Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Elastyczne panele słoneczne - Jak przedłużyć ich trwałość?

Kompi - 2020-06-09, 14:10
Temat postu: Elastyczne panele słoneczne - Jak przedłużyć ich trwałość?
...............................
Harry - 2020-06-09, 17:52

Bardzo mnie to ciekawi. Rozmawiałem właśnie z jedna z firm z Pl i twierdzą, że dobre elastyczne działają bez problemowo. Oni montują od 5 lat i problemów nie maja.
krzlac - 2020-06-09, 18:24

Ja mam solary od 2014 roku. Przyklejone bezpośrednio do dachu. Tu zdjęcia. Solary produkcji polskiej firmy X-Disk, 2 x 144W. Działają 7 rok, nie widzę na nich żadnych uszkodzeń.
Harry - 2020-06-09, 20:18

A miał ktoś do czynienia z panelami od suntrack ?
mat.a.błysk - 2020-06-20, 09:24

Harry napisał/a:
A miał ktoś do czynienia z panelami od suntrack ?

Podpinam się do pytania.

Mavv - 2020-06-24, 07:52

Zobaczymy, jak wyjda wyniki. Mój solar 100W padł po 3 latach. Zdziwiłem się, że zjadło mi akumulator. Okazało się, że panel dawał raptem 9,9V. Jak go zdejmowałem kilka dni temu, to woltomierz juz pokazywal 0,02V...
chemik - 2020-06-24, 08:12

w ankiecie brak - 4lata, 5 lat, dalej działa ..
My mamy panele już 6 rok, padł 1 ( 50 Wp), w słoneczny dzień dają około 35 A do aku, (łacznie mamy 600 Wp)

chemik - 2020-06-24, 08:14

aha, są przyklejone do dachu na klej i teraz z tym jednym będziemy mieli problem - trzeba go będzie struną odcinać ...
Comsio - 2020-06-24, 12:03

Mam 5 lat sztywne BP 280
Jednego musiałem podlutować w puszce.
Regulator Mppt Tracer
Hulają że ho ho. :spoko

EwaMarek - 2020-06-24, 12:45

Jak sprawdzić czy działają poprawnie?

jak jest słońce to jest suuuper, gdy nie ma to kiepsko lądują każde panele...

Cezary113 - 2020-06-27, 21:45

Moje "elastyczne" ETFE działały trzy miesiące przyklejone bezpośrednio do dachu.
papamila - 2020-06-27, 22:51

Cezary113 napisał/a:
Moje "elastyczne" ETFE działały trzy miesiące przyklejone bezpośrednio do dachu.

pisz gdzie kupione, jakiej klasy

Handluję elastykami 4 lata i nie miałem reklamacji na swoje panele

rjas - 2020-06-29, 00:21

papamila napisał/a:
Cezary113 napisał/a:

No właśnie - ja miałem swoje też 4 lata w poprzednim kamperku i działały bez zarzutu

Mavv - 2020-06-29, 01:05

papamila napisał/a:
Cezary113 napisał/a:

Jakie masz te panele elstyczne? Masz może ofertę? Bo przyznam szczerze, że w drugim kamperze myślałem tez o elsatycznych, ale zmieniłem koncept, gdy po 3 latach elastyczny wyzionął ducha... Jeśli masz elastyki, które rzeczywiście wytzrymają lata, to mi się podoba :bigok :bigok :bigok

Cezary113 - 2020-06-29, 16:51

papamila napisał/a:
Cezary113 napisał/a:

https://pl.aliexpress.com/item/32927790099.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.521c5c0fS9ioCp

zbyszekwoj - 2020-07-22, 22:02

Myślę że chodzi o temp.pracy. Mnie w Maroku padły 2 szt ,jeden 2 mies ,drugi 2 lata.Pierwszy na poliwęglanie ,drugi bezpośrednio.
SlawekEwa - 2020-07-23, 09:52

zbyszekwoj napisał/a:
padły 2 szt ,jeden 2 mies ,drugi 2 lata

a trzeci? :chytry

Kompi - 2020-07-23, 09:59

zbyszekwoj - 2020-07-24, 09:04

SlawekEwa napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
padły 2 szt ,jeden 2 mies ,drugi 2 lata

a trzeci? :chytry

:box Trzeci był za drogi :fru

Bedzie czwarty sztywny.

Mavv - 2020-07-24, 13:36

Ciekawe, jak się mają szklane panele na naszych autach. Czy i po jakim czasie padły.
reaven22 - 2020-07-24, 13:47

Mavv napisał/a:
panele na naszych autach. Czy i po jakim czasie padły.

2 lata, 30tyś km i nadal pracują pełną parą. Mam 2szt po 275W.

Kompi - 2020-07-24, 17:04

KAZEK99 - 2020-07-26, 15:33

Mój elastyczny panel (150W)padł po 15 miesiącach. Klejony był bezpośrednio do dachu, materiałami dostarczonymi przez dostawcę zestawu. Zareklamowałem i dostałem nowy z zaleceniem innego sposobu mocowania (jako pośrednia warstwa poliwęglan komorowy). Będę kleił na ten przyklejony (dodatkowa izolacja). Zastanawiam się nad oklejeniem obrzeży - brak naturalnej mikro wentylacji a przy nie oklejeniu możliwość dostawania się zanieczyszczeń i trudności przy czyszczeniu. Mam drugi który jest przyklejony bezpośrednio na blachę, na nie wiem co, działa i się trzyma. Liczę że teraz będzie dobrze.
Jak macie ciekawe przemyślenia i doświadczenia to chętnie je poznam.
Zdrowia dużo życzę.

robba - 2020-07-27, 00:30

KAZEK99 napisał/a:
Mój elastyczny panel (150W)padł po 15 miesiącach. Klejony był bezpośrednio do dachu, materiałami dostarczonymi przez dostawcę zestawu. Zareklamowałem i dostałem nowy z zaleceniem innego sposobu mocowania (jako pośrednia warstwa poliwęglan komorowy). ....

nie wypróbowałem więc będę się wymondżau jeno.....
Nie jestem do końca przekonany, czy ten poliwęglan to dobry pomysł. (dach jeszcze gorszy bo jest kształtką)
Jeśli coś psuje panel to po pierwsze rozciąganie go, po drugie temperatura, której półprzewodniki nie lubią, a powyżej 80st C to już mogą paść.
1. po pierwsze primo, to taki panel zamocowany na poliwęglanie lekko nie ma: poliwęglan to bardziej izolacja termiczna, po drugie jego rozszerzalność 0,067 mm/m × oC jest prawie trzy razy większa aniżeli aluminium (0,024). (jak temperat wzrośnie o 45C to plwgln na metrze ma więcej o 3mm, a aluminium o 1 mm). I choć nie wiem jaka jest rozszerzalność tych paneli to zapewne lepiej zniosą bycie naklejonym na materiał o mniejszej niż ich własna rozszerzalności aniżeli rozciąganie przez materiał o większej rozszerzalności.
2. po drugie primo ;) , to nawet jeśli się okaże że elastic będzie miał ten sam współczynnik rozszerzalności co poliwęglan to i tak zapewne najlepiej nie dopuszczać do ekstremalnych rozszerzeń.
Dlatego moja propozycja jest taka jak na rysunku, czyli kolektor naklejony na blachę aluminiową, pod którą jest druga ściana z czegokolwiek tworząca tunel pod aluminium, w który wentylatory wdmuchują powietrze chłodzące. zasilanie wentylatorów bezpośrednio z panela, wentylatory połączone szeregowo i równolegle, żeby napięcie panela pasowało i układ się robi prawie samoregulujący. Jak jest mocne słońce to wysokie napięcie panela i wentylatory dmuchają mocniej. Dodatkowo w nocy nie przeszkadzają spać... bo nie ma słońca... ;) Nie wiem jak z trwałością wentylatora - czy podczas jazdy strumień powietrza nie wymusi jakiś dzikich obrotów, które uszkodzą łożysko, ale trochę przed tym ten daszek od przodu powinien zabezpieczyć, jak również przed deszczem... do dobrania eksperymentalnie
wentylatory np. takie:
https://allegro.pl/oferta/sp701512h-03-wentylator-70x70x15-12v-bi-sonic-8251568437 - mają dość dużą wydajność, nie są głośne i przede wszystkim ich grubość to tylko 15mm. Dałbym je na całej szerokości przodu panela (chyba że ktoś widzi to z boku, to niechaj pisze), w końcu pobierają one niewiele prądu w stosunku do możliwości panela. I choć nie daje sobie nic uciąć z zasady :diabelski_usmiech , to jest bardzo duża szansa że ich chłodzenie zwiększy ich wydajność o więcej niżli pobiorą wentylatory. Pomijam że powinno też opóżnić starzenie się panela i jego zużywanie...
Ja zamierzam tak zrobić, ale jeszcze trochę czasu upłynie, więc może ktoś się wcześniej pokusi, przetestuje i opisze.
Pamiętajcie, że panel to półprzewodnik i wysoka temperatura zabija go elektrycznie, a ponieważ naniesiony jest na folię to i również mechanicznie (wydłużanie).
a na poparcie to włąśnie hiciorem stają się panele na budynki, które są od spodu chłodzone dodatkowo czynnikiem, np. wstępnie podgrzewają wodę... do znalezienia w sieci....

PS1. przyszło mi do głowy, że dolna ściana to równie dobrze może być powierzchnia dachu, do którego przymocowane są boki aluminium tworzące tunel co upraszcza konstrukcję
do jednej blachy z wygiętymi na dół bokami, którymi jest przymocowana do dachu (blacha min 3 mm albo z użebrowaniem żeby była sztywna i nie falowała podczas jazdy, od przodu daszki ograniczające pęd powietrza podczas jazdy. Jedynie wentylatory wymagałyby dodatkowej blachy mocującej........ tyle że wtedy musimy to zrobić tak, żeby ulewny deszcz nie powodował przelewanie się wody przez wentylatory...

PS.2. pod szklanymi wg mnie wentylatory też mają sens, choć już bez tej alumiowej blachy... :)

marek230482 - 2020-07-27, 08:16

Ja myślę, że jeżeli powodem jest ta wysoka temperatura to po prostu zamontujcie panel na ramce. On jest wystarczająco sztywny żeby go przykleić tylko na dwóch podłużnych dystansach. Nie trzeba całą powierzchnią.
Mavv - 2020-07-27, 09:45

marek230482 napisał/a:
Ja myślę, że jeżeli powodem jest ta wysoka temperatura to po prostu zamontujcie panel na ramce. On jest wystarczająco sztywny żeby go przykleić tylko na dwóch podłużnych dystansach. Nie trzeba całą powierzchnią.

O tym samym pomyślałem. Dać je na jakimś dystansie, małej lekkiej ramce, żeby tylko były oddzielone od blaszanego dachu. Wtedy waga takiego panela i tak będzie sporo mniejsza od jego odpowiednika w szkle.

robba - 2020-07-27, 09:57

Mavv napisał/a:
marek230482 napisał/a:

O tym samym pomyślałem. Dać je na jakimś dystansie, małej lekkiej ramce, żeby tylko były oddzielone od blaszanego dachu. Wtedy waga takiego panela i tak będzie sporo mniejsza od jego odpowiednika w szkle.

widziałeś kiedyś flagę na silnym wietrze....
albo nawet naciągniętą tkaninę?
jak będzie się taki elastic zachowywać na wietrze i to na dachu gdzie są turbulencje?
a jak naciągniesz jak się da to będzie chyba gorzej aniżeli zdanie na rozszerzalność
materiału na którym jest naklejony....

reaven22 - 2020-07-27, 09:59

robba napisał/a:
Dlatego moja propozycja jest taka jak na rysunku, czyli kolektor naklejony na blachę aluminiową, pod którą jest druga ściana z czegokolwiek tworząca tunel pod aluminium, w który wentylatory wdmuchują powietrze chłodzące. zasilanie wentylatorów bezpośrednio z panela, wentylatory połączone szeregowo i równolegle,

To się robi sztuka dla sztuki. Masa rośnie, komplikacja również. W tej samej wadze i sporo niższej cenie założysz szklany panel i zapomnisz o problemie.

marek230482 - 2020-07-27, 10:06

robba napisał/a:
Mavv napisał/a:
marek230482 napisał/a:

widziałeś kiedyś flagę na silnym wietrze....
albo nawet naciągniętą tkaninę?
jak będzie się taki elastic zachowywać na wietrze i to na dachu gdzie są turbulencje?
a jak naciągniesz jak się da to będzie chyba gorzej aniżeli zdanie na rozszerzalność
materiału na którym jest naklejony....

Nie. Mam elastyk przyklejony na aluminiowej ramce i zamocowany na ramieniu anteny satelitarnej (jak potrzebuję to podnoszę w stronę słońca). Robiłem próby przy prędkościach do 120km/h. Nic się nie dzieje. A my tu mówimy o przyklejeniu do dachu na dystansie. To w ogóle nie ma mowy o jakichkolwiek problemach. Elastyki wbrew samej nazwie są dość sztywne.

robba - 2020-07-27, 10:07

reaven22 napisał/a:
robba napisał/a:
Dlatego moja propozycja jest taka jak na rysunku, czyli kolektor naklejony na blachę aluminiową, pod którą jest druga ściana z czegokolwiek tworząca tunel pod aluminium, w który wentylatory wdmuchują powietrze chłodzące. zasilanie wentylatorów bezpośrednio z panela, wentylatory połączone szeregowo i równolegle,

To się robi sztuka dla sztuki. Masa rośnie, komplikacja również. W tej samej wadze i sporo niższej cenie założysz szklany panel i zapomnisz o problemie.

nie zgodzę się. szklany też się męczy z temperaturą. może trochę więcej jest chłodzony
ale wentylatory pod szklanym też mu dodadzą watów i przedłużą życie...
sam wiesz jak półprzewodniki uwielbiają temperaturę....
a może nawet pamiętasz półprzewodniki germanowe?
a masa... no tak... zawsze najpierw masa a później rzeźba! :diabelski_usmiech
a te wentylatorki to ważą raczej niewiele...
a o sztuce dla sztuki to można tu przeczytać....
https://globenergia.pl/systemy-chlodzace-modulow-pv-jak-oceniac-ich-skutecznosc/

a naddatek watów w tym wszystkim raczej nie będzie spektakularny.
główny efekt to raczej czas życia tych paneli.... diabeł tkwi w szczegółach...

marek230482 napisał/a:
... Mam elastyk przyklejony na aluminiowej ramce i zamocowany na ramieniu anteny satelitarnej (jak potrzebuję to podnoszę w stronę słońca). Robiłem próby przy prędkościach do 120km/h. Nic się nie dzieje. A my tu mówimy o przyklejeniu do dachu na dystansie. To w ogóle nie ma mowy o jakichkolwiek problemach. Elastyki wbrew samej nazwie są dość sztywne.

wow. tak z ciekawości. Sprawdzałeś rzeczywiście? kamerę masz na dachu?
pytam poważnie, bo nawet 1,5 milimetrowa blacha potrafi falować, a taki panel nie?
Mocno go naciągnąłeś? Ile już lat ma?

marek230482 - 2020-07-29, 13:39

robba napisał/a:
wow. tak z ciekawości. Sprawdzałeś rzeczywiście? kamerę masz na dachu?
pytam poważnie, bo nawet 1,5 milimetrowa blacha potrafi falować, a taki panel nie?
Mocno go naciągnąłeś? Ile już lat ma?

Tak, sprawdzałem. Mam kamerę na dachu (na relingu) jako lusterko wsteczne i obróciłem sobie ją o 180 stopni żeby poobserwować jak się zachowuje panel. Co prawda do tych 120 rozpędziłem się tylko raz testowo bo normalnie to stówy nie przekraczam ale upewniłem się że "chorągiewka" się nie robi.
Nic nie naciągałem. Zrobiłem sobie ramkę z profilu alu 15x15mm (z psb) i przykleiłem na sikę do panelu. Cała ramka jest przykręcona do "widelca" obrotnicy anteny. Ustawiam sobie panel do słońca jak potrzebuję a do jazdy składam. Żeby nie zapomnieć to pilota wieszam na drzwiach :szeroki_usmiech w pozycji położonej/płaskiej panel jest kilkanaście cm nad dachem. Mam co prawda alkowę wyżej ale i tak panel wystaje nieco ponad gabaryt.
Wiem, że jeden test jeszcze o niczym nie świadczy ale jeżdżę już tak od wiosny i nic się nie dzieje. A były wichury, grad, krzaki, drzewa. Nie raz po dachu gałęzie przechodziły (oczywiście nie grube) bo często przez jakiś busz się przedzieram. Nic się z panelem nie stało. Całość lekko się wygięła ale wydaje mi się, że to właśnie efekt działania ciepła i panel z ramką jest podparty tylko na środku.

Dlatego jak będę kupował drugi panel (a jego już muszę na płasko położyć) to bankowo walnę dwa takie kwadraciaki po długości i dopiero na nich panel. Zwłaszcza jak tu czytam takie spekulacje odnośnie usterek od przegrzania to dylatacja jest na pewno konieczna.

Załączam foto. Lepszego nie mam.

mus - 2020-08-06, 22:16

Witam. W zeszłym roku miałem zamontowany jeden pojedynczy panel elastyczny o mocy 110W.
Na wiosnę br. już przestał działać . Jesienią jeszcze działał. Objawy to raz ładował raz nie , niskie napięcie i mały amperaż , później już wcale. Latem byłem 3 tygodnie na Sardynii upały były. Zastanawiam się czy to wina przegrzania, czy może tego że zimą byłem na nartach , przez tydzień napadało z 30-40 cm i usuwałem ten śnieg miotłą.
Na wiosnę jak zgłosiłem że nie działają to w firmie montującej powiedziano mi już przy montażu że wszystkie z tej partii popadały innym. Ja byłem jednym z pierwszych i nie miałem problemu z wymianą , ale jak wszyscy zaczeli zgłaszać to firma montująca miała problem z wyegzekwowaniem wymian od dostawcy. Nie wiem jak to się skończyło , ale ja dopłaciłem i wymienili mi na szklany 130 . Dodatkowo zamontowałem 2 kolejne elastyczne . Na razie działają bez zarzutu, ale skoro wszyscy piszą że się przegrzewają to zrobiłem 2 osłony z maty takiej jak osłony przeciwsłoneczne i zamierzam w okresie letnim zasłaniać panele jak auto stoi koło domu.
W załączeniu foto.

reaven22 - 2020-08-07, 10:59

robba napisał/a:
nie zgodzę się. szklany też się męczy z temperaturą. może trochę więcej jest chłodzony
ale wentylatory pod szklanym też mu dodadzą watów i przedłużą życie...

Tylko szklane działają bez wentylatorów po 15lat i starzeją się 1-1,5% rocznie. Prawdopodobnie przeżyją kampera.

robba napisał/a:
sam wiesz jak półprzewodniki uwielbiają temperaturę....

Standardowe półprzewodniki na bazie krzemu wytrzymują temperaturę ~175'C i nie jest to nic zabójczego dla struktur. Oczywiście mówimy o temperaturze samego półprzewodnika a nie obudowy, obudowa zazwyczaj będzie chłodniejsza. Na degradację elastycznych paneli wpływ ma raczej nie sama wysoka temperatura a zmiany temperatury a co za tym idzie rozszerzalność cieplna elementów. Duże powierzchnie ogniw pracują przez to uszkadza się ich struktura i połączenia elektryczne.

Szklane panele mają stabilniejsze podłoże i dlatego ich degradacja postępuje znacznie wolniej.

Suliki - 2020-08-07, 11:15

mus napisał/a:
Witam. W zeszłym roku miałem zamontowany jeden pojedynczy panel elastyczny o mocy 110W.
.

Mus , a jakiej firmy były te elastyczne ? Może Flex Prestige ? Ja mam ten sam problem - 2 lata i padł właśnie reklamuję .... drugi jeszcze ciągnie ale zachwycony to nie jestem.

mus - 2020-08-07, 12:38

Być może miał w nazwie tak jak piszesz , ale był pod inną marką. Miał wymiary 97,5x67 cm . Najpierw kazali zrobić pomiary pomiędzy 3 diodami . Pomiędzy dwoma nie było prawie napięcia. Wysłali nową diodę i dalej to samo.
Dosyłam zdjęcie starego. Z tego co pamiętam to w zeszłym roku ładował do niecałych 4 amper. Teraz szklany 130 +2 elastyczne jeden 55 a drugi 110 dawały nawet ponad 16 A.

Suliki - 2020-08-07, 18:58

taka ciekawostka z Suntrack:
Uwaga! - Panele elastyczne należy przyklejać do dachu klejem sikaflex 252 lub innym klejem poliuretanowym jednoskładnikowym rozprowadzając klej po całości. Nie dopuszczalne jest klejenie na brzechach lub za pomocą zygzaków. Panel przyklejany w inny sposób niż po całości nie będzie uwzględniany w reklamacji.

To oznacza, że przyklejanie do dachu blaszaka ze względu na jego żeberkową strukturę powoduje utratę gwarancji.

robba - 2020-08-07, 20:14

reaven22 napisał/a:
....

1. tylko powyżej 85C elementy elektroniczne nie trzymają parametrów i nie są stabilne.
W projekcie elektronicznym nie zakłada się temperatur powyzej 85C ze względu na trudny do przewidzenia rozpływ parametrów... no może akurat panele są dość proste: po prostu spada ich wydajność.
zakłada się spadek wydajności 0,4% na 1 C powyżej 20C, czyli na pełnym słońcu jest to spadek nawet powyżej 20% !

Pojawiło się ostatnio trochę opracowań na ten temat i jeśli czytałeś co załączyłem wcześniej to wiesz jaki jest trend: chłodzenie PV. oczywiście w kamperze chłodzenia wodą nie zzastosujesz, ale powietrzem? Bo chyba nieprawdą jest że 4 niewielkie wentylatorki to jakakolwiek komplikacja układu?

MER-lin - 2020-08-08, 09:53

Miałem w poprzednim kamperze elastyczny panel 150 W. Panel przyklejony był bezpośrednio do dachu, na obrzeżach uszczelniony. Nie wiem ile miał lat, ale mógł pochodzić z pierwszych lat produkcji tego typu paneli. Był porysowany. Parę razy zdarzyło mi się na nim stanąć.Działał bez problemu w polskich warunkach, jak i w Maroku na Saharze. Nie był to jednak chiński chłam. Wniosek jest prosty i znany wszystkim. Jeżeli coś ma pracować długie lata bez awarii, to musi mieć odpowiednią jakość. Wysoka jakość niestety kosztuje. Każdy o tym wie, ale z nieznanych powodów ludzie kupują tanią chińską tandetę, a potem narzekają.
Jeszcze taka mała dygresja. Po Lublinie jeździ od wielu lat autobus komunikacji miejskiej, który cały dach ma wyklejony elastycznymi panelami. Nie wiem po co, ponieważ autobus jest cały dzień w ruchu, więc akumulatory i tak ma naładowane przez alternator. Panele są przyklejone bezpośrednio do blachy, zapewne rozciągają się i kurczą pod wpływem temperatury i wciąż działają.

robba - 2020-08-08, 15:44

MER-lin napisał/a:
....Nie był to jednak chiński chłam. Wniosek jest prosty i znany wszystkim. Jeżeli coś ma pracować długie lata bez awarii, to musi mieć odpowiednią jakość. Wysoka jakość niestety kosztuje. Każdy o tym wie, ale z nieznanych powodów ludzie kupują tanią chińską tandetę, a potem narzekają. .....

ludzie kupują chiński chłam bo:
1. jak w firmie X kupią super towar to póżniej się okazuje że to i tak chiński chłam,
może częściowo odfiltrowany i sprawdzony na parametrach ale za to dużo drożej za to samo.
2. W dzisiejszej epoce rządów marketingu, a z tego powodu projektowania życia towaru
niewykluczone że aktualny towar z dobrej firmy nie wytrzyma już tego co kiedyśtaki sam towar tej samej firmy. a kosztuje znacznie więcej....

MER-lin napisał/a:
..... Po Lublinie jeździ od wielu lat autobus komunikacji miejskiej, który cały dach ma wyklejony elastycznymi panelami. Nie wiem po co, ponieważ autobus jest cały dzień w ruchu, więc akumulatory i tak ma naładowane przez alternator. Panele są przyklejone bezpośrednio do blachy, zapewne rozciągają się i kurczą pod wpływem temperatury i wciąż działają.

a jak nie wiesz do czego one służą to z ciekawości zapytam: skąd wiesz że nadal działają?

Suliki - 2020-08-12, 12:50

Cześć

Chyba znalazłem przyczynę, kable panelu są przykręcone śrubką M3 bezpośrednio do płytki z diodami ( płytka znajduje się w tej malutkiej skrzyneczce na panelu ). Skrzyneczka się otwiera, a w środku jest biały silikon łatwy do wydłubania. Końcówki kabla u mnie były przykręcone bezpośrednio do płytki bez podkładek itp... Myślę, że po 2-3 latach na skutek różnic temperatur i prądów ten typ 'złącza' po prostu jest to .... Oczyściłem , przylutowałem i wszystko gra. Objaw był taki - czasem ładował 19V/5A, czasami 12V/0A. Podłączyłem woltomierz do wyjścia i ruszałem, naciskałem na kable aż zauważyłem że pociągnięcie kabla powoduje wyraźny wzrost napięcia. Potem już było łatwo. Panele renomowanej firmy za prawie 900PLN ....110W.

Pozdrawiam

dziwaczek - 2020-08-13, 09:55

Suliki - dokładnie. Ja mam na dachu dwa elastyczne chińskie z ALI.. i od razu zmieniłem tj. przylutowałem przewody przy diodzie na nowe - puki co działają.
Ale chyba je przemierzę bo jeden ma 3 a drugi 2 lata - jak wy to mierzycie chodzi o prąd zwarcia? Odłączacie panel i mierzycie po prostu prąd amperomierzem - bez obciążenia?

Suliki - 2020-08-13, 11:16

Cześć

Jak przylutowałeś i wszystko działa to bym się nie przejmował. Ja mam Tracera i tam jest info o prądzie na wyświetlaczu, ale tak można odłączyć panel od regulatora i sprawdzić napięcie woltomerzem

Kompi - 2020-08-30, 21:57

Suliki - 2020-08-31, 10:12

Witam

tak na razie wszystko wróciło do normy, dostałem nowy panel na gwarancji - ten sam problem, styki na aby aby i dodatkowo puszka przyłączeniowa niewypełniona silikonem ( albo czymś bardzo podobnym ) . Zgaduję że tym razem problem może (mógłby ) wystąpić jeszcze wcześniej bo wilgoć zrobi swoje .

Pozdrawiam i wyruszamy do Francji (północ)

dziwaczek - 2020-08-31, 11:55

Suliki napisał/a:
Witam

tak na razie wszystko wróciło do normy, dostałem nowy panel na gwarancji - ten sam problem, styki na aby aby i dodatkowo puszka przyłączeniowa niewypełniona silikonem ( albo czymś bardzo podobnym ) . Zgaduję że tym razem problem może (mógłby ) wystąpić jeszcze wcześniej bo wilgoć zrobi swoje .

Pozdrawiam i wyruszamy do Francji (północ)

Podstawa - przylutować, dać nowe kable do regulatora najlepiej bez złączek po drodze - ja lutuję i izoluję połączenie (mocna lutownicza potrzebna i odrobina umiejętności oraz taśma parciana TESA), puszkę połączeniowa zalać np. tym czym kleimy panel - ja preferuję silka 221 - docisnąć/przykleić wieczko). Będzie działało :mrgreen:

Johny_Walker - 2020-09-03, 12:31

Moje panele elastyczne Xdisc 316W działają już 6 lat bezawaryjnie. Na początku w pierwszych tygodniach powstały bąble powietrza ale nie powiększają się. Panel przyklejony bezpośrednio do dachu Sikaflexem.
Mavv - 2020-09-08, 19:47

Kurcze, czytając Wasze odpowiedzi, zaczynam mieć wątpliwości, czy powinienem iść w szklane panele na dachu. Walczę z wagą budując na Sprinterze, a jednak mieć kilkadziesiąt kg więcej a nie mieć, to jest różnica.
Wygląda, że należy po zakupie otworzyć puszkę łączeniową i sprawdzić/poprawić fabrykę. Ponadto solar bym kleił na poliwęglan komorowy. Zawsze to jakaś pseudo wentylacja jest.

OldPiernik - 2020-09-09, 08:15

A czy przykleił ktoś panele na dachu nie bezpośrednio do blachy ale na folii np. do oklejania samochodów?
Chodzi mi taki pomysł po głowie żeby dociąć kawał folii o wymiarach trochu większych niż panel i dopiero do tego dokleić panel. W przypadku konieczności wymiany panela oderwę folię razem ze starym panelem.
Co do montażu samego panela to pytałem sprzedawcę (4SUN) i oni zalecają klejenie paneli na dystansach.
Przykleję na paskach piankowych - takich ze starej reklamy. Same ogniwa też są klejone do pianki więc nie powinno być problemu z nierównomiernym rozszerzaniem panela i pokładu.

reaven22 - 2020-09-10, 08:37

Mavv napisał/a:
Ponadto solar bym kleił na poliwęglan komorowy. Zawsze to jakaś pseudo wentylacja jest.

Raczej izolacja :)

Darek Szczecin - 2020-09-10, 09:06

Mavv napisał/a:
Kurcze, czytając Wasze odpowiedzi, zaczynam mieć wątpliwości, czy powinienem iść w szklane panele na dachu. Walczę z wagą budując na Sprinterze, a jednak mieć kilkadziesiąt kg więcej a nie mieć, to jest różnica.
Wygląda, że należy po zakupie otworzyć puszkę łączeniową i sprawdzić/poprawić fabrykę. Ponadto solar bym kleił na poliwęglan komorowy. Zawsze to jakaś pseudo wentylacja jest.

robiłem próby pod domem na trawie :szeroki_usmiech , szklany 330W i zestaw elastycznych z ALI 3x100W i 1x50W , wyniki przemawiają za szklanym wynik w takim samym położeniu takie samo nasłonecznienie szklany 18A, elastyczne 11A (próbowałem szeregowo i równolegle różnica prawie żadna)
Niech nikt nie bierze tego za super miarodajne wyniki może te elastyki są kiepskie

Mavv - 2020-09-10, 20:15

reaven22 napisał/a:
Mavv napisał/a:
Ponadto solar bym kleił na poliwęglan komorowy. Zawsze to jakaś pseudo wentylacja jest.

Raczej izolacja :)

Tez :)
Mavv - 2020-09-10, 20:17

Darek Szczecin napisał/a:
robiłem próby pod domem na trawie , szklany 330W i zestaw elastycznych z ALI 3x100W i 1x50W

Ciekawe, jakby wyszlo, gdybys mial dwa o mocy 330W - i szklany i elastyk o takich samych parametrach :bajer

Darek Szczecin - 2020-09-10, 20:50

Mavv napisał/a:
robiłem próby pod domem na trawie , szklany 330W i zestaw elastycznych z ALI 3x100W i 1x50W

Ciekawe, jakby wyszlo, gdybys mial dwa o mocy 330W - i szklany i elastyk o takich samych parametrach :bajer

teraz było 330W szklany i 350W elastyki
zawsze szklany z wydajnością będzie o około 30% wydajniejszy, potwierdzą pewnie też inni :spoko

andi at - 2020-09-11, 07:49

OldPiernik napisał/a:
A czy przykleił ktoś panele na dachu nie bezpośrednio do blachy ale na folii np. do oklejania samochodów?
Chodzi mi taki pomysł po głowie żeby dociąć kawał folii o wymiarach trochu większych niż panel i dopiero do tego dokleić panel. W przypadku konieczności wymiany panela oderwę folię razem ze starym panelem.
Co do montażu samego panela to pytałem sprzedawcę (4SUN) i oni zalecają klejenie paneli na dystansach.
Przykleję na paskach piankowych - takich ze starej reklamy. Same ogniwa też są klejone do pianki więc nie powinno być problemu z nierównomiernym rozszerzaniem panela i pokładu.

Wydaje mi się że Joko kleił na folie :spoko

Kompi - 2020-09-11, 07:57

Johny_Walker - 2020-09-11, 12:57

zawsze szklany z wydajnością będzie o około 30% wydajniejszy, potwierdzą pewnie też inni :spoko

Absolutnie tego nie potwierdzam. Zarówno szklany jak i elastyczny osiągają parametry zgodne z obiecanymi. NIE MA RÓŻNICY.
Przypuszczam że nie umiesz mierzyć.

Johny_Walker - 2020-09-11, 12:58

Kompi napisał/a:

To sie zgadza z moimi obserwacjami. Mam na dachu 400w szklanych i 400W elastycznych obok siebie. Sprawdziłem słoneczko świeci równo. Szklane dają 300W elastyczne 220W. Inna sprawa że elastyczne są bardziej awaryjne.

Dwa osobne identyczne i IDENTYCZNIE ROZŁADOWANE akumulatory? Dwa identyczne regulatory? Identyczna temperatura paneli?

Kombinujecie jak konie pod górę z wentylatorami, chłodzeniem itp. Jest bardzo prosta i niezawodna metoda na wyrównanie wszelkich strat wynikających z przegrzewania, słabego chłodzenia czy dowolnego innego powodu - PRZEWYMIAROWANIE. Należy zamontować 50% większą moc paneli i temperatura oraz chłodzenie przestają mieć znaczenie.

Kompi - 2020-09-11, 13:34

Johny_Walker - 2020-09-11, 13:41

Podaj parametry obu paneli: moc, napięcie obwodu otwartego, prąd zwarciowy, napięcie i prąd mocy maksymalnej. Marka, producent.
Podaj pomiary prądów zwarciowych obu paneli.
Te rzeczy robi się zanim zaczniesz mierzyć moc.

Teraz pomiar mocy.
Podaj parametry regulatora, jego rodzaj pwm czy mpt, zakres napięciowy, zakres prądowy, moc itp, marka. Pojemność akumulatora, jego wiek, stopień rozładowania, napięcie przed ładowaniem.

Ja tu widzę jakieś cuda i bzdury.
Wszystkie panele jakie mierzyłem spełniały obiecane parametry - błąd na poziomie kilku % wynikający raczej z niedokładności kąta względem promieni słonecznych i nie policzenia poprawki na temperaturę.

Kompi - 2020-09-11, 14:00

robba - 2020-09-12, 13:52

Johny_Walker napisał/a:
Kombinujecie jak konie pod górę z wentylatorami, chłodzeniem itp. Jest bardzo prosta i niezawodna metoda na wyrównanie wszelkich strat wynikających z przegrzewania, słabego chłodzenia czy dowolnego innego powodu - PRZEWYMIAROWANIE. Należy zamontować 50% większą moc paneli i temperatura oraz chłodzenie przestają mieć znaczenie.

wentylatorki ja proponowałem. i o przewymiarowaniu też tu pisałem,
ale pod kątem solarów w domu, a nie na kamperze, gdzie każdy Watt się liczy.
Do tego że elektronikę się chłodzi już ludzie przywykli, ale do chłodzenia paneli,
które też są półprzewodnikami? Nikt nie robi to po co...
ale to się zmienia już są panele z systemem chłodzenia cieczą, ale to do domu,
bo skąd w kamerze ciecz chłodząca. wody w zbiorniku podgrzewać nie będziesz
etc... etc...
Ale chyba nie chcesz powiedzieć że uważasz że kilka wentylatorów i kawałek blachy to
większy koszt aniżeli przewymiarowanie solarów... a i waga dmuchania będzie mniejsza
aniżeli pół porządnego solara.
Może znajdzie się ktoś chętny kto ma dwa identyczne solary i
pomierzy prady na nich w słońcu, a potem pod jednego będzie
wdmuchiwać wentylatorkiem biurkowym powietrze...
tyle że test powinien być przeprowadzony w bezwietrzny, upalny dzień....

Johny_Walker - 2020-09-12, 21:58

Kompi napisał/a:

parametrów nie musze podawać żeby mierzyć moc. Wystarczy że je znam. Oczywiście temperatura była różna z wiadomych względów ale nie na tyle żeby miała decydujący wynik na pomiar.

Wystarczy że jeden panel miał parametry bardziej pasujące do konkretnego regulatora MPT czy PWM i już ten jeden czynnik wystarczy do różnicy 30%.

Johny_Walker - 2020-09-12, 22:04

robba napisał/a:

Ale chyba nie chcesz powiedzieć że uważasz że kilka wentylatorów i kawałek blachy to
większy koszt aniżeli przewymiarowanie solarów... a i waga dmuchania będzie mniejsza
aniżeli pół porządnego solara. .

Przewymiarowanie jest tańsze. Do tego MPPT a nie PWM. Jest to po prostu rozwiązanie uniwersalne i niezawodne. Typu zrób, uruchom i zapomnij. Wentylatory to obsługa, wymiana, czyszczenie. Mam w domu już dziesiątki tego typu urządzeń które muszę czyścić i unikam.
Testów temperaturowych nie trzeba robić. Są współczynniki i parametry techniczne. Można sobie policzyć. W praktyce jak Słońce jest wysoko i jest gorąco to produkcja jest tak duża że nie ma znaczenia. Za to pod wieczór jest nisko i chłodzenie nie ma znaczenia.

Kompi - 2020-09-12, 23:48

robba - 2020-09-12, 23:49

Johny_Walker napisał/a:
....
Przewymiarowanie jest tańsze. Do tego MPPT a nie PWM. Jest to po prostu rozwiązanie uniwersalne i niezawodne. Typu zrób, uruchom i zapomnij. Wentylatory to obsługa, wymiana, czyszczenie. Mam w domu już dziesiątki tego typu urządzeń które muszę czyścić i unikam.
.....

no cóż... nie ma rzeczy idealnych. :) Faktem niestety jest, że współczesny świat
wymaga od nas ciągłej obsługi wszystkiego naokoło... najgorsze to pamiętanie
o tym wszystkim... :(

Johny_Walker napisał/a:
....
...testów temperaturowych nie trzeba robić. Są współczynniki i parametry techniczne. Można sobie policzyć. W praktyce jak Słońce jest wysoko i jest gorąco to produkcja jest tak duża że nie ma znaczenia. Za to pod wieczór jest nisko i chłodzenie nie ma znaczenia.

Oj... nie widziałem w charakterystyce czasu życia w zależności od średniej temperatury... :)
ale z tych parametrów wyjdzie że fajnie jakby gorące nie były trochę dla wydajności
ale jeszcze więcej dla ich wytrzymałości....
faktem że trzeba się zastanowić, czy nie lepiej za czas jakiś wymienić aniżeli coś robić
dla poprawy trwałości

Johny_Walker - 2020-09-13, 07:11

Żywotność tradycyjnych paneli krzemowych to >40 lat bo tyle ma najstarsza farma w Szwajcarii. W dalszym ciągu działa. Moje elastyczne mają blisko 6 lat i też działają.
Darek Szczecin - 2020-09-13, 07:49

Koszt nowego sztywnego 330W zakup PL 550 pln, zakup zestawu elastycznych nowych z Ali około 1000 pln. Wydajność elastycznych przy moich próbach zawsze była niższa niż sztywnych, regulator zawsze stosowałem ten sam MPPT tracer, elastyczne zapinałem równolegle i szeregowo.
Jedyną zaletą elastycznych jest ich niska waga i możliwość lepienia kilku sztuk na dachu wykorzystując każdy wolny skrawek powierzchni, do montażu jednego dużego ogniwa sztywnego potrzebujemy jednego dużego kawałka wolnego dachu :spoko .
Projektując sobie zabudowę, zachęcam do rozsądnego podejścia do kwestii okien, wywietrzników i innych dziur w dachu, ja już nigdy na elastyczne się nie zdecyduje, chyba że nie będę miał inego wyjścia :szeroki_usmiech

joko - 2020-09-13, 09:21

andi at napisał/a:
OldPiernik napisał/a:

Wydaje mi się że Joko kleił na folie :spoko

Tu jest to opisane : https://www.camperteam.pl...er=asc&start=15

Nie chce mi się tego kolejny raz szczegółowo pisywać i wyjaśniać ..... bo i tak jak zwykle , tak jak w tamtym , tak i w tym wątku , temat zostanie "zapisany" i się nie przebije (najlepszy dowód , to kolejny wątek na ten sam temat i te same bzdury , sikaflexy, ramki, poliwęglany i inne głupoty)

Krótko tylko ....... panele elastyczne naklejone za pomocą pianki samoprzylepnej dwustronnie klejącej , ale nie bezpośrednio do dachu tylko do folii samochodowej naklejonej wcześniej.
Obowiązkowo potem naklejone paski tej folii na krawędzie, tak aby pod panel do pianki nie dostawała się woda ani powietrze (na szczelno) ...... żaden Sikaflex !!!
Przewody połączeniowe wymienione tak aby zlikwidować złączki , porządnie polutowane !

Paneli mam 10szt (1000W) i wszystkie działają , pomimo że są chińskie i z tej partii co podobno padały jak muchy ....... a padały bo puszczały im połączenia między ogniwami , rozrywane pod wpływem pracy podłoża przy zmianach temperatury.
Na folii , która jest super elastyczna (zwłaszcza rozgrzana), mają takie warunki jakby luźno leżały na dachu i nie były przyklejone .
Pozytywnym skutkiem ubocznym takiego rozwiązania jest to , że nawet jak kiedyś zajdzie potrzeba odklejenia lub wymiany tych paneli to nie pozostanie po nich najmniejszy ślad , bo oderwie się folię ...... przy sikaflexie zostaje syf na wieki :spoko

zbyszekwoj - 2020-09-13, 12:59

Pod mój manel dostala sie woda która podczas zdejmowania parzyła w ręce. :gwm
Johny_Walker - 2020-09-14, 11:27

Koszt nowego sztywnego 330W zakup PL 550 pln, zakup zestawu elastycznych nowych z Ali około 1000 pln. Wydajność elastycznych przy moich próbach zawsze była niższa niż sztywnych, regulator zawsze stosowałem ten sam MPPT tracer, elastyczne zapinałem równolegle i szeregowo.

Porównujesz markowe kupione w Polsce z niemarkowymi, z oszukanymi parametrami kupionymi gdzieś u oszustów? Weź poprawkę na to co pisali na Ali. Tam wszystko trzeba dzielić przez dwa. Gdybyś kupił markowe to by się parametry zgadzały, a Ciebie po prostu oszukano.

Johny_Walker - 2020-09-14, 11:29

joko napisał/a:
o nich najmniejszy ślad , bo oderwie się folię ...... przy sikaflexie zostaje syf na wieki :spoko

Ja mam na Sikaflex. Za późno już. Odklejenie pewnie tylko kątówką. Ale działają i nie martwię się o wodę która z pewnością jest pomiędzy panelem a dachem.

KAZEK99 - 2020-09-14, 19:53

Witam.
Ja nie jestem w stanie zrozumieć sensu wpisów niektórych kolegów, zamiast podzielić się z innymi swoimi doświadczeniami to piszą o swoich przewagach nad innymi, związanych z eksploatacją paneli fotowoltaicznych. Ja uważam że forum służyć ma również tym wszystkim którzy nie mają dużych doświadczeń nie tylko w sprawie eksploatacji paneli ale również w zakresie ich montażu zarówno elastycznych jak i sztywnych. Wymądrzanie się i wytykanie czyichś błędów naprawdę nie służy niczemu. Przedstawienie swoich doświadczeń oraz sugestii na pewno zrobi więcej niż wymądrzanie się na forum.
Ja chętnie podzielił bym się swoimi doświadczeniami w tym zakresie ale czytając niektóre posty widzę że niektórym forumowiczom chodzi o zupełnie coś innego, (chyba o zaistnienie).
Na litość - podzielmy się swoim doświadczeniem.
Pozdrawiam

piotr1 - 2020-09-14, 20:52

Ja mam na dachu 4 razy po 100 WAT od 2.5 roku i działają ok. Kupione od chińczyka w zestawie. Tylko padł mi regulator napięcia podczas upalnego lata. Zamontowałem większy 50 amper i jest ok. :spoko
Mavv - 2020-09-15, 16:36

Kompi napisał/a:

To sie zgadza z moimi obserwacjami. Mam na dachu 400w szklanych i 400W elastycznych obok siebie. Sprawdziłem słoneczko świeci równo. Szklane dają 300W elastyczne 220W. Inna sprawa że elastyczne są bardziej awaryjne.

Pozostawmy różnice w wydajności. Skupmy się na awaryjności. Wychodzi nam tu, że pierwszą rzeczą po kupnie elastyków jest poprawa połączeń elektrycznych. Bo to wygląda na przyczynę ich awaryjności. Za mną przemawia waga elastyków. Jeśli się zdecyduję na kupno, to od razu poprawiam fabrykę.

Kompi - 2020-09-15, 17:07

...
Mavv - 2020-09-15, 18:05

Kompi napisał/a:
a teraz mam szklane i oprócz tego co wyżej powiedziano dają jeszcze cień nad dachem. Naprawdę mierzyłem temperaturę dachu organoleptyczne pod solarem a tam gdzie słońce grzeje to różnica jest ogromna. Można stać w słońcu. Jak sie zepsują te elastyki co mam do końca to zakładam na ich miejsce szklany.

To jest zdecydowana zaleta szklanych, że dają cień. Toscaner nawet wrzucał zdjęcia z kamery termowizyjnej pokazując różnicę w dachu pod panelem i bez panela.
Zobaczę, jak będzie u mnie już zabudowa, ile będzie ważyć van i wtedy zobaczę, jakie panele wybrać.

Kompi - 2020-09-15, 19:38

...
Mavv - 2020-09-15, 19:51

Kompi, niby tak, ale ziarnko do ziarnka...