemczech przy każdej marinie są zawsze punkty serwisowe dla kamperów najczęściej razem ze stellplatzami. W województwie zachodniopomorskim (a przypuszczam, że również w innych regionach Polski) powstaje wiele nowych marin z wykorzystaniem funduszy unijnych. Niestety, w żadnej z nich nie ma ani punktów serwisowych, ani też często miejsc postojowych. Po prostu w zakutych łbach osób decyzyjnych nie mieści się to, że w Polsce mogą być kampery. Przykład: chociażby Kołobrzeg.

Tak, Polska to dzika kraj...

łoś - 2015-06-17, 21:07

Tadeusz napisał/a:
Nie rozumiem odpowiedzi Łosia.

Na jego propozycję i ostatnie pytanie: Co wy na to? - 0dpowiedziałem : Jak na lato!

To jest przecież odpowiedź pozytywna! :szeroki_usmiech

Dlaczego zatem, Bogusiu, odpuszczasz temat i zabierasz się za saperkę?

Nie kumam. :shock:

W moim rozumieniu Tadeuszu jest to odpowiedź znana mi od dziecka, a oznaczająca obojętność wobec problemu.
I tu bym poczekał na inne wypowiedzi.
Bo, albo piszemy tylko żale na... forum
Albo coś robimy.

Tadeusz - 2015-06-17, 21:22

łoś napisał/a:
W moim rozumieniu Tadeuszu jest to odpowiedź znana mi od dziecka, a oznaczająca obojętność wobec problemu.

W moim domu na pytanie: Co wy na to? - 0dpowiedź: Jak na lato! - oznaczała wręcz radosną akceptację. :szeroki_usmiech

Odpowiadam zatem jeszcze raz:

łoś napisał/a:

Brawo Łosiu! Podpisuję się pod tym pomysłem i stawiam Jacka Danielsa! :ok

:spoko

westa76 - 2015-06-17, 21:54

MILUŚ napisał/a:
westa76 napisał/a:
Jadąc w zeszłym tygodniu do Włocławka zatrzymałem się na jednym z mopów i faktycznie były dwa krany z krótkimi wężami na typowych szybkozłączach,,,,,,,,,,

Z którego kierunku jechałeś do Włocławka ?

Jechałem z Gdyni

MILUŚ - 2015-06-17, 21:59

westa76 napisał/a:
.............

Jechałem z Gdyni

Ja niestety z drugiej strony :-/ ale pocieszam się ,że z reguły są na MOPach po obu stronach :ok

CORONAVIRUS - 2015-06-17, 22:08

łoś napisał/a:

Pisać do Ministerstwa Sportu i turystyki listy polecone.:

łosiu ...Ty to myślący starymi kategoriami jak jeszcze sekretarz miał władzę absolutna i wszystko u niego można było załatwić ... to już tak nie działa.

Ministerstwo zaraz przestanie istnieć , więc i listy zostaną zmielone . Idą wybory zatem obiecają Ci wszystko a potem zapomną .

Nie ma sposobu na zmuszenie kogoś tam wysoko do działania bo nie wiesz z kim gadać i jak z nim gadać .

To co powstaje o różnej jakości to inwencja twórcza lokalnych wizjonerów którzy dalej widzą niż zdołają jakiś zysk ze swojej inwestycji ściągnąć ...

Tu trzeba pokolenia niż listów .... myślę , że popyt na takie usługi spowoduje rozkwit kamperparków czy jak to tam zwał ... nasze pokolenie jeszcze da radę z saperką :)

Endi - 2015-06-17, 22:13

marius napisał/a:
Niestety, w żadnej z nich nie ma ani punktów serwisowych, ani też często miejsc postojowych. Po prostu w zakutych łbach osób decyzyjnych nie mieści się to, że w Polsce mogą być kampery. Przykład: chociażby Kołobrzeg.

Po pierwsze primo:
Dziękuje za wyróżnienie (w tak niby prozaicznej sprawie) ;) naszego miasta.

Po drugie:
Na majówce '2015 ( klubkumpli spotkanie) w Marinie, mięliśmy wodę i prąd ze słupków przy nabrzeżu jachtowym.
Zrzut szarej i WC na terenie oczyszczalni ścieków ( na razie ) :)

Po trzecie primo:
Biorąc pod uwagę sprawy ppoż. Ustawiłem kampery w "tadeuszową jo-dełkę" a dodatkowo Bosman na naszą prośbę, podłączył wąż do hydrantu, wstawił klucz i zwolnił plombę !! tzn pozostawił na stand by.
Naprawdę poczuliśmy się bezpieczniej, jakby :)

Po czwarte primo:
Nie było Was z nami Mariusu :-/ ale nic to. Trzymaliśmy mocno kciuki i cieszymy się , że problemy zdrowotne masz już za sobą.
Pozdrawiam serdecznie :spoko

łoś - 2015-06-17, 22:44

Tadeusz napisał/a:

Brawo Łosiu! Podpisuję się pod tym pomysłem i stawiam Jacka Danielsa!

To nie tak.
Jeśli Kukiz zdobył tylu zwolenników to czemu my nie możemy zawalczyć o prawdziwą ochronę środowiska.
Nie śmiało zaproponował bym nową partię. Partię, która miała by w programie prawdziwy rozwój turystyki na początek.
Jesteśmy b. atrakcyjnym krajem dla turystów z zachodu. Ale właśnie ta nasza nie dojrzałość do zrozumienia aktualnych przyzwyczajeń turystów z zachodu psuje naszą markę kraju turystycznego.
Marka to słowa jak Coca Cola rozpoznawane na całym świecie.
A, Polska :?:
Nie ma marki, bo jej infrastruktura nie jest przyjazna turystom z zachodu.
Albo ktoś podejmie starania o markę "POLSKA" - turystycznie atrakcyjny region Europy,
lub ... strach pomyśleć.

Szalony - 2015-06-17, 22:56

Słuchajcie może od d...py strony teraz napiszę ale przedstawię treść maila jakiego wysłałem do kancelarii GDDKiA w Warszawie:
"Witam serdecznie, chciałbym się dowiedzieć od Państwa czy na MOP-ach, parkingach, stacjach paliw przy autostradach, drogach ekspresowych czy tez krajowych istnieje możliwość w czasie podróży opróżnianie toalety chemicznej, zbiornika wody brudnej oraz napełnienia zbiornika wody czystej ??
Co raz więcej kamperów jeździ po Polsce a nie można znaleść żadnej informacji na ten temat na Państwa stronie internetowej.
Może posiadanie Państwo wykaz takich stacji, parkingów, MOP w całym kraju to prosiłbym o albo zamieszczenie informacji na stronie www albo o przesłanie mi w formie załącznika a ja rozpowszechnie tę informacje na forach internetowych. Przecież chodzi aby kierowcy i użytkownicy takich pojazdów dbali o środowisko a nie po kątach wylewali nieczystości do lasów czy tez gdzie indziej. Oczyszczalnie ścieków nie chcą przyjmować takich nieczystości - za mała ilośc oraz brak możliwości zrzutu - tak sie tłumaczą.
W rejonie Szczecina to znalazłem tylko taką możliwość na stacji BP 277 Trójka, a gdzie mogę wylać nieczystości gdzieś dalej np rejon Opola czy tez Warszawa??

Proszę o odpowiedź.

Z poważaniem: Przemysław Ż..."

Wiem że są literówki ale mail był pisany z telefonu w czasie wyjazdu :)
A odpowiedź już poznaliście, czekałem na nią prawie dwa tygodnie :)

marius - 2015-06-17, 22:58

Endi napisał/a:
Po pierwsze primo:
Dziękuje za wyróżnienie (w tak niby prozaicznej sprawie) ;) naszego miasta.

Po drugie:
Na majówce '2015 ( klubkumpli spotkanie) w Marinie, mięliśmy wodę i prąd ze słupków przy nabrzeżu jachtowym.
Zrzut szarej i WC na terenie oczyszczalni ścieków ( na razie ) :)

Andrzejku, nie było moim zamiarem "wyróżniać" i przedstawiać w niekorzystnym świetle Kołobrzegu. Podałem pierwszy lepszy przykład. I to nie najgorszy, albowiem w Kołobrzegu postój na marinie jest dopuszczalny. Spróbuj postawić się na marinie w Stepnicy.

Ale sam przyznajesz, że woda i prąd są ze słupków przy nabrzeżu jachtowym. Bo jakiemuś kretynowi nie przyszło do głowy, że kampery mają takie same potrzeby. Musisz przyznać, że jeżdżąc do Niemiec widzisz różnicę pomiędzy niemieckimi i polskimi marinami. U nas w Polsce nikt o kamperach w fazie projektu nie myśli. To taka nasza ułomność. Musisz też przyznać, że kołobrzeska marina została sknocona jeżeli chodzi o wykorzystanie jako miejsce dla kamperów. Teraz improwizując próbują to naprawić. A można było od razu, byłoby taniej bo zapewne z dofinansowaniem unijnym.
Jeżeli chodzi o zrzut ścieków czy WC, to też przyznasz, że opuszczanie mariny w celu załatwienia tych potrzeb i powrót z powrotem to tak trochę jest nie po europejsku?

jerry1 - 2015-06-18, 07:48

Panowie, piszecie o niemcach ale ja mam kampera z wc i łazienką z 1984r i tam już wtedy tamie bajery jeźxziły. U nas w 1984 było ledwie po stanie wojennym i jedyne co można było mieć to n126 pod warunkiem że się miało benzyne. Myślę że za 20 lat i u nas będzie OK.
Na razie to widzę że przydałaby się. dobra mapa oczyszczalni ścieków

Endi - 2015-06-18, 11:45

marius napisał/a:
Jeżeli chodzi o zrzut ścieków czy WC, to też przyznasz, że opuszczanie mariny w celu załatwienia tych potrzeb i powrót z powrotem to tak trochę jest nie po europejsku?

Ja się cieszę z tego co mamy i daleki jestem od używania takich epitetów o ludziach i władzy, bez względu na opcję polityczną.
Trudno porównywać się do Niemców, Francuzów, Włochów gdzie przemysł motoryzacyjny w tym kamperowy jest na takim poziomie.
U nas i tak wiele się zmieniło i zmienia. Nie widać tego ?

Czarna i Krzysiek - 2015-06-18, 11:48

Endi, masz rację, zmienia się i to dużo. Ja przygodę z Kamperem dopiero zaczynam, ale widzę po jeździe samochodem osobowym, jak wiele się zmieniło na przestrzeni ostatnich 10 lat. Mam kolegę, który jeździ TIR-em i z jego perspektywy jest jeszcze więcej zmian na lepsze. Powoli, ale zmierza to w dobrym kierunku.
Tadeusz - 2015-06-18, 12:15

Edyta i Krzysiek napisał/a:
Powoli, ale zmierza to w dobrym kierunku.

Wszyscy to widzimy. :szeroki_usmiech

Tylko niektórzy udają, że nie widzą. :haha:

krimar - 2015-06-18, 12:48

Edyta i Krzysiek napisał/a:
jest jeszcze więcej zmian na lepsze. Powoli, ale zmierza to w dobrym kierunku.

ale jest też coraz więcej zmian na gorsze - np przebudowy głównych ulic w wyniku których znikają pasy ruchu, a miejsca parkingowe są likwidowane

Czarna i Krzysiek - 2015-06-18, 18:56

krimar napisał/a:
np przebudowy głównych ulic w wyniku których znikają pasy ruchu, a miejsca parkingowe są likwidowane

Mówiliśmy tutaj o infrastrukturze kamperowej, a nie ogólnie. Ogólnie, to zapraszam do Warszawy :) Most spalony, kilkadziesiąt nieskończonych remontów........ bajka ;-)

toscaner - 2015-06-19, 09:20

Wg mnie Polska jest bardzo atrakcyjna turystycznie.
W Polsce ponoć jest 5 krzywych wież, a np. we Włoszech zdaje się tylko jedna. Jednak do tej włoskiej "wali" cały świat.
To samo w wielu krajach, sam spotkałem w Irlandii Australijczyków, którzy przyjechali pocałować jakiś kamień, no i przy okazji zobaczyć inne rzeczy. :gwm
Czy w Polsce nie ma kamieni, które nadawałyby się do "całowania"?
Albo jest np. kopalnia w Wieliczce, ok, ale niewielu obcokrajowców o niej słyszało. I tak samo z tysiącem innych miejsc.
Pozytywnym jest to, że ci z którymi rozmawiam, a byli w Polsce, są nią zachwyceni. Niestety pojechali jakby z ciekawości zobaczyć "dziki kraj", a nie z powodu dobrej reklamy polskich zabytków, czy miejsc turystycznych "musisz zobaczyć".
Jednak niemal każdy opowiadał, że był zaskoczony pozytywnie i chce pojechać jeszcze raz.
Co wspominają niemiło? Najczęściej spotkanie z policją. :haha:

Sznurek - 2015-06-19, 13:41

Skwarek napisał/a:
Są jeszcze możliwości zrzutu na oczyszczalniach ścieków,

Np. w Kędzierzynie-Koźlu...
Możliwość zrzucenia szarej wody i opróżnienia kota. Oczyszczalnia jest tutaj: 50.332909, 18.182683
Obsługa jest całodobowa. W przypadku otwartej bramy należy zgłosić się do obsługi w budynku po prawej stronie od bramy, która wskaże miejsce. W przypadku bramy zamkniętej - dzwonić domofonem, który jest na bramie...

CORONAVIRUS - 2015-06-19, 20:56

a wodę da się zatankować świeżą ??
Den-tal - 2015-06-19, 21:12

Bardzo mnie zaciekawila i ucieszyla wiadomosc o wielu nowych marinach w Polsce a ta w Kolobrzegu naprawde ladnie wyglada,Mam jednak pytanie : jak i gdzie oprozniaja wlasciciele jachtow swoje toalety :?: Przeciez do oczyszczalni sciekow jachtu nie zabiora. A wyproznianie do morza to juz od paru lat w EU zabronione
Sznurek - 2015-06-19, 21:18

BIORCA napisał/a:

Da się :)

Endi - 2015-06-19, 22:06

Den-tal napisał/a:
...Mam jednak pytanie : jak i gdzie oprozniaja wlasciciele jachtow swoje toalety :?: Przeciez do oczyszczalni sciekow jachtu nie zabiora...

Zgłoszenia o chęci zrzutu nieczystości z jachtu przyjmują w biurze Bosmana portu. W hangarze mają wózek asenizacyjny, który podjezdża pod jednostkę.
Opłata 10,- za 80 litrów.

CORONAVIRUS - 2015-06-20, 17:33

Sznurek napisał/a:
BIORCA napisał/a:

Da się :)

to pięknie :) miejscówka 354 Twoja

dziękuję :bukiet:

Johny_Walker - 2015-06-20, 20:31

Den-tal napisał/a:
Bardzo mnie zaciekawila i ucieszyla wiadomosc o wielu nowych marinach w Polsce a ta w Kolobrzegu naprawde ladnie wyglada,Mam jednak pytanie : jak i gdzie oprozniaja wlasciciele jachtow swoje toalety :?: Przeciez do oczyszczalni sciekow jachtu nie zabiora. A wyproznianie do morza to juz od paru lat w EU zabronione

Czyli 12 mil od brzegu już można opróżnić kibelek.
Mam nadzieję że rozwiałem wątpliwości. :haha:

Den-tal - 2015-06-20, 22:54

Endi dzieki za informacje. Pod koniec sierpnia planujemy wypad do Niemiec i Polski w dwa jachty i Kolobrzeg jest rowniez w naszych planach.
Co do wypuszczania nieczystosci zdala od brzegu toJ-W ma troche racji bo wiekszosc promow kursujacych po Baltyku to robi twierdzac ze maja oczyszczalnie sciekow na pokladzie :evil:

Endi - 2015-06-23, 22:34

Den-tal napisał/a:
... Pod koniec sierpnia planujemy wypad do Niemiec i Polski w dwa jachty i Kolobrzeg jest rowniez w naszych planach...

Pod koniec września planowane jest zakończenie drugiego etapu rozbudowy portu jachtowego.
W tej chwili kończą wbijanie ścianki larssena. Będą mogły cumować tak wielkie jednostki jak Dar Młodzieży czy Siedow.

Karpie - 2021-05-15, 12:26

Przepraszam za odgrzewanie kotleta. Nie wiem czy się wyjaśniło, a nie mogłem znaleźć nowszego wątku na ten temat.
Czy na MOPach, gdzie jest napis WC BUS można do jednego otworu zlewać i szarą wodę i opróżniać kasetę? Oczywiście mówię o tych MOPach, gdzie jest otwór przykryty blaszaną klapką, a nie tam gdzie jest tylko kratka.
Do tej pory korzystałem wyłącznie z zagranicznych miejsc serwisowych, a teraz zamierzam więcej pojeździć po Polsce, stąd moje zainteresowanie ;)

Brat - 2021-05-15, 13:45

Karpie napisał/a:

Czy na MOPach, gdzie jest napis WC BUS można do jednego otworu zlewać i szarą wodę i opróżniać kasetę? Oczywiście mówię o tych MOPach, gdzie jest otwór przykryty blaszaną klapką, a nie tam gdzie jest tylko kratka.

Tak.

Karpie - 2021-05-19, 08:25

Brat napisał/a:

Tak.

Dzięki!

MILUŚ - 2023-04-18, 17:26

Ciekawe czy razem z rozbudową pomyśleli również o zrobieniu miejsc zrzutu WC BUS ? :chytry
https://www.gov.pl/web/gd...mop-ach-przy-a4 :spoko

orkaaa - 2023-04-18, 19:28

Na tych nowych MOP ach na 7 między Kielcami a Krakowem są kratki wc bus. Syf zwykle bo autobusy i busy leją wszystko. Ale kratki są i sam parę razy korzystałem. Miejmy nadzieję że na nowych stacjach MOP też takie będą. Na typowe miejsca pod kampery chyba nie ma co liczyć.
prusiak - 2023-04-19, 09:43

Mi tam wystarczają takie miejsca, np.:
https://goo.gl/maps/ZR9UKaLmdvid5Vwe7
https://goo.gl/maps/ApfYDHZGDYYCS6iJA
https://goo.gl/maps/tMqEiQMMUPWz2SqY9
itd...
Jak widać, różne jest podejście do nabrania wody, zimą nie jest dostępna, ale najważniejsze że działa zrzut szarej/czarnej.

MILUŚ - 2023-04-21, 11:16

Znalazłem coś takiego :
https://www.bp.com/pl_pl/...kempingowe.html

Może się przyda :mrgreen:

MILUŚ - 2023-04-28, 12:01

GDDKiA znów popełniła artykuł w znaczącej dla nas sprawie :
https://www.gov.pl/web/gd...e-i-realizacja2

Chcą by wypełnić ankietę .
https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=_XN2rMXuT06MSqZBeqKwf1dconpecpZImhKrRK0aPexUQTJJREdDWUhQWkVPWTRQMVM2U09LWUxFVS4u

Myślę ;że podanie im w ankiecie naszych kamperowych oczekiwań wobec nowobudowanych MOPów /tj.np.: pobór czystej wody ; zrzut ścieków ; opróżnienie kasety WC / może , choć wcale nie musi :-P wpłynąć na ich plany zagospodarowania .
Ja tak zrobiłem :mrgreen: Czas pokaże co i ile z tego zrealizują :spoko

Cyryl - 2023-04-28, 14:36

rzecz w tym, że infrastruktura dla nas i powiedzmy kierowców tirów już jest, ale jest niedostępna, bo wszystkie miejsca do zrzutu szarej wody i kasety są (to jest wielkością dla autobusów - znak parking z napisem WC BUS oznacza możliwość opróżniania toalet), ale są zamknięte na kłódkę. kran z wodą jest, ale w budynku i na wysokości takiej, aby nie weszła konewka, prysznice też są, ale zamknięte.

więc tutaj się rodzi inne pytanie:

po co budować infrastrukturę, która i tak będzie niedostępna?

rigg - 2023-04-28, 20:57

Dziś byłem na jednym z mopów i wewnątrz toalety jest kranik, także trzeba blisko podjechać i wężyk 10m powinien sięgnąć. To jeśli chodzi o zimę. Druga historia to taka, że w zeszłym roku, wjechałem na mop z wc bus, ale pewien sprytny kierowca TIRa stanął sobie centralnie nad kratką ściekową :gwm :gwm Jako że był przed autem grzecznie poprosiłem, żeby się przesunął, a on, że za 45 minut... Pytałem kolegę TIR owca, czy nie mogą się ruszać podczas pauzy i okazuje się, że teoretycznie NIE ale jak by chciał to by to ogarnął. Nadmienię, że parking dla ciężarówek był w połowie pusty.... Miłego weekendu :spoko
jacek2214 - 2023-04-28, 22:17

To byl baran a nie kierowca ciezarowki
MILUŚ - 2023-04-28, 23:01

rigg napisał/a:
Jako że był przed autem grzecznie poprosiłem, żeby się przesunął, a on, że za 45 minut...

Ponieważ non stop mam takie sytuacje ; po uprzedzeniu ,że będzie śmierdziało leje im z kasety pod samochód nie oszczędzając kół :haha:
A ponieważ nie chciałbym trafić w końcu na co bardziej krewkiego kierowcę TIRa nauczyłem się korzystać z MOPów w ciągu dnia do ~ 17:00 . Później zaczynają zjeżdżać na postój .

Cyryl - 2023-04-29, 06:46

rigg napisał/a:
...Pytałem kolegę TIR owca, czy nie mogą się ruszać podczas pauzy i okazuje się, że teoretycznie NIE...

teoretycznie i według prawa mogą.

rozporządzenie 561/2006 przewiduje takie wyjątkowe sytuacje w art 12:

"Pod warunkiem, że nie zagraża to bezpieczeństwu drogowemu oraz umożliwia osiągnięcie przez pojazd odpowiedniego miejsca postoju, kierowca może odstąpić od przepisów art. 6–9 w zakresie niezbędnym dla zapewnienia bezpieczeństwa osób, pojazdu lub ładunku."

artykuły 6-9 dotyczą:
- czas jazdy i czasy odpoczynków,
- przerw między jazdami,
- odpoczynek tygodniowy,
- sytuacje na promie i pociągu lub w czasie oczekiwania na prom lub pociąg.

kierowca może więc w wyjątkowych wypadkach przedłużyć czas pracy, czas jazdy, przerwać odpoczynek dzienny czy przerwę między jazdami.

w takim wypadku musi albo w przypadku:
- tachografu analogowego, wyciągnąć tarczkę i na odwrocie zapisać,
- tachografu cyfrowego, wykonać wydruk i na odwrocie zapisać:

'na polecenie zarządcy parkingu musiałem przestawić pojazd, roz. 561/2006 art. 12."
lub coś w tym rodzaju.

adaml61 - 2023-05-02, 19:27

Cyryl napisał/a:
rozporządzenie 561/2006 przewiduje takie wyjątkowe sytuacje w art 12:
A ilu zainteresowanych( czytaj kierowców ciężarówek) , zna i umie go zastosować , z mojego doświadczenia zawodowego , nie wielu .
MILUŚ - 2025-04-27, 11:09

Wreszcie będę miał bliżej do darmowej obsługi kampera :diabelski_usmiech

https://www.gov.pl/web/gd...zczalni-sciekow

Oby jak najszybciej :-P