Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Statystyczny kamper CTeamu - Liczymy kampery

janusz - 2008-10-03, 23:11
Temat postu: Liczymy kampery
W związku z ostatnimi dyskusjami na forum i w prasie pomyślałem, że można by było policzyć ile jest na naszym forum kamperów. W innym wątku padła liczba 5000 w Polsce. Myślę, że jest to liczba na wyrost. Może kiedyś jakiś urząd statystyczny policzy. Robiąc identyfikatory na zloty doliczyłem się jakieś 120 kamperów które były na zlotach w Pajęcznie, Zieleninie i będą w Osówce. Liczę, że drugie tyle jest na forum takich którzy nie byli na tych zlotach. Razem około 250. Optymistycznie przyjmuję, że drugie tyle nie wie o istnieniu CT To razem 500 kamperów. Pewna ilość osób nie jest zaimteresowana "klubowaniem się". Z takich szacunków liczę, że w Polsce jest około 1000 prywatnych kamperów, drugie tyle czeka na nabywców, w komisach i u dealerów. Są jeszcze kampery w wypożyczalniach ale nie wiadomi ile.
Proponuję ankietę aby nas porachować.

Aulos - 2008-10-03, 23:53

Może to będzie miało jakieś znaczenie w szacunkach: Jestem jedynym zarejestrowanym z Kołobrzegu, ale wiem na pewno, że w Kołobrzegu są jeszcze co najmniej 2 kampery (z kołobrzeskimi rejestracjami). Ponadto na Allegro widziałem kiedyś ogłoszenie o sprzedaży kampera z Kołobrzegu (zarejestrowanego na miejscu). Czasem w rozmowach ze znajomymi dowiaduję się, że korzystali z kampera z wypożyczalni. Paru moich znajomych przymierza się do kupna kampera. Kołobrzeg - miasto turystyczne, bywa tu wiele kamperów, głównie z Niemiec. Ale ostatnio pojawia się także sporo polskich. Poza Elerem, nie natknąłem się na żaden pojazd z oznaczeniami Camperteam. Wnioskuję z tego, że liczba użytkowników spoza forum może być faktycznie większa niż sądzimy.
AUTOJUR - 2008-10-04, 07:56

W Poznaniu i okolicy razem z wypożyczalniami minimum 100 szt.Osobiście znam około 30 samochodów prywatnych
Dembomen - 2008-10-04, 10:45

Hej!
Aulos napisał/a:
Wnioskuję z tego, że liczba użytkowników spoza forum może być faktycznie większa niż sądzimy.

Ja podróżując już kamperem zacząłem zwracać uwagę na te autka, np w Gołdapi na parkingach naliczyłem z lokalną rejestracją 5 szt, a to był tylko przejazd kilkoma ulicami.
Myślę że jest ich więcej niż te założenia czyjeś "5000"
Hej!

rafalcho - 2008-10-04, 10:48

Też mi się wydaje, że 5.000 to trochę "na wyrost", ale ilość kamperków w Polsce bardzo szybko rośnie.

AUTOJUR, trochę zdziwiłem się informacją, iż w Poznaniu jest koło 100 szt.

W Łodzi jezt maxymalnie kilkanaście (co prawda Łódź jest zdecydowanie "biedniejsza")

Pozdrawiam

:spoko

AUTOJUR - 2008-10-04, 11:20

Są 4 wypożyczalnie każda ma około 5-10.Na forum jest chyba z 10 osób,znam około 30 osób z którymi rozmawiałem :spoko Masz już około 70 pojazdów + te które wiem gdzie stoją po osiedlach i przy domach :spoko
janusz - 2008-10-04, 11:29

Są jeszcze biedniejsze rejony.
W naszym powiecie, ponad 53,3 tyś mieszkańców jest 1 lub 2 kampery. Ten drugi był wystawiony na sprzedaż i nie wiem czy został sprzedany. jeżeli nawet dwa to jeden kamper przypada na 25 000 ludzi. Jeżeli powiat był by reprezentatywny w statystyce to wychodzi jakieś 1500 kamperów w Kraju.
Wg AUTOJUR'a 100 kamperów na 600 000 osób to jeden na 6 tyś. Liczone razem z wypożyczalniami. Prywatnych jest mniej a Poznań to bogate tereny w kampery. Prowincja Poznańska pewnie też mniej kamperowata niż miasto i miejscowości pod poznańskie.
Zresztą po osobach na forum widać które regiony kraju są bardziej a które mniej "zkamperyzowane"

AUTOJUR - 2008-10-04, 11:38

Zaczne chyba spisywać wszystkie :lol :Na forum jest około 20 Camperów z okolicy Poznania
eler1 - 2008-10-04, 12:57

Autojur ma rację ale chyba najwięcej kamperów jest na Śląsku co nie umniejsza Warszawie liczę że powinno być co najmniej 200 u mnie w mieście jest z 6 szt a zarejestrowanych na forum dwóch
maga - 2008-10-04, 15:48

W Zaniemyślu jest pięć kamperów,z tego trzy znacie ze zlotów.

Statystycznie kładziemy wszystkich na łopatki, :bigok
Na 2,5 tysiąca mieszkańców mamy pięć kamperów,więc jeden kamper przypada na pięćset mieszkańców. :ok

AUTOJUR - 2008-10-04, 16:01

Niestety przegrałeś Wysogotowo ma 431 mieszkańców i 1 Campera :haha: Lepszy wynik
maga - 2008-10-04, 16:37

Jarku,mam propozycję na rozczygnięcie,który i kogo wynik lepszy.

W Osówce pod moją markizą :bajer

AUTOJUR - 2008-10-04, 17:06

Oczywiście jaka dyscyplina :spoko
Marek - 2008-10-04, 17:07

Zapraszam pod swoja markizę wszak takie rozstrzygnięcia powinne być na neutralnym gruncie.
Marek :lol:

AUTOJUR - 2008-10-04, 17:09

Oczywiści jako dyscyplina rzut beretem :haha:
MAZUREK - 2008-10-04, 17:14

Statystyka to taka ścisła nauka, a jak pięknie można nią manipulować i wyciągać odmienne wnioski. A tak na temat: w Radomiu i okolicach jest nas 4 kamperowców zrzeszonych, wiem o conajmniej 2 niezrzeszonych, to razem 6.
ZetKa - 2008-10-04, 20:21

Aż się boję odezwać żeby nie wprowadzić w błąd .....statystyki, bo u mnie na podwórku stoją dwa kampery a wieś ma ledwie 800 dusz :lol:
wbobowski - 2008-10-05, 00:02

Aulos napisał/a:
... Wnioskuję z tego, że liczba użytkowników spoza forum może być faktycznie większa niż sądzimy.

Jestem tego samego zdania. Uważam Janusz, że Twoja wyliczanka jest bardzo ostrożna. Widziałem w Lublinie kilka kamperów i wszystkie te były spoza CT. A zauważ ile kamperów zaczyna przyjeżdżać na zawody sportowe. Ja przynajmniej widzę ich coraz więcej na zawodach sportów motorowych. A różni artyści jeżdżący na swoje występy lub w trasę. Oczywiście ci ostatni wykorzystują je głównie na swoich imprezach, ale poza nimi być może też podróżują. Mnie się wydaje, że jest ich dużo więcej niż sugerujesz.

kimtop - 2008-10-05, 09:34

A w moim miasteczku (20 tys.mieszkańców) są dwa kampery.
Obydwa moje :haha:

Adamo - 2008-10-05, 12:50

Moim skromnym zdaniem, też wydaję mi się, że jest nas dużooo więcej,
w Toruniu 210tys. mieszkańców na forum 3,4 osoby, a z racji tego, że dużo się poruszam po mieście to mogę powiedzieć, że na osiedlowych parkingach naliczyłem chyba z 12 na naszych tablicach nie wspominając o tych, które są w trasie, pochowane w garażach lub miejscach nieuczęszczanych przeze mnie.

Może urzędy komunikacji prowadzą jakieś statystyki dotyczące aut kampingowych np. pojazd specjalny kempingowy szt. ..., ciężarowy kempingowy jak zwał tak zwał, ale żeby zawierał słowo kempingowy. Jeśli ktoś ma możliwości iść tym tropem to chyba byłby najbardzej wiarygony trop.

pozdrawiam adamo

janusz - 2008-10-05, 13:01

Będę wyliczał dalej. W Toruniu jedne kamper na jakieś 10 000. ciekawe ile w powiecie toruńskim. Myślę że mniej, średnio wyjdzie pewnie 1 na 20 000. Są rejony jeszcze mniej zamieszkałe przez kampery. Generalnie skupiska są w miastach (większych miastach). Na prowincji mniej. Nawet licząc te 1/20 000 średnio to ilość narazie nie przekroczy 2 000 sztuk. Ale dobijemy do tych 5 tysięcy i wszyscy będziemy mieli rację.
Adamo - 2008-10-05, 13:06

Z tego co widzę- w jakim tempie rozwija się nasza pasja w Polsce to myślę, że te 5000szt. to lada moment będzie śmieszną cyfrą (bardzo przepraszam- liczbą).
sasquatch - 2008-10-07, 20:04

To ja tylko dodam że w Przedzeniu na kazde 100 mieszkańców przypada jeden kamper :haha: I by w być w wątku dodam że ja tez oceniam 5000 kamperów na Polskę. Na pewno nie jest tak, że jest 500 i drugie 500 w ofertach na allegro i innych miejscahc.

Pamietajcie, że internetowi ludzie to nadal poniżej 50% kraju...

JaWa - 2008-10-08, 12:35

Ja tam uważam, że jest w Polsce na 08.10.2008 godz. 13:34; 3 859 kamperów. Jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej, niech to udowodni. :spoko
janusz - 2008-10-08, 12:40

Mogę na tę chwile udowodnić z dużym prawdopodobieństwem (bardzo to logiczne) że jest 70 sztuk. :haha:
CrazyJack - 2008-10-08, 20:50

W wyliczance jest jeszcze inna kategoria kamperów.
Kamperów jako garderoby, miejsce gwiazdy, aktora - samochodów używanych na planach filmowych, które nigdy w mniemaniu właścicieli w podróż nie pojadą, bo są mocno przerobione.
Jednak pojawiają się przypadki gdy i Ci właściciele zmieniają zdanie ;)
W samej tylko Warszawie takich pojazdów znanych mi jest ok. 50szt.

BiG Team - 2008-10-08, 21:23

U nas na 5500 mieszkańcow 1 kamper, ale za to jaki śliczny :bajer
pirat - 2008-10-10, 22:16

W mojej wiosce pod Poznaniem są 3 kampery. Mój jest ostatni. Chciał bym pojawić się na zlocie, ale nie zdążę przygotować pojazdu i załatwić rejestracji. Na następnym zlocie na pewno się pojawię.
AUTOJUR - 2008-10-10, 22:55

A ty gdzie się ukrywasz :?: W grupie Wielkopolskie cie brak zapraszam :bajer
DarekK - 2008-10-11, 00:03

A ja bym statystyce nie wierzył, bo człowiek idący z psem na spacer ma statystycznie trzy nogi :haha:
dominik - 2008-10-11, 23:50

u mnie na wsi minimum 4 (te znam)
Dembomen - 2008-10-12, 08:39

Hej!
U mnie w Ełku jest z moim 3 szt, o których wiem, z tego 2 w klubie :szeroki_usmiech
Hej!

wbobowski - 2008-10-13, 00:59

Adamo napisał/a:
Z tego co widzę- w jakim tempie rozwija się nasza pasja w Polsce to myślę, że te 5000szt. to lada moment będzie śmieszną cyfrą.

Sorry Adamo ale miałem kolegę, którego to strasznie raziło... i słusznie. Cyfr jest tylko 10. A 5000 to już liczba.

AUTOJUR - 2008-10-13, 06:41

Maruda taki kolega :haha:
Adamo - 2008-10-13, 10:59

wbobowski napisał/a:
Sorry Adamo ale miałem kolegę, którego to strasznie raziło... i słusznie. Cyfr jest tylko 10. A 5000 to już liczba.

poprawię jak tak bardzo Ci to przeszkadza, razi i niepozwala skupić się na treści oraz dyskusji tego wątku
z tekstu wynika, że raczej Twojemu koledze, ale cóż?! :mrgreen:

nie ma problemu
pozdrawiam
Adamo :spoko

wbobowski - 2008-10-13, 11:05

Sorry jeśli Cię to uraziło, ale dbajmy o nasz język, bo i tak w nim masa naleciałości obcych. A wątek śledzę bardzo uważnie.
janusz - 2008-10-13, 12:43

wbobowski napisał/a:
bo i tak w nim masa naleciałości obcych

Na przykład kamper, albo CamperTeam. :-P

Jerzy - 2008-10-13, 15:04

Trza baczyć, co by przy liczeniu "motokarawanów" - o takiej nazwie przebąkują doradcy posłów - nie policzyć przechodzącej nieopodal baby...
czarna_mamba - 2008-10-13, 15:08

Albo chłopa na leżaku :chytry
Jerzy - 2008-10-13, 19:19

...albo takowoż i węża jadowitego w babę wcielonego. :roza:
eeik - 2008-10-13, 20:27

Coż za "cudowna" wymiana komplementów

Umarłam :haha: :haha:

Dobrze , że mambunia mnie rozweseliła , ale tak na marginesie
Jerzy słonko sprecyzuj co masz na myśli pod pojęciem baba :evil:

czarna_mamba - 2008-10-13, 20:46

Jerzy

to cudowny komplement!!! :diabelski_usmiech

cieszę się od głowy po ogon!

StasioiJola - 2008-10-13, 23:01

Obawiam się że nasze urzędasy policzą i czarne ,,autokarawany,, znając ich znajomość rzeczy, a to pewnikiem znacznie podbije liczbę kamperów w Polsce!!!!!!! :haha: :haha: :haha:
Aulos - 2008-10-13, 23:03

eeik napisał/a:
co masz na myśli pod pojęciem baba

"baba
1.pogard. kobieta, żona; żart. Herod-baba; przen. o mężczyźnie słabego charakteru, tchórzliwym.
2.stara kobieta, staruszka.
3.zamężna kobieta wiejska, chłopka.
4.handlarka, przekupka.
5.czarownica, jędza, np.baba-jaga, baba-jędza.
6.daw. kobieta pomagająca przy porodach, lecząca ziołami.
7.rodzaj ciasta mającego kształt wysokiego ściętego stożka.
8.część kafaru uderzająca wbijany pal." (A.Kubisa-Ślipko, Słownik Języka Polskiego)

Może chodziło o kafar? :-D

eeik - 2008-10-14, 08:38

Dziękuję Aulos - szacunek :wyszczerzony:

I teraz pytanie które z powyższych miał na myśli Jerzy :bajer

Jerzy - 2008-10-14, 11:43

Przywołany przez Aulosa zestaw jest niekompletny i jednostronny. Żadna z tych definicji nie pasuje do mojego wyobrażenia bohaterki naszych rozważań.
A już z pewnością nie chodzi o kafar - "chłopu na leżaku" bliższa jest raczej Erato...

Aulos - 2008-10-14, 11:48

Jerzy napisał/a:
Przywołany przez Aulosa zestaw jest niekompletny i jednostronny.

Może dlatego, że autorem słownika jest kobieta.

Jerzy napisał/a:
bliższa jest raczej Erato

Muzy faktycznie nie mieszczą się w żadnej z tych definicji :wyszczerzony:

eeik - 2008-10-14, 12:18

Jerzy napisał/a:
A już z pewnością nie chodzi o kafar - "chłopu na leżaku" bliższa jest raczej Erato...

No skoro juz wiemy o co chodzi to fajnie byłoby gdyby zamiast "baby" padło określenie Erato - wtedy ja nie musiałabym sie domyślać co autor miał na myśli :diabelski_usmiech

czarna_mamba - 2008-10-14, 12:22

Ja myślę, że Jerzy miał na mysli babę wielkanocną

I tu moja prośba, jeśli pojedziesz do Osówki rozglądaj się bo może taka baba pójdzie drogą, zaproponuj jej podwiezienie :diabelski_usmiech , zabierzesz do Osówki taką babę, my zorganizujemy dobrą kawę (zupełnie nie wiem dlaczego pomyslałam o Mirku naszym kochanym :szeroki_usmiech ) i się taką babę zaliczy z kawą!!!!! A jak już będzie stała przy tych kamperach to się w odpowiedniej rubryczce wpisze +1 :)

Jerzy - 2008-10-15, 11:40

czarna_mamba napisał/a:
zabierzesz do Osówki [...] babę, my zorganizujemy dobrą kawę

Niestety, w "zlotowy" weekend mamy chrzciny naszej wnusi. "Baba" przyjedzie ze mną do Grudziądza...

czarna_mamba - 2008-10-15, 14:18

Ojej!!!

Ale mnie nie będzie w Grudziądzu!!!! :roll:
Jedziemy do bratanków moczyć się w winie!!! :lol:

Jerzy!
zamawiam sobie zatem kawałek tej baby na kolejny zlot, przywieziemy coś co pasuje do baby!! :wyszczerzony:

WITKI - 2008-10-15, 19:04

W Bielsku-Białej działa klub carawaningowy " Ondraszek " www.ondraszek.eu w naszym klubie jest około 15-camperów liczba się zmienia :-D Może trochę pomogę w statystyce :lol: Pozdrawiam Witek
wbobowski - 2008-10-16, 00:03

WITKI napisał/a:
W Bielsku-Białej działa klub carawaningowy " Ondraszek " www.ondraszek.eu w naszym klubie jest około 15-camperów liczba się zmienia :-D Może trochę pomogę w statystyce :lol: Pozdrawiam Witek

Zapraszamy do nas

StasioiJola - 2008-10-16, 00:18

Zapraszamy- w jedności siła, i ,,kupą mości Panowie,,!! :spoko :haha: :haha:
WITKI - 2008-10-16, 10:19

Dzięki za zaproszenie ! pierwsze załogi jadą już do Osówki :-> ja niestety nie dam rady szkoda
pozdrawiamy Krystyna Witold

gino - 2008-10-23, 22:59

przeczytalem caly watek..o kilku,kilkunastu, a nawet kilkuset kamperach w poszczegolnych miastach...a...w ''wynikach'' 101 autek.... :-/
WITKI - 2008-10-24, 15:11

Sądzisz że wszyscy co posiadają campery MUSZĄ znać CT ?
:gwm

Jaron - 2008-10-29, 21:40

U nas są 2 kampery.Pierwszy nasz, a drugi kolegi,który po kilku wyjazdach z nami zapragnął mieć własnego.Teraz wyjeżdżamy w 8 osób (nie 4) i zarażamy naszych znajomych kamperowaniem.
rafalcho - 2008-10-29, 22:42

Jaron napisał/a:
U nas są 2 kampery.Pierwszy nasz, a drugi kolegi

No to liczba kamperów w regionie łódzkim wzrasta :ok

Pawcio - 2008-11-11, 12:25

Z pewną taką nieśmiałością...
zastanawiam się, czy nie warto byłoby zrobić np spisu numerów rejestracyjnych swoich oraz napotykanych kamperków jeżeli na poważnie myślimy o liczeniu.
Zastanawiam się również nad sensem zalicznaia samochodów z wypożyczalni do tej wyliczanki.

Zaraz pewno mi się oberwie ... :box2

tadek - 2008-11-11, 13:37

Ja mam pewną sugestię formalną. W ankiecie pozycja czwarta została określona jako "Jestem tylko przedsiębiorcą związanym z kamperami" . Proponuję rozważyć usunięcie słowa "tylko". Myślę, że nie muszę tego uzasadniać.
Jerzy - 2008-11-11, 14:02

administrator w ankiecie napisał/a:
Jestem tylko przedsiębiorcą związanym z kamperami

Tadek, intencją powyższego jest: " z kamperami związany jestem tylko poprzez moją działalności jako przedsiębiorcy"

...a tak na marginesie - lubię ankiety, gdzie ilość oddanych głosów jest większa od procentów.

tadek - 2008-11-11, 14:54

Jerzy przyznasz jednak, że teksty te nie brzmią tak samo, a tekst "tylko przedsiębiorcą" trąci chęcią dyskryminacji.
A jakby brzmiało gdyby napisać " jestem tylko właścicielem przyczepy". Jako właściciel przyczepy czułbym się z lekka urażony.
Myślę, iż wpis " jestem przedsiębiorcą związanym z kamperami" rozwiałby wszelkie wątpliwości w tej sprawie. :spoko

Jerzy - 2008-11-11, 15:06

Tadeusz, ze smutkiem konstatując, że nabieranie przez określenie "przedsiębiorca" znaczenia pejoratywnego stanowi "signum temporis" ...przyznaję Ci rację.
gino - 2008-11-11, 15:07

cos w tym jest..i mysle ze Tadzio ma racje... :spoko
wbobowski - 2008-11-12, 00:08

I widać, że Admin uznał argumenty Tadka, skoro poprawił ankietę :brawo
TomekW - 2008-11-12, 11:17

Pawcio napisał/a:
zastanawiam się, czy nie warto byłoby zrobić np spisu numerów rejestracyjnych...

... tyle, że w polskich warunkach szybko zrobiłby się nieaktualny. Co innego w Wielkiej Brytanii albo na Węgrzech, gdzie auto dostaje jeden numer na całe swoje "życie"

rafalcho - 2008-11-13, 15:31

TomekW napisał/a:
... Co innego w Wielkiej Brytanii albo na Węgrzech, gdzie auto dostaje jeden numer na całe swoje "życie"

W krajach Beneluxu też tak jest

Pozdrawiam

Tadeusz - 2008-11-13, 15:39

rafalcho napisał/a:
TomekW napisał/a:
... Co innego w Wielkiej Brytanii albo na Węgrzech, gdzie auto dostaje jeden numer na całe swoje "życie"

W krajach Beneluxu też tak jest

Pozdrawiam

Najciekawiej jest w Szwajcarii, gdzie numer rejestracyjny przyznany zostaje właścicielowi imiennie na wszystkie jego pojazdy. Ten sam na każdy pojazd, powiązany jest, bowiem, nie z pojazdem, a z człowiekiem. :-D

Jerzy - 2008-11-13, 15:52

TomekW napisał/a:
Co innego w Wielkiej Brytanii [...] gdzie auto dostaje jeden numer na całe swoje "życie"

...z pewnymi wyjątkami, kilka lat temu w londyńskich gazetach śledziłem biznes ogłoszniowo-aukcyjny dotyczący zawartości tablic rejestracyjnych - ceny niektórych oferowanych zestawów literowo-cyfrowych przekraczały 5 tys. funtów...
To, co się wozi na tablicy jest jednym z wyznaczników pozycji społecznej wyspiarzy.

Suburban - 2017-11-11, 23:33

Odświeżam po 9 latach wątek, myślicie że tylko 5tyś? Wow, myśle że teraz ich jest z 20 tyś a może kompletnie się mylę bo wróżę z fusów :D
SlawekEwa - 2017-11-12, 10:20

Statystyka - statystyką, ale chyba wszyscy przyznacie, że kiedyś poziom dyskusji na CT był jakiś taki przyjemniejszy niż teraz w niektórych tematach :diabelski_usmiech
Wojciechu - 2017-11-12, 14:35

SlawekEwa napisał/a:
Statystyka - statystyką, ale chyba wszyscy przyznacie, że kiedyś poziom dyskusji na CT był jakiś taki przyjemniejszy niż teraz w niektórych tematach :diabelski_usmiech

tzw. ewaluacja - jako proces praktyczny, którego zadaniem jest ustalenie, czy dany projekt osiągnął zakładane cele - usprawnił się - tyle mądre księgi. No właśnie a jaki był cel - czy uległ zmianie. Czy się zmieniliśmy, czy poziom dyskursu był przyjemniejszy. W wielu przypadkach były to werdykty i często wyroki - niby to samo , lecz jednak...
Może to jednak nie ewaluacja a ewolucja - krok naprzód. Choć biorąc pod uwagę przemyślenia SławkaEwy i wielu innych, możliwe, że robimy go stojąc nad przepaścią. ;) :spoko