Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Francja - Imigranci w Calais

Mavv - 2015-07-15, 00:06
Temat postu: Imigranci w Calais
Czy port w Dunkierce, a w zasadzie dojazd do portu, wygląda tak samo jak w Calais? Czy tam też ciemnoskórzy polują na tiry?
Podejrzewam, że kampery wjeżdżające na wyspy nie są aż tak interesujące dla nich, jak tiry, z racji braku miejsc, w których można się schować?

A jak wygląda port w Roscoff czy w Cherbourgu? Też tam są hordy uchodźców?

toscaner - 2015-07-15, 09:41

Do kampera raczej nie wlezą Ci, bo gdzie? Jak coś to weź "pieszczochę". :mrgreen:
My w sierpniu w planie wjazd do UK. Ciekawe czy coś z nimi zrobią do tego czasu, ale raczej nie.
A Ty kiedy jedziesz?

Comsio - 2015-07-15, 12:04

W Dunkierce jest tak samo, z małpami, obecnie jest ich nasilenie, i bezczelność .
Kamperowcom to nie zagraża, ewentualne jak się znajdziesz w epicentrum, okolicy portowej,pilnuj dobytku.

Mavv - 2015-07-15, 12:43

toscaner napisał/a:
Jak coś to weź "pieszczochę"

Mam zamiar coś mieć pod ręką :) Widziałem na filmikach, że niektórzy kierowcy tylko tak mogą się uchronić...

COMSIO napisał/a:
W Dunkierce jest tak samo, z małpami, obecnie jest ich nasilenie, i bezczelność .

Kolega, który teraz wrócił z urlopu mówił, że w Calais jest 3-metrowa ściana zakończona drutem kolczastym, a na poboczach autostrady slamsy - namioty, baraki...

COMSIO napisał/a:
Kamperowcom to nie zagraża, ewentualne jak się znajdziesz w epicentrum, okolicy portowej,pilnuj dobytku.

No własnie na filmikach widziałem, że kampery nie są w centrum ich zainteresowań. Ale jak piszesz - od kampera nie będę się oddalał dalej niż na 2 m. No i co chwila spradzać, czy zamknięty.

O, własnie sobie przypomniałem - kolega jest własnie we Frnacji na urlopie - płynął promem do Cherbourga. Spytam się jego, czy w Cherbourgu jest bezpieczniej.

slawwoj - 2015-07-15, 14:13

http://wyborcza.pl/1,7547...k-w-calais.html
Comsio - 2015-07-15, 15:39

Omijajcie ten port. są inne bezpieczniejsze, bez problemowe, Dunkierka, lub nap z NL

http://40ton.net/eurotunn...aja-sie-na-m20/

Mavv - 2015-07-15, 19:28

COMSIO napisał/a:
Omijajcie ten port. są inne bezpieczniejsze, bez problemowe, Dunkierka, lub nap z NL

Akurat w tym roku muszę tamtędy jechać, bo juz mam bilety kupione...

Mavv - 2015-07-19, 06:27

Mavv napisał/a:
O, własnie sobie przypomniałem - kolega jest własnie we Frnacji na urlopie - płynął promem do Cherbourga. Spytam się jego, czy w Cherbourgu jest bezpieczniej.

Kolega mi potwierdzil, ze w Cherbourgu jest spokojne :)

toscaner - 2015-07-28, 22:19

W Calais mniej spokojnie jak widać:
http://www.mojawyspa.co.u...du-przez-Calais

Mavv - 2015-07-29, 16:01

No masz... Oby się uspokoili do czasu naszego powrotu...
toscaner - 2015-07-29, 16:52

Może Was przekierują na z Dunkierki, bo tak też robią, a przynajmniej obiło mi się o uszy. My w takim razie z Dunkierki na 80% będziemy płynąć. Pozostałe 20% gdyby się odmieniło i np. z Cherbourga. :haha:
Dunkierka trochę psuje objazdówkę Francji, bo trzeba wracać na samą górę, no chyba, że zmiana i wsch. Francja, Belgia, Holandia i wtedy UK. Się zobaczy. A jesienią albo na zimę zach Francja, Hiszpania, Portugalia. Tu za gorąca, tam znowu emigranci. Jak tu kamperować. :mrgreen:

majmarek - 2015-08-21, 23:02

mavv
nie masz innych problemow ? bo mnie np. o tej porze nie " przystoi" daj spokoj emigrantom oni dadza ci dwa
amen

toscaner - 2015-08-21, 23:10

majmarek napisał/a:
daj spokoj emigrantom oni dadza ci dwa

...zaraz po okrzyku "allahu akbar". :mrgreen:

majmarek - 2015-08-21, 23:43

zapomniał wół jak cielęciem
też kiedys byliśmy emigrantami ciu..u zapomniałes?
wszyscy jesteśmy ludzmi niezależnie od koloru skóry i ciemnoty religji mamy te same marzenia , pragnienia i "rzeczywistość'
amen
mm

MILUŚ - 2015-08-21, 23:58

majmarek napisał/a:
wszyscy jesteśmy ludzmi niezależnie od koloru skóry i ciemnoty religji mamy te same marzenia , pragnienia i "rzeczywistość'
amen
mm

O to już wiem kto jest chętny przyjąć te 2 tysie emigrantów "zamówionych" przez nasz rząd :-P

toscaner - 2015-08-21, 23:59

majmarek napisał/a:
amen
mm

Coś masz do mnie? Czy weekend i się napie..łeś i bluzgami na necie do ludzi? Ciu..u?
Co miałem niby zapomnieć albo pamiętać? Znasz mnie?
Bełkoczesz jak niektóre makarony "biedni emigranci", ale żaden nie da pier...ego centa na to żeby ich tu utrzymać.

toscaner - 2015-08-22, 00:11

MILUŚ napisał/a:
majmarek napisał/a:
amen
mm

O to już wiem kto jest chętny przyjąć te 2 tysie emigrantów "zamówionych" przez nasz rząd :-P

Dokładnie, następny, który ma gówniane pojęcie o problemach z nimi. W takich samych Włoszech policja codziennie lata na wezwania, albo gwałty, albo napady, kradzieże. ciągle robią jakieś demolki, rozwalają hotele albo nowiutkie domy, które dostają za darmo, bo internet za wolny(!!!), albo im jedzenie nie odpowiada, bo im się ku... makaron przejadł. To są FAKTY. W gazetach o tym piszą!
Włochów, którzy muszą pracować na to co te nieroby dostają za free już szlak trafia. Ale widać niektórzy mają pojęcie jak w tej piosence "mniej niż zero..." i wydaje im się, że ci biedni emigranci to super ludzie. Tak? To se ku...a weź jednego albo kilku do domu. Koniec tematu.

Bronek - 2015-08-22, 07:24

My widzieliśmy ich pierwszą falę na Macedońskich autostradach
Skonfundowany węgierski celnik , z rozkazem przeszukiwania kampera nie wierzył , że idą w takiej masie

To nie uchodżcy , ale emigranci i to duża różnica .

Taka współczesna migracja zarobkowa , tym razem z Afryki .

Jest podobieństwo do tej naszej , ale tylko może ilościowe i pod wzg. celów.

Natomiast diametralnie różna kulturowo , religijnie, czasem i rasowo itd . Lekko złagodzone różnice przez globalizację medialną tv internet .

W każdym razie w większości to największe cwaniaki afrykańskie tu idą.!
Młodzi silni , podpuszczani przez swych przywódzców , i tych co na nich zarabiają, jak kibole czy obrońcy krzyża , lub partyjne młodzieżówki.
Mają wiedzę , bo media ich kierują jak postępować z biurokratyczą europą (wywalają świętość biurokratów ....dokumenty) .
Są wykorzystywani przez swoich i naszych . Wszyscy robią na nich interesy.

Ameryka do dzisiaj zmaga się z rasizmem itd ..... Broń w każdym domu wydawała się rozwiązaniem i dupa . Wszystko ma dwa końce i różne pkt. widzenia.

OCZYWIŚCIE niewielki procent jest tych co muszą uciekać , ci "zginęli" w masie ludzkuej nie do rozpoznania.

Widząc idących zmęczonych , machających pustymi flaszkami ,proszących o wodę ....żal .
By za moment , chcieć gnoja zabić, bo włazi mi pod samochód i stwarza zagrożenie . Tak mam ja.

Póki to w miarę, luźna grupa, jest jako tako , ale w miarę upływu czasu , frustracji , nabierania pewności , doświadczeń staje się niemal organizacją , dla której ich cele wymagają działań ,niekiedy przestępczych. . Czy to z rozpaczy, konieczności ,czy wyrachowania . Nie same aniołki tu przyszły.

Pakując masę kasy np. w cwaną Grecję i europejskie cwane Banki lub nasze inwestycje, przeszacowane dla interesu ( przystanki autobusowe po kilkaset tysięcy), Europa rozwiązała by ,za te pieniądze lepiej problem emigrantów , w sensie obrony przed ich napływem ?.

Tylko ...jak z tym forum, ilu kamperowców tyle zdań ..

Tylko niehumanitarne działania mogą ewentualnie przynieść skutek . Tylko to jak z jedzeniem mięsa , jemy- udając -że nie wiemy ,skąd ono jest i ile cierpienia kosztuje ten nasz schabowy.

Do tego potrzeba armi , bezwzględności , uciszenia mediów, czyli dyktatora , króla , monarchy itd. Którzy po załatwieniu emigrantów weźmie sie za nas :?
:-*
Taka moja pisanina to g ... daje .

Natomiast to , że nie zatrzymałem się by dać im wody, już tak. Nie kupuję wież Eifla , i dupereli od handlarzy ulicznych , nie daję żebrakom zmywaczom szyb .
Daję ulicznym grajkom , malarzom ...

Moje zdanie nieliczące się , ale moje . Jest takie jakie mam w stosunku do smalcu .

Lubię z ogóreczkiem

Ale świnki są taki milutkue , też lubię prosiaczki

Sumienie? Czy wygoda? Gdyby tylko taki był wybór . !
Tu dochdzi strach i realne zagrożenie.

Comsio - 2015-08-22, 12:10

Tak to prawda, nie jest tak z nimi kolorowo jak nam się wydaje.
Kiedyś poczęstowałem jednego, za chwilę było ich cała chmara, :( :box

Musiałem odjechać,{szukać bezpieczniejszego miejsca} Syryjczyk powiedział, nie rób tego,przyjdą w nocy i cię wyczyszczą. Dla nich jesteś nie wierny,A do PL daleko.

Johny_Walker - 2015-08-22, 20:43

majmarek napisał/a:
amen
mm

Nieprawda. Ja nie chcę się wysadzić w powietrze w imię Allaha.

izola - 2015-08-22, 21:30

jak byłam w maju w Callais . jakoś aź nie tak bardzo było to miasto migrantami oblęźone ... ja nie miałam tego wraźenia... te niepokojące wiadomosci to Prasa rozpala a wiadomo dlaczego.

W kaźdym razie stałam tam bez strachu na dzikusa,,, ale im więcej się słyszy i czyta tym więcej ma się strachu ;)
np, jak z napadami na kamperowców z gazem :diabelski_usmiech ,,,

ale faktem jest źe ten przypływ tej biedoty trzeba jakos zatrzymać ,,, jak jeden dostanie zapomogę to zwołuje zaraz cały klan i tak sie wiadomosci rozdmuchują - i tu Prasa pomaga pilnie ,,,

jarek73 - 2015-08-22, 22:48

Z tymi z Afryki to się zgadzam. Toscaner jesteś w Włoszech już jakiś czas to i wiedzę masz większą i widzisz to a ja w większości tylko z mediów.
Natomiast Syryjczycy z piekła uciekają i tu chyba trochę pomocy z strony Europy a nasz kraj na pewno sie do niej zalicza im się należy. Należy to może nie właściwe określenie ale jeśli u nas ostatnio odbywa się lincz na ultramaratonczyku Piotrze Kurylo za to ze przywiązal psa so bramy schroniska i odjechał bo schronisko było nieczynne, i net chuczy ze to zwyrodnialec itd. Tacy jesteśmy wrazliwi to może o Syryjczykach tez pomyślimy.

izola - 2015-08-22, 23:47

Cytat:
Natomiast Syryjczycy z piekła uciekają i tu chyba trochę pomocy z strony Europy a nasz kraj na pewno sie do niej zalicza im się należy.

tak,
a ta pomoc powinna się zaczynać w ich kraju, tam pomagać by ci ludzie nie byli zmuszeni szukać "lepszego , niewiadomego" źycia na obczyznie ...

EU ma środki, ale tymi nie powinno się finansować dziwne projekty jakie w wielu oczach sa nie do przyjęcia!, nie mają źadnego uzasadnienia ... np. w PL na kaźdym kroku się to widzi gdzie pieniądze lekko przyszły ,
pomagać trzeba, ale tam gdzie to pomaga.

Ahmed - 2015-08-22, 23:53

jarek73 napisał/a:
i u nas ostatnio odbywa się lincz na ultramaratonczyku Piotrze Kurylo za to ze przywiązal psa so bramy schroniska i odjechał bo schronisko było nieczynne, i net chuczy ze to zwyrodnialec itd. .

A jak k.......wa takie postępowanie nazwać ? I nie ważne że to ultramamaratończyk , dla mnie to ultragnój :bajer

majmarek - 2015-08-23, 10:45

i szto nam diełać jak pytał Majakowski?
jarek73 - 2015-08-23, 19:49

izola napisał/a:
Cytat:
Natomiast Syryjczycy z piekła uciekają i tu chyba trochę pomocy z strony Europy a nasz kraj na pewno sie do niej zalicza im się należy.

tak,
a ta pomoc powinna się zaczynać w ich kraju, tam pomagać by ci ludzie nie byli zmuszeni szukać "lepszego , niewiadomego" źycia na obczyznie ...

EU ma środki, ale tymi nie powinno się finansować dziwne projekty jakie w wielu oczach sa nie do przyjęcia!, nie mają źadnego uzasadnienia ... np. w PL na kaźdym kroku się to widzi gdzie pieniądze lekko przyszły ,
pomagać trzeba, ale tam gdzie to pomaga.

I tu się zgadzam , nie wiem jak pomóc od tego są Ci co wiedzą ale uważam że cywilizacja europejska powinna pomoc tam gdzie wojna. Wczoraj będąc na Helu przypadkowo trafiłem na inscenizacje inwazji na Normandie, kurde wyszczaly, huk , serię z karabinów a na niebie jeszcze nurkujacy samolot z epoki .
Bylem w tedy na lodzi i wyobrażałem sobie że tak było i jest naprawdę ( jedna seriia i toniemy )niby przedstawienie a mną potrzaslo .
Głupie to słowo ale na prawdziwej wojnie to musi być adrenalina.
To musi byc straszne

CORONAVIRUS - 2016-02-11, 08:31

dzieje się :gwm

janusz - 2016-02-11, 09:04

Cytat:
dzieje się :gwm

Węgier, Węgier a na k... powiedział po polsku. :haha:

Andrut - 2016-02-11, 09:19

Obawiam się, że jak się tylko zrobi cieplej podobnie będzie u nas...

Wyobraźcie sobie jakim "kąskiem" jest taki kamper. Ja rozumiem kilku rozgonić, ale takie stado jak dzieci w samochodzie? Oj słabo się robi... :evil:

zbyszekwoj - 2016-02-11, 09:54

My Calais ominęliśmy szerokim łukiem, zeby ni nadziać się na imigrantów, za to w Brukseli wpadliśmy z deszczu pod rynnę. :chacha2
izola - 2016-02-11, 10:18

aż strach się bać...ale odważny był ten Tirowiec że wyszedł z kabiny ! ...przecież mogli go ci dzikusy poturbować :shock:

Na następne przejazdy muszę sobie inną trasę wybrać, bo może być taki brudas i pasożyt w stanie wleść mi na bagażnik i zdejmie rowery i pojedzie na nich do Anglii;)
Lusterko zewnętrzne też powinno bez ostrzeżenia strzelać jak nim ktoś manipuluje :diabelski_usmiech
...nie jest wesoło , a będzie jeszcze gorzej !

vwyogi - 2016-02-11, 11:28

Izola polecam eurotunel. Wjeżdżasz bez korków bezpośrednio na terminal który ma podwójne ogrodzenie na 5 metrów wysokie. Ciut drożej ale szybciej i ciekawiej.
krzlac - 2016-02-11, 11:52

izola napisał/a:
taki brudas i pasożyt w stanie wleść mi na bagażnik i zdejmie rowery i pojedzie na nich do Anglii;)

Hola, hola. Na rowerach to wjeżdżają do Norwegii z Rosji.

zbyszekwoj - 2016-02-11, 14:24

krzlac napisał/a:
izola napisał/a:
taki brudas i pasożyt w stanie wleść mi na bagażnik i zdejmie rowery i pojedzie na nich do Anglii;)

Hola, hola. Na rowerach to wjeżdżają do Norwegii z Rosji.

Już nie, bo rowery nie mają drugiego hamulca .

Rav - 2016-02-11, 19:42

Nie wjeżdżają, bo przejście zamknęli, a rowery ... na złom (właśnie z uwagi na brak drugiego hamulca).
Mavv - 2016-02-13, 17:46

vwyogi napisał/a:
Izola polecam eurotunel. Wjeżdżasz bez korków bezpośrednio na terminal który ma podwójne ogrodzenie na 5 metrów wysokie. Ciut drożej ale szybciej i ciekawiej.

Nie wiem, jak to wygląda teraz, ale w okresie wakacyjnym ok. 1500 - 2000 osób co noc próbowało przedostać się przez tunel. Ja w zeszłym roku miałem o tyle szczęścia, że trafiłem na otwarcie tunelu po wypadku śmiertelnym, w którym zginął jeden emigrant. Dwa dni wcześniej i bym czekał... Nie pamiętam też, czy było to po czy przed moją podróżą eurotunelem, gdy w Anglii zatrzymano jednego desperata, który pieszo przeszedł przez tunel i został złapany już w Anglii.
Tak więc nie wiem, czy te 5-cio metrowe ogrodzenie jest aż tak bezpieczne.

izola - 2016-02-13, 18:00

myślę że żadne ogrodzenie nie daje pewności ...
Łatwiej jest zmienić cel i kierunek wyjazdów by uniknąć tych nieprzyjemnych spotkań ;)

toscaner - 2016-02-13, 18:19

Nie wiem z kiedy, ale ciekawie

CORONAVIRUS - 2016-02-13, 18:50

toscaner napisał/a:
Nie wiem z kiedy, ale ciekawie

]

z poprzedniej strony tego tematu :haha: :haha: :haha: dwa dni temu :spoko

toscaner - 2016-02-13, 19:29

Szok. :ok
:haha: :haha: :haha:

Mavv - 2016-02-13, 21:46

izola napisał/a:
Łatwiej jest zmienić cel i kierunek wyjazdów by uniknąć tych nieprzyjemnych spotkań

Dlatego jeszcze nie wiemy, jak pojechać. Trzeba będzie obserwować, ale być może wybierzemy trasę Folkestone - Calais (tunel), a w drodze powrotnej Dunkierka - Dover (prom).

izola - 2016-02-13, 22:05

w Dunqerque jest w dobrym miejscu SP za free, osobiście sprawdzony (za free ale bez niczego , zrzut jest na pobliskim, 200m campingu)
N51.05298,E2.41425

Mavv - 2016-02-13, 22:26

izola, dzięki! Może się przydać :spoko
toscaner - 2016-02-13, 22:48

Izola za sam zrzut na tym kempingu trzeba płacić? Bo my znaleźliśmy coś za darmochę, ale odnajdę, gdy w relacji dojdziemy do Dunkierki. Są też krany z darmową wodą przy plaży.
No a z tego co wiem, to w Dunkierce też teraz czarno. Znajomi płynęli aż z Amsterdamu, żeby mieć spokój.

Mavv - 2016-02-13, 23:25

Cytat:
No a z tego co wiem, to w Dunkierce też teraz czarno. Znajomi płynęli aż z Amsterdamu, żeby mieć spokój.

Z kiedy ta informacja?

toscaner - 2016-02-13, 23:32

A chwilę już, ze 2, a może 3 tyg temu. Teraz nie wiem jak tam jest. :roll:
JaWa - 2016-02-14, 09:40

toscaner napisał/a:
Bo my znaleźliśmy coś za darmochę,

Zrzut za darmochę można zrobić w "miasteczku" muzułmańskim, bo przecież oni chyba nie korzystają z kampingu ? :haha: :haha: :haha:

Mavv - 2016-02-14, 09:59

Właśnie czytam sobie o Dunkierce. Mają wybudować (o ile już nie stoi) obóz mogący pomieścić do 8000 ludzi... Jest on między portem a samym miastem Dunkierka w wiosce Grande-Synthe.
Kurcze, chcemy już bilety na promy bukowac, ale trzeba się będzie wstrzymać i czekać na rozwój wydarzeń. Wydaje mi się, że wjazd do Francji tunelem jest bezpieczny, gorzej może być w przypadku powrotu.

izola - 2016-02-14, 11:42

o nieee!!!... następna komlikacja :evil:
toscaner - 2016-02-14, 13:26

Z UK do Francji żaden problem. Spokojnie jedziesz, płyniesz o ile sztormu nie ma.
Z tej hołoty nikt do Francji nie wraca. Do UK chcą, bo tu raj przecie

Swoją drogą dziwne to, że oni sobie po Europie łażą, napadają, niszczą. A gdzie policja, wojsko?
Jak ja bym komuś plandekę pociął, to ku...wa zaraz mnie zamkną. Coś tu ku...wa nie halo.
A tu kolejny obóz dla tysięcy nierobów i nietykalnych przestępców.

JaWa - 2016-02-14, 16:55

toscaner napisał/a:
Swoją drogą dziwne to, że oni sobie po Europie łażą, napadają, niszczą.

Dziwne ? Popytaj wujka google to się dowiesz. :gwm

Mavv - 2016-02-14, 21:41

izola napisał/a:
o nieee!!!... następna komlikacja :evil:

Na to wygląda...

Link do DailyMail do artykułu o m.in. Dunkierce Artykuł z 15-go stycznia.

Mam posprawdzane różne opcje dostania się z Francji do Anglii. Tylko kurcze Dunkierka czy Calais to najtańsze opcje. Najdrożej wychodzi bezpośrednio z Cherburga do Irlandii, inne opcje to Normandia do Anglii. Nie chcę z Belgii czy Holandii, bo chcę coś z Francji zobaczyć.

Comsio - 2016-02-14, 21:44

Narobiło się bałaganu. http://40ton.net/oto-co-z...-sztorm-imogen/
Mavv - 2016-02-14, 21:48

COMSIO napisał/a:
Narobiło się bałaganu. http://40ton.net/oto-co-z...-sztorm-imogen/

Słyszałem o tym. Irish Ferries, ich najnowszy prom Epsilon kursujący Dublin - Rosscoff. Kapitan podjął bardzo złą decyzję, że wypłynął w morze...

Comsio - 2016-02-14, 22:07

Kiedyś na tym szlaku nawaliła Łajba, na srodku dużej wody , zaserwowali nam :pifko za Frii , na odstresowanie. :szeroki_usmiech
izola - 2016-02-14, 22:15

@→Mavv
na tym SP co pisałam N51.05298,E2.41425 nie powinno być problemu , jest to platz położony raczej centralnie w cywilizacji , na SP stoją zawsze hordy Francuzów , a jak wiadomo oni trzymają ze sobą i jak co to się bronią ... poza tym jak tam stałam to było normalne że gendarmerie przejeżdżała patrolem przez SP- tam nie powinno być problemu .
Poza tym obok placu jest ruchliwe centrum sportowe i Camping to są obiekty gdzie gendarmerie ma czujne oko otwarte ;)
Do centrum sportowego chodzili Francuzi z kanisterkami po wodę( to jako tip),
ostatnio byłam tam w maju 015 , mam nadzieję że nic się nie zmieniło :spoko

Mavv - 2016-02-15, 22:39

izola, obejrzałem sobie to miejsce na googlu. Byliśmy tam niedaleko w hotelu jadąc do Polski na wakacje wtedy jeszcze Fordem :) Pamiętam ten spory budynek naprzeciwko. Nasz hotel był kilkaset metrów w stronę portu. Wieczorem poszliśmy na spacer i oglądaliśmy statki wpływające i wypływające z portu. Siedzieliśmy na promenadzie zagryzając bagietkę :) a dzieci liczyły mewy :mrgreen:
Nawet na googlowym street view widać tam mnóstwo kamperów :wyszczerzony:
Czy serwis na tym kampingu obok jest płatny? Wiesz może?

Mavv - 2016-02-15, 22:47

Biorąc pod uwagę ten wskazany przez izola SP, chyba jednak skusimy się na taka trasę:
Rosslare (IE) <-> Pembroke (UK) <---> Dover (UK) <-> Dunkierka (FR).
Wygląda to rzeczywiście bezpiecznie.

izola - 2016-02-15, 23:16

Akurat jak ostatnio byłam nie miałam potrzeby zrzutu a i wodę też miałam ...( przy SP był czynny publiczny WC)
Kiedyś (2012) było 5€ za zrzut i pobranie wody , aktualnie chyba też bo tak pisze na stronie camoingu
http://www.campingdelalicorne.com/#
Jak pojedziesz w kierunku granicy Belgii to tu: Bray-Dunes możesz za free na parkingu przy informacji turystycznej stać . w dzień i do określonej wieczornej godziny (10-18 h)jest czynne płatne (parę cent) WC) blisko do plaży, zakupy zrobisz w pobliskim miejscowym Carefure ( tu też można kamperem stać)
http://de.airecampingcar....AY%20DUNES?z=11
dobre centralne miejsce , jak nocowałam to było cicho i ok
http://assoadele.over-blo...-106957533.html
:spoko
Edit:tu też stały Kampery za free
59 Dunkerque
ulica : P Rue Tancrade
Typ: Stellplatz
Latitude: 51.048880
Longitude: 2.387560
--------------------------
Oye Plage
maly fajny naturalny parking przy rezerwacie , nie ma zakazu , stoją Kampery dużo też Angielskich ... chyba przed czy po przeprawie na wyspę
50° 59' 49.19''N 02° 02' 32.85''E

Mavv - 2016-02-17, 23:46

Kochani, wyjaśnijcie mi proszę jeszcze takie coś. Dla większości to pewnie będzie głupie pytanie, ale dla mnie odpowiedź nie jest jasna. :oops:

Co to są te stellpatze i parking municipale? Czy to jest to samo i oznacza jedynie parking, gdzie mogą też zatrzymywać się większe auta jak kampery? Czy w takich miejscach kamper może rozłożyć markizę, można rozstawić się np. ze stolikiem i krzesłami?

marius - 2016-02-18, 08:44

Mavv napisał/a:

Co to są te stellpatze i parking municipale? Czy to jest to samo i oznacza jedynie parking, gdzie mogą też zatrzymywać się większe auta jak kampery? Czy w takich miejscach kamper może rozłożyć markizę, można rozstawić się np. ze stolikiem i krzesłami?

Stellplatz jest niemiecką nazwą miejsca parkingowego dla kamperów. Na ogół, jeśli pozwalają na to warunki (wielkość parceli) można w takim miejscu rozłożyć markizę, rozstawić stolik i krzesła. W dużej części niemieckich Stellplatz'y istnieje możliwość wykonania serwisu.
Parking municipale jest określeniem na ogół taniego parkingu miejskiego (gminnego) we Francji. Takie parkingi w zamyśle są zazwyczaj przeznaczone dla ludzi przyjeżdżających samochodami do pracy. W większości tego typu parkingów we Francji niemożliwy jest wjazd kamperem, ponieważ przy wjeździe jest ogranicznik wysokości.

Odpowiednikiem niemieckich Stellpatz'y są we Francji są "aires de services camping-car". We Francji są one na ogół dużo tańsze (spora część jest też darmowa) niż w Niemczech i prawie wszystkie posiadają możliwość wykonania serwisu.
To tyle, co mam w tej kwestii do powiedzenia.

Mavv - 2016-02-18, 15:10

:ok Świetnie, o coś takiego mi chodziło! Dziękuję Ci bardzo! :pifko :bigok
MILUŚ - 2016-02-20, 14:23

Tak się bawią emigranci......... :-/

https://www.youtube.com/watch?v=qu-iCNuaMO0

MILUŚ - 2016-02-20, 14:28

Ale są i wesołe chwile ..........

https://www.youtube.com/watch?v=dxU3nKkPxwk

WODNIK - 2016-02-20, 14:33

Za niedługo tak się będą bawić w Polsce :shock: :shock:
Ahmed - 2016-02-20, 14:34

WODNIK napisał/a:
Za niedługo tak się będą bawić w Polsce :shock: :shock:

Pomidor :gwm

janusz - 2016-02-20, 14:34

Później okazało się, że imigrantów było tylko dwóch a reszta to rodowici Francuzi. Do tego patrioci z flagami :haha:
Tutaj też sami islamscy imigranci. :-P

JaWa - 2016-02-20, 15:04

Zestresowani biedni imigranci jakoś muszą odreagować.

http://www.facebook.com/8...96/?pnref=story

HENRYCZEK - 2016-02-20, 15:10

;)
MILUŚ - 2016-02-20, 15:35

Boćki to raczej......reemigranci :-P
martini44 - 2016-02-20, 17:45

HENRYCZEK, tych to akurat nie umiem się doczekać !!!! :bigok
Wojciechu - 2016-02-20, 18:23

Z tego wynika, że u nas najlepszy socjal dla bocianów. Czyli już wiadomo kogo przyjmujemy :szeroki_usmiech
toscaner - 2016-02-20, 19:01

Dane z pierwszej ręki z teraz. Kolega właśnie dziś płynął z Francji i przed chwilą z nim rozmawiałem.
W Calais spokój. Obóz likwidują, część jest już zrównana z ziemią. Stawiają w tym miejscu baraki, ale warunek taki, że jak "uchodźca" chce mieszkać w baraku to musi zostać zarejestrowany we Francji i to jakby już dyskwalifikuje mu możliwość dalszej "podróży" do np. UK.
Niektórzy się zgadzają i inni się wynoszą gdzieś tam. W każdym razie nie ma ich.
Czyli w tej chwili wygląda jakby sobie radzili z nimi, bo spokój, nie widział żadnych "ciemnych" przy ulicach, czy wskakujących do ciężarówek.

To info dla tych, których to interesuje, bo widzę, że standardowo zaczęło się pier... o dupie marynie. :haha:

Mavv - 2016-02-20, 19:38

toscaner, dzięki wielkie! Czyli ten artykuł o budowie obozu z barakami to prawda. W sumie oni dalej tam będą, ale w nieco bardziej cywilizowanych warunkach. Z tą rejestracją to pewnie będzie wielka ściema. No i ciekawe, jak będzie wyglądał obóz dla 8 tysięcy "uchodźców" przy Dunkierce... Czy nadal będą napadać na TIRy?
toscaner - 2016-02-20, 19:40

Z Dunkierką nic nie wiem, bo płynął z Calais. I to o Calais pisałem.
Comsio - 2016-08-29, 20:06

Omijajcie Cals http://40ton.net/5-wrzesn...bec-imigrantow/
izola - 2016-10-13, 18:33

generalnie nie można powiedzieć "omijajcie Calais", sytuacja na co dzień jest pod kontrolą , czasami eskalują wybryki co naturalnie prasa chętnie rozdmuchuje ...
5 Tygodni temu jadąc "tranzytem" przez Calais nic mnie złego nie spotkało, nic niepokojącego nie widziałam ...
Samo miasto Calais jest na tyle brzydkie i nie ciekawe (moje odczucie ) że chyba dobrowolnie nikt tam nie zostaje na dłużej, ale okolice dookoła i plaże mają zajefajne ;)

Mavv - 2016-12-21, 18:47

Już podobno "Dżungla" jest zrównana z ziemią. Dojazd do terminala już jest bezpieczny. W związku z tym pewnie w przyszłym roku znów pojedziemy tunelem :)