|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Płw. Iberyjski - Wakacje 2016r. Hiszpania - Portugalia
max111 - 2016-02-05, 11:35 Temat postu: Wakacje 2016r. Hiszpania - Portugalia Planujemy już wakacje 2016r.
W planach jest przejazd przez Niemcy (jeden nocleg) , Francja (nocleg wybrzeże atlantyckie) i objazd przez północną Hiszpanie, zachodnią wraz z Portugalią do Gibraltaru i powrót wschodnim wybrzeżem.
Termin 22.07-15.08
W północnej Hiszpanii już byliśmy i mamy w planach klika punktów, dalej to nowe miejscówki do ustalenia.
Kto już był w tych rejonach , może coś podrzuci fajne miejscówki, co warto zobaczyć a co odpuścić.
Mamy ok 3 tygodnie więc nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy poleniuchować jak będzie słońce
Może ktoś chętny na ten termin.
Roberto - 2016-02-05, 12:44
W ubiegłym roku zrobiliśmy tę trasę - sami ... bo nikt w tym samym czasie się tam nie wybierał
Jechaliśmy w odwrotną stronę i prawdę mówiąc przez cały wyjazd spotkaliśmy tylko jednego kampera na polskich numerach.
Jeszcze jedna kwestia - My mieliśmy 4 tygodnie i ledwo udało nam się zmieścić w czasie
Ostatnio wspomniałem żonce o powtórce. Niestety jesteśmy mocno ograniczeni terminem (tylko 09.07-31.07 wchodzi w rachubę).
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-02-05, 13:11
Co to za wakacje w takim tempie Barbara
Roberto - 2016-02-05, 13:16
Stosowne do możliwości urlopowych...
zbyszekwoj - 2016-02-05, 13:19
Nam się marzy taka trasa ale na co najmniej 2 m-ce wrzesień, pażdziernik?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-02-05, 13:39
A my możemy październik do wiosny ,jak nie to będzie Sycylia i cos jeszcze
max111 - 2016-02-05, 14:54 Temat postu: Urlop trzy tygodnie urlopu, na kolanach wybłagane u szefa
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-02-05, 22:02 Temat postu: Re: Urlop
max111 napisał/a: | trzy tygodnie urlopu, na kolanach wybłagane u szefa | ok.taki urlop,ale by było i zwiedzanie i odpoczynek,to trzeba zmniejszyć trase,chyba ,ze lubicie bić rekordy
Mandus - 2016-02-05, 22:12
Dadzą radę, tylko będzie albo szybkie zwiedzanie, albo odpoczynek z codziennym przemieszczaniem się.
Ja pamiętam, jakieś 150 lat temu, czyli chyba w 1994r z rodzicami zrobiliśmy podobną trasę przerobionym na pseudo-kampera Mercedesem MB100D - w 3 tygodnie, ale tydzień byliśmy na Costa Brava w hotelu, więc w 3 da się . Pewnie, że ja też wolałbym te 2 miesiące na luzie...
Mandus - 2016-02-05, 22:13
W sumie, to też się dziwię, jak my to zrobiliśmy...
Załoga G - 2016-02-05, 23:23
Byliśmy w 2014 roku ale mieliśmy 5 tygodni, teraz mamy dokładnie taki sam problem, chcielibyśmy jechać ale mamy 3 tygodnie, z tym że ja to planowałem tak aby jechać w miarę możliwości jak najszybciej do Lizbony, potem Lagos, Gibraltar, Andaluzja i powrót. Gdybym miał jechać tylko z żoną to bym się decydował ale z 4 letnim synkiem, który już nie śpi w czasie jazdy, zaczynamy odrzucać ten plan.
to nasza mapka
https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zwe336nDKXiQ.kWQlVRrYPGsk
max111 - 2016-02-06, 09:25
Nasze ekipy to 2 + 3 (4 lata, 11 lat i 16 lata) i 2 + 2 ( 11 lat i 15). W zeszłym roku byliśmy w Grecji Chalkidiki ( tylko dwa palce), trochę wybrzeża olimpijskiego i przejazd na zachód przez Meteory przejazd przez Albanie, 4 dni w Czarnogórze, 4 dni w Chorwacji i powrót.
Chcieliśmy pogłębić Grecję ale obecna sytuacja raczej chyba temu nie sprzyja. Raczej omijamy Kampy, a Hiszpanie Galicję zrobiliśmy kilka lat temu stacjonarnie, bardzo na sie spodobał spokój klimat.
Z taka ekipą nie nastawiamy się na wielkie zwiedzanie, raczej posmakowanie zwiedzania z nastawieniem na zwiedzanie plaż
jedrek49 - 2016-02-06, 09:32
Witam
Wyjazdy nasze to maj,czerwiec Grecja,Peloponez,Kreta i drugi wyjazd koniec sierpnia ,wrzesien i pazdziernik to Hiszpania,Portugalia,zmieramy informacje,miejsca noclegowe,odpoczynek i troszeczke zwiedzania
jedrek49
jarek73 - 2016-02-06, 10:05
ja podobnie planowałem i tak samo jak Wy mam ok 3 tygodnie wolnego i chyba sobie Portugalię odpuszczę i zostanie Hiszpania i troszkę Francja , chyba nie będzie mi się chciało tak gonić
Załoga G - 2016-02-06, 10:47
Warto w takie nudne zimowe wieczory, zrobić sobie symulacje takiego wyjazdu z rozpiską na każdy dzień, tak jak w biurze podróży i z taką ofertą idziesz do żony i jak nie masz akceptacji to robisz nowy plan albo jedziesz sam
Można zaplanować poszczególne odcinki, z długością, czasem przejazdu i ilością na wypoczynek(zwiedzanie). Ja w takim planowaniu biorę tez pod uwagę, czy będzie to camping czy parking czy jakiś tani stellplatz, bo wiadomo rożne ceny i różne warunki. Na kemping przyjechać wieczorem a rano wyjechać to wiadomo, że bez sensu ale czasem i taka może być potrzeba. Po takim planowaniu wyjdzie czy starczy czasu i co ewentualnie przesunąć.
Kiedyś myślałem, że takie planowanie to zabicie całej idei wolnej podróży ale teraz wiem ile czasu i niepotrzebnych nerwów potrafi to zaoszczędzić a i tak żadne street view nie zastąpi żywych widoków i niespodzianek i nie zepsuje przygody.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-02-06, 11:37
max111 napisał/a: | pogłębić Grecję ale obecna sytuacja raczej chyba temu nie sprzyja | dlaczego nie sprzyja coś macie zle wiadomości.Ateny omijamy szrokim łukiem.Nigdy nie byliśmy na kempingu.Granicy nie przekraczamy w Roszke.To tyle.Wrocilismy 24 listopada,nie widząc ani jednego uchodźca. Kaziu Przybylski który był z nami do tej pory jest na Peloponezie,bEdzie pewnie do kwietnia,lub dłużej.W relacji napisaliśmy ,ze przejechaliśmy 11 państw,bezproblemowo
jarek73 - 2016-02-06, 11:50
Załoga G napisał/a: | Warto w takie nudne zimowe wieczory, zrobić sobie symulacje takiego wyjazdu z rozpiską na każdy dzień, tak jak w biurze podróży i z taką ofertą idziesz do żony i jak nie masz akceptacji to robisz nowy plan albo jedziesz sam
Można zaplanować poszczególne odcinki, z długością, czasem przejazdu i ilością na wypoczynek(zwiedzanie). Ja w takim planowaniu biorę tez pod uwagę, czy będzie to camping czy parking czy jakiś tani stellplatz, bo wiadomo rożne ceny i różne warunki. Na kemping przyjechać wieczorem a rano wyjechać to wiadomo, że bez sensu ale czasem i taka może być potrzeba. Po takim planowaniu wyjdzie czy starczy czasu i co ewentualnie przesunąć.
Kiedyś myślałem, że takie planowanie to zabicie całej idei wolnej podróży ale teraz wiem ile czasu i niepotrzebnych nerwów potrafi to zaoszczędzić a i tak żadne street view nie zastąpi żywych widoków i niespodzianek i nie zepsuje przygody. |
Tu się z tobą zgodzę i jeszcze dodam że mi takie planowanie sprawia przyjemność. Lubię wcześniej poczytać o miejscach które chciałbym zobaczyć.
Camper to fajne hobby , bo w moim przypadku jeździć mogę tylko kilka tygodni w roku , a przeżywania cały rok
RODOS - 2016-02-07, 15:30 Temat postu: Re: Wakacje 2016r. Hiszpania - Portugalia [quote]Planujemy już wakacje 2016r.
Ambitne zadanie, ale jak się ma zapał i chęć poznawania świata, to jest do zrealizowania. Szczegółowy plan i naszkicowana trasa, to podstawa. Jednak chyba Wiesz, bo przecież podróżujesz, że plan planem, a życie kroi scenariusze, które wcale nie muszą być gorsze od pierwszych założeń. Nam zawsze coś ciekawego zdarzy się po drodze godnego zobaczenia, co wynika z przypadku, a także choćby z rozmów ze spotykanymi kamperowiczami w miejscach postoju.
W Portugalii byliśmy w 2013, opisaliśmy w relacji i ponownie odwiedziliśmy w 2015 roku, może opiszemy również tą kolejną podróż.
Portugalia jest daleko, ale po drodze możemy odwiedzić wiele ciekawych miejsc, we Francji i Hiszpanii. Warto tak zaplanować podróż, aby później nie żałować, że może kosztem niewielkiego wydłużenia trasy ominęliśmy interesujące atrakcje turystyczne.
Jest jeszcze sporo czasu do wyjazdu, informacji na temat interesujących miejsc jest dużo, trzeba wybrać takie, które Wam najbardziej odpowiadają.
Życzymy Wam udanych wyborów w kreśleniu swojego planu podróży i jego realizacji.
Pozdrawiamy
Załoga G - 2016-02-07, 21:31
Być może urlop Żony da się wydłużyć i też pojedziemy.
Ja jak burak przejechałem przez autostrady i nic nie płaciłem bo nie znałem tych ich systemów, na razie żaden mandat nie przyszedł to już 1,5 roku.
a teraz czytam tutaj:
http://surfaway.pl/autost...do-zgryzienia/, że tak to trzeba zrobić.
Rav - 2016-02-07, 22:07
Załoga G napisał/a: | Być może urlop Żony da się wydłużyć i też pojedziemy.
Ja jak burak przejechałem przez autostrady i nic nie płaciłem bo nie znałem tych ich systemów, na razie żaden mandat nie przyszedł to już 1,5 roku.
a teraz czytam tutaj:
http://surfaway.pl/autost...do-zgryzienia/, że tak to trzeba zrobić. |
Popraw link
zibi - 2016-02-07, 22:12
Pozwoliłem sobie ten link poprawić jeszcze raz
http://surfaway.pl/autost...do-zgryzienia/
bmalu - 2016-02-07, 22:24 Temat postu: LINK Chyba chodzi o taki adres
http://surfaway.pl/autost...-do-zgryzienia/
Pozdrawiam
bmalu - 2016-02-07, 22:26 Temat postu: LINK Opps
następuje zmiana adresu po wklejeniu. Proszę spróbować http://surfaway.pl/ a potem na stronie o autostradach
Pozdrawiam
zibi - 2016-02-07, 22:29
http://surfaway.pl/autost...h-do-zgryzienia
może tak ?
zibi - 2016-02-07, 22:34
Uff w końcu działa...
robert1965 - 2016-02-14, 14:31
W podobna trase ,tylko na znacznie dluzej (minimum dwa miesiace)wyruszamy w pierwszych dniach maja:)
Tak sobie zalozylismy aby dotrzec docelowo do Hiszpani i miesiac pokrecic sie troche w tamtym rejonie oraz koniecznie odwiedzic Portugalie:)
Czasowo jestemy absolutnie wolni wiec sam dojazd zakladamy ze zajmie nam ok.2 tyg.:)
Nigdy nie bylismy jeszcze w tamtych rejonach ale kolejne zalozenia sa aby dojechac tam wcale a wcale nie korzystajac z drog szybkiego ruchu typu autostrady:((( i to nie tylko ze wzgledu na wysokie oplaty a przede wszystkim dlatego ze mamy praktycznie czas nieograniczony ......no w lipcu wypadalo by wrocic do Polski aby cieszyc sie wspanialym latem w kraju.
Stanek - 2016-02-14, 15:39
My wracamy do tematu w tym roku. Planujemy ruszyć w kierunku Portugalii zaraz po zakończeniu roku szkolnego lub jeśli się uda tydzień przed zakończeniem roku szkolnego. Powrót na początku sierpnia czyli w sumie 5-6 tygodni. Docelowo chcielibyśmy dotrzeć do Gibraltaru i wróć przez Hiszpanię. Załoga to 2+1 (chłopak 11 lat).
chemik - 2016-02-16, 10:24
Zamierzamy z zona wybrać się na półwysep zaraz po zakończeniu roku szkolnego, przejechać Niemcy, Francję,Hiszpanię ( lekkie zwiedzanie po drodze - przy okazji), dojechać do Gibraltaru , prom do Maroka, potem powrót do Portugali, dokładne zwiedzanie. Powrót na koniec sierpnia. Czy ktoś ma podobne plany?
Załoga 1+1
Stanek - 2016-02-16, 10:39
chemik napisał/a: | Czy ktoś ma podobne plany? |
Nasze plany są przynajmniej częściowo podobne. Może spotkamy się gdzieś na trasie
chemik - 2016-02-16, 11:40
My wyglądamy tak, jesteśmy raczej charakterystyczni..
pozdrowienia i do zobaczenia
pagand - 2016-04-05, 10:27
Nasz plan to 01 - 30.07, z nastawieniem sie na Portugalię, a resztę zostawiamy na kolejny raz...
Pakiet z ADACa doszedł, wstępny plan, miejsca, czasy, kilometry przygotowany...Teraz już tylko praca nad szczegółami...
Stanek - 2016-04-05, 10:41
pagand napisał/a: | Nasz plan to 01 - 30.07, z nastawieniem sie na Portugalię, a resztę zostawiamy na kolejny raz... |
Plan mamy bardzo zbliżony tyle, że planujemy start 18 czerwca i pierwszy etap do Wrocławia (nocleg u rodzinki). Od 19 czerwca ruszamy tranzytem przez Niemcy i Francję do Pirenejów i dalej tak jak Wy planujecie. Może spotkamy się gdzieś na trasie bo my wolno będziemy jechać i omijając płatne autostrady
BaWa - 2016-04-05, 10:42
Trasa super.
pagand - 2016-04-05, 10:56
Stanek, jak już będę miał bardziej szczegółowy plan to dam znać...Może faktycznie uda się gdzieś na trasie spotkać...Tak ogólnie to w okolicach Porto powinniśmy być 9 może 10.04, okolice Lisbony (czyli fatima, Batalha, Nazare, Sintra, Cabo da Roca) zaczniemy zwiedzać ok. 13-14.04, a południe Portugalii to już po 20.04.
Jak widać planujemy jechać od północnej części Hiszpanii.
Endi - 2016-04-05, 10:57
Granada - Alhambra, radziłbym tego miejsca nie omijać
max111 - 2016-04-05, 11:03 Temat postu: możne kawałek dalej Mamy zbliżony plan jednak termin prawdopodobnie się przesunął na 5.08-28-08.
Jeśli są ekipy na ten termin to może połączymy siły?
Pagand - proponuje dojechać na Gibraltar własnie wróciłem z weekendu (tym razem samolot plus wypożyczenie busa) warto tam dojechać jak będziecie tak blisko.
pagand - 2016-04-05, 11:12
max111, dzięki za info.
Jednak Południowa i centralna Hiszpania, a zatem i Gibraltar to będzie odrębna wyprawa.
MILUŚ - 2016-04-05, 11:30
Tak jak Ci pisałem też sie wybieramy w te strony ; tyle tylko ,że chcemy zahaczyć jeszcze o Strasburg lub Luksemburg /tanie paliwko / a potem nad francuskie wybrzeże . Potem bez planu na zachód . Wyjazd przesunięty na koniec sesji syna czyli na 08.07.16
Stanek - 2016-04-06, 20:24
pagand napisał/a: | Tak ogólnie to w okolicach Porto powinniśmy być 9 może 10.04, okolice Lisbony (czyli fatima, Batalha, Nazare, Sintra, Cabo da Roca) zaczniemy zwiedzać ok. 13-14.04, a południe Portugalii to już po 20.04. |
Tak precyzyjnie co do dnia nie planujemy. Znamy datę wyruszenia, powrotu i z grubsza trasę. Resztę życie napisze
XAWERY - 2016-04-07, 20:34
Jesli moge podpowiedziec z doswiadczenia w wiekszych miastach warto skorzystać tzw ' SIGHTSEEING TOURS", akurat dzisiaj jezdzilem z Yellow Bus/ Lizbona ( nie jest to zadna reklama ) www.yellowbustours.com .
pagand - 2016-04-07, 20:47
Fajna sprawa...korzystałem z czegos podobnego w Barcelonie jakis czas temu...teraz jednak jedziemy z psem, więc takie autobusy i tramwaje nam odpadną
robert1965 - 2016-04-14, 00:56
My juz odliczamy godziny do wyjazdu a w planach podobna trasa bo docelowo maj i czerwiec bedziemy w Hiszpanii i Portugalii:) mysle ze dwa pelne miesiace na poznanie i zwiedzanie tych dwoch krajow to wcale nie za dlugo:)
Startujemy 24.04 trasa z Warszawy do Bazylei a dalej na pld. Francji i jak najszybciej do Hiszpani tak sobie mysle ze w pierwszych dniach maja powinnismy byc juz w okolicach Barcelony
Jezeli ktos bedzie gdzies w okolicach naszego przejazdu mile spotkanie i cenne wskazowki zawsze mile widziane:)
Stanek - 2016-04-14, 07:27
robert1965 napisał/a: | docelowo maj i czerwiec |
Powodzenia. Czekamy na gorące informacje z podróży. Pewnie miniemy się gdzieś w czerwcu
zbyszekwoj - 2016-04-14, 08:21
Ja poczekam aż wrócicie i dopiero wtedy...
MILUŚ - 2016-04-14, 08:23
Dokładnie tak ; i czekamy na jakies relacje
marcinPK - 2016-05-23, 23:51 Temat postu: Re: Wakacje 2016r. Hiszpania - Portugalia
max111 napisał/a: | Planujemy już wakacje 2016r.
Termin 22.07-15.08
Mamy ok 3 tygodnie więc nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy poleniuchować jak będzie słońce |
ojjjj, będzie gooorąco... a nawet... bardzo gorąco....i nawet z końcem sierpnia...też...
max111 - 2016-05-31, 07:07 Temat postu: Zmiana terminu wyjazdu Witam wszystkich.
Może są załogi, które planują wyjazd w terminie ok 04.08-27.08.
Planujemy północna cześć Hiszpanii i Portugalię z nastawieniem na leniuchowanie i małe zwiedzanie.
Stanek - 2016-05-31, 08:45
4 sierpnia to akurat będziemy wracać Ruszamy 18 czerwca. Przygotowania w pełni.
gagula12 - 2016-06-12, 23:11
Witam!!!
Czy jakaś załoga planuje objazd Półwyspu Iberyjskiego po 15 sierpnia?
jedrek49 - 2016-06-13, 07:02
witam
wybieramy sie na polwysem Iberyjski poczatkiem wrzesnia,jest chlodniej i mniej turystow -wakacjuszy
jedrek49
elabaluch - 2016-06-14, 09:36 Temat postu: Hiszpania Owszem lecimy na północ 8. 07 wyjazd może ktoś dołączyć .
zbyszekwoj - 2016-06-14, 14:19
jedrek49 napisał/a: | witam
wybieramy sie na polwysem Iberyjski poczatkiem wrzesnia,jest chlodniej i mniej turystow -wakacjuszy
jedrek49 |
j.w.
kubryk1 - 2016-06-14, 15:21
I my także chcemy ponownie (tym razem jesienią) odwiedzić półwysep Iberyjski - tak liczymy, że zajmie nam to wrzesień i październik
Stanek - 2016-06-17, 08:21
My jutro ruszamy zgodnie z planem. Postaram się w miarę możliwości relacjonować naszą podróż. Trasa bardzo zbliżona do tej którą podał pagand. Z tym, że chcemy zahaczyć o Gibraltar i wracać środkową Hiszpanią, ale się zobaczy jak wyjdzie w praktyce.
pagand - 2016-06-18, 17:26
Powodzenia...podążę Waszym śladem...nasz husky znajdzie trop
Jak będziesz na jakiejś fajnej miejscówce to dawaj namiary...
Oby Was burze i wiatry ominęły...no a najważniejsza jest...dobra zabawa...
Stanek - 2016-06-18, 19:29
Dzisiaj dotarliśmy do Wrocławia. Jutro ruszamy w stronę granicy.
gagula12 - 2016-06-19, 20:59
Życzymy szerokości i powodzenia w podróży opisujcie ciekawe miejsca , fajne miejscówki do spania - podążymy za Wami ale trochę pózniej.
jarek73 - 2016-06-19, 21:37
Wyjechałem wczoraj dzisiaj dotarłem na camping w Remoulins jutro tylko 400 km i Barcelona www.soubeyranne.com blisko autostrady.
Stanek - 2016-06-20, 07:22
Meldujemy się z Niemiec. 100km przed Norymbergą.
Stanek - 2016-06-26, 07:01
Dotarliśmy do Bermeo w Hiszpanii.
kubryk1 - 2016-06-26, 09:48
No to już masz morze! Zazdroszczę, ale ja będę tam we wrześniu. Możesz napisać, którędy jechałeś z Norymbergi do obecnego miejsca postoju? Ze szczególnym uwzględnieniem miejsc noclegowych?
Pozdrawiam
Andrzej
kubryk1 - 2016-06-26, 09:50
Sorry! Nie zauważyłem, że opisałeś to w innym wątku!
|
|