|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Ciepła woda z ogrzewacza postojowego na diesel.
sprinter - 2016-02-05, 16:59 Temat postu: Ciepła woda z ogrzewacza postojowego na diesel. Być może było już gdzieś na forum ale nie znalazłem.
Zrobił ktoś ogrzewanie wody na diesel oparte o ogrzewacz postojowy webasto z rovera?
http://allegro.pl/webasto...5071547236.html
Co szanowne grono myśli o takim rozwiązaniu?
koder - 2016-02-05, 17:29
Tak od ręki przychodzą mi do głowy 4 zabudowy korzystające z webasto do grzania ciepłej wody, z czego 3 pośrednio a jedna bezpośrednio. Niestety, nie przypominam sobie marki, z której był wymontowany ogrzewacz - czy to istotne?
toscaner - 2016-02-05, 20:28
Nie ma znaczenia czy webasto z rovera czy z bmw czy czego. Teoretycznie to nawet nie ma znaczenia czy analogowe czy cyfrowe. Z cyfrowym więcej pierdzielenia.
Ważne żeby było wodne.
Bierzesz dowolny baniak, robisz wężownicę i już.
Nie chce Ci się widzę szukać na forum, a tyle ciekawych rzeczy jest.
Nawet takie szczegóły jak ile gram paliwa spala webasto żeby ogrzać np. 20l wody.
Poniżej w linkach w stopce na pewno coś znajdziesz.
To tak na szybko.
To z linka na 90 kilka % cyfrowe.
No i jeśli "gołe" oznacza, że gościu wykręci z niego jeszcze pomkę obiegową, to cena za wysoka.
sprinter - 2016-02-06, 15:55
Dzięki, widze że temat jest mocno oklepany na forum. Nie wiem czemu nie mogłem tego znaleźć, może rozwleczony po różnych wątkach. Poszukam w takim razie o co biega i jak najlepiej podłączyć ten dinks. Jak coś to pewnie będę was jeszcze męczył
A udało mi się kupić inny za 70 funciaków: http://i.ebayimg.com/00/s...pWb-JT/$_57.JPG
toscaner - 2016-02-06, 16:34
70 to niedrogo, z reguły w okolicach 100-120 widywałem. Ale można utrafić taniej. Ja ustrzeliłem za 50 mój drugi piecyk.
Jak to wszytko, to brakuje jeszcze pompki paliwa i na fotce nie widać "z daleka" czy ma pompkę obiegową i czy to ogrzewanie czy podgrzewacz.
Gdzieś w UK jesteś? Uzupełniłbyś profil.
sprinter - 2016-02-06, 16:52
Może tu będzie lepiej widać, http://i.ebayimg.com/00/s...lWb-HX/$_57.JPG No to jeszcze poszukam pomkę do paliwa. Z Readingu jestem, kawałek do Szkocji, ale oczywiście po zakończniu budowy zamierzam się tam pojawić. Dużo dobrego słyszałem i czytałem o tamtych terenach...
toscaner - 2016-02-06, 17:40
Jest pompka i dobrze, bo sporo kosztuje.
Jeszcze naklejkę z bliska jak masz to wrzuć, bo W można oszacować co to. Oszacować, bo na 100% wiedzieć, to trzeba na sterownik zerknąć.
sprinter - 2016-02-06, 17:56
Takie cuś: http://i.ebayimg.com/00/s...9Wb-Oz/$_57.JPG , A ta pompka paliwowa muzi być konkretnie od tego modelu czy można założyć jakąkolwiek byle do webasto?
toscaner - 2016-02-06, 18:03
Pompka "webastowa". W webasto działa impulsowo.
Na pierwszy rzut oka wygląda to na analogowe ogrzewanie postojowe, czyli jesteś "w domu".
Jak odkręcisz pokrywkę i pstykniesz fotkę, to na 100% będzie wiadomo.
Z analogowym fajnie, bo możesz kupić termostat na ścianę np. w ScrewFix za 8£ (jeśli masz kartę) albo 25£ w B&Q jeśli nie masz i on fajnie steruje. Ja na taki wymieniłem.
Jak będziesz na tym robił też ogrzewanie, to będzie na starcie włączało wentylatory o ile będziesz miał jakieś nagrzewnice. Jakbyś chciał opóźnienie, to można dokupić przekaźnik Ase np. 1TP600 którym można opóźnić włączenie nadmuchów do 6 min. Wtedy jest idealnie.
sprinter - 2016-02-06, 23:05
"..jestem w domu, to znaczy w robocie.." Nie wiem czy dobrze rozumuję, można zrobić na jednym webasto i podgrzewanie wody i ogrzewanie w sensie nawiew? Nabyłem już Trumatic s3002 ale jakby się dało zrobić jeszce dodatkowe ogrzewanie na diesel to byłaby rewelacja.
toscaner - 2016-02-07, 00:49
Ja tak mam od 2 lat i ponad rok używane non stop. Spędziliśmy w kamperze równo... 400 dni.
Już kilka osób poszło w te ślady. Mało tego mam ogrzewanie podłogowe i tez już niektórzy zrobili podobne a nawet lepsze
Plusy takie, że grzejniki - nagrzewnice zajmują niewiele i są wbudowane w szafkę. Nie zajmują miejsca w kamprze. Ja zastosowałem tylne nagrzewnice z Sharana. Nagrzewnica ma może 17cm. Mam dwie przód + tył + podłogówka no i ten bojler. Wszystko na jednym odpaleniu pieca. Mam zawór lato/zima, który odcina płyn latem z grzania i zostaje tylko na bojler. Teraz zimą webasto pracuje przeciętnie 2-5h dobę (a nie 24h jak gazowe), żeby utrzymać komfortową temperaturę.
We włoszech rok temu w zimie było i po -4C czasem, ale więcej słońca.
W Szkocji mieliśmy -6C i przy takiej temperaturze w kamperze chodzimy na bosaka. Fakt zużycie paliwa większe gdy na minusie ale nadal są to grosze jak na zimę i idzie ze zbiornika, a nie dodatkowych butli, które trzeba zmieniać co 3 dni.
Poszukaj koszty kamperowania, pisałem ile kosztowało nas grzanie. Jak dobrze pamiętam to we Włoszech ok. 2,2l ropy na dobę szło, w Szkocji jakoś 3, czy ponad 3, ale więcej, bo ładowanie silnikiem, bo mało słońca, no a silnik też spala coś na postoju. Samo grzanie szacuję ok 2£/dobę gdy jest poniżej +3C. Przy ok +10C webasto pracuje może z 1 - 1:20h na dobę. Czyli max 0,5£
Zresztą pisałem o tym w relacji i kosztach.
No i minus webasto jest jeden. Zużywa więcej prądu od gazowego. Ja mam 3 aku. Umownie jeden do lodówki, jeden do webasto i jeden na resztę.
Zresztą podam ci jak chcesz mój angolski nr. fona na PW i będziesz miał więcej pytań, to po prostu zadzwonisz.
sprinter - 2016-02-09, 12:02
Wysłałem Ci PW. Odpisz jak bedziesz miał chwile.
toscaner - 2016-02-09, 12:13
Wieczorem bo jeżdżę po sklepach.
Jary70 - 2016-02-11, 17:21
Panowie jaka moc webasta pod omawiany zestaw ?
toscaner - 2016-02-11, 17:33
Ja mam 5kW.
Jary70 - 2016-02-12, 21:48
podpowiedzcie czy to 5KW się nada.
toscaner - 2016-02-13, 00:34
Nada się, ale to podgrzewacz i nie steruje pompką obiegową. Musisz ją mieć do układu i sterować zewnętrznie.
Będziesz potrzebował np. tego przekaźnika:
http://ase.hoste.pl/sklep...uzajacy-3srp600
który przedłuży jej pracę o kilka minut po wyłączeniu grzania, aby płyn krążył przez jakiś czas. Nie usmażysz dzięki temu elektroniki.
Jeśli planujesz nagrzewnice z jakimiś wiatrakami, to też dobrze nimi sterować przez jakiś przekaźnik.
Wentylatory dobrze żeby włączyły się po kilku minutach, a nie od razu. Nie będzie dmuchało zimnym.
Do tego przyda się np. taki przekaźnik:
http://ase.hoste.pl/sklep...zwloczny-1tp150
Warto też upewnić się czy to na 100% analogowy piec. Ale na taki wygląda na pierwszy rzut oka. No na 90%.
Gewehr - 2016-02-13, 00:51
Ja tam nigdy nie mogę rozpoznać czy to analog, czy cyfra
Drugi przekaźnik można zastąpić włącznikiem bimetalicznym za 4,5 z. przyczepionym do nagrzewnicy. Np. 40 stopni. Będzie mniej prądu szło.
Pierwszy również by można było tak zrobić, tyle że termik by musiał być przymocowany dokładnie do Webasta. W miejscu które się najszybciej nagrzewa. Tu bym dał 30 stopni, aby nie było problemów przy pierwszej fazie grzania.
Takie tam moje przemyślenia
toscaner - 2016-02-13, 00:55
O daj linka do takiego bimetalicznego. Fakt, że teraz przerobiłem całe sterowanie na Arduino, ale przyda mi się do czegoś innego. Informowania o temp. bojlera.
Bojler chcę mieć włączany ręcznie/automatycznie, a to ciut ułatwi.
Jak spadnie temp poniżej tych 40C... no i tu coś fajnego wymyśliłem.
Gewehr - 2016-02-13, 01:04
O taki: http://www.swistak.pl/a58...A_14745_0216090
Tu trochę drogi i można znaleźć tańszy.
Edytowałem link, tamten był zły
toscaner - 2016-02-13, 01:20
No fakt od zaje...
http://allegro.pl/listing...rmostat+bimetal*&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-uni-1-2-0203
[URL=http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=termostat+bimetal*&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-uni-1-2-0203]link[/URL]
Koszt - pojedyncze kilka złociszy.
Gewehr - 2016-02-13, 01:25
Są NC i NO. Pompkę wody wytrzymują bez problemu. Korzystam z takiego jednego już 5 rok i działa. Inne które zakładałem pojechały w świat i ich los jest mi nieznany
toscaner - 2016-02-13, 01:30
Znak * w linku rozpi...sza linka. Nie mogę wkleić w całości. Trzeba skopiować pomiędzy url.
Ja już nie będę przerabiał, tylko o tym bojlerze automatycznie myślę.
Ale mam jeszcze jedno webasto z dwoma padniętymi sterownikami. Jak mi się uda naprawić to ok, jak nie to gdzieś kupię. Chyba, że masz fachowca od sterowników, to mogę jeden sprezentować, za naprawienie drugiego. Są od pełnego ogrzewania analogowego z obsługą pompki.
Żeby nie zaśmiecać to może na PW.
Gewehr - 2016-02-13, 01:35
http://allegro.pl/listing...s0-ele-1-4-0205
Tak będzie widać jak to wygląda cenowo
wlodo - 2016-02-13, 09:52
Gewehr,
Jak już masz to opanowane,to może machnął byś jakiś schemacik z dedykowanymi elementami.
Ja za chwilę będę tworzył instalację w mojej zabudowie (str.16)i wiele by takie rozwiązanie pomogło.
Tym bardziej,że z prądem mi nie po drodze.
koder - 2016-02-13, 09:56
toscaner napisał/a: | Znak * w linku rozpi...sza linka. Nie mogę wkleić w całości. Trzeba skopiować pomiędzy url. |
Używaj goo.gl albo innego skracacza linków: http://goo.gl/ucTrfn
sprinter - 2016-02-13, 12:39
wlodo napisał/a: | Gewehr,
Jak już masz to opanowane,to może machnął byś jakiś schemacik z dedykowanymi elementami.
Ja za chwilę będę tworzył instalację w mojej zabudowie (str.16)i wiele by takie rozwiązanie pomogło.
Tym bardziej,że z prądem mi nie po drodze. |
Toscaner, będzie kolejne
toscaner - 2016-02-13, 13:03
sprinter napisał/a: | wlodo napisał/a: | Gewehr,
Toscaner, będzie kolejne |
To ja chętny na Złotego Bażanta, bo po latach mi znów zasmakował, albo jakieś niepasteryzowane.
Ale nie znam dobrych marek, kiedyś Kasztelan był dobry.
Ponoć się zepsuł.
toscaner - 2016-02-13, 13:05
koder napisał/a: | toscaner napisał/a: | Znak * w linku rozpi...sza linka. Nie mogę wkleić w całości. Trzeba skopiować pomiędzy url. |
Używaj goo.gl albo innego skracacza linków: http://goo.gl/ucTrfn |
A zapomniało mi się.
Późno było, piwo wpite.
Jary70 - 2016-02-13, 13:36
Dzięki za info, browarek poleciał. Ja pije teraz niszowe i czytam skład musi być chmiel.
Szybko zamknąć temat elektryki, elektroniki i mechaniki i będę happy.
Gewehr - 2016-02-13, 15:10
wlodo napisał/a: | Gewehr,
Zbyt słabo znam Termo Top, aby się porywać na pisanie poradnika
Tu by pewnie mógł się wykazać Toscaner
Sam z chęcią bym poczytał, wciskając swoje pięć groszy
Kiedyś miałem zamysł stworzenia jakiegoś sterowania do tych piecy. Tak aby z cyfrowego robiło się analogowe, pomijając całkowicie sterownik oryginalny. Miało być to mega proste i wykonane w technologii THT. Niestety stwierdziłem że jestem za cienki i zaniechałem projekt
Fajnie jak by się udało komuś zrobić taki sterownik. Jak by był w dobrej cenie, to i sporo chętnych by się znalazło Toscaner, myślałeś o takim czymś?
wlodo - 2016-02-13, 18:40
Mi nie chodziło o sterowanie tego nieszczęsnego webasta cyfrowego.
Próbowałem coś z nim zrobić,ale duży kłopot.
Kupiłem płytkę od analoga i po kłopocie.
Chodzi o te pierdoły do sterowanie,jak zacznę kupować,to może być tak jak z innymi rzeczami które mam po trzy sztuki.
Webasto analog-startujemy czymś ?
Tu nie do końca rozumiem.
Jeżeli włączymy je np.polecanym tu sterownikiem do podłogówki,który je tylko włączy,to co je wyłączy?
Webasto sobie pracuje aż nagrzeje płyn do zaprogramowanej w nim temp.ok.80 st.?
Czy stosuje się/stosujecie,jakiś sterownik różnicowy,który włączy np.przy 40 st.a wyłączy przy 60 st.?
Dalej to było już pisane...
Pompka wody-startuje razem z webasto,wyłącza się z zwłoką przez sterownik
Wentylator nagrzewniczki-startuje ze zwłoką przez sterownik,wyłącza się ?kiedy?termostatem?
To chyba całe sterowanie.
Temat dokładnie o tym,to rozwiążmy go raz na zawsze tak od A-Z.
toscaner - 2016-02-13, 19:21
No dobra to tak jak to mówią jak krowie na rowie:
Pracą webasto się w ogóle nie przejmujemy, bo ono samo sobie będzie odpalało palnik jak temp krążącego płynu spadnie do (i tu zależy od sterownika) ok. 65-69C, a po osiągnięciu (też zależy) ok. 75-85C, sterownik wygasza palnik. Oczywiście płyn musi krążyć, bo jest ryzyko usmażenia elektroniki. Czyli pompa musi mieć prunda zawsze gdy webasto pracuje plus jeszcze kilka minut po jego ostatnim zgaszeniu palnika. Stąd ten przekaźnik przedłużający, jeśli mamy dogrzewacz. Pełne ogrzewanie postojowe ma piny do pompki i nią steruje tak długo jak potrzeba. Przekaźnik j.w. niepotrzebny.
Dogrzewacz, ma zaślepione to gniazdo i nie ma elementów do obsługi pomki.
Czyli już wiemy jak to działa. Jak coś nie działa, to np. dmuchawa palnika albo pompka albo coś, to piec przejdzie często w tryb awaryjny, a będziemy to wiedzieć, bo po prostu nie będzie pracować.
Odpalenie analogowego to najczęściej podanie plus +12V na pin 1 albo 3, w zależności od wersji. Ale z tego co wiem, to nie ma ryzyka, żeby mieć podawanie na oba jednocześnie (jesli nie wiemy na który w naszym egzemplarzu), bo jeśli dany egzemplarz ma sterowanie z plusa na pin 1, to ma pusty pin 3 i odwrotnie, jak ma sterowanie na 3-im, to ma pusty 1. I to wszystko. Dogrzewacz ma inny niż ogrzewanie. Po prostu dogrzewacz sterowany jest np. czujnikiem temp. (w sharanie na podszybiu i włącza dogrzewacz poniżej +5C) po odpaleniu silnika.
Czyli jak ma plusa to startuje, pracuje, odpala, grzeje, wygasza, znów odpala, grzeje, wszystko automatycznie aż do momentu gdy braknie tego plusa na pin 1 albo 3.
Jeśli odłączymy, to piec przechodzi w fazę wygaszania i po kilku minutach się wyłącza. Stąd te kilka min. przedłużenia dla pompki przy dogrzewaczu.
Ja mam sterowanie termostatem pokojowym na bimetalu. Czyli ustawiam np. 22C na nim i spada temp w kamperze do np. 21 (zależy od histerezy naszego termostatu), to bimetal zwiera i nim podaje sobie plusa na ten pin. Gdy temp wzrośnie w kamperku, to termostat rozwiera styki i plusa nie ma, więc piec się wyłącza.
Wentylator to tylko dodatek z zewnątrz, aby jakoś wydmuchać ciepło z nagrzewnic.
Ogrzewanie postojowe ma sterowanie przekaźnika wentylatora na którymś pinie, ale nie pamiętam którym. Musiałbym sprawdzić. Teraz nie mam modelu "ogrzewanie postojowe", tylko upgrade'owany przeze mnie dogrzewacz, który nie steruje wentylatorami i wentylatory można włączać przez przekaźnik, który podałem, albo przez ten włącznik bimetaliczny albo jak zrobiłem teraz ja przez np. Arduino
Jeśli chodzi o grzanie bojlera, to problem rozwiązał się sam jakby. Przy takich temperaturach nie ma dnia, żeby ogrzewanie nie pracowało tych 2 do 5 godzin na dobę, a na zagrzanie wody w bojlerze na wrzątek potrzeba dużo mniej czasu, więc jakby wodę gorącą mamy zawsze.
Na lato mam zawór lato/zima odcinający obwód z podłogówką i grzejnikami. W Z2 może będzie elektrozawór, ale nie wiem czy ma sens, bo i tak ktoś musi coś przełączyć lato/zima. Czy elektrycznie, czy mechanicznie bez znaczenia.
Mam nadzieję, że teraz już jest wszystko jasne.
wlodo - 2016-02-13, 20:14
Rozumiem,że latem,na krótkim obiegu,drugi włącznik termostatyczny mierzący temp.w bojlerze włącza webasto.
I,czy tu nie lepiej zastosować sterownik różnicowy?
Czy koniecznie musimy latem grzać wodę do 80 st.?
toscaner - 2016-02-13, 21:02
Poprzedniego lata we Włoszech to czasem nie grzaliśmy w ogóle. Temp nalewanej wody potrafiła mieć np. +27C, a w zbiorniki przez kolejne dni jeszcze wzrastała, więc jak kto lubi. Nam starczała taka bez grzania. Gorzej w górach, bo miała np. +4C i bez grzania to hardcore.
Ja miałem włączane włącznikiem równolegle do termostatu. Włączało się na ileś tam. Pół, godziny itp. Zdarzyło się zapomnieć to grzało i 2 godz.
No ale na samym bojlerze to wygląda tak, że 90% tylko pompka mieli, a sam piec pracuje chwilkę. Czy jakoś tak. Przegrzać się nie mogło nawet jakby 24h pracowało, bo po prostu nigdy nie przekroczy i tak tych ok. 80C.
W kolejnym Z2 zrobię dłuższą wężownicę w bojlerze, żeby zagrzało w 10-15 min.
Teraz siedzę nad dorobieniem włączania automatycznego grzania bojlera sterowane z Arduino. Na bojlerze czujnik temp. DS18b20, bo akurat taki mam i włącznik Auto/off przy np termostacie. Na opcji "Auto" będzie pilnowało temp. w bojlerze, żeby była gorąca. Izolowany, więc trzyma dobę. Takie tam zabawy, żeby w Z2 wszystko bardziej automatycznie było, a tu w formie testów, bo i tak czekam na części i mechanika do zawiechy.
Jary70 - 2016-02-15, 01:15
Ja rozkminiam ten bojler pod webasto z rury kwasówki śr 18 lub 20 cm wysoki na ok 190 cm to daje mi ok 20 litrów wody (sam zbiornik bojlera ok 180 cm) , czyli na całą wysokość busa. Będzie zewnętrznym elementem konstrukcyjnym zabudowy na rogu łazienki od strony kabiny (zaokrąglony winkiel prawy kończący zabudowę łazienki). Wlot zimnej wody od dołu wylot na górze, wężownica spirala od dołu do wysokości może nawet połowy bojlera, w środku grzałka elektryczna jako drugie źródło jak będzie prónd. Rura na dole będzie posiadała okienko serwisowe, dno bojlera będzie ileśtam centymetrów nad podłogą żeby zapewnić dostęp do klapki serwisowej, może będzie dwie druga w bocznej ściance. Rura będzie zakotwiona do stelaża konstrukcyjnego łazienki, podłogi i dachu busa, odizolowana i wykończona na gotowo z zewnątrz. Do pomysłu podchodzę intuicyjnie bez wyliczeń, studiując wasze poczynania. Uważam takie rozwiązanie za bardzo sprawne, woda wpływająca od dołu będzie szybko ogrzewana przez spiralę wężownicy, która będzie do połowy wysokości bojlera, górny odpływ zapobiegnie zapowietrzeniom będzie naturalnym odpowietrznikiem. Rozwiązanie zabiera mało miejsca i spełnia inne funkcje, konstrukcyjną i mam zaokrąglony róg. Jak obalicie ten pomysł zrobię klasyczny z jakiegoś baniaka wyrównawczego
wlodo - 2016-02-15, 10:10
W tych wymiarach co podałeś to tej wody jest trochę więcej.
Dwa problemy z takim usytuowaniem:
Bardzo! solidne przymocowanie takiej torpedy w razie
Ocieplenie które należy okryć jakąś twardszą powierzchnią(blacha,sklejka itp)
Ja bym się bał jeździć z czymś takim za plecami.
Przy jego masie ok.60 kg w razie nagłego zatrzymania,np.przy 70/h, masz ok.1500 kilogramowy pocisk.
Jary70 - 2016-02-15, 10:41
To raczej pałka bejsbolowa nie torpeda. Wyliczenia z grubsza, będę zmniejszał średnicę rury pod 20-23 litrów wody, nie wiem ile miejsca będę potrzebował na drzwiczki serwisowe, jeżeli uda się zamocować do belek sufitu,podłogi i nawiązać do konstrukcji ścianek i stelaża fotela II rzedu powinno być ok, na crash-testy mnie nie stać, ale pociski wozimy chyba wszyscy nawet w fabrycznych kamperach, co widać na zdjęciach ze zderzeń na Youtobe.
Na razie kombinuje dalej z tą koncepcją.
Dzięki wlodo, za opinię.
wlodo - 2016-02-15, 12:30
Niekorzystnie jest mieć zbiornik cienki i wysoki.
Przy rozkładzie temp.wody w takim zbiorniku masz taki efekt,że pierwsze odkręcenie kranu-leci b.gorąca woda,a za chwilę coraz chłodniejsza.
Niekorzystne są również warunki do krążenia wody wewnątrz w czasie jej nagrzewania.
Przy zbiorniku niższym a szerszym,ilość wody o podobnej temp jest większa,co przekłada się na komfort użytkowania.
Pomysł ze schowaniem zbiornika w konstrukcji zabudowy,fajny,bo on jak gdyby znika,no ale...
Może też zniknąć wyspawując płaski i schować przy ściance boku busa.Tam jest chyba z 8 cm do płaszczyzny słupków.
Ja będę robił z takiego,wys 40 cm,będzie w szafie.
sprinter - 2016-02-15, 14:23
A moze poprostu zastosowac kega? http://allegro.pl/keg-keg...37.html#thumb/4
toscaner - 2016-02-15, 16:16
Ileż to razy już było z tymi kegami. Nawet ktoś chciał palnikiem grzać pod nim. Chyba Tomek.
Teraz trochę tańsze, ale nadal zbiornik 20l za 60zł wychodzi najtaniej i ma przyłącza. To po co utrudniać.
Jary70 - 2016-02-15, 16:24
wlodo, fajna ta bańka gdzieś ją znalazł i jaka średnica (pojemność) ?
sprinter - 2016-02-15, 18:10
Grzebnąłem troche w necie:
wlodo - 2016-02-15, 19:40
Cytat: | gdzieś ją znalazł i jaka średnica (pojemność) ? |
Bańka ze złomu metali kolorowych,poj.25L
Cytat: | Grzebnąłem troche w necie |
Bardzo uproszczony ten schemat,nawet zimna do prysznica nie podłączona,ale ideę pokazuje.
sprinter - 2016-02-15, 20:26
Toscaner, masz pełną skrzynkę, nie da rady wysłać PW.
sprinter - 2016-02-15, 21:01
wlodo napisał/a: | Bardzo uproszczony ten schemat,nawet zimna do prysznica nie podłączona,ale ideę pokazuje. |
Posiadasz jakiś dokładniejszy?
wlodo - 2016-02-15, 22:08
Się nie czepiam...nie taki zamiar miałem...
Zwróciłem tylko uwagę na brak istotnego połączenia,jak schemat dla potomnych,to powinien mieć
toscaner - 2016-02-16, 00:38
sprinter napisał/a: | Toscaner, masz pełną skrzynkę, nie da rady wysłać PW. |
E tam pełna. 72%
Jeszcze się trochę zmieści.
Poszedł mail na PW
I fakt brakuje zimnej do prysznica, no chyba, że idea jest taka, żeby zagrzać bojler do takiej ciepłej, żeby już nie musieć mieszać podczas kąpieli. Ale taka woda szybko stanie się chłodna.
Jary70 - 2016-03-03, 22:32
Szukając w zaprzyjaźnionym ZłomMarkecie elementów do traktorka ogrodowego trafiłem na cudny, zgrabny, zbiornik od sprężarki Made in Germany 24 litrowy 10 kg , zainwestowałem więc po długich negocjacjach 15 zł. Przetrzepanie garaży i burza mózgów z kuzynami i mam koncepcję na bojler.
Woda zimna wlot od dołu z jednego końca ( pasuje otwór), wyjście skrajny brzeg góra (trzeba dorobić). Wejście wężownicy (tak pasują mi otwory z jednego boku, wyjście z drugiego) wężownica 4m z karbowanej kwasówki (powinna doskonale oddać ciepło z webasto) używana w instalacjach solarnych zarobiona w spiralę na zakrętki 15-stki przykręcona wewnątrz do krućca 15 -stki, ładnie wkręca mi się w zaadoptowane otwory na wlocie dekiel serwisowy albo nie.
Bojler będzie posiadał zawór spustowy, zapiankuję go w zbiorniku plastikowym, albo ocieplę watą szklaną i aluflox-em.
Fotki koncepcyjno-poglądowe.
piotr1 - 2016-03-03, 22:41
Czy ten zbiornik nie będzie rdzewiał od środka, czy jest jakoś zabezpieczony ?
Jary70 - 2016-03-03, 22:58
Na pewno będzie rdzewiał, ale kamień powinien go szybko zakonserwować . Nie dobrałem się jeszcze do środka, coś tam wymyślę.
wlodo - 2016-03-03, 23:11
Nierdzewka karbowana ciepło faktycznie dobrze oddaje i fajna by była gdyby...
Niestety jest kłopot z jej przejściem przez ściankę bojlera.
Na jej końcu można tylko nakrętkę z pierścieniem założyć i przykręcić,WEWNĄTRZ zbiornika.
Ponieważ jest to połączenie z uszczelką,lubi się rozszczelnić!
Takie połączenie wewnątrz nigdy nie będzie pewne.
Mówię to z autopsji,gdyż mam ich naście i po trzech latach dwa puściły,dobrze,że na zewnątrz!
Wsadź miedzianą i będzie spokój.
Tylko taki stalowy zbiornik powinien być cały czas zalany,inaczej rdzewieje.
Spuszczanie więc wody co sezon tylko szkodę mu zrobi.
mrsulki - 2016-03-04, 21:20
wlodo napisał/a: | Tylko taki stalowy zbiornik powinien być cały czas zalany,inaczej rdzewieje. |
Jary70, przemyśl ten zbiornik ze względu na tę rdzę. Nie wiem czy widziałeś jak wygląda kondensat wody spuszczany z takiego zbiornika - rdzawa zupa.
toscaner - 2016-03-05, 20:47
Albo go pomaluj od środka. Ten mój potraktowałem srebrzanką. Najpierw rozcieńczoną, później już prosto z puszki. Kilka warstw. Wlewałem i chlupotałem zbiornikiem oglądając endoskopem czy pokryło od środka każdy kawałek. I wygrzewanie do 200C. Ja załatwiłem opalarką 2kW przez otwór i mierzyłem temp. metalowych ścianek i wypychanego powietrza. Ponad 200C udało się osiągnąć bez problemu. Trochę czasu zajęło, ale spoko.
1,5 roku używania i żadnej rdzy.
Na początku trochę było czuć zapach srebrzanki od wody, ale trzeba przelać z kilkaset litrów przez bojler i zniknął.
Jary70 - 2016-03-06, 11:14
wlodo: bojler będzie posiadał otwór serwisowy na wejściu wody taki żeby weszła ręka i klucz, wężownica będzie zamontowana przez zbiornik do króćów na uszczelkę ebonitową jak zauważyłeś ale dodatkowo na specjalną pastę montażową używaną w instalacjach solarnych tam też są wysokie temperatury, kuzyn montuję to już kilka lat i nić się nie rozszczelnia. U góry będzie zaadoptowany otwór którym będę mógł wlać jakiś specyfik (odkamieniacz, chlor).
Twoje rozwiązania na pewno są najwłaściwsze daj innym popełnić innowację.
Zbiornik kupiony na 15 złotych więc mogę go doinwestować i pokombinować, zepsuć , wyrzucić. Lubię wyzwania, jak się zesra to kupię kwasówkę lub fabryczny a ten sprzedam za 10 zł na złom.
toscaner: ze zbiornikiem idę trochę twoim tropem, zbiornik, będzie przecięty na spawach lub nie, tylko otwór serwisowy i wtedy zobaczę co w środku, wyczyszczę, mając lepszy dostęp pomaluję czymś, może srebrzanką albo farbą dwuskładnikową do basenów, która została mi z remontu Dojarki. Myślę też nad oklejeniem od środka grubą folią spożywczą na np. na żywicę lub inny specyfik, to zabezpieczy przed rdzą nawet przed kawasami (struktura kartonu po soku). Duży otwór da możliwość zastygnięcia i wysuszenia farby lub czegoś.
doradźcie jaka elektryka/eletronika ( termostaty, czujniki itd,) bo tu jestem noga
SlawekEwa - 2016-03-07, 11:22
Bojler prostopadłościan, wyspawany z nierdzewki / 15 l pojemności/ ocieplony, umocowany pod podłogą blaszaka z dwiema węzownicami jedna podłączona do małego obiegu chłodzenia silnika, druga do stacjonarnego mokrego webasta czy to ma sens?
toscaner - 2016-03-07, 22:14
Sławek jak najbardziej ma sens i o tym już pisałem, że jakbym tylko mógł, to taki bojler bym sobie zrobił. Odpadają zawory łączące układ domkowego CO z układem chłodzenia silnika. Po prostu nie jestem zwolennikiem łączenia.
No i zimą i tak webasto grzeje, a latem nie trzeba odpalać piecyka i "dymić", żeby mieć ciepłą wodę. No chyba, że stoimy parę dni. Ja bym jeszcze małą np. 300W-500W grzałkę elektryczną dołożył i już na każdą okazję
SlawekEwa - 2016-03-07, 22:28
toscaner napisał/a: | że jakbym tylko mógł, to taki bojler bym sobie zrobił. |
Zrobić dwa ?
toscaner - 2016-03-08, 01:57
Tylko kiedy ja będę budował Złomka 2.
W tym już mam, ale może jakby opłacalnie wyszedł, to nakleję naklejki "for camper" i na UK będziemy sprzedawać.
Ty będziesz spawał, ja sprzedawał. Markę się wymyśli. Lepsze to niż garnek w garnku, a Angole się gazu w kamperach boją. Byłby jak znalazł.
Ale serio, to pogadamy o tym drugim.
Bo chcę Z2 zbudować w tym roku i w drugim chcę wywalić pod podłogę co tylko się da. Pewnie nawet białą w izolowanym wyślę tam.
tom-cio - 2016-03-08, 16:17
Slawek,wyspawasz trzeci?
powaznie pytam,musialby byc dosc plaski ,aby wszedl zaraz za bakiem pod podloge ducato 2 i naprawde miec wspawana mufe pod grzalke 230.Jesli bylbys gotow,to daj znac na pw.
raczey - 2021-08-06, 18:28
Odgrz(y)ebię temat
Zaczynam budowę campera na trojaczku L4H2. Jak ruszę, to założę temat budowy i będę prowadził dziennik. Ale na razie jeszcze muszę rozstrzygnąć kilka podstawowych dylematów. Jednym z nich jest ciepła woda. Z różnych powodów bliski jest mi opisany tu pomysł, ale że kilka lat minęło, to chciałbym zrobić update sprzętowy.
1. Czy taki ogrzewacz będzie zapewniał dobrą kontrolę temp. i sprawdzi się w tym rozwiązaniu?
https://pl.aliexpress.com/item/1005002986074517.html
2. Czy zakładając, że nikt nie będzie tej wody pił, można zrezygnować z wężownicy w zbiorniku i po prostu przepuszczać całą wodę przez ten ogrzewacz? Komora grzewcza chyba zwykle jest żeliwna, czy to bezpieczne?
3. Skoro nie gotujemy wody, a raczej ogrzewamy ją do temp. 60-70 stopni, to nie ma potrzeby kombinować ze zbiornikami stalowymi. Kwadratowy łatwiej zamontować, zaizolować styrodurem, powiercić odpowiednie otwory itp. Wpadł mi w oko taki, a materiał z którego jest wykonany robi sie plastyczny dopiero pow. 150 stopni, podobno do 80stopni można spokojnie go używać:
https://waterflex.pl/pl/zbiorniki-na-wode-pitna/29-65-zbiornik-18-litrow-44x18x26.html#/45-pojemnosc-18/80-wysokosc-26/102-dlugosc-44/111-szerokosc-18
4. Celem grzania w trakcie jazdy rozważam jeszcze dołożenie grzałki na 12V
Będę wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami :D
Tomek
Jary70 - 2021-08-09, 11:14
Wracając do mojego ogrzewacza wody po kilku latach eksploatacji jestem mega zadowolony, jest podłączony jedną wężownicą pod silnik, II pod webasto, woda zagrzana przez silnik wystarcza na ok 4 prysznice i trzyma ciepłotę dwa dni, w środku pomalowałem srebrzanką i spuszczam na zimę, nie ma śladu rudej. Webasto praktycznie nie podgrzewam, postoje mam max 3 dni.
pozdrawiam JL
raczey - 2021-08-09, 13:59
Jary70, dzieki za odzew. To bardzo cenne co napisałeś, że tak długo trzyma Twój "termosik". Ale przy używaniu, ciągle dolewasz zimną wodę do niego, więc ja myślę, żeby nie kombinować za dużo, to zrobię tylko połączenie z mokrym webasto przez wymiennik płytowy, uniknę w ten sposób wrzucania wężownicy do środka zbiornika i uszczelniania połączeń.
To co mnie jeszcze zastanawia, to kwestia ciśnienia w takim zbiorniku z tworzywa. Czy będę w stanie tak zabezpieczyć wszystkie złączki, żeby nie martwić się o ew rozszczelnienie? Chciałbym przed tym zbiornikiem zamontować pompę ciśnieniową, pewnie 2 bary. Czy ktoś ma jakies doświadczenia z takimi układami?
Planuję dać zawór zwrotny na wejściu, żeby chronić pompę, i zawór bezpieczeństwa, który zadba o to aby nie rozsadziło zbiornika gdy pompa wbije 2 bary, a następnie webasto zagrzeje wodę (trudno, będzie lecieć pod auto - chyba tego nie uniknę).
Rozrysuję to i wrzucę schemat.
Pozdrawiam,
Tomek
dudusie34 - 2021-10-11, 23:43 Temat postu: zasilanie webasta. witam.zamontowałem dodatkowo suche webasto do mojego dudusia.fiat ducato 1987 r. gdzie się wpiąć w przewód paliwa,czy trzeba osobny zbiornik. ma ktoś może zamontowane i skąd zasilane. proszę o szybką pomoc. pozdrawiam.
andi at - 2021-10-12, 05:29
Jak będziesz pilnować ilości paliwa w baku to wpinaj . Ja mam 1 zbiornik ale jak podłączone to nie wiem . Razem czy oddzielnie .Jak oddzielnie to rurka lepiej jak jest wyżej nad dnem zbiornika .
Stefunk - 2022-05-05, 20:42
To teraz ja odgrzeje temat, nie wiem w którą stronę iść, czy kupować gazową trumę czy podłączyć się pod mokre webasto w silniku.
Koncepcja na silnik to podłączenie się na wylocie webasta zaworem trójdrożnym z termostatem, np. https://allegro.pl/oferta/zawor-trojdrogowy-trojdrozny-5-4-co-cwu-piec-8146158136 i powrót trójnikiem na powrót webasta. Webasto ma swoją pompę?
Niestety znalezienie taniego gotowca z wężownicą graniczy z cudem (chodzi o pojemności w okolicach 15L). Więc taki bojler to koszt 2200 na allegro, pytanie czy nie lepiej odpuścić i wstawić bez kombinowania trumę na gaz (wstawiam 55l butlę)
SlawekEwa - 2022-05-05, 20:55
Stefunk napisał/a: | Niestety znalezienie taniego gotowca z wężownicą graniczy z cudem (chodzi o pojemności w okolicach 15L). |
Są ludzie którzy pracują z nierdzewką. Taki bojrek na 15l ogarną za 5-6 stówek
Stefunk - 2022-05-06, 09:27
Jeszcze jedno pytanie, gdzie wkładacie bojler? Bo poczatkowo chciałem w bagażniku, ale to 6m przewodu który potencjalnie może się uszkodzić i wyrzygać cały płyn chłodzący z silnika
Matheus - 2022-05-06, 10:33
Stefunk napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie, gdzie wkładacie bojler? Bo poczatkowo chciałem w bagażniku, ale to 6m przewodu który potencjalnie może się uszkodzić i wyrzygać cały płyn chłodzący z silnika |
ja mam w szafce pod zlewem.
SlawekEwa - 2022-05-06, 14:24
Cytat: |
Jeszcze jedno pytanie, gdzie wkładacie bojler? |
pod autem zabezpieczony i ocieplony
vIrek - 2022-05-06, 14:37
Ja mam bojler elektryczny "domowy" Ariston 10l z dołożoną wężownicą z karbowanej nierdzewki DN16. Zasilanie z silnika, webasta i grzałka 1200W przez regulator mocy.
Wg mnie bojler najlepiej umieścić jak najbliżej punktów czerpalnych wody (krótki czas oczekiwania na ciepłą wodę).
lechista - 2022-05-06, 19:49
SlawekEwa to podaj namiary tego Kogos co ogarnie ten zbiornik za 5-6 stowek
SlawekEwa - 2022-05-06, 20:28
lechista napisał/a: | tego Kogos co ogarnie ten zbiornik za 5-6 stowek |
Cztery lata temu zrobili mi za 300. Poj. 15l , węzownica do webasta i mufa na grzałkę 230V.
Sprawdzę jakie moce przerobowe mają teraz.
lechista - 2022-05-06, 20:44
Bym sie pisal na jeden
Stefunk - 2022-05-08, 17:11
Dzięki, jeżeli się uda to z chęcią skorzystam.
SlawekEwa - 2022-05-11, 21:40
lechista napisał/a: | to podaj namiary tego Kogos co ogarnie ten zbiornik za 5-6 stowek |
Niestety właściciel firmy się zmienił i "fuchy" nie przejdą
|
|