|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
V zlot CT Kwiecień 2009 - Koszelówka - Rasta Jamajczyk
janusz - 2009-04-07, 00:04 Temat postu: Rasta Jamajczyk Może ktoś coś napisałby o tym jak należy wyglądać żeby być trendy na Jamajskim zlocie.
Co się nosi, jak stosuje, gdzie kupuje.
Jestem w tym temacie zielony albo nawet żółtodziób czerwonoskóry.
Zapodajcie coś na temat.
KOCZORKA - 2009-04-07, 00:34
Januszku, na Allegro wpisujesz Rasta i oglądasz cudeńka w jakie możesz się ubrać lub się przyozdobić.
Kolory Rasta: żółty, zielony, czerwony.
A my już wszystko mamy.
Tadeusz - 2009-04-07, 00:35
Tu jest wszystko o rastafarianizmie i rastamanach: http://ganman.ovh.org/rasta.htm
Jeśli chodzi o to jak być trendy to:
Symbole:
Lew Judy - jednym z głównych symboli rastafari jest lew, który symbolizuje nieustraszoność, samego Ras Tafariego oraz czasami samego Jah.
Barwy - kolory zielony, żółty i czerwony, jako barwy flagi Etiopii, mają dla rastafarian szczególne znaczenie i są często obecne w ich strojach. Zielony oznacza Afrykę i spokojny kraj, żółty to zagarnięte złoto przez kolonistów i dawne bogactwo Afryki, czerwony oznacza krew przelaną podczas walk z najeźdźcą.
Dredy - noszenie „dredów”, czyli grubo splecionych włosów, jest prawdopodobnie zapożyczone z hinduizmu, zwłaszcza, że w etiopskiej wersji rastafari dredy były początkowo nieobecne. Noszenie dredów ma znaczenie symboliczne. Dredy są symbolem Lwa Judy, czyli nieustraszonego mesjasza, wyrazem protestu przeciw „siłom Babilonu” i znakiem „powrotu do natury” gdyż w Starym Testamencie, w Pięcioksięgu Mojżeszowym jest wzmianka o ścinaniu włosów i goleniu się. Dredy wywodzą się także z plemion Afryki, które to nosiły dredy aby upodobnić się do lwa, który jest uznawany za króla zwierząt.
Marihuana - bardzo charakterystycznym elementem tej religii jest rytualne palenie świętego ziela, marihuany, którą prawdopodobnie sprowadzili na Jamajkę hinduscy niewolnicy. Jej palenie jest rodzajem aktu religijnego, którego zasadność próbuje się potwierdzić cytatami z Biblii. Wykorzystywana jest do wnioskowania (rezonowanie) i traktowana jest jako sakrament, który oczyszcza ciało i umysł, powiększa świadomość, ułatwia pokojowe współistnienie i przybliża do Jah. Rastafarianie są zaskoczeni faktem, że marihuana jest nielegalna. Postrzegają ją jako substancję otwierającą umysł - coś, czego system Babilonu, jak rozumują, jawnie sobie nie życzy. W swoim rozumowaniu przytaczają kontrastowe porównanie ziół do alkoholu, który według nich ogłupia ludzi i nie jest częścią afrykańskiej kultury. Pomimo takiej oceny działania marihuany, jej zażywanie nie jest religijnym nakazem, wielu Rastafarian jej nie używa.
StasioiJola - 2009-04-07, 01:25
I tak trzymać - ja napisał Tadeusz , oczywiscie za wyjątkiem trawki Stasio!!!
PS. Modlić się po rastafariańsku nie będziemy!!!!
gino - 2009-04-07, 06:56
KOCZORKA napisał/a: | na Allegro wpisujesz Rasta i oglądasz cudeńka w jakie możesz się ubrać lub się przyozdobić.
|
Koczorko kochana..zrobilem jak napisalas...
wpisalem RASTA..znalazlem.......
tylko prosze..podpowiedz mi...jak w to sie ubrac...
http://www.allegro.pl/ite...x1_0_rasta.html
louis_cypher - 2009-04-07, 07:36
gino napisał/a: | tylko prosze..podpowedz mi...jak w to sie ubrac... |
Oj widzę że będzie osssssstro
eeik - 2009-04-07, 08:55
[quote="StasioiJola"]I tak trzymać - ja napisał Tadeusz , oczywiscie za wyjątkiem trawki Stasio!!!
Naprawde Stasiu
, a tak się cieszyłam
Aulos - 2009-04-07, 12:57
gino napisał/a: | Koczorko kochana..zrobilem jak napisalas...
wpisalem RASTA..znalazlem.......
tylko prosze..podpowedz mi...jak w to sie ubrac... |
Chyba na głowę
prezesuu - 2009-04-07, 20:42
gino, założyć możesz na oś i ciąć lub rżnąć - jak wolisz. Będziesz naprawdę trendy, zielono - żółto - czerwony.
martes - 2009-04-07, 20:55
Tadeusz napisał/a: | Marihuana - bardzo charakterystycznym elementem tej religii jest rytualne palenie świętego ziela, marihuany |
normalnie mnie Tadziu namówiłeś ...
martes - 2009-04-07, 20:59
Gino może to kolczyki ? , a napisał byś pochwa i pewnie też by Ci się to wyświetliło
AUTOJUR - 2009-04-07, 21:00
Specjalny
Bim - 2009-04-07, 21:04
martes napisał/a: | a napisał byś pochwa i pewnie też by Ci się to wyświetliło |
Wpisałem z ciekawości
martes to też jest rasta ziele?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pochwa_liściowa
martes - 2009-04-07, 21:23
Nie paliłem ... wygląda jak bambus ,ale Gino to też wędkarz i to nie byle jaki ( a propos Gino masz moją wędkę ?)widziałem połowy
KOCZOR - 2009-04-07, 21:33
Tadeusz napisał/a: | bardzo charakterystycznym elementem tej religii jest rytualne palenie świętego ziela |
martes napisał/a: | normalnie mnie Tadziu namówiłeś ... |
No nie wiem.... czytam i też coraz bardziej religijny się chyba robię
eeik - 2009-04-08, 22:39
A ja w kwestii czysto babskiej
Kiedy występujemy w tych barwach ??
O początku jak wjeżdżamy czy od sobotniej kolacji, czy jak.
Nie wiem ile zmian ciuchów i innych takich.
Aha jak zioła "nie nada" to fajki nie biorę
KOCZORKA - 2009-04-08, 22:46
Gino, ale cacuszko znalazłeś!!!
Nawlecz ten piękny krążek na tasiemkę i będzie naszyjniczek.
Na rączkę jako bransoletka się chyba nie zmieści.
A tak na serio, to czy panowie z Rasta to nie są przypadkiem bigamiści
Bo mnie to jakoś brzmi: raz ta, raz tamta.
ARCADARKA - 2009-04-08, 22:54 Temat postu: ARCADARKA
KOCZORKA - 2009-04-08, 23:07
eeik napisał/a: | Nie wiem ile zmian ciuchów i innych takich. |
Dareczek ma niewyraźną minkę, bo nie ma tylu ciuszków.
Chyba, że podoba mu się bigamia.
ARCADARKA - 2009-04-08, 23:10 Temat postu: ARCADARKA no fakt nie mam tylu ciuszków
na drugie KOCHAM ŻYCIE
StasioiJola - 2009-04-08, 23:28
W barwach/byle nie wojennych/ rasta występujemy od poczatku do końca , bo to Rasta Zlot na Jamajce!!!!
PS. To Twoje odczytanie ras ta, ras tamta bardzo mi się podoba Lucynko.
eeik - 2009-04-09, 08:09
No to panika moi Państwo garderoba za mała
a jakiegoś ruchu/religii raz ten albo raz tamten Nie ma ???????????????
Protestuję przeciwko dyskryminacji
Anika - 2009-04-10, 15:28
hehe... z tym rasta klimatem to byl mój pomysł, bo od dawna słucham reggae wpadłam na niego po drodze do Gąbina ze zlotu w Grudziądzu... No i widzę że towarzystwo się fffczuwa, pomysł się podoba i o to mi chodziło ... zapowiadam, że rasta muza też będzie grała i to ostro na całym terenie ośrodka - mam nadzieję, że macie miękkie kolana do bujania ... a jak nie, to o miękkie kolana zadbajcie. Co do trawy to wedle upodobania - na Koszelówce rośnie jej wiele, nie wiem tylko czy właściciel terenu będzie zachwycony takim rytualnym wypalaniem traw W każdym bądź razie z waszą pomocą klimat będzie iście jamajski, stroje możecie nosić od rana do wieczora - w końcu możemy też zorganizować rytualne mycie w jeziorze i potem narzucić te same łachy na grzbiet i bawić się dalej W każdym bądź razie dzięki za entuzjazm i hmmm....na pewno będzie kolorowo pozdrawiam i odliczamy dni do spotkania...
ONE LOVE CHŁOPAKU, ONE LOVE DZIEWCZYNO
tak tańczyć bedziecie....
a takie zabawy przewidzieliśmy
KOCZORKA - 2009-04-10, 19:13
Aniko , jesteś Super odlotowa dziewczynka i wielkie dzięki za pomysł.
Szykuje się wspaniała zabawa i o to właśnie chodzi.
Stroje przygotowane, a spotkanko już tuż, tuż.
Pozdróweczka i Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa.
zibi - 2009-04-10, 19:29
KOCZORKA napisał/a: | Aniko , jesteś Super odlotowa dziewczynka |
Skąd wiesz,że to dziewczynka?????
To przecie widać, że to właściwa KOBIETA na właściwym miejscu
KOCZORKA - 2009-04-10, 19:33
zibi napisał/a: | Skąd wiesz,że to dziewczynka????? |
Zibi , Anika ma przy nicku kółeczko z plusikiem jak ja.
Ty masz kółeczko ze strzałeczką.
To chyba musi być dziewczynka.
zibi - 2009-04-10, 19:38
Mam nadzieję, że przez ten żarcik Anita się nie obrazi
Oczywiście,że dookoła nas są same dziewczynki
Anika - 2009-04-10, 19:51
Anika się nie obraża Ania K ma poczucie humoru również na swoim miejscu i jak najbardziej jest dziewczynką, bywa kobietą, rasta dziewuchą, ale też i babą W końcu zmienność jest domeną kobiet, czyż nie??
Ściskam was mocno
Ania
KOCZORKA - 2009-04-10, 20:05
zibi napisał/a: | Mam nadzieję, że przez ten żarcik Anita się nie obrazi |
Zibi , jak mogłeś pomyśleć, że Anika się obrazi.
To SUPER DZIEWCZYNA jest .
My zresztą wszystkie kobitki tutaj jesteśmy zakręcone i wesolutkie.
Lubimy sobie pożartować i pośmiać się.
Pozdrówka od klupaczki (klawiaturka to mój żywioł, co często widać. )
zibi - 2009-04-10, 20:10
Lucynko, zamiast klupać to może http://www.pcworld.pl/art...komputerem.html
będzie szybciej no i więcej myśli możesz przelać do Camperteam
KOCZORKA - 2009-04-10, 20:19
zibi napisał/a: | Lucynko, zamiast klupać to może |
Nie, tylko nie to.
Ja tak lubię klupać po klawiszkach, a gadać też uwielbiam, ale z konkretnym człowiekiem.
Z maszyną nie będę rozmawiać, chyba, że zacznie ze mną gadać i śmiać się.
Bysia - 2009-04-11, 19:09
Już za parę dni, za dni parę ........ .
STRUSIE - 2009-04-14, 22:00
Bysia napisał/a: | Już za parę dni, za dni parę ........ .
|
Tak się zastanawiam jaki strój przewdziać na nasze spotkanie RASTA ? Na Allegro jest tego sporo , ale ja oczywiscie sprawę zaniedbałem . A nie chciałbym smucić towarzystwa traperami i pologolfem w kolorze szarym . I tak myślę ... może ubarwić twarz na żółto, zielono , czerwono - tak jak kibice ??? . Nie to chyba słaby pomysł . A może coś podpowiecie ? No bo , aby imprezka się udała ,szczęściu trzeba pomóc
Tadeusz - 2009-04-14, 22:06
Bysia napisał/a: | Już za parę dni, za dni parę ........ . |
Anika - 2009-04-14, 22:13
o rrrrrrrany... już za 2 (słownie DWA) dni widzę się z niektórymi rasta pieczone... nie mogę się już doczekać Na kolację może być jakiś T-shit w kolorze czerwonym, żółtym lub zielonym - i tak będzie kolorowo
See ya
AniaK
STRUSIE - 2009-04-14, 22:25
Anika napisał/a: | rasta pieczone... |
To może nie strojem będę się interesował
Anika - 2009-04-14, 22:27
rasta pieczone to jamajski odpowiednik pieczonego kurczaka ale podpiekać nikogo na zlocie nie będziemy.. aż takich gorących atrakcji nie przewidzieliśmy
STRUSIE - 2009-04-14, 22:38
Anika napisał/a: | ale podpiekać nikogo na zlocie nie będziemy.. aż takich gorących a
trakcji nie przewidzieliśmy |
No nie wiem , a może to błąd ? Takie RASTA to mogło by być trochę z iskrami
StasioiJola - 2009-04-14, 23:12
Iskry też będą - na ognisku!!!!!!!!!!!!!
louis_cypher - 2009-04-14, 23:19
Anika napisał/a: | ale podpiekać nikogo na zlocie nie będziemy. |
A może by tak kogoś wydelegować, myślę źe jakby tak zrobić "ankietę" to niezła watra by się nam zrobiła
KOCZORKA - 2009-04-15, 09:46
louis_cypher napisał/a: | Anika napisał/a: | ale podpiekać nikogo na zlocie nie będziemy. |
A może by tak kogoś wydelegować, myślę źe jakby tak zrobić "ankietę" to niezła watra by się nam zrobiła |
Ja bym wydelegowała..hmm...zastanówmy się...Louis_cypher
Kto jak nie diabełek , do tego eksperymentu będzie najlepszy.
Ale byłoby OGNICHO!!!
louis_cypher - 2009-04-15, 13:58
KOCZORKA napisał/a: | Ja bym wydelegowała..hmm...zastanówmy się...Louis_cypher |
No nie chciałabyś mnie Lucynko poprostu sfajczyć , wiesz jak to Lucyperki mają, w ogniu jak ryba w wodzie
marko - 2009-04-15, 20:34
ale macie ognisty zapał
KOCZORKA - 2009-04-15, 21:21
marko napisał/a: | ale macie ognisty zapał |
Ognisty zapał, ognisty temperament.
Już się szykujemy na Rasta balangowanie.
Skorpion - 2009-04-15, 21:24
Chyba zabawa obejdzie sie bezemnie mam szpital w domu
KOCZORKA - 2009-04-15, 21:29
Skorpion napisał/a: | Chyba zabawa obejdzie sie bezemnie mam szpital w domu |
Skorpionku , co za szpital.
Taka śliczna pogoda Nie za ostro było w Dyngusa ?
Skorpion - 2009-04-15, 21:32
nie za ostry dyngus cale swieta koleznaka manzonka chorowala i nic nie pomaga goraczka i katar juz mi rece opadaja kampiorek przygotowany do wojazy a tu nic z tego
Tadeusz - 2009-04-15, 21:33
Skorpion napisał/a: | Chyba zabawa obejdzie sie bezemnie mam szpital w domu |
Tadziu, pozdrów Basię od nas wszystkich i pociesz.
ALAPILOCIK - 2009-04-15, 21:35
I bez nas.
Jak ja wam zazdroszczę, ale niestety nie możemy być, rodzinne spotkanie Bawcie się dobrze.Pozdrawiamy
Ala i Maciej
Skorpion - 2009-04-15, 21:35
jestem bardziej niz wsciekly tyle zachodu by byc z Wami i co i klapa
Tadeusz - 2009-04-15, 21:37
Skoro to tylko przeziębienie, to może by tak....
KOCZORKA - 2009-04-15, 21:40
Skorpion napisał/a: | cale swieta koleznaka manzonka chorowala i nic nie pomaga goraczka i katar |
Skorpionku, jaka szkoda.
Zapowiada się odlotowy zlocik.
Te choróbska na prawdę nie mają za grosz wyczucia, kiedy nas dopaść.
Ale jak Basieńka choruje, ma gorączkę, to niestety musi poleżeć w łóżeczku.
Pozdróweczka dla Was i serdeczne życzonka powrotu do zdrówka.
Skorpion - 2009-04-15, 21:42
to by juz przeszlo jakies uczulenie od lekarstwa ,narazie zawieszam swoj przyjazd do koszelowki byc moze uda sie choc na jeden dzien dojechac myle o sobocie ale to duzy znak ???????????????????
ARCADARKA - 2009-04-15, 21:48 Temat postu: ARCADARKA ty nie rób znaków dymnych tylko komponuj się
KOCZORKA - 2009-04-15, 21:57
Skorpion napisał/a: | jakies uczulenie od lekarstwa |
A co na to lekarz? Z lekami to też nie ma żartów.
Może organizm Basieńki zareagował alergicznie, albo jest uczulona na któryś ze składników. Skorpion napisał/a: | myle o sobocie ale to duzy znak ??????????????????? |
Cudownie by było , może do soboty przejdzie.
eeik - 2009-04-15, 22:07
Skorpion napisał/a: | nie za ostry dyngus cale swieta koleznaka manzonka chorowala i nic nie pomaga goraczka i katar juz mi rece opadaja kampiorek przygotowany do wojazy a tu nic z tego |
Współczuje i łączę się w bólu - sama od poniedziałku dosłownie i w przenośni umieram na grypę ale mam nadzieje, że jutro dostane zielone światełko -
tyle przygotowań
Jeszcze dwa dni, może się uda ))
Skorpion - 2009-04-15, 22:19
a w planie tuz przed wyjazdem mialem opcjie wymiany oponek juz sa zakupione i przyjazd na zlot juz w piatek planowalem samego mnie nie pusci moja kolezanka manzonk abo juz mi to zapowiedziala ma jakies opcjie na moj samodzielny wyjazd takze kampiorek bylby wcalosci juz odnowiony na ten sezon
StasioiJola - 2009-04-16, 10:35
Witamy wszystkich ze słonecznej Koszelówki. Kierunek na zlot z trasy 577 oznaczone tablicami informacyjnymi- :arrow: na miejscu urzęduje 1 załoga -Gino. Ja tez zaraz tam sie wybieram! Czekamy na Was - woda w jeziorze się grzeje Jola i Stasio.
louis_cypher - 2009-04-16, 11:36
StasioiJola napisał/a: | na miejscu urzęduje 1 załoga -Gino |
to będą rybki na kolację
ARCADARKA - 2009-04-16, 11:56 Temat postu: ARCADARKA chyba nie połowi Stasio go zrobił porządkowym stoi na bramce
KOCZOR - 2009-04-16, 12:11
Już wisiały nad nami ciemne chmury.... ale przejaśniło się.
Jedziemy zaraz za chwileczkę, pozostało tylko pakowanie
fest2 - 2009-04-16, 20:17
Wiadomość z ostatniej chwili .rozmawiałem z Lepciakiem w Koszelówce jest 10 kamperów -balują -ja jadę jutro
jacekiagatka - 2009-04-17, 16:43
Miłej zabawy, duchem będziemy z Wami
|
|