|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - MALIBU z Niemiec jak kupić?
LukF - 2020-05-29, 21:00 Temat postu: MALIBU z Niemiec jak kupić? Malibu z Niemiec wschodnich chciałbym kupić teraz. Jak to zrobić? Nie mówię po Niemiecku, nie wiem czy mogę tam pojechać teraz osobówką lub kamperem? Nic nie wiem a kupić bym chciał. Przed sezonem wysokim. Jak się do tego zabrać by Niemiec płakał jak mi sprzedawał
Dajcie jakieś rady, naprowadźcie kolegę proszę.
Dla ciekawskich mogę nawet napisać więcej o tym kamperze: integra, sprzedaje firma na FV, VAT 19% w Niemczech.
Pomocy !!!
Andrzej 73 - 2020-05-29, 22:03
Łukasz nie bardzo rozumiem , co za problem kupić?
Masz kasę jedziesz z kasą lub przelewasz kasę (jeśli pewna firma) i odbierasz kampera.
Napisz do sprzedawcy poprzez translatora i będzie wszystko jasne.
Edward - 2020-05-29, 22:53
Lukf,znajdz w śród swojego otoczenia kogoś kto mówi po niemiecku i ustal z nimi transakcje. ale bez obejrzenia na żywo? jeśli jesteś zdecydowany to wpłacasz zaliczkę i pojedziesz najprawdopodobniej 15.06. Ale pamiętaj, w tej chwili w Niemczech wszystko co godne uwagi na drugi dzień po wystawieniu już nie aktualne.Trzymam kciuki.
Edward - 2020-05-29, 22:59
I jeszcze jedna uwaga Lufk, jeżdzisz Carthago a Malibu to nie Carthago. To taka uwaga żebyś czegoś nie przeoczył.pozdrawiam.
CORONAVIRUS - 2020-05-30, 01:06
Teraz jak pojedziesz do Niemiec to po powrocie 14 dni kwarantanny , po 15 czerwca może zniosą .
LukF - 2020-05-30, 07:02
Panowie,
Dzięki za odzew. Chętnie kupiłbym to auto w PL lecz dostępne jest już tylko z produkcji w 2021r. Cena w górę.
mischka - 2020-05-30, 07:06
Zadzwoń do mnie po 14ej. telefon w awatarze. Ewentualnie dzwoń teraz
LukF - 2020-05-30, 12:53
mischka napisał/a: | Zadzwoń do mnie po 14ej. telefon w awatarze. Ewentualnie dzwoń teraz |
Zadzwonię
Muszę poczytać jak rozwiązać problem z fakturą z Niemieckim 19% VAT. Czy w PL trzeba " dopłacić" mówiąc w uproszczeniu te 4% różnicy?
I jak korzystnie zamienić PLN na €? I takie tam...
Banan - 2020-05-30, 13:24
LukF napisał/a: | Muszę poczytać jak rozwiązać problem z fakturą z Niemieckim 19% VAT. |
Generalnie, jak kupujesz prywatnie, to płacisz VAT w Niemczech, a w Polsce akcyzę, na firmę VAT opłacasz w Polsce oraz akcyzę, jeżeli pojazd jest tylko do użytku firmowego, odliczasz 100% VAT.
Możesz również nabyć na firmę pojazd do użytku firmowego i prywatnego, wtedy odliczasz 50% VAT a pozostałe 50% wliczasz w koszty działalności.
W razie pytań, dzwoń
Edward - 2020-05-30, 15:19
Chyba to nie tak panowie, czy prywatnie czy na firmę VAT i akcyzę płacimy w Polsce.
Edward - 2020-05-30, 15:20
Mowa o nowym kamper że.
Banan - 2020-05-30, 15:25
Edward napisał/a: | akcyzę płacimy w Polsce. |
Akcyzę płacimy zawsze w Polsce, na firmę, czy prywatnie, natomiast VAT, przy imporcie prywatnym płacimy w kraju importu, a na firmę płacimy w Polsce.
Bez względu, czy pojazd jest nowy, czy używany.
HENRYCZEK - 2020-05-30, 15:53
Banan napisał/a: | Edward napisał/a: | akcyzę płacimy w Polsce. |
Akcyzę płacimy zawsze w Polsce, na firmę, czy prywatnie, natomiast VAT, przy imporcie prywatnym płacimy w kraju importu, a na firmę płacimy w Polsce.
Bez względu, czy pojazd jest nowy, czy używany.
|
10/10 i Amen.
Andrzej 73 - 2020-05-30, 16:07
Wszystko już Łukaszowi przedstawiłem. Teraz wszystko leży po jego stronie.
A kamperów ubywa w oka mgnieniu. Ludzie mają kasy w bród , wydanie na kampa pół bańki to pikuś. Nawet doszło do tego , że tych za 200 tysi z hakiem nie kupują , tylko walą po droższe. I kto powie , że kraj mlekiem i miodem nie jest płynący?
Banan - 2020-05-30, 16:36
Wygrzebałem jeszcze jeden drobny szczegół - przy imporcie prywatnym auta używanego, trzeba uważać przy fakturach VAT marża - często bywa, że komis zagraniczny wystawia fakturę eksportową bez wyszczególnionego podatku VAT, wtedy urząd skarbowy kraju eksportu informuje o tym fakcie nasz US, który wyciąga łapki po podatek VAT 23%... Jak doliczymy do tego akcyzę: 3,1% w przypadku aut, gdzie pojemność silnika nie przekracza 2000 cm3, 18.6% w autach o pojemności od 2001 cm3 do 3500 cm3, to wychodzą całkiem spore koszty.
Lepiej jest więc wymagać wyszczególnienia podatku VAT na fakturze, bo lepiej zapłacić go np. w Niemczech 19%, niż u nas - 23%.
Tego problemu nie ma, przy sporządzeniu umowy kupna z obywatelem np. niemieckim.
LukF - 2020-05-30, 18:14
Andrzej- dziękuję za rozmowę tel.
Michał- dziękuję za rozmowę tel. i chęć dalszej pomocy w DE
Edward- dziękuję za kawę i ciacho
Banan- dziękuję za porady dot.podatków
Piwa postawione
Sprecyzuję: sprzedawca to dealer czyli będzie FV. Czy sprzeda mi w cenie netto a ja w PL zapłacę VAT to muszę się jeszcze dowiedzieć. Bo coś czytałem, że sprzedawcy w DE nie bardzo chcą sprzedawać do PL w cenie netto. To nagroda za polskich kombinatorów...
Piszcie dalej proszę
papamila - 2020-05-30, 20:02
może tak być ze prywatnemu nie sprzeda netto,
tzn. 19% vat zwroci jak przedstawisz dokumenty potwierdzajace export i zapłate VAT w PL
czyli przejsciowo zaplacisz vat 2x
Andrzej 73 - 2020-05-30, 22:16
papamila napisał/a: | może tak być ze prywatnemu nie sprzeda netto,
tzn. 19% vat zwroci jak przedstawisz dokumenty potwierdzajace export i zapłate VAT w PL
czyli przejsciowo zaplacisz vat 2x |
Nam nie chcieli wydać nawet na firmę w cenie netto. Niemcy mają z tym jakieś złe doświadczenia.
Sprzedaż na osobę prywatną to bardziej się opłaca kupno u nich na 19% vatu , a w kraju tylko akcyza i po sprawie. Niepotrzebne inne kombinacje.
LukF - 2020-05-30, 22:29
Andrzej, Papamila,
Ciekawe czy w takim przypadku jest w 100% pewne, że US w Polsce nie będzie chciał VATu ode mnie???
Banan - 2020-05-30, 22:41
Andrzej 73 napisał/a: | Sprzedaż na osobę prywatną to bardziej się opłaca kupno u nich na 19% vatu , a w kraju tylko akcyza i po sprawie. Niepotrzebne inne kombinacje.
|
Dokładnie tak jak mówisz.
LukF napisał/a: | Ciekawe czy w takim przypadku jest w 100% pewne, że US w Polsce nie będzie chciał VATu ode mnie??? |
Jeżeli będziesz miał na fakturze opłacenie VAT w DE, na 100% nasz US nie ma prawa od Ciebie żądać złotówki.
Pozostaje Ci tylko akcyza.
LukF - 2020-05-31, 07:09
Banan,
Gdzie mogę przeczytać jakiś komentarz/podstawę prawną do takiej interpretacji ?
Pytam bo czytam np.takie coś:
"Kupiłem nowy samochód we Włoszech i opłaciłem tam podatek VAT. Mieszkam we Francji i chcę teraz zarejestrować tutaj pojazd. W tym celu władze Francji żądają ode mnie zapłaty VAT w ich kraju. Czy jest to normalne?
TAK – jeśli kupujesz nowy samochód, musisz zapłacić VAT w kraju, w którym go zarejestrujesz. W Twoim przypadku oznaczałoby to podwójną płatność VAT od samochodu. Przysługuje Ci jednak zwrot podatku VAT zapłaconego we Włoszech.
Powinieneś przesłać włoskiemu sprzedawcy dowód zapłaty francuskiego podatku VAT i domagać się zwrotu podatku VAT zapłaconego we Włoszech. Jeśli sprzedawca odmówi Ci zwrotu VAT, możesz skontaktować się w tej sprawie z włoskim organem podatkowym ."
U nas jest tak samo przecież
moskit - 2020-05-31, 07:53
Proponuję samemu zapoznać się z zapisem prawa , nie interesuję Ciebie prawo Francji a Włoch choć to jest UE
pawel-m - 2020-05-31, 08:09
jeśli pojjazd jest nowy tj.w myśli naszego prawa nie ma wiecej niż pół roku i ma przebieg mniejszy niż 6tyś km to płacisz u nas zawsze vat i od tego nie zwiejesz ,jeśli pojazd ma wiecej niż te 6 tyś km to wtedy może mieć mniej niż pół roku i vatu nie zapłacisz u nas ,ale to dotyczy tylko importu prywatnego na to trzeba uważać przy imporcie prywatnym nigdy nie dostaniesz faktury vat netto za granicą
andi at - 2020-05-31, 08:10
Polak jest sprzedawcą .Wszystko ci wyjaśni co i jak najlepiej .
https://www.palmo.de/
https://www.palmo.de/kontakt/ansprechpartner/
Banan - 2020-05-31, 12:09
LukF napisał/a: | Gdzie mogę przeczytać jakiś komentarz/podstawę prawną do takiej interpretacji ?
|
Postaram się dzisiaj podejść do biura, najpóźniej jutro rano podeślę materiały
LukF - 2020-05-31, 13:34
Banan,
Fajnie, dzięki.
Ps..A czym się zajmujesz zawodowo jeśli mogę zapytać?
Banan - 2020-05-31, 13:38
LukF napisał/a: | A czym się zajmujesz zawodowo jeśli mogę zapytać? |
Prowadzimy z żoną biuro rachunkowe
LukF - 2020-05-31, 14:47
Banan,
No i fajnie.
Ps. Człowiek powinien cieszyć się kupowaniem nowego kampera, marzyć co i jak poprawić, dołożyć itp.
A musi się bujać z VATem i PITem
Banan - 2020-05-31, 14:50
LukF napisał/a: | A musi się bujać z VATem i PITem |
A ja tam lubię pogrzebać w PITach...
HENRYCZEK - 2020-05-31, 15:25
Na forach lawety-busy piszą że w razie pilnej potrzeby wyjazdu do np.D i powrót bez łapania kwarantanny, to podpięcie się do firmy transportowej na umowę zlecenie jako 2-gi kierowca.
MILUŚ - 2020-05-31, 16:10
HENRYCZEK napisał/a: | Na forach lawety-busy piszą że w razie pilnej potrzeby wyjazdu do np.D i powrót bez łapania kwarantanny, to podpięcie się do firmy transportowej na umowę zlecenie jako 2-gi kierowca. |
No trzeba zagadać do Adama Coronawirrusa vel Kogut
LukF - 2020-05-31, 20:18
Problem jest taki, że chcę pojechać do DE swoim obecnym kamperem by na miejscu nie mieć presji czasu
Banan - 2020-05-31, 21:35
Nie mogę załadować załącznika w odpowiedzi
Spróbuję przesłać Ci na PW
Edyta:
No i ....
Na PW też nie idzie, rano coś wymyślę
Zawsze mam komunikat: Tried to upload empty file
Jaki empty...? 2,5 mega
Mam nadzieję, że nie chodzi o treść...
Zbigniew K - 2020-05-31, 23:13
Zmniejsz poniżej 2 mega i wejdzie. Sprawdzone.
Banan - 2020-05-31, 23:18
Zbigniew K napisał/a: | Zmniejsz poniżej 2 mega i wejdzie. Sprawdzone. |
Teoretycznie jest do 5 mega pdf...
Jutro spróbuję
Dzięki
LukF - 2020-06-01, 09:22
Banan,
Dzięki za chęci, będę dalej czekał
Banan - 2020-06-01, 10:15
Zmniejszyłem na maxa i chyba się udało
Ciebie dotyczy w zasadzie ostatnie zdanie pierwszego rozdziału.
mischka - 2020-06-01, 12:12
Andrzej 73 napisał/a: | Nam nie chcieli wydać nawet na firmę w cenie netto. Niemcy mają z tym jakieś złe doświadczenia. |
To dlatego że było za dużo kombinacji z unikaniem vatu. Sprzedający odpowiada za to finansowo i gdy w pl nie zapłacisz haraczu to Niemiec musi to zrobić i tu nie ma zmiłuj.
Banan - 2020-06-01, 12:37
mischka napisał/a: | To dlatego że było za dużo kombinacji z unikaniem vatu. Sprzedający odpowiada za to finansowo i gdy w pl nie zapłacisz haraczu to Niemiec musi to zrobić i tu nie ma zmiłuj. |
I na odwrót, też się zdarza przy VAT marża...
Andrzej 73 - 2020-06-01, 17:20
mischka napisał/a: | Andrzej 73 napisał/a: | Nam nie chcieli wydać nawet na firmę w cenie netto. Niemcy mają z tym jakieś złe doświadczenia. |
To dlatego że było za dużo kombinacji z unikaniem vatu. Sprzedający odpowiada za to finansowo i gdy w pl nie zapłacisz haraczu to Niemiec musi to zrobić i tu nie ma zmiłuj. |
Nie zgodzę się z Tobą, samochód tak jak inny produkt sprzedawany na zasadzie wewnątrz wspólnotowej na firmę która może nabywać towary czyli posiada PL przed nipem , sprzedawca jest zobowiązany do wystawienia faktury netto.
mischka - 2020-06-01, 18:32
Andrzej 73 napisał/a: | sprzedawca jest zobowiązany do wystawienia faktury netto. | Zakładając działalność zostałem pouczony w tym zakresie, dodatkowo księgowa stanowczo odradza sprzedaży netto do krajów byłego bloku wschodniego (w tym momencie usłyszałem jakie wiążą się z tym problemy). Nie jestem zobowiązany ale uprawniony do wystawiania faktur netto. Prawa nie studiowałem więc muszę wierzyć mądrzejszym od siebie.
Andrzej 73 - 2020-06-01, 18:47
Michał , jak wyślę meble na firmę niemiecką to wystawię im fakturę w netto czy brutto? Wyśmiali by mnie Niemcy gdybym im wystawił z vat. czyli do ceny netto doliczył 23 % , a oni mogą doliczyć tylko 19 %.
To jest nie na korzyść sprzedawcy , ponieważ wysyłając towar w netto nie odprowadza podatku vat.
mischka - 2020-06-01, 19:11
Trochę zaśmiecamy temat ale ci odpowiem. Gdy wystawisz fakturę brutto wtedy urząd skarbowy zwraca podatek kupującemu (jeżeli kupowała firma). W momencie sprzedaży towaru klientowi indywidualnemu trzeba ponownie doliczyć podatek vat.
papamila - 2020-06-01, 19:18
mieszacie zakup exportowy
inaczej traktuje sie firmy a inaczej zakup prywatny
Jak u nas obcokrajowiec kupuje na export, to płaci VAT,
a zwrot uzyskuje przy przekraczaniu granicy.
Przy pojazdach vat rozlicza skarbowka
OMEGA - 2020-06-01, 19:30
papamila napisał/a: | zwrot uzyskuje przy przekraczaniu granicy. |
Jarek kto ci na granicy zwraca VAT , to tylko teoria praktyka pokazuje coś innego , na granicy możesz dostać jakiś kwit potwierdzający wywóz.
Wieluniak_1 - 2020-06-01, 19:30
nie wystarczy być vat-owcem w PL.
Zeby taki Niemiec wystawił wam fakture netto to musicie miec VAT-UE zgłoszony . On wystawiając fakturkę ma obowiązek sprawdzić w rejestrze unijnym czy tam jesteście. Jak nie to fakturka brutto.
Jak tego nie ma to nie istotne, że jesteście vatowcami w PL.
andi at - 2020-06-01, 20:10
[quote="mischka"]Trochę zaśmiecamy temat ale ci odpowiem. Gdy wystawisz fakturę brutto wtedy urząd skarbowy zwraca podatek kupującemu (jeżeli kupowała firma). W momencie sprzedaży towaru klientowi indywidualnemu trzeba ponownie doliczyć podatek vat.[/qu
Miszka okej] kurdo masz
I znowu naleci na mnie nasz kolega -------Wbowski
Dałem stronke do kontaktu ale co tam .i oni wiedzą najlepiej Palmowski hej
HENRYCZEK - 2020-06-01, 20:40
Faktura Vat netto na firmę to raczej nie problem, większe Firmy zagraniczne żądają kaucji w wysokości ichniejszego Vat i zwracają po przesłaniu stosownych dokumentów o czym już tu było pisane.
Jeżeli ktoś ma problem z pozostawieniem kaucji, może skorzystać z
licencjonowanego przewoźnika.W tym układzie kaucja jest nie potrzebna a firma transportowa dostarcza do "ogródka"
Cenę należy ustalać e-mail. Dla przykładu samochód osobowy waga ok 2,5T z Holandii do Katowic to 1250 Euro odkryty, plandeka 1500 E,ceny Netto.
Napisałem bo może się komuś info się przydać.
TRADISA AUTOMOTIVE, GmbH
Dr.-Georg-Schäfer-Str. 17
D-93437 Furth im Wald
Fax: +49 9973 5000-25
Tel: +49 9973 5000-20
eeibl@tradisa.com
www.tradisa.com
LukF - 2020-06-01, 20:50
Banan napisał/a: | Zmniejszyłem na maxa i chyba się udało
Ciebie dotyczy w zasadzie ostatnie zdanie pierwszego rozdziału.
|
Banan,
Bardzo dziękuję, przeczytałem całość.
I teraz mam kluczowe pytanie: ja kupuję od firmy Niemieckiej. Natomiast sam nie będę kupował dla swojej firmy lecz jako Kowalski na użytek tylko prywatny. Jeśli kupię fabrycznie nowego kampera to w PL MUSZĘ zapłacić 23%VAT pomimo tego, że sprzedawca wystawił mi fakturę z pełnym VATem Niemieckim i u niego musiałem ten VAT zapłacić? (Bo jak sami piszecie nikt nie chce Kowalskiemu sprzedać w cenie netto)? Pytam tylko o fabrycznie nowe auto.
Natomiast zrozumialem, że przy używanym płacę VAT w DE a w PL już VATu nie płacę?
Dzięki za potwierdzenie wyżej opisanej interpretacji.
Bim - 2020-06-01, 21:23
[quote="andi at"] mischka napisał/a: | Trochę zaśmiecamy temat ale ci odpowiem. Gdy wystawisz fakturę brutto wtedy urząd skarbowy zwraca podatek kupującemu (jeżeli kupowała firma). W momencie sprzedaży towaru klientowi indywidualnemu trzeba ponownie doliczyć podatek vat.[/qu
Miszka okej] kurdo masz
I znowu naleci na mnie nasz kolega -------Wbowski
Dałem stronke do kontaktu ale co tam .i oni wiedzą najlepiej Palmowski hej |
Widzę masz problem z pisaniem wieczorową porą myslałem ,że to tylko w weekendy
Każdemu się zdaża chlapnąć coś ,ale nie przesadzaj kolega Włodek to jego imię upomniał Cię na zielono
Andrzej 73 - 2020-06-01, 22:10
mischka napisał/a: | Trochę zaśmiecamy temat ale ci odpowiem. Gdy wystawisz fakturę brutto wtedy urząd skarbowy zwraca podatek kupującemu (jeżeli kupowała firma). W momencie sprzedaży towaru klientowi indywidualnemu trzeba ponownie doliczyć podatek vat. |
Dokładnie o to chodzi. Jako firma kupująca towar w innym kraju wspólnoty nabywasz po cenie netto , gdy odsprzedajesz dalej na terenie swojego państwa towar lub rejestrujesz w przypadku pojazdu płacisz vat w kraju sprzedaży / rejestracji.
Banan - 2020-06-01, 22:12
LukF napisał/a: | I teraz mam kluczowe pytanie: ja kupuję od firmy Niemieckiej. Natomiast sam nie będę kupował dla swojej firmy lecz jako Kowalski na użytek tylko prywatny. Jeśli kupię fabrycznie nowego kampera to w PL MUSZĘ zapłacić 23%VAT pomimo tego, że sprzedawca wystawił mi fakturę z pełnym VATem Niemieckim i u niego musiałem ten VAT zapłacić? (Bo jak sami piszecie nikt nie chce Kowalskiemu sprzedać w cenie netto)? Pytam tylko o fabrycznie nowe auto.
Natomiast zrozumialem, że przy używanym płacę VAT w DE a w PL już VATu nie płacę? |
Przy nabyciu nowego pojazdu, obowiązuje niestety pierwsze wytłuszczone zdanie z tej broszurki - czyli VAT MUSISZ rozliczyć w PL, zapłacisz pewnie i w DE, ale wtedy występujesz o zwrot tego VATu do niemieckiego organu podatkowego. Oczywiście akcyza również obowiązuje.
Jeżeli masz możliwość, kupuj na firmę, zdecydowanie korzystniej to wygląda
Edward - 2020-06-01, 23:11
No wreszcie Banan doczytał.Tylko nie występujemy do niemieckiego organu o zwrot vatu tylko Niemiec nie ma prawa przy exporcie kampera naliczać vatu.Cztery lata temu kolega poprosił mnie o pomoc przy zakupie nowego kampera w Niemczech, wszystko ustaliliśmy ,dostaliśmy fakturę pro forma ale z ceną brutto. Nie świadomi przelaliśmy całą kwote i pojechaliśmy po odbiór. Wszystko cacy do chwili kiedy kolega zameldował się w urzędzie celno skarbowym.tam naliczono koledze 23 pr.vat i akcyze,tłumaczenia że vat zapłaciliśmy w niemczech nic nie dały.Uprzejma pani powiedziała nam że niemiec nie miał prawa naliczć nam vatu.Najpierw tel do niemca i prośba o zwrot vatu ,niemiec nie ugięty.No to pisma,on że musi to sprawdzić i tak ta przepychanka trwała 3 miesiące.W końcu wynajeliśmy niemiecką kancelarię prawną.Wystarczyło jedno pismo przedsądowne kancelari i na trzeci dzień vat był zwrocony.
Banan - 2020-06-01, 23:43
Edward napisał/a: | No wreszcie Banan doczytał. |
Edward, mowa była o używanym aucie, inaczej sprawa wygląda przy nabyciu nowego
Zajrzyj sobie do załącznika jaki zamieściłem w poprzednim poście.
Edward - 2020-06-01, 23:53
Mnie się wydaje że LukF zapytuje o nowe auto, ale włożyłeś dużo pracy i czasu żeby zawiłości związane z vatem wyjaśnić.Szacun.
Banan - 2020-06-01, 23:59
Edward, to, że sprzedaje firma na fakturę, nie oznacza, że pojazd jest nowy.
Byłem przeświadczony, że pojazd jest używany, dopiero w ostatnim poście LukF wspomniał o nowym.
Reasumijąc:
Akcyzę płacimy zawsze
Kupując nowy pojazd VAT rozliczamy w PL - zawsze (prywatnie, czy na firmę)
Kupując używany prywatnie, VAT w kraju zakupu (mogą być odstępstwa) faktura VAT marża - do pełni szczęścia, co US to inna interpretacja przepisów
Kupując używany na firmę, VAT płacimy w PL
LukF napisał/a: | Natomiast zrozumialem, że przy używanym płacę VAT w DE a w PL już VATu nie płacę? |
dokładnie tak
LukF napisał/a: | jeśli kupię fabrycznie nowego kampera to w PL MUSZĘ zapłacić 23%VAT pomimo tego, że sprzedawca wystawił mi fakturę z pełnym VATem Niemieckim i u niego musiałem ten VAT zapłacić? (Bo jak sami piszecie nikt nie chce Kowalskiemu sprzedać w cenie netto)? Pytam tylko o fabrycznie nowe auto. |
Tak jak Edward wspomniał, takie działanie firmy jest bezprawne, bo powinien wystawić fakturę netto przy eksporcie. Jednak przedsiębiorcy tak się zabezpieczają przed stratą z tytułu VAT przy sprzedaży Kowalskiemu - ten VAT wtedy możemy odzyskać.
LukF - 2020-06-02, 05:42
Banan, Edward,
BARDZO WAM DZIĘKUJĘ ZA KONKRETNE WYJAŚNIENIE
Co do kampera: interesuje mnie jeden model od dwóch różnych sprzedawców. Jeden kamper ma rok i jest używany a drugi jest fabrycznie nowy. Dzisiaj kolega Michał pomoże coś wynegocjować od sprzedawców i będę (chyba) wiedział co wybrać. Oczywiście różnią się te dwa kampery ceną, rocznikiem i nieznacznie wyposażeniem. Ale model zabudowy jest identyczny.
LukF - 2020-06-02, 05:48
Banan napisał/a: |
Jeżeli masz możliwość, kupuj na firmę, zdecydowanie korzystniej to wygląda |
Mam firmę, mam NIP z dopiskiem PL.
Czemu zdecydowanie korzystniej to wygląda? Trochę obawiam się tego, że na 3 miesiące będę musiał zapłacić dwa razy VAT i prosić Pana Niemca o zwrot VATu .
Jak na kartce wyliczylem sobie cenę końcową to w obu wariantach (VAT w DE oraz VAT w PL) zapłacę prawie to samo (różnica około 1000zł) . Samego VATu w swojej firmie nie będę odliczał bo nie zamierzam tego pojazdu wykazywać w firmie. A przy odsprzedaży w przyszłości nie chcę wystawiać FV i płacić VATu od faktury sprzedażowej.
Banan - 2020-06-02, 09:40
LukF napisał/a: | Trochę obawiam się tego, że na 3 miesiące będę musiał zapłacić dwa razy VAT i prosić Pana Niemca o zwrot VATu . |
Jeżeli kupisz nowy na firmę, nie doliczą Ci VAT przy eksporcie, problem jest z kupującymi prywatnymi, jak pisałem wcześniej, tak się zabezpieczają przed wtopą z VAT, bo kupujący prywatnie, nie ma NIPu unijnego i nie można go ścignąć o VAT, wtedy musi go zapłacić sprzedający.
LukF - 2020-06-03, 21:19
Umowa na zakup Malibu I440qb podpisana. Ogromna pomoc Michała za którą raz jeszcze bardzo dziękuję. Auto będzie czekać na mnie do 30.06.2020. Więc jak tylko w DE otworzą granice to jedziemy Planuję jechać 15.06.
szkl - 2020-06-03, 21:35
WIELKIE gratulację. Niech służy i zawsze bezpiecznie do domu. Nie zapomnij wysłać zdjęć
Banan - 2020-06-03, 21:50
LukF napisał/a: | Umowa na zakup Malibu I440qb podpisana. |
Aż Ci "zazdraszczam"
Gratulacje
mischka - 2020-06-03, 21:54
Nie ma za co dziękować, gratuluję zakupu
LukF - 2020-06-03, 22:10
Panowie,
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Jak przyjdzie czas to zrobię zdjęcia i pokażę w odpowiednim dziale. Teraz czekamy na otwarcie granic
Andrzej 73 - 2020-06-03, 22:26
Cieszę się razem z Wami że udało się sfinalizować zakup.
Znam trochę Michała - Mischka i wiem że na niego można liczyć.
GRATULACJE.
Edward - 2020-06-03, 23:45
Gratuluję LukF. Fajnie że znalazłeś to czego szukałeś. W tych czasach wcale to nie takie łatwe. Czekamy na fotki.
LukF - 2020-06-04, 13:00
Edward, Andrzej,
Dziękuję bardzo. Wiecie jak to jest coś sobie wymyślić i zrealizować Uciecha jest. A będzie jeszcze większa jak nowy kamper będzie koło domu oraz sprzeda się obecne Malibu
Fajnie też obserwować jak kibicujecie, to jest miłe
Socale - 2020-06-04, 21:02
LukF napisał/a: | ...
Więc jak tylko w DE otworzą granice to jedziemy Planuję jechać 15.06. |
.
LukF napisał/a: | ... Teraz czekamy na otwarcie granic |
Jakie otwarcie skoro nie są zamknięte?
W czym problem by pojechać po kampera i nim wrócić lub jak wrócić?
LukF - 2020-06-05, 05:23
Bronek2,
Pan sprzedawca musi przygotować dokumenty. Dlatego czekamy
LukF - 2020-06-20, 23:35
W niedzielę wieczorem jedziemy po Malibu. Nocleg w Zgorzelcu i w poniedziałek początek kupowania
Andrzej 73 - 2020-06-21, 07:32
Powodzenia.
szkl - 2020-06-21, 08:52
Czekamy na fotorelację
LukF - 2020-06-21, 18:11
Panowie,
Dzięki
Zdjęcia a nawet opis planuję jak wrócę i zrobię pojazd pod siebie
Banan - 2020-06-21, 18:29
Czekamy
szkl - 2020-06-21, 20:35
LukF, byle "zrobienie pod siebie"nie trwało długo bo będziemy mocno zniecierpliwieni
LukF - 2020-06-21, 21:14
Szkl,
Nie wiem ile to jest długo
Ps. A gdzie Twoja prezentacja bryczki?
Ps.2 Może jakieś zdjęcia typu zajawka puszczę teraz?
LukF - 2020-06-21, 21:19
To co mnie przekonalo:
szkl - 2020-06-21, 21:29
To pod lodówka to często na akumulatory zabudowy
LukF - 2020-06-21, 21:45
Szkl,
LE czy QB ?
Ja wybrałem QB. Na oko masz to samo lub bardzo podobne
szkl - 2020-06-21, 22:19
LukF, LE
LukF - 2020-06-22, 18:08
Wszystko OK znaczy kupiliśmy
suzu4x4 - 2020-06-22, 18:27
Gratuluje zakupu
jak już ochłoniesz daj proszę znać jak oceniasz wygłuszenie silnika przy autostradowych prędkościach w stosunku do półintegry ??
Nie jechałem Carthago ale w budżetowych integrach jest moim zdaniem stanowczo za głośno.
bardzo mnie ciekawi Twoje odczucie po przesiadce z Malibu półintegry
Banan - 2020-06-22, 18:29
No to gratulacje
ładniutki...
Niech się kula bezawaryjnie
ZEUS - 2020-06-22, 18:32
LukF napisał/a: | Wszystko OK znaczy kupiliśmy |
zacny...👋👋👋😀
LukF - 2020-06-22, 18:39
Suzu, Banan, Zeus,
Piękne dzięki
Jutro rano jeszcze czeka nas rejestracja w DE w urzędzie, potem polisa i kierunek Rybnik. Żona wraca Malibu a ja Malibu
Ps. Ciekawe ile to w urzędzie będzie trwało. Nigdy auta w DE nie kupowałem. Chętnie kupił bym w PL ale u nas się nie dało...
Ps2. Suzu- dam znać
szkl - 2020-06-22, 21:48
LukF, niech Wam służy i zawsze bezpiecznie do domu. Wygląda pięknie
Andrzej 73 - 2020-06-22, 22:23
Gratulacje , niech się spisuje bezawaryjnie.
Socale - 2020-06-22, 22:50
LukF napisał/a: | Wszystko OK znaczy kupiliśmy |
Maaatko jaki łon długaśny? A wyraz twarzy czemu taki wkurzony? Z oczu jak bandyta patrzy.
Brawo, niech cieszy.
LukF napisał/a: | ...
Żona wraca Malibu a ja Malibu
... |
A nie lepiej żebyś Ty wracał Malibu a ukochana Malibu? Chyba mądrzej będzie
Opijcie radochy, niech trwają:
LukF - 2020-06-23, 02:32
Szkl, Andrzej, Socale,
Piękne podziękowania ,
Winko już było.
A co do długości: pamiętacie, że Bronek zawsze pisał, że długość ma znaczenie...
Jest normalny: 7m
Ps. Socale, rozważę Twą propozycję dot. tego kto czym ma jechać
Socale - 2020-06-23, 10:05
LukF napisał/a: | ...pamiętacie, że Bronek zawsze pisał, że długość ma znaczenie...
... |
Taaa...
Pisał też zanim od nas uciekł, że wojna jakaś lub zaraza musi nadejść - no i mamy Covid.
Tu dodam że pisał to jeszcze w 2019r
LukF - 2020-06-23, 13:13
Auto zarejestrowane. Od wejścia do urzedu do wyjścia 38minut (8 osób w kolejce). Chciałbym takie tempo u nas (8 osob=2,2godz.)
O 9.00 byliśmy już z powrotem w salonie. Ale teraz czekamy na przelew, czekamy, czekamy i nadal czekamy.
Edit: nadal czekamy, czekamy, czekamy. Taka góra kasy pójdzie do DE wieki. Trzeba to wszystko kablem przeciść ... A jak wiadomo papier i cienki kabel to nie jest tak łatwo Mamy czas...
moskit - 2020-06-23, 14:35
a dlaczego nie chciałeś przejechać na próbnych tablicach PL . urząd potraktuje w PL jako następnego właściciela .
voice - 2020-06-24, 19:30
LukF -Wielkie gratulacje na zakup owego pojazdu, niech służy i oby w Polsce z Ciebie nie zdarli za opłaty.
LukF - 2020-06-24, 20:56
Voice,
Dzięki za życzenia i oby kasy starczyło na akcyzę
Ps. W nowym temacie za jakiś czas zrobię krótką prezentację.
Jak to u mnie : praktyczne porównanie
Jeszcze odpowiadam na pytanie o głośności po 580km które przejechałem.
Może jestem głuchy. Albo się nie znam. Nie dostrzegłem różnicy. Obie wersje Malibu są tak samo głośne lub ciche? Czyli w tej integrze nie jest głośniej
suzu4x4 - 2020-06-25, 16:53
LukF napisał/a: | Voice,
(...)
Jeszcze odpowiadam na pytanie o głośności po 580km które przejechałem.
Może jestem głuchy. Albo się nie znam. Nie dostrzegłem różnicy. Obie wersje Malibu są tak samo głośne lub ciche? Czyli w tej integrze nie jest głośniej |
dziękuję za pamięć
jak dla mnie po przesiadce z auta osobowego każdy kamper jest za głośny.
Nie wiem jak te premium ale przynajmniej te w budżecie do 300kpln
|
|