Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Polski Caravaning - Okładka

PCMajer - 2009-01-30, 15:48
Temat postu: Okładka
Z Darkiem Wołodźko zauważyliśmy, że najnowszy, styczniowy "Caravaning Ekspert" ma na okładce to samo zdjęcie, co na okładce PC nr 6(8) 2006...hmmm
papamila - 2009-01-30, 17:47

a to znaczy że ni mniej ni wiecej
.......p. Dorota dała ciała :bajer

a swoja drogą tak sobie strzelić gola :gwm

Miłosz - 2009-01-30, 19:38

A i okładka Polskiego Caravaningu ostatnia i przedostatnia niewiele się różnią . Moim zdaniem tło i pierwszy plan powinny być bardziej zróżnicowane w numerach po sobie następujących (no ale to drobiazg w porównaniu do 2 identycznych okładek)
PCMajer - 2009-02-02, 12:17

napomknę przy okazji, że okładka następnego numeru będzie bardzo oryginalna i oczywiście będzie jak zawsze nasza :bajer
kazbar - 2009-02-02, 12:47

Najlepszą, jak dotąd okładką była moim zdaniem ta:

http://www.polskicaravani.../2007&uid=&sid=

Nie mam racji?

PCMajer - 2009-02-02, 13:00

ok, ale jak mówię - następna okładka może zaskoczyć - uważam, że na pewno pozostanie w pamięci :idea
DARO - 2009-02-02, 13:20

...hm...z dumą przyznam Ci rację Kazek :) :diabelski_usmiech :spoko
eler1 - 2009-02-02, 13:51

Niestety ta była najlepsza bo nasza polska a nie kupiona zagranicą :chytry
louis_cypher - 2009-02-02, 13:53

Hm hm PCMajer a nie lepiej zająć się czymś pożytecznym a nie tylko "labidzeniem", jakbym chciał tak surowo oceniać wydawnictwa z punktu widzenia składu, łamania tekstu, jestem w stanie znaleźć Ci w PC 100-tki błędów :bigok , tylko po co :spoko . Rozumiem że ciężko pogodzić się z faktem że to nie Ty założyłeś nowe czasopismo ale cóż takie życie, nie wszyscy możemy być doskonali :haha:
Zastanawia mnie fakt że zawsze jest coś o Darku Wołodźce a nigdy on sam nie zabiera głosu
Pogody ducha więcej :bukiet:

martes - 2009-02-02, 14:09

Louisku masz trochę racji ,ale nie do końca ... Okładka to okładka a "ta" to taki trochę plagiat :( czy jak to tam nazwać ...
Ja oczywiście kibicuję obu gazetkom , bo są dla Nas camperowiczów :ok
Pozdrawiam ....

louis_cypher - 2009-02-02, 14:20

martes napisał/a:
Okładka to okładka a "ta" to taki trochę plagiat :( czy jak to tam nazwać ...

Martesik ja też czytuje obydwie, ale czy ktoś może się zastanowił nad tym że może zdjątko nie zostało sprzedane na dwie redakcję ??? bo bez takich danych to chyba ciężko się wypowiadać, no ale ja się nie znam :spoko :spoko :spoko

martes - 2009-02-02, 14:30

Louisku ale to jak się doczytałem było w 2006 roku .... a zresztą co mnie to obchodzi ...
Kupuje lubię i czytam obydwa ....

Arturo - 2009-02-02, 14:36

A ja myślę, że nikt nic nie kupował, tylko wziął jedno ze zdjęć udostępnionych przez hymera dla prasy - oryginał zdjęcia jest na stronie galerii HYMER-a
Tylko CE mógłby uważniej korzystać z darmowych zdjęć i już nie wykorzystywać tych wykorzystanych przez konkurencje. Oczywiście nikt im tego nie zabroni, ale wywołuje to potem takie dyskusje jak ta a to dobrze nie wygląda.

louis_cypher - 2009-02-02, 14:36

martes napisał/a:
Louisku ale to jak się doczytałem było w 2006 roku

a to wtedy jeszcze mnie na "świecie kamperowym " nie było :haha: :haha: :haha:

kazbar - 2009-02-02, 14:45

PCMajer napisał/a:
ok, ale jak mówię - następna okładka może zaskoczyć - uważam, że na pewno pozostanie w pamięci :idea

PCMajer- bądź kolegą. Uchyl rąbka tajemnicy.

PCMajer - 2009-02-02, 15:23

Wskazywanie plagiatów jest w moim odczuciu pożyteczne, bo Czytelnicy mają
prawo wiedzieć, że płacą za rzeczy wtórne. Podobnie jak ktoś splagiatuje pracę magisterską, artykuł itd. jest to rzeczą naganną. Tutaj mamy do
czynienia z kolejnym "zapożyczeniem" materiału z "Polskiego Caravaningu"....

Dariusz Wołodźko nie wypowiada się na forach, a o powodach takiej decyzji informował zresztą na zaprzyjaźnionym forum, interweniując raz, gdy nasze pismo było oskarżone o bezprawne użycie (nomen omen) zdjęcia:

http://www.forum.karawani...r=asc&start=135

A w sprawie okładki i nie tylko, napisał w zeszłym tygodniu mail do
Rzecznika Camperteamu (który jest powołany do kontaktów także z prasą),
który może zostać upubliczniony.

Zupełnie natomiast nie rozumiem tego fragmentu: "Rozumiem że ciężko
pogodzić się z faktem że to nie Ty założyłeś nowe czasopismo ale cóż takie
życie, nie wszyscy możemy być doskonali". Cieszę się, że pracuję w
magazynie respektującym prawo autorskie, dobre obyczaje i nie
"zapożyczającym" od innych materiałów bez pytania ani zgody, by wypełnić
czymś własne łamy. A pogoda ducha mi dopisuje - dziekuję :mrgreen:

PCMajer - 2009-02-02, 15:26

Kazek Kluska napisał/a:
PCMajer napisał/a:

PCMajer- bądź kolegą. Uchyl rąbka tajemnicy.

uchylę - na okładce będzie pewne zwierzę, ale więcej powiedzieć nie mogę i nie chcę... :bajer

czarna_mamba - 2009-02-02, 15:40

Drogi PCMajer

wystarczy sprawdzić jak ma się sprawa praw autorskich do danego zdjęcia; Zapytaj Darka, ja zapytam Dorotki

jesli zostały sprzedane kilku redakcjom, a nie tylko jednej do jedno lub kilkakrotnej (w zależności od umowy) publikacji może się zdarzyć, że żadna z nich nie popełniła przestępstwa ani plagiatu;

jako czytelnicy możemy się czuć znudzeni oglądaniem rzeczy podobnych lub takich samych;
myślę jednak, że wszelkie wątpliwości powinniśmy rozwiewać zanim zaczniemy stawiać zarzuty

pozdrawiam Cię gorąco

Tadeusz - 2009-02-02, 16:04

Nasi forumowicze są czytelnikami obu pism. To oni decydują o wyborze, ale wiem, że prawie wszyscy czytamy oba pisma.
Jako rzecznik powołany między innymi do kontaktów z prasą, zdecydowanie nie jestem jednak powołany do zabierania głosu w sporach między pismami, a już na pewno nie do ich nagłaśniania.
Nie znamy powodów, dla których taka właśnie okładka znalazła się na ostatnim numerze CE i nie nam wydawać wyroki. Dobry obyczaj nakazuje rozwiązywać tego rodzaju problemy w zaciszu gabinetów, lub w najgorszym razie na sali sądowej, ale na pewno nie angażując w spory między redakcjami, czytelników.
Członkowie CT są przyjaźnie nastawieni do obu redakcji i obu życzą jak najlepiej. Jako rzecznik i wyraziciel woli ogółu, podkreślam ten fakt i przypominam, że nasi koledzy także współpracują aktywnie z obu pismami, pisząc artykuły i relacje ze spotkań i wypraw. I niech tak będzie nadal z pożytkiem dla nas wszystkich.

Obu redakcjom życzymy sukcesów, a nam zadowolenia z poziomu edytorskiego i merytorycznego obu pism.

Tadeusz Sakowski - rzecznik prasowy CamperTeam.

louis_cypher - 2009-02-02, 20:04

Tadeusz napisał/a:
Obu redakcjom życzymy sukcesów, a nam zadowolenia z poziomu edytorskiego i merytorycznego obu pism.

i niech tak pozostanie Alleluja :spoko :spoko :spoko

PCMajer - 2009-02-03, 14:29

czarna_mamba napisał/a:
Drogi PCMajer

wystarczy sprawdzić jak ma się sprawa praw autorskich do danego zdjęcia; Zapytaj Darka, ja zapytam Dorotki

jesli zostały sprzedane kilku redakcjom, a nie tylko jednej do jedno lub kilkakrotnej (w zależności od umowy) publikacji może się zdarzyć, że żadna z nich nie popełniła przestępstwa ani plagiatu;

jako czytelnicy możemy się czuć znudzeni oglądaniem rzeczy podobnych lub takich samych;
myślę jednak, że wszelkie wątpliwości powinniśmy rozwiewać zanim zaczniemy stawiać zarzuty

pozdrawiam Cię gorąco

Droga Czarno-Mambo,

Arturo napisał, skąd zostało wzięte zdjęcie: z materiałów reklamowych
Hymera. Tyle tylko, że PC użyło go jako pierwsze już trzy lata temu. A
plagiat polega na tym, że CE wykorzystał nasz pomysł na okładkę. Nie
pierwszy zresztą nasz pomysł i pewnie nie ostatni.

Myślę, że nie ma sensu dalej ciągnąć tego tematu. Wszyscy już wszystko
wiedzą i widzą.
Pozdrawiam

gino - 2009-02-03, 15:38

PCMajer napisał/a:
A

Myślę, że nie ma sensu dalej ciągnąć tego tematu. Wszyscy już wszystko
wiedzą i widzą.
Pozdrawiam

he...obie gazetki wtakim razie uprawiaja PLAGIAT..
:wyszczerzony:
bo..obie pisza o tym samym..o..caravaningu...
wiec..gdzie tu sciaganie pomyslow...??

jesli ktoras z gazet wpadnie na pomysl..ABY PISAC WIECEJ ARTYKULOW O POLSKICH CARAWANINGOWCACH , zlotach, tanszych autkach..rowniez tych wiekowych..ktorych jest duzo wiecej niz nowych...a nie robic przedruki z zachodnich gazet...

to wtedy i ja zaczne je czytac... :spoko :spoko

Andi466 - 2009-02-03, 18:10

Zgadzam się z wypowiedzią gino chcąc mieć więcej czytelników trzeba pisać o tych starszych autkach również , ale to jest trudniejsze bo o foldery stare trudniej ale najlepiej podejśc do tematu eksploatacji i wyposażenia wtedy napewno pismo zyska dużo więcej czytelników
eler1 - 2009-02-03, 18:28

Ja to widzę tak niech każdy robi swoje a niech szuka plagiatów u siebie ( to co jest przepisywane w folderów i czasopism zagranicznych to nie plagiat oraz te same zdjęcia ) :gwm nie mamy polskich zdjęć :zastrzelic :zastrzelic :zastrzelic
Kamperfan - 2009-03-08, 17:35
Temat postu: Kto jest autorem tego zdjęcia?
Red. Dariusz Wołodźko napisał (cyt.):
"Mam ogromną i pilną prośbę. Otrzymałem od jednego z członków CamperTeamu
zdjęcie, które zamieszczam w załączniku. Chcę je opublikować w "Polskim
Caravaningu", a nie mogę znaleźć maila, w którym to zdjęcie do mnie
przyszło - czyli nie jestem pewien, kto jest jego autorem.
W związku z tym mam ogromną prośbę: czy mógłbyś dać ogłoszenie na forum do
uczestników wyprawy, która znajduje się pod tym adresem:
http://www.camperteam.pl/...ngeti&start=120
wraz ze zdjęciem i zapytaniem, kto jest autorem tego zdjęcia?
Z właściwości zdjęcia da się wyczytać, że zostało wykonane 29.04.2008 r. o
godz. 11.55 aparatem Panasonic DMC-FZ18.
Będę ogromnie wdzięczny".

Proszę Autora tego zdjęcia o podanie danych (imię i nazwisko) na adres: dariusz.wolodzko@goldnet.pl

fest2 - 2009-03-08, 20:02

Myślę że zdjęcie zrobił ktoś z MK Szczeci w tym czsie byli w niemczech wSafari Park - może to być Romek lub ktoś z uczestników
kazbar - 2009-03-08, 20:27

Stawiam na papamila starego wygę.

PS. Swoją drogą, te nasze kamperki w stosunku do żyrafy wyglądają jak zabawki.

Piękne zdjęcie...i piękna będzie okładka. :drive:

Jedrek29 - 2009-03-08, 21:41

Ja też myślę że to Pampamila
kimtop - 2009-03-08, 21:51

Licząc od prawej
Pierwszy kamper Papamila,drugi Bogdan,trzeci Romek
Wygląda jakby to zdjęcie zrobił z drzwi swojego kampera Roman
Ja byłem dalej z tyłu

Romek - 2009-03-08, 22:12

kimtop napisał/a:
Licząc od prawej
Pierwszy kamper Papamila,drugi Bogdan,trzeci Romek
Wygląda jakby to zdjęcie zrobił z drzwi swojego kampera Roman
Ja byłem dalej z tyłu

Marku , kolejność się zgadza ale to nie moje zdjęcie , przypominam sobie że byli tacy co wysiedli z kamperów i robili zdjęcia - może JAWA

gino - 2009-03-08, 22:16

wydaje mi sie ze podobne zdjecie kiedys wstawil JAWA
Tadeusz - 2009-03-08, 23:56

To zdjęcie zrobione jest aparatem JaWy.
Kamperfan - 2009-03-08, 23:59

Jacek, odezwij się - w Tobie ostatnia nadzieja że 22 numer PC pójdzie do druku :ok :diabelski_usmiech .
rafalcho - 2009-03-09, 06:51

Witam,

To jest zdjęcie Jacka (JaWa).

Tu jest Telefon do Jacka: 660-683-979

Ja jechałem w tej karawanie jako ostatni.

:spoko

Jeśli Jacek sam się nie odezwie, to zadzwoncie, ja nie mogę, bo mam umówione spotkanie służbowe.

:spoko

Kamperfan - 2009-03-09, 07:23

Dzięki Rafał! Jeszcze wczoraj (w nocy) wysłałem do Jacka sms na ten numer - i zaraz spróbuję zadzwonić - może się odezwie ;) .
JaWa - 2009-03-09, 07:42

Witam !!

Zdjęcie jest moje. Wcześniej nie odpisałem, bo byłem na zlocie w Grudziądzu.
Jacek Kropidłowski ( JaWa ).

kalinin - 2009-05-06, 09:40

Fora internetowe rządza się własnymi prawami. Dzielni sieciowi żeglarze korzystając z anonimowości ,czasem zamieniają je w rynsztok. Jednak nawet wśród rynsztoków zdarzają się takie które śmierdzą bardziej od innych. I w owym rankingu najpaskudniejszych do ścisłej czołówki aspirują wpisy komentujące poczynania miesięcznika Caravaning Ekspert, Jest to nowa forma zwalczania konkurencji oparta na sprawdzonej metodzie „oczerniajcie, oczerniajcie a coś z tego zostanie”. Chcąc bezkarnie dokopać można każdego obrzucić fekaliami ukrywając się za nickiem nawet o pięknym imieniu Katarzyna, której jad wkrótce odrodzi się pod innym nickiem
paf - 2009-05-06, 09:51

Mirku ale czy coś się gdzieś nowego wydarzyło?

Bo Kasia M zakończyła u nas karierę pisarską już jakiś czas temu.

Ogólna prośba, jeśli gdzieś widzicie odradzającego się użytkownika który dostał zakaz pisania to dajcie znać bo wtedy będzie już permanentny banik

kalinin - 2009-05-06, 19:47

Niektóre sprawy wyjaśniaja sie z pewnym opóżnieniem, czesto nawet dużym lub nie wyjaśniaja się wcale. Ale tym razem wiadomo juz napewno kto był ową Kasią, stąd moj poprzedni post na temat prymitywnych form zwalczania konkurencji z wykorzystaniem naszego forum. Nawiązując do pierwszego postu w sprawie okładki załączam zdjecie okładki z ukraińskiego czasopisma caravaningowego . Czy to też jest to plagiat z PC ? Czy bedzie taka awantura jak w przypadku CE ?
janusz - 2009-05-06, 19:54

Jaka fajna nazwa MotoChata.

Motochata Rimor Katamarano 8 super, bardzo mi się podoba.

Pawcio - 2009-05-06, 20:07

janusz napisał/a:
Jaka fajna nazwa MotoChata.

Motochata Rimor Katamarano 8 super, bardzo mi się podoba.

Klub Miłośników MotoChaty... :kciukgora
Dla mnie też w dechę :lol:

A powracając do zdjęć- dziwię się po raz kolejny, że znów jest problem dublowania fotek na okładkach.
Przecież zajmując się tematyką kamperową czy karawaningową troszkę (chyba?) trzeba podróżować. W czasie podróży przecież robimy setki, a nawet tysiące zdjęć. Czy tak trudno wybrać coś oryginalnego? Mało tego. Na forach internetowych takich jak nasze pojawia się ogromna ilość zdjęć z podróży, często po prostu rewelacyjnych. Myślę, że wielu z nas nie miało by nic przeciwko, aby jego fotka pojawiła się na okładce czasopisma. Przecież wystarczy zapytać ...

Tadeusz - 2009-05-06, 20:24

Pawcio napisał/a:
Czy tak trudno wybrać coś oryginalnego? Mało tego. Na forach internetowych takich jak nasze pojawia się ogromna ilość zdjęć z podróży, często po prostu rewelacyjnych. Myślę, że wielu z nas nie miało by nic przeciwko, aby jego fotka pojawiła się na okładce czasopisma. Przecież wystarczy zapytać ...

Prawda, jakie to proste?

Dziabong - 2009-05-06, 20:27

Tadeusz napisał/a:
Pawcio napisał/a:
Czy tak trudno wybrać coś oryginalnego? Mało tego. Na forach internetowych takich jak nasze pojawia się ogromna ilość zdjęć z podróży, często po prostu rewelacyjnych. Myślę, że wielu z nas nie miało by nic przeciwko, aby jego fotka pojawiła się na okładce czasopisma. Przecież wystarczy zapytać ...

Prawda, jakie to proste?

Proste, ale trzeba chcieć coś innego. Na stronach producentów jest jak na tacy.

Napisałem wcześniej, że ze strony producenta!!!

gino - 2009-05-07, 06:49

a moze wydawca ten sam..?
u nas wiele gazet ukazuje sie z tymi samymi okladkami co na zachodzie....gdyz sa to edycje tej samej gazety, na rozne kraje..

oczywiscie tak sobie ''gdybam'' ...

Arturo - 2009-05-07, 10:47

Powtórzę raz jeszcze:

Powyższe zdjęcie na obu okładkach jest wzięte z działu prasowego Hymera, który je udostępnia za darmo dla prasy, więc pojawienie się go na okładce PC jest w pełni legalne (a do tego proste i tanie dla wydawcy, wystarczy sobie zdjęcie wziąć i nikogo o nic nie pytać).

W przypadku MotoChaty podejrzewam, że zdjęcie jest umieszczone nielegalnie. Dlaczego? Ponieważ wydawca usunął logo producenta i modelu z przyczepy a na to pewnie Hymer nie zgadza się udostępniając to zdjęcie (chyba że Rosjanie dostali na to zgodę, w co wątpię).

Aulos - 2009-05-07, 10:54

Arturo napisał/a:
W przypadku MotoChaty podejrzewam, że zdjęcie jest umieszczone nielegalnie. Dlaczego? Ponieważ wydawca usunął logo producenta i modelu z przyczepy a na to pewnie Hymer nie zgadza się udostępniając to zdjęcie (chyba że Rosjanie dostali na to zgodę, w co wątpię).

Faktycznie wyczyścili z tyłu i z boku, aż dziw, że nie zmienili rejestracji na swoją narodową. :shock:

kalinin - 2009-05-08, 12:53

Czy w takim razie CE mogło skorzystać ze zdjęcia z działu prasowego Hymmera ? Czy zgodnie z pierwszym postem (Okładka) był to plagiat z PC.
A swoją drogą czesto jesteśmy niewolnikami własnych wymyslonych zakazów i domniemanych licencji. Nie potrafimy też wyzwolić się z kręgu podejrzliwości a wręcz przeciwnie to co proste i jasne traktujemy podejrzliwie.

TomekW - 2009-05-08, 13:24

Arturo napisał/a:

Przecież wszyscy wiedzą, że w Rosji od niepamiętnych czasów obowiązuje niepisana zasada, że "jeżeli coś jest zabronione, a bardzo się chce, to... można" :haha:

Arturo - 2009-05-08, 13:33

Mirku, samo umieszczenie nie było, "plagiatem", wg PC, był sam pomysł umieszczenia tego konkretnego zdjęcia na okładce. Przypomnę co napisali:

PCMajer napisał/a:
Arturo napisał, skąd zostało wzięte zdjęcie: z materiałów reklamowych
Hymera. Tyle tylko, że PC użyło go jako pierwsze już trzy lata temu. A

A czy to był plagiat pomysłu czy nie to tak naprawdę trudno ocenić. To tak jakby ktoś 20lat temu zastanawiał się czy puszka Pepsi jest plagiatem Coca-Coli (wtedy obie były czerwone) :szeroki_usmiech :spoko

Arturo - 2009-05-08, 13:37

TomekW napisał/a:
Arturo napisał/a:

Przecież wszyscy wiedzą, że w Rosji od niepamiętnych czasów obowiązuje niepisana zasada, że "jeżeli coś jest zabronione, a bardzo się chce, to... można" :haha:

Dlatego napisałem że wątpię :spoko

W Rosji też jest taka zasada że jak coś bardzo się chce to na pewno można to załatwić tylko należy dać odpowiednią łapówkę odpowiedniej osobie. :szeroki_usmiech

Arturo - 2009-05-08, 13:47

A skoro jesteśmy przy temacie rosyjskim to ciekawostka z Moskwy:

Uproszczony zapis autentycznej rozmowy telefonicznej pomiędzy pracownikiem ichniego Urzędu Skarbowego a szefem jednej firmy:

US: Dzień dobry. Kiedy planujecie wykazać zysk?
Szef: W przyszłym roku.
US: No to macie wykazać zysk w tym roku.
Szef: Jesteśmy jeszcze młodą firmą, mamy duże koszty i nie damy rady w tym roku wykazać zysku.
US: Nic mnie to nie obchodzi. W tym roku macie wykazać zysk. Do widzenia.

:szeroki_usmiech

kazbar - 2009-05-08, 19:37

kalinin napisał/a:
...załączam zdjecie okładki z ukraińskiego czasopisma caravaningowego .

Drobna uwaga:
Ukraińskiego a nie rosyjskiego.

"Moto-xata", to jest chyba pismo o motocyklach i skuterach. Z karawaningiem nie ma pewnie nic wspólnego.
Myślę, że okładka jest redakcyjnym "wypadkiem przy pracy" braci Ukraińców.

Oceńcie sami:
http://moto-xata.com/inde...emart&Itemid=34

janusz - 2009-05-08, 20:33

To jest ta motoxata:
http://www.autocamper.com.ua/29.php

Discoverer - 2009-05-08, 22:05

Здравствуйте, Польские братья :)
Журнал МОТОХАТА не Российский, а Украинский. Когда я увидел обложку Польского журнала ПК (PС) то сам был удивлен совпадению обложек. Очень долго смеялся :wyszczerzony:
Утверждаю, что это ни в коем случае не плагиат. Просто была необходимость подобрать зимнюю обложку для журнала.
МОТОХАТА - еще очень молодой и единственный журнал о караванинге в Украине.
Давайте дружить :)

Aulos - 2009-05-08, 22:29

Witamy Kolegę z Ukrainy! :spoko Takie wypadki przy pracy, jak z tą okładką nie wynikają ze złej woli redakcji. Jest to sytuacja trochę niefortunna, ale przecież żadna redakcja świadomie nie powiela okładki innego magazynu, mogąc skorzystać bezpłatnie z innego zdjęcia producenta, czytelnika-pasjonata lub zdjęć własnych.

Na stronie zlinkowanej przez Janusza jest forum, a na nim wątek o kempingach na Ukrainie - może kogoś zainteresuje.

kalinin - 2009-05-09, 07:51

Łączy już nas okładka, to może zaprosimy kolegów z Ukrainy na nastepny Zlot CT. Jeśli i oni organizuja zloty ? Zawsze to dodatkowy dreszczyk emocji - wiza, kontrola graniczna, paszportowa, itd.
Aulos - 2009-05-09, 10:34

kalinin napisał/a:
Łączy już nas okładka, to może zaprosimy kolegów z Ukrainy na nastepny Zlot CT. Jeśli i oni organizuja zloty ? Zawsze to dodatkowy dreszczyk emocji - wiza, kontrola graniczna, paszportowa, itd.

Pierwyj Mieżdunarodnyj Zlot "CamperTeam-Motochata Euro 2012" :haha: :haha: :haha:

janusz - 2009-05-09, 16:22

Discoverer,
Pakuj się szybciutko i do Pajęczna na zlocik przyjeżdżaj. :bigok

Discoverer - 2009-05-09, 23:55

Всем привет :)
Если я правильно понял, то я уже приглашен на слет караванеров в Польше?!
В Украине пока слеты караванеров не регулярные и спонтанные из-за небольшого количества владельцев автодомов. Мы обязательно пригласим вас за ранее, если будет намечаться такое мероприятие. Кстати, чтобы посетить Украину вам виза не нужна, вы просто садитесь в свой автодом и приезжаете к нам. Без визы вы можете пребывать в Украине 90 дней :bigok

gino - 2009-05-10, 07:27

Discoverer napisał/a:
Всем привет :)
Если я ,правильно понял то я уже приглашен на слет караванеров в Польше?!
:bigok

да, TУ правильно понял :bigok ZAPRASZAMY :spoko

JaWa - 2009-05-15, 08:34

Może wydzielić temat z "okładek" na np. "spotkanie na Ukrainie". Ja byłbym zainteresowany. :spoko
Bim - 2009-05-15, 13:06

JaWa napisał/a:
Może wydzielić temat z "okładek" na np. "spotkanie na Ukrainie". Ja byłbym zainteresowany. :spoko

no to już nas jest dwuch :lol:

tak wyglądają zloty na Urainiehttp://www.autocamper.com...c5e1adfd2d0fbe8

zibi - 2009-05-15, 22:04

Przyłaczam się do Was JaWa i Bim :spoko
Discoverer - 2009-05-15, 23:25

Всем привет :spoko
я еще плохо ориентируюсь у вас на форуме, покажите где можно посмотреть как у вас проходят встречи караванеров. У нас народ уже собирается к вам на встречу :)

JaWa - 2009-05-16, 12:01

Tutaj historia zlotów ( http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=91 ) a tu aktualny zlot ( http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=204 ).
Discoverer - 2009-05-16, 21:21

JaWa napisał/a:
Tutaj historia zlotów ( http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=91 ) a tu aktualny zlot ( http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=204 ).

dzięnkuję bardzo

ekosmak.dabrowska - 2009-05-17, 19:02

Czytam temat z wielkim zainteresowaniem. Proszę dalej panowie.
JaroW - 2009-05-18, 17:52

Discoverer napisał/a:
встречи караванеров

a kiedy się zintegrujemy ..? :bigok

Discoverer napisał/a:
я еще плохо ориентируюсь у вас на форуме

ja też się słabo orientuję w naszym forum :spoko