| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Agregat na 12V
Flag - 2018-02-02, 09:50 Temat postu: Agregat na 12V Tak sobie śledziłem na forum wątki o agregatach, boxach do nich itd fajna rzecz przy czym ja mam WSZYSTKO zrobione na 12V, nie jest mi potrzebne 230V do szczescia.
Co myślicie o agregacie prądotwórczym na 12V ?
kilk coś jak to tylko lepszy
Ma to swoje zalety, bezpośrednio ładuje akumulator, brak przetwornicy, mniejsze straty przy zmianie napięcia.
Z wad to brak gotowych dobrych urządzeń, wszystkie co znalazłem to silnik z kosiarki z alternatorem.
Mysle ze znalazłbym miejsce pod maską żeby takie coś zamontować
Oczywiscie mowa tu o awaryjnym zrodle energii, jak dodatek do słupka i solarów.
lepciak - 2018-02-02, 09:59
Jestem za.
McGali - 2018-02-02, 10:08
| lepciak napisał/a: | | Jestem za. |
A co z prądem Panie Zbigniewie? Kolega pewnie myśli o przetwornicy - może 2000W - i robi się 170A w kablach pomiędzy "agregatem 12V" a akumulatorem. Co z długością przewodów i ich średnicy?
Flag - 2018-02-02, 10:39
Myśle ze wystaczy 40A ze względu na akumulator tak aby go nie ładować za duzym prądem, więc spokojnie to można na kablu puścić.
Takim prądem w zimie jestem w stanie dosyc szybko podładowac akumulatory.
Flag - 2018-02-02, 10:41
| McGali napisał/a: | | lepciak napisał/a: | | Jestem za. |
A co z prądem Panie Zbigniewie? Kolega pewnie myśli o przetwornicy - może 2000W - i robi się 170A w kablach pomiędzy "agregatem 12V" a akumulatorem. Co z długością przewodów i ich średnicy? |
napisałem że nie potrzebuje przetwornicy bo mam wszystko na 12V
McGali - 2018-02-02, 10:51
| Flag napisał/a: | | McGali napisał/a: | | lepciak napisał/a: | | Jestem za. |
A co z prądem Panie Zbigniewie? Kolega pewnie myśli o przetwornicy - może 2000W - i robi się 170A w kablach pomiędzy "agregatem 12V" a akumulatorem. Co z długością przewodów i ich średnicy? |
napisałem że nie potrzebuje przetwornicy bo mam wszystko na 12V |
Transit na wolnych spala ok 1-1,5l/h więc gdzie widzisz zalety oprócz kosztów i roboty.
Bronek - 2018-02-02, 10:53
Masz takie cuś . Poszukaj. Nazywa się alternator.
krzlac - 2018-02-02, 11:10 Temat postu: Re: Agregat na 12V
| Flag napisał/a: | | silnik z kosiarki |
A korki do uszu dodają?
Flag - 2018-02-02, 14:32
| Bronek napisał/a: | | Masz takie cuś . Poszukaj. Nazywa się alternator. |
mam wiem ale jak sam wiesz nie wszedzie mozna odpalać auto na postoju. To by rozwiązało sprawe.
Jak by zastosowac alternator z nissana z funkcją rozrusznika to by jeszcze sam odpalał przy okreslonym napieciu
Bronek - 2018-02-02, 15:13
U nas "git planeta" cały dzień świeciła. Idzie wiosna. Pora brać się za robotę, koniec z myśleniem po prónicy
Jeszcze raz postaraj się mi wytłumaczyć, po co? Mając akumulator.?
I kilka różnych sposobów jego doładowania.
Chcesz mieć 12v z 12v prądnicy? po co? Sens?
Ja znam przynajmniej sześć 5 z nich mam
Wiosna.... pomyśl po spacerze
Flag - 2018-02-02, 15:21
| Bronek napisał/a: | U nas "git planeta" cały dzień świeciła. Idzie wiosna. Pora brać się za robotę, koniec z myśleniem po prónicy
Jeszcze raz postaraj się mi wytłumaczyć, po co? Mając akumulator.?
I kilka różnych sposobów jego doładowania.
Chcesz mieć 12v z 12v prądnicy? po co? Sens?
Ja znam przynajmniej sześć 5 z nich mam
Wiosna.... pomyśl po spacerze |
chce miec pewny prąd na zimowe wyjazdy w dzicz kiedy nie ma slonca i nie ma słupka....wiem wiem w dziczy nikt mnie nie złapie jak bede ładował silnikiem
ale mały silnik spalinowy do tego dynamostarter ze sterownikiem i mam pewny prad
Wymyslam bo narazie auto nie poskładane we wtorek skoncze i nie bedzie czasu na te głupoty :D
Bronek - 2018-02-02, 15:51
No dobrze, dobrze. Chcesz ciut mniej pierdzieć
Nie bardzo się da..
W swym szaleństwie.... może by tak solarami napędzać prądnicę...
Sorry... udziela mi się
Z przykrością zawiadamiam że mam. na to sposób i o nim pisałem.. Bolesny jest i cichy.. i na te. 12v umiłowane.
Wg tych co pierdzą alternatorem i śmierdzą agregatami, to przegięcie małowydajne. Z tymi polemizuję. Bo to wrzody na ch innych są czasem
A ja zgadzam się z tymi co wyciszyli swoje agregaty. Zrobili bo mogli i waga i umiejętności im na to pozwoliły. I No ja pewnie do klimy, też ekstra sobie zrobię . A co? Jak mi DMC pozwoli.
A i dla przypomnienia, to Efoy się nazywa.
Nie idź, tą drogą, czytaj joko i grześkaaleksa. Kup agregat i go wycisz. Solary też i zdrowy akumulator.
Flag - 2018-02-02, 16:37
Znam historie Twojej bateryjki, ale to raczej nie mój budżet
Zwykły agregat mam
Flag - 2018-02-02, 16:43
znalazlem taki na 12V i to na LPG - mam zbiornik więc tu by było idelanie
-LPG-PORTABLE-GENERATOR-50AMP-12v-BATTERY-CHARGER-
Flag - 2018-02-02, 16:49
ten tez fajny tylko cena :
https://www.tadcomms.com/...r-12v-20a,30200
Bronek - 2018-02-02, 17:15
No fajny ten maluch ale kur... Honda 10eu waży tyle samo i.....
I na gaz...
Ta kombinacja jest karkołomna, ale nie analizowałem zbytnio.. Jednak to przerost spory formy nad treścią. Jak efoy.
Ale ciekawe..... dla majsterklepki
| Cytat: | MODEL 12 VOLT OUTPUT AMPS
THE SUPERCHARGER 50 A
HONDA e20i 8.3 A
85 WATT SOLAR PANEL 5.0 A
240 VOLT STANDARD
POWER SUPPLY 9.5 A |
Efoy to 6 A ten mój 140i
kimtop - 2018-02-02, 21:31
A może handmade?
https://www.youtube.com/watch?v=H0Yp2GmM2qM
Flag - 2018-02-02, 21:37
ale kuboty
Flag - 2018-02-02, 21:38
| Bronek napisał/a: | No fajny ten maluch ale kur... Honda 10eu waży tyle samo i.....
I na gaz...
Ta kombinacja jest karkołomna, ale nie analizowałem zbytnio.. Jednak to przerost spory formy nad treścią. Jak efoy.
Ale ciekawe..... dla majsterklepki
| Cytat: | MODEL 12 VOLT OUTPUT AMPS
THE SUPERCHARGER 50 A
HONDA e20i 8.3 A
85 WATT SOLAR PANEL 5.0 A
240 VOLT STANDARD
POWER SUPPLY 9.5 A |
Efoy to 6 A ten mój 140i |
problem w tym że to ma byc sprzet na zime, a srednio widze dzialanie tego silnik na LPG przy -10.
krzlac - 2018-02-02, 21:38
Jak już to zrobisz, to wykonaj jeszcze do silnika TAKĄ przystawkę. Będziesz miał czym porządnie posprzątać w kamperze.
Bronek - 2018-02-02, 22:10
Można wszystko ale moim zdaniem to zawracanie Do 12v to duże akumulatory i solary.
Jak spalinowy agragat to 230 v, bo i klimę i ekspres i wibrator żony obsłuży..
Owszem można korzystać, z czajniczka 12v, ekspresu 12v, suszarki 12v... Mam.. i to G ówno jest 99% towe.
Tu sobie zrobiono też 24volt, też autorskie rozwiązanie. Rzeźbić można.. Ale nie zawsze trzeba.
Flag - 2018-02-02, 22:30
| Bronek napisał/a: | Można wszystko ale moim zdaniem to zawracanie Do 12v to duże akumulatory i solary.
Jak spalinowy agragat to 230 v, bo i klimę i ekspres i wibrator żony obsłuży..
Owszem można korzystać, z czajniczka 12v, ekspresu 12v, suszarki 12v... Mam.. i to G ówno jest 99% towe.
Tu sobie zrobiono też 24volt, też autorskie rozwiązanie. Rzeźbić można.. Ale nie zawsze trzeba. |
urzadzenia kuchenne mam na gaz z wyboru a nie z koniecznosci, 12V mam do pomp swiateł, ładowarek i drzwi przesuwnych.
Wibrator tez na bateryjki jedynie szczoteczka na 230 ( ale to mam mala przetwornice 300W)
W lecie mam ogromny nadmiar pradu z solara, w zimie bez sniegu daje rade na solarach, ale jak zapada sniegiem to sorry..
Bronek - 2018-02-02, 23:28
Bronisz jak każdy swojego punktu widzenia.. Rób jak chcesz
Agregat spalinowy, to agregat i tyle czy 12v czy 230 v to agregat. Najszybciej naładuje alternator samochodu.
Zainwestuj lepiej w akumulatory .
Powiedziałem co wiedziałem
Flag - 2018-02-02, 23:58
| Bronek napisał/a: | Bronisz jak każdy swojego punktu widzenia.. Rób jak chcesz
Agregat spalinowy, to agregat i tyle czy 12v czy 230 v to agregat. Najszybciej naładuje alternator samochodu.
Zainwestuj lepiej w akumulatory .
Powiedziałem co wiedziałem |
Akumulatorów mam duzo, pradu jeszcze nigdy nie zabraklo nawet w zimie
Jak coś wpadnie w rece to moze przygarne, szukał nie bede narazie niczego.
DI STEFANO - 2018-02-03, 07:09
A może takie rozwiązanie,
zimą mocniej wieje,
ciche,
lekkie, wygodne i............
nie śmierdzące paliwem
Comsio - 2018-02-03, 07:56
Był bym za wiatrowa jak bym musiał.
Przy morzu, jeziorze, w górach przeważnie hula halny .
A to są większości parkowiska kamperowcow.
Bronek - 2018-02-03, 09:03
A ja nie. A dlaczego? Bo to lipa.
Wiele na ten temat jest...
Nie na taką skalę te wiatraki...
Wg mnie, ranking zasilania
Nr :
1 Agregat Bardzo dobrze wyciszony z dobrym odprowadzeniem spalin, czy na gaz? do rozważenia. Najbardziej uniwersalny sposób Jak do tego duża lekka bateria itp nie ma lepszego pomysłu.
WADA : Praca, przeróbka i waga.!!
2.Solary ale z akumulatorami o dużej pojemności Najchętniej np. Lifepo4
4. Efoy plus solary, DECYDUJE niska waga zestawu.
5. Agregat zewnętny, Rośnie w rankingu gdy potrzeba klimę zasilić
6. Alternator samochodu jako gest rozpaczy lub konieczność
Do elektrowni wiatrowej bym nie podchodził nawet.
Do wyżej pokazanego generatora 12v owszem jakby kosztował mniej niż 1000 zł i to gdy nie miałbym generatora na 230volt.
wirefree - 2018-02-03, 09:16
| DI STEFANO napisał/a: | A może takie rozwiązanie,
zimą mocniej wieje,
ciche,
nie śmierdzące paliwem |
Ciche toto jest tylko w reklamie, w praktyce nie do wytrzymania sa drgania przez toto wytwarzane.
MisioKRAK - 2018-02-03, 09:41
| wirefree napisał/a: | | DI STEFANO napisał/a: | A może takie rozwiązanie,
zimą mocniej wieje,
ciche,
nie śmierdzące paliwem |
Ciche toto jest tylko w reklamie, w praktyce nie do wytrzymania sa drgania przez toto wytwarzane. |
Potwierdzam że ciche nie jest i mocno drży...spotkałem się z tym przy jachtach ale mi się nie spodobało...
Dla mnie wyciszony agregat na 12V też był kiedyś zagwózdką...bo taki na 230V byłby po to by podpiąć "prostownik" na 12V...więc może mądrzejsze było by rzeczywiście te 12V
Ja jednak poszedłem w przebudowę solarów i w przyszłą zimę zobaczymy na ile będę z tego rozwiązania zadowolony
Comsio - 2018-02-03, 09:42
Czym dalej w las,tym więcej drzew.
Mówisz że chalasuje to też daje do myślenia.
Jestem na krawędzi wagowej,kampa.Tak że tylko pomiele jezorem
Ale zawsze warto rozmawiać .
MisioKRAK - 2018-02-03, 09:51
Ja też mam kłopot z tymi kg ale stwierdziłem że jednak przebudowa solarów (zimą nawet może 3 sztuki na dachu wylądują - na lato spokojnie 2 wystarczą) i gruntowne zastanowienie się co można wyrzucić z auta...
krzlac - 2018-02-03, 09:57
| MisioKRAK napisał/a: | | taki na 230V byłby po to by podpiąć "prostownik" na 12V. |
Większość agregatów przenośnych ma wyjście na 12V, np. Honda, Kipor...
Bronek - 2018-02-03, 11:36
Solary tylko elastyczne na zimę szeregowo i mppt i luzem by sobie na sznurkach np. na boku, masce itd przywiesić.
Wbrew pozorom nie takie to głupie...
Lepsze to od wiatraka.
Remek - 2018-02-11, 09:55
Niedużym kosztem to silnik gx 160 za 270 złotych + używany alternator.
Robert K. - 2018-02-13, 23:36
Cześć wszystkim.
Właśnie dziś zadałem sobie pytanie czy solary czy agregat? Pytanie nie pozbawione sensu (Bronek), bo kamper jeszcze nie sprawdzony, zatem w tym roku tylko po kraju (braki urlopowe). Dwa dni spokojnie bez ograniczeń, ale co jeśli pięknie i chciałbym jeszcze...
Panele to ingerencja w autko, a agregat...trochę półśrodek, ale wydaje mi się skuteczny. Jeszcze nie myślę o klimie. Głównie o ładowaniu aku.
Sorry ze podpinam się, ale może ktoś podpowie czy dobrze myśle?
Bronek - 2018-02-13, 23:57
Lekko muliście. Stawiasz retoryczne pytania.
Jak się zdecydujesz na agregat i do tego po taniości, bez zabudowy wyciszającej i odprowadzeniem spalin., to uprzedź kolegów by nie stawali za blisko Ciebie . I przepraszaj wszystkich obok których staniesz, bo zrobisz im to co TIR chłodnia na MOPie
Chyba, że to też użytkownicy agregatów lub alternatorów samochodu.
Wszystkie opcje, mają plusy dodatnie i plusy ujemne.
Robert K. - 2018-02-14, 01:46
Ok.
Sprowokowałem to po to aby bardziej doświadczeni pokazali „zady i walety” tego rozwiązania. Tak, masz racje nie stać mnie na Hondę o której słyszałem ze jest cicha, ale...stając głównie na dziko może nie będę miał żadnego towarzystwa? A dodatkowo mogę wiele normalnych urządzeń podłączyć (mikrofala, ekspres kawowy). Fantazjuję, ale brak wiedzy i doświadczenia. Dlatego proszę wrzucajcie i pozytywy i negatywy. Jeszcze mam miesiąc aby podjąć decyzje. Chce skorzystać z Waszej mądrości.
Dziękuję.
Bronek - 2018-02-14, 07:02
Wszystko tu napisano i co Cyryl to inne Metody.
Poszukaj...
230v zależy ile wat mocy i Wh potrzebujesz, masz z trzech źródeł. Słupek, przetwornica, agregat, do wyboru wg potrzeb, a te są u każdego inne.
12v masz z 230 v, alternatora, nawet agregatu, z solarów via regulator, z akumulatorów, efoya via w/w wymienione....
Co z tym zrobisz i jak to użyjesz, to Twoja sprawa.
Np. Ja dla kawy z ekspresu, ... mam przetwornicę i ogniwo paliwowe, by rano był prąd w akumulatorze .
Ale do klimy rozważam agregat, który mam i nawet Hondę , tylko bez wyciszenia itd nawet o nim nie myślę.Jej "cicho#ć", to sprawa względna i przereklamowana.
Pomijając sąsiadów, pierdzenie silnikiem spalinowym nawet na dziko w lesie itp. to jakaś konieczność survivalowa a nie wypoczynek Pomylenie pojęć w karawaningu. No chyba, że to dom na stałe..lub vibrator żony ma ładowarkę na 230 i respirator babci padł O jawie z ekspresu nie wspomnę.
Johny_Walker - 2018-02-15, 10:45
| Robert K. napisał/a: |
Sorry ze podpinam się, ale może ktoś podpowie czy dobrze myśle? |
Mam panele i agregat. Z paneli jestem zadowolony, a agregat to ostateczność. Nie pamiętam kiedy go ostatnio użyłem.
MisioKRAK - 2018-02-15, 12:34
A ja mam panele i porządny alternator
Flag - 2018-02-15, 13:16
W lecie to ja moge obdarować energią 3 sąsiadów gorzej niestety w zimie jak zapada sniegiem to pińcet solarów robi jedynie jako balast a grzać trzeba.
MisioKRAK - 2018-02-15, 14:08
Ja chce na zime dokladac neszcze jeden solar...
A jak jesteśmy przy solarach zasypanych śniegiem - ma ktoś jakiś patent na odśnieżanie szklanych paneli, oprócz drabinki i miotełki ?
Robert K. - 2018-02-16, 21:45
| MisioKRAK napisał/a: | A ja mam panele i porządny alternator |
Ty to masz wszystko super
I nadal nie wiem o co myśleć gdy Tereska mówi „a Misio ma lepszego”....
Robert K. - 2018-02-16, 21:46
| MisioKRAK napisał/a: | Ja chce na zime dokladac neszcze jeden solar...
A jak jesteśmy przy solarach zasypanych śniegiem - ma ktoś jakiś patent na odśnieżanie szklanych paneli, oprócz drabinki i miotełki ? |
Podgrzewane panele....
Comsio - 2018-02-16, 21:53
Koksownik będzie pani,pan zadowolony
MisioKRAK - 2018-02-17, 08:16
Śmianie - śmianiem
Ale się zastanawiam czy by nie zrobić doprowadzenia ciepłego powietrza rurką z zabudowy lub podklejenie jakiś mat grzewczych pracujących z alternatorem...
Robert - bez przesady
wbobowski - 2018-02-17, 14:38
| Robert K. napisał/a: | | Tak, masz racje nie stać mnie na Hondę o której słyszałem ze jest cicha, ale...stając głównie na dziko może nie będę miał żadnego towarzystwa? |
Masz rację... Honda jest za droga, 2 kW ponad 5000 zł...bez sensu dla mnie.
I dlatego kupiłem równie cichy, mocniejszy bo 2,5 kW inwertorowy, za 1600 zł (na zdjęciu poniżej). Dane techniczne w załączniku pdf.
Poza tym mam również solar 130 W.
robba - 2018-02-17, 21:04
| Bronek napisał/a: | | .... Pomijając sąsiadów, pierdzenie silnikiem spalinowym nawet na dziko w lesie itp. to jakaś konieczność survivalowa a nie wypoczynek |
a może po wojskowemu. agregat w wykopanej dziurze w ziemi. Oczywiście przystosowany.
Bronek - 2018-02-17, 21:22
Kopiąc głębiej... może wzorem Ojca ojców, geotermalną energię zaczerpnąć?
Jak byłem w wojsku z dwa miesiące, to chlaliśmy tylko gorzałę i w trakcie służby się ożeniłem
Teraz szukam związku, przyczynowo skutkowego
DI STEFANO - 2018-02-18, 07:42
| wbobowski napisał/a: |
I dlatego kupiłem równie cichy, mocniejszy bo 2,5 kW inwertorowy, za 1600 zł (na zdjęciu poniżej). Dane techniczne w załączniku pdf.
Poza tym mam również solar 130 W. |
Włodek podoba mi się cena tego agregacika.
Tylko czy pociągnie (pobór w czasie startu) klimatyzację przenośną o poborze prądu 1,2 kW??
koder - 2018-02-18, 10:06
| Robert K. napisał/a: | Podgrzewane panele.... |
Da się zrobić. Puścić jeden obieg z webasto wężykiem na dach, z elektrozaworem pilnującym, żeby temperatura na powrocie nie przekraczała 10'C. Latem tą samą drogą można odebrać ciepło. Ale to raczej przy budowie kampera, nie na gotowym
robba - 2018-02-18, 11:51
| Bronek napisał/a: | ....Teraz szukam związku, przyczynowo skutkowego |
nie szukaj... za późno.
pewne terminy ulegają przedawnieniu i grzebanie nic dobrego nie wnosi...
toscaner - 2018-02-18, 12:58
| krzlac napisał/a: | | MisioKRAK napisał/a: | | taki na 230V byłby po to by podpiąć "prostownik" na 12V. |
Większość agregatów przenośnych ma wyjście na 12V, np. Honda, Kipor... |
Mój ma 4A, więc ciut mało dla 400Ah, no i nie wiem jak z automatyką tego wyjścia na 12V. Mierzyłem u kogoś w agregacie zanim mój kupiłem i miał tam +16,5V. Czyli nie każdy się nadaje żeby zostawić. Chyba?
W moim przyznam, że nawet nie pomyślałem mierzyć. Mam ładowarkę na 230V. Ale używałem tylko w Szkocji. Teraz w sumie agregat niepotrzebny, no może do elektrycznego piekarnika coby upiec sernik
MAWI - 2018-02-18, 17:22
Ja w własnej mam IMPAXy o różnych mocach. Od 0,7 1,5 2,0 2,5 kv.
Prywatnie tylko HONDA 2,0 i. .za droga ale jedynie HONDA
Ciszej od innych i zapala zawsze od strzału.
Johny_Walker - 2018-02-19, 11:04
Albo Kipor dla tych co się wykosztowali na kampera i na Hondę nie wystarczyło. Pali prawie od razu. Inwerterowy czyli trzyma parametry idealnie. Cichy, bezawaryjny i oszczędny. Tylko że ciężki. Do kampera bym kupił 1kVA, a nie 3kVA.
Bronek - 2018-02-19, 12:21
Też poszedłem w swej naiwności dtogą, że 1 kw wystarczy. Ale do pełnej autonomii potrzebuję zasilić niezależnie od tzw. słupka, klimatyzację.
O ile 1kw mej małej Hondy wystarczy na styk, mocy do monbloków klimatyzacyjnych lub najsłabszych np klimazyzacji Dometica ( FJ1100), to do większych już może być mało.
Można oczywiście powiedzieć, że klimy nie chcę, ale z doświadczenia wiem, że czasem trzeba. Inaczej to jest już ograniczenie tej niby wolności.
Czyli u mnie 12v i 230 v dla kampera i ekspresu, ładowarki rowerów oraz ewentualnej mikrofalówki - zapewnia 1. alternator ; 2. solar ; 3.Efoy
230v dla klimy : Wyciszony agregat. I tylko do tego
MisioKRAK - 2018-02-19, 17:09
| koder napisał/a: | | Robert K. napisał/a: | Podgrzewane panele.... |
Da się zrobić. Puścić jeden obieg z webasto wężykiem na dach, z elektrozaworem pilnującym, żeby temperatura na powrocie nie przekraczała 10'C. Latem tą samą drogą można odebrać ciepło. Ale to raczej przy budowie kampera, nie na gotowym |
Tak też wpadł mi pomysł by położyć rurę z wlotem przy kominie spalin z pieca gazowego a wentylatorkiem pod panelami...
Pewnie przy -15 nie da to nic ale przy -3/-5 to pewnie jest wstanie podgrzać panel do takiej temperatury by śnieg z niego spłynął...
Bronek - 2018-02-19, 17:29
Panel w zimie leży na dachu i kąt padania słońca cz światła .. jest beznadziejny .
O wiele lepsze będzie mieć jakiś elastyczny i tak jak pisałem zawiesić na ścianie , szybie pionowo .
Nawet z jakimś tanim regulatorem . Jakiś tani zestawik ze 100 wat ,mobilny i wpiąć go bezpośrednio do akumulatora . Można sobie zrobić wtyczkę .
Taki pionowy lub prawie pionowy panel da więcej niż te leżące w śniegu wodzie i brudzie na dachu .
robba - 2018-02-19, 17:53
| Bronek napisał/a: | Panel w zimie leży na dachu i kąt padania słońca cz światła .. jest beznadziejny . ....
O wiele lepsze będzie mieć jakiś elastyczny i tak jak pisałem zawiesić na ścianie , szybie pionowo . |
A do tego system, ktory będzie obracać kampera scianą z panelami do słońca...
Sorki, nie moglem sie powstrzymać
Bronek - 2018-02-19, 18:42
Przewieszasz jak pranie.
Solary w zimie to cienko..
MAWI - 2018-02-19, 20:00
Jeszcze jedno i ostatni raz . Agregat jeśli już ma być ,to nie mniejszy niż 2 kv . Inaczej to kompromisy. Oczywiście ,że są racje ,bo lżejszy ( ale o ile?) że tańszy ( ale o ile?). Kipor czy Ympax to w porównaniu z Hondą badziewie. W domu w firmie gdzie waga i hałas nie są najistotniejsze to może tak owszem.Ale nie na kempingu ,gdzie każdy ( nawet najcichszy jaki znam ,czyli Honda) to i tak za głośno.
wbobowski - 2018-02-20, 03:49
| DI STEFANO napisał/a: | | wbobowski napisał/a: |
Poza tym mam również solar 130 W. |
Włodek podoba mi się cena tego agregacika.
Tylko czy pociągnie (pobór w czasie startu) klimatyzację przenośną o poborze prądu 1,2 kW?? |
Ekspres do kawy 1,3 kW uruchomił sìę bez problemu
krzlac - 2018-02-20, 09:07
| wbobowski napisał/a: | | Ekspres do kawy 1,3 kW uruchomił sìę bez problemu |
To jednak zgoła odmienna maszyna. W ekspresie to zasadniczo grzałki, w klimatyzacji zaś indukcyjna maszyna wirująca. Tylko kilkukrotna próba na "żywym organiźmie" może dać wiążącą odpowiedź.
MAWI - 2018-02-20, 19:34
Czajnik 2 kv . spokojnie Honda pociągnęła . A młotowiertarkę 2,0 kv. już nie.
grzegorzalex - 2018-02-20, 21:06
Moja Honda daje rade z obciążeniem 2,5 KW
Sprawdzałem,choć miała ciężko
Johny_Walker - 2018-02-20, 21:53
| MAWI napisał/a: | | Jeszcze jedno i ostatni raz . Agregat jeśli już ma być ,to nie mniejszy niż 2 kv . Inaczej to kompromisy. Oczywiście ,że są racje ,bo lżejszy ( ale o ile?) że tańszy ( ale o ile?). Kipor czy Ympax to w porównaniu z Hondą badziewie. W domu w firmie gdzie waga i hałas nie są najistotniejsze to może tak owszem.Ale nie na kempingu ,gdzie każdy ( nawet najcichszy jaki znam ,czyli Honda) to i tak za głośno. |
Zależy do czego ma być agregat.
Nie mam klimy postojowej więc agregat ma mi służyć jedynie jako podładowanie akumulatorów zimą, kiedy solary nic nie dają. Wtedy im mniejszy tym lepszy.
Zawsze są kompromisy. Mój obecny Kipor 3kVA to 30 kg i kręgosłup mnie na3,14erdala po tym jak go dźwigam. Za to jest wolnoobrotowy i cichy. I się nie psuje. Do Kiporów pasują części z Hondy, bo to podróbka 1:1.
Następny sobie kupię Hondę 1kW. Będą dwa.
|
|