Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

V zlot CT Kwiecień 2009 - Koszelówka - Rasta Jamajczyk

janusz - 2009-04-07, 00:04
Temat postu: Rasta Jamajczyk
Może ktoś coś napisałby o tym jak należy wyglądać żeby być trendy na Jamajskim zlocie.
Co się nosi, jak stosuje, gdzie kupuje.
Jestem w tym temacie zielony albo nawet żółtodziób czerwonoskóry.
Zapodajcie coś na temat.

KOCZORKA - 2009-04-07, 00:34

Januszku, na Allegro wpisujesz Rasta i oglądasz cudeńka w jakie możesz się ubrać lub się przyozdobić. :bigok

Kolory Rasta: żółty, zielony, czerwony.

A my już wszystko mamy. :szeroki_usmiech

Tadeusz - 2009-04-07, 00:35

Tu jest wszystko o rastafarianizmie i rastamanach: http://ganman.ovh.org/rasta.htm
Jeśli chodzi o to jak być trendy to:

Symbole:

Lew Judy - jednym z głównych symboli rastafari jest lew, który symbolizuje nieustraszoność, samego Ras Tafariego oraz czasami samego Jah.

Barwy - kolory zielony, żółty i czerwony, jako barwy flagi Etiopii, mają dla rastafarian szczególne znaczenie i są często obecne w ich strojach. Zielony oznacza Afrykę i spokojny kraj, żółty to zagarnięte złoto przez kolonistów i dawne bogactwo Afryki, czerwony oznacza krew przelaną podczas walk z najeźdźcą.

Dredy - noszenie „dredów”, czyli grubo splecionych włosów, jest prawdopodobnie zapożyczone z hinduizmu, zwłaszcza, że w etiopskiej wersji rastafari dredy były początkowo nieobecne. Noszenie dredów ma znaczenie symboliczne. Dredy są symbolem Lwa Judy, czyli nieustraszonego mesjasza, wyrazem protestu przeciw „siłom Babilonu” i znakiem „powrotu do natury” gdyż w Starym Testamencie, w Pięcioksięgu Mojżeszowym jest wzmianka o ścinaniu włosów i goleniu się. Dredy wywodzą się także z plemion Afryki, które to nosiły dredy aby upodobnić się do lwa, który jest uznawany za króla zwierząt.

Marihuana - bardzo charakterystycznym elementem tej religii jest rytualne palenie świętego ziela, marihuany, którą prawdopodobnie sprowadzili na Jamajkę hinduscy niewolnicy. Jej palenie jest rodzajem aktu religijnego, którego zasadność próbuje się potwierdzić cytatami z Biblii. Wykorzystywana jest do wnioskowania (rezonowanie) i traktowana jest jako sakrament, który oczyszcza ciało i umysł, powiększa świadomość, ułatwia pokojowe współistnienie i przybliża do Jah. Rastafarianie są zaskoczeni faktem, że marihuana jest nielegalna. Postrzegają ją jako substancję otwierającą umysł - coś, czego system Babilonu, jak rozumują, jawnie sobie nie życzy. W swoim rozumowaniu przytaczają kontrastowe porównanie ziół do alkoholu, który według nich ogłupia ludzi i nie jest częścią afrykańskiej kultury. Pomimo takiej oceny działania marihuany, jej zażywanie nie jest religijnym nakazem, wielu Rastafarian jej nie używa.

StasioiJola - 2009-04-07, 01:25

I tak trzymać - ja napisał Tadeusz :szeroki_usmiech , oczywiscie za wyjątkiem trawki :haha: :haha: Stasio!!! :spoko

PS. Modlić się po rastafariańsku nie będziemy!!!! :haha:

gino - 2009-04-07, 06:56

KOCZORKA napisał/a:
na Allegro wpisujesz Rasta i oglądasz cudeńka w jakie możesz się ubrać lub się przyozdobić. :bigok

Koczorko kochana..zrobilem jak napisalas...
wpisalem RASTA..znalazlem.......
tylko prosze..podpowiedz mi...jak w to sie ubrac...
http://www.allegro.pl/ite...x1_0_rasta.html

:haha: :haha: :haha: :haha:

louis_cypher - 2009-04-07, 07:36

gino napisał/a:
tylko prosze..podpowedz mi...jak w to sie ubrac...

Oj widzę że będzie osssssstro :spoko

eeik - 2009-04-07, 08:55

[quote="StasioiJola"]I tak trzymać - ja napisał Tadeusz :szeroki_usmiech , oczywiscie za wyjątkiem trawki :haha: :haha: Stasio!!! :spoko

Naprawde Stasiu :roll:

:roll: :roll: :roll: , a tak się cieszyłam

Aulos - 2009-04-07, 12:57

gino napisał/a:
Koczorko kochana..zrobilem jak napisalas...
wpisalem RASTA..znalazlem.......
tylko prosze..podpowedz mi...jak w to sie ubrac...

Chyba na głowę :haha:

prezesuu - 2009-04-07, 20:42

gino, założyć możesz na oś i ciąć lub rżnąć - jak wolisz. :haha: Będziesz naprawdę trendy, zielono - żółto - czerwony. :hihi:
martes - 2009-04-07, 20:55

Tadeusz napisał/a:
Marihuana - bardzo charakterystycznym elementem tej religii jest rytualne palenie świętego ziela, marihuany

normalnie mnie Tadziu namówiłeś ...

martes - 2009-04-07, 20:59

Gino może to kolczyki ? , a napisał byś pochwa i pewnie też by Ci się to wyświetliło :haha:
AUTOJUR - 2009-04-07, 21:00

Specjalny
Bim - 2009-04-07, 21:04

martes napisał/a:
a napisał byś pochwa i pewnie też by Ci się to wyświetliło

Wpisałem z ciekawości :haha:
martes to też jest rasta ziele?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pochwa_liściowa

martes - 2009-04-07, 21:23

Bim napisał/a:
martes to też jest rasta ziele?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pochwa_liściowa
Nie paliłem ... wygląda jak bambus ,ale Gino to też wędkarz i to nie byle jaki ( a propos Gino masz moją wędkę ?)widziałem połowy :shock:
KOCZOR - 2009-04-07, 21:33

Tadeusz napisał/a:
bardzo charakterystycznym elementem tej religii jest rytualne palenie świętego ziela

martes napisał/a:
normalnie mnie Tadziu namówiłeś ...

No nie wiem.... czytam i też coraz bardziej religijny się chyba robię :haha:

eeik - 2009-04-08, 22:39

A ja w kwestii czysto babskiej

Kiedy występujemy w tych barwach ??

O początku jak wjeżdżamy czy od sobotniej kolacji, czy jak.

Nie wiem ile zmian ciuchów i innych takich.

Aha jak zioła :kwiatek "nie nada" to fajki nie biorę :placze2 :placze2

KOCZORKA - 2009-04-08, 22:46

gino napisał/a:
tylko prosze..podpowiedz mi...jak w to sie ubrac...
http://www.allegro.pl/ite...x1_0_rasta.html

:haha: :haha: :haha: :haha:

Gino, ale cacuszko znalazłeś!!! :szeroki_usmiech
Nawlecz ten piękny krążek na tasiemkę i będzie naszyjniczek. :bigok
Na rączkę jako bransoletka się chyba nie zmieści. :haha: :haha: :haha:

A tak na serio, to czy panowie z Rasta to nie są przypadkiem bigamiści :?:
Bo mnie to jakoś brzmi: raz ta, raz tamta. :haha: :haha: :haha:

ARCADARKA - 2009-04-08, 22:54
Temat postu: ARCADARKA
:-/ :-/ :-/ :-/ :-P :-P :-P :shock: :shock: :shock:
KOCZORKA - 2009-04-08, 23:07

ARCADARKA napisał/a:
:-/ :-/ :-/ :-/ :-P :-P :-P :shock: :shock: :shock:
eeik napisał/a:
Nie wiem ile zmian ciuchów i innych takich.

Dareczek ma niewyraźną minkę, bo nie ma tylu ciuszków. :szeroki_usmiech
Chyba, że podoba mu się bigamia. :haha: :haha: :haha:

ARCADARKA - 2009-04-08, 23:10
no fakt nie mam tylu ciuszków :ok
na drugie :-P KOCHAM ŻYCIE :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

StasioiJola - 2009-04-08, 23:28

W barwach/byle nie wojennych/ rasta występujemy od poczatku do końca , bo to Rasta Zlot na Jamajce!!!! :szeroki_usmiech :spoko

PS. To Twoje odczytanie ras ta, ras tamta bardzo mi się podoba Lucynko. :haha:

eeik - 2009-04-09, 08:09

No to panika moi Państwo garderoba za mała :zimno :zimno :zimno :zimno

a jakiegoś ruchu/religii raz ten albo raz tamten Nie ma ???????????????

Protestuję przeciwko dyskryminacji :chytry :chytry

Anika - 2009-04-10, 15:28

hehe... z tym rasta klimatem to byl mój pomysł, bo od dawna słucham reggae ;) wpadłam na niego po drodze do Gąbina ze zlotu w Grudziądzu... No i widzę że towarzystwo się fffczuwa, pomysł się podoba i o to mi chodziło :) ... zapowiadam, że rasta muza też będzie grała i to ostro na całym terenie ośrodka - mam nadzieję, że macie miękkie kolana do bujania ... a jak nie, to o miękkie kolana zadbajcie. Co do trawy to wedle upodobania - na Koszelówce rośnie jej wiele, nie wiem tylko czy właściciel terenu będzie zachwycony takim rytualnym wypalaniem traw :wyszczerzony: W każdym bądź razie z waszą pomocą klimat będzie iście jamajski, stroje możecie nosić od rana do wieczora - w końcu możemy też zorganizować rytualne mycie w jeziorze :) i potem narzucić te same łachy na grzbiet i bawić się dalej :wyszczerzony: W każdym bądź razie dzięki za entuzjazm i hmmm....na pewno będzie kolorowo :) pozdrawiam i odliczamy dni do spotkania... :spoko

:kwiatek ONE LOVE CHŁOPAKU, ONE LOVE DZIEWCZYNO :kwiatek

tak tańczyć bedziecie.... :haha:

a takie zabawy przewidzieliśmy :haha:

KOCZORKA - 2009-04-10, 19:13

Aniko :bigok , jesteś Super odlotowa dziewczynka i wielkie dzięki za pomysł. :bukiet:
Szykuje się wspaniała zabawa i o to właśnie chodzi. :bigok
Stroje przygotowane, a spotkanko już tuż, tuż. :szeroki_usmiech
Pozdróweczka i Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa. :bukiet: :bukiet: :bukiet:

zibi - 2009-04-10, 19:29

KOCZORKA napisał/a:
Aniko :bigok , jesteś Super odlotowa dziewczynka

Skąd wiesz,że to dziewczynka????? :diabelski_usmiech

To przecie widać, że to właściwa KOBIETA na właściwym miejscu :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki:

KOCZORKA - 2009-04-10, 19:33

zibi napisał/a:
Skąd wiesz,że to dziewczynka????? :diabelski_usmiech

Zibi :bigok , Anika ma przy nicku kółeczko z plusikiem jak ja. :szeroki_usmiech
Ty masz kółeczko ze strzałeczką. :szeroki_usmiech
To chyba musi być dziewczynka. :haha: :haha: :haha:

zibi - 2009-04-10, 19:38

Mam nadzieję, że przez ten żarcik Anita się nie obrazi :oops: :oops: :oops: :oops:
Oczywiście,że dookoła nas są same dziewczynki :lol:

Anika - 2009-04-10, 19:51

Anika się nie obraża :) Ania K ma poczucie humoru również na swoim miejscu i jak najbardziej jest dziewczynką, bywa kobietą, rasta dziewuchą, ale też i babą :) W końcu zmienność jest domeną kobiet, czyż nie??
Ściskam was mocno :spoko
Ania

KOCZORKA - 2009-04-10, 20:05

zibi napisał/a:
Mam nadzieję, że przez ten żarcik Anita się nie obrazi :oops: :oops: :oops: :oops:

Zibi :bigok , jak mogłeś pomyśleć, że Anika się obrazi. :bigok
To SUPER DZIEWCZYNA jest :bukiet: .
My zresztą wszystkie kobitki tutaj jesteśmy zakręcone i wesolutkie. :szeroki_usmiech
Lubimy sobie pożartować i pośmiać się. :bigok

Pozdrówka od klupaczki (klawiaturka to mój żywioł, co często widać. :haha: :haha: ) :spoko :spoko

zibi - 2009-04-10, 20:10

Lucynko, zamiast klupać to może http://www.pcworld.pl/art...komputerem.html
będzie szybciej no i więcej myśli możesz przelać do Camperteam :shock: :shock: :roll:

KOCZORKA - 2009-04-10, 20:19

zibi napisał/a:
Lucynko, zamiast klupać to może

Nie, tylko nie to. :-/
Ja tak lubię klupać po klawiszkach, a gadać :szeroki_usmiech też uwielbiam, ale z konkretnym człowiekiem. :bigok
Z maszyną nie będę rozmawiać, chyba, że zacznie ze mną gadać i śmiać się. :haha: :haha:

Bysia - 2009-04-11, 19:09

Już za parę dni, za dni parę ........ .

:lol:

STRUSIE - 2009-04-14, 22:00

Bysia napisał/a:

:lol:

Tak się zastanawiam jaki strój przewdziać na nasze spotkanie RASTA ? Na Allegro jest tego sporo , ale ja oczywiscie sprawę zaniedbałem :gwm . A nie chciałbym smucić towarzystwa traperami i pologolfem w kolorze szarym . I tak myślę ... może ubarwić twarz na żółto, zielono , czerwono - tak jak kibice ??? . Nie to chyba słaby pomysł . A może coś podpowiecie ? No bo , aby imprezka się udała ,szczęściu trzeba pomóc ;)

Tadeusz - 2009-04-14, 22:06

Bysia napisał/a:

:wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

Anika - 2009-04-14, 22:13

o rrrrrrrany... już za 2 (słownie DWA) dni widzę się z niektórymi :) rasta pieczone... nie mogę się już doczekać :) :) :) Na kolację może być jakiś T-shit w kolorze czerwonym, żółtym lub zielonym - i tak będzie kolorowo :haha:
See ya
:kwiatek AniaK :kwiatek

STRUSIE - 2009-04-14, 22:25

Anika napisał/a:
rasta pieczone...

To może nie strojem będę się interesował ;)

Anika - 2009-04-14, 22:27

rasta pieczone to jamajski odpowiednik pieczonego kurczaka :haha: ale podpiekać nikogo na zlocie nie będziemy.. aż takich gorących atrakcji nie przewidzieliśmy :haha: :haha:
STRUSIE - 2009-04-14, 22:38

Anika napisał/a:
ale podpiekać nikogo na zlocie nie będziemy.. aż takich gorących a
trakcji nie przewidzieliśmy

No nie wiem , a może to błąd ? Takie RASTA to mogło by być trochę z iskrami :diabelski_usmiech

StasioiJola - 2009-04-14, 23:12

Iskry też będą - na ognisku!!!!!!!!!!!!! :haha: :spoko
louis_cypher - 2009-04-14, 23:19

Anika napisał/a:
ale podpiekać nikogo na zlocie nie będziemy.

A może by tak kogoś wydelegować, myślę źe jakby tak zrobić "ankietę" to niezła watra by się nam zrobiła :haha: :haha: :haha:

KOCZORKA - 2009-04-15, 09:46

louis_cypher napisał/a:
Anika napisał/a:
ale podpiekać nikogo na zlocie nie będziemy.

A może by tak kogoś wydelegować, myślę źe jakby tak zrobić "ankietę" to niezła watra by się nam zrobiła :haha: :haha: :haha:

Ja bym wydelegowała..hmm...zastanówmy się...Louis_cypher :bigok
Kto jak nie diabełek :diabelski_usmiech , do tego eksperymentu będzie najlepszy. :haha: :haha: :haha:
Ale byłoby OGNICHO!!! :hihi: :hihi: :hihi:

louis_cypher - 2009-04-15, 13:58

KOCZORKA napisał/a:
Ja bym wydelegowała..hmm...zastanówmy się...Louis_cypher :bigok

No nie chciałabyś mnie Lucynko poprostu sfajczyć :haha: , wiesz jak to Lucyperki mają, w ogniu jak ryba w wodzie :spoko

marko - 2009-04-15, 20:34

ale macie ognisty zapał :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
KOCZORKA - 2009-04-15, 21:21

marko napisał/a:
ale macie ognisty zapał :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Ognisty zapał, ognisty temperament. :szeroki_usmiech
Już się szykujemy na Rasta balangowanie. :kwiatek :hura :kwiatek :pifko2 :kwiatek :tunning

Skorpion - 2009-04-15, 21:24

Chyba zabawa obejdzie sie bezemnie mam szpital w domu :( :( :gwm :gwm :gwm :( :placz
KOCZORKA - 2009-04-15, 21:29

Skorpion napisał/a:
Chyba zabawa obejdzie sie bezemnie mam szpital w domu :( :( :gwm :gwm :gwm :( :placz

Skorpionku :bigok , co za szpital. :-/
Taka śliczna pogoda :ok Nie za ostro było w Dyngusa ? :gwm

Skorpion - 2009-04-15, 21:32

nie za ostry dyngus cale swieta koleznaka manzonka chorowala i nic nie pomaga goraczka i katar juz mi rece opadaja kampiorek przygotowany do wojazy a tu nic z tego :placz
Tadeusz - 2009-04-15, 21:33

Skorpion napisał/a:

Tadziu, pozdrów Basię od nas wszystkich i pociesz. :roza:

ALAPILOCIK - 2009-04-15, 21:35

I bez nas. :gwm
Jak ja wam zazdroszczę, ale niestety nie możemy być, rodzinne spotkanie :( Bawcie się dobrze.Pozdrawiamy :spoko :spoko :spoko
Ala i Maciej

Skorpion - 2009-04-15, 21:35

jestem bardziej niz wsciekly tyle zachodu by byc z Wami i co i klapa
Tadeusz - 2009-04-15, 21:37

Skoro to tylko przeziębienie, to może by tak.... :diabelski_usmiech
KOCZORKA - 2009-04-15, 21:40

Skorpion napisał/a:
cale swieta koleznaka manzonka chorowala i nic nie pomaga goraczka i katar

Skorpionku, jaka szkoda. :-/
Zapowiada się odlotowy zlocik.
Te choróbska na prawdę nie mają za grosz wyczucia, kiedy nas dopaść. :gwm :gwm
Ale jak Basieńka choruje, ma gorączkę, to niestety musi poleżeć w łóżeczku. :bigok
Pozdróweczka dla Was i serdeczne życzonka powrotu do zdrówka. :bukiet: :bukiet:

Skorpion - 2009-04-15, 21:42

to by juz przeszlo jakies uczulenie od lekarstwa ,narazie zawieszam swoj przyjazd do koszelowki byc moze uda sie choc na :( jeden dzien dojechac myle o sobocie ale to duzy znak ??????????????????? :(
ARCADARKA - 2009-04-15, 21:48
ty nie rób znaków dymnych tylko komponuj się :haha: :haha: :haha: :haha:
KOCZORKA - 2009-04-15, 21:57

Skorpion napisał/a:
jakies uczulenie od lekarstwa

A co na to lekarz? Z lekami to też nie ma żartów. :-/
Może organizm Basieńki zareagował alergicznie, albo jest uczulona na któryś ze składników.
Skorpion napisał/a:
myle o sobocie ale to duzy znak ??????????????????? :(

Cudownie by było :bigok , może do soboty przejdzie. :bukiet:

eeik - 2009-04-15, 22:07

Skorpion napisał/a:
nie za ostry dyngus cale swieta koleznaka manzonka chorowala i nic nie pomaga goraczka i katar juz mi rece opadaja kampiorek przygotowany do wojazy a tu nic z tego :placz

Współczuje i łączę się w bólu - sama od poniedziałku dosłownie i w przenośni umieram na grypę ale mam nadzieje, że jutro dostane zielone światełko -
tyle przygotowań :( :( :(

Jeszcze dwa dni, może się uda :) ))

Skorpion - 2009-04-15, 22:19

a w planie tuz przed wyjazdem mialem opcjie wymiany oponek juz sa zakupione i przyjazd na zlot juz w piatek planowalem samego mnie nie pusci moja kolezanka manzonk abo juz mi to zapowiedziala ma jakies opcjie na moj samodzielny wyjazd :( takze kampiorek bylby wcalosci juz odnowiony na ten sezon
StasioiJola - 2009-04-16, 10:35

Witamy wszystkich ze słonecznej Koszelówki. :szeroki_usmiech Kierunek na zlot z trasy 577 oznaczone tablicami informacyjnymi- :arrow: na miejscu urzęduje 1 załoga -Gino. Ja tez zaraz tam sie wybieram! Czekamy na Was - woda w jeziorze się grzeje :haha: :haha: Jola i Stasio.
louis_cypher - 2009-04-16, 11:36

StasioiJola napisał/a:
na miejscu urzęduje 1 załoga -Gino

to będą rybki na kolację :spoko :spoko :spoko

ARCADARKA - 2009-04-16, 11:56
chyba nie połowi :haha: :haha: :haha: Stasio go zrobił porządkowym stoi na bramce :haha: :haha: :haha: :haha:
KOCZOR - 2009-04-16, 12:11

Już wisiały nad nami ciemne chmury.... ale przejaśniło się. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Jedziemy zaraz za chwileczkę, pozostało tylko pakowanie :bigok

fest2 - 2009-04-16, 20:17

:spoko Wiadomość z ostatniej chwili .rozmawiałem z Lepciakiem w Koszelówce jest 10 kamperów -balują :bajer -ja jadę jutro
jacekiagatka - 2009-04-17, 16:43

Miłej zabawy, duchem będziemy z Wami :spoko