Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - Bez planu przedwiosenna wyprawa do W³och 2023

Skwarek - 2023-03-04, 21:03
Temat postu: Bez planu przedwiosenna wyprawa do W³och 2023
Wyjecha³em trzeciego marca, wygoni³o mnie zimno i smêtne krajowe prognozy pogodowe.

Przejazd zwyczajnie autostradami przez Czechy i Austriê gdzie zaliczy³em na dzieñ dobry wa¿enie i na koniec kontrolê dokumentów.
W³ochy po zjechaniu z gór powita³y mnie bardzo s³onecznie i ciep³o 15stC. Zaliczywszy kolejny raz Pomposê stan±³em na noc w Ravennie (44.4145566 12.188414) na parkingu kamperowym za 2,25EU/24h z serwisem.
W³a¶nie wróci³em z wieczornej w³óczêgi uliczkami malowniczej Ravenny, w centrum t³umy ludzi, wiadomo sobota. Jest nadal ciep³o i bezwietrznie, spacer siê uda³ wyj±tkowo ;)

Gdzie dalej , nie wiem mo¿e Toskania i przejadê nad mo¿e Tyreñskie? mam czas chcê wróciæ tydzieñ po nastaniu wiosny. Nie omin± mnie Idy Marcowe ;)

:spoko

Skwarek - 2023-03-05, 19:31

Dziêki za piwka :)
Zachêcony, piszê wiêc dalej.
04.03.2023 Rano wyjecha³em z Ravenny, patatajk± w kierunku Perugii, w Sansepolcro na Arreezzo i serpentynami do Gaiole in Chianti gdzie zatrzyma³em siê na darmowym kamperowym parkingu z serwisem (43.464564 11.434354). By³o ju¿ o tej miejscówce na forum pisane.
Po obiedzie wyruszy³em rowerem na podbój okolicy. Objecha³em ró¿nymi drogami sze¶æ okolicznych zamków i mini miasteczek. Ka¿de na górce otoczone winnicami i w gorszych miejscach do ich uprawy oliwkami. Te zamki, wie¿e i ko¶có³ki to s± tak mniej wiêcej z XII wieku..
Piêkne widoki. Pogoda wy¶mienita, ciep³o 15C ale na wierzcho³kach trochê wieje.

Jutro przed po³udniem mo¿e trochê popadaæ wiêc chyba pojadê gdzie¶ dalej.

LukF - 2023-03-06, 08:25

Skwarek,
¦wietny kierunek na wczesn± wiosnê. Logujê siê do tematu i czekam na kolejn± relacjê. :pifko

WaldekR - 2023-03-06, 08:55

Fajna relacja. Pisz dalej. :pifko
adaml61 - 2023-03-06, 18:54

Na zachêtê :pifko , a jak siê tam krêcisz polecam dzikie gor±ce ¼ród³a .
Skwarek - 2023-03-06, 20:23

Dziêki za kolejne piwka i s³owa dodaj±ce otuchy ;)

06.03.2023 Wyjecha³em nad morze, kierunek Grosseto i dalej do Talamone. Po drodze min±³em ró¿ne gor±ce ¼ród³a ale tym razem ich nie odwiedzi³em, rok temu zaliczy³em prawie wszystkie, teraz nie mia³em ochoty sztach±æ siê siark±.
W Talamone zatrzyma³em siê na Piazza del porto jak siê okazuje by³em tu kiedy¶ i zwiedza³em zamek (42.554126 11.134843) miejsca na bia³ych liniach bezp³atne ale parkomaty niebieskich jeszcze nieczynne. Praktycznie ca³y dzieñ je¼dzi³em rowerem po okolicy i wzd³u¿ zatoki.
Wieczorem postanowi³em zmieniæ kwaterê i pojecha³em do Porto Santo Stefano, to spore a ciasne miasteczko i nie znalaz³em ¿adnego postoju.
Wcze¶niej po drodze wypatrzy³em kamperow± kwaterê przy pla¿y (42.467813 11.1870079) i tam zosta³em na noc. Teraz darmowe ale od kwietnia do wrze¶nia 15EU//24h lecz s³aby tu jest internet.
Jest nadal ciep³o i s³onecznie, ko³o 15C.
Jutro pla¿a, trochê popeda³ujê i zobaczy siê co dalej.

Comsio - 2023-03-07, 18:56

Takiemu to dobrze, takiemu dobrze 👍😎

Pu¶æ go³±bka z t± piêkn± pogod± 😎

Skwarek - 2023-03-07, 19:53

Dziêki za kolejne piwka ;)

07.03.2023
Rano a by³o sporo przed siódm±, obudzi³ mnie okrutny rumor i niezwyczajna ¶wiat³o¶æ. Okaza³o siê, ¿e o drogowcy zabrali siê do pracy i zaczêli frezowaæ gdzieniegdzie asfalt i od razu po ca³o¶ci uk³adaæ nowy, robota tandetna ale g³adka. Sz³o im szybko jakby gnali po forsê.
Poszed³em na pla¿ê, d³ugo patrza³em jak ludzie siê mêcz± biegaj±c brzegiem morza. Pó¼niej przeszed³em na drug± stronê nowej drogi, moje ¶lady by³y pierwsze, do rezerwatu Oasi WWF Naturale Orbetello, takie p³ytkie bajoro po salinach gdzie jest teraz mnóstwo ptactwa. Nastêpnie pojecha³em 130km w stronê Rzymu nad morze do Marina di Cerveteri (41.9775462 12.035598) na du¿y kamperowy bezp³atny parking z widokiem na morze. Na miejscu ciep³o, s³onecznie, 18C .
Tradycyjnie rowerem objecha³em okolicê, nuda ale siê wyje¼dzi³em. Tu te¿ s± jakie¶ mokrad³a pe³ne dziadków z monstrualnymi obiektywami poluj±cych na ptaki i jaka¶ wied¼ma, fajna ale trochê drewniana. Ruiny nadmorskiej wie¿y z palmami.
Wieczorem zaczê³o siê chmurzyæ i zachód s³oñca nie by³ widowiskowy. Co¶ ma w nocy popadaæ, rano zobaczê co dalej.

drwoy - 2023-03-07, 21:00

I taka jazda mnie siê podoba. Bez ograniczeñ i konieczno¶ci - na pe³nym luzie. Jedz dalej i pisz, byæ mo¿e w kwietniu zrobiê tê trasê w taki sam sposób.
W drodze z W³och chcia³bym przejechaæ Szwajcariê, ale obawiam siê rygorów nocowania w dowolnych miejscach. Mo¿e jakie¶ wra¿enia kolegów z pobytu w ubieg³ym roku w tym kraju i odniesienia siê do problemu.
W du¿ych miastach bêdê chcia³ byæ na kempingach lub placach przeznaczonych dla kamperów, ale poza - chcia³oby siê za¿yæ wolno¶ci bez dodatkowych kosztów.
Bêdê wdziêczny za wskazania.....

Skwarek - 2023-03-08, 18:54

Dziêki za kolejne piwko ;)
08.03.2023
Chyba z okazji Dnia Kobiet moja wczorajsza fotka wied¼my mia³a tyle "¶ci±gniêæ" ;)

Ale do rzeczy, w nocy prawie nie pada³o i rano podjecha³em (42.000548 12.092995 darmowy) pod etruskie muzeum Necropoli della Banditaccia, które ju¿ kilka razy zwiedza³em ale zawsze mia³em niedosyt okolicy. Tym razem czas spêdzi³em na rowerze i okolicznych ¶cie¿kach.
Jak przypuszcza³em teren jest bardzo rozleg³y, urozmaicony i pe³en przeró¿nych zabytków poza muzeum, czasem to gospodarstwa w zabytkach.

W drugiej czê¶ci dnia pojecha³em piêædziesi±t parê kilometrów do Ostia Antica, jest to w³a¶ciwie dzielnica Rzymu i uj¶cie Tybru. Darmowy parking (41.758991 12.2995531) w godzinach otwarcia Muzeum Ostia Antica i bilet wstêpu 18EU od ³ebka. Obszed³em teren bardzo fajnych wykopalisk portu Rzymskiego, warto by³o choæ to trochê mêcz±ce po dzisiejszej Banditaccii ;)
By³o ciep³o i komfortowo 18C.
Na noc wybra³em siê ze sze¶æ kilometrów dalej do wspó³czesnej Ostii na morze, parking przy pla¿y (41.726274 12.285445), widok morza free. Jest tu czynna knajpka pla¿owa i menelowaci bukini¶ci.

GraKo - 2023-03-09, 15:11

Witaj SKWAREK,z zaciekawieniem przeczyta³am Twoj± relacjê.Jest konkretna .My te¿ pod koniec kwietnia wybieramy siê w podobn± trasê i zapewne skorzystamy z Twoich wskazówek.Napisz proszê jak wygl±da³o wa¿enie o którym wspomnia³e¶ w pierwszym po¶cie i w jakiej miejscowo¶ci to by³o .Czy zmie¶ci³e¶ siê w wymaganej normie? Bêdê wdziêczna za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam i ¿yczê mi³ego podró¿owania. :spoko :roza:

Skwarek - 2023-03-09, 19:22

GraKo napisa³/a:
Witaj SKWAREK,z zaciekawieniem przeczyta³am Twoj± relacjê.Jest konkretna .My te¿ pod koniec kwietnia wybieramy siê w podobn± trasê i zapewne skorzystamy z Twoich wskazówek.Napisz proszê jak wygl±da³o wa¿enie o którym wspomnia³e¶ w pierwszym po¶cie i w jakiej miejscowo¶ci to by³o .Czy zmie¶ci³e¶ siê w wymaganej normie? Bêdê wdziêczna za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam i ¿yczê mi³ego podró¿owania. :spoko :roza:

Cieszê siê, ¿e moje pisanie mo¿e byæ przydatne.
Wa¿enie by³o na autostradzie miêdzy Mikulowem a Wiedniem, jest zatoka i do niej kieruj± znakami auta powy¿ej 2,8T, lepiej nie przegapiæ . Przeje¿d¿a siê przez wagê, zielone ¶wiat³o to OK jedziesz dalej, czerwone to smêtna rozmowa. Mia³em zielone 😊

Skwarek - 2023-03-09, 20:24

09.03.2013
Dzisiaj wybra³em siê z Ostii do Rzymu znalaz³em miejscówkê blisko centrum (41,862644 12.496712) Ogrodzony plac z cieciem, pr±dem i serwisem za wszystko 30EU/24h. Wiadomo – stolyca.
Zawsze mia³em ochotê przejechaæ siê rowerem s³ynn± Via Appia Antiqua od bramy miasta a¿ do sielskiej wsi. Uda³o siê, przejecha³em przed obiadem kilkana¶cie kilometrów od Porta San Sebastiano. Ruiny willi i przydro¿nych ¶wi±tyñ i postumenty pomników stawa³y siê coraz rzadsze i pojawi³y siê farmy i pola a w oddali ruiny akweduktów.
Wróci³em na obiad i w drugiej czê¶ci dnia zachcia³o siê pojechaæ do centrum, ta sama droga w drug± stronê wyprowadzi³a mnie na Circus Maximus nastêpnie na Piazza Venezia ze s³ynn± maszyn± do pisania, pó¼niej Forum Romanum, Koloseum. Przez most Viktora Emanuela II ko³o zamku St. Angelo dotar³em do Watykanu gdzie zrobi³em rundê na Placu ¦w. Piotra. Tak mniej wiêcej wygl±da³ te¿ mój powrót ale czê¶ciowo wzd³u¿ Tybru.
Dzieñ by³ ciep³y oko³o 18C, niewiele s³oñca ale przyjemnie, bez wiatru, na rower i ³a¿enie
idealnie.
Nie zamierzam zwiedzaæ muzeów bo to ju¿ kiedy¶ przerabia³em.
Jutro nie wiem gdzie? zobaczymy ;)

yamah - 2023-03-10, 08:00

Skwarku zainspirowa³e¶ mnie tym rowerkiem po Rzymie :spoko
:pifko leci drugie na przep³ukanie garde³ka i dalsza trasê :ok

Cyryl - 2023-03-10, 08:44

Skwarek napisa³/a:
09.03.2013
Dzisiaj wybra³em siê z Ostii do Rzymu znalaz³em miejscówkê blisko centrum (41,862644 12.496712) Ogrodzony plac z cieciem, pr±dem i serwisem za wszystko 30EU/24h. Wiadomo – stolyca...

...Chcia³y mi skubn±æ kapotê...

na obrze¿ach Rzymu masz kemping ca³oroczny https://www.sevenhills-roma.it/
do Watykanu jest 14 km rowerem.

z kart± ACSI 19 euro za dobê (kamper, dwie osoby, pr±d, sanitariaty, serwis).

w rewan¿u trzeba by³o jedn± skubn±æ na wieczornego grilla.

Skwarek - 2023-03-10, 19:56

yamach dziêki za piwko i dedykacjê..

Cyryl
Szuka³em miejscówki najbli¿ej Via Appia Antiqua (znalaz³em ok 500m) by rowerem spokojnie bez samochodów wbiæ siê do centrum ok 3km do Koloseum.
A tego barana bym grillowa³ codziennie chyba przez miesi±c ;)

10.03.2023
Dzisiaj trochê lu¼niejszy dzieñ bo trzeba by³o "dnia gospodarczego", jakie¶ zakupy, pichcenie, jeden gazbank nape³niæ no i trochê posprz±taæ w kamperze - jestem znowu sam, hulaj dusza piek³a nie ma, ale bez przesady ;) . A dzieñ ciep³y ale chmurny, do obiadu wisia³ deszcz ale jako¶ tylko pokropi³. Dojecha³em kilkadziesi±t kilometrów na po³udnie do Sperlongi a w³a¶ciwie obok bo tam nie da rady. Jestem przy uj¶ciu Lago Lungo (41.2270950 13.403718) , darmo, przy sztormowym morzu i jest ju¿ kilka kamperków, zacz±³ siê weekend jest ich trochê wiêcej na drogach.
Po obiedzie rowerem pojecha³em wspi±æ siê do Sperlongi. Fajna miejscowo¶æ, stare domy w kolorze ecru, malownicze ciasne uliczki a wszystko stoi na skale.
Wieczorem bardzo silny porywisty wiatr ale w nocy ma siê uspokoiæ.

Na jutro nie mam jeszcze planów, pewnie minê Neapol, Pompeje i Paestum bo to ju¿ by³o ;)

LukF - 2023-03-11, 07:20

Skwarek,
Naprawdê fajna wyprawa. Pokazujesz, ¿e mo¿e byæ atrakcyjnie podró¿uj±c samotnie. Pozdrawiam :pifko

Skwarek - 2023-03-11, 19:40

LukF fajnie, ¿e siê podoba, dziêki za piwko, pozdrawiam ;)

11.03.2023
Dzisiaj bez zdjêæ, nie ma co pokazaæ. Prawie ca³y dzieñ w drodze na po³udnie w poszukiwaniu lepszej pogody, ale wpad³em z deszczu pod rynnê. W drodze s³oñce, deszcz i w górach naprawdê gêste mg³y. Chcia³em dotrzeæ do regionu który zawsze omija³em jad±c na Sycyliê. Chodzi o wybrze¿e od Paoli do Tropei. Jestem przy pla¿y i ¶cie¿ce rowerowej w miejscowo¶ci Paola (39.360628 16.030361).
Dobrze, ¿e mam dobry sen bo huk fal jest ogromny, jeszcze takich na Morzu ¦ródziemnym nie widzia³em, jest fajnie ;) .
Jutro ciep³o i maj± byæ burze ale my¶lê, ¿e znajdê mo¿liwo¶æ poje¿d¿enia rowerem.

Skwarek - 2023-03-12, 19:28

12.03.2023 Dzisiaj rano w Paoli wybra³em siê rowerem do Santuario di San Francesco, wysoko nad miastem, jezdnia by³a mokra i wywali³em siê. Obda³em trochê ³okieæ i pozbiera³em siê pojecha³em dalej. Jak siê okaza³o by³em tam ju¿ kiedy¶ ;)
Pogoda niewyra¼na to pojecha³em dalej na po³udnie, przez Amantee i Pizzo dotar³em pod Tropeê i stan±³em na parkigu przy pla¿y w Santa Domenica (38.658447 15.848702) p³atny od 15maja do 15 pa¼dziernika. W mijanych miejscowo¶ciach szuka³em miejscówek przy pla¿y ale by³y rózne trudno¶ci zakazy ruchu, ciasnota, ograniczenia wysoko¶ci (by³o nawet 1,5m), osuwiska i stromizny. Tu gdzie jestem te¿ nie by³o ³atwo dla kamperka ;)
Jest jutro szansa na dobr± pogodê, mo¿e pojadê rowerem do Tropei (8km).

ZbigStan - 2023-03-13, 19:27

Skwarek, Piêkna podró¿. Czy podró¿ujesz sam? Te¿ siê przymierzam do zobaczenia po³udnia W³och, ale ruszê po ¶wiêtach, w po³owie kwietnia. Pozdrawiam. :spoko
Skwarek - 2023-03-13, 19:44

ZbigStan - dziêki ;) , tak jestem teraz sam tak jak nidawno w Hiszpanii. Razem szykujemy siê w czerwcu do Norwegii. Pozdrawiam :)

13.03.2023 Od rana dobra pogoda i ciep³o. Wyruszy³em rowerem do Tropei 100m w górê a potem spokojnie i 100m w dó³, powrót identyczny. Tropea jest fantastyczna, stare miasto i pod nim brzeg z klasztorem na dziurawej skale. Obje¼dzi³em od A-Z i robi±c po drodze zakupy wróci³em do auta.

Pojecha³em dalej na po³udnie w kierunku Sycylii, po drodze wst±pi³em do Capo Vaticano (piêkny widok).

Przed Palmi odbi³em na wschód rozstaj±c siê z Morzem Tyreñskim i po godzinie by³em nad Morzem Joñskim w Locri. Bêdê teraz na podeszwie W³oskiego Buta. By³em w Locri Epizephyri ale grecy maj± w poniedzia³ki nieczynne, mo¿e jutro.

Na noc zatrzyma³em siê na parkingu przy bulwarze w Siderno (38.271189 16.303186). Morze tutaj ciche i spokojne.

LukF - 2023-03-13, 20:04

Skwarek,
Piêkne widoki, piêkne zdjêcia. Mo¿e wiêcej zdjêæ dasz radê wstawiaæ.

Skwarek - 2023-03-13, 20:23

LukF fajnie, ¿e siê podobaj±, postaram siê o wiêcej, martwi mnie tylko, ¿e teraz bêdzie mniej tak spektakularnych widoków 🤔

Komplecik - 2023-03-13, 20:52

Zachêcaj±ce miejscówki :bajer
Skwarek - 2023-03-14, 20:08

Komplecik - dziêki za piwko, pozdrawiam ;)

14.03.2023 Rano podjecha³em do Greckiej Epizephyri by po³aziæ po starych kamieniach ale zaro¶niête wszystko chwastami i zielskiem, nie czytelne, nie polecam.

Ruszy³em na pó³noc w kierunku Capo Coloona tam gdzie Grecy mieli miasto Krotone i Pitagoras mia³ swoj± szko³ê ;) . Dobry parking (39.024811 17.201917) nawet na nocleg, muzeum, by³o gdzie po³aziæ i co zobaczyæ choæ to straszne ruiny, wstêp wolny, pies pilnuje obej¶cia, latarnia morska, przyl±dek, widoki, ko¶ció³ek.
W drodze do celu droga prowadzi wybrze¿em i to tak niefortunnie bo od strony morza biegnie linia kolejowa a przejazdy s± niezbyt czêsto, raczej wiadukty pod ale takie dla skuterkow i osobówek. Trzeba czatowaæ by dostaæ siê do pla¿y ;)
Zatrzyma³em siê te¿ we wspó³czesnym Crotone (39.083534 17.125294) darmowe miejsca dla kamperów ale na noc nie polecam, trochê dziwnych meneli.
Pojecha³em dalej na pó³noc do Ciro Marina gdzie na wygodnym parkingu bezpo¶rednio przy pla¿y zatrzyma³em siê na noc (39.357078 17.130800).
Wieczorem obserwowa³em naukê parkowania w W³oskiej szkole jazdy. Parkowania równoleg³ego ty³em nie praktykuje siê, bo jak min±³e¶ miejsce to kto¶ inny ju¿ tam stan±³ ;)
Dzisiaj by³a wy¶mienita pogoda 19C i umiarkowane s³oñce.

mischka - 2023-03-14, 20:14

Skwarek napisa³/a:
martwi mnie tylko, ¿e teraz bêdzie mniej tak spektakularnych widoków 🤔
niepotrzebnie, jak ruszysz w kierunku obcasa "bêdzie pan zadowolony" :spoko
Skwarek - 2023-03-14, 20:20

mischka napisa³/a:
Skwarek napisa³/a:
martwi mnie tylko, ¿e teraz bêdzie mniej tak spektakularnych widoków 🤔
niepotrzebnie, jak ruszysz w kierunku obcasa "bêdzie pan zadowolony" :spoko

No tak, racja, trochê ju¿ wcze¶niej zobaczylem 😊

Skwarek - 2023-03-15, 19:36

15.03.2023 Dzisiaj ¶wiêto - Idy Marcowe ;)
Dzieñ w drodze i ma³o zdjêæ.
By³a trochê deszczowa pogoda i wybra³em siê na obcas W³oskiego Buta bo moje wyjazdy w t± stronê koñczy³y siê na Alberobelo i Locorotondo. Jecha³em wzd³u¿ Zatoki Tyrreñskiej min±³em Sybarytów których ju¿ kiedy¶ zwiedzi³em, po drodze wpad³em do ich kuzynów w Metaponte.

W trasie zaintrygowa³y mnie olbrzymie tablice informacyjne 9m2 o jakiej¶ Magna Grecia w Mandurii, by³o ich kilka. Zacz±³em dr±¿yæ temat gdzie to jest, a to lipa za unijne pieni±dze wystawili fa³szywe tablice, magistraty odebra³y i stoj± bo musz±, nikt nie chce do unii oddaæ kasy ;( , zrobili z siebie po¶miewisko prawie jak u nas.

Na trochê zatrzyma³em siê przy pla¿y w San Pietro gdzie trafi³em na jednego z pierwszych VW ogórków.

Równie¿ po drodze widzia³em olbrzymi prywatny obszar ogrodzony betonowym murem z drutem kolczastym,
patrole ochroniarzy, co to? Na mapie wygl±da jak CERN naziemny ;) a strza³ki kieruj± do Centrum Technicznego. To tor testowy ok 28km, samochodów Fiat, Porsche itd.

Na noc zatrzyma³em siê na bulwarze w Gallipoli (40.049270 18.000669), jest ciep³o ale na jutro zapowiadaj± silne wiatry.

Krzysztofnmr - 2023-03-16, 12:44

¦wietna relacja i super widoki zachêcaj±ce ruszyæ Twoim ¶ladem. :pifko
Skwarek - 2023-03-16, 21:11

Krzysztofnmr - dziêki za piwko, Cieszê siê, ¿e trafi³em w Twój gust. Moja trasa nie ka¿demu siê spodoba bo ¶wiadomie staram siê omijaæ miejsca ju¿ kiedy¶ wcze¶nej odwiedzone. Pozdrawiam :)

16.03.2023 Po ha³a¶liwej nocy spowodowanej porywami wiatru wyjecha³em z Galliipoli dalej na wschód by poma³u okr±¿yæ obcas. Od Gallipoli wybrze¿e staje siiê powoli coraz wy¿sze i urozmaicone, przypomina nieco Chorwackie ale ni¿sze s± góry i zupe³ny brak o¶rodków wczasowych dla "masowego klienta", raczej tylko ma³e pensjonaty i domy na wynajm. W Ugento uzupe³ni³em zapasy jedzonka i dotar³em na obcasowy czubek w Leuca, tu zaczynaj± siê ró¿ne nadbrze¿ne jaskinie i kawerny. Wiatr siê uspokoi³, jest ciep³o i sporo chodzenia po ró¿nych takich.
W Leuca wygodna miejscówka (39.72186 18.344160), ³a¿enie, nastêpnie przejecha³em kolejnych kilka kilometrów by zatrzymaæ siê w Gaglino del Capo (39.843394 18.3886045), tam jest most nad w±wozem do któreg prowadzi ¶cie¿ka, pod ³ukiem mostu jest ukryta fajna jaskinia. Miejscowy handlarz warzywami i zio³ami pomaga odnale¼æ ciekawe miejsca ;)
Gdy ju¿ sobie po³azi³em przejecha³em kawa³ek na punkt widokowy Guardiola z ciekaw± miejscówk± na nocleg ((39.8697884 18.394934) i k±pieliskiem.
Pó¼niej zatrzyma³em siê na parkingu przy Grotta Zinzulusa i po op³aceniu wstêpu przewodniczka mnie jednego oprowdzi³a po grocie, pokazuj±c ró¿ne dziwy natury.
Po mojej wycieczce przewodniczka, bramkarz i kasjer zamknêli majdan i jednym samochodem pojechali do domu.
Podjecha³em nieco dalej do Porto Miggiano tam przy wykutym w skale porciku jest fajna jednak trochê krzywa miejscówka ale na noc stan±³em 300m dalej na p³askim i te¿ z widokiem na morze. (40.033196 18.450866).

Skwarek - 2023-03-16, 21:14

Nie wszystkie zdjêcia wesz³y
peja76 - 2023-03-16, 21:27

Fajna relacja, zdjêcia, opis gdzie stoisz, gps super :pifko
LukF - 2023-03-17, 08:11

Skwarek,

Piêkne miejsca, fajne zdjêcia, szczerze zazdraszczam. Muszê to w przysz³o¶ci zrobiæ tak jak Ty: kamper, rower, sam.
Pozdrawiam :spoko

Skwarek - 2023-03-17, 19:52

Dziêki za kolejne piwka ;)
peja76 - cieszy mnie twoja opinia ;)
LukF Nie ma co wzdychaæ tylko bierz rower i jed¼, nie ma na co czekaæ, im pó¼niej tym trudniej :) sam wiem. Pozdrawiam.

17.03.2023 Ju¿ mija drugi tydzieñ jak nie ma mnie w domu.
Rano wyjecha³em dalej wzd³u¿ ju¿ chyba Adriatyku, po drodze trafi³em do jakiego¶ kurorciku Santa Cezarea Terme z typow± XIX- wieczn± architektur± zdrojow±, aktualnie odnowion± w kremowych kolorach.
Jad±c brzegiem, przez morze widaæ by³o górzysty brzeg Albanii, to jednak tyko ponad 70km.
Dalej na trasie by³o Roca Vecchia z siedliskiem ró¿nych grot, zatoczek, pohukuj±cych falami ska³. Jest tam wygodny parking w którym zdemontowano parkomaty (40.287102 18.424677). Jest gdzie po³aziæ po nierówno¶ciach, widaæ nawet nowe zapadliska które pewnie stan± siê kolejn± atrakcj± turystyczn±. Na razie nie ma biletów i chodzimy gdzie chcemy, w sezonie nie ma tak dobrze.
Zatrzyma³em siê jeszcze w kilku podobnych mniejszych miejscach i skrêci³em w g³±b l±du do Lecce, tam przy centrum jest wygodny choæ drogi parking, ale ogrodzony i z cieciem (40.355262 18.166940). Do starego miasta wszed³em przez bramê Neapolitañsk± i dalej do centrum historycznego. Jest co zobaczyæ, wiêkszo¶æ barokowych budowli z wapienia i marmuru. a w samym centrum odkopane rzymskie ruiny amfiteatru i teatru. Gdy ju¿ mia³em dosyæ tych atrakcji odjecha³em nad morze do Torre Rinalda gdzie przy tej wie¿y zosta³em na noc (40.468578 18.137664)
Lodówka, pstryk i w³a¶nie skoñczy³ mi siê gaz, muszê wyle¼æ i pokrêciæ zaworkami.

Skwarek - 2023-03-17, 19:58

c.d.
Skwarek - 2023-03-18, 19:46

18.03.2023 Rano wyruszy³em na pó³noc i zatrzyma³em siê w Brindisi. Parking przestronny darmowy i z sewisem, có¿ wiêcej potrzeba (40.632957 17.947687). Zdj±³em rower i ruszy³em "na miasto" i do portu. Jest tu kilka ciekawostek, stoj± dwie rzymskie kolumny które wieñcz± koniec drogi Via Appia Antiqua, tej kórej pocz±tek objecha³em w Rzymie ;) .
Przy kolumnach s± monumentalne schody na których jak Rocky æwiczy³ facet, wbiegaj±c i zbiegaj±c oraz markuj±c ciosy bokserskie, hmm...
Znalaz³em te¿ ciekaw± fontanê, z jednej strony scena alegoryczna dla upamiêtnenia ofiar I wojny a od strony bulwaru brutalistyczna fontanna z wielk± tablic±, kto j± ufundowa³? w 1940 Benito Mussolini.
By³o jeszcze fajne stare miasto.
Na koniec spotka³em rodaka który od 5lat mieszka w kamperze i dziwi³ siê, ¿e zwiedzam najbrzydsze miasto we W³oszech.

Dalej zatrzyma³em siê w Polignano a Mare gdzie jest Costa dei Trulli, budyneczki porozrzucane s± wzd³ó¿ brzegu i ¶cie¿ka miêdzy nimi..
Min±³em Bari i zaparkowa³em w Trani (41.282831 16.411438) bo s±siedni Sosta Camper by³ nieczynny. Zwiedzi³em Zamek, Katedrê i okolicê. Jednak na noc tam siê nie zdecydowa³em, dziwne typy stale krêci³y siê po parkingu.
Podjecha³em kilka kilometrów do Barletty i w centrum za 15EU stan±³em na strze¿onym parkingu kamperowym (41.312848 16.281532), jutro bêdê zwiedza³ Barlettê.

Skwarek - 2023-03-19, 19:35

Piszê dalej

19.03.2023 Obudzi³em siê nadal w Barlettcie ;) , u¶wiadomi³em sobie, ¿e tu byli¶my w 2011roku w naszej pierwszej zagranicznej kamperowej podró¿y. Pozna³em po Kolosie, by³o wtedy krótko i pada³o.
Poszed³em zwiedzaæ, zacz±³em od Kolosa, katedra i okolice, port oraz zamek. By³o ciep³o i s³onecznie.
Ruszy³em kamperem dalej bo za tydzieñ mam byæ w Polsce, trzeba poma³u zmierzaæ ku pó³nocy.
Dotar³em do Lucery tam obejrza³em rzymski amfiteatr, starszy od Koloseum i przejecha³em pod gigantyczny zamek z XIII wieku (dobra miejscówka 41.509032 15.324115). Nie spodziewa³em siê tak wielkiego obiektu, obszed³em go dooko³a ;)
Dalej podjecha³em nad morze mijaj±c pó³wysep Gargano opu¶ci³em Pugliê i zatrzyma³em siê przy pla¿y w Termoli. By³o jeszcze do¶æ wcze¶nie wiêc rowerem pojecha³em bulwarem do miasteczka, malownicze warowne miasteczko z portem po po³udniowej stronie cypla. Jest tu te¿ najwê¿sza w³oska uliczka 38cm szeroko¶ci, uczêszczana, dobra dla p³askich egipcjan z hieroglifów.

W Termoli postanowi³em przenocowaæ (42.006930 14.974111).

Skwarek - 2023-03-19, 19:39

c.d.
LukF - 2023-03-19, 21:22

Skwarek,

¦wietne opisy i zdjêcia. Ogl±dam codziennie wiêc pisz dalej :hello

WaldekR - 2023-03-20, 10:48

Pisz dalej :pifko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-03-20, 11:44

Czy foty z telefonuvczy aparatu :bukiet:Uda³o siê postawiæ piwo :!:
Skwarek - 2023-03-20, 20:04

LukF Dziêki za dodanie zapa³u ;)

WaldekR - dziêki za piwo i prosty ¿o³nierski przekaz.. tak jest.

Barbara i Zbigniew Muzyk - foty s± ze starego telefonu, ale skubany dobrze je robi ;) a to dosz³o, dziêki :)

20.03.2023 Dzieñ zapowiada³ siê nieciekawie. Z Termoli podjecha³em kawa³eczek do Fossacesja niedaleko Ortony. Tam bo wypatrzy³em fajn± ¶cie¿kê rowerow±. Pogoda ponura i zapowiadali deszcz ale wybra³em siê rowerem najpierw na po³udnie wzd³u¿ morza kilka kilometrów i pó¼niej w kierunku Ortony. Ju¿ widzia³em Ortonê gdy zaczê³o kropiæ. Jazda to przyjemno¶æ, szeroki zielony asfalt u³o¿ony tras± linii kolejowej, wykorzystano tunele, mosty i wiadukty. Biegnie bezpo¶rednio brzegiem morza i nic nie zas³ania. Krêty przebieg wzmaga ciekawo¶æ, co dalej ;)

Po drodze chcia³em nape³niæ gazbanki i pierwszy raz mi odmówiono. Pani pyta³a "per il motore o per la cucina?" jak siê wyda³o, ¿e nie do silnika to odmówi³a, taka wyszkolona. Na nastêpnej stacji nie mieli z tym jak zwykle problemów.

Gdy wróci³em rozpada³o siê na dobre. Deszcz idzie z zachodu wiêc wybra³em siê mu na przeciw to szybciej go ominê. Na noc dojecha³em do Senigalli i stojê na placu przy marinie (43.720960 13.216637). Trochê pada ale nie wieje, rano bêdê wiedzia³ czy uda³ siê mój chytry plan. W Senigalli te¿ jest sporo do objechania.

Zdjêcia z trasy rowerowej miêdzy Orton± a Fossacesj±.

LukF - 2023-03-21, 08:48

Skwarek,
Stale zastanawiam siê, czy taka ¶rednia pogoda jest tam zawsze w marcu czy po prostu Tobie siê przytrafi³a? Mo¿e pocz±tek kwietnia jest lepszym terminem na po³udnie W³och?

Pozdrawiam i ¿yczê kolejnych fajnych wycieczek na rowerze :spoko

Skwarek - 2023-03-21, 20:53

LukF - masz racjê, na pewno statystycznie w kwietniu jest cieplej ni¿ w marcu - nie wiem jak z deszczem?, mo¿na pój¶æ dalej i mówiæ o maju. Czê¶æ kempingów i p³atnych kamperparków jest ju¿ czynna od 1 kwietnia i czê¶æ parkingów zaczyna byæ p³atna, czê¶æ stref dojazdów zamkniêta, pojawiaj± siê te¿ belki na 1,9m na parkingach.Co¶ za co¶. Jest mo¿e ³adniej ale nie ³atwiej, a napewno mniej swobody i trudniej o wolne miejsca ale ³atwiej o miejsca zorganizowane dla kamperków, w¶ród swoich ;)
Wybra³bym pewnie maj ze wszystkimi konsekwencjami , jest wtedy jednak du¿o cieplej.

21.03.2023 Pierwszy dzieñ wiosny. W nocy przesta³o padaæ i zrobi³ siê ³adny wiosenny dzieñ. Mój plan siê powiód³ ;) W Senigalli najpierw prowadzony nadbrze¿n± ¶cie¿k± objecha³em kawa³ trasy w obie strony zaliczaj±c po drodze Lungomare. Po krótkiej przerwie na kawê ruszy³em w g³±b miasta Senigalli, ca³kiem fajne stare miasto, forteca, targ rybny, nadrzeczna pralnia. Wszystko zadbane i s³u¿±ce ludziom. Dzieciaki za nic maj± powagê zabytków i harataj± w ga³ê na ¶rodku Piazza Garibaldi przed komend± policji.
Wsiad³em do auta i pojecha³em kawa³ek dalej do Pesaro, to spore miasto i zatrzyma³em siê na du¿ym parkingu blisko centrum (43.908218 12.899753). Jak zwykle zdj±³em rower i ruszy³em w poszukiwaniu niebieskich ¶cie¿ek, bez trudu trafi³em po wyjechaniu z parkingu. Rytua³ ten sam brzegiem morza w prawo i w lewo a pó¼niej centrum starego miasta. Na wschód od miasta brzeg jest niespodziewanie wysoki z klifem. W mie¶cie podobna forteca i sporo pa³aców.
Na noc dotar³em do malutkiego Igea Marina i stojê na parkingu (44.125690 12.490416) który do kwietnia jest za free i co wa¿niejsze s± wolne miejsca.

Skwarek - 2023-03-22, 19:47

22.03.2023 Wracam, ju¿ jestem na pó³nocy W³och. zatrzyma³em siê w Palmanova - idealnym mie¶cie w kszta³cie gwiazdy. Parking kamperowy wewn±trz murów (45.907912 13.310992) wjazd do 3,1m wysko¶ci. Tyle razy by³em przejazdem obok a¿ w koñcu uda³o siê tu zboczyæ. Jutro planujê zwiedzaæ ;) Dzisiaj trochê w drodze ale znalaz³em czas by wyje¼dziæ siê rowerem. Pogoda idealna, s³oñce i prawie bezwietrzna +20 C w cieniu.

Zatrzyma³em siê w drodze nad rzek± Pad w Taglio di Po (45.005804 12.222156 fajna miejscówka nawet na nocleg). Rowerem wzd³ó¿ rzeki grobl± po kilkana¶cie kilometrów w lewo i prawo. Rzeka olbrzymia, skrzecz± ptaki i wêdkarze kryj± siê po krzakach. Widzia³em nawet barkê z czeskego klubu wêdkarskiego. Zdjêæ dajê ma³o no bo widok jest fajny ale jednak monotonny ;)

YAN - 2023-03-23, 08:38

Skwarek napisa³/a:
Widzia³em nawet barkê z czeskego klubu wêdkarskiego.

Nad t± rzekê zje¼dzaj± siê wêdkarze z Europy i nie tylko na spotkanie z rekordowymi rozmiarowo sumami.

Skwarek - 2023-03-23, 19:47

YAN w³a¶nie siê zastanawia³em sk±d tam tylu fascynatów tego sportu, nawet nie usi³ujê zrozumieæ tego ³apania i wypuszczania ;)

23.03.2023 Dzisiaj od rana piêknie, niebo troszkê zamglone ale coraz czy¶ciej. Ciep³o, zachêci³o mnie do zwiedzania Palmanowa. Idealne miasto i plan idealny. Po pierwsze pojecha³em zobaczyæ centralny plac z geometrycznym ¶rodkiem miasta z masztem i flag±. Przy placu katedra i co wa¿niejsze miejskie budynki. Nastêpnie objecha³em koncentrycznie wszystkimi ulicami zbli¿aj±c siê stopniowo do murów miejskich z trzema bramami szer. 3m i ruch wahad³owy. Miasto wewn±trz niezbyt ró¿ni siê od innych miast, budynki urozmaicone i stylem i wysoko¶ci±. Nie ma za bardzo typowo koszarowych zabudowañ, gdzieniegdzie przy murach s± bardziej stajnie i wozownie ni¿ koszary.
Najfajniejsze jest na zewn±trz, kilka ¶cie¿ek ¿wirowych pomiêdzy ró¿nymi malowniczymi umocnieniami, wij± siê i w górê i w dó³. Czy to wewn±trz czy na zewn±trz fosy. Ka¿da brama jest inna a przy jednej jest akwedukt zasilaj±cy miasto, dzisiaj woda by³a do nape³niania fosy. Wszystkie chwasty wykoszone i kilka ekip odnawia³o mury umocnieñ. Widaæ, ¿e czê¶æ terenu wykorzystuj± te¿ do jazdy konnej, s± poustawiane naturalistyczne przeszkody.
Bardzo mi siê podoba³o.
Gdy ju¿ poogl±da³em wsiad³em do auta i jestem pod Wiedniem. Pogoda by³a piêkna i ciep³o, w czasie jazdy widok Alp cieszy³ oczy :)
Teraz gdy piszê jest +18C

YAN - 2023-03-24, 09:25

Skwarek napisa³/a:
YAN w³a¶nie siê zastanawia³em sk±d tam tylu fascynatów tego sportu, nawet nie usi³ujê zrozumieæ tego ³apania i wypuszczania

i jeszcze cytat z pierwszej strony Twojej relacji : "Tu te¿ s± jakie¶ mokrad³a pe³ne dziadków z monstrualnymi obiektywami poluj±cych na ptaki"

£apaniem i wypuszczaniem okazów do zesz³ego roku jeszcze siê pasjonowa³em obecnie wraz z wiekiem polujê za pomoc± obiektywów na ptaki. Ka¿dy ma jakie¶ "zboczenie" i fajnie jest bo ³±czy siê z podró¿ami. Mi³ego peda³owania sam wolê d³ugie spacery z aparatem i monstrualnym obiektywem. Gdy czytam takie relacje zawsze jest nutka zazdro¶ci ¿e tam mnie teraz nie ma.

ZbigStan - 2023-03-24, 10:37

Skwarek. Brawo Micha³, ¶wietne zdjêcia i opisy. Dziêki Tobie zrobi³em rozpoznanie trasy, któr± mam zamiar przejechaæ jak tylko moja ¿ona usprawni rêkê, gdyby nie jej wypadek spotkaliby¶my siê we W³oszech . :pifko . Pozdrawiam.
Skwarek - 2023-03-24, 19:29

24.03.2023 Wróci³em, ca³± drogê mia³em fajn± pogodê tylko w Sudetach trochê pokropi³o. Podsumowuj±c to w czasie wyjazdu aurê mia³em niez³± i tak± jakiej siê spodziewa³em. By³ to mój bodaj ósmy lub dziewi±ty wyjazd kamperem do W³och i zawsze je¼dzi³em o tej porze roku (od koñca lutego do pocz±tku kwietnia). Doskonale wiêc wiedzia³em czego siê po pogodzie w tych rejonach spodziewaæ.
Tym razem uzupe³ni³em moje bia³e plamy na mapie W³och i wiem mniej wiêcej gdzie co jest ;)
Przejecha³em oko³o 5300km nie mierzy³em zu¿ycia paliwa, tylko przypadkiem na ostatnim odcinku bo zatankowa³em na w³oskiej granicy i na tym dojecha³em do domu 785km spalaj±c 66 litrów ON, zu¿y³ oko³o 8,4l/100km jad±c setk± autostradami, wynik niezmiernie mnie ucieszy³.

YAN takie hobby fotograficzne te¿ mi siê podoba, wyobra¿am sobie, ¿e móg³bym to robiæ :)

ZbigStan Jak masz rozpoznane to ³atwiej bêdzie siê poruszaæ. ¯yczê szybkiej rehabilitacji rêki, te¿ to przerabia³em. Zdoby³em nawet pralkê Franiê i w niej te¿ odbywa³y siê dodatkowe zabiegi :haha:

Pozdrawiam
Micha³

LukF - 2023-03-24, 19:45

Skwarek,
Dziêki wielkie za naprawdê fajn± relacjê. Mo¿e we wrze¶niu samotnie ruszê w tamtym kierunku?

Pozdrawiam :pifko

peja76 - 2023-03-24, 20:24

Bardzo Ci dziêkuje ¿e zabra³e¶ nas ¿e sob± i pokaza³e¶ tyle fajnych miejsc :pifko mam nadziejê ¿e zbytnio nie nabrudzili¶my i nie marudzili¶my :wyszczerzony:
GraKo - 2023-03-24, 21:39

Witaj,podoba³a mi siê bardzo Twoja relacja.Konkretna,podane namiary parkingów i ciekawe zdjêcia.Dziêkujê i ¿yczê dalszych równie ciekawych podró¿y. Twoje wskazówki bêd± pomocne
zapewne i w naszej podró¿y po tej czê¶ci W³och ju¿ pod koniec kwietnia.Pozdrawiam :spoko :spoko

Robert-4 - 2023-03-24, 21:44

Skwarek,
dziêki za relacjê. Zapisa³em dwie miejscówki na majówkê. Leci :pifko

Komplecik - 2023-03-24, 22:03

Pewnie podkrêci³e¶ te miejsca Fotami no nie mo¿e byæ tam tak ³adnie jak na zdjêciach :pifko :spoko
Skwarek - 2023-03-24, 22:07

Dziêkujê Wszystkim za mi³e s³owa, cieszy mnie ¿e mój opis spontanicznej "wyprawy" mo¿e byæ u³atwieniem Waszych podró¿y. ¯yczê wielu mi³ych przygód ;)
Napewno im bli¿ej sezonu tym trudniej o fajne miejscówki wiêc siê spieszcie :)
Kampery staj± siê tam wtedy mniej mile widziane. Maj± swoje miejsca, nakazy zakazy i maj± dostarczaæ miejscowym dochód.

Pozdrawiam

grzegorz_wol - 2023-03-24, 22:49

Wspania³a wyprawa. Dziêki. :ok

Cyryl - 2023-03-25, 21:18

mia³bym jeszcze pro¶bê: mo¿esz t± trasê pokazaæ na mapie?
Skwarek - 2023-03-26, 12:23

Cyryl napisa³/a:
mia³bym jeszcze pro¶bê: mo¿esz t± trasê pokazaæ na mapie?

Nooo ¿mudne to by³o bo googlemaps trzeba by³o oszukaæ by móc dodaæ wiêcej ni¿ 10 miejsc ale uda³o siê i mniej wiêcej narysowa³em ;)

Cyryl - 2023-03-26, 18:40

gites,

gdy po wybuchu wojny by³o zagro¿enie, ¿e nie bêdzie czym grzaæ, znalaz³em w sieci kemping na po³udniu W³och, gdzie przy d³u¿szym pobycie w zimie parcela wtedy kosztowa³a 11 euro (Onda Azzurra Camping Village).

na szczê¶cie nie musieli¶my sprawdzaæ.

Lbuster - 2023-06-21, 17:27

Dziêki Skwarek i ZbigStan za Wasze relacje, wczoraj "chyba" zosta³a podjêta decyzja, ¿e lecimy na po³udnie W³och, wiêc Wasze relacje bardzo mi siê przydadz± :pifko
Skwarek - 2023-06-21, 17:33

¯yczê udanej wyprawy i fajnych przygód. Zacz±³ siê sezon i niektóre darmowe miejscówki mog³y zmieniæ swój "status".

Bêdê szuka³ Twojej relacji na forum.

Lbuster - 2023-06-21, 18:59

Dziêki Skwarek.
Relacja mo¿e bêdzie, ale wiesz, ja z bud± ;)

Skwarek - 2023-06-21, 20:49

A co buda przeszkadza w relacji, te¿ siê fajnie jedzie i mo¿na po drodze zwiedzaæ. Kiedy¶ nim mia³em kamperka z bud± by³em na Gibraltarze, pod drodze odpina³em budê na parkingu i osobówk± prawie wszêdzie wjedziesz.

Lbuster - 2023-06-22, 12:28

Skwarek napisa³/a:
A co buda przeszkadza w relacji

Chodzi³o mi o to, ¿e zwiedzanie z bud± zupe³nie inaczej wygl±da ni¿ kamperem. Dla bezpieczeñstwa budê zostawiasz na polu kempingowym i solo latasz samochodem po okolicy. Kamperem jedziesz od jednej atrakcji do drugiej i nie wracasz do przyczepy.

PS. Dopiero wczoraj siê dowiedzia³em, ¿e Ty jeste¶ stary wyjadacz kamperowy ;) Wcze¶niej my¶la³em, ¿e zacz±³e¶ od tej mini przyczepki.

PS2. Jak ju¿ tak dyskutujemy, to czy wed³ug Was warto zabieraæ rowery na po³udnie W³och na prze³omie czerwca i lipca? Podobno tam ¶rednia temperatura w tym okresie to 29 stopni. Ty Skwarek je¼dzi³e¶ wczesn± wiosn±, wiêc temperatury idealne. Natomiast pomijaj±c temperatury, chyba warto braæ rowery na rodzinne wypady w te rejony? Rowery zwyk³e, kondycja rodzinki ¶rednia/s³aba.

Skwarek - 2023-06-22, 14:54

Lbuster,

Jak kondycja ¶rednia to warto rowery braæ, wieczorami i rano mo¿na co¶ tam po prawie p³askim poje¼dziæ, ³atwiej ni¿ chodziæ.

Lbuster - 2023-06-22, 15:12

Kiedy¶ je¼dzili¶my po Chorwacji 3 tygodnie z rowerami i dopiero w powrotnej drodze na Wêgrzech je odpalili¶my. Nie chcia³bym ponownie balastu woziæ, ale chyba siê skuszê, bo i dzieciaki wiêksze, w po³udniowych W³oszech jest chyba wiêcej p³askiego no i jest jaka¶ infrastruktura rowerowa ;)